1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΧΩΡΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΩΝ

1.1. Οι παρούσες προδιαγραφές, αφορούν την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, προγραμματισμό και παράδοση σε πλήρη λειτουργία επτά (7) έγχρωμων συστημάτων κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, τα οποία θα επιτηρούν εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια ημέρας και νύχτας, με υψηλή ποιότητα εικόνας ανεξάρτητα από τον φωτισμό και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
1.2. Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης θα αποτελείται τουλάχιστον από τα εξής μέρη: Εικονολήπτες, σύστημα ψηφιακής καταγραφής εικόνων, οθόνες (monitor) προβολής βίντεο, κονσόλα χειρισμού, σύστημα αδιάλειπτης παροχής ηλεκτρικής ισχύος (U.P.S). Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτήσεων χρειάζεται να εγκατασταθούν και να παραμετροποιηθούν κατάλληλα τα στοιχεία του συστήματος που αναφέρονται στις επόμενες ενότητες.
1.3. Το σύστημα θα παρέχει και θα αποθηκεύει, σε 24-ωρη λειτουργία, αδιάλειπτα εικόνα και βίντεο από εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα video από τους εικονολήπτες, θα καταλήγουν στο κέντρο ελέγχου και παρακολούθησης.
1.4. Τα σήματα βίντεο από κάθε εικονολήπτη θα μεταφέρονται στο κέντρο ελέγχου μέσω ομοαξονικών καλωδίων τα οποία θα διέρχονται μέσα από κανάλια κατάλληλης διατομής. Δύναται να προσφερθεί UTP καλώδιο στην περίπτωση IP εικονολήπτη. Στην περίπτωση χρήσης του UTP καλωδίου θα είναι κατηγορίας Cat6 και θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλοι επαναλήπτες για την ενίσχυση του σήματος τουλάχιστον ανά εκατό (100) μέτρα.
1.5. Η ηλεκτροδότηση του συστήματος θα πραγματοποιηθεί μέσω του υφιστάμενου ηλεκτρολογικού πίνακα ο οποίος θα τροφοδοτήσει με ρεύμα τα συστήματα UPS τα οποία θα τροφοδοτήσουν τους εικονολήπτες μέσα από κανάλια κατάλληλης διατομής. Σε εξωτερικούς τοίχους-κολώνες και έως 2,5 μέτρα ύψους από το έδαφος, η καλωδίωση θα διέρχεται μέσα από γαλβανιζέ μεταλλικούς σωλήνες κατάλληλης διατομής
1.6. Οι ακριβείς θέσεις εγκατάστασης των εικονοληπτών και του κέντρου ελέγχου-παρακολούθησης θα καθορισθούν κατά τη διάρκεια υπογραφής της Σύμβασης.

  • Επι της διαβουλεύσεως

    1) Κεφ.1.7 «Σε εξωτερικούς τοίχους-κολώνες και έως 2,5 μέτρα ύψους από το έδαφος, η καλωδίωση θα διέρχεται μέσα από γαλβανιζέ μεταλλικούς σωλήνες κατάλληλης διατομής..».
    Παρατηρήσεις:
    Καθότι η συνολικά προσμετρούμενη ποσότητα καλωδίου υπερβαίνει τα 10χλμ, είναι καθοριστικής σημασίας ο προσδιορισμός (έστω και κατά προσέγγιση), των απαιτούμενων μέτρων μεταλλικού σωλήνα και διατομής διότι διαμορφώνει καθοριστικά το συνολικό κόστος του έργου. Είναι συνεπώς απαραίτητο να καθοριστεί ανα εγκατάσταση,
    Α) πόσα (περίπου μέτρα) σιδεροσωλήνα απαιτούνται
    Β) εάν είναι αποδεκτή η χρήση κοινού μεταλικού σωλήνα για την διέλευση καλωδίων τροφοδοσίας και σήματος ταυτοχρόνως (διαδικασία επιτρεπτή εφόσον οι κάμερες τροφοδοτηθούν με χαμηλή τάση).

    2) Κεφ.2.1.6 «Να διαθέτει φακό ρυθμιζόμενης εστίασης (varifocal) από 2,8mm ή μικρότερό έως 12mm ή μεγαλύτερο (χειροκίνητα ή motorized zoom)..»
    Παρατηρήσεις:
    Να διευκρινιστεί εάν η απαίτηση ρύθμισης της εστίασης είναι χειροκίνητα ρυθμιζόμενη ή μηχανικά κι εάν ναι τότε εάν απαιτείται αυτόματη εστίαση (Auto Focus)

    Κεφ.2.4 «2.4.7 Να λειτουργεί σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες και να συμμορφώνεται είτε με το πρότυπο MIL-STD-810 είτε με IP 67 τουλάχιστον..»
    Παρατηρήσεις:
    Καθότι ο προσδιορισμός του δεύτερου ψηφίου βαθμού προστασίας από σκόνη και υγρασία – IP Ratings (Ingress Protection or International Protection), βάση του IEC 60529 (International Electrotechnical Commission, 1989) και του DIN 40050 καθορίζει ως

    5: Protection from low pressure jets of water in all directions. Limited water ingress permitted
    6: Nearly the same as # 5, except for ship decks
    7: Protected against the effects of immersion in water to depth between 15 cm and 1 meter

    Η απαίτηση για βαθμό προστασίας από σκόνη και υγρασία (IP67) δεν ανταποκρίνεται στο περιβάλον λειτουργίας των καμερών όπως προδιαγράφεται και μπορεί να κριθεί υπερβολική ή/και καταχριστική. Επιπλέον, με το δεδομένο ότι στην διεθνή αγορά παρατηρούνται κατασκευαστές (αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας) οι οποίοι κάνουν καταχρηστική διαφήμιση του βαθμού προστασίας σε υγρασία, κινδυνεύει η απαίτηση αυτή να αποκλείσει πολλούς αξιόπιστους κατασκευαστές από την διαγωνιστική διαδικασία. Τέλος, επειδή το κόστος των θερμικών καμερών είναι καθοριστικής σημασίας στην διαμόρφωση του τελικού τιμήματος, είναι σημαντική η ορθή προσέγγιση των απαιτήσεων βαθμού προστασίας από σκόνη και υγρασία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις πραγματικές απαιτήσεις του έργου, δηλάδή στο IP66.

    3) Κεφ..3. «Στην υλοποίηση του έργου συμπεριλαμβάνεται η χρήση κάθε μηχανήματος- εργαλείου- υλικού- ικριώματος, η διάνοιξη χάνδακα καθώς και η αποκατάσταση φθορών σε τοίχους, οροφές, δάπεδα, δρόμους και λοιπούς χώρους…»
    Παρατηρήσεις:
    Να διευκρινιστεί ότι η «αποκατάσταση φθορών σε τοίχους, οροφές, δάπεδα, δρόμους και λοιπούς χώρους» αφορά αυτές που θα προκληθούν από την εργασία εγκατάστασης των συστημάτων και όχι υπάρχουσες φθορές των κτηρίων, εγκαταστάσεων κλπ ..

    4) Λοιπά:
    Για ένα τέτοιο έργο θα είναι σημαντική η εμπειρία και τεχνική επάρκεια των υποψηφίων αναδόχων, καθώς και η κατοχή άδειας του ν.2518/1997 όσον αφορά τον σχεδιασμό, εγκατάσταση και τεχνική υποστήριξη συστημάτων ασφαλείας. Προς διευκόλυνση της Υπηρεσίας σας, πιστεύουμε ότι ο ελάχιστος δημοπρατούμενος προυπολογισμός θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ