Άρθρο 1

Όπου στις διατάξεις του ν. 3689/2008 αναφέρονται ο «Υπουργός Δικαιοσύνης», το «Υπουργείο Δικαιοσύνης» και ο «Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών» αντικαθίσταται με τον «Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» το «Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και ο «Υπουργός Οικονομικών».

  • 17 Ιουλίου 2010, 19:50 | Πολίτης

    Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση του ΤΠ.
    Είναι απαράδεκτο στην εποχή της ηλεκτρονικής επανάστασης να υφίστανται νόμοι που να παραπέμπουν σε παλαιότερους κ.ο.κ μέχρι το 1821, και ίσως και στην Οθωμανική αυτοκρατορία και στο Βυζάντιο!
    Σε κάθε τροποποίηση υφισταμένου νόμου, ο νόμος πρέπει να ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ από την αρχή ολόκληρος, να παίρνει καινούριο αριθμό, και ο αριθμός του τροποποιούμενου νόμου να καταργείται.
    Αυτό θα διευκολύνει αφάνταστα το έργο της δικαιοσύνης και θα επιταχύνει την απόδοσή της.
    Τέλος σχετικά με τη δημιουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών, τη θεωρώ χρήσιμη, ίσως και απαραίτητη, με μόνη παρατήρηση ότι το ΗΘΟΣ και η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ δεν ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ.

  • 13 Ιουλίου 2010, 10:41 | Π.Τ.

    Με το σχέδιο νόμου επέρχονται πολλές και ουσιαστικές τροποποιήσεις στον ισχύοντα νόμο. Θεωρώ ότι θα ήταν σκόπιμο και ιδιαίτερα χρήσιμο από πλευράς ασφάλειας δικαίου ο νόμος να διατυπωθεί εξ αρχής,  ενσωματώνοντας τις τροποποίησεις, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πλήρη εικόνα του ισχύοντος νομικού πλαισίου και να μην ανατρέχει σε περισσότερα νομοθετικά κείμενα.  Αυτό βέβαια ισχύει για όλους τους νομους, ιδίως όταν δεν δημιουργούνται προβλήματα διαχρονικού δικαίου (που και αυτά μπορούν να επιλυθούν με σαφείς μεταβατικές διατάξεις). Ετσι σταδιακά θα εξαλείφετο το φαινόμενο να υπάρχουν νόμοι σε ισχύ από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που ο εφαρμοστής του δικαίου δυσκολεύεται ακόμα και να ανεύρει