Άρθρο 5 Προσφυγή στη διαμεσολάβηση

Δικαστήριο στο οποίο είναι εκκρεμής η υπόθεση δύναται σε κάθε στάση της δίκης, ανάλογα με την περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις της υπόθεσης, να καλέσει τα μέρη να προσφύγουν στη διαμεσολάβηση για να επιλύσουν τη διαφορά. Εφ’ όσον τα μέρη συμφωνούν το δικαστήριο αναβάλλει υποχρεωτικά την συζήτηση της υπόθεσης σε δικάσιμο μετά την πάροδο τριμήνου.

  • 7 Μαΐου 2010, 23:45 | Δήμητρα Κ. Τριανταφύλλου, Δικηγόρος c. LL.M – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ADRg UK, Harvard Law School

    Για να είναι σε θέση ο Δικαστής να διαγνώσει αποτελεσματικά τη δυνατότητα επίλυσης της επίδικης διαφοράς με τη διαμεσολάβηση θα βοηθούσε σχετική εκπαίδευση (ενδεικτικά Ολλανδία, Machteld Pel: εκπαίδευση των Δικαστών στη «διάγνωση της διαμάχης». Η Κα Pel, αντιπρόεδρος του Εφετείου του Arnhem της Ολλανδίας πρωτοστάτησε στην αναδιαμόρφωση του δικαστικού συστήματος της Ολλανδίας στον τομέα της Επίλυσης των Διαφορών (ADR). Το σύστημα της Ολλανδίας περιλαμβάνει τη συνδεδεμένη με το Δικαστήριο διαμεσολάβηση (Court-Connected Mediation) σε αντίθεση με το σύστημα κάποιων Πολιτειών των ΗΠΑ και της Σλοβενίας, όπου υπέρχει ενταγμένη στο Δικαστήριο Διαμεσολάβηση (Court- Annexed Mediation)

  • 6 Μαΐου 2010, 10:23 | Dim

    Το νόημα έχει το «μετά την πάροδο τριμήνου»?
    Το Δικαστήριο αναβάλλει τη συζήτηση μέχρι τη λήξη της διαμεσολάβησης και καλό είναι να ορίζονται ημερομηνίες, ανάλογα με την «πολυπλοκότητα» της υπόθεσης.
    Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα δικαστής που δικάζει μια υπόθεση δεν έχει αίσθηση της «πολυπλοκότητας» και επομένως να μπορεί να εκτιμήσει τον απαιτούμενο χρόνο για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Εάν δεν μπορεί να το κάνει, τότε δεν δικαιούται να δικάζει!
    Επιπλέον, τα διάδικα μέρη, αφού προσέρχονται στη διαμεσολάβηση με τη θέλησή τους, μπορούν να συμφωνήσουν για τον απαιτούμενο χρόνο και να δεσμευτούν για αυτόν μαζί με ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών.
    Δεν αποκλείω τη δυνατότητα για παράταση του σχεδίου ενεργειών, εφόσον προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα ή ανωτέρα βία, αλλά το αίτημα για παράταση του χρόνου μαζί με την αιτιολογική έκθεση δεν μπορεί να κατατίθεται την τελευταία ημέρα!
    Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για τη διαμεσολάβηση να μην ξεπερνάει τους 3 μήνες.