ΜΕΡΟΣ Β’ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ     ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ   Άρθρο 3 Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας

  1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας» και διακριτικό τίτλο «Τ.Α.Εθ.Α.», με έδρα την Αθήνα, στο οποίο συγχωνεύονται το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το οποίο συστάθηκε με τον ν. 4407/1929 (Α΄ 316), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), το οποίο συστάθηκε με τον ν. ΒΨΟΔ/1900 (Α΄ 288), και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ), το οποίο συστάθηκε με το ν.δ. 3960/1959 (Α΄ 153).
  2. Το Τ.Α.Εθ.Α. εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εκπροσωπείται νόμιμα σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 8 του παρόντος, εκπροσωπείται δικαστικά από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4831/2021 (Α΄ 170), περί αρμοδιοτήτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και τηρεί λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  3. Η λειτουργία του Τ.Α.Εθ.Α. αρχίζει μετά την έναρξη ισχύος του Πίνακα Οργάνωσης Υλικού (ΠΟΥ), του Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας (ΚΟΛ) και του Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης Ακινήτων της περ. β) του άρθρου 5, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
  4. Το Τ.Α.Εθ.Α. υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος των συγχωνευόμενων ταμείων στο σύνολο των κάθε είδους αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών εννόμων σχέσεών τους. Στο Τ.Α.Εθ.Α. μεταφέρονται τα έργα, τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις των συγχωνευόμενων ταμείων. Οι εκκρεμείς δίκες των ανωτέρω ταμείων συνεχίζονται από και στο όνομα του Τ.Α.Εθ.Α., χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδικότερη, δικαστική ή εξώδικη, ενέργεια για τη συνέχισή τους.
  • Στο αρχικό κείμενο που είχε διαρρεύσει προ μηνών στο αντίστοιχο άρθρο (4) αναγραφόταν ότι «Το ΤΑΕΘΑ λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Η φράση «χάριν του δημοσίου συμφέροντος» απαλείφθηκε από το σχέδιο νόμου! Ενοχλούσε και μόνο ως αναφορά, ή μήπως έρχεται σε σύγκρουση με διατάξεις του παρόντος;

    Αναφορικά με την παρα.4 προκαλούνται εύλογες ανησυχίες ως προς την τύχη ακινήτων που βρίσκονται υπό ιδιότυπο καθεστώς (πχ υφίστανται δικαιώματα αλλά όχι κυριότητα, υφίσταται διαδικασία εκκαθάρισης σε εξέλιξη, υφίστανται ιδιοκτησιακά προβλήματα κλπ). Θα μεταφερθούν και αυτά στο νέο φορέα; Για παράδειγμα ποια η τύχη περιουσιακών στοιχείων στην Τουρκία ή την Αίγυπτο (του ΤΕΣ);

  • 17 Ιουλίου 2025, 21:25 | Μιχάλης Γουμαλάτσος

    Αν και οι υφιστάμενες δικαιοπραξίες συνεχίζουν να ισχύουν , η τυχόν δυσαρμονία του ΤΑΕΘΑ (ΝΠΔΔ ιδιοκτήτη και διαχειριστή της περιουσίας του) ,με τον ΦΑΑΕΔ (ΝΠΙΔ επενδυτικός φορέας για εμπορική αξιοποίησή της) δεν θα επηρεάσει επενδυτές ή συνεργάτες;

  • 17 Ιουλίου 2025, 20:23 | Χρήστος Χρηστίδης

    Το Τ.Α.Εθ.Α. υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος των συγχωνευόμενων ταμείων στο σύνολο των κάθε είδους αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών εννόμων σχέσεών τους. Στο Τ.Α.Εθ.Α. μεταφέρονται τα έργα, τα προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις των συγχωνευόμενων ταμείων. Οι εκκρεμείς δίκες των ανωτέρω ταμείων συνεχίζονται από και στο όνομα του Τ.Α.Εθ.Α., χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδικότερη, δικαστική ή εξώδικη, ενέργεια για τη συνέχισή τους.
    Η χρηματική ενίσχυση των ΕΚΟΕΜ και των 3 Κλάδων, ήταν πάγια υποχρέωση των επιμέρους συγχωνευόμενων Ταμείων από την αξιοποίηση της περιουσίας τους, θα παραμείνει ως έχει ή το Τ.Α.Εθ.Α. υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος ΜΟΝΟ στις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα. Η παράγραφος χρήζει διευκρίνισης.

  • 17 Ιουλίου 2025, 20:24 | Χρήστος Χρηστίδης

    Η μέχρι τώρα κωλυσιεργία στην αξιοποίηση της περιουσίας των ΕΔ έγκειται στις γνωστές παρεμβάσεις τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ από την εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Χαρίζω οικόπεδα , χρέη και…..Στρατόπεδα. Πάρε Δήμε …… να κάνεις πάρκο και ύστερα από 20 χρόνια όχι μόνο πάρκο δεν έγινε αλλά κατέληξε σκουπιδότοπος ή καταυλισμός Ρομά. Αν λυνόντουσαν τα χέρια των εκάστοτε Δντών ΤΕΘΑ και λοιπών και δεν κόλλαγαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε άνωθεν παρεμβάσεις όλα καλά θα λειτουργούσαν. Η κατάργηση των επιμέρους Ταμείων είναι μεν οραματική αλλά ΔΕΝ προασπίζει το μελλοντικά συμφέροντα των ΕΔ και των στελεχών τους αφού στην ουσία με τον τρόπο που θα διοικείται θα είναι έρμαιο της κάθε κυβέρνησης και μάλιστα στο αν αυτή η κυβέρνηση θα βλέπει με συμπάθεια ή αντιπάθεια τις ΕΔ. Λυπηρός ο συγκεντρωτισμός και ο ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ.

  • 17 Ιουλίου 2025, 14:46 | ΔΕΒΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Υπτγος ε.α Πρόεδρος ΕΑΑΣ

    Το συμπέρασμα που βγαίνει από τον συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι ενώ έχει στο τίτλο του την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ένοπλων Δυνάμεων για την επίλυση κυρίως του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με την συγχώνευση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) του Ταμείου Αεροπορικής Αμύνης (ΤΑΑ) σε ένα ενιαίο ταμείο το Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας ΤΑΕΘΑ δεν αναφέρει πως θα χρηματοδοτούνται μετά την κατάργηση τους οι σημαντικές αποστολές των ταμείων ( ιδίως μετά και από τα συμπεράσματα που βγήκαν από τον πολεμικό μέτωπο Ρωσίας -Ουκρανίας ) όπως η προμήθεια υλικού επιστράτευσης η αμυντική οργάνωση που περιγράφονται στην αποστολή του ΤΕΘΑ η ναυπήγηση μάχιμων πλοίων η αγορά η μετασκευή μάχιμων πολεμικών στην αποστολή του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας που καθορίζονται στο πλαίσιο της αεροπορικής άμυνας της χώρας σύμφωνα με την αποστολή του Ταμείου Αεροπορικής Αμύνης (ΤΑΑ) .
    Σημειώνεται ότι με την κατάργηση του ν. 4407/2016 και των σχετικών ΚΥΑ, παύουν να ισχύουν ενδεχομένως , βασικές δικλείδες ασφαλείας, που προέβλεπε η ΥΠΑΑΠΕΔ, σχετικά με τα έσοδα των Ταμείων και την εποπτεία τους.
    Δημιουργείται ο φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων (ΝΠΙΔ), με την προοπτική να επιδείξει ευελιξία και ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αυξάνοντας τη σωστή διαχείριση και αποτελεσματικότητα. Εύχομαι να υλοποιηθεί ο σκοπός ίδρυσης, επί ωφελεία των Ε.Δ.
    Στο αρχικό σχέδιο νόμου περί αξιοποίησης περιουσίας ΕΔ του 2006, που επαναφέρθηκε χωρίς τύχη το 2013, προβλεπόταν ότι : «Η αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των ΕΔ γίνεται με σκοπό, την ενίσχυση των Μετοχικών Ταμείων των Κλάδων και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των ΕΔ».
    Ομοίως ο νόμος 4407/2016, Κεφάλαιο Γ’, άρθρα 9 έως και 16, αφενός δημιουργεί με το άρθρο 9 αυτού, την Υπηρεσία Αξιοποιήσεως της ακίνητης Περιουσίας των ΕΔ (ΥΠΑΑΠΕΔ), η οποία λειτουργεί ως Οργανωτική μονάδα επιπέδου Διευθύνσεως, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, ενώ με το άρθρο 10 καθορίζει την αποστολή Διευθύνσεως αυτής όπως παρακάτω: «Η αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας των Ταμείου Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ), Ταμείο Στόλου (ΤΕΣ) και Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ), που δεν χρησιμοποιούνται για Στρατιωτικούς σκοπούς, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), και των στελεχών τους, καθώς και η αξιοποίηση των ακινήτων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού (ΜΤΣ), Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) και Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας), προς όφελος των μετόχων των ταμείων αυτών»
    Ο νόμος είχε απλότητα , καθαρότητα, σαφήνεια και καθιστούσε το Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ) του ΥΠΕΘΑ, αρμόδιο για την αξιοποίηση των υπόψη ακινήτων μετά από εισήγηση της ΥΠ.ΑΑ ΠΕΔ. Στο νόμο δεν υπήρχε εμπλοκή του Υπουργείου Οικονομικών, πριν των περιπτώσεων αξιοποιήσεως ακινήτων στα πλαίσια Στρατηγικών επενδύσεων για την οικονομία της χώρας. Διάθεση ακινήτων χωρίς ανταλλάγματα υπήρχε υπό αυστηρές προϋποθέσεις , δίδοντας την δυνατότητα αξιοποιήσεως ακινήτων από φορείς του Δημοσίου Τομέα, ΝΠΔΔ, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Αθλητικών Σωματείων κλπ, αφού αυτοί κατέθεταν πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη με βιώσιμο σχέδιο αναπτύξεως και εύλογο αντάλλαγμα . (Για πολεοδομικούς λόγους προεβλέπετο η διάθεση ακινήτου, Στρατόπεδο, στον οικείο Δήμο για επέκταση πρασίνου και δημιουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων και η αξιοποίηση του υπόλοιπου 50% στις ΕΔ για αξιοποίηση).
    Υπόψη ότι η νυν κυβέρνηση έκανε βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νόμο αυτό το 2023, με τον νόμο518, άρθρο 44 με εφαρμογή από 09/02/2023. Έτσι άμεσα προκύπτει το ερώτημα , γιατί δεν υλοποιήθηκε ο νόμος και ήταν απαραίτητη η πρόσληψη συμβούλων, της εταιρείας REAL ESTATE από τον κ. Δένδια, για να περιγράψει μια γνωστή κατάσταση και να καταλήξει σε προειλημμένη απόφαση, ως λύση του προβλήματος; Υπάρχει εντός του Υπουργείου Αμύνης, αλλά και της Κυβερνήσεως συνέπεια και συνέχεια; Προσωπικά Πιστεύω ΟΧΙ.
    Το νέο σχέδιο νόμου για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ, έχει διαμορφωθεί από εξωγενείς παράγοντες του ΥΠΕΘΑ (Εταιρεία Συμβούλων ή Real Estate), αναθέτοντας τη διαδοχή επί όλων των δικαιωμάτων των ακινήτων των ΕΔ, σε ένα νέο όργανο το Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Αμύνης, με αμφίβολη τη διατήρηση των όποιων ωφελημάτων από την αξιοποίηση της περιουσίας αυτής, υπέρ του κλάδου στον οποίο ανήκε αρχικά το ακίνητο. Μάλιστα την νέα υπηρεσία αντί για υποταγμένη Δνση στο ΓΕΕΘΑ ή στο Υπουργείο, την κάνει ΝΠΔΔ.
    Το νέο ΤΑ.ΕΘ.Α, έχει παράλληλες αρμοδιότητες και εξουσίες με την Ετ.Α.ΕΔ, που ουσιαστικά και με βάση τα καθοριζόμενα φαίνεται να είναι και μια Real Estate εταιρεία και κατά περίπτωση κατασκευαστική (η ΕΤΑΕΔ), όχι μόνο για τις ΕΔ, αλλά και όλο τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι αποστολή και έργο του ΥΠΕΘΑ, ενώ η ΕΤΑΕΔ δεν είναι αναγκαία δομή , μάλιστα Ιδιωτικού Δικαίου.

  • 14 Ιουλίου 2025, 00:32 | Τάσος

    Συμφωνώ και γω δεν χρειάζεται ν φτιάχνουμε νέους φορείς χωρίς ν κλείνουμε τους παλιούς… Αλλιώς θ γεμίσουμε γραφεία κ γραφιαδες χωρίς να υπάρχει ουσιώδες αποτέλεσμα

  • 13 Ιουλίου 2025, 18:18 | Αποστόλης

    Noμίζω πως

  • 13 Ιουλίου 2025, 18:29 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Πως θα λειτουργήσει αυτό το Ταμείο?

  • 13 Ιουλίου 2025, 18:01 | Τάκης

    Λάθος ρύθμιση βιαστική κατά την άποψή μου

  • 13 Ιουλίου 2025, 18:55 | Μανώλης

    Η ενοποίηση φορέων δεν ειναι πανάκια. Αυτό που διαφαίνεται ειναι ενας νεος υδροκεφαλισμός που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα ειδικα με τα κατονομαζόμενα κληροδοτήματα. Επίσης δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με την κινητή περιουσία των Ταμείων. Άγνωστο παραμένει επίσης με βάση ποια μελέτη των ΓΕ ή Ταμείων γίνεται αυτή η ενοποίηση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ειναι η απόσυρση ολου του Μερους Β εκτός του άρθρου 11.

  • 13 Ιουλίου 2025, 18:02 | Κώστας

    Η ενοποίηση φορέων δεν ειναι πανάκια. Αυτό που διαφαίνεται ειναι ενας νεος υδροκεφαλισμός που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα ειδικα με τα κατονομαζόμενα κληροδοτήματα. Επίσης δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με την κινητή περιουσία των Ταμείων. Άγνωστο παραμένει επίσης με βάση ποια μελέτη των ΓΕ ή Ταμείων γίνεται αυτή η ενοποίηση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ειναι η απόσυρση ολου του Μερους Β εκτός του άρθρου 11.

  • 13 Ιουλίου 2025, 18:18 | Γιώργος

    Η ενοποίηση φορέων δεν ειναι πανάκια. Αυτό που διαφαίνεται ειναι ενας νεος υδροκεφαλισμός που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα ειδικα με τα κατονομαζόμενα κληροδοτήματα. Επίσης δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με την κινητή περιουσία των Ταμείων. Άγνωστο παραμένει επίσης με βάση ποια μελέτη των ΓΕ ή Ταμείων γίνεται αυτή η ενοποίηση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ειναι η απόσυρση ολου του Μερους Β εκτός του άρθρου 11.

  • 13 Ιουλίου 2025, 17:17 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Η ενοποίηση φορέων δεν ειναι πανάκια. Αυτό που διαφαίνεται ειναι ενας νεος υδροκεφαλισμός που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα ειδικα με τα κατονομαζόμενα κληροδοτήματα. Επίσης δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με την κινητή περιουσία των Ταμείων. Άγνωστο παραμένει επίσης με βάση ποια μελέτη των ΓΕ ή Ταμείων γίνεται αυτή η ενοποίηση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ειναι η απόσυρση ολου του Μερους Β εκτός του άρθρου 11.

  • 13 Ιουλίου 2025, 17:29 | Δήμος

    Η ενοποίηση φορέων δεν ειναι πανάκια. Αυτό που διαφαίνεται ειναι ενας νεος υδροκεφαλισμός που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα ειδικα με τα κατονομαζόμενα κληροδοτήματα. Επίσης δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με την κινητή περιουσία των Ταμείων. Άγνωστο παραμένει επίσης με βάση ποια μελέτη των ΓΕ ή Ταμείων γίνεται αυτή η ενοποίηση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ειναι η απόσυρση ολου του Μερους Β εκτός του άρθρου 11.

  • 13 Ιουλίου 2025, 17:25 | Βασίλης

    Η ενοποίηση φορέων δεν ειναι πανάκια. Αυτό που διαφαίνεται ειναι ενας νεος υδροκεφαλισμός που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα ειδικα με τα κατονομαζόμενα κληροδοτήματα. Επίσης δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με την κινητή περιουσία των Ταμείων. Άγνωστο παραμένει επίσης με βάση ποια μελέτη των ΓΕ ή Ταμείων γίνεται αυτή η ενοποίηση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ειναι η απόσυρση ολου του Μερους Β εκτός του άρθρου 11.

  • 9 Ιουλίου 2025, 09:47 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΡΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ενοποίηση φορέων δεν ειναι πανάκια. Αυτό που διαφαίνεται ειναι ενας νεος υδροκεφαλισμός που δεν έχει να προσφέρει τίποτα και πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικότερα προβλήματα ειδικα με τα κατονομαζόμενα κληροδοτήματα. Επίσης δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με την κινητή περιουσία των Ταμείων. Άγνωστο παραμένει επίσης με βάση ποια μελέτη των ΓΕ ή Ταμείων γίνεται αυτή η ενοποίηση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει ειναι η απόσυρση ολου του Μερους Β εκτός του άρθρου 11.

  • 8 Ιουλίου 2025, 09:01 | Δημήτρης

    Κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυναμεων. Το να παρέχετε στέγαση σε αυτούς και στις οικογένειές τους είναι πολύ σημαντικό και εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσης τους. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα των μεταθέσεων διότι πολλά στελέχη (πχ τριτεκνοι και όχι μόνο) υπηρετούν στην ίδια φρουρά προτίμησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και πάνω από 10-15 χρόνια το οποίο θεωρώ ότι είναι άδικο για τα υπόλοιπα στελέχη με 1 η 2 τέκνα. Το δίκαιο είναι να μετατίθενται όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων ή οικογενειακής κατάστασης, και η υπηρεσία, με προτεραιότητα, να τους παρέχει κάποιο οίκημα για να μην πληρώνουν 600€ ή 700€. Ευχαριστώ.

  • 7 Ιουλίου 2025, 19:16 | Απόφοιτος Τάξεως 94

    Μόνο απογοήτευση. Δώσαμε κα δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πάντα «βάζουμε πλάτη «…το αποτέλεσμα; 30 χρόνια μετά να υποβαθμίζεσαι αντί για αναβάθμιση. Θυμός κι απογοήτευση από την τάξη του 94 και πιστέψτε με και από τις επόμενες…τραγικοί.

  • 7 Ιουλίου 2025, 11:46 | Ε. Μακρή

    1. Όταν τα ταμεία χωριστά αξιοποιούν την περιουσία, με υπηρεσιακά κριτήρια ανά σώμα, έχουν δημιουργήσει από χρόνια συγκεκριμένες συνθήκες και ιεράρχηση απαιτήσεων. Η καθολική ενοποίηση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι επενδύσεις κάθε ταμείου είναι τουλάχιστον άδικη για τα στελέχη, των οποίων οι κρατήσεις αξιοποιήθηκαν δεόντως στη ΔΜ πχ στο ΤΑΑ. Ανανέωση και επικαιροποίηση στοχοθεσιας και λειτουργίας, ΝΑΙ, διαφάνεια και για υπηρεσιακές – προσωπικού ανάγκες, ΝΑΙ. ΟΧΙ κατάργηση φορέων που κάνουν τη δουλειά τους, ανεξάρτητα από τη μείωση της περιουσίας στον βωμό της κρίσης. Ενίσχυση, όχι κατάργηση.

    2. Γιατί αυτοτέλεια, με μόνο εποπτεία από το ΓΕΕΘΑ; Τα υπηρεσιακά όργανα δεν είναι ικανά για τη διαχείριση και θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, με χαρακτηρισμούς αξιόπιστος και ικανός; Ποιοι από ΑΣΕΠ πολίτες θα κρίνουν τις επιχειρησιακές ανάγκες ανά όπλο;

    3. ΑΣΣΥ
    Η Ελλάδα αξιοποιώντας τις γνώσεις και την ικανότητα των αποφοίτων ΑΣΣΥ, από πολλά χρόνια πριν, τους προάγει σε αξιωματικούς, καλύπτοντας νευραλγικές θέσεις στις μονάδες και δευτερευόντως στα επιτελεία, όπου υπηρετούν κυρίως απόφοιτοι ΑΣΕΙ. Άλλη η πορεία, η εργασία , η πείρα και οι υπηρεσίες των πρώτων και άλλες των δεύτερων. Πολύ απλά, καταργώντας τις προκηρύξεις εισαγωγής των ΑΣΣΥ, δημιουργείται συνταγματικό θέμα αδικίας, ηθική κατάπτωση στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση (βλ. μισθούς, διπλά, τριπλά καθήκοντα, παραιτήσεις) και αταξία στην ιεραρχία των ΕΔ.

  • 4 Ιουλίου 2025, 14:58 | ΑΣΣΥ 1994-1995

    Κύριε υπουργέ,
    Οι σειρές ΑΣΣΥ 1994-1995 έχουν υποστεί αδικία που δεν ταιριάζει στην
    υπερηφάνεια και την προσφορά που χαρακτηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
    Εδώ και χρόνια αγωνίζονται να ακουστούν, να αναγνωριστούν και να δικαιωθούν.
    Εσείς έχετε τη δύναμη να δώσετε το παράδειγμα της ηθικής ηγεσίας. Η
    ενσωμάτωσή τους στις σχετικές διατάξεις του ν5018/23 με υποβολή
    τροποποιητικού άρθρου, θα δείξει ότι το Υπουργείο σας είναι αφοσιωμένο στην
    αλήθεια, το δίκαιο και την υποστήριξη όσων υπηρετούν τη χώρα μας.
    Κάντε το σωστό. Δώστε μας τη δικαίωση που περιμένουμε

  • 4 Ιουλίου 2025, 14:12 | ΑΣΣΥ 1994-1995

    Τουναντίον δυστυχώς κ. Υπουργέ και Κύριοι Σύμβουλοι.
    ΗΘΙΚΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΜΕΝΟ για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ 1994 οι οποίοι έπρεπε ήδη να είχαν συμπεριληφθεί στους πίνακες κρίσεων για να μπορέσουν να προαχθούν κανονικά τον Οκτώβριο του 2024, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους εγκυκλίους εισαγωγής, στον ν.2439/96 , έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν βαθμολογικά τους κατά ένα χρόνο αρχαιότερους τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, έτους εισαγωγής 1993.https://www.news247.gr/amyna/enoples-dinameis-antidraseis-gia-tin-adikia-sti-vathmologiki-exelixi-axiomatikon/Το θέμα είναι πολυσυζητημένο, αναγνωρισμένο από όλους αλλά δεν βλέπουμε καμία πρόθεση από εσάς για την επίλυση του χωρίς να υπάρχει προφανής εύλογος λόγος.
    Λήξτε το καταθέτοντας τροπολογία την ύστατη στιγμή πριν την ψήφιση του εν λόγω σχεδίου νόμου και αφήστε μας να προχωρήσουμε επαγγελματικά αμέριμνοι και αφοσιωμένοι σε αυτό που επιτελούμε.
    Μην παίζετε άλλο μαζί μας, τα όρια και η υπομονή μας τελειώνει.
    Ζητάμε αυτά και μόνο αυτά που προβλέπονταν για εμάς όταν εισαχθήκαμε μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων στις Σχολές ΑΣΣΥ.. Όταν ΕΠΟΠ δεν υπήρχαν…Όταν οι ΕΜΘ προβλέπονταν να αποστρατεύονται Ανθυπολοχαγοί. Όχι όπως οι ΕΜΘ κέρδισαν μεταγενέστερα να αποστρατεύονται Λοχαγοί χωρίς να προβλέπονταν. Εμείς Συνταγματάρχες χωρίς πτυχίο ΑΕΙ προβλέπονταν και αυτό ζητάμε. ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.Μπορείτε να το τελειώσετε τώρα.Δείξτε μας ότι το θέλετε και μην μας εμπαίζετε άλλο.. Για εμάς δεν υπάρχει ατζέντα 2030 και το ξέρετε. Θα έχουμε αποστρατευτεί. Θέλουμε με ψηλά το κεφάλι όμως!Αλλιώς βγείτε και πείτε την αλήθεια για να πάρουμε και εμείς οριστικά την απόφαση της παραίτησης, όπου μαθηματικά μας οδηγείτε…Απόφοιτοι ΑΣΣΥ 1994

  • 4 Ιουλίου 2025, 11:09 | Στελης Δρακος

    Συμφωνώ με τον προλαλησαντα κο Ψαροματη.

  • 4 Ιουλίου 2025, 10:41 | Βασίλειος Ψαρομάτης

    Κι άλλος φορέας;
    Η σύσταση νέου φορέα δικαιολογείται όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί ο σκοπός με ενίσχυση ή αναδιάρθρωση υπαρχόντων δομών. Πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει σαφές κενό αρμοδιοτήτων ή αναποτελεσματικότητα που δεν καλύπτεται αλλιώς. Διαφορετικά, επιβαρύνεται η διοίκηση με νέο κόστος, πολυπλοκότητα και επικαλύψεις.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».