Αρθρο 127 – Επιλογή διαδικασίας ανάθεσης

1. Για την σύναψη των συμβάσεων του παρόντος Μέρους, οι αναθέτουσες αρχές / αναθέτοντες φορείς επιλέγουν ελεύθερα είτε την ανοικτή ή κλειστή διαδικασία είτε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με προκήρυξη διαγωνισμούείτε τον ανταγωνιστικό διάλογο, είτε το σύστημα προεπιλογής του άρθρου107
2. Για την προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού ισχύουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 39, όταν συνάπτονται από αναθέτουσα αρχή του άρθρου 5 ή της παραγράφου 3 του άρθρου 92, όταν συνάπτονται από αναθέτοντα φορέα του άρθρου6.
3. Ο υπολογισμός της εκτιμώμενης αξίας των συμβάσεων για τις ανάγκες της εφαρμογής των παραγράφων 3 και 4 γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12.
4. Στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων του παρόντος Μέρους, η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας μπορεί να περιορίζει τα έγγραφα της σύμβασης και να μην επιβάλλει ελάχιστες απαιτήσεις ως προς την χρηματοοικονομική ή οικονομική επάρκεια και την επαγγελματική ή τεχνική ικανότητα των οικονομικών φορέων, παρά μόνον εφόσον αυτό αιτιολογείται ειδικώς από τυχόν ιδιαιτερότητες της σύμβασης και υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας.