Άρθρο 3

1. Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 περίπτωση α΄ του ν. 3689/2008 οι περιπτώσεις (γγ) ως (ιι) αντικαθίστανται ως εξής:

«(γγ) Τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

(δδ) Τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ή τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, οι οποίοι ορίζονται εκ περιτροπής για θητεία δεκαοκτώ μηνών.

(εε) Τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας ή της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, οι οποίοι ορίζονται εκ περιτροπής για ετήσια θητεία.

(στστ) Ένα μέλος ΔΕΠ, στη βαθμίδα του Καθηγητή, του Τμήματος Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα μέλος ΔΕΠ, της ίδιας βαθμίδας, του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ένα μέλος ΔΕΠ, της ίδιας βαθμίδας, του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη Γενική Συνέλευση των οικείων Τμημάτων.

(ζζ) Τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αναπληρώνεται από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναπληρώνεται από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής.

(ηη) Έναν εκπρόσωπο επιστημονικής ένωσης νομικών εγνωσμένου κύρους, μαζί με τον αναπληρωτή του».

2. Διαγράφεται το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της  παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3689/2008.

  • 19 Ιουλίου 2010, 13:12 | Τερψιχόρη

    Αμάν πια με αυτην την εμμονή με τα μέλη ΔΕΠ στο συμβούλιο ή στην επιτροπή των
     εξετάσεων !
    Να προσθέσετε ανώτατους δικαστικούς που έχουν την απαραίτητη θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωση για τις τάσεις της ευρωπαικής νομολογίας αλλά και την πρακτική γνώση που απαιτείται για την απονομή δικαιοσύνης.Η σχολή δικαστών σκοπό έχει την κατάρτιση ικανών δικαστικών λειτουργών.Οι νέοι δικαστές έχουν ανάγκη την επιστημονική κατάρτιση αλλά, κυρίως, την πρακτική γνώση που είναι σε άμεση συνάφεια με το λειτούργημά τους και την οποία μόνο από ανώτατους ή ανώτερους δικαστές μπορούν να λάβουν. 

  • 19 Ιουλίου 2010, 11:38 | Κ.Κ.

    To «άνοιγμα» της Σχολής στην κοινωνία είναι αξιέπαινος στόχος. Εντούτοις δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι κανείς δε γνωρίζει τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του δικαστικού λειτουγήματος από τους ίδιους τους δικαστές. Εξάλλου η συμμετοχή μελών ΔΕΠ και από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας δεν εξυπηρετεί  περαιτέρω το άνοιγμα προς την κοινωνία, παρά μόνο ίσως τον ανταγωνισμό των Σχολών μεταξύ τους .Η πρόσθεση μεγάλου αριθμού προσώπων με διαφορετικά προγράμματ στο Συμβούλιο μπορεί να δυσκολεύει τη λειτουργία του.