Άρθρο 1 Ανάρτηση νόμων και πράξεων στο Διαδίκτυο

Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι η εισαγωγή της υποχρέωσης ανάρτησης των νόμων, των προεδρικών διαταγμάτων και των πράξεων που εκδίδουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 2 πρόσωπα και όργανα στο Διαδίκτυο και η δημιουργία των προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη διασφάλιση ευρύτατης δημοσιότητας αυτών.

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Ηλίας

    Υποτίθεται ότι οι νόμοι ψηφίζονται από αντιπροσώπους μας. Τυπικά λοιπόν είμαστε εντολείς.

    Θα πρεπε όλοι οι νόμοι και τα διατάγματα να είναι ανοιχτά, ελεύθερα και προσβάσιμα στον κάθε πολίτη.

    Η σελίδα του εθνικού τυπογραφείου είναι επιεικώς απαράδεκτη για τους λόγους που όλοι πριν ανέφεραν.

    Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα, τώρα.

    Όχι μόνο σε κάθε νόμο και διάταγμα, αλλά και σε κάθε πράξη ή απόφαση υπουργείων, οργανισμών και δήμων.

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 14:49 | ΧΡΗΣΤΟΣ Λ.

    Η παρακάτω πρότασή μου θα έχει -και- ως συνέπεια να εφαρμόζονται οι νόμοι από υπεύθυνους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι οποίοι θ’αντιληφθούν ότι οι αξίες αναγνωρίζονται και δεν περιμένουν 20 ή 30 χρόνια για να πάρουν κάποιο επίδομα ή κάποια θέση ευθύνης.
    Επίσης θα έχει ως συνέπεια τον εξορθολογισμό των δαπανών του Δημοσίου αλλά και την ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των Δ.Υ.
    Συγκεκριμένα προτείνω, την εντός το πολύ εξαμήνου, δημιουργία νέου μισθολογίου (περισσότερο σημαντικό απ’ ότι φαντάζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες).
    Αυτό θα γίνει με την κατάργηση πάσης φύσεως επιδομάτων από ειδικούς λογαριασμούς των Υπουργείων, ΔΙΒΕΤ κλπ, ειδικών αμοιβών κλπ.
    Φυσικά, να παραμείνει ο Βασικός μισθός, οικογενειακά επιδόματα (τέκνων κλπ), παραμεθορίου (σίγουρα υπάρχει λόγος).
    Ήδη, όπως ακούγεται, προχωρεί η καταγραφή όλων αυτών ώστε οι Δ.Υ. να πληρώνονται από μια μόνο πηγή, ώστε να ξέρουμε τι παίρνει ο καθένας αλλά και τι προσφέρει σε σχέση μ’ αυτά που παίρνει.
    Σε δεύτερο στάδιο προτείνω την ισοκατανομή όλων των παραπάνω ποσών (των ειδικών λογ/σμών κλπ) σε όλους τους Δ.Υ. κάθε Ν.Π. όπως Υπουργείων, Νομαρχιών κλπ
    Επίσης προτείνω μια που και το κράτος ψάχνει χρήματα, η επιστροφή των παραπάνω να γίνει με τη μορφή ενός μόνο επιδόματος (πέστε το όπως θέλετε) και σε ποσοστό 80-85%.
    Άμεσο κέρδος 15-20% για τα Δημόσια οικονομικά στα ποσά που παίρνουν κάποιες πονηρές ομάδες (ίσως και όχι τόσο παραγωγικές) και τα οποία ποσά όπως ενθυμούμαι ίσως ξεπερνούν και τα 5 (πέντε) δις Ευρώ!!!
    Δεν μπορεί όλοι οι Δ.Υ να δουλεύουν για το Κράτος και μερικοί να βιοπορίζονται χρήματα που θα έπρεπε να δοθούν και στους άλλους, επειδή οι τελευταίοι το παίζουν σούπερ «ομάδες» και Υπηρεσίες!!!
    Αποτέλεσμα; Θα νιώσουν όλοι ισάξιοι και αφού θα αρθούν χρόνιες αδικίες – και να το ξέρετε- οι νέοι τουλάχιστον Υπάλληλοι που έχουν μάθει στη ζωή τους να δουλέουν, και γνωρίζουν από ποντίκια και αρουραίους (!!) θα αποτελέσουν τους καλύτερους συμμάχους για κάθε κυβέρνηση που θέλει να κάνει αλλαγές εκ βάθρων.
    Ναι! τολμήστε το νέο μισθολόγιο, επιτέλους δικαιοσύνη. Σε κάθε γραφείο με 4-5 Δ.Υ. υπάρχουν και 4-5 διαφορετικές μισθοδοσίες, και κάποιος (το κορόϊδο) παίρνει μόνο το Βασικό μισθό και βγάζει όση δουλειά βγάζουν οι υπόλοιποι 2-3!!!!

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 11:02 | ΤΣΕΡΓΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.ΛΥΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | ΠΟΠΗ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗ

    Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα άρθρα. Επιτέλους να γνωρίζουμε και να ενημερωνόναστε απευθείας από τη Κυβέρνηση και όχι από τα κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε.

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 02:00 | arelvief

    1. Επειδη η εφαρμογη των διαταξεων γινεται με τις εγκυκλιους (οπως ολοσωστα επισημαινει ο «Υπαλληλος ΥΠΕΣ στο σχολιο του 19/12/2009 @ 12.32» ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ περπει να δημοσιευονται και ολες οι εγκυκλιοι αφου με αυτες, οποτε η διοικηση το επιθυμει – και συνηθως το επιθυμει, ακυρωνονται η ανατρεπονται βασικα στοιχεια θετικων διαταξεων.
    Προσοχη χρειαζεται ιδιαιτερα στις εγκυκλιους που αφορουν ειδικες, περιθωριακες, φαινομενικα σπανιες η κατ’ εξαιρεσιν περιπτωσεις που, ομως, στην πραγματικοτητα ειναι – η με τις φροντιδες της διοικησης γινονται – συνηθεστατες. (οπως επειγουσες η κατ’ εξαιρεσην αναθεσεις εργων, κατ΄εξαιρεσιν προσληψεις, κατ εξαιρεσην προμηθειες).
    2. Για να ειναι καθαρα ολα και να ειναι πρακτικα χρησημη η «Αναρτηση Νομων και Πραξεων στο Διαδικτυο» ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η αυτοματη, η αμεση δημιουργια link αναμεσα στις σχετιζομενες διαταξεις (τις υπαρχουσες και τις – νεες – αναρτωμενες).
    Επειδη για να εφαρμοσθει μια τετοια συνδεση ειναι αναγκαια η αναρτηση των (μη ηδη ανηρτημενων) προγενεστερων του παροντος νομου διαταξεων, σε συντομο διαστημα θα αποκτηθει μια on line κωδικοποιηση των νομοθετηματων. (μπορει να μη ειναι ολοσωστη η πηρης θα ειναι ομως ΔΩΡΕΑΝ και ευκολα προσβασιμη). Με την συνδεση το ευρυ κοινο θα αποκτησει εικονα των ενεργων/ανενεργων, των αντικρουομενων/αντιφατικων, και των επικαλυπτομενων διαταξεων (κυριως στο επιπεδο των Π.Δ. των Υ.Α. και των εγκυκλιων).

  • 20 Δεκεμβρίου 2009, 22:39 | I.N.

    θΕΡΜΆ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΥΤΗ. ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
    ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
    ΑΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΆΛΛΗΛΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΙΣΘΗΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
    ΠΑΝΤΩΣ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2009, 21:24 | Λιακοπουλος Βασίλης

    Ο δικτυακός τόπος του Εθνικού Τυπογραφείου δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους τους νόμους. Οι περισσότεροι μπορούν μόνο να αναγνωσθούν με ένα ειδικό πρόγραμμα (svg viewer) που μάλιστα έχει πάψει να υποστηρίζεται από την εταιρεία που το δημιούργησε. Δεν μπορούν να τυπωθούν ούτε να αποθηκευθούν. Τι πιο απλούστερο από το να είαι όλοι οι νόμοι και τα ΦΕΚ προσβάσιμα σε μορφή pdf.

  • 20 Δεκεμβρίου 2009, 16:39 | Μανόλης Βασιλάκης

    Φαίνεται πως το άγριο δούλεμα από το κυβερνοπασοκ συνεχίζεται.
    Λέτε πως ενδιαφερόσαστε για την μείωση των δαπανών και την διαφάνεια. Υπάρχουν στην χώρα πάνω από 50 νοσοκομεία, τα οποία προμηθεύονται τα υλικά τους από 50 διαφορετικές επιτροπές προμηθειών. Γιατί δεν οργανώνεται μια κεντρική επιτροπή προμηθειών (εν ανάγκη ας είναι και ανεξάρτητη αρχή) η οποία θα διενεργεί διεθνείς διαγωνισμούς με βάση τις συνολικές ανάγκες του συστήματος υγείας. Στην συνέχεια με σύστημα online και με μια πλατφόρμα ηλεκτρνικής παραγγελιοληψίας κάθε νοσοκομείο θα παραγγέλνει τα απαραίτητα υλικά, θα δίνεται έγκριση από την επιτροπή προμηθειών με κάποια αντικειμενικά κριτήρια και τα νοσοκομεία θα παραλαμβάνουν απευθείας από τις εταιρείες που θα είναι υποχρεωμένες να έχουν και την ευθύνη της διανομής. Αυτή είναι καινοτομία, χτυπάς το κύκλωμα των νταβατζήδων τοπικών αντιπροσώπων -προμηθευτών και εξασφαλίζεις τεράστια κονδύλια από οικονομίες κλίμακας. Η δημοσίευση των αποφάσεων μάλλον για επικοινωνιακο πασοκικό τρυκ μου μοιάζει. ΌΠως και με το φιάσκο της επιλογής γενικών γραμματέων.

  • 20 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ.

    Μπράβο σας,
    Να αισθανθούμε επί τελους πολίτες μιας ευνομούμενες χώρας.
    Η διακτυακή δημοσιότητα όλων των αποφάσεων και των νόμων μας βοηθά στην ενημέρωση και την καλόπιστη κρητική των αποφάσεων των οργάνων.
    Και αν κατορθώσετε να μη χρειάζεται ο κάθε πολίτης να έχει μπάρμπα στη κορώνη στην επαφή του με τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, τότε θα διαπιστώσουμε όλοι μας ότι η Δημοκρατία επέστρεψε στην κοιτίδα της.
    Ισως το δυσκολότερο εγχείρημα σας θα είναι να κάνετε την κρατική μηχανή να δουλέψει παραγωγικά και ηθικά. Εμείς οι πολίτες θα σας βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για επιτύχετε στο έργο σας.
    Προχωρείστε,και καλή δύναμη.

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 21:04 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

    Είναι πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική και σίγουρα εάν εφαρμοστεί θα δώσει άλλο αέρα στην διακυβέρνησή της Ελλάδος.

    Έχω να κάνω μία πρότασή σχετικά με το Εθνικό τυπογραφείο.

    Πως είναι δυνατόν να μας ζητάτε να πάρουμε μέρος στην διακυβέρνησή και η κυριότερη μέθοδος πληροφόρησής να είναι επι πληρωμή?

    Για να μπορέσεις να διαβάσεις με κάποια άνεσή τις αποφάσεις και τα ΦΕΚ πρέπει να χρησιμοποιήσεις ή pdf viewer ή txt viewer , γιατί η επιλογή που υπάρχει για να διαβάσεις «μέσα» από τον internet explorer με extension το Adobe SVG Viewer ειναι τραγική έκτος του γεγονός οτι η Adobe σταμάτησε την υποστήριξή του ανωτέρω προγράμματος από τις αρχές του 2009.

    Όμως και οι δυο τρόποι (pdf viewer ή txt viewer) είναι επι πληρωμή

    Προτείνω λοιπόν την κατάργηση της συνδρομής στο εθνικο τυπογραφείο και όλες οι εκδόσεις του να είναι ελεύθερες για τον Έλληνα πολίτη.

    Το κόστος όσο και να είναι αυτό για τα δημόσια οικονομικά είναι αμελητέο σε σχέση με τα οφέλη που θα αποφέρει στα γενικότερα οικονομικά του κράτους.

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 12:46 | υπάλληλος ΥΠΕΣ

    Οι εγκύκλιοι, δυστυχώς, αποτελούν την επιτομή της ελληνικής νομοθεσίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, πλην φωτεινών και δυσευρετων εξαιρέσεων δεν εφαρμόζουν νόμους, ΠΔ και ΥΑ, γιατί δεν ξέρουν να διαβάζουν! Περιμένουν την εγκύκλιο που εκλαικευει τα παραπάνω και την εφαρμόζουν κατα το δοκουν. Τι γίνεται όταν η εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με το νόμο, ΠΔ, ΥΑ? Εφαρμόζεται η εγκύκλιος (κατα το δοκουν).
    Τι γίνεται όταν η εγκύκλιος δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της νομοθεσίας? Δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. Τι γίνεται να δεν έχει λάβει η υπηρεσία τη νέα εγκύκλιο? Εφαρμόζεται η προηγούμενη ή η προπροηγούμενη κλπ.
    Αν θέλετε παραδείγματα, χιλιάδες. Τα παραπάνω είναι ο κανόνας, δεν υπάρχει εξαίρεση.

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 20:17 | Λευτέρης Π.

    Είμαι υπάλληλος ΟΤΑ. Υπηρετώ στον Δήμο Αθηναίων, ως σχολικός φύλακας με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Εν όψει συμπληρώσεως του 65ου έτους της ηλικίας μου απευθύνομαι στη Διευθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δ.Α. και ρωτώ για την περίπτωσή μου. Μου απαντούν εγγράφως την 23.11.2009 ότι «σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 5 του Ν. 3801/09…παραμένετε στην υπηρεσία μέχρι συμπληρώσεως 35ετίας…και όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας».
    Ξαφνικά πληροφορούμε ότι αυτή η παράγραφος δεν ισχύει για τους ΟΤΑ!!
    Ο Ν.3801 μας αναφέρει ρητά.
    Ποιός μας κοροιδεύει. Αύξηση ΄παραμονής στην εργασία και κουραφέξαλα.

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 15:02 | ΓΙΩΡΓΟΣ Λ.

    Ως Έλληνας πολίτης μιας κάποιας ηλικίας που όλα μου τα χρόνια ζω την αυθαιρεσία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, την αρπαχτή, τη βλακεία, τον ωχαδερφισμό, την ανικανότητα, την ατιμωρισία, την κατάχρηση εξουσίας, την καταλήστευση των χρημάτων μου, το σαδισμό, την ανοργανωσιά, την τεμπελιά, την απουσία, το βόλεμα, το χρηματισμό, την ανάρμοστη συμπεριφορά και πόσα ακόμα, στο πρόσωπο των λειτουργών της Δημόσιας Διοίκησης (δυστυχώς ώς κανόνα και όχι ώς εξαίρεση), δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω με τέτοιες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
    Ομως θα μου επιτρέψετε να έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, για το υλοποιήσιμο των πρωτοβουλιών σας κύριε Πρωθυπουργέ.
    Με ποιούς ανθρώπους θα προχωρήσουν τα εξαιρετικά σχέδιά σας;
    Με τους δημόσιους υπαλλήλους των παραπάνω γνωρισμάτων;
    Αποκλείεται!!!
    Βρείτε τρόπους να αλλάξει η νοοτροπία των Δημοσίων Λειτουργών.
    Βρείτε τρόπους να έχετε αρωγό των προσπαθειών σας τον απλό Πολίτη.
    Ανοίξτε τα αυτιά σας στην απελπισία (όχι μόνο οικονομική) του κόσμου.
    Φτιάξτε επιτέλους ένα ευνομούμενο κράτος.
    Δεν αντέχουμε άλλο !!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 12:14 | GIANNIS

    Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. ΔΩΣΤΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.
    ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 12:09 | Χρήστος Λ.

    Καλή η δυνατότητα να δημοσιεύονται στο Internet.
    Μα θα δημοσιεύονται όλες οι λεπτομέρειες του κειμένου; (π.χ. κάθε άρθρο και λεπτομέρεια υπογεγγραμένης σύμβασης ή οι τίτλοι και τυχόν κάποια λίγα διευκρινιστηκά στοιχεία, όπως π.χ. υποκεφαλίδες;).
    Έχω την εντύπωση ότι ήδη υπάρχει νόμος για την υποχρεωτική δημοσίευση αποφάσεων κλπ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Εάν κάνω λάθος δέχομαι αδιαμαρτύρητα την διόρθωσή.
    Κάθε προσπάθεια προς την διαφάνεια έχει την υποστήριξή μας. Αλλά την προσπάθεια με αποτέλεσμα θα κρίνουμε τελικά, όχι απλά τις προθέσεις.
    Ναι, να δημοσιεύονται όλα στο Internet, ακόμα και τα πρακτικά των Υπουργικών Συμβουλίων, οι πλήρες συμβάσεις (ανεξαρτήτως ποσού)που υπογράφονται και από το Δημόσιο (Υπουργεία-Νομαρχίες-Δήμοι)με κάθε εταιρεία (π.χ. για έργα)κλπ.
    Προς το παρόν έχετε την στήριξή μας, μέχρι να δούμε το πεδίο και την έκταση που θα εφαρμοσθεί (εάν θα υπάρξουν εξαιρέσεις ποιές και γιατί).

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 09:46 | Πέτρος Μπαμπαροξής

    Ωραία όλα αυτά, και το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι «Μπράβο, επιτέλους!».

    Αυτό όμως έχει να κάνει μόνο με τις προθέσεις. Στην πράξη τί θα γίνει;

    με τα προβλήματα του κόσμου όμως τι γίνετε;

  • 17 Δεκεμβρίου 2009, 16:33 | ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

    Καλημερα.
    Ειμαι ενας πολυ καλα ενημερωμενος ενεργος πολιτης αυτου του κρατους και σας στελνω αυτο το μαιλ γιατι θελω να ακουστει η αποψη μου οσον αφορα ενα πολυ καυτο θεμα.Το θεμα με την ΕΡΤ.
    Για ποσο ακομα αυτοι οι »διευθυνοντες συμβουλοι»,διευθυντες,αρχισυντακτες,σκηνοθετες,δημοσιογραφοι,προισταμενοι θα συνεχισουν να ζουν το ονειρο τους στην ελλαδα που εμεις αγαπαμε,με πολυ παχυλα συμβολαια και παρανομες ανανεωσεις συμβασεων και να το παιζουν διευθυνταδες χωρις να εχουν δωσει ποτε ουτε να εχουν προσφερει ποτε τιποτα σε αυτο το κρατος απο την τσεπη τους,απο το πορτοφολι τους???
    για ποσο ακομα εσεις σαν υπουργειο θα τους αφηνετε να ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ/ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ????
    Ποτε επιτελους θα μπει και σε αυτους τους παρατρεχαμενους το μαχαιρι στο κοκκαλο??
    ΓΙΑΤΙ να αμοιβονται ολοι αυτοι με μισθους που αγγιζουν τα ιλλιγιωδη ποσα απο 3.000 εως των 12.000 ευρω τον ΜΗΝΑ????(καθως και ο διευθυντης της ΕΡΤ οπως και του ΟΠΑΠ που μισθωνονται με πανω απο 300.000 ευρω τον χρονο!!!!!)
    Ξερετε κατι???ας προτεινετε ενα δημοψηφισμα στην βουλη σαν κομμα να ψηφισει δηαδη ο λαος,ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΟΧΙ Η ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ να δειτε που ο κοσμος θα ψηφισει υπερ του να καταργηθει η ερτ στην ελλαδα κυριοι.ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΥΡΙΟΙ.ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ??ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΣΕΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ…..ΟΧΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ……ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ!!!!ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ….ΑΠΟ ΚΑΚΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ……
    ΝΑΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΠΟΤΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.
    ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ (ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ) ΚΟΣΤΙΖΕΙ 65.000 ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ!!!!ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ 15 ΜΟΥΣΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΠΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ,ΟΤΕ Κ.Α.!!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ???????

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΡΤ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΧΡΕΗ,ΒΟΛΕΜΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΤΛ….
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΡΟΛΗΠΤΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΣ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΤΟΥΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ!!!)

    ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΤ.ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

    ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΣΠΙΖΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ»…..
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ….ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ……..ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΟΥΝ…..

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ.
    ΣΥΝΧΩΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ.

    ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2009, 11:20 | ΓΙΑΝΝΗΣ Χ

    Επειδή ο μέσος πολίτης δεν έχει τις ειδικές γνώσεις , την εξοικείωση και τον χρόνο-υπομονή να διαβάσει με λεπτομέρεια και να κατανοήσει όλες τις παραγράφους και προβλέψεις ενός νόμου , πρέπει να δίνεται μία περίληψη με περιεκτική περιγραφή ανά παράγραφο και που η κάθε παράγραφος αποσκοπεί (στόχος) , καθώς και ηλεκτρονικές παραπομπές γιά λεπτομέρειες, εφόσον κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες.Σε τελική ανάλυση , θα μπορούσε να έχει αυτή η εκτενής περιγραφή τη μορφή ενός πίνακα που με λίγες λέξεις να γράφει τον γενικό και τους επιμέρους στόχους , καθώς και τα μέσα-μεθόδους επίτευξής τους και τους φορείς υλοποίησης τους, με παραπομπές γιά λεπτομέρειες γιά όποιον ενδιαφέρεται. Συνολικά νομίζω ότι αυτό πρέπει να καλύπτει μία το πολύ δύο σελίδες Α4.

  • 17 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | Θανάσης Σ

    Όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να προβλέπεται υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των Συλλογικών της Οργάνων (Νομαρχ.Συμβ.,Νομαρχ. Επιτροπή, Δημ.Συμβ. Δημ. Επιτροπή κλπ)

  • 17 Δεκεμβρίου 2009, 02:13 | Γιαννης Χ

    κ. Υπουργέ

    Επιτέλους…. το αυτονόητο της ενημερωσης του πολίτη σε μια δημοκρατική πολιτεία γινεται πράξη.

    Συνεχίστε, αν θέλετε ενεργούς πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ειναι πρωτα και πάνω από όλα ενημερωμένοι πολίτες. Καθετι νέο, ανα τομέα ευθύνης υπουργείου, στην επιφάνεια ωστε να σχεδιαζουμε και να αποφασίζουμε (ακόμη και αν εχουμε αντίθετη αποψη επι του όποιου νομοσχεδίου-νόμου).

    Τίποτα κρυφό. Όλοι να ξέρουν όλα όταν το θελήσουν.

    Καλή δύναμη. Μείνετε σταθεροί στις αξίες της πληροφόρησης.

    (Σημείωση: Δίαδίκτυο σε κάθε γωνιά της χώρας και στις άγονες γωνιές …φθηνότερο)

    Γιαννης Χ.
    Μαθηματικός
    Λάρισα

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 18:38 | Τσουκιας Γεωργιος

    Ειναι η πρωτη φορα μετα απο περισσοτερα απο 17 χρονια που θελω να πιστεψω στον πρωθυπουργο μας και να τον διαβεβαιωσω οτι αυτη η πρωτη αισθηση δικαιου που νιωθω με κανει και παλι να ειμαι περηφανος για την καταγωγη μου.
    Δεν εδωσα την ψηφο μου στο Πασοκ και θελω ειλικρινα να το μετανιωσω.

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 16:16 | Σπύρος Τσαλαπάτας

    Η δημοσίευση κειμένων στο διαδίκτυο θα ήταν πράγματι επαναστατική πρίν από 15 χρόνια. Ας πάψουμε σ’ αυτή τη χώρα να ενθουσιαζόμαστε γιατί μειώσαμε ελαφρά την τεχνολογική μας υστέρηση και ας επιδιώξουμε να εκσυγχρονιστούμε πραγματικά.

    Λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, θα έπρεπε να σκεφτόμαστε λίγο πιό φιλόδοξα. Είναι δυνατή η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων των διαφόρων οργανισμών και φορέων από το διαδίκτυο με ήχο ή και εικόνα (video). Επίσης, λιγότερο φιλόδοξα αλλά και παράλληλα ή τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο) η ηχογράφηση ή και μαγνητοσκόπιση (ψηφιακά) των εν λόγω συνεδριάσεων και ελεύθερη διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου. Το τελευτάιο βέβαια για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να συνδέεται με κάποιο αποτελεσματικό και εύχρησττο σύστημα αναζήτησης. Έτσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και να “συμμετέχουν” πριν παρθεί μία παράλογη απόφαση, ή να ελέγξουν έστω και εκ των υστέρων βίο και πολιτεία των δημοσίων λειτουργών και κατεχόντων θέσεις εξουσίας.

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 16:05 | H.Constantinos

    Ωραία όλα αυτά, και το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι «Μπράβο, επιτέλους!».

    Αυτό όμως έχει να κάνει μόνο με τις προθέσεις. Στην πράξη τί θα γίνει;

    Το θέμα είναι αν θα λειτουργήσει, γιατί όπως είναι κατανοητό, όλες τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο θα τις κάνουν δημόσιοι υπάλληλοι, και μπορεί να πάθουν καμμιά υπερκόπωση οι άνθρωποι.
    Αλλωστε το δικαίωμα στην αργομισθία και στο χασμουρητό είναι κατοχυρωμένο, θεωρείται κεκτημένο, και δεν γίνεται να το απειλήσει κανείς.

    Τί θα γίνει όταν η ανάρτηση στο διαδίκτυο θα κολλήσει στο γνωστό «Ελα μωρέ, αύριο (χασμουρητό), δεν μπορώ τώρα, έχω εξαντληθεί (άλλο χασμουρητό), δεν προλαβαίνω, πήγε 12.30′ και πρέπει να ετοιμαστώ σιγά σιγά να σχολάσω (άλλο χασμουρητό);;

    Ποιός θα τον ελέγξει τον παραπάνω; Ο προϊστάμενος που κι εκείνος χασμουριέται και μπορεί να έχει σχολάσει ήδη από τις 12.15′;;

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | ΤΣΙΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    κατ αρχήν ολα τα παραπάνω είναι θετικά . Θα μιλήσω για τους Δήμους
    Οι αναθέσεις έργων , προμηθειών , υπηρεσιών γίνονται από την Δημαρχιακή Επιτροπή του Ο.Τ.Α. Πρεπει σε περίπτωση απ ευθείας ανάθεσης συμβάσεων να αιτιολογείται για ποιό λόγο γίνεται και πως επιτυγχάνεται η μείωση σπατάλης από αυτή την διοικητική πράξη δηλ..εαν δημοπρατούνταν η υπηρεσία πως αιτιολογείται οτι θα στοίχιζε παραπάνω και ποίο είναι το ποσό που εξοικονομείται
    Να απαγορευθούν οι αναθέσεις γενικώς έργων που είναι κατατμήσεις μεγάλων παρεμβάσεων για να εξυπηρετήσει καθε φορά τους δικούς του ο Δήμαρχος

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 13:57 | sven

    Πολύ σημαντική προσπάθεια! Πρέπει να εξασφαλισθεί η καθολική εφαρμογή χωρίς «παραθυράκια»,. Να εξισωθεί με την ισχύ της δημοσίευσης σε ΦΕΚ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 13:14 | ΛΙΤΣΑ

    Συγχαρητήρια !!! Από τα σημαντικότερα Νομοσχέδια.
    Η ανάρτηση Νόμων και πράξεων να εφαρμοσθεί για όλο το Δημόσιο και Ν.Π.Δ.Δ..
    Να υπάρξει άρθρο που υποχρεώνει τις υπηρεσίες να δημοσιοποιούν τις ενέργειες τους, καθώς επίσης να υπάρξουν και αυστηρές κυρώσεις σε μη εφαρμογή του Νόμου.
    Δυστυχώς η χώρα μας πάσχει από ατιμωρησία τα αποτελέσματα της οποίας είναι φανερά σε όλους του πολίτες.

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Δημήτριος Δρούγκας

    Καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω την ευχαρίστηση μου γιατί βλέπω επιτέλους να γίνεται στη χώρα μας κάτι προς τη σωστή κατέυθυνση.
    Αυτό που θέλω να επισημάνω ως απλός πολίτης δεν έχει σχέση με το θέμα αλλά μιας και μιλάμε όλοι πλέον για διαφάνεια θα ήθελα να προτείνω την απανασύνταξη των νόμων με τέτιοι τρόπο ώστε αυτόματα να καταργούνται οι παλαιότεροι μην αφήνοντας υποψείες και περιθώρια ελιγμού σε κανένα.
    Αυτό θα διευκόλυνε και τους πολίτες που θέλουν να ανημερώνονται γιατί σήμερα δυστυχώς οταν θέλεις να ενημερωθείς για κάτι πρέπαι να γνωρίζεις τον νόμο του 1920 και όλες τις τροποποιήσεις αυτού.

    Κάθε προσπάθεια σ’ αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε όλους μας και δεν θα άφηνε σε κανέναν περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 15:18 | Β. Ν. Φλώρος

    Κύριε Υπουργέ.
    Στη συνέχεια της ανακοίνωσής σας για δημόσια διαβούλευση, <>, καταθέτω τις παρακάτω απόψεις-προτάσεις :
    1. Απόψεις.
    –Το προς διαβούλευση <> είναι, ως κείμενο :
    Προσχεδίου νόμου,επιεικώς απαράδεκτο. Εκθέσεως ιδεών, ελλιπέστατο.
    –Η προσαρμογή των νόμων στα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί πρωτοβουλία, αλλά υποχρέωση των αρμοδίων υπουργών.
    –Για την διαβούλευση, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά όταν αναφερόμαστε σε νόμους ή σε θέματα Ενόπλων Δυνάμεων, ή σε θέματα Υγείας, ή σε θέματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιβάλλεται, να έχουμε διατυπωμένες εκ των προτέρων τις απόψεις όλων των αρμοδίων Υπουργών- Προέδρων.
    –Όλοι οι νόμοι και σχεδόν όλες οι αποφάσεις και οι πράξεις, που αναφέρονται στο εν λόγω προσχέδιο, κατά κανόνα, δημοσιεύονται.
    –Η δημοσίευση προβλέπεται από συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, νόμους.
    –Οι νόμοι αυτοί, ναι, πρέπει να συμπληρωθούν και μάλιστα να είχαν ήδη συμπληρωθεί από τα αρμόδια υπουργεία πριν από πολλά χρόνια, έτσι ώστε κατά περίπτωση να προβλέπουν εκτός από τη δημοσίευση και ανάρτηση στο διαδίκτυο, νόμων- αποφάσεων – πράξεων των παραπάνω οργάνων.
    –Τα στοιχεία της αξιόποινης πράξης πρέπει να ορίζονται στο νόμο με λεπτομέρεια και σαφήνεια.
    –Οι πολίτες έχουν υποχρέωση εκ του νόμου, να καταγγέλλουν κάθε αξιόποινη πράξη, η οποία υποπίπτει στην αντίληψή τους.
    –Εάν ψηφιστεί το προσχέδιο νόμου, όπως είναι, είναι βέβαιο, ότι θα περιπέσει σε αχρησία, θα προστεθεί στο πλήθος των ανεφάρμοστων νόμων και εγώ περίλυπος θα θυμάμαι τους στοίχους του ποιητή , <>.
    2. Προτάσεις.
    Κατόπιν τούτων προτείνω :
    α. Στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο να αναγραφούν όλοι οι νόμοι που αφορούν στους νόμους-αποφάσεις–πράξεις, που επιθυμείτε την ανάρτηση τους στο διαδίκτυο και να συμπληρώνετε δια τροποποιήσεως τα αντίστοιχα άρθρα ή να προσθέτετε νέα άρθρα, όπως κάνετε για την παράγραφο 7 του άρθρου 15 του Ν 3469/2006 στο άρθρο 7 <> του προσχεδίου.
    β. Η παράληψη ανάρτησης να χαρακτηριστεί ως αξιόποινη πράξη και να ορισθούν με λεπτομέρεια και σαφήνεια τα στοιχεία της σε ξεχωριστό άρθρο για κάθε νόμο,που θα προτείνετε τροποποίηση.
    γ. Το νέο νομοσχέδιο που θα συντάξετε, να το αποστείλετε σε όλα τα υπουργεία, τις ανεξάρτητες αρχές και σε όλους γενικά τους φορείς, οι οποίοι θα κληθούν μετά την ψήφιση του, να το εφαρμόσουν, για διαβούλευση και υποβολή προτάσεων. Οι προτάσεις να είναι υποχρεωτικές και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο.
    δ. Μετά την αξιολόγηση και των προτάσεων των αρμοδίων, να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση.
    Με εκτίμηση
    Β. Ν. Φλώρος

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | Ε.Παπαδοπούλου

    Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία της διαβούλευσης θεωρούν πως οι προβληματισμοί σχετικά με τη δυνατότητα των υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν στις ρυθμίσεις αυτές, αφορούν στις ικανότητες ή τις διαθέσεις των υπαλλήλων. Θα ήθελα να επισημάνω ότι το προηγούμενο σχόλιό μου δεν αναφέρεται στην προθυμία των συναδέλφων μου να εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό είναι έτσι και αλλιώς υποχρέωσή τους. Αναφέρεται σ’αυτήν την ίδια την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Από το σχέδιο προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσιακών μονάδων, ειδικά γι’αυτόν το σκοπό:
    1. Ποιοί θα τις στελεχώσουν; Οι διοικητικοί, οι κτηνίατροι, οι μηχανικοί ή οι γεωπόνοι! Αυτονόητο είναι ότι θα στελεχωθούν από κλάδους της επιστήμης των Η/Υ. Τι γίνεται όμως όταν αυτοί δεν υπάρχουν;
    2.Οι αποφάσεις όλων των υπηρεσιακών μονάδων θα πρέπει να αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια υπηρεσία, για ανάρτηση. Αυτό είναι κάτι απλό. Όταν χρειάστηκε όμως να ζητήσω από όλες τις δ/νσεις της υπηρεσίας μου να μου αποστείλουν κάποια έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή, οι περισσότεροι έκαναν ότι δεν το είδαν και μου έστειλαν μόνο το έγγραφο. Όταν επέμεινα, διαπίστωσα ότι οι μισοί δεν είχαν mail και από αυτούς που είχαν οι περισσότεροι ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ. Οι υπόλοιποι δεν είχαν καν δισκέτα ή cd. Χρειάστηκαν μέρες για να συγκεντρωθεί το υλικό.
    Προσωπικά αποφεύγω να περιγράφω προσωπικές εμπειρίες στη διαβούλευση. Ο λόγος που το κάνω αυτή την φορά, είναι για να κατανοήσετε την κατάσταση σε κάποιες υπηρεσίες. Πιστεύω ότι η ιδιαιτερότητα και η χρησιμότητα αυτής της διαδικασίας συνίστανται στον εντοπισμό των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων και στην πρόληψή τους, με τις ανάλογες τροποποιήσεις. Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν ενδιαφέρονται για την ετοιμότητα των υπηρεσιών, ας σκεφτούν τι θα γίνει αν δεν μπορούν να εκτελέσουν μία ευνοϊκή γι’αυτούς απόφαση, επειδή δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Οι όποιες κυρώσεις των υπευθύνων υπαλλήλων δεν αίρουν τις συνέπειες από την καθυστέρηση. Το θέμα είναι να προληφθούν όλα αυτά, όχι να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων. Και επιπλέον, ποιός πιστεύετε ότι μπορεί να είναι υπεύθυνος για την παράλειψη ανάρτησης; Ο αρμόδιος για την ανάρτηση υπάλληλος ή ο συντάκτης του εγγράφου που αμέλησε να το στείλει; Ή μήπως (σε άλλη περίπτωση) ο υπογράφων, που με δόλο το απέκρυψε; Δεν κινδυνολογώ, αναφέρομαι σε καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με αποτέλεσμα άλλος να φταίει και άλλος να κατηγορείται. Γι’αυτό σε άλλο σχόλιό μου υποστήριξα ότι η πειθαρχική ευθύνη πρέπει να υφίσταται μόνο σε περίπτωση δόλου, ενώ, αν αποδεικνύεται ζημία, πρέπει να προβλέπεται εύλογη αποζημίωση, ανεξαρτήτως υπαιτιότητας του υπαλλήλου.
    Τέλος, αν και δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις, συμφωνώ με τους συμμετέχοντες που προτείνουν να υποστηρίξετε όλες τις υπηρεσίες με την κατάλληλη εφαρμογή, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία. Η αυτοδιοίκηση έχει σοβαρό πρόβλημα οργάνωσης. Κοιτάξτε τί έγινε με το σύστημα διοίκησης με στόχους. Ελάχιστες Νομαρχίες εφάρμοσαν το νόμο, γιατί πραγματικά αδυνατούσαν να τον εφαρμόσουν. Και δεν φταίει η έλλειψη προσωπικού γενικά, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και της κατάλληλης προετοιμασίας.

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 02:16 | Πάνος Μ.

    Παρότι δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, ένα έχω να πω: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
    Επιτέλους μια κυβέρνηση που φαίνεται διατεθιμένη να αλλάξει τα πράγματα.
    Συνεχίστε έτσι!!!

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 00:33 | X. Ρίζος

    Καλό θα είναι να αναρτώνται υποχρεωτικά και οι αποφάσεις που αφορούν θέματα σχετικά με τις οικονομικές δαπάνες των Α.Ε. που είναι στον αποκλειστικό έλεγχο του δημοσίου, όπως η Εγνατία ΑΕ, ΜΕΤΡΟ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ κλπ, στις οποίες εταιρίες οι σπατάλες είναι τεράστιες…

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | lefcha

    Συγχαρητήρια…τπτ άλλο! Να εφαρμοσθεί αυστήρα σε κάθε δραστηριότητα του δημοσίου.

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | ΧΡΗΣΤΟΣ Τ.

    Κύριοι Πρωθυπουργέ και Υπουργέ συγχαρητήρια,

    Ο εν λόγω νόμος είναι το πλαίσιο για τη συμμετοχική δημοκρατία, η εισαγωγή & εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας – στη δημόσια διοίκηση – του συμμετοχικού management, η δημιουργία ενός σύγχρονου και υγιούς πλαισίου που θα συμβάλλει στον περιορισμό και την ευκολότερη αντιμετώπιση από τους πολίτες της αυθαιρεσίας, κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας, μεροληψίας, αδικίας και τελικά της διαφθοράς, διαπλοκής και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθώς και των αθέμιτων πρακτικών από όλους τους κακεντρεχείς δημόσιους «λειτουργούς».

    Θα είναι ο νόμος που με μηδαμινό έως ελάχιστο κόστος για το δημόσιο, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αφού θα κερδηθούν εκατομμύρια ανθρωποώρες που σήμερα χάνονται από όλους μας για να βρούμε ένα νόμο, μια πράξη, ένα «χαρτί» του δημοσίου, εξοικονόμηση ενέργειας από μείωση μετακινήσεων, καυσίμων κλπ. Τελικά θα είναι ο πιο πράσινος νόμος, αφού πράσινη ανάπτυξη είναι και η ανεκτίμητη ποιότητα ζωής, η καθημερινότητά μας χωρίς άγχος, η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά προτεραιότητα από την αξιοποίηση ήπιων μορφών που έπεται, κλπ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με μερικά κλικ, όλοι θα ξέρουν ότι είναι απόλυτα εκτεθειμένοι και δεν θα τους παίρνει να πουλάνε …. τρέλα και να διαχειρίζονται τις δημόσιες υποθέσεις σαν να είναι το μαγαζί του μπαμπά τους. Συνεπώς θα αλλάξουν οι συνειδήσεις, οι αντιλήψεις και θα δημιουργηθεί η μαγιά και η προστιθέμενη αξία, που με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δικαίων, πχ. διοικητικό κα. και γενικά της αναχρονιστικής νομοθεσίας – που πιστεύω θα ακολουθήσουν – η Ελλάδα μας θα μπει σε τροχιά μετεξέλιξης, ουσιαστικής εκδημοκράτισης και όχι απλά ευρωπαϊκής προσαρμογής αλλά πρωτοπορίας. Φτάνει άλλο να είμαστε παγκόσμια ουραγοί σε ότι θετικό και πρωταγωνιστές σε ότι αρνητικό.

    Αποτελεί μια επαναστατική διαδικασία με όρους καινοτομίας και τεχνολογίας που ίσως να μην ξεπεραστεί τα επόμενα εκατό χρόνια. Νομίζω ότι η φιλοσοφία του πρέπει να διασφαλιστεί στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος, αν και επειδή θα γίνει συστατικό της καθημερινότητας σχεδόν όλων των ελλήνων, δύσκολα θα σκεφτεί ο οποιοσδήποτε να αλλοιώσει ή να παύσει την ισχύ του.

    Σας εύχομαι ολόψυχα – εσάς και όλους τους συνεργάτες σας – καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο σας.

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 22:29 | ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Καλησπέρα κ. Γιώργο
    Μόλις άκουσα την ομιλία σου από το Ζάπειο και σου λέω ορθά-κοφτά το εξής: 200 χρόνια περίμενε ο ελληνικός λαός να ακούσει τέτοια λόγια από στόμα πρωθυπουργού. 200 ολόκληρα χρόνια έχουμε υποστεί την καταπίεση και τον εξευτελισμό της επάρατης, όπως την έλεγε και ο πατέρας σου,δεξιάς. Αν δεν είχες μπάρμπα στην Κορώνη δεν είχες και μέλλον σ’αυτόν τον τόπο.
    Μην λυπηθείς κανέναν τους. Εχουν κάνει ατράνταχτες περιουσίες κλέβοντας εμάς και καταληστεύοντας και ξεπουλώντας αυτήν την άμοιρη χώρα . Αυτοί που έφτιαξαν τα έπη των Θερμοπυλών και των Σαλαμίνων και τόσα άλλα,που διέλυσαν και υπέταξαν αυτοκρατορίες τους έφεραν στο σημείο να περιμένουν να πάρουν τα σκουπίδια από τις λαϊκές αγορές για να ζήσουν.
    Αυτοί, τους οποίους ο Τσώρτσιλ έδωσε ως παράδειγμα στην οικουμένη για το πως πολεμούν οι ήρωες, να χλευάζονται τώρα από τους ευρωπαίους… ΑΛΛΙΜΟΝΟ. Πόσο πιο κάτω μπορεί να πέσει κάποιος;

    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

    ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
    ΖΗΡΙΑ-Δ. ΕΡΙΝΕΟΥ
    ΑΧΑΪΑ-25009
    14/12/2009

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 19:18 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΛΟΥΜΙΩΤΗΣ

    Πιστεύω ότι ο υπόψη νόμος αποτελεί πράξη γενναία, δίκαιη και απόλυτα επιβεβλημένη, συμβαδίζει δε προς την αρχή του δίκαιου κράτους. Τολμήστε και προχωρήστε χωρίς καμία παρέκκλιση ή αναβολή.

    Μη μείνει όμως μόνο ο νόμος. Στην πατρίδα μας οι νόμοι γίνονται για να παραβιάζονται, είτε από αυτόν που τον έκανε, είτε από τους μεταγενέστερους που προσθέτουν παραθυράκια, εξαιρέσεις, «βελτιώσεις» και στο τέλος τινάζουν το νόμο στον αέρα. Στη πατρίδα μας μόνο το σύνταγμα υπάρχει περίπτωση να μη παραβιαστεί. Περάστε τον λοιπόν στο Σύνταγμα, στη προσεχή αναθεώρηση. Κάντε σοβαρές τομές για τα ζητήματα διαφάνειας, ισότητας, ισονομίας, ισοπολιτείας, προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, ζητημάτων διαφθοράς, κατάργησης των πελατειακών σχέσεων (κράτους – διοίκησης – πολιτικών – διαφόρων οργάνων κ.α.) με τους πολίτες και περάστε όλα αυτά στο σύνταγμα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δύσκολα κάποιος μεταγενέστερος θα σκεφτεί να τα αγγίξει. Επειδή η αναθεώρηση αργεί, κάντε δημοψήφισμα. Ο λαός θα τα επιβεβαιώσει απόλυτα, κατηγορηματικά και με μεγάλη πλειοψηφία, ώστε η ένταξή τους στο σύνταγμα να είναι μονόδρομος. Γνωρίζω ότι το Σύνταγμα είναι γενικός νόμος. Οι συνταγματολόγοι έχουν όμως τον τρόπο να κάνουν και τους απλούς νόμους γενικούς.

    Τώρα ορισμένες παρατηρήσεις για το νόμο.
    1) Χρειάζεται όμως και η πρόβλεψη κυρώσεων γι αυτούς που θα βρουν τον τρόπο να παραβιάσουν το νόμο. Κυρώσεις διοικητικές, νομικές και οικονομικές.
    2) Οι αναρτήσεις πράξεων για διορισμούς, για προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών, για οικονομικές συμβάσεις, για πληρωμές κ.α. θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται και από στοιχεία της αντίστοιχης προκήρυξης για πλήρωση των θέσεων ή του διαγωνισμού, ή της προμήθειας. Κυρίως επιβάλλεται να αναφέρεται ο αριθμός και η ημερομηνία της προκήρυξης, η προθεσμία που δόθηκε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, καθώς και ο χρόνος και ο τόπος που αναρτήθηκε. Αυτό είναι απόλυτα χρήσιμο, διότι πολλά γίνονται φωτογραφικά και «εν κρυπτώ».
    3) Για ορισμένες κατηγορίες προσώπων που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο καθώς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, (για να μη πω για όλες), να είναι υποχρεωτική και η ανάρτηση και υπεύθυνης δήλωσης αυτού ή αυτών που προσλαμβάνονται, για τις (ενδεχομένως) και άλλες θέσεις που κατέχουν, καθώς και για τις αμοιβές που λαμβάνουν από αυτές τις θέσεις. Οι πολίτες που πληρώνουν τους φόρους, που φτύνουν αίμα για να τα βγάλουν πέρα, έχουν δικαίωμα και οφείλουν να γνωρίζουν ποια είναι τα τρωκτικά που κατατρώγουν τον ιδρώτα του, αμειβόμενα με παχυλούς μισθούς από πολλές θέσεις και από διάφορα συμβούλια, διαβούλια επιτροπές και επιτροπάτα.
    4) Πιστεύω ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, υπεύθυνης δήλωσης από όσους κατέχουν περισσότερες από μία αμειβόμενη θέση στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από το δημόσιο ταμείο, στις Δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, και γενικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, των θέσεων που κατέχουν και όλων των αμοιβών που λαμβάνουν. Είναι τραγικά άδικο να υπάρχουν υπάλληλοι που πληρώνονται αδρά από το δημόσιο κορβανά για δύο ή και περισσότερες θέσεις και την ίδια στιγμή να υπάρχουν ικανά και με πλούσιο βιογραφικό άτομα που να είναι άνεργα και να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.
    5) Οι αναρτήσεις που αφορούν τις αμοιβές αυτών που προσλαμβάνονται, να περιλαμβάνουν τα πάντα και όχι μόνο αυτό που αποτελεί μισθό. Βεβαίως το καλύτερο είναι, στην ανάρτηση της πρόσληψης να περιλαμβάνεται και η αντίστοιχη αμοιβή.
    6) Οι δαπάνες για τροφοδοσία, ιματισμό, υπόδηση, διάφορα υλικά, στρατωνισμό κ.α. που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, εμπίπτουν στη κατηγορία το απορρήτου και δεν πρέπει να δημοσιεύονται;;; Εδώ γνωρίζουν όλοι ότι θα αγοράσουμε τριάντα F-16, 20 ελικόπτερα, εκατό άρματα και δέκα φρεγάτες. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή για το προσδιορισμό του απορρήτου.
    7) Οι προκηρύξεις για τη πρόσληψη συμβασιούχων καθώς και οι αντίστοιχες πράξεις για τη πρόσληψη τους, δεν πρέπει να αναρτώνται;;;
    8) Τι θα γίνει με αυτά που χαρακτηρίζονται έκτακτα;;; Δηλαδή προσλήψεις και προμήθειες… Όταν ο Δήμαρχος ζητά τη πρόσληψη δέκα κηπουρών με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης, έγω ο πολίτης με ποιο τρόπο θα μπορώ να τον κρίνω όταν καταλαβαίνω ότι με κοροϊδεύει;;; Δεν θα πρέπει να έχει κυρώσεις ο δήμαρχος;; Το ίδιο δεν θα πρέπει να γίνει όταν ο Διοικητής ενός νοσοκομείου προβαίνει σε απευθείας ανάθεση για τη προμήθεια γαζών;; Στημένη προμήθεια δεν είναι αυτό;; Το ίδιο δεν θα είναι αν το Γενικό Επιτελείο Στρατού ακολουθεί την ίδια διαδικασία για την προμήθεια αρβύλων;;; Δηλαδή σωστός είναι ο νόμος αφού με αυτό τον τρόπο θα προωθηθεί η διαφάνεια στο Δημόσιο, αλλά τι γίνεται με όσους θα χρησιμοποιήσουν τα παράθυρα του νόμου για να μας κοροϊδέψουν;;
    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 17:18 | anthitis andreas

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ…ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ.

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | Γεωργουσης Γιωργος

    ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ 6.700 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 12.000

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 01:04 | konstantina

    Κύριε υπουργέ. συγχαρητήρια για αυτή την προσπάθεια σας.Θεσμοθετώντας αυτό το νόμο, επιτέλους, να υπάρχει στην ζωή μας διαφάνεια και ενημέρωση.Να επιβάλλετε στους δημόσιους λειτουργούς
    που θα ειναι υπευθυνοι [υπουργεια, οτα, δημόσιες υπηρεσίες κ.α]
    τον χρόνο της δημοσιευσης στο διαδίκτιο,γιατι γνωρίζουμε πως λειτουργεί η δημόσια διοικηση. Επίσης, να υπάρξει ελεγχος αν τηρείτε η διαδικασία.Παρακαλώ, αυτη η διαδικασια της αναρτησης στο διαδικτυο της νομοθεσίας και των αποφάσεων κατα την γνώμη μου, δεν θα πρέπει να αποκλείει με το πρόσχημα προσωπικών δεδομένων την μισθοδοσία των υπαλληλων των επιδομάτων τους των υπερωριών κ.α.επίσης τον τρόπο πρόσβασης των πολλών στη νομοθεσία. Καλή επιτυχία καλη δύναμη στο εργο σας.

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 00:11 | Kostas K

    ΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΔΙΝΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΠΟΥ ΛΟΥΦΑΡΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤ’ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?

    ΤΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ «ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΕΣ» ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΚΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΓΙΑ… ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | Λεωνιδας ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    θΕΩΡΏ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΡΑΛΛΕΑ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
    ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΤΩΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | Χ.Γ. Κουτρούλης

    Δεν απαιτείται,κατά τη γνώμη μου, βαρύ νομικό οπλοστάσιο για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η δημοσιότητα της διοικητικής πράξης. Προφανώς, το ζητούμενο από την Διοίκηση είναι να εγκαθιδρυθούν καλές πρακτικές και ποιοτικές υπηρεσίες προς όφελος όλων, διοικούμενων και διοικούντων.
    Επομένως, οι προτάσεις μου είναι οι εξής:

    (1) Σεμινάρια ή ενημερωτικές ημερίδες με αποδέκτες τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης (στενής ή ευρύτερης), σε θέματα ποιότητας του διοικητικού έργου. Τα σεμινάρια/ημερίδες θα είναι επαναλαμβανόμενα σε τακτική βάση.

    (2) Υποχρεωτική δημοσίευση όλων των αποφάσεων της διοίκησης στις ιστοσελίδες των υπηρεσιών (όπου υπάρχουν), ή, μέχρι να δημιουργηθούν, στους φορείς που τις εποπτεύουν. (αρχή της επικουρικότητας στην δημοσιότητα, διαφορετικά θα χαθούμε στον ωκεανό της πληροφορίας)

    (3) Η δημοσίευση να γίνεται σε οποιαδήποτε αναγνωρίσιμη μορφή από τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου (ιχνηλασιμότητα της διοικητικής πράξης, πληροφορία που δεν μπορεί να «εξορυχθεί» είναι άχρηστη)

    (4) Η μη δημοσίευση δεν πρέπει να συσχετίζεται με την ακυρότητα της διοικητικής πράξης αν δεν το προβλέπει ειδική νομοθετική διάταξη (όπως, π.χ., συμβαίνει με τις διακηρύξεις διαγωνισμών), στην οποία άλλωστε καθορίζονται και τα δημοσιευτέα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλους, ιδιαίτερα όταν, σε εξαιρετικά κρίσιμες διοικητικές πράξεις, οι αντίστοιχοι ιστότοποι θα «χακεύονται». Επειδή, όμως, δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις, και δεν είμαστε και κοινωνία αγγέλων, να θεσμοθετηθεί η επιβολή ειδικής ποινικής ρήτρας δημοσιότητας (σχετικά μικρού ποσού, π.χ. 200€), για όλες τις περιπτώσεις μη δημοσίευσης, η οποία θα βαρύνει την Υπηρεσία του τελευταίου υπογράφοντα την διοικητική πράξη, και θα εισπράττεται με συνοπτικές διαδικασίες από τον οποιοδήποτε καταγγέλλοντα (έχοντα ή μη έχοντα νόμιμο συμφέρον με την στενή έννοια). Η καταβολή της ειδικής ποινικής ρήτρας δημοσιότητας θα είναι αυτόματη, από την οικονομική υπηρεσία κάθε Περιφέρειας/Υπουργείου. Σε περίπτωση διαφωνίας, αυτός που βαρύνεται με την ρήτρα θα μπορεί να προσφύγει, ή σε ειδική διαιτητική επιτροπή, στην έδρα κάθε Περιφέρειας/Υπουργείου, ή στα Διοικητικά Δικαστήρια. (αρχή της αναλογικότητας σκοπού και μέσου)

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 22:23 | EA

    Και ένα ακόμα Link το OpenGov του Obama…

    http://mixedink.com/OpenGov

    Διαβάστε κάτω μέρος τις σελίδας τα «Topics» που διαβουλεύονται…!

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 22:51 | EA

    Μιας και το θέμα αυτής της διαβούλευσης είναι σχετικό… και δεν ξέρω που να στείλω την πρόταση…

    Μια πολύ καλή ιδέα για την συμμετοχική διαδικασία διαβουλεύσεων…

    http://www.vimeo.com/2674991

    http://www.mixedink.com/main.php

    Πρόκειται για ένα καταπληκτικό εργαλείο…

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | Paolo Melissano

    Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την σεβαστή προσπάθειά σας να διασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια στις σχέσεις πολίτη-κράτους σαν πρώτο βήμα κατά της διαφθοράς.
    Εάν υπάρχει πραγματικά θέληση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καλό θα ήταν να εφαρμόζεται πλήρως (αυτό δεν συμβαίνει τώρα) στους ΟΤΑ Α’ & Β’ και την υπ αριθ ΔΙΣΚΠΟ/Φ.8/οικ. 4851/20-02-2008 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. που έχει σαν θέμα «Διαφάνεια στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης» με την οποία καλούνται όλα τα Υπουργεία καθώς και τα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να δημοσιοποιούν, εφεξής, με ηλεκτρονικά μέσα και συγκεκριμένα να αναρτούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας τους όλες τις συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών.
    Επίσης θα έπρεπε να επιβάλλετε και στους ΟΤΑ Α’ & Β’, Περιφέρειες της χώρας την υποχρέωση να αναρτούν στο Διαδίκτυο και τις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων, αιρετών, προϊσταμένων, εξωτερικών συνεργατών, διευθυντών όλων των τμημάτων της Δημοσίας Διοίκησης όπως γίνεται στην Ιταλία.
    Ένα επεισόδιο που έζησα προσωπικά με έκανε να καταλάβω «τι σημαίνει διαφάνεια σήμερα». Συγκεκριμένα, όταν δημότης ζήτησε στο Δήμο Κερκυραίων να του γνωρίσει το ύψος της αποζημίωσης που λαμβάνουν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο δήμος Κερκυραίων, δια του Νομικού Συμβούλου του, αρνήθηκε να παραχωρήσει αυτά τα οικονομικά στοιχεία επικαλούμενος το νόμο περί προστασία προσωπικών δεδομένων. Εάν είναι δυνατόν!

    Paolo Melissano
    12/12/2009 Κερκυρα

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 16:48 | BPAΣΙΔAΣ ΠOΛ.

    ΣTO ΣYNOΛO TOY ΠOΛY ΘETΙΚO ΚAΙ ΠPΩTOΠOPΙAΚO NOMOΣXEΔΙO!

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 13:22 | Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

    Το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά δικαιώνει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του, θέτοντας σε προτεραιότητα μέτρα κατά της διαφθοράς και αδιαφάνειας.Είμαι όμως βαθύτατα πεισμένη ότι αν ποτέ (πράγμα που απεύχομαι) γυρίσει στην εξουσία η ΝΔ θα έχουμε πισωγυρίσματα και εκφυλισμό του παρόντος μέτρου. Το είδαμε να γίνεται και με τον ΑΣΕΠ εξ άλλου. Θα πρέπει λοιπόν αυτό το μέτρο να διασφαλίσει τη διάρκειά του με δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, τα sites να γίνουν φιλικά προς τους χρήστες του διαδικτύου, δηλαδή οι αναφορές να είναι περιληπτικές (και link για τις λεπτομέρειες) χωρίς ατέλειωτα υπ’ αριθμ… και ταξινομημένες σωστά ούτως ώστε να εθιστούν οι χρήστες στην καθημερινή αναζήτηση σ’αυτά για τυχόν ατασθαλίες χωρίς να ξοδεύουν ζωτικό χρόνο από την καθημερινότητά τους.Το ζητούμενο είναι να περάσει ο έλεγχος στον πολίτη και όχι μόνο στους δημοσιογράφους και τα κόματα. Αυτό που φοβούμαι περισσότερο, είναι το κλέψιμο με προφανή τρόπο. Δηλαδή, βάζουμε τη μίζα μέσα στην τιμή, το δημοσιεύουμε και κανείς δεν μας υποπτεύεται για να μας ελέγξει.Διορίσαμε το δικό μας το παιδί, το δημοσιεύσαμε και κανείς δεν υποπτεύεται ότι δεν είχε τα προσόντα.Ξοδέψαμε τα διπλά λεφτά για εξοπλισμό της υπηρεσίας, για αναλώσιμα κλπ., τα δημοσιεύσαμε, άρα είμαστε νόμιμοι έχοντας πάρει και τη μίζα μας.Φακελάκια γιατρών, μίζες πολεοδόμων και λοιπών λειτουργών περνάνε έτσι. Ούτε λόγος για δημοσίευση.Και η διαφθορά ζεί και βασιλεύει. Προτείνω ένα site καταγγελιών,συνοδευόμενο από ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (σ’αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα), γιατί όλοι κάτι έχουμε να καταγγείλουμε, αλλά ποτέ δεν υπάρχει αποδέκτης.Να μπορεί ο πολίτης να καταγγέλλει από το αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή, μέχρι την παράνομη άσκηση εξουσίας των δημοσίων λειτουργών. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 12:59 | Γιώργος Πανίδης

    Να συμπεριλαμβάνονται οι εγκύκλιοι ή τα διευκρινιστικά νόμου οπιουδήποτε φορέα.
    Να συμπεριλαμβάνονται στην δημοσίευση όλες οι δικαστικές αποφάσεις (έλεγχος νόμου και δικαστών)χωρίς ανάρτηση του ονόματος των αντιδίκων.

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 11:30 | Ευσταθίου Διονύσης

    Η Δημοκρατία mr Γιώργος -χωρίς επίθετο- εφαρμόζεται απο Δημοκράτες.
    Εσείς κύριε ..;;;;; Γιώργο δεν έχετε ανεκτικότητα στην άποψη,ουτε αφήνετε την ελευθερία στον άλλον να ονειρεύεται έστω τον Σοσιαλισμό ..μα πάνω απ` όλα την δική σου ανασφάλεια μη την φορτώνεις σε μένα.
    Έκανα μια πρόταση τολμηρή, δίκαιη και όσο και αν δεν αρέσει στους έχοντες ειναι έντιμη λογική καιεφικτή…Αλήθεια ανείκεται στους έχοντες ή στους κατέχοντες; το επίθετό σας;…η εργασία σας;…Γιατί τα κρύβετε; Εγώ υπογράφω την πρότασή μου και μπορώ να την υποστηρίξω ανα πάσα στιγμή οπουδήποτε… Είναι δίκαιο τόσα χρόνια που οι Τράπεζες και τόσοι άλλοι μας κλέβουν αλλά δεν είναι δίκαιο να πληρώσουν;; Αυτό το λέτε Δημοκρατία;Αυτά και δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια …
    Ευσταθίου Δ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2009, 01:31 | Ορέστης Φιλιππίδης

    Αν ενοείτε τις προθέσεις σας, σας προτείνω ένα μέτρο που δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και είνα άμεσα εφαρμόσιμο αφού προβλέπεται από το Σύνταγμα.
    Είνα απαράδεκτο να πρέπει ο πολίτης αυτής της χώρας να πληρώνει για να έχει προσβαση στη γνώση των νόμων αυτού του κράτους.
    Καθολική απελευθέρωση στην πρόσβαση στο http://www.et.gr (Εθνικό Τυπογραφείο).
    Αν θέλετε να έχετε αξιοπιστία, πάρτε αυτό το απλό μέτρο ΤΩΡΑ !
    (όχι ημίμετρα – καθολική προσβαση, με δυνατότητα αποθήκευσης και εκτυπωσης όλων των ΦΕΚ)

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 22:58 | ΧΣΜ

    Πολύ σωστή πολιτική κίνηση.
    Θα πρέπει όμως να έχει τις σωστή διαδικαστικά και τεχνικά εφαρμογή. για αυτό προτείνω :

    1. με την ψήφιση του νόμου να εκπαιδευτούν μέσω διαδικτύου (βλέπε http://www.ermis.gov.gr) όλοι αυτοί που αναρτούν.
    2. να χρησιμοποιηθεί ένας κεντρικός ιστότοπος αναζήτησης πράξεων της πολιτείας. Νομίζω και πάλι ότι ο ERMIS σαν κεντρική διαδικτυακή πύλη μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Άλλωστε προβλέπει και δια-λειτουργικότητα των κεντρικών συστημάτων.
    3. Ενιαίος αριθμός πρωτοκόλλου για όλες τις πράξεις. μέσα από το σύστημα e-kep όπου έχει πρωτόκολλο και workflow ηλεκτρονικό θα παρατηρούμε κάθε πράξη σαν διαδικασία.\\