Άρθρο 03 – Σκοπός επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 26 της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ)

1. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον για τους σκοπούς για τους οποίους έχουν παρασχεθεί τα δεδομένα σύμφωνα με την απόφαση 2008/615/ΔΕΥ. H επεξεργασία για άλλους σκοπούς επιτρέπεται μόνο με προηγούμενη άδεια του κράτους μέλους που διαχειρίζεται το αρχείο και υπό την επιφύλαξη μόνον του εθνικού δικαίου και ιδίως του ν. 2472/1997 (Α΄ 50). Αν το παρέχον κράτος μέλος είναι η Ελλάδα, η άδεια παρέχεται, μέσω του εθνικού σημείου επαφής, από την αρχή του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 5, εφόσον η εν λόγω επεξεργασία για τους συγκεκριμένους άλλους σκοπούς επιτρέπεται δυνάμει του εθνικού δικαίου.
2. Η επεξεργασία των δεδομένων που παρέχονται σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4 και 9 της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ (προφίλ DNA, δακτυλοσκοπικά δεδομένα) από την εθνική αρχή αναζήτησης ή σύγκρισης (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας – Δ.Ε.Ε.) επιτρέπεται μόνον προκειμένου:
α) να διαπιστωθεί κατά πόσον υφίσταται αντιστοιχία μεταξύ των συγκρινόμενων προφίλ DNA ή δακτυλοσκοπικών δεδομένων,
β) να προετοιμασθεί και να υποβληθεί αστυνομική ή δικαστική αίτηση νομικής συνδρομής σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, σε περίπτωση αντιστοιχίας μεταξύ των δεδομένων αυτών,
γ) να πραγματοποιηθεί καταγραφή κατά την έννοια του άρθρου 7.
Η αρμόδια αρχή που διαχειρίζεται το αρχείο (Δ.Ε.Ε.) επεξεργάζεται τα δεδομένα που της παρέχονται σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4 και 9 της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ (προφίλ DNA και δακτυλοσκοπικά δεδομένα) μόνον όταν αυτό απαιτείται για τους σκοπούς της σύγκρισης, των αυτόματων απαντήσεων στις αναζητήσεις ή των καταγραφών σύμφωνα με το άρθρο 7. Τα παρεχόμενα δεδομένα διαγράφονται αμέσως μετά τη σύγκριση των δεδομένων ή τις αυτόματες απαντήσεις στις αναζητήσεις, εκτός εάν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία για τους σκοπούς που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄ και γ΄.
3. Τα δεδομένα που παρέχονται σύμφωνα με το άρθρο 12 της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ (άδειες κυκλοφορίες οχημάτων) μέσω του εθνικού σημείου επαφής, (Διεύθυνση Ανάπτυξης, Συντήρησης και Λειτουργίας Εφαρμογών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) χρησιμοποιούνται μόνον όταν αυτό απαιτείται για το σκοπό των αυτόματων απαντήσεων σε διαδικασίες αναζήτησης ή των καταγραφών που προβλέπονται στο άρθρο 7. Τα παρεχόμενα δεδομένα διαγράφονται αμέσως μετά τις αυτόματες απαντήσεις στις αναζητήσεις, εκτός εάν απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία για τις καταγραφές που προβλέπονται στο άρθρο 7. Η εθνική αρχή που πραγματοποίησε την αναζήτηση μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα που περιέχονται στην απάντηση, μόνο για τη διαδικασία για την οποία έλαβε χώρα η αναζήτηση.