Άρθρο 08 – Δικαιώματα ενημέρωσης και αποζημίωσης των προσώπων στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα (άρθρο 31 της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ)

1. Αν το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα υποβάλει σχετική αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 2472/1997, λαμβάνει, κατόπιν απόδειξης της ταυτότητάς του , πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα τα οποία υποβλήθηκαν σε επεξεργασία όσον αφορά στα προσωπικά του στοιχεία, την προέλευσή τους, τον αποδέκτη ή τις ομάδες αποδεκτών, τον επιδιωκόμενο σκοπό της επεξεργασίας και τη νομική βάση της επεξεργασίας. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2472/1997, με γενικά κατανοητή διατύπωση και χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Επιπλέον, το πρόσωπο αυτό δικαιούται να ζητεί τη διόρθωση των ανακριβών δεδομένων και τη διαγραφή των δεδομένων που υποβλήθηκαν παράνομα σε επεξεργασία, χωρίς χρηματική επιβάρυνση.
2. Κάθε πρόσωπο, σε περίπτωση παράβασης των δικαιωμάτων του όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 2472/1997. Στην περίπτωση αυτή, η Αρχή επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2472/1997.
3. Η έναντι του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα αστική ευθύνη φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, λόγω παράβασης των διατάξεων του παρόντος, διέπεται από το άρθρο 23 του ν. 2472/1997. Η έναντι του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα αστική ευθύνη του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, λόγω παράβασης των διατάξεων του παρόντος, διέπεται από τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.
4. Σε περίπτωση παροχής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ από φορέα άλλου κράτους μέλους, η λαμβάνουσα εθνική αρχή δεν μπορεί να επικαλεσθεί την ανακρίβεια των παρασχεθέντων δεδομένων προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη της έναντι του ζημιωθέντος σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου. Αν το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καταδικαστεί στην καταβολή αποζημίωσης λόγω χρήσης ανακριβών δεδομένων τα οποία διαβιβάσθηκαν στη λαμβάνουσα εθνική αρχή, το ποσό της αποζημίωσης αναζητάται πλήρως από το φορέα παροχής των δεδομένων. Αντιστοίχως, αν λαμβάνων φορέας άλλου κράτους μέλους καταδικασθεί σε αποζημίωση λόγω της ανακρίβειας των δεδομένων που διαβιβάστηκαν από αρμόδια εθνική αρχή, το Δημόσιο ή το οικείο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου κατά περίπτωση, επιστρέφει πλήρως στον λαμβάνοντα φορέα το ποσό της αποζημίωσης.