Άρθρο 7 Εκτελεστότητα των συμφωνιών που προκύπτουν από διαμεσολάβηση

1.Ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό διαμεσολάβησης που πρέπει να περιέχει:

α) το όνομα και το επώνυμο του διαμεσολαβητή,

β) τον τόπο και τον χρόνο της διαμεσολάβησης,

γ) τα ονόματα και τα επώνυμα εκείνων που έλαβαν μέρος στην διαδικασία της διαμεσολάβησης,

δ) τη συμφωνία για τη διαμεσολάβηση, με βάση την οποία διεξήχθη η διαμεσολάβηση ,

ε) τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα μέρη κατά την διαμεσολάβηση ή την διαπίστωση της αποτυχίας της διαμεσολάβησης.

2.Μετά το πέρας της διαδικασίας της διαμεσολάβησης το πρακτικό υπογράφεται από τον διαμεσολαβητή, τα μέρη και τους πληρεξούσιους δικηγόρους και το πρωτότυπο αυτού κατατίθεται, εφόσον ένα τουλάχιστον των μερών το ζητήσει, με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή στην γραμματεία του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας, όπου διεξήχθη η διαμεσολάβηση. Σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολάβησης το πρακτικό μπορεί να υπογράφεται από μόνο τον διαμεσολαβητή.

3.Από την κατάθεση στην γραμματεία του μονομελούς πρωτοδικείου το πρακτικό της διαμεσολάβησης, εφόσον περιέχει συμφωνία των μερών για αξίωση που μπορεί να εκτελεσθεί αναγκαστικά αποτελεί εκτελεστό τίτλο σύμφωνα με το άρθρ. 904 παρ. 2 εδ. γ ΚΠολΔ.

  • 7 Μαΐου 2010, 10:55 | ΣΟΦΙΑ ΕΞΟΥΖΙΔΟΥ

    ΕΠΕΙΔΗ ΣΑΦΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΚΩΔ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ,ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ , ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ – ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ-ΤΙΤΛΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥ.

  • 6 Μαΐου 2010, 11:40 | Dim

    Δεν με ενδιαφέρει τι λέει το «άρθρ. 904 παρ. 2 εδ. γ ΚΠολΔ», αλλά με το κοινό μυαλό μου, μου φαίνεται περίεργο να μπω σε μια διαδικασία διαμεσολάβησης, να καταλήξω σε μια συμφωνία και μετά να υπάρχουν αμφιβολίες εάν αυτά που συμφωνήθηκαν είναι «εκτελεστά».
    Τι «νομικά τερτίπια» κρύβονται πίσω από αυτά?
    Τι δουλειά έχουν οι συμβολαιογράφοι?
    Απλά, το έγγραφο της συμφωνίας κατατίθεται στο Πρωτοδικείο και τα όποια έχουν συμφωνηθεί (πράξεις και χρονοδιάγραμμα) είναι εκτελεστά.
    Εάν δε, μετά από αυτή τη συμφωνία, κάποιος μέρος δεν εκτελέσει αυτά που συμφωνήθηκαν, τότε άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες η Δικαισύνη πρέπει να «πάρει κεφάλια».
    Το θέμα είναι εάν το εκάστοτε Πρωτοδικείο είναι σε θέση (έχει την οργάνωση και τα μέσα) να παρακολουθεί την εκτέλση των συμφωνιών και να επεμβαίνει άμεσα?
    Ας φανταστούμε έναν απλό πολίτη που μπαίνει σε διαμεσολάβηση με μια Εταιρεία για κάποιο θέμα «καταναλωτή» και η Εταιρεία συμφώνησε σε κάποια αποζημίωση την οποία όμως δεν καταβάλει παρόλο που πέρασαν οι συμφωνημένες ημερομηνίες.
    Τι θα κάνει αυτός ο πολίτης? Θα ξαναπάει στα δικαστήρια? Ή το Πρωτοδικείο, χωρίς ενόχληση από τον πολίτη, θα πιάσει την Εταιρεία από «το αυτί».

  • 29 Απριλίου 2010, 13:58 | Γιάννης

    Πιστεύω πως το απόγραφο θα πρέπει να χορηγείται είτε από το Δικαστήριο, όπου θα κατατίθεται το πρακτικό, είτε από τον ίδιο το Συμβολαιογράφο, που θα συντάσσει πράξη για την κατάθεση του πρακτικού ενώπιόν του. Οι Συμβολαιογράφοι εξάλλου εκδίδουν ήδη σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους απόγραφα πράξεων.

  • 28 Απριλίου 2010, 16:26 | Μάρκος Κουντουρούδας – Δικηγόρος

    Το αποτέλεσμα της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης πρέπει να περιέχει διατάξεις που να είναι κατά το Νόμο εκτελεστές. Θα πρέπει η απόφαση του διαμεσολαβητή να έχει εκτελεστότητα, αλλιώς θα είναι γράμμα κενό. Θα πρέπει να συσταθεί Ειδικό Σώμα Διαμεσολαβητών (κατά τα πρότυπα του ΣΟΕ) με δυνατότητα έκδοσης τέτοιων εκτελεστών τίτλων, αλλιώς θα πρέπει ο διαμεσολαβητής να απευθύνεται σε συμβολαιογράφο ή στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, προκειμένου απ’ομού να εκδίδουν την ανωτέρω απόφαση, που θα είναι εκτελεστή αφού θα έχει περιβληθεί τον συμβολαιογραφικό τύπο. Άλλος τρόπος θα είναι ο διαμεσολαβητής, αφού εκδίδει την απόφαση να απευθύνεται στον Πρόεδρο Υπηρεσίας του αρμόδιου Πρωτοδικείου, ο οποίος να επικυρώνει την απόφαση.

  • 28 Απριλίου 2010, 13:36 | Γιώργος-ασκούμενος δικηγόρος

    Πως όμως η συμφωνια στην οποία θα καταλήγουν τα μέρη θαναι δεσμευτική?
    Γτ το θέμα είναι ναναι δεσμευτική και εκτελεστή με ρήτρες μέσα κτλ..
    Μήπως θα πρέπει το τελικό σχέδιο της συμφωνίας να υπογράφεται ενώπιον συμβολαιογράφου, και ο συμβολαιογραφος να καθιστα το κειμενο της συμφωνιας τίτλο εκτελεστό? Η μήπως θα πρέπει να ψηφιστεί και ένας νόμος που θα δίνει εξουσιοδότηση στους διαμεσολαβητές να καθιστούν οι ίδιοι με κάποια ειδική για αυτούς σφραγίδα της ελληνικής δημοκρατίας το έγγραφο της συμφωνίας εκτελεστό τίτλο? Αν βέβαια δωθεί τέτοια εξουσιοδότηση θα πρέπει να επιλέγονται με πολύ αυστηρά κριτήρια οι διαμεσολαβητές.