ΜΕΡΟΣ Β’ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (άρθρα 18-33)

Άρθρο 18

Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος των υγειονομικών αξιωματικών ιδιωτικά – Τροποποίηση περ. α) παρ. 4 άρθρου 63 ν.δ. 1400/1973

 

Στην παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114), περί της κατ’ εξαίρεση δυνατότητας άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά από τους υγειονομικούς αξιωματικούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) στην περ. δ), οι λέξεις «Στους στρατιωτικούς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:

α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος της αντίστοιχης γενικής υγειονομικής ειδικότητας, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.

β) Σε αξιωματικούς του Μουσικού Σώματος, η δημοσία διεύθυνση ορχηστρών ή η συμμετοχή σε ιδιωτικές ορχήστρες και θέματα επ’ αμοιβή, με πολιτική περιβολή, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του οικείου Σχηματισμού.

γ) Σε εν ενεργεία αξιωματικούς, να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν άδειας Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.

δ) Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».

 

Άρθρο 19

Εξορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973

 

1. Η παρ. 7 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), περί του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των αξιωματικών του υγειονομικού σώματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντικαθίσταται ως εξής:

«7. Αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος, που απέκτησαν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικότητα ή εξειδίκευση, ή παρακολουθούν με μέριμνα της υπηρεσίας πρόγραμμα ειδικότητας ή εξειδίκευσης, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο με τον διανυθέντα χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση εκτός των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.».

 

2. Η παρ. 15 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 αντικαθίσταται ως εξής:

«15. Οι υποχρεώσεις των παρ. 3 έως 8 προστίθενται στην αρχική υποχρέωση των παρ. 1 και 2. Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, με εξαίρεση τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, που λαμβάνει χώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.».

 

Άρθρο 20

Μέριμνα μεταθέσεων αξιωματικών Υγειονομικού – Προσθήκη άρθρου 4Α στον ν. 3883/2010

 

Στο ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:

 

«Άρθρο 4Α

Ρυθμίσεις περί μεταθέσεων στελεχών Υγειονομικού

 

1. Οι αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος προέλευσης Σ.Σ.Α.Σ. και Σ.Α.Ν., εφόσον έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο για τον βαθμό τους χρόνο διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας, δύνανται να μετατίθενται πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στη φρουρά που υπηρετούν, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των στρατιωτικών νοσοκομείων.

2. Αν σύζυγος ή συμβίος στελέχους του υγειονομικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρει την ιδιότητα του απασχολουμένου στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), υποβάλει αίτημα συνυπηρέτησης, αποσπάται στην περιοχή που έχει μετατεθεί το στέλεχος του υγειονομικού σώματος. Ως περιοχή, κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, νοείται, κατά σειρά προτεραιότητας:

α) ο δήμος στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος,

β) όμορος δήμος του δήμου στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος και

γ) η περιφερειακή ενότητα στην οποία εδρεύει η Μονάδα που μετατίθεται το στέλεχος.

3. Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας και του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που αντιστοιχεί στον βαθμό που φέρουν κατά το πέρας της ειδικότητάς τους, μετατίθενται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλάδου τους.»

 

Άρθρο 21

Ενίσχυση αμεροληψίας και διαφάνειας μεταθέσεων – Κατάργηση παρ. 3, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 4 ν. 3883/2010

 

Στο άρθρο 4 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) η παρ. 3 καταργείται, γ) προστίθεται παρ. 4 και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 4

Γενικά

 

1. Τα στελέχη των ΕΔ τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Η αρμοδιότητα τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης στελεχών των ΕΔ δύναται να μεταβιβαστεί, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

2. Κατά τη διενέργεια των μεταβολών αυτών του προσωπικού των ΕΔ λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των επόμενων άρθρων.

3. [Καταργείται].

4. H απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των στελεχών του υγειονομικού σώματος όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνεται κατόπιν υποβολής σε αυτόν του συνόλου των προπαρασκευαστικών πράξεων.».

 

Άρθρο 22

Ενίσχυση του ρόλου των συμβουλίων μεταθέσεων υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 8 ν. 3883/2010

 

Στο άρθρο 8 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί συγκρότησης συμβουλίων μεταθέσεων και προσφυγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) προστίθεται παρ. 4 και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 8

Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων – Προσφυγές

 

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων και η λειτουργία τους. Με την ίδια απόφαση εξειδικεύονται τα κριτήρια τοποθετήσεων και μεταθέσεων ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής τους, οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Η απόφαση της τοποθέτησης, μετάθεσης ή απόσπασης κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους αμελλητί. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της, προς το διοικητικό όργανο που την εξέδωσε, το οποίο υποχρεούται να απαντήσει αιτιολογημένα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας και ενόσω εκκρεμεί η ασκηθείσα προσφυγή αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής προσφυγής ή την απάντηση επί των προσφυγών που τυχόν υποβληθούν, οι πίνακες του προς τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση προσωπικού κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

3. Η παρ. 2 δεν τυγχάνει εφαρμογής για τους ανώτατους Αξιωματικούς, λόγω της κρισιμότητας των καθηκόντων που αντιστοιχούν στον βαθμό τους.

4. Ειδικότερα, οι αποσπάσεις και διαθέσεις στελεχών του υγειονομικού σώματος σε υγειονομική Μονάδα διαφορετικού Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν διενεργούνται, μόνο εκτάκτως και με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν γνώμης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου. Το Συμβούλιο αποτελείται από τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως πρόεδρο, τον διευθυντή του Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως μέλος, και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως εισηγητή με δικαίωμα ψήφου. Η εισήγηση του διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο διαμορφώνεται κατόπιν πρότασης του Γενικού Επιτελείου, που αναφέρει την κενή θέση και το χρονικό διάστημα για το οποίο το Γενικό Επιτελείο αιτείται την κάλυψη θέσης από στέλεχος διαφορετικού Κλάδου, ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Υγειονομικού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Η εξέταση κάλυψης των ανελαστικών κενών θέσεων υγειονομικού, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων τακτικών μεταθέσεων καθώς και όποτε άλλοτε απαιτηθεί από το ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο.»

 

Άρθρο 23

Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων

 

Ο προγραμματισμός των ιατρικών, οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων των αξιωματικών Υγειονομικού, ανεξαρτήτως Κλάδου, των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται κάθε πέντε (5) έτη, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου και συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, για πέντε (5) έτη. Η απονομή των ανωτέρω ειδικοτήτων γίνεται κατόπιν ενιαίας διαγωνιστικής διαδικασίας και μοριοδότησης και για τους τρεις (3) Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών είναι δυνατή η τροποποίηση της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.

 

Άρθρο 24

Κάλυψη άγονων ιατρικών ειδικοτήτων

 

1.  Ως άγονη χαρακτηρίζεται η ειδικότητα στρατιωτικών ιατρών που έχει αποδοθεί σε δυσανάλογα μικρότερο βαθμό έναντι των λοιπών και βρίσκεται συγκριτικά σε μεγάλη έλλειψη ως προς τη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, η οποία δύναται να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία των στρατιωτικών υγειονομικών δομών και την υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού σε περίοδο πολέμου.

2. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων στρατιωτικών ιατρών, που προσέρχονται ως υποψήφιοι για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας, υπερβαίνει τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων για κάθε συγκεκριμένη άγονη ειδικότητα, καλείται για έναρξη της ειδικότητας αυτής το σύνολο των επιτυχόντων.

3.  Οι επιτυχόντες για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας δύνανται να μετατίθενται με σκοπό την έναρξη απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, και απαλλάσσονται του υπολειπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για τον βαθμό που φέρουν.

4. Αν ο σύζυγος ή ο συμβίος ειδικού στρατιωτικού ιατρού, που έχει λάβει άγονη ιατρική ειδικότητα, είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει αιτηθεί συνυπηρέτηση, μετατίθεται εκτάκτως στη Φρουρά όπου έχει μετατεθεί ο ειδικός στρατιωτικός ιατρός.

 

Άρθρο 25

Αποζημίωση ειδικής απασχόλησης στρατιωτικών ιατρών – Προσθήκη περ. ΚΕ’ στο άρθρο 127, τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 153 ν. 4472/2017

 

1. Στο άρθρο 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται περ. ΚΕ’ ως εξής:

 

«ΚΕ. Οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λαμβάνουν αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Σ.Ν.) και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Η δαπάνη της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.800.000,00) και καλύπτεται από τις πιστώσεις που επανεγγράφονται ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό των Σ.Ν.. Το κόστος της αποζημίωσης για την ειδική απασχόληση των ιατρών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε Σ.Ν. καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Σ.Ν., στο οποίο υπηρετούν, και αποδίδεται σε αυτούς με μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου στο οποίο υπάγονται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης, ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού, σύμφωνα με τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά στρατιωτικό ιατρό ειδικό, ειδικευόμενο και άνευ ειδικότητας που υπηρετεί σε Σ.Ν. και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά κλινική και τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά νοσοκομείο και ανά μήνα.».

 

2. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017, περί γενικών ρυθμίσεων για θέματα αποδοχών, προστίθεται περ. ζ) και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές αποτελούνται από τον βασικό μισθό, τα επιδόματα και τις παροχές που καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και την προσωπική διαφορά του άρθρου 155. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τα εξής επιδόματα και παροχές:

α) Της περ. α’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.

β) Της περ. β’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.

γ) Της παρ. 2 του άρθρου 135.

δ) Της περ. Δ’ της παρ. 1 του άρθρου 144.

ε) Της παρ. ΚΒ’ του άρθρου 127.

στ) Της παρ. ΚΔ’ του άρθρου 127.

ζ) Της περ. ΚΕ’ του άρθρου 127.

Δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές οι εφημερίες του άρθρου 140, αποζημιώσεις που καταβάλλονται για υπερωριακή απασχόληση και τα επιμίσθια για εκτέλεση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων της παρ. 3 του άρθρου 135. Επίσης, δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές τα έξοδα κίνησης της παρ. 4 και το μηνιαίο επιμίσθιο της παρ. 5 του άρθρου 60 του ν. 1943/1991 (Α’ 50).».

 

Άρθρο 26

Εκπαίδευση αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

 

1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής, και περιλαμβάνει:

α) Εκπαίδευση στο Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος,

β) εκπαίδευση στο Advanced Trauma Life Support (ATLS),

γ) θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο εφαρμογής του οικείου Κλάδου,

δ) κλινική εκπαίδευση κατά γενική ειδικότητα.

2. Η παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε (5) μήνες, χωρίς να παρακωλύει τη συνέχισή της η απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού στα εκπαιδευόμενα στελέχη.

3. Η εκπαίδευση δύναται να διεξάγεται εξ αποστάσεως, με τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, και να υλοποιείται σε οιοδήποτε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό, επιτρέπεται η αποστολή εκπαιδευτικών κλιμακίων στην έδρα της Σ.Σ.Α.Σ. και της Σ.Α.Ν..

4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι αξιωματικοί μετατίθενται με έκτακτες μεταθέσεις στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για κάλυψη του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.

 

Άρθρο 27

Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος – Τροποποίηση παρ. 14, προσθήκη παρ. 18 έως 25 στο άρθρο 28 ν. 3883/2010

 

1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 28 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί καθορισμού των θέσεων και του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας των αξιωματικών, οι λέξεις «οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου,» διαγράφονται και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία τους.».

 

2. Στο άρθρο 28 του ν. 3883/2010 προστίθενται παρ. 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 και 25 ως εξής:

 

«18. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:

α) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: δύο (2) έτη συνολικά ως ιατρός άνευ ειδικότητας σε Υπομονάδα Υγειονομικού ή σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή Συγκρότημα ή σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.E.N.).

β) Λοχαγός – Ταγματάρχης: ένα (1) έτος συνολικά ως Διοικητής σε μονάδα ή ανεξάρτητη Υπομονάδα εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή ως Επιμελητής σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Σ.Ν.) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή σε Κ.E.N. ή ως προσωπικό στο Επιτελείο ή στη Μονάδα Διοικήσεως Σχηματισμού και άνω.

19. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:

α) Οδοντίατροι:

(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα Εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρικού τμήματος Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

β) Κτηνίατροι:

(1) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης (Α.Κ.Υ.) ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(2) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(3) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού.

(4) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού ή ως Τμηματάρχης σε Επιτελείο Υγειονομικού Σχηματισμού/Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

γ) Φαρμακοποιοί:

(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

 

(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Φαρμακείο Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή σε Φαρμακείο Φρουράς ή ως προϊστάμενος τμήματος φαρμακευτικών εργαστηρίων ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ως Διευθυντής Τμήματος.

(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού.

δ) Ψυχολόγοι:

(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα Όπλου ή Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.

(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε Γενικό Επιτελείο.

(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού.

ε) Νοσηλευτές:

(1) Ανθυπολοχαγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1).

(3) Λοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.

(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.

στ) Διοικητικοί – Τεχνικοί – Διαχειριστές:

(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους, ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.

(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομεία της υποπερ. (1) σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.

(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

20. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:

α) Σημαιοφόρος – Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη συνολικά θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος).

β) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: δύο (2) έτη συνολικά ως Επιμελητής σε Σ.Ν. ή σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

21. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:

α) Οδοντίατροι:

(1) Ανθυποπλοίαρχος: συνολικά ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή ένα έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

(2) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

(3) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

β) Κτηνίατροι:

(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.

(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Υποπλοίαρχος: δύο (2) έτη στον Ναύσταθμο Κρήτης ή στο Αρχηγείο Στόλου.

(3) Πλωτάρχης και Αντιπλοίαρχος: ανά βαθμό ένα (1) έτος στη Γενική Επιθεώρηση Πολεμικού Ναυτικού ή στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

γ) Φαρμακοποιοί:

(1) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: ένα (1) έτος ανά βαθμό στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ή σε Φαρμακείο ή σε Φαρμακαποθήκη.

(2) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή Επιτελής ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή βοηθός ή σε Φαρμακείο ως Διευθυντής ή Τμηματάρχης ή σε Φαρμακαποθήκη ως Προϊστάμενος Γραφείου ή Τμηματάρχης.

δ) Ψυχολόγοι:

(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.

(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

(3) Αντιπλοίαρχος: Ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

ε) Νοσηλευτές:

(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και δύο (2) έτη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

(2) Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

(3) Υποπλοίαρχος: τρία (3) έτη υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

(4) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν..

(5) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..

22. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:

(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: δύο (2) έτη συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.), της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (Δ.Α.Υ.), της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Δ.Α.Ε.), της Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων (Δ.Α.Κ.).

(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (Κ.Α.Ι.) ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή στα Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

23. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:

α) Οδοντίατροι:

(1) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή σε Σ.Ν..

(2) Σμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ., στη Μοίρα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ή σε Σ.Ν..

(3) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

(4) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν..

β) Κτηνίατροι:

(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός – Σμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.

(2) Επισμηναγός και Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.

γ) Φαρμακοποιοί:

(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.

(3) Αντισμήναρχος: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

δ) Ψυχολόγοι:

(1) Ανθυποσμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε..

(2) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε. ή στο Κ.Α.Ι. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

(3) Σμηναγός: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

ε) Νοσηλευτές:

(1) Ανθυποσμηναγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

(2) Υποσμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

(3) Σμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..

(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..

24. Η εκπαίδευση των στρατιωτικών ιατρών για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας εκκινεί αμέσως μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας για τους βαθμούς του Ανθυπολοχαγού και Υπολοχαγού καθώς και των αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων.

25. Λογίζεται ως χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο Αξιωματικοί Υγειονομικού αποσπώνται, διατίθενται ή μετατίθενται για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές.».

 

Άρθρο 28

Συνέχιση φοίτησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών των διαγραφέντων σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής – Τροποποίηση άρθρου 47 ν. 3421/2005

 

Στο άρθρο 47 του ν. 3421/2005 (Α’ 302), περί προσωρινής απόλυσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, προστίθεται νέο, πέμπτο, εδάφιο και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 47 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 47

Προσωρινή απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών

 

Οι σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, διαγραφόμενοι από τις σχολές αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας ή πτητικής ανεπάρκειας, κατ` εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α 152), εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται. Η εγγραφή γίνεται μόνο αν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Όσοι μαθητές των Σχολών αυτών διαγράφονται για τους παραπάνω λόγους μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους από αυτό της διαγραφής του και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου ή επιτροπής. Οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διαγραφόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου απολύονται σε κάθε περίπτωση και τους παρέχεται δικαίωμα λήψης αναβολής κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.».

 

Άρθρο 29

Σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για τα στελέχη του υγειονομικού σώματος

 

1. Για τη νομική προστασία των στελεχών του υγειονομικού σώματος σε περιπτώσεις προβολής αξιώσεων αποζημίωσης σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων τους, η Διεύθυνση Υγειονομικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. δύναται να συνάπτει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σύμβαση ασφάλισης για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147).

2. Η συμμετοχή των στελεχών του υγειονομικού σώματος στο ασφαλιστικό πρόγραμμα της παρ. 1 είναι προαιρετική και το κόστος βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.

 

Άρθρο 30

Αναθεώρηση διαδικασίας για την ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 26 ν. 1911/1990

 

Στο άρθρο 26 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί ένταξης αξιωματικών σε ειδικότητες του υγειονομικού σώματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στο πρώτο εδάφιο, προστίθεται η λέξη «τουλάχιστον», β) στην παρ. 2, βα) προστίθενται νέα εδάφια, πρώτο και δεύτερο, και ββ) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) στο εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «κατά σειρά» και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 26

Ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος

 

1. Αξιωματικοί Νοσηλευτικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον φέρουν τουλάχιστον τον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μπορούν να εντάσσονται αντιστοίχως στη γενική ειδικότητα των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Ψυχολόγων του Υγειονομικού Σώματος. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Κτηνιάτρων και Ψυχολόγων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν την ένταξή τους στη γενική ειδικότητα των Ιατρών του Υγειονομικού Σώματος.

 

2. Η ένταξη αξιωματικών του υγειονομικού σώματος σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων στην αντίστοιχη γενική ειδικότητα. Ο αριθμός των αξιωματικών μιας γενικής ειδικότητας υγειονομικού που ανήκουν στην ίδια τάξη και μετατάσσονται σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των αξιωματικών της γενικής ειδικότητας της τάξης αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους, καθορίζονται, σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, οι κενές οργανικές θέσεις των γενικών ειδικοτήτων που μπορούν να καλυφθούν, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, στην οποία περιλαμβάνεται αναλυτικός πίνακας με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές θέσεις ανά γενική ειδικότητα του υγειονομικού σώματος. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται με μέριμνα του οικείου Γενικού Επιτελείου. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως τα προσόντα των εντασσόμενων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. H ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Οι εντασσόμενοι διατηρούν τον βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.

 

3. Για την εξέταση της αίτησης λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

α) οι ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενο της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους,

β) οι σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά,

γ) ο βαθμός πτυχίου,

δ) τα ουσιαστικά προσόντα της τελευταίας δεκαετίας, η βαθμολογία των οποίων πρέπει να εμπίπτει τουλάχιστον στην κλίμακα αξιολόγησης «Λίαν Καλώς»,

ε) ο βαθμός αποφοίτησης από τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά σχολεία, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,

στ) οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία.

4. Το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων:

α) καταρτίζει πίνακες υποψηφίων για κάθε ειδικότητα κατά απόλυτη σειρά αρχαιότητας,

β) αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες ειδικότητας, προσδιορίζει τη σειρά κατάταξης με βάση τα κριτήρια της παρ. 3 και τερματίζει την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας,

γ) καταρτίζει πίνακα εντασσόμενων και μη εντασσόμενων.

5. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά της απόφασης του Ανώτατου κατά κλάδο Συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτούς και ο Υπουργός υποχρεούται να απαντήσει εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της προσφυγής, κατόπιν πρότερης αιτιολογημένης γνώμης του αρμόδιου κατά κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής δύναται να μεταβιβαστεί σε κατώτερο κλιμάκιο. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής ή την απάντηση επί της προσφυγής που τυχόν υποβληθεί, οι πίνακες εντασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

6. Ο προ της ένταξης χρόνος υπηρεσίας αξιωματικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα επετηρίδα για κάθε περίπτωση.

7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια των εντάξεων της παρ. 3, καθορίζεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

 

Άρθρο 31

Διορισμός στρατιωτικών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 23 ν. 2519/1997

 

Στην παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 2519/1997 (Α’ 165) περί προσλήψεων προσωπικού νοσοκομείων, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Ιατροί που υποβάλουν υποψηφιότητα και κρίνονται διοριστέοι σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, όπως και ιατροί που διορίζονται, αλλά παραιτούνται πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από τον διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησής τους αντιστοίχως. Στρατιωτικοί ιατροί, που εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, λόγω παραίτησης ή απόταξης, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.».

 

Άρθρο 32

Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Στρατού Ξηράς – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 181/2002

 

Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 181/2002 (Α’ 170), περί διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών του Στρατού Ξηράς, αντικαθίστανται και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 7

Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών

 

1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.

3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.

4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».

 

Άρθρο 33

Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Πολεμικής Αεροπορίας – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 157/2001

 

Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 157/2001 (Α’ 130), περί της διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών της Πολεμικής Αεροπορίας, αντικαθίστανται, και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 7

Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών

 

1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.

3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.

4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».

  • 27 Μαρτίου 2025, 19:06 | MAΝΩΛΗΣ

    Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
    Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιών παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ.

    Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η εξέταση αντικατάστασης της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).

    Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.

  • 27 Μαρτίου 2025, 19:06 | Δημήτρης Κ.

    Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
    Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιών παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει  ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ.

    Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η εξέταση αντικατάστασης της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).

    Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.
     

  • 27 Μαρτίου 2025, 19:31 | Γεώργιος

    Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
    Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιών παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει  ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ.

    Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η εξέταση αντικατάστασης της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).

    Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.

  • 27 Μαρτίου 2025, 17:29 | Λγος (ΥΝ) Πασχάλης Ψαρράς RN, MSc

    Άρθρο 30
    -Απολύτως λογική η αλλαγή του τρόπου μετάταξης των Νοσηλευτών σε άλλες ειδικότητες του Υγειονομικού. Η κατάσταση είχε ξεφύγει εδώ και χρόνια.
    Μπαίνουμε 40 άτομα και μετά από κάποια χρόνια όλοι φεύγουνε..

    ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ!!

  • 27 Μαρτίου 2025, 17:39 | Λγος (ΥΝ) Πασχάλης Ψαρράς RN, MSc

    Σε συναφεια της διαταξης για μεγιστη θητεια 2 συν 2 ετη για τους διευθυντες των κλινικων κρινεται απαραιτητη η εφαρμογη του ιδιου περιορισμου και στους διεθυντες των ΒΝΣ. Υπαρχουν στελεχη του υγειονομικου που υπηρετουν πολλα χρονια σε αυτές τις θεσεις με αποτελεσμα και την ελλειψη εμπειριας στο επιστημονικο αντικειμενο των σπουδων τους καθως και την ελλειψη προσωπικου από τα στρατιωτικα νοσοκομεια.

  • 27 Μαρτίου 2025, 16:16 | ΕΚ

    Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
    Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
    Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
    Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
    Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
    Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
    Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;

  • 27 Μαρτίου 2025, 12:20 | AkisTs

    Άρθρο 27 παρ 21 (δ)

    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

    Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιών παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ. Πιο αναλυτικά οι θέσεις που καλύπτονται από Αξιωματικό ΥΨ στον παρόντα χρόνο είναι οι κάτωθι: ΑΣ, ΝΝΣ, ΝΝΠ, ΝΝΑ, ΔΚΨΥΕΔ, 414 ΣΝΕΝ Ψυχιατρική Κλινική και ΣΝΔ, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται κατά τη διάρκεια της προπαίδευσης η ΣΜΥΝ από Αξιωματικό ΥΨ που υπηρετεί στο ΝΝΑ.

    Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).

    Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων

  • 27 Μαρτίου 2025, 12:28 | chrisLeiv

    Άρθρο 27 παρ 21 (δ)

    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

    Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ, αφετέρου λόγω του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εν ενεργεία προσωπικού υπηρετεί στο λεκανοπέδιο Αττικής.

    Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).

    Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων

  • 27 Μαρτίου 2025, 12:00 | ΜαριαΚρ

    Άρθρο 27 παρ 21 (δ)

    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.

    Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ, αφετέρου λόγω του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εν ενεργεία προσωπικού υπηρετεί στο λεκανοπέδιο Αττικής.

  • 27 Μαρτίου 2025, 11:55 | Πενθεσίλεια

    Άρθρο 27 παρ 21 (δ)
    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ). Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται από Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
    Οι υπηρεσιακές ανάγκες στην φρουρά Αττικής είναι μεγαλύτερες, αφενός λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των ΥΨ ( προπαίδευση ναυτών στο ΚΕ ΠΟΡΟΣ, επιλογή υποψήφιών παραγωγικών σχολών, επιλογή ΕΠΟΠ, επιλογή ΣΕΑ), και αφετέρου της διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου εν ενεργεία στελεχών που χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης σε σχέση με το ΝΝΚ. Πιο αναλυτικά οι θέσεις που καλύπτονται από Αξιωματικό ΥΨ στον παρόντα χρόνο είναι οι κάτωθι: ΑΣ, ΝΝΣ, ΝΝΠ, ΝΝΑ, ΔΚΨΥΕΔ, 414 ΣΝΕΝ Ψυχιατρική Κλινική και ΣΝΔ, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται κατά τη διάρκεια της προπαίδευσης η ΣΜΥΝ από Αξιωματικό ΥΨ που υπηρετεί στο ΝΝΑ.
    Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία (διάταξη η οποία περιλαμβάνει και το ΝΝΚ).
    Η προτεινόμενη αλλαγή διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.

  • 27 Μαρτίου 2025, 11:49 | ΚΣ

    Στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης επί του άρθρου 21 αιτιολογείται μόνο η επερχόμενη με το στοιχείο γ΄ τροποποίηση, ενώ οι επερχόμενες με τα στοιχεία α΄ και β΄ τροποποιήσεις παρίστανται αναιτιολόγητες, γεγονός που καθιστά την ΑΣυΡ μη πλήρη.

  • 27 Μαρτίου 2025, 11:22 | Α.Κ.

    Είναι μεγάλη αδικία οι στρατιωτικοί ιατροί να πληρώνονται λιγότερο τις εφημερίες στα στρατιωτικά νοσοκομεία από τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ. Στα στρατιωτικά νοσοκομεία συμβαίνει το παράδοξο να έχουν εφημερία την ίδια μέρα ένας ειδικευόμενος πολίτης ιατρός και ένας επιμελητής Αντισυνταγματάρχης (ΥΙ), να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των περιστατικών με την ευθύνη να βαραίνει τον Αντισυνταγματάρχη (ΥΙ) και ο ειδικευόμενος να πληρώνεται περισσότερο μόνο και μόνο επειδή δεν είναι στρατιωτικός. Προτείνεται η εξίσωση της πληρωμής των εφημεριών των στρατιωτικών ιατρών με των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

  • 27 Μαρτίου 2025, 10:28 | Δεσποινα

    Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
    Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
    Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
    Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
    Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
    Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
    Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;

  • 27 Μαρτίου 2025, 07:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αρθρο 19
    Η υποχρέωση που λαμβάνουν οι στρατιωτικοι γιατροι είναι να αποζημιώσουν το κράτος με 12 έτη υπηρεσίας. Δηλαδή είτε 12 χρόνια εργασίας είτε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το γεγονός ότι οι στρατιωτικοι Ιατροί υποχρεούνται να πληρώνουν το κράτος «γιατί τους σπούδασε» (ερώτηση υπάρχει κάποιος φοιτητής ελληνικού πανεπιστημίου που να μην τους σπουδάζει το κράτος;) είναι γελοίο από μόνο του αλλά πάμε παρακάτω. Οι στρατιωτικοι Ιατροί (αλλά και γιατροι σε οποιοδήποτε σύστημα υγειας) πρέπει να παρουν ειδικότητα.Μαλιστα σε αντίθεση με τους γιατρούς του ΕΣΥ που παίρνουν οποία ειδικότητα θέλουν (και με διπλάσιο μισθό και αποζημιώσεις εφημεριών) οι στρατιωτικοι καλούνται να παρουν ειδικότητα που χρειάζεται το στράτευμα, κοινώς ότι σου δώσουν. Πέραν των ανωτέρω ο στρατος τους υποχρεώνει να λάβουν ειδικότητα και δεν έχουν τη δυνατότητα μα μην παρουν (έστω και αν δεν θέλουν τις διαθεσιμες). Επίσης ο στρατος δεν μπορεί να τους εκπαιδεύσει τις αντίστοιχες ειδικοτητες. Άρα τους υποχρεώνει να εκπαιδευτούν σε ιδρύματα του ΕΣΥ. Μετά τους υποχρεώνει σε εκ νέου αποζημίωση του δημοσίου με διπλα χρόνια υπηρεσίας όσων της ειδικότητας χωρίς αυτά να λογίζονται ότι τα έχουν εργαστεί. Έτσι ένας καρδιολόγος πχ έχει υποχρέωση για 12(αποζημίωση σχολης)+12(δίπλα των χρόνων της ειδικότητας) χρόνια υπηρεσίας ή αντίστοιχης αποζημίωσης. Αυτά στο μισθό του λοχαγου (βαθνος του αντιστοιχου επιμελητη Β του ΕΣΥ)ανέρχονται σε 300.000 ευρώ. Επίσης τα χρόνια που υπηρέτησε ως ειδικευμένος στο ΕΣΥ όπου εργάζεται υπέρ του δημοσίου δεν του αναγνωρίζεται ότι τα υπηρέτησε επομένως προσθέτουμε αλλά 4 στο παράδειγμα του καρδιολόγου. Δηλαδή λαμβάνει υποχρέωση για 26 χρόνια υπηρεσίας στο στρατο ή καταβολή αποζημίωση το ένα τρίτο και βάλε του εκατομμυρίου. Γιατί συμβαίνει αυτή η κατάφορη αδικία ενάντια στους στρατιωτικους γιατρους; Γιατί τόση διαφορά από τους γιατρούς του ΕΣΥ (διπλός έως τριπλος μισθος , οποία ειδικότητα θέλουν, όχι αγγαρείες τύπου εμβολιαστικα κέντρα, κέντρα μεταναστών, συμμετοχή σε σχέδια της πολιτικής προστασιας). Οι στρατιωτικές σχολές δεν έχουν κόσμο, ας μην αναρωτιομαστε γιατί.

  • 26 Μαρτίου 2025, 21:55 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 23: (Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων):
    Ζητείται η άμεση απόσυρση του άρθρου!
    Δημιουργείται τρομερή ασάφεια όσον αφορά την εφαρμοστικότητα του συγκεκριμένου άρθρου σχετικά με την διαγωνιστική δοκιμασία για την απονομή ιατρικών/ οδοντιατρικών / και νοσηλευτικών ειδικοτήτων, καθώς καθίσταται αδύνατο ένας Αξκος του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ (ΣΞ ή ΠΑ ή ΠΝ) να διαγωνίζεται για μια θέση ειδικότητας σε έναν οποιοδήποτε άλλο Κλάδο των ΕΔ (ΣΞ ή ΠΑ ή ΠΝ) απ’ όπου ανήκει ο ίδιος.
    Παράλληλα, δημιουργεί μεγάλη αμφιβολία ως προς τη διαφάνεια και την αξιοκρατία της διαγωνιστικής δοκιμασίας των ειδικοτήτων με το παρόν άρθρο.
    Οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τη νομοθεσία για τη διαγωνιστική διαδικασία των ειδικοτήτων και τον προγραμματισμό ιατρικών/ οδοντιατρικών/ και νοσηλευτικών ειδικοτήτων των Αξκων του Υγειονομικού Σώματος, ανεξαρτήτως Κλάδου των ΕΔ, θα πρέπει να αφορά τους νέο-εισαχθέντες σπουδαστές στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και σε καμία περίπτωση τους ήδη εν ενεργεία Αξκους του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ, που βρίσκονται στη διαδικασία λήψης ειδικοτήτων, καθώς συντελείται η καταστρατήγηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.
    Επιπρόσθετα, είναι σημαντική η λήψη της επιθυμίας των Αξκων του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ επί του ετήσιου προγραμματισμού από κάθε Κλάδο των ΕΔ (ΣΞ ή ΠΑ ή ΠΝ) , όταν συμβαδίζει με τις υπηρεσιακές ανάγκες των ΕΔ.

  • 26 Μαρτίου 2025, 19:35 | Κατερίνα

    ΑΡΘΡΟ 27, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21Δ
    ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΠΝ

    Βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνουμε την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης, όπως ισχύει ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
    Η ισχύουσα πρακτική, που περιορίζει την προσμέτρηση χρόνου διοίκησης αποκλειστικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κέντρο (ΝΝΚ), δημιουργεί ανισορροπία και περιορίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των Αξιωματικών Ψυχολόγων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

    Αντίθετα, η προτεινόμενη αλλαγή:
    Διασφαλίζει ίσους όρους υπηρεσίας μεταξύ των Αξιωματικών (ΥΨ) όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Αξιοποιεί καλύτερα το προσωπικό μέσα από τις τακτικές μεταθέσεις, διατηρώντας την επάρκεια στελέχωσης στο ΝΝΚ.

    Για όλα τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη και επωφελής η αφαίρεση της διάταξης για υποχρεωτική συμπλήρωση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και αντικατάστασή της με διάταξη που να επιτρέπει την εκτέλεση χρόνου διοίκησης σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία όπως προβλέπεται στους Αξιωματικούς (ΥΨ) του ΣΞ και της ΠΑ.

  • 26 Μαρτίου 2025, 16:22 | Ελενη

    Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών  υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:

    Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,

    στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι

    (2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.

    (3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α.  ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ  ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

    Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.

    Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι  ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.

  • 26 Μαρτίου 2025, 15:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
    Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
    Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
    Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
    Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
    Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
    Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;

  • 26 Μαρτίου 2025, 13:06 | Σοφία

    Οι αλλαγές όσον αφορά τις μετατάξεις θα έπρεπε να περιλαμβάνουν μεταβατική διάταξη για να μη θιγούν τους ήδη σπουδάζοντες. Για τους αξιωματικούς που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι στις σχολές ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και σύμφωνα με τα τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 1911 / 1990 (Α’166), που τροποποιείται με το άρθρο 30 του νομοσχεδίου αυτού, η ένταξή τους σε έτερη ειδικότητα του υγειονομικού σώματος θα έπρεπε να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν για έκαστο εξ αυτών, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  • 26 Μαρτίου 2025, 13:28 | Αγγελική

    Τροποποίηση του άρθρου 18. «Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος των υγειονομικών αξιωματικών ιδιωτικά» με συμπερίληψη στη ρύθμιση και των Αξιωματικών κοινωνικών λειτουργών.

    Παρακαλώ για την ένταξη της ειδικότητας του Αξιωματικού Υγειονομικού κοινωνικού λειτουργού μαζί με τις υπόλοιπες γενικές ειδικότητες των Αξιωματικών του Υγειονομικού, για τις οποίες πρόκειται να επιτραπεί η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ στο Άρθρο 18 αναφέρεται η «Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος των υγειονομικών αξιωματικών ιδιωτικά – Τροποποίηση περ. α) παρ. 4 άρθρου 63 ν.δ. 1400/1973». Ο νόμος θα προβλέπει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά σε όλους τους Αξκους του Υγειονομικού που φέρουν συγκεκριμένη γενική ειδικότητα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:
    «4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:
    α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος της αντίστοιχης γενικής υγειονομικής ειδικότητας, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών».

    Η ειδικότητα του Αξιωματικού ΥΓ κοινωνικού λειτουργού εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στο Σώμα του ΥΓ, με στελέχη από μετάταξη στο Σώμα των Αξιωματικών του ΥΓ, οι οποίοι φέρουν την συγκεκριμένη ειδικότητα.

    Επιχειρηματολόγία:
    Η μετάταξη αφορούσε δύο επίπεδα: 1. Την μετάταξη στο Σώμα των Αξιωματικών υγειονομικού, καθώς οι μεταταγέντες φέρουν πτυχίο ΑΕΙ αλλά και την μετάταξη με την συγκεκριμένη ειδικότητα (του κοινωνικού λειτουργού), η οποία καθορίσθηκε με αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα και για την οποία είχαν προκηρυχθεί αντίστοιχες θέσεις.

    Ειδικότερα, μετά την προκήρυξη προς μετάταξη, οι μεταταγέντες κοινωνικοί λειτουργοί Αξιωματικοι του ΥΓ μετατάχθηκαν και ονομάσθηκαν Ανθυπολοχαγοί σύμφωνα με το από 20-10-20 ΠΔ, «Μετάταξη Ανθυπασπιστών και Μονίμων Υπαξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΣΥ πτυχιούχων ΑΕΙ στο Σώμα των Αξιωματικών» που δημοσιεύθηκε στο υπ’αρίθμ.1834/16-11-20 ΦΕΚ (τΓ’), και όπως αναφέρεται: Μετατάχθηκαν «στο Σώμα των Αξιωματικών του Υγειονομικού με την ειδικότητα του κοινωνικού λειτουργού».

    Η παράλειψη της εν λόγω ειδικότητας πρόκειται να δημιουργήσει άνιση μεταχείριση μεταξύ Αξκων του ΥΓ απο μετάταξη οι οποίοι έχουν ήδη μεταταχθεί σε ειδικότητες όπως Νοσηλευτική και Ψυχολογία (ειδικότητες οι οποίες υπήρχαν στην ίδια προκήρυξη αλλά προϋπήρχαν ως ειδικότητες Αξκων ΥΓ), και με βάση την νέα τροποποίηση θα έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά.

    Κατόπιν των παραπάνω, η σχετικά πρόσφατα εισαγόμενη στις τάξεις των Αξκων ΥΓ, ειδικότητα του κοινωνικού λειτουργού πιθανώς παραλήφθηκε εκ παραδρομής εξαιτίας του νεόφερτου χαρακτήρα της.

    Προτείνεται η ένταξη της εν λόγω ειδικότητας όπως παρακάτω: «α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας, νοσηλευτικής και κοινωνικής εργασίας, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες…»

  • 26 Μαρτίου 2025, 11:34 | ΡΕΝΑΤΑ

    Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
    Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
    Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
    Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
    Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
    Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
    Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;

  • 26 Μαρτίου 2025, 09:44 | Γιώργος

    Η παράγραφος 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 για τις μετατάξεις αναφέρει «2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. Η ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Για την αποδοχή της αίτησης λαμβάνονται υπόψη οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες σε προσωπικό, τόσο της γενικής ειδικότητας προέλευσης, όσο και αυτής στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν, σε συνδυασμό με τυχόν ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενα της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους ή σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά. Οι εντασσόμενοι διατηρούν το βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν το βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος. Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.» «Δεν νομίζω ότι αναγράφει κάπου ότι είναι υποχρεωτικές οι μετατάξεις, ίσα ίσα ερωτάται η νοσηλευτική υπηρεσία για μεσοπροθεσμες ανάγκες και αναλόγως αποφασίζει…

  • 26 Μαρτίου 2025, 08:02 | Ε.

    Οι αλλαγές όσον αφορά τις μετατάξεις θα έπρεπε να περιλαμβάνουν μεταβατική διάταξη για να μη θιγούν τους ήδη σπουδάζοντες. Για τους αξιωματικούς που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι στις σχολές ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και σύμφωνα με τα τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 1911 / 1990 (Α’166), που τροποποιείται με το άρθρο 30 του νομοσχεδίου αυτού, η ένταξή τους σε έτερη ειδικότητα του υγειονομικού σώματος θα έπρεπε να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν για έκαστο εξ αυτών, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  • 25 Μαρτίου 2025, 23:52 | Α.Κ.

    Άρθρο 19: Ο χρόνος εκπαίδευσης στην ειδικότητα θα πρέπει να θεωρείται χρόνος υπηρεσίας και να μην προστίθεται στον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής στις ένοπλες δυνάμεις εφόσον γίνεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο της ημεδαπής. Η λήψη ειδικότητας είναι υποχρεωτική και προϋπόθεση για την προαγωγή του στρατιωτικού γιατρού. Κατά τη διάρκεια της ο γιατρός προσφέρει υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

    Άρθρο 26: Η εκπαίδευση στο τμήμα βασικής εκπαίδευσης ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων υγειονομικών θα πρέπει να αρχίζει μετά την ορκωμοσία τους ως αξιωματικών, οπότε μετατίθενται στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας.
    Ο προτεινόμενος χρόνος έναρξης με την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πτυχίου από κάθε ένα μαθητή ξεχωριστά, δημιουργεί πρόβλημα στην κατάρτιση εκπαιδευτικών ομάδων και στην ομοιογενή εκπαίδευση.
    Η βασική εκπαίδευση προτείνεται να περιλαμβάνει:
    α) Εκπαίδευση στο Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος,
    β) Εκπαίδευση στην Προνοσοκομειακή Αντιμετώπιση Τραύματος (Prehospital Trauma Life Support-PHTLS)
    γ) Εκπαίδευση στην Προχωρημένη Αντιμετώπιση Τραύματος (Advanced Trauma Life Support-ATLS)
    δ) Εκπαίδευση στην Προχωρημένη Αντιμετώπιση Παθολογικών Επειγόντων Περιστατικών (Advanced Medical Life Support-AMLS)
    ε) Θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο εφαρμογής του οικείου Κλάδου
    στ) κλινική εκπαίδευση κατά γενική ειδικότητα.
    Με τον τρόπο αυτό αποκτάται εκπαίδευση στην αντιμετώπιση όλων των επειγόντων περιστατικών και στις ιδιαιτερότητες του υγειονομικού του κάθε κλάδου.

    Άρθρο 29: η ασφάλιση αστικής ευθύνης για όλο το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να γίνεται από το στρατιωτικό νοσοκομείο ώστε να καλύπτει και να προστατεύει τους υγειονομικούς σε περιπτώσεις προβολής αξιώσεων εις βάρος τους.
    Είναι ένα μέτρο ουσιαστικό, που αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας του υγειονομικού προσωπικού και τις έμμεσες απολαβές από την Υπηρεσία και μπορεί να αποτελεί ένα από τα κίνητρα παραμονής και εργασίας σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

  • 25 Μαρτίου 2025, 22:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Άρθρο 27 παρ21δ
    Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνεται η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνος διοίκησης. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) περιορίζεται αποκλειστικά η προσμέτρηση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κέντρο (ΝΝΚ) και στο 414 ΣΝΕΝ.

    Ο υφιστάμενος περιορισμός δημιουργεί αδικίες και μειώνει τις επαγγελματικές προοπτικές των Αξιωματικών Ψυχολόγων του ΠΝ. Αντιθέτως, η προτεινόμενη αλλαγή
    διασφαλίζει ίσες συνθήκες υπηρεσιακής εξέλιξης για τους Αξιωματικούς Ψυχολόγους σε όλους τους Κλάδους και διατηρείται η επαρκής στελέχωση του ΝΝΚ και του 414 ΣΝΕΝ μέσω των τακτικών μεταθέσεων.

    Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η αντικατάσταση της απαίτησης υποχρεωτικής υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και στο 414 ΣΝΕΝ με διάταξη που να περιλαμβάνει εκτέλεση χρόνου διοίκησης στα Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία , ώστε να διαμορφωθεί ένα δικαιότερο και πιο αποδοτικό σύστημα υπηρεσιακής εξέλιξης.

  • 25 Μαρτίου 2025, 22:30 | MAΡΙΑ

    Άρθρο 27, παρ21δ
    Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης–ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος

    Βάσει της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης των Αξιωματικών Ψυχολόγων των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνουμε την αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας σε Γενικά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ως χρόνο διοίκησης, όπως ισχύει ήδη για τους Αξιωματικούς (ΥΨ) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

    Η ισχύουσα πρακτική, που περιορίζει την προσμέτρηση χρόνου διοίκησης αποκλειστικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κέντρο (ΝΝΚ), δημιουργεί ανισορροπία και περιορίζει τις επαγγελματικές προοπτικές των Αξιωματικών ΨΥΧ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Αντίθετα, η προτεινόμενη αλλαγή:

    Διασφαλίζει ίσους όρους υπηρεσίας μεταξύ των Αξιωματικών (ΥΨ) όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Αξιοποιεί καλύτερα το προσωπικό μέσα από τις τακτικές μεταθέσεις, διατηρώντας την επάρκεια στελέχωσης στο ΝΝΚ.

    Για όλα τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη και επωφελής η αφαίρεση της διάταξης για υποχρεωτική συμπλήρωση χρόνου διοίκησης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης και αντικατάστασή της με διάταξη που να επιτρέπει την εκτέλεση χρόνου διοίκησης σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία όπως προβλέπεται στους Αξιωματικούς (ΥΨ) του ΣΞ και της ΠΑ.

  • 25 Μαρτίου 2025, 20:48 | Δρ. Κωνσταντίνος Τερψίδης, Ταξχος Κτηνίατρος εα, ειδικός κλινικός, μέλος ΕΕΥΕΔ

    Άρθρο 23
    Να τροποποιηθεί ως εξής:
    «Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών, κτηνιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων»
    Να προστεθούν παράγραφοι ως εξής:
    «-Όσον αφορά τους Κτηνιάτρους, η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για ειδίκευση, η διάρκεια εκπαίδευσης για κάθε ειδικότητα, τα ιδρύματα όπου θα παρέχονται οι ειδικότητες, το πρόγραμμα ειδίκευσης, ο τρόπος εξέτασης για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας και άλλες λεπτομέρειες θα καθοριστούν με διοικητικές διαταγές.
    -Η απονομή του τίτλου ειδικότητας των κτηνιάτρων θα γίνεται με υπουργική απόφαση ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Υγειονομικού των Επιτελείων.»
    Οι Κτηνιατρικές ειδικότητες θα προβλεφθούν με Υπουργική Απόφαση.

    ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:
    Με την Φ.433/9/2384339/Σ.1651 υπουργική απόφαση «περί καθορισμού των ιατρικών ειδικοτήτων των ΕΔ» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 24/Β΄/21.1.83 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Φ.300/29/435857 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 497/Β΄/9.7.91), προβλέπονταν η απονομή συγκεκριμένων κτηνιατρικών ειδικοτήτων, διαδικασία που δυστυχώς καταργήθηκε δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην εξέλιξη και επιμόρφωση των κτηνιάτρων όπως και στη λειτουργία των Μονάδων Κτηνιατρικού.Οι κτηνιατρικές ειδικότητες καλύπτουν όλο το φάσμα της αποστολής του Υγειονομικού και καλύπτουν ανάγκες νοσηλείας και εκτροφής σκύλων, μακροσκοπικού και εργαστηριακού ελέγχου υγιεινής τροφίμων και υδάτων, εκτροφής πειραματοζώων, πολεμικών χημικών ουσιών και ελέγχου περιβάλλοντος.

  • 25 Μαρτίου 2025, 18:20 | Λγος (ΥΝ) Πασχάλης Ψαρράς RN, MSc

    Άρθρο 20
    -Το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να μετατίθεται σε υγειονομικές μονάδες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη την ανάλογη χρονική περίοδο. Για αυτό το λόγο τυχόν συνυπηρετήσεις στελεχών ΥΝ θα πρέπει να τοποθετούνται στο 424 και 401 στρατιωτικά νοσοκομεία και οι σύζυγοι αυτών να υπηρετούν σε μονάδες της ίδιας ή όμορης φρουράς.

  • 25 Μαρτίου 2025, 18:05 | Κωνσταντίνος

    Υπάρχει ανισότητα στον τόπο( μονάδες ) έκτισης χρόνους διοίκησης μεταξύ ιατρών και νοσηλευτών. Οι ιατροί από τον βαθμό του Λοχαγού, Υποπλοιάρχου, Σμηναγού και άνω μπορούν να εκτίουν χρόνο διοίκησης σε οποιαδήποτε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ οι νοσηλευτές στους
    αντίστοιχους βαθμούς μπορούν να εκτίουν χρόνο διοίκησης μόνο στο 401-424,ΝΝΑ και 251 ΓΝΑ.

  • 25 Μαρτίου 2025, 16:30 | Κωνσταντίνος

    Υπάρχει ανισότητα στους απαιτούμενους χρόνους διοίκησης μεταξύ ιατρών και νοσηλευτών, αφού οι ιατροί από τον βαθμό του Λοχαγού-Υποπλοιάρχου- Σμηναγού και άνω μπορούν να γράφουν χρόνο διοίκησης σε οποιαδήποτε στρατιωτικό νοσοκομείο σε σχέση με τούς αντίστοιχους βαθμούς των νοσηλευτών που απαιτούν χρόνο διοίκησης μόνο στο 401-424, ΝΝΑ και 251 ΓΝΑ.

  • 25 Μαρτίου 2025, 16:57 | Μαρία Ευαγγελοπούλου

    Θα ήταν πιο σωστό και πιο δίκαιο στο άρθρο 18 να προστεθούν και οι νομικοί και οικονομικοί γιατί πρώτον οι μισθοί δε καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες και δεύτερον από άποψη δικαιοσύνης , γιατί να μη μπορούν και αυτοί να εργάζονται το απόγευμα εκτός υπηρεσίας όπως και οι υγειονομικοί; Μόνο οι υγειονομικοί έχουν οικονομικό πρόβλημα; Ή μόνο οι υγειονομικοί έχουν πτυχία;
    Δηλαδή και παρέχετε χαμηλούς μισθούς και και απαγορεύετε κι όλας να εργάζονται εκτός παρά το ότι διαθέτουν πτυχίο εξίσου σημαντικό με των υγειονομικών .
    Τουλάχιστον δώστε το δικαίωμα και στο οικονομικό και στο νομικό που έχουν πτυχία να μπορούν να εργάζονται νόμιμα έξω όπως οι γιατροί.
    Κι αν για παράδειγμα για το νομικό ο λόγος που δε του δίνετε το δικαίωμα να δουλεύει εκτός υπηρεσίας είναι ότι τα δικαστήρια γίνονται πρωί, ας μη πηγαίνουν στα δικαστήρια.
    Αυτό δε σημαίνει ότι το απόγευμα δε μπορούν να ασκούν τη δουλειά τους, όπως και οι υγειονομικοί.
    Το δικαίωμα εργασίας εκτός υπηρεσίας θα ήταν δίκαιο να επεκταθεί και στα υπόλοιπα στελέχη που είναι καταρτισμένα με πτυχία. Ποιος ο λόγος να μη γίνεται αυτό;
    Που είναι η ισονομία και η δικαιοσύνη;
    Που είναι το κράτος δικαίου;
    Παρακαλώ πολύ να εισακουστεί το σχόλιο

  • 25 Μαρτίου 2025, 12:26 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Αίτημα Εξαίρεσης για τους Εγγεγραμμένους Αξιωματικούς Νοσηλευτικής που φοιτούν σε Σχολές Ιατρικής Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας.
    Η ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος οφείλει να γίνει με δίκαιους όρους και με σεβασμό σε όσους έχουν ήδη αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της υγειονομικής περίθαλψης. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί η θέση των αξιωματικών νοσηλευτικής που ήδη φοιτούν σε σχολές ιατρικής.
    Αυτοί οι αξιωματικοί έχουν επενδύσει χρόνο, κόπο και προσωπικές θυσίες για να εξελιχθούν και να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Είναι παράλογο να τους εξισώνουν με νέες εντάξεις, ακυρώνοντας την προσπάθειά τους.
    Η εξαίρεσή τους από αυτή τη διαδικασία είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Δεν μπορεί η Πολιτεία να απαξιώνει τον αγώνα τους και να τους βάζει στην ίδια αφετηρία με όσους δεν έχουν επιδείξει την ίδια δέσμευση. Αντί να τιμωρούνται για την επιλογή τους να εξελιχθούν, πρέπει να αναγνωριστεί η αξία τους και να διασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείρισή τους.
    Ζητάμε την άμεση εξαίρεση των ήδη εγγεγραμμένων αξιωματικών νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές ιατρικής. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί η αξιοκρατία και ο σεβασμός προς τους ίδιους και το έργο τους.

    Με εκτίμηση
    Κατερίνα Παπαθανασίου-Παρούση

  • 25 Μαρτίου 2025, 12:19 | Ευφροσύνη

    Να ληφθεί μέριμνα και για τη νυχτερινή αποζημίωση του στρατιωτικού νοσηλευτικού προσωπικού !!!

  • 25 Μαρτίου 2025, 11:50 | Ευαγγελια

    Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
    Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
    Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
    Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
    Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
    Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
    Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;

  • 25 Μαρτίου 2025, 11:44 | Ευφροσύνη

    Οι αλλαγές όσον αφορά τις μετατάξεις θα έπρεπε να περιλαμβάνουν μεταβατική διάταξη για να μη θιγούν τους ήδη σπουδάζοντες. Για τους αξιωματικούς που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι εγγεγραμμένοι στις σχολές ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και σύμφωνα με τα τμήματα της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 1911 / 1990 (Α’166), που τροποποιείται με το άρθρο 30 του νομοσχεδίου αυτού, η ένταξή τους σε έτερη ειδικότητα του υγειονομικού σώματος θα έπρεπε να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν για έκαστο εξ αυτών, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  • 25 Μαρτίου 2025, 10:23 | Αναστασια

    Για το άρθρο 19:

    Η ιατρική ειδικότητα είναι απαραίτητη για τους ιατρούς, όμως τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν την προσφέρουν πλήρως, με αποτέλεσμα οι ιατροί να αναγκάζονται να την ολοκληρώσουν στο ΕΣΥ. Επομένως, είναι άδικο να θεωρούνται ως επιπλέον χρόνια κάτι που είναι υποχρεωτικό και δεν παρέχεται από την υπηρεσία τους.
    Η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ο χρόνος που απαιτείται για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας των αξιωματικών του Υγειονομικού Σώματος, δεν θεωρείται χρόνος εκπαίδευσης αλλά κανονικός χρόνος υπηρεσίας. Γι’ αυτό, αυτός ο χρόνος πρέπει να προσμετράται για τον υπολογισμό της πραγματικής τους παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις (σύμφωνα με πολλές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

  • 25 Μαρτίου 2025, 10:02 | Ανδρεασ

    Για το άρθρο 19:

    Η ιατρική ειδικότητα είναι υποχρεωτική για τους ιατρούς, αλλά τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν την παρέχουν πλήρως, αναγκάζοντας τους ιατρούς να την ολοκληρώσουν στο ΕΣΥ. Επομένως, είναι άδικο να χρεώνονται με επιπλέον χρόνια για κάτι που είναι υποχρεωτικό και το οποίο δεν τους παρέχει η στρατιωτική υπηρεσία.
    Η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για πολλά χρόνια αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ο χρόνος εκπαίδευσης για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας των αξιωματικών του Υγειονομικού Σώματος, δεν θεωρείται χρόνος εκπαίδευσης, αλλά χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Ως εκ τούτου, αυτός ο χρόνος πρέπει να υπολογίζεται για τον καθορισμό του πραγματικού χρόνου υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις (Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου 3389, 2223, 503/2014, 4688, 3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831, 3471, 1528, 14/2014 κ.ά.).
    Άρα, θα πρέπει να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε τα χρόνια ειδικότητας να προσμετρώνται ως χρόνος υπηρεσίας.

  • 25 Μαρτίου 2025, 09:51 | Ιωάννης

    Αρθρο 27. Υπάρχει ανισότητα στους απαιτούμενους χρόνους διοίκησης μεταξύ των κλάδων. Ενας Στρ. Ιατρός στο ΣΞ και ΠΑ έχει ως χρόνους διοίκησης 2 χρόνια ως Ανθυπολοχαγός-Υπολοχαγος και 1 χρόνο ως Λοχαγος-Ταγματάρχης, συνολικά 2+1=3. Αντίθετα στο ΠΝ έχει 3 χρόνια ως Σημαιοφόρος-Ανθυποπλοίαρχος και 2 χρόνια ως Υποπλοίαρχος-Πλωτάρχης, συνολικά 3+2=5. Γιατί τέτοια αδικία εις βάρος των Ιατρών του ΠΝ;

  • 25 Μαρτίου 2025, 09:34 | Ιωάννης

    Αρθρο 19. Ας υποθέσουμε ότι ως Επιτελείο αποφασίζω ότι χρειάζομαι Παιδίατρο στο Στρ. Νοσοκομείο και έτσι ξεκινά ένας Στρ. Ιατρός να ειδικευτεί στην Παιδιατρική. Κανένα Στρ. Νοσοκομείο δεν δίνει χρόνο ειδικότητας στην Παιδιατρική και επομένως ο Στρ. Ιατρός πηγαίνει αναγκαστικά με εντολή της Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Παίδων για 5 χρόνια να ειδικευτεί. Για ποιο λόγο θα πρέπει να ποινολογείται και να τιμωρείται με επιπλέον παραμονή στο στράτευμα, για κάτι που δεν ήταν δική του επιλογή; Πρέπει να προστεθεί σημείωση ότι «εξαιρείται ο χρόνος εκπαίδευσης στην ειδικότητα των Στρ. Ιατρών που λαμβάνει χώρα στα Δημόσια Νοσοκομεία για ισό χρονικό διάστημα με αυτό που τα Στρ. Νοσοκομεία δεν χορηγούν την ειδικότητα». Δηλαδή αν ένα Στρ. Νοσοκομείο δικαιούται να εκπαιδεύσει 5 χρόνια σε μία ειδικότητα και ο ειδικευόμενος καθίσει τα 3 χρόνια, τότε να προσμετρηθούν τα υπόλοιπα 2 χρόνια που μπορούσε να παραμείνει στο Στρ. Νοσοκομειο και από επιλογή του δεν έμεινε.

  • 25 Μαρτίου 2025, 08:35 | Ιωάννης

    Αρθρο 19. Σπρώχνει τους ειδικευόμενους Στρ. Ιατρούς να κάνουν όλη την ειδικότητα στα Στρ. Νοσοκομεία. Αυτό θα ρίξει ξεκάθαρα το επίπεδο της εκπαίδευσης αφού τα Στρ. Νοσοκομεία χρησιμοποιούν το Στρ. Ειδικευόμενο Ιατρό για αλλότρια καθήκοντα πλην της εκπαίδευσης ( αποσπάσεις σε μονάδες που χρειάζονται ιατρό και δεν έχουν, αποσπάσεις στα θέρετρα το καλοκαίρι, αποσπάσεις σε παρελάσεις, εκδηλώσεις σε μουσεία, επισκέψεις Αρχηγών, στην Ακρόπολη, αποστολές στο εξωτερικό και οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη ιατρού για τις ΕΔ) Τελικά από το χρόνο εκπαίδευσης στα Στρ. Νοσοκομεία, ουτε το μισό δεν σε αφήνουν να εκπαιδευτείς. Ολοι οι Στρ. Ιατροί περιμένουν να πάνε ως υπεράριθμοι σε ένα καλό Δημόσιο Νοσοκομείο όπου θα τους αφήσουν απερίσπαστα να αφοσιωθούν στην ειδικότητά τους. Πρέπει να συμπληρωθεί μια παράγραφος που θα προστατεύει την εκπαίδευση του ειδικευομένου Στρ. Ιατρού στα Στρ. Νοσοκομεία και να απαγορεύει τις αποσπάσεις σε άλλες μονάδες στο χρόνο της ειδικότητας, αν θέλουμε να εκπαιδευτεί

  • 24 Μαρτίου 2025, 23:22 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 19 (Εξ ορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973):
    Παρατηρείται παραπλάνηση από τον τίτλο του άρθρου όσον αφορά το περιεχόμενο του καθώς με την τροποποίηση του άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973 παρ.7 και 15 δεν υπάρχει κανένας εξ ορθολογισμός χρόνου παραμονής των αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά τουναντίον δουλείας του Στρατιωτικού Ιατρού, υποχρεώνοντας τον σε περισσότερα χρόνια παραμονής στο στράτευμα.
    Συγκεκριμένα, οι Στρατιωτικοί Ιατροί υποχρεώνονται για την βαθμολογική τους εξέλιξη από τις ΕΔ να εκπαιδευτούν σε μία ειδικότητα. Πως είναι δυνατόν , σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Άρθρου 19 , εφόσον οι ΕΔ υποχρεώνουν τον Στρατιωτικό Ιατρό να λάβει μία ειδικότητα για την βαθμολογική του εξέλιξη να χρεώνεται με υποχρεωτικά χρόνια παραμονής στις ΕΔ σε αντίθεση με τους υπολοίπους αξκούς (ΣΞ/ΠΑ/ΠΝ εκ ΣΣΕ/ΙΚΑΡΩΝ/ ΣΝΔ αντίστοιχα) που για τον βαθμολογική τους εξέλιξη αρκούνται στην φοίτηση των αντίστοιχων σχολείων για να προαχθούν χωρίς να τους χρεώνουν επιπλέον υποχρεωτικά χρόνια παραμονής στις ΕΔ?
    Η όλη αντίθεση συνιστά μια διαχρονική κατάφορη αδικία ενάντια των Αξκων του υγειονομικού των ΕΔ και ζητείται η άμεση τροποποίηση της παρ.1 του Άρθρου 19 και οι Αξκοι του Υγειονομικού Σώματος που αποκτούν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδίκευση να μην αναλαμβάνουν επιπλέον χρόνια παραμονής στις ΕΔ. ( καθώς οι ΕΔ τους υποχρεώνουν σε αυτήν την ειδίκευση για την βαθμολογική τους εξέλιξη)
    Τώρα όσον αφορά την παράγραφο 2 του Άρθρου 19, Ο χρόνος εκπαίδευσης στη ειδικότητα ή την εξειδίκευση των Αξκων Υγειονομικού Σώματος θα πρέπει να λογίζεται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας τόσο στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία όσο και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014) και η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο Αξκος του Υγειονομικού Σώματος κατά τα παραπάνω διαστήματα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δημόσιο.
    Πως είναι δυνατόν οι ΕΔ να επιβάλλουν στον Στρατιωτικό Ιατρό επιπλέον Χρόνια παραμονής στις ΕΔ κατά την πραγματοποίηση ειδικότητας τους σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ όταν το ίδιο το Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν δύναται να του χορηγήσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πλήρη ειδικότητα του σε αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας για τους κανόνες λήψης ειδικότητας για το πλείστο των ειδικοτήτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και οι ΕΔ τον υποχρεώνουν για την βαθμολογική εξέλιξη του να συνεχίσει την πραγματοποίηση της ειδικότητας του για την ολοκλήρωση της στο Νοσοκομείο του ΕΣΥ?
    Παρατηρείται μια τρομερή αντίφαση που πρέπει αν διορθωθεί!

  • 24 Μαρτίου 2025, 22:16 | Α Ε

    Τι θα γίνει με την νυχτερινή αποζημίωση; Μόνο οι νοσηλευτές των ενόπλων δεν πληρώνονται τις νύχτες τους .

  • 24 Μαρτίου 2025, 21:23 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 401 Γ.Σ.Ν.Α. & 414 Σ.Ν.Ε.Ν.

    ΜΕΡΟΣ Β’ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (άρθρα 18-33)

    Άρθρο 18
    Ο υγειονομικός που απασχολείται στο δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να απασχολείται μόνο εκεί και οι απολαβές του να είναι τέτοιες ώστε να ζει αξιοπρεπώς ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνει τρόπους να αυξήσει το εισόδημά του.

    Άρθρο 25
    Αποζημίωση ειδικής απασχόλησης στρατιωτικών ιατρών
    Καταρχάς δε γίνεται καμία αναφορά για τη σχετική αποζημίωση και των λοιπών ειδικοτήτων ( όπως: Επικουρικοί Ιατροί, Ειδικευόμενοι ,Λοιπό επικουρικό προσωπικό πλην ιατρών) που θα συμμετέχουν στις αντίστοιχες συνθήκες. Ορίζεται μία δαπάνη αποζημίωσης που «δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 2.800.000 ευρώ». Ορίζεται δηλαδή ένα πλαφόν! Αυτό το πλαφόν ενδεχομένως θα έχει ως αποτέλεσμα τις απλήρωτες εφημερίες! Τι θα γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση; Στην υπέρβαση του πλαφόν;

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 401 Γ.Σ.Ν.Α.& 414 Σ.Ν.Ε.Ν.
    Η Πρόεδρος : Γεωργία Κολιού
    Η Γραμματέας : Γεωργία Πινού
    Τα Μέλη

  • 24 Μαρτίου 2025, 21:27 | Σπύρος Αρχοντίδης

    τροποποίηση του άρθρου 18 . περίληση στη ρύθμιση όλων των υγειονομικών αξιωματικών εργαστηριακής ιατρικής – τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων

    4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται: α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας νοσηλευτικής και τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος της αντίστοιχης γενικής υγειονομικής ειδικότητας, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές
    Σχηματισμών

  • 24 Μαρτίου 2025, 17:43 | Μακης

    Στο αρθρο 31 παρ 5 λετε οτι » Στρατιωτικοί ιατροί, που εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, λόγω παραίτησης ή απόταξης, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.» Αυτο εχει λογικη για να αποθαρρυνεται τις προωρες παραιτησεις. Αν ομως ενας ιατρος συμπληρωσει τα απαιτουμενα συνταξιμα χρονια και παραιτηθει και παρει και συνταξη γιατι να μη μπορει μετα αν επιθυμησει να υπηρετησει στο ΕΣΥ. Μηπως πρεπει να γινει καποια αλλαγη στη διατυπωση και να αφορα του προωρα παραιτουμενους που δεν εχουν συμπληρωσει τα απαιτουμενα συνταξιμα χρονια?

  • 24 Μαρτίου 2025, 16:48 | Γιωργος

    Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών  υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:

    Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,

    στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι

    (2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.

    (3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α.  ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ  ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

    Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.

    Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι  ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.

  • 24 Μαρτίου 2025, 14:09 | Νίνα

    Κύριε υπουργέ πρέπει να καταργήσετε την φράση ανίκανος προς κάθε εργασία.

  • 24 Μαρτίου 2025, 13:35 | Κωνσταντίνος

    Που είναι η νυχτερινή αποζημίωση των ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ;;

    ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΉΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΊΑ ΑΥΤΉ!

  • 24 Μαρτίου 2025, 10:36 | Γιώργος

    Το άρθρο 26 κινείται ι προς τη σωστή κατεύθυνση για την εύρυθμη λειτουργία της νοσηλευτικής υπηρεσίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και για τη μετάταξη νοσηλευτών ( με προϋποθέσεις). Το άρθρο 26 ν. 1911/1990 που εφαρμόζεται έως σήμερα οδηγεί σε ένδεια των νοσηλευτικών υπηρεσιών των στρατιωτικών νοσοκομείων, αφού όσοι νοσηλευτές επιθυμούν μετάταξη και σε οποιονδήποτε βαθμό και αν βρίσκονται ( εκτός από ταγματάρχης και άνω) μπορούν να κάνουν μετάταξη ,χωρίς την πλήρωση των κενών που θα δημιουργηθούν στην νοσηλευτική υπηρεσία.

  • 24 Μαρτίου 2025, 08:52 | Άννα Τ.

    Επί του άρθρου 30
    Από όσα διαβάζω με λύπη διαπιστώνω ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα ημιτελές νομοσχέδιο. Ο περιορισμός στο ελάχιστο των μεταταξεων των αξιωματικών νοσηλευτών σε κάποια άλλη ειδικότητα του υγειονομικού θα οδηγήσει σε μαζικές παραιτήσεις. Δηλαδή όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την ήδη τραγική κατάσταση υποστελέχωσης των νοσοκομείων, αλλά θα την κάνει (με μαθηματική ακρίβεια) ακόμα χειρότερη.