Άρθρο 7

Το άρθρο 8 ν. 3689/2008 τροποποιείται ως εξής:

«1.α. Το Συμβούλιο Σπουδών αποτελείται από ένδεκα μέλη και συγκροτείται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από:

αα. Τον Γενικό Διευθυντή.

ββ. Τον Διευθυντή Κατάρτισης.

γγ. Τον Διευθυντή Επιμόρφωσης.

δδ. Τους τρεις Συμβούλους Σπουδών.

εε. Έναν εκπρόσωπο του Τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έναν εκπρόσωπο του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έναν εκπρόσωπο του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη Γενική Συνέλευση των δύο Τμημάτων, μεταξύ των μελών τους που ανήκουν στη βαθμίδα του καθηγητή για θητεία τριών ετών.

στστ. Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο οποίος αναπληρώνεται από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ζζ. Έναν εκπρόσωπο των εκπαιδευομένων, ο οποίος εκλέγεται, με τον αναπληρωτή του, από όλους τους εκπαιδευομένους στη Σχολή το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους. Η θητεία των ως άνω μελών λήγει, αν με οποιονδήποτε τρόπο στερηθούν την ιδιότητα με την οποία συμμετέχουν στο Συμβούλιο.

β. Βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον είναι παρόντα επτά τουλάχιστον μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου

γ. Συνεδριάζει στην έδρα της Σχολής, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τρεις τουλάχιστον φορές κάθε ημερολογιακό έτος – και ειδικότερα τον Σεπτέμβριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο. Συγκαλείται επίσης υποχρεωτικά όταν το ζητήσουν τουλάχιστον 4 από τα μέλη του. Στις συνεδριάσεις του προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής.

δ. Ορίζει, ύστερα από πρόταση του Γενικού Διευθυντή, για μια διετία τον Γραμματέα αυτού και τον αναπληρωτή του από τους υπαλλήλους της Σχολής.

ε. Έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

(αα) Καταρτίζει το πρόγραμμα σπουδών και τον πίνακα των διδασκόντων.

(ββ) Καταρτίζει το πρόγραμμα επιμόρφωσης και ορίζει την Οργανωτική Επιτροπή που θα επιμεληθεί την υλοποίησή του.

(γγ) Παρακολουθεί την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και επιμόρφωσης .

(δδ) Αξιολογεί την παρεχόμενη στη Σχολή προεισαγωγική, θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

(εε) Αξιολογεί την επιμόρφωση των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών.

(στστ) Αποστέλλει μέσω του Διευθυντή Σπουδών και Επιμόρφωσης αντίστοιχα, τα προγράμματα σπουδών και επιμόρφωσης  σε όλους τους διδάσκοντες.

στ. Αν τουλάχιστον δύο από τα μέλη του Συμβουλίου Σπουδών διαφωνούν με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετικά με τα προγράμματα σπουδών και επιμόρφωσης ή με τον πίνακα διδασκόντων, δικαιούνται, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών, να ζητήσουν εγγράφως από τον Γενικό Διευθυντή να εισαγάγει το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται εντός ενός μηνός ειδικά για το θέμα αυτό. Στη συνεδρίαση καλούνται να αναπτύξουν τις απόψεις τους και τα διαφωνούντα μέλη του Συμβουλίου Σπουδών, τα οποία αποχωρούν μετά την διατύπωση των απόψεών τους.

2.α. Τα Συμβούλια Διδασκόντων είναι δύο, ένα για κάθε κατεύθυνση. Έργο τους είναι η υποβολή προς το Συμβούλιο Σπουδών προτάσεων για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου της Σχολής. Αποτελούνται από όλους τους διδάσκοντες, οι οποίοι κάθε φορά παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη Σχολή.

β. Τα Συμβούλια Διδασκόντων συνέρχονται σε συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή, κάθε Μάιο και μπορούν να συνέρχονται και σε κοινή συνεδρίαση. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις τους ο αρχαιότερος δικαστικός λειτουργός. Τα Συμβούλια διατυπώνουν συγκεκριμένες και αιτιολογημένες προτάσεις για αλλαγές του εφαρμοζόμενου προγράμματος σπουδών και επιμόρφωσης, τις οποίες και καταθέτουν μέσω του προέδρου τους στο Συμβούλιο Σπουδών.

γ. Βρίσκονται σε απαρτία εφόσον είναι παρόντες τουλάχιστον δέκα διδάσκοντες, ενώ για την υιοθέτηση μιας πρότασης απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών. Με απόφαση του Γενικού Διευθυντή ορίζονται, για μια διετία, οι Γραμματείς τους με τους αναπληρωτές τους από τους υπαλλήλους της Σχολής».

  • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρία, σας υποβάλλει ανά άρθρο τις προτάσεις της.
     
    Στη προτεινόμενη με το παρόν άρθρο τροποποίηση του άρθρου 8 ν.3689/2008, να προστεθεί στην περίπτωση 1.ε) εδάφιο (ζζ) ως ακολούθως:
     
    «ε. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (αα) καταρτίζει το πρόγραμμα σπουδών και τον πίνακα των διδασκόντων ……..
    ………………
    (ζζ) Αξιολογεί την προσβασιμότητα των υποδομών, των σπουδών και του εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού στα άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών και μεριμνά για την αποκατάσταση και διασφάλισή της, καθώς και για την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στο πρόγραμμα σπουδών και επιμόρφωσης. Σε κάθε περίπτωση είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των απαιτούμενων εύλογων προσαρμογών που απαιτούνται για την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών του προσωπικού (διοικητικού και εκπαιδευτικού) και εκπαιδευομένων με αναπηρία σε όλες τις φάσεις της εκπαίδευσης.».