Άρθρο 2 – Διοικητική οργάνωση των υποθηκοφυλακείων

  1. Το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄ συνιστά υπηρεσία που αποτελείται από τις παρακάτω Διευθύνσεις και Τμήματα:

α)      Διεύθυνση Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων, ο προϊστάμενος της οποίας είναι κατηγορίας ΠΕ, με τα ακόλουθα τμήματα:

αα. Τμήμα Μεταγραφών, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

αβ. Τμήμα Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

αγ. Τμήμα Παλαιών Τίτλων, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

β)      Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Μηχανογράφησης, ο προϊστάμενος της οποίας είναι κατηγορίας ΠΕ, με τα ακόλουθα τμήματα:

βα. Τμήμα Μηχανογράφησης, Ενεχύρου, Κτηματολογίου και Αρχείου, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ,

ββ. Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ,

βγ. Τμήμα Διαχείρισης, Οικονομικού και Λογιστικού Ελέγχου, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ

  1. Καθήκοντα Προϊσταμένου της Υπηρεσίας του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών Α΄ ασκεί ο αρχαιότερος Προϊστάμενος Διεύθυνσης.
  2. Τα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών Β΄ και Γ΄, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών και το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου λειτουργούν σε επίπεδο Διεύθυνσης, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, και αποτελούνται από τα Τμήματα Α΄ Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και  Διεκδικήσεων, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, και Β΄ Διοικητικής Υποστήριξης και Μηχανογράφησης, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ.
  3. Με εξαίρεση τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄, Β΄, Γ΄, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών και το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, τα υποθηκοφυλακεία του άρθρου 1 του παρόντος, λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. Ελλείψει υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ.
  4. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στις παραπάνω παραγράφους, για την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 2812/2000 (Α΄ 67).
  5. Για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις. Οι συνιστώμενες θέσεις κατανέμονται στα Υποθηκοφυλακεία ανά κατηγορία και κλάδο με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  6. Οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων μεταφέρονται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις συνιστώμενες οργανικές θέσεις του υποθηκοφυλακείου όπου υπηρετούσαν. Οι οργανικές θέσεις που  κατέχουν καταργούνται από τη δημοσίευση της απόφασης του προηγούμενου εδαφίου.
  7. Οι υπάλληλοι των Υποθηκοφυλακείων Χαλανδρίου και Σαλαμίνας μεταφέρονται στα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και Πειραιά αντίστοιχα με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • 4 Ιουλίου 2016, 16:04 | Στρατος Χατζηφωτης

    Κύριε Υπουργέ λάβετε υπ΄όψιν σας ότι ακόμα και οι νέοι δικηγόροι που δεν έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο του ακινήτου δεν ξέρουν να κάνουν έλεγχο τίτλων.Στις περισσότερες περιπτώσεις απευθύνονται στους έμπειρους υπαλλήλους του υποθηκοφυλακείου ή κάνουν αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικών. Αν πραγματικά θέλετε το σχέδιο νόμου να λειτουργήσει και να πετύχει σκεφτείτε σοβαρά τη στελέχωση.Η εμπειρία είναι αυτή που θα δώσει τη λύση για ομαλή λειτουργία των νέων γραφείων!

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:34 | Α.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Στις 24 Δεκεμβρίου 2015 ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 4356 με εισήγηση του Υπουργού δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου. Με το άρθρο 54 αυτού του νόμου ορίστηκε ότι , σε περίπτωση θανάτου ή οριστικής αποχώρησης άμισθου υποθηκοφύλακα , επιτρέπεται η μετατροπή άμισθου υποθηκοφυλακείου σε έμμισθο.
    Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στο Νομό Ηλείας και στη πρωτεύουσά του τον Πύργο , λογω της προ τριετίας συνταξιοδότησης του Υποθηκοφύλακα, είχε τη δυνατότητα ο κ. Παρασκευόπουλος , χρησιμοποιώντας αυτή ακριβώς τη διάταξη, να το επιλύσει μέσα σε 24 ώρες, με υπουργική απόφαση , όπως άλλωστε είχε γίνει και παλαιότερα με τη Σαλαμίνα και το Χαλάνδρι. Αν λοιπόν ήθελε ο Υπουργός Δικαιοσύνης να λύσει το πρόβλημα του Πύργου ή και κάποιας άλλης περιοχής της Ελλάδας πχ. Περιστέρι Αττικής, ώστε να μην ταλαιπωρο9ύνηται ολόκληρες πόλεις (πολίτες , δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κλπ) , είχε τη νομοθετική εξουσιοδότηση να το πράξει αμέσως . Διαφορετικά δεν υπήρχε κανένας λόγος να ψηφιστεί από τη Βουλή το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου 4356/2015.
    Αντί λοιπόν να πράξει το αυτονόητο ο κ. Παρασκευόπουλος, άφησε αυτή τη δυνατότητα ανενεργή για 6 ακόμα μήνες και τη διάταξη που ίδιος εισηγήθηκε ανεφάρμοστη!~ Και έρχεται λοιπόν σήμερα και μετατρέπει τον φυσικό θάνατο του άμισθου υποθηκοφύλακα σε θεσμικό και επαγγελματικό θάνατο , καταργώντας όλα τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία του Κράτους , ακόμα και εκείνα που ο υποθηκοφύλακας είναι εν ζωή και στη θέση τους ιδρύει δημόσιες υπηρεσίες . Με άλλα λόγια και με τη νέα οργανωτική δομή που προτείνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης , η ταλαιπωρία και των πολιτών και όλων των νομικών φορέων θα επεκταθεί πλέον σε όλη την ελληνική επικράτεια, αφού είναι προφανώς αδύνατο να λειτουργήσου προς το συμφέρον του πολίτη όλες αυτές οι υπερσυγκεντρωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Ως μαχόμενη δικηγόρος που ασχολείται με ακίνητα και με πλήρη γνώση της λειτουργίας των ελληνικών υποθηκοφυλακείων σήμερα, πιστεύω ότι η προτεινόμενη με το σχέδιο νόμου οργάνωση και λειτουργία των νέων υπερ/υποθηκοφυλακείων είναι πολύ απλά αδύνατη.

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:08 | ΖΩΗ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΙΔΙΚΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΟΤΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΓΟΥΡΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ. ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΙΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΣΕ ΑΜΙΣΘΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2012 ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ 4 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΝΟΜΙΚΗΣ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 4 Ιουλίου 2016, 15:55 | Ιωάννης Χ.

    Τόσο για νομικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους, ο προϊστάμενος θα πρέπει απαραιτήτως να έχει πτυχείο νομικής (και όχι απλά να είναι κατηγορίας ΠΕ) και, ιδανικά, να είναι επιτυχών στις σχετικές εξετάσεις του Υπουργείου για τους υποθηκοφύλακες. Η τοποθέτηση υπαλλήλων ΤΕ ή ακόμη και ΔΕ στην θέση αυτή είναι προδήλως αντισυνταγματική και δημιουργεί κινδυνους για την ασφάλεια των συναλλαγών.

  • 4 Ιουλίου 2016, 14:55 | ΕΛΕΝΗ Γ.

    Είμαι δικηγόρος μια δεκαετία με αρκετή επαφή με τα υποθηκοφυλάκεια τόσο της Αθήνας όσο και της επαρχίας. αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι οι Υποθηκοφύλακες θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πτυχιούχοι Νομικής, καθώς η δουλειά του υποθηκοφύλακα είναι κυρίως να προστατεύει τις εμπράγματες συναλλαγές…ποιος θα το κάνει αυτό? ο απόφοιτος ΤΕ χωρίς νομικές γνώσεις? και ποιος θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση λαθών, που οπωσδήποτε θα συμβούν λόγω της έλλειψης κατάρτισης των υπεύθυνων? δεν αμφισβητούμε την εμπειρία πολλών υπαλλήλων Υποθηκοφυλακείων, που πολλές φορές βοηθούν ακόμα και εμάς τους νομικούς, αλλά ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πολλοί από τους σημερινούς Υποθηκοφύλακες έχουν δώσει εξετάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μάλιστα πολύ δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις… υπάρχουν εξαιρετικοί Υποθηκοφύλακες και έχω συναντήσει τέτοιους, ιδίως νεότερους σε ηλικία, που έχουν περάσει και από εξετάσεις με βαθιά γνώση του αντικειμένου και διάθεση να συζητήσουν και να βοηθήσουν τον δικηγόρο και τον απλό πολίτη, που έρχεται στο υποθηκοφυλακείο με κάποιο ζήτημα. η ουσία είναι ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο νομικός και μάλιστα κάποιος με εξειδικευμένες γνώσεις εμπράγματου και όχι μόνο δικαίου και όχι ένας απλός υπάλληλος άσχετης κατάρτισης όση εμπειρία και αν έχει.

  • 4 Ιουλίου 2016, 14:14 | Συμώνη Δημητρακοπούλου

    Πιστεύω ότι ο προϊστάμενος κτηματολογικού γραφείου πρέπει να είναι νομικός, γιατί μόνο τότε διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των γραφείων αυτών. Γνώσεις εμπραγμάτου δικαίου είναι απολύτως απαραίτητες.
    Επιπροσθέτως , οι τωρινοί προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων είναι νομικοί επιστήμονες που διακρίθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες εξετάσεις.Με τις εξετάσεις αυτές το κράτος είχε επιλέξει ένα αξιοκρατικό σύστημα ανάδειξης των εργαζομένων. Θεωρώ ότι η σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη απειλείται όταν αφαιρούνται από τους πολίτες δικαιώματα κεκτημένα που έχουν στηριχθεί σε ένα σύστημα αξιοκρατίας .

  • 4 Ιουλίου 2016, 13:03 | ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ:

    ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ, ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΕΜΜΙΣΘΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ (ΔΗΜΟΣΙΟ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ (ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ) ΤΟΥΣ ΑΜΙΣΘΟΥΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (ΛΕΝΕ ΤΟ 2020 – ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ…) ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΜΙΣΘΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

    ΑΦΕΤΕΡΟΥ, ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟ) ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ (ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΕΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ!

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟ: (Α) ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ 1.000 ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ (Β) ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΕΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΠ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ.

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:46 | ΝΑΤΑΛΙΑ – ΜΑΡΙΑ ΣΑΒΒΙΔΗ, Σ/ΦΟΣ

    Είναι αδιανόητο να διοικείται το Υποθηκοφυλακείο και μεταγενέστερα το Κτηματολογικό Γραφείο από μη νομικούς. Δεν είναι λίγες οι φορές στην πρακτική, που τα συμβόλαια συντάσσονται κατόπιν συννενόησης με τον αρμόδιο Υποθηκοφύλακα, λόγω της πολυπλοκότητάς τους και των νομικών θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν. Μόνο πτυχιούχοι της Νομικής είναι σε θέση να γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο, ώστε να διασφαλίζονται οι συναλλαγές. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι οι θέσεις των έμμισθων πλέον Υποθηκοφυλάκων πρέπει να καλυφθούν από τους ήδη αξιοκρατικά διορισμένους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης άμισθους(οι περισσότεροι των οποίων έχουν επιτύχει σε σχετικό διαγωνισμό). Κατά δε τη μετάβαση σε Κτηματολογικό Γραφείο, οι ίδιοι θα πρέπει να διοριστούν προϊστάμενοι, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην ορθή λειτουργία.

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:52 | Στέλιος Φ.

    Σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία θα πρέπει να υπάρχει Τμήμα Μηχανογράφησης που θα υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό αυτών αλλά και την διαδικασία μετάβασης στα Κτηματολογικά γραφεία.
    Υπάλληλοι ΤΕ, ΠΕ Πληροφορικής υπάρχουν ας αξιοποιηθούν.

  • 4 Ιουλίου 2016, 12:10 | Λεωνιδας Παπαϊωάννου

    Για όλους εμάς τους πολίτες που πληρώνουμε φόρους στο κράτος, η ύπαρξη των υποθηκοφυλακείων και αυτά που πληρώνουμε για τις μεταγραφές, ένα μοναδικό σκοπό εξυπηρετεί: κάποιος ΝΟΜΙΚΟΣ να φέρει την ευθύνη του συμβολαίου που μεταγράφεται, να έχει ελέγξει από νομικής πλευράς αν το συμβολαιο είναι καθ όλα σύννομο και δεν έχω πέσει επι παραδείγματι σε πλεκτάνη συμπαιγνίας πωλητών διεφθαρμένων κυκλωμάτων. Αυτή την νομική επιβεβαίωση μόνον ένας ΝΟΜΙΚΟΣ με Προσωπική του ευθύνη μπορεί να μας την καλύψει, και οχι απλώς ένας υπάλληλος που μπορεί να έχει ένα οποιοδήποτε πτυχίο ΠΕ.
    Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του υπουργείου Δικαιοσύνης να διασφαλίζει σε εμάς τους πολίτες την νομική κάλυψη απο κάποιον ανεξάρτητο τρίτο νομικό ενάντια σε ενδεχόμενο δόλο και συμπαιγνιες στη κατάρτιση συμβολαίων
    Λεωνιδας Παπαϊωάννου
    Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 4 Ιουλίου 2016, 09:17 | Νίκη Μπίντση

    Κατά τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου στην Ελλάδα παραγκωνίστηκε ο νομικός χαρακτήρας της κτηματογράφησης και υπερτονίστηκε ο τεχνικός της χαρακτήρας.
    Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κτηματολογίου το αποτέλεσμα είναι: Σωρεία λαθών κατά την κτηματογράφηση, καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, κανένα όφελος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανημένα για το τίποτα. Δε θα αναφερθώ στους δασικούς χάρτες και στις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ…
    Ας αναλογισθούμε, λοιπόν, τι θα γίνει και στην περίπτωση που οι προϊστάμενοι των υποθηκοφυλακείων θα είναι ΤΕ και όχι νομικοί…
    Το πείραμα του Κτηματολογίου στην Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς. Ας μη διαλύσουμε τα πάντα στο χώρο του εμπράγματου δικαίου. Άμεση υπαγωγή της ΕΚΧΑ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, Προϊστάμενοι μόνο απόφοιτοι νομικής σχολής.

  • 3 Ιουλίου 2016, 23:36 | Αλέξης Καρόπουλος-Δικηγόρος

    Στις θέσεις των προϊσταμένων θα πρέπει να τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα οι υφιστάμενοι άμισθοι υποθηκοφύλακες, οι οποίοι έχουν πτυχίο νομικής και επομένως νομικές γνώσεις, τις οποίες απέδειξαν εμπράκτως επιτυγχάνοντας στις σχετικές εξετάσεις για τον διορισμό τους,ο οποίος έγινε με καθ’όλα αξιοκρατικό τρόπο. Για τη διασφάλιση των συναλλαγών απαιτείται στις θέσεις αυτές ευθύνης οι προϊστάμενοι να έχουν νομικές γνώσεις και όχι απλώς να είναι ΠΕ, όπως ισοπεδωτικά, κατά τη γνώμη μου, προβλέπεται. Οι υφιστάμενοι υποθηκοφύλακες έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία να καλύψουν τις εν λόγω θέσεις, που επαναλαμβάνω δεν είναι δυνατόν να δοθούν σε μη νομικούς.

  • 3 Ιουλίου 2016, 23:53 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Μένω στον Πειραιά σε ιδιόκτητο σπίτι και η γυναικά μου έχει ένα διαμέρισμα στην Ηλιούπολη. Πριν τρεις μήνες αποφασίσαμε να κάνουμε γονική παροχή το σπίτι του Πειραιά στην κόρη μας και το διαμέρισμα στην Ηλιούπολη στο γιο μας. Τότε καταλάβαμε την διαφορά ανάμεσα στο υποθηκοφυλακείο Πειραιά και σε αυτό της Ηλιούπολης. Του Πειραιά είναι δημόσιο ενώ της Ηλιούπολης όχι, κάνουν όμως και τα δυο την ίδια δουλεία. Στον Πειραιά κάναμε 1 μήνα να πάρουμε τα χαρτιά μας και στην Ηλιούπολη τα πήραμε σε τρεις μέρες. Αφού θέλει ο υπουργός να κάνει όλα τα υποθηκοφυλακεία δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι σήμερα το υποθηκοφυλακείο Πειραιά με γεια του με χαρά του, αλλά φαίνεται ότι δεν ξέρει τι θα πει ταλαιπωρία του πολίτη ούτε τι δουλειά κάνουν τα υποθηκοφυλακεία όπως μας είπε ο δικηγόρος και η συμβολαιογράφος μας. Κρίμα γιατί άκουσα ότι ο κ. Παρασκευόπουλος είναι και καθηγητής της νομικής.

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:44 | ΔΑΝΑΗ υπάλληλος σε άμισθο υποθηκοφυλακειο

    Είμαι υπάλληλος σε επαρχιακό άμισθο υποθηκοφυλακείο που λειτουργεί και ως μεταβατικό κτηματολογικό γραφείο και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πενιχρά έσοδα, με αποτέλεσμα την παραίτηση του μόνιμου Υποθηκοφύλακα και την αναπλήρωσή του απο Συμ/φο. Προβλήματα πολλά, έχουμε χάσει σχεδόν όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα και στο τέλος να μας εξευτελίζει υποτιμώντας τα προσόντα μας. Αυτό το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ έπρεπε να έχει γίνει έδω και πολλά χρόνια, τουλάχιστον όταν άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα ΚΓ, για να μην φτάσουμε σήμερα σε αυτήν την κατάσταση.Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Λύνει τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γραφεία σήμερα, χωρίς να αφήνει κανέναν απ΄έξω, ούτε προϊσταμένους, ούτε υπαλλήλους .Μας βάζει στην διαδικασία να διαλέξουμε ,εαν θέλουμε να μείνουμε στο έμισθο που θα δημιουργηθεί ή να κάνουμε μετάταξη στα Δικαστήρια, έλεος,τι δεν διαβάζεται σωστά όλοι εσείς που αντιδράτε? Δεν έχουμε καμία αξίωση να πάρουμε την θέση του προϊσταμένου, ούτε τη θέση του ήδη έμμισθου υπαλλήλου, εαν δεν έχουμε τα προσόντα. Το θέμα απόστασης εμείς και τα επαρχιακά γραφεία το έχουμε λύσει εδω και χρόνια. Υπάρχουν τηλέφωνα για συνεννόηση τα οποία σηκώνουμε και με ευγένεια εξυπηρετούμε, FAX, email (ξέρουμε να στέλνουμε) ταχυδρομεία, κουριέρ, λογαρισμός στην τράπεζα για να μπει το αντίτιμο της πράξης, που το πρόβλημα? Και για όσους εργάζονται σε ΚΓ θα ξέρουν πολύ καλά ότι μέσα στο 2016 ετοιμάζεται ηλεκτρονική αποστολή, αρχικά των συμβολαίων και στην συνέχεια των αποφάσεων δικαστηρίων,των κατασχέσεων κ.λ.π. Τώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν άμεση σχέση με τα γραφεία μας γιατί διαμαρτύρονται? Αυτοί πληρώνονται για τη δουλειά που κάνουν από τους πελάτες τους και όλοι μας ξέρουμε ότι για ένα πιστοποιητικό αξίας 9,5€ πληρώνονται πολύ περισσότερο , ε ας κάνουν τώρα μερικά χιλιόμετρα παραπάνω για να δικαιολογήσουν την αμοιβή τους.Κύριε Υπουργέ προχωρήστε, οποιες δυσκολίες προκύψουν στην εφαρμογή του, να είστε σίγουρος ότι έχουμε πείρα στην οργάνωση και θα βοηθήσουμε.

  • 3 Ιουλίου 2016, 22:20 | Στράτος Χατζηφώτης

    Ως υπάλληλος άμισθου υποθηκοφυλακείου εδώ και 33 χρόνια, επισημαίνω ότι το κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί μόνο με τη συμμετοχή και την εμπειρία των υπαλλήλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων, οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της περιοχής και του υποθηκοφυλακείου που υπηρετούν.
    Τα άσχετα πτυχία, εκτός της νομικής δεν προσφέρουν τίποτα. Τα όποια προσόντα αναγνωρίζονται με την ανάλογη Μ.Κ.

  • 3 Ιουλίου 2016, 20:18 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Διαβάζω τα σχόλια και απορώ πόσοι από αυτούς που γράφουν έχουν ουσιαστική άποψη για τα Υποθηκοφυλακεία; Είμαι δικηγόρος και έχω επισκεφτεί αμέτρητες φορές τα Υποθηκοφυλακεία της Αττικής και αρκετές φορές αυτά της επαρχίας. Αυτοί που πάντα έβρισκα και βρίσκω πρόθυμους για να λύσω τυχών προβλήματα και θέματα ήταν και είναι οι υπάλληλοι, οι Υποθηκοφύλακες είναι συνήθως απόντες ή δεν μπορείς να τους δεις! Φυσικά υπάρχουν και λίγες εξαιρέσεις. Δεν υποβιβάζω το πτυχίο της νομικής!!! Απεναντίας !!! Αλλά δεν μπορώ και να μην αναγνωρίσω την εμπειρία!!!!!

  • 3 Ιουλίου 2016, 14:57 | ΜΙΡΑΝΤΑ δικηγόρος

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ και όλοι εσείς, που μετέχετε η θα μετάσχετε στη διαβούλευση για τα υποθηκοφυλακεία
    Επειδή βλέπω από τα ήδη γραφόμενα ότι υπάρχει μπέρδεμα με τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία πολλές κακοήθειες, ανακρίβειες και υπερβολές θέλω να επισημάνω τα εξής:
    Ποιος ο ξαφνικός λόγος κύριε υπουργέ να υποβιβάσετε-καταργήσετε τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία; Εγώ πραγματικά περίμενα αναβάθμιση των έμμισθων να αναγνωριστούν κάποτε βαθμολογικά και μισθολογικά και αντί αυτού για να βολευτούν κάποιοι της λογικής όλοι οι καλοί χωράμε τους ισοπεδώνετε. Γιατί παρακαλώ να γίνουν τμήμα; Τι εξυπηρετεί αυτό; Γιατί δεν το καταλαβαίνω; Τέτοια απαξία ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω. Είναι δικηγόροι κρινόμενοι συνεχώς για τη δουλειά τους. Τι έγινε ξαφνικά;
    Εν κατακλείδι
    Όλα τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία των οποίων μεγαλώνει η τοπική αρμοδιότητα πρέπει όπως και πριν να είναι διευθύνσεις. Να τα ενισχύσετε με τους καταργούμενους άμισθους υποθηκοφύλακες των οποίων η βοήθεια θα είναι σημαντική. Με διαφανείς διαδικασίες χρησιμοποιείστε μερικούς υπαλλήλους από τα καταργούμενα υποθηκοφυλακεία στα έμμισθα, κατά προτεραιότητα νομικούς και οικονομολόγους -γιατί για όσους δεν το ξέρουν το κτηματολόγιο όπου λειτουργούν έμμισθα κτηματολογικά γραφεία έχουν φοβερές απαιτήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο.
    Οι υπάλληλοι των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων έδωσαν εξετάσεις οι παλιότεροι για να διοριστούν, οι δε νεώτεροι διορίστηκαν με τον ΑΣΕΠ όπως και αν λειτουργούσε αυτός. Δεν μπορούμε λοιπόν να βολέψουμε όπως όπως όλους τους υπαλλήλους των αμίσθων που θα καταργηθούν δημιουργώντας ακόμη και προσωποπαγείς θέσεις στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια. Δεν ήταν δικαστικοί υπάλληλοι εξ άλλου. Ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα τοποθετείσθε τους σε άλλες κενές θέσεις του δημοσίου αν δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία είναι και πρέπει να είναι νομικές υπηρεσίες στο επίπεδο διεύθυνσης και όλα τα άλλα είναι ατυχείς προσπάθειες υποβάθμισης .
    Θέλω να πιστεύω ότι ο κ υπουργός θα κάνει τις δέουσες τροποποιήσεις. Μέχρι τώρα οι έμμισθοι υποθηκοφύλακες έχουν αναγκαστεί να τρέχουν στα διοικητικά δικαστήρια για τις αδικίες που γίνονται επειδή είναι λίγοι και δεν έχουν στήριξη από πουθενά. Τέλος αφού λέγεται…..ότι το κτηματολόγιο θα τελειώσει σε τρία χρόνια γιατί δεν τρέχετε να διασφαλίστε τους υπαλλήλους των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων που ζουν μια καθημερινή αβεβαιότητα.
    Προτείνω να συζητήσετε και με το κτηματολόγιο. Από την στιγμή που χρησιμοποιούν την σφραγίδα του (είναι υπηρεσίες με δυο σφραγίδες) φαντάζομαι ότι κάτι σοβαρό κάνουν και τους αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που είναι και όχι χειρότερο.

  • 2 Ιουλίου 2016, 21:16 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΜΙΣΘΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Ήρθε η ώρα να βάλετε τάξη σε αυτό το χάος που λέγεται Υποθηκοφυλακεία, εξοικονομώντας δημόσιους πόρους για τα ταμεία του Κράτους αφ΄ ενός και αφ’ ετέρου να εξαλείψετε τις υπάρχουσες διακρίσεις και ανισότητες που υπάρχουν και στο χώρο μας δυστυχώς.
    Οι απόψεις βεβαίως είναι πολλές και διαφορετικές, όμως την Τελική Αξιολόγηση Υπαλλήλων και Υποθηκοφυλάκων, θα την κάνετε εσείς που εκπροσωπείτε τον Νόμο και την Διαφάνεια.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα όλοι φωνάζουν, ο καθένας για το δικό του συμφέρον πρώτα και μετά της Πολιτείας.
    Σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στην δημοσιότητα, όλοι αντιδρούν σκεφτόμενοι το πως τους επηρεάζει και σίγουρα τίθεται το ζήτημα πως θα εξασφαλίσουν τα κεκτημένα τους και θα κατοχυρώσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό.
    Αν θέλουμε αυτή η χώρα να πάει μπροστά και να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε με παρωπίδες και κυρίως να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτό το χάλι της γραφειοκρατίας που στέκεται εμπόδιο στην εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου τομέα.
    Εμπιστεύομαι την Ορθή Κρίση σας και ευελπιστώ σε μια Δίκαιη Λύση!

  • 2 Ιουλίου 2016, 19:55 | Θωμάς Μ.

    Πραγματικά τόσες διαφορετικές απόψεις για μια μεταρρύθμιση?Δεν πιστεύω αυτούς που θίγονται τόσο(άρα υπάρχει ακόμα μάσα)ούτε άλλους που αδημονούν να πάρουν μια θέση(δεν κατάλαβαν ότι ο υπουργός δεν θα κάνει νέες προσλήψεις,απλά διασφαλίζει τις ήδη υπάρχουσες θέσεις των ατόμων που ΗΔΗ δουλεύουν στα υποθηκοφυλακεία)ούτε τους δικηγόρους που τρελαίνονται που κάποια κατώτερα όντα θα συνεχίσουν να δουλεύουν σε θέσεις που με το μυαλό τους θα άρμοζε μόνο σε ανθρώπους ανώτερους(με πτυχία νομικής φυσικά)ούτε τους υποθηκοφύλακες(κάποιους από αυτούς)που φοβούνται μήπως χάσουν την προνομιακή θέση τόσων χρόνων να πράττουν ότι θέλουν ανενόχλητοι,χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από κανέναν.Κ.Υπουργέ όπως καταλαβαίνετε είναι ένας κλάδος που χτυπιέται από πολλές πλευρές,γι’αυτό πρέπει να κάνετε κάτι άμεσα γιατί σε λίγο όλοι αυτοί θα σας πουν και πως να κάνετε την δουλειά σας ή καλύτερα θα σας διώξουν για να πάρουν τη θέση σας

  • 2 Ιουλίου 2016, 17:44 | Συμ/φος

    Οι προισταμενοι των υποθ/κειων να ειναι υποχρεωτικα νομικοι! Ειναι αδιανοητο να λειτουργησουν διαφορετικα. Η μεταγραφη συμβολαιων κλπ δεν ειναι τυπικη διαδικασια. Απαιτουνται νομικες γνωσεις εμπραγματου δικαιου υψηλου επιπεδου.

  • 2 Ιουλίου 2016, 17:57 | Συμ/φος

    Οι προιστάμενοι των Υποθ/κειων πρεπει να ειναι νομικοι!!! Η μεταγραφή των συμβολαιων κλπ. ΔΕΝ ειναι τυπικη διαδικασια. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ! Κατα τη γνωμη μου πρεπει να συνεχισουν να διοριζονται κατοπιν εξετασεων του Υπουργειου δικαιοσυνης!

  • 2 Ιουλίου 2016, 16:58 | ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ

    Οι προϊστάμενοι των τμημάτων Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων θα πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ και όχι Τ.Ε., όπως άλλωστε και στο Κτηματολόγιο, όπου σε κάθε κτηματολογικό γραφείο ο προϊστάμενος είναι Νομικός με αυξημένα προσόντα.
    Ομοίως, στο τμήμα Διαχείρισης, Οικονομικού και Λογιστικού Ελέγχου ο προϊστάμενος θα πρέπει να είναι Οικονομολόγος!
    Επιπλέον, κατά τη τοποθέτηση θα πρέπει να προσμετρηθούν τυχόν πρόσθετα προσόντα όπως πχ μεταπτυχιακό στο εμπράγματο δίκαιο, δεδομένης της αρχής της αξιοκρατίας που έχει δεχθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας

  • 2 Ιουλίου 2016, 14:57 | Νικη

    Στη νέα δομή θα πρέπει να διασφαλισθεί η θέση των νυν υποθηκοφυλάκων δεδομένου ότι έχουν πτυχίο νομικής, γνωρίζουν το αντικείμενο που το υπηρετούν τόσα χρόνια και πολλοί εξ αυτών έχουν δώσει εξετάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ασφάλεια των συναλλαγών και η ορθή λειτουργία προϋποθέτουν νομικές γνώσεις. Η θέση ως προϊσταμένου υπαλλήλων ΠΕ αδιακρίτως πτυχίου, ΤΕ ακόμα και ΔΕ, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου δεν νοείται.

  • 2 Ιουλίου 2016, 14:27 | ΧΡΥΣΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

    Είμαι έμμισθος Υποθηκοφύλακας 33 χρόνια. Για να πάρω αυτή τη θέση έπρεπε να έχω τουλάχιστον διετή δικηγορία (μετά από διετή άσκηση), να είμαι δηλαδή Δικηγόρος. Έδωσα εξετάσεις στο Εφετείο – νομικά μαθήματα και ξένη γλώσσα μαζί με άλλους, και αφού πέτυχα στις εξετάσεις διορίστηκα στο Υποθηκοφυλακείο Άρτας – μια κυριολεκτικά διαλυμένη Υπηρεσία χωρίς υπαλλήλους και με αναπληρωτές Υποθηκοφύλακες Συμβολαιογράφους. Έκτοτε φρόντισα την υπηρεσία μου με πολύ κόπο και προσωπικές θυσίες, χωρίς υπαλλήλους, παρά τις διαμαρτυρίες μου, σε μια εποχή που υπήρχε πληθώρα συναλλαγών, που σημαίνει ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
    Με τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων εμείς οι έμμισθοι Υποθηκοφύλακες που δεν ήμασταν ούτε είκοσι, ήμασταν πάντα παραπεταμένοι, αναγκασμένοι ως «δικαστικοί υπάλληλοι» να μετέχουμε στο σύλλογο των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, ώστε να έχουμε κάποιο στήριγμα. Τούτο γιατί το Κράτος δεν ήθελε να καταλάβει ότι βαθμολογικά και μισθολογικά έπρεπε να ακολουθούμε τουλάχιστον τους Ειρηνοδίκες, αφού είχαν τα ίδια προσόντα με εμάς (προ 35ετίας πέτυχα στις εξετάσεις Ειρηνοδικών οπότε έχω ιδία πείρα).
    Τυγχάνω και Προϊστάμενος λειτουργούντος Κτηματολογικού Γραφείου. Ο Υποθηκοφύλακας – Προϊστάμενος Κτηματολογικού Γραφείου ενεργεί έλεγχο νομιμότητας των νομικών πράξεων, απορρίπτει αυτές όταν δεν συμβαδίζουν με το νόμο ή τις πρώτες εγγραφές, βγάζει αποφάσεις, κρατεί δε και χρησιμοποιεί δύο σφραγίδες μια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι πράξεις είναι πάντα πρωτότυπες.

    Δεν θα παραθέσω εδώ νόμους και διατάξεις που όλοι γνωρίζουμε και οφείλουμε να γνωρίζουμε. Ούτε θα αναλύσω για ποιον λόγο ο Υποθηκοφύλακας πρέπει να είναι νομικός. Το θεωρώ αυτονόητο να είναι νομικός και δη με δικηγορική εμπειρία και αυτό το γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει συναλλαγεί με τα Υποθηκοφυλακεία. Τοσον οι πολίτες που μας ζητάνε συνεχώς νομικές συμβουλές για τα θέματα της ακίνητης περιουσίας τους όσο και οι νομικοί (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ), τους οποίους καθοδηγούμε ώστε να μην δημιουργούνται νομικά προβλήματα και ταλαιπωρείται ο κόσμος. Ο υπάρχων μηχανισμός εξυπηρετεί την ασφάλεια των εμπράγματων συναλλαγών, με το να διαφυλάσσονται επιμελώς τα σχετικά αρχεία και να αποφεύγεται η άσκοπη προσφυγή στα δικαστήρια όταν ανακύπτουν νομικά θέματα των πολιτών τα οποία με επίπονη πνευματική εργασία επιλύουμε.
    Τι κάνετε λοιπόν: Φτιάχνετε μεγάλες Διευθύνσεις στα μεγάλα Υποθηκοφυλακεία και μένουμε 7 έμμισθοι Υποθηκοφύλακες να είμαστε ¨Τμηματάρχες». Μας βάζετε δε από κοντά έναν άλλο Τμηματάρχη ΔΕ (Απόφοιτο Λυκείου) ή έναν ΜΗ ΝΟΜΙΚΟ κατηγορίας ΠΕ. Μπορούν να λύσουν αυτοί τα νομικά ζητήματα που καθημερινά ανακύπτουν? Μπορούν να κάνουν έλεγχο νομιμότητας τη στιγμή που δεν έχουν μάθει να ερμηνεύουν και να αναλύουν νομοθετήματα, πολλώ δε μάλλον τα τεράστια και δυσνόητα νομοσχέδια που παράγονται καθημερινά? Αντί να βελτιώνετε την Υπηρεσία την υποβιβάζετε επιβαρύνετε το κρατικό προϋπολογισμό με επιπρόσθετες προσλήψεις τη στιγμή που τόσα χρόνια σας ζητάμε κονδύλια για μηχανοργάνωση να μη τα γράφουμε όλα στο χέρι. Και επιπλέον, ενώ πασχίζετε να μειώσετε τον όγκο των υποθέσεων που φτάνουν στα Δικαστήρια θα επιτύχετε το ακριβώς αντίθετο: Ο κόσμος θα παραπονείται, ο «Τμηματάρχης» δεν θα γνωρίζει πώς να ερμηνεύσει το νόμο και να επιλύσει την υπόθεση και το λόγο θα έχουν τα δικαστήρια.

    Κ. Υπουργέ, με όλο το σεβασμό ακούστε μας.
    Κρατάμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης χιλιάδες εμπράγματα δικαιώματα και χειριζόμαστε σωρεία υποθέσεων. Το σχέδιο νόμου πρέπει να επεξεργαστεί με τη συμμετοχή και τις γνώσεις μας και εν κατακλείδι να μας πείτε σε ποια Διεύθυνση θα υπαγόμαστε ως «Τμηματάρχες»

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:04 | ΛΕΜΟΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΚΗ

    Γνωρίζαμε ότι με την 44452/26-05-2015 Απόφαση (ΦΕΚ Β 1305) συνεστήθη ειδική επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση συγχώνευσης Υποθηκοφυλακείων και ΚΓ της χώρας, και περί του ιδίου θέματος εκλήθησαν οι Ολομέλειες των οικείων Πρωτοδικείων να αποφασίσουν σύμφωνα με το άρθρο 54 του Ν 4356/2015 .Με εκπλήσσει το γεγονός ότι η επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο νόμου με τίτλο »Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» και καθ υπέρβαση του άρθρου 54 του ως άνω Νόμου, που αναφέρεται αποκλειστικά σε συγχωνεύσεις, προχωρά με μια απλή και αβασάνιστη διάταξη σε μετατροπή των αυτοτελών οργανικών μονάδων ακόμη και των υπαρχόντων εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων από Διευθύνσεις σε Τμήματα και ιδρύει Υποθηκοφυλακεία δύο επιπέδων. Ητοι 7 υποθηκοφυλακεία επιπέδου Διεύθυνσης και 49 Υποθηκοφυλακεία επιπέδου Τμήματος. Και αναρρωτιέμαι αν αυτό είναι σύννομο , αν συνάδει με το γεγονός ότι τα Υποθηκοφυλακεία είναι Δικαστικές Υπηρεσίες , με τοπική αρμοδιότητα και όχι διοικητικές υπηρεσίες .Και ερωτώ αν τα περιφερειακά Υποθηκοφυλακεία είναι τμήματα σε πιά Διεύθυνση υπάγονται.Ως ειδική έμμισθη Υποθηκοφύλακας Χίου παρακαλώ να μου απαντήσετε σε πιά Διεύθυνση θα υπάγεταιτο έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Χίου . Αθηνών,Α,Β,Γ, ή Πειραιώς. Και ποιός θα είναι ο αρμόδιος Διευθυντής που θα φέρει την ευθύνη των Μεταγραφών. Ο Τμηματάρχης που με το φερόμενο σχέδιο δύναται να είναι και απόφοιτος εξαταξίου υπάλληλος???? Μα τελικά τί είναι ο υποθηκοφύλακας?? Ενας απλός διοικητικός προιστάμενος??? Γιατί μέχρι τώρα οι νόμοι ήθελαν να είναι δικηγόρος ,συμβολαιογράφος, Ειρηνοδίκης ή ένας Πτυχιούχος Νομικής με πολυετή πείρα και βαθμοφόρος μέσα σε στο Υποθηκοφυλακείο.Εγώ για παράδειγμα και οι συνάδελφοί μου Προιστάμενοι των Εμμίσθων γιατί είχαμε τόσο δύσκολη πορεία..ήτοι Νομική Σχολή, διετή άσκηση σε δικηγορικό γραφείο , εξετάσεις στο Εφετείο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγορίας , υπερδιετή άσκηση δικηγορίας σε δικό μας γραφείο, ξανά εξετάσεις στο Εφετείο για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως λειτουργήματος του Εμμίσθου Υποθηκοφύλακα και κλείσιμο του δικηγορικού μας γραφείου με το διορισμό μας. Και ερωτώ γιατί όλα αυτά???? Μα επιτέλους ο Υποθηκοφύλακας είναι όργανο ελέγχου συμβολαίων, δικογράφων, δικαστικών αποφάσεων, κλπ Είναι ελεγκτικός μηχανισμός του Κράτους . Και ερωτώ είναι δυνατόν το όργανο Ελέγχου να είναι ιεραρχικώς κατώτερο των ελεγχομένων????? Πόσο μάλλον που στο αναβαθμισμένο θεσμό του Κτηματολογίου ο Προιστάμενος πέραν του τυπικού ελέγχου κάνει και έλεγχο νομιμότητας των υπό καταχώριση τίτλων!!!!!! ΚΑΙ ΕΡΩΤΏ Συμβολαιογράφους ,Δικηγόρους κλπ ελέγχει είναι δυνατόν να το κάνει χωρίς προηγούμενη άδεια????? θεσμικό όργανο Πιστοποίησης είναι και δημοσίευσης εννόμων σχέσεων. Πώς θα διασφαλιστεί η Δημόσια Πίστη των τηρουμένων βιβλίων όταν το όργανο είναι ανειδίκευτο?????? έτσι όπως αβασάνιστα προβλέπει το σχέδιό σας???? Με την ιδιότητά μου παρακαλώ τον Υπουργό της Δικαιοσύνης να διορθώσει αυτό το αβάσιμο , παράνομο και αντισυνταγματικό άρθρο του σχεδίου σας που θίγει τον Συνταγματικά προστατευόμενο θεσμό του Υποθηκοφύλακα και της Μεταγραφής και καταλύει κάθε έννοια ιεραρχίας , αξιοκρατίας και δημοκρατίας. Ο άκρατος λαικισμός καθίσταται επικίνδυνος όταν καταλύει τη σύνταξη της πολιτείας και των διοικητικών δομών.
    Επίσης δράττομαι της ευκαιρίας να παρακαλέσω να διορθώσει και τις εσφαλμένες διαπιστωτικές πράξεις κατάταξής μας των 9 εναπομεινόντων εμμίσθων Υποθηκοφυλάκων και να τοποθετηθούμε στην Ειδική μας θέση Προισταμένου Α βαθμού, αυτή που είχαμε από το διορισμό μας.

  • 2 Ιουλίου 2016, 09:45 | M

    Δηλαδη στο υποθηκοφυλακειο νεου τυπου θα διενεργει μεταγραφες ο υπαλληλος του αμισθου υποθηκοφυλακα που προσεληφθη ως γρφαφευς χωρις τυπικα προσοντα; αυτος θα προστατευει τις εμπραγματες συναλλαγες;

  • 2 Ιουλίου 2016, 00:38 | Δημήτρης

    Υποχρεωτικά πρέπει να είναι προϊστάμενος Κτηματολογικου γραφείου νομικός. Κανένας άλλος δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα των προς καταχώρηση εγγραφων.

  • 1 Ιουλίου 2016, 21:02 | Θεόφιλος Κ.

    Ας θυμίσει κάποιος στους αγαπητούς Υποθηκοφύλακες πως μέχρι το 2009 και μέσα στις γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου των Υπαλλήλων των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων, η εκάστοτε Διοίκηση της Ένωσης Αμίσθων (οι προϊστάμενοι) μας, δήλωναν από βήματος των Συνελεύσεων αυτών ότι μας θεωρούν συνεργάτες τους και όχι υπαλλήλους-υφιστάμενους….

  • 1 Ιουλίου 2016, 21:08 | Υπάλληλος άμισθου υποθηκοφυλακείου

    Κύριε Υπουργέ,
    λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας την ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
    Στελέχωση των υποθηκοφυλακείων δε γίνεται διαφορετικά, δεδομένου ότι κανείς άλλος ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΙ» ΤΟΥ.

  • 1 Ιουλίου 2016, 20:44 | Γιώργος

    Είναι αναγκαίο να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις επί του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τη σαφέστερη διατύπωση κάποιων σημείων αυτού: τι σημαίνει «τα υποθηκοφυλακεία του άρθρου 1 του παρόντος, λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. Ελλείψει υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ, καθήκοντα προϊσταμένου ασκεί υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ» ; Δηλαδή θα υπάρχουν τόσα τμήματα όσα και στα έμμισθα και κάθε τμήμα θα έχει τον προϊστάμενό του ή μήπως θα λειτουργούν γραφεία με βάση την περιφέρεια αρμοδιότητας του συγχωνευθέντων υποθηκοφυλακείων; Βελτίωση προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν στα τμήματα προιστάμενοι να τίθενται οι άμισθοι υποθηκοφύλακες των συγχωνευθέντων υποθηκοφυλακείων καθώς δεν νοείται προϊστάμενος υπηρεσίας υποθηκοφυλακείου χωρίς πτυχίο Νομικής. Τα καθήκοντα του προϊσταμένου λόγω της ιδιαίτερης φύσης των εργασιών της συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας μόνο νομικοί επιστήμονες μπορούν να τα ασκούν. Μπορεί να διανοηθεί κανείς διευθυντή σε σχολείο χωρίς πτυχίο εκπαιδευτικού ή σε εισαγγελία χωρίς να είναι εισαγγελέας; Είναι το αυτονόητο, το οποίο δυστυχώς στις μέρες μας τίθεται και αυτό υπό αμφισβήτηση.
    Επιπλέον στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου ορίζεται ότι η επιλογή του προισταμένου θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 72 του ν. 2812/2000 δηλαδή κατουσίαν βάσει των ετών προυπηρεσίας καθώς βασικό κριτήριο είναι ο βαθμός (Α, Β, Γ ή Δ) των υποψηφίων σύμφωνα με το νόμο αυτό. Με αυτό τον τρόπο παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι παλαιότεροι άμισθοι υποθηκοφύλακες δεν διορίστηκαν μετά από εξετάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως οι νεότεροι, οι οποίο κατ’αυτόν τον τρόπο έχουν ήδη αξιολογηθεί και αξιοκρατικά κατέχουν τις θέσεις των προϊσταμένων των άμισθων υποθηκοφυλακείων, έχουν δε κατά κανόνα και τα περισσότερα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, πτυχία Η/Υ, ξένες γλώσσες κ.τλ.
    Συνολικά, δεν θα πρέπει να υποβιβαστεί κατ’αυτό τον τρόπο ο νομικός κόσμος της χώρας και να απαξιωθεί το πτυχίο της Νομικής. Όσοι πτυχιούχοι νομικής άφησαν τη δικηγορία ή τη συμβολαιογραφία προκειμενου να υπηρετήσουν τη νομική επιστήμη με την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού άμισθου υποθηκοφύλακα θα πρέπει να έχουν μια ευκαιρία και στο νέο σχήμα που προωθεί το υπουργείο να ασκήσουν τα καθήκοντά τους αξιοκρατικά και με όρους αξιοπρεπείς. Αυτό μόνο προς όφελος των πολιτών, της ασφάλειας δικαίου και συναλλαγών μπορεί να αποβεί, με κανένα δε τρόπο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στο βωμό του οποίου γίνονται μεγάλες αδικίες και αστοχίες.

  • 1 Ιουλίου 2016, 19:47 | Γεώργιος υπάλληλος υποθηκοφυλακείου

    Σχετικά με το πτυχίο Νομικής, δεν μπορεί να έχουμε υποθηκοφυλάκειο υπαλλήλων άνευ Νομικής κατάρτισης, είναι εκτός πραγματικότητας, άνθρωποι της νομικής σχολής, να καταντήσουν γραμματείς σε δικαστήρια και απόφοιτοι λυκείου σαν εμένα να γίνουν υπεύθυνοι ή γραμματείς σε υποθηκοφυλάκεια. Ας παραδεχτούμε την αλήθεια συνάδερφοι, μην επιώκουμε χωρίς προσόντα θέσεις!!!! Το νομοσχέδιο είναι ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΟ αν εφαρμοστεί με ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Σχετικά με το πτυχίο Νομικής: ΣΥΝΤΑΓΜΑ άρθρ. 4 Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. άρθρ. 5 Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του. Αν παραβιάσουμε το Σύνταγμα για τους προϊστάμενους βάζοντας προϋπόθεση το πτυχίο νομικής γιατί να μην γίνει το ίδιο στις ΔΟΥ με προϊσταμένους με πτυχίο Οικονομικών σχολών, στις πολεοδομίες με πτυχίο Μηχανικού και δη Πολιτικού Μηχανικού και στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ με πτυχίο Νομικής. Το πτυχίο Νομικής για τα δημόσια Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία ήταν φωτογραφική διάταξη του ν.724/1977 ως κακή μεταφορά του καθεστώτος των άμισθων υποθηκοφυλάκων οι οποίοι διορίζονταν με πτυχίο νομικής. (Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε συγκροτημένη ιεραρχική διοικητική δομή στα υποθηκοφυλακεία έμμισθα ή άμισθα, με διευθύνσεις και τμήματα όπως στο παρόν νομοσχέδιο). Ο προϊστάμενος του γραφείου πρέπει να είναι ικανός να προτείνει και να υλοποιεί καινοτόμους μεθόδους διοίκησης και τα τμήματα να τον επικουρούν στο νομικό ή διοικητικό του έργο.

  • Να προστεθεί στις μεταβατικές διατάξεις: Με εξαίρεση τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄, Β΄, Γ΄, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών και το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου παραμένουν ως προϊστάμενοι Δ/νσης σε προσωποπαγείς θέσεις οι υπάρχοντες προϊστάμενοι των υποθηκοφυλακείων του άρθρου 1 παρ. 2 του παρόντος.

  • 1 Ιουλίου 2016, 08:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ

    Ζητείστε βιογραφικά και πτυχία και μετά διορίστε και πληρώστε ανάλογα, κ.Υπουργέ. Προτείνω πρώτα να απορροφηθούν όλοι οι υποθηκοφύλακες και μετά οι υπάλληλοι και μόνο οι έχοντες προσόντα. Οι λοιποί δεν θα στεναχωρηθούν, ούτε θα έχουν δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, αν γίνουν γραμματείς σε δικαστήρια. Και αν αντιδρούν κάποιοι είναι εκείνοι που έχουν τυχόν συγγενείς το μαγαζί και βγάζουν αρκετά. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!

  • 30 Ιουνίου 2016, 20:47 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΠΟΤΕ, ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΠΕ Η ΤΕ ΑΛΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΛΗΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗΣ! ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΣΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗ.

  • 30 Ιουνίου 2016, 19:25 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    δεν αρκεί μόνο πτυχίο νομικής, αλλά οπωσδήποτε άδεια δικηγορίας και άσκηση πενταετούς δικηγορίας ή χωρίς άσκηση πενταετούς δικηγορίας ιδιότητα συμβολαιογράφου

    και απαραίτητα στις διοικητικές θέσεις του προσωπικού πτυχίο νομικής κι όχι άλλο πτυχίο ή ΤΕ, ΔΕ κλπ.

  • 30 Ιουνίου 2016, 17:06 | Ευαγγελία

    Πάντα όταν ένας υπουργός προσπαθεί να περάσει μια μεταρρύθμιση,όλοι πέφτουν σαν τα κοράκια να τον φάνε.Αντικειμενικά η συγκεκριμένη επιβάλλεται,σταματάει το φαγοπότι κάποιων που πλούτισαν εις βάρος του Δημοσίου και βάζει σε μία τάξη τις προηγούμενες αυθαιρεσίες και σπατάλες.Πρέπει τέτοιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν όλη την Ελλάδα να ελέγχονται από τα υπουργεία και να σταματήσουν να είναι χωράφια κάποιων που διορίστηκαν 35 χρόνια πριν και δεν λένε να συνταξιοδοτηθούν.Έλεος πια,με τις δυσκολίες που προφασίζεστε.Για εσάς τους κακόπιστους πάντα θα υπάρχουν αντιρρήσεις.Δεν μιλάω για τα νησιά που πάντα υπήρχαν δυσχέρειες.Λυπάμαι όλες αυτές τις οικογένειες που δουλεύουν τόσο καιρό απλήρωτοι και όταν όλοι σας θέλετε να γίνει η δουλειά σας απαιτείτε να εξυπηρετηθείτε άμεσα.Θα πρέπει σε όλους τους τομείς να υπάρχουν ικανοί πολιτικοί που να αλλάζουν ένα σύστημα που είναι άρρωστο και ας θίγονται συμφέροντα.Μπράβο στον κ.Υπουργό που το τόλμησε.

  • 30 Ιουνίου 2016, 15:19 | Πέτρος

    Ποιός το λέει αυτό να είναι νομικός, όχι, να υπάρχουν υπάλληλοι νομικοί όπως σε όλες τις υπηρεσίες. Τι σχέση έχει ο προϊστάμενος του γραφείου που έχει καθαρά οργανωτικό και συντονιστικό χαρακτήρα.

  • 30 Ιουνίου 2016, 12:51 | Σταμάτης Δ.

    Θα πρέπει οπωσδήποτε τόσο ο Προϊστάμενος του Υποθηκοφυλακείου ή Κτηματολογικού Γραφείου, όσο και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης μεταγραφών, υποθηκών, κατασχέσεων και διεκδικήσεων να είναι νομικοί ΠΕ. Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος λαθών.

  • 30 Ιουνίου 2016, 12:52 | Μαρία Γυφτογιάννη

    Κύριε Υπουργέ,

    διορίστηκα Υποθηκοφύλακας στο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Σάμου, κατηγορίας ΠΕ και σε θέση Προϊσταμένου Δ/νσης την 16 Μαΐου 1989, κατόπιν διενέργειας γραπτού διαγωνισμού στην εφετειακή περιφέρεια που ανήκει το Υποθηκοφυλακείο Σάμου και με τα ειδικά προσόντα που απαιτούνταν κατά την προκήρυξη και για την κάλυψη της θέσης του Υποθηκοφύλακα (ειδικώτερα πτυχίο αμιγώς νομικής σχολής, διετής άσκηση δικηγορίας κλπ.).

    Κατατάχτηκα στον Α’ Βαθμό ως Προϊσταμένη Δ/νσης από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του διορισμού μου στο ΦΕΚ, ήτοι 16/5/1989.

    Επί 27 συναπτά έτη ασκώ καθήκοντα Προϊσταμένου Δ/νσης και με ιδιαίτερο ζήλο, επιμέλεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνομαι μέχρι τώρα επιτυχώς στις δυσχερείς συνθήκες που εμφανίζονται κατά καιρούς στην εκτέλεση των καθηκόντων μου.

    Την 1/11/2011 κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4024/2011 και με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, χωρίς προηγούμενη σχετική γνωμοδότηση του αρμόδιου υπηρεσιακού ή δικαστικού συμβουλίου, κατά παράβαση των διατάξεων των ειδικών εγγυήσεων του ΟΛΣΤΕ 1715/1983 και της απαίτησης του Συντάγματος, κατετάγην ως υπάλληλος κλάδου ΠΕ Προϊσταμένων, υποβιβαζόμενη σε βαθμό Β’.

    Ενδεικτικά σας αναφέρω:

    1) το άρθρο 26 του νόμου 1968/91 που ορίζει ότι «ο διορισμός προϊσταμένων των εκτός Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης Υποθηκοφυλακείων κλπ., γίνεται απο τη δημοσίευση του Ν.1586/1986 και εφεξής απευθείας στον Α’ Βαθμό.

    2) Το άρθρο 1 της υπουργικής απόφασης 2076183/8355/0022/1999 (ΦΕΚ Β’τ.1/1999) που ορίζει «η αντιστοιχία των υπηρεσιών των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων…τα λοιπά έμμισθα υποθηκοφυλακεία του Κράτους…αντιστοιχούν σε ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ».

    3) Το άρθρο 3 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης ορίζει «οι κατά την δημοσίευση της απόφασης αυτής υπηρετούντες προϊστάμενοι… ΔΕΝ υπόκεινται σε κρίση ως διορισθέντες απ’ ευθείας σε θέση Προϊσταμένου».

    4)Το άρθρο 10 παρ. 7 Ν.2331/95 ορίζει «οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα ως εκάστοτε ισχύουν εφαρμόζονται και στους υπαλλήλους των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων πλην των προϊσταμένων των εμμίσθων και των διευθυντών των Κτηματολογικών Γραφείων.

    5) Το άρθρο 3 παρ. 1 Ν.2664/98 ορίζει » οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων είναι δημόσιοι λειτουργοί».

    Ο υποβιβασμός και η υποβάθμιση της θέσης του προϊσταμένου των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και των διευθυντών των Κτηματολογικών Γραφείων που άρχισε για όλους μας απο το 2011 όπως σας προανέφερα, συντελείται τώρα και με το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας αφού στο άρθρο 2 παρ. 4 του παρόντος σχεδίου νόμου, τα εναπομείναντα επτά (7) έμμισθα υποθηκοφυλακεία θα λειτουργούν πλέον όχι σε επίπεδο Δ/νσης αλλά Τμήματος, με προϊστάμενο κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ (χωρίς πτυχίο Νομικής).

    Είναι πασίγνωστο ότι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις που πηγάζουν απο την ειδική θέση του Υποθηκοφύλακα απαιτούν ιδιαίτερα προσόντα (πτυχίο νομικής, δικηγορία, εμπειρία, γνώσεις νομικές, κλπ.) και όλα αυτά οικοδομούν την ειδική θέση ΕΥΘΥΝΗΣ του προϊσταμένου δ/νσης του εμμίσθου υποθηκοφυλακείου. Πόσο μάλλον προϊστάμενος τμήματος…υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ;;

    Σας αναφέρω μόνο ενδεικτικά:

    Ποιός προϊστάμενος υποθηκοφυλακείου που δεν κατέχει πτυχίο νομικής σχολής μπορεί να ελέγχει την τυπική και ουσιαστική νομιμότητα των εγγράφων που προσέρχονται για καταχώρηση, να προχωρήσει στην καταχώρηση αυτή ή να προβεί σε πράξη επιστροφής ή άρνησης προς καταχώρηση κατ’ άρθρο 791 Κωδ. Πολ. Δικ.

    Ποιός προϊστάμενος ΤΜΗΜΑΤΟΣ κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ χωρίς πτυχίο νομικής δύναται να κατανοήσει την έννοια των εμπράγματων δικαιωμάτων των δικαιοπραξιών και των δικογράφων, να τα χαρακτηρίσει, να τα καταχωρήσει, να εκδώσει πιστοποιητικά, να κρίνει την εγκυρότητα ή μή όλων αυτών των προς καταχώρηση νομικών πράξεων, να διασφαλίσει τις συναλλαγές των πολιτών με υπέρτατο σκοπό την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος και την ασφάλεια των συναλλαγών.

    Επίσης σας αναφέρω ότι απο τα Υποθηκοφυλακεία που πρόκειται να συγχωνευτούν σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.2.13 στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, δύο εξ αυτών τουλάχιστον είναι ανενεργά απο το 2011 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η επαναλειτουργία αυτών μέσω της συγχώνευσης με το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, αφού θα προκύψουν ακαταχώρητες πράξεις (ελλειπής ενημέρωση Βιβλίων Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων κλπ., τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας) διότι οι άμμισθοι υποθηκοφύλακες έχουν ή συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει και έτσι έχει δημιουργηθεί μεγάλη εκκρεμότητα ως προς τις συναλλαγές των πολιτών και στην εξασφάλιση των συμφερόντων του Ελλ. Δημοσίου με τα εν λόγω Υποθηκοφυλακεία.

    Καλούμεθα λοιπόν οι προϊστάμενοι των Τμημάτων και όχι Δ/νσεων, Υποθηκοφύλακες, με το παρόν σχέδιο νόμου, με την αυξημένη αρμοδιότητα που μας δίνεται λόγω της συγχώνευσης, να επιλύσουμε και τα προβλήματα αυτών των ελλειματικών αμμίσθων υποθηκοφυλακείων, να διεκπεραιώσουμε τις εκκρεμότητες και τις παραλείψεις αυτών κατά την τελευταία τουλάχιστον 5ετία, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία και της δικής μας υπηρεσίας και με την ΥΠΟΒΆΘΜΙΣΗ που συντελείται για μας σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 4 του σχεδίου νόμου, όπως προανέφερα.

    Εν όψει και της λειτουργίας των οριστικών δομών των Κτηματολογικών Γραφείων (Ν. 2664/98), κατά το άρθρο 6 παρ. α του παρόντος, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση…τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες…, ενώ κατά την παρ. β, οι ΙΔΑΧ υπάλληλοι τοποθετούνται σε δικαστήρια…Η’ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ενώ στους μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους των Υποθηκοφυλακίων δεν δίδεται Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.2664/98, των διατάξεων του Συντάγματος και ειδικών Νόμων.

    Πόσο δίκαιη είναι αυτή η διάκριση που συντελείται με το παρόν σχέδιο νόμου;

    Προκειμένου λοιπόν περί υπαλλήλων που υπάγονται στο Νομικό Πρόσωπο του Κράτους, έχει νομολογηθεί άμεση εφαρμογή του Συντάγματος.
    Ειδικότερα απο τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 22 παρ. 1, 25 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 92 παρ. 4 του Συντάγματος, θεμελιώνεται ευθέως η αξίωσή μας έναντι του Κράτους για την απόληψη αποδοχών ανάλογων των καθηκόντων μας, των υπηρεσιών μας και στο σύνολο της αυξημένης ΕΥΘΥΝΗΣ.

    Οι κατά παράβαση των Αρχών της Ισότητας και της Αρχής της Αναλογικότητας ρυθμίσεις με το παρόν σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθούν άμεσα και να ακυρωθούν.

    Να επαναφέρετε το ειδικό βάρος της θέσης του Υποθηκοφύλακα με την αυξημένη θέση ευθύνης ως Προϊστάμενου Δ/νσης ΠΕ με πτυχίο απαραίτητα Νομικής, διότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου καταλύονται και παρακάμπτονται τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα μας που είναι σε πλήρη συνάφεια και συνεχόμενα της άσκησης των καθηκόντων μας ως και της ανάληψης πρωτοβουλιών εκ της ΘΕΣΕΩΣ ΕΥΘΥΝΗΣ που κατέχουμε.
    Είναι ιδιότητες που μορφοποιούν το στοιχείο και της εμπειρίας (εμπειρία), η οποία οικοδομείται και θεμελιώνεται στο επίπεδο των απαιτήσεων της οικείας θέσης του προϊσταμένου επιπέδου Δ/νσης που κατείχαμε ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ απο τον διορισμό μας.

  • 30 Ιουνίου 2016, 12:25 | christiana

    1. Οι 700 οργανικές θέσεις είναι ελάχιστες μπροστά στον όγκο δουλειάς που πρόκειται να δημιουργηθεί.
    2. Οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων που θα μεταφερθούν στις συνιστώμενες οργανικές θέσεις του υποθηκοφυλακείου όπου υπηρετούσαν, πρέπει να συνεχίσουν να αμείβονται με τα κατακτηθέντα μισθολογικά κλιμάκια και όχι ως νεοδιόριστοι.

  • 30 Ιουνίου 2016, 12:57 | Βίκυ

    Στο Άρθρο 2 παράγραφος 4 ο νόμος γράφει πως πέρα των εξαιρέσεων τα Υποθηκοφυλακεία θα λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος. Δεν γίνεται να συγχωνεύεις 7 υποθηκοφυλακεία σε 1, να υπάρχει το Κτηματολόγιο σε εξέλιξη και να υποβαθμίζεις τις δομές της Διοίκησης. Είναι παράλογο και θα δημιουργήσει εξαιρετικά άσχημο κλίμα στους Υποθηκοφύλακες που τους ζητάτε να σηκώσουν ένα βαρύ φορτίο υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την θέση τους.
    Στην παράγραφο 4 του παραπάνω άρθρου γράφει ότι συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις. Με τι κριτήρια θα κατανεμηθούν οι θέσεις αυτές? Γιατί δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένα? Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος κάποιες δομές να έχουν παραπάνω προσωπικό από ότι χρειάζονται και κάποιες λιγότερο. Εν όψει της Κτηματογράφησης 700 άτομα σε όλη την Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις. Πρέπει να δημιουργηθούν παραπάνω θέσεις για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης σωστά και να μην υπάρχουν δυσαρέσκειες.
    Στην παράγραφο 7 του άρθρου γράφει ότι καταργούνται οι οργανικές θέσεις που κατέχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και συνιστώνται καινούργιες. Με τι μισθό θα τοποθετηθούν στις καινούργιες θέσεις? Με τον προηγούμενο μισθό τους και το ΜΚ ή με μισθό νεοδιόριστου που σημαίνει τραγική μείωση του ήδη πετσοκομμένου μισθού? Ο νομοθέτης οφείλει να είναι σαφής και δίκαιος και να προβλέψει την διατήρηση του μισθού των υπαλλήλων των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων. Σε διαφορετική περίπτωση το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να καταρρεύσει από τις αντιδράσεις που θα προκύψουν.

  • 30 Ιουνίου 2016, 11:20 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    θεωρω οτι η προβλεψη στην διαταξη για τα καθηκοντα προισταμενου, πρεπει ναναι μονο Πανεπιστημιακης Εκπαιδευσης κ οχι Τεχνολογικης η ΔΕ, και αυτο λογω της φυσεως των νομικων θεματων που χειριζεται ενα υποθηκοφυλακειο, και της φυσεως των προς καταχωρηση εγγραπτεων πραξεων, και για τον λογο αυτο πρεπει πρωτιστως ναναι γνώστης αυτών.
    για την θεση του προισταμενου ενος κτηματολογικου γραφειου η υποθηκοφυλακειου στα προσοντα διορισμου πρεπει να ειναι προυποθεση η ληψη πτυχιου πανεπιστημιακης εκπαιδευσης, και ιδιαιτερα με πτυχιο νομικης, καθοσον θα καλειται να επιλυει πολλες φορες ζητηματα ιδιαιτερης νομικης φυσεως, που αν ειναι ΤΕ η ΔΕ δεν θα γνωριζει,

  • Είναι προφανές ότι με την περιγραφόμενη δομή θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών που θα λάβουν χώρα στα Υποθηκοφυλακεία και κατ΄ επέκταση στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας,δηλαδή πληρωμές που θα γίνονται από τον ίδιο τον συμβαλλόμενο χωρίς την παρέμβαση άλλου φυσικού προσώπου.
    Επίσης, η πληρωμή θα γίνεται εξ αποστάσεως χωρίς τη φυσική παρουσία του πληρωτή και φυσικά δεν θα περιλαμβάνει μετρητά. Ορίζοντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συμπεριλάβουμε την μεταφορά πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις των λογαριασμών εισροής καθώς και τις εκροές από αυτούς για αποδόσεις σε άλλους λογαριασμούς.
    Με γνώμονα αυτόν το ορισμό, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια αρχική διάκριση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε αυτές που στηρίζονται στην μεταφορά αξίας και σε αυτές που στηρίζονται στην μεταφορά πληροφοριών. Στην πρώτη κατηγορία, πραγματοποιείται η μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών σε λογαριασμούς των υπηρεσιών. Αντίθετα, στην δεύτερη κατηγορία αυτό που μεταφέρεται μεταξύ των συναλλασσομένων μερών είναι πληροφορίες, αφενός για την συναλλαγή και αφετέρου για τις αποδόσεις που πραγματοποιούνται. Η χρηματική συναλλαγή θα λαμβάνει χώρα στα ιδιόκτητα ηλεκτρονικά δίκτυα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
    Σήμερα, ο όλος όγκος πληρωμών διεκπεραιώνεται μέσω μετρητών ή τραπεζικών επιταγών.
    Μία δομή συναλλαγής με τα νέα Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία θα μπορούσε να είναι η εξής:
    Α. Μεταφορά αξίας.
    1ο Στάδιο : Υπολογισμός ποσού και χορήγηση κωδικού πληρωμής για έγγραφα και αιτήσεις
    • Ο πολίτης προσέρχεται στο Υποθηκοφυλακείο και καταθέτει τα προς μεταγραφή – εγγραφή έγγραφα ή την σχετική αίτηση.
    • Προσερχόμενος του χορηγείται αριθμός προτεραιότητας μέσω μηχανισμού matrix.
    • Καταθέτει τα έγγραφα στον αρμόδιο υπάλληλο ο οποίος αφού τα ελέγξει του χορηγεί μέσω εφαρμογής, η οποία και θα αναπτυχθεί, κωδικό πληρωμής εξασφαλίζοντας μέσω του συστήματος matrix την απόλυτη προτεραιότητά του.
    • Το ποσό πληρωμής μπορεί να πληρωθεί σε Τράπεζα μέσα στις επόμενες 2 εργάσιμες ημέρες.
    2ο Στάδιο : ‘Έλεγχος πληρωμής
    • Ο υπάλληλος ελέγχει μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ποιες πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί και διαβιβάζει τα έγγραφα στο αρμόδιο τμήμα για επεξεργασία.
    3ο Στάδιο : ‘Έλεγχος καταχώρησης
    • Τα έγγραφα ελέγχονται, καταχωρούνται παίρνουν τόμο και αριθμό .και εκδίδονται τα σχετικά πιστοποιητικά. Η προτεραιότητα εξασφαλίζεται από τον χρόνο προσέλευσης στο Υποθηκοφυλακείο και όχι από τον χρόνο πληρωμής.
    • Σε περίπτωση συμπληρωματικής πληρωμής δίνεται τόμος και αριθμός, ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος, εκδίδεται νέος κωδικός πληρωμής και ο χρόνος των 3 ημερών ανανεώνεται. Αν δεν πραγματοποιηθεί η συμπληρωματική πληρωμή, τα έγγραφα επιστρέφονται, ακυρώνεται ο κωδικός πληρωμής και στον σχετικό τόμο και αριθμό σημειώνεται η επιστροφή.
    • Σε περίπτωση επιστροφής ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος να περάσει να παραλάβει τα έγγραφά του και ακυρώνεται ο κωδικός πληρωμής. Ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στην Τράπεζα για να πάρει τα χρήματά του.

  • Προϊστάμενο στο Τμήμα Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων κάτοχο πτυχίου ΤΕ; Είναι δυνατόν ; Ο απόφοιτος του ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας του Μεσολογγίου θα κρίνει τη νομιμότητα της υποθηκικής σύμβασης;
    Αυτή η απαξίωση των πτυχιούχων Νομικής που διέπει όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου – αφού πουθενά δεν αναφέρεται ως απαραίτητη προϋπόθεση ή έστω ως μετρήσιμο προσόν η κατοχή του πτυχίου Νομικής – έρχεται ως συνέχεια της μεταφοράς της εποπτείας του κτηματολογίου απο το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  • 30 Ιουνίου 2016, 09:07 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΝΤΑΛΙΔΗΣ

    Ποιος ο λόγος διοικητικής υποβάθμισης των υφιστάμενων εμμίσθων υποθηκοφυλακείων από επίπεδο διεύθυνσης σε επίπεδο τμήματος; Άλλο ένα πλήγμα για τους προϊσταμένους. Η τοπική αρμοδιότητα και ο όγκος δουλειάς πολλαπλασιάζονται, άγνωστο σε τί κατάσταση θα παραδοθούν τα αρχεία των καταργούμενων γραφείων (ενημερωμένα; πλήρη;) συν την ευθύνη λειτουργίας των μεταβατικών κτηματολογικών γραφείων. Οι έμμισθοι υποθηκοφύλακες εκτελούν το δύσκολο λειτούργημα τους επί σειρά ετών με αίσθημα ευθύνης χωρίς ‘παχυλούς μισθούς’ και ψιθύρους. Και η ανταμοιβή τους είναι άλλη μια μείωση αποδοχών…

  • 29 Ιουνίου 2016, 23:13 | Kostas G

    Κ.Υπουργέ,
    Καλή σαν βάση ο νέος σας νόμος…
    Όμως..

    1. Γιατί να μην επιβραβευτούν με κάποιον τρόπο τα αποδοτικά και λειτουργικά υποθηκοφυλακεία (πολύ καλή οικονομική διαχείριση) και να μπουν κι αυτά στο σωρό κατά κάποιον τρόπο, χάνοντας έτσι και την καλή τους χημεία και την καλή και χρηστή τους λειτουργία και ακόμη την αποδοχή, αλλά και την επιβράβευση του κόσμου;

    2. Γιατί πρέπει να αφεθεί απόμακρη μια τεράστια περιοχή από τις παρυφές του Αθηναϊκού κέντρου, έως τα βόρεια προάστια και ν αναγκάζεται να μετακινείται ο πολίτης από τεράστιες περιοχές προς το κέντρο; Αν δεν κάνω λάθος μιλάμε και για για αποκέντρωση με την ευρεία έννοια…

  • 29 Ιουνίου 2016, 23:56 | ΓΙΑΝΝΑ Κ.

    Καλό και να προχωρήσει άμεσα, αλλά καλόπιστα υπήρξε προχειρότητα.
    Έπρεπε να υπάρχει στο νομοσχέδιο η κατανομή των οργανικών θέσεων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να ξέρουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν αφενός και αφετέρου να σταματήσουν οι πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου όταν θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις. Να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια ένας απλός αλγόριθμος είναι. Από τι να εξαρτάται άραγε ο φόρτος δουλειάς και τα έσοδα κάθε γραφείου αφενός από τον πληθυσμό της περιοχής και αφετέρου από το εισόδημα του πληθυσμού της περιοχής. Διαθέσιμα στοιχεία έχει η ΕΣΤΑΤ απογραφή πληθυσμού 2011 και προσωρινά ΑΕΠ κατά νομαρχία μέχρι το 2013.
    Να θυμόμαστε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα το Κτηματολόγιο μέχρι το 2020, 700 υπάλληλοι για όλη τη χώρα είναι ελάχιστοι. Απλώς αγωνία και άγχος για τους υπαλλήλους και ταλαιπωρία για τους πολίτες, να γίνουν τουλάχιστον 800 – 850 για να παραμείνουν τα υποθηκοφυλακεία στα νησιά να εξυπηρετούνται και οι νησιώτες.
    Το κυριότερο προχωρήστε γρήγορα και μην κάνετε βήμα πίσω. Αν κάνετε πίσω θα χάσετε την υποστήριξη και των υπαλλήλων και των πολιτών.

  • 29 Ιουνίου 2016, 22:13 | Μιχαλης Γιαπαλης

    ΣΤΗΝ ΠΑΡ 2 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ): ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

  • 28 Ιουνίου 2016, 19:05 | Γιάννης Κόνσουλας

    Οι προϊστάμενοι τόσο των διευθύνσεων όσο και των τμημάτων της Διεύθυνσης Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων θα πρέπει να είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και μάλιστα νομικής κατεύθυνσης, δεδομένου ότι η τεχνολογική εκπαίδευση ουδεμία σχέση έχει με τη νομική φύση των Υποθηκοφυλακείων.
    Στη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Μηχανογράφησης, επίσης όλοι (προϊστάμενος Διεύθυνσης και Τμημάτων ) θα πρέπει να είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.