Άρθρο 4

1.Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν. 3689/2008 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Γενικός Διευθυντής τοποθετείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαστικός λειτουργός μέλος Ανώτατου Δικαστηρίου, ο οποίος ορίζεται εκ περιτροπής από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια, μεταξύ εκείνων που έχουν ακόμη τουλάχιστον τριετή ενεργό υπηρεσία, ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δικαστικού συμβουλίου, κατά τις κείμενες διατάξεις. Παύει αυτοδικαίως να κατέχει τη θέση, αν με οποιονδήποτε τρόπο στερηθεί της δικαστικής ιδιότητας. Ορίζεται με πλήρη απασχόληση για μία μόνο θητεία τριών ετών. Εφόσον ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο αρχαιότερος δικαστικός λειτουργός από τους Διευθυντές Σπουδών ή Επιμόρφωσης. Αποκλείεται ο ορισμός ως Γενικού Διευθυντή του Προέδρου ή των Αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων.

β. Για την επιλογή στη θέση του Γενικού Διευθυντή συνεκτιμώνται: (α) η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, (β) η συγγραφή νομικών συγγραμμάτων ή μελετών, (γ) η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, (δ) η συμμετοχή σε συνέδρια ή ημερίδες, (ε) η διοικητική ικανότητα, και (στ) οι εκθέσεις αξιολόγησής του των τελευταίων 10 ετών.

γ. Ο Γενικός Διευθυντής οφείλει να διαμένει στην έδρα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και να μεριμνά σε καθημερινή βάση για το επιτελούμενο στη Σχολή έργο».

2. Στο εδάφιο β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του ν. 3689/2008 η φράση «με απόφασή του» αντικαθίσταται από τη φράση «μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής».