Άρθρο 10 – Πηγές χρηματοδότησης

Οι πηγές χρηματοδότησης του Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης κα  Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών του παρόντος νόμου είναι, κατά προτεραιότητα, οι εξής:

α. Πόροι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013,
β. Πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μη επιλέξιμες δράσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία,
γ. Πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,
δ. Πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αντίστοιχες Πολιτικές και Ειδικές Δράσεις της Ένωσης, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Ταμείο Συνοχής και οι Ειδικές Δράσεις για το Περιβάλλον, για τον Πολιτισμό και για την Απασχόληση,
ε. Διεθνείς πηγές χρηματοδότησης, που υπάρχουν ιδίως για την πολιτιστική κληρονομιά,
στ. Το σύνολο των εισφορών στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, με την επιφύλαξη αυτών που αναφέρονται σε δωρεές ειδικού σκοπού,
ζ. Η παρακράτηση ποσοστού 10% της Ετήσιας Κρατικής Δαπάνης προς τα Κόμματα για χρονική περίοδο 5 ετών,
η. Εισφορές ιδιωτών,
θ. Παρακράτηση ποσοστού 0,5% από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)-Πόροι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, από τον τακτικό προϋπολογισμό, ως συνεισφορά των υπόλοιπων Ο.Τ.Α. στις πυρόπληκτες περιοχές και
ι. Εισφορά ποσοστού  της ετήσιας διαφημιστικής δαπάνης που θα καταθέσουν στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εποπτευόμενοι φορείς του Δημοσίου. ΄Υστερα από αίτημα της  Επιτροπής  προς τον ασκούντα την εποπτεία επί συγκεριμένου νομικού προσώπου Υπουργού, ο τελευταίος με απόφασή του, προσδιορίζει το παραπάνω ποσοστό, την τασσόμενη για την κατάθεση του αντίστοιχου ποσού προθεσμία και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Το εποπτευόμενο νομικό πρόσωπο αναφέρει χωρίς καθυστέρηση στην Διυπουργική Επιτροπή την συμμόρφωσή του προς την εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση και το χρηματικό ποσό που κατέθεσε υπέρ του παραπάνω Ειδικού Ταμείου.

    • Κάθε κοινωνία πρέπει να διαμορφώνει τη δική της οικονομική αλυσίδα. Οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φωτιές μπορούν να ανταποκριθούν στην ανασυγκρότηση τους, εάν το κράτος προχωρήσει στα παρακάτω:
      1. Διευκόλυνση των επιχειρήσεων ως προς τα φορολογικά βάρη για 10 χρόνια με αντάλλαγμα την αύξηση των θέσεων εργασίας.
      2. Παροχή διοικητικών και φορολογικών κινήτρων προς τους νέους που θελουν να ασχοληθούν με τον Τουρισμό, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και τις επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων.
      3. Απασχόληση ανέργων σε έργα που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων της περιοχής, είτε με αναδασώσεις, είτε με παροχή καλλιεργίσιμης γης, είτε με παροχή κατοικίας σε ανέργους που θέλουν να μείνουν στις κατεστραμμένες περιοχές.
      4. Επιδότηση οικοδομικών αδειών για μόνιμους κατοίκους που θέλουν να χτίσουν νέα κατοικία.
      Με τα παραπάνω μέτρα θα ενισχυθεί η τοπική αγορά, θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί η αγοραστική αλυσίδα. Αναπτύσσεται η τοπική κοινωνία και αυξάνεται η ευημερία. Οι νέοι άνθρωποι βρίσκουν κίνητρα να μείνουν στην περιοχή.