Άρθρο 4 – Ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας

Στο Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την ανασυκρότηση και βελτίωση υποδομών που συνδέονται με την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας όπως:

α. Η αποκατάσταση, ανακατασκευή και βελτίωση αγροτικών δρόμων και δικτύων εσωτερικής οδοποποιίας, κατεστραμένων δικτύων άρδευσης και η κατασκευή δεξαμενών ομβρίων και δικτύων ύδρευσης όπως το έργο κατασκευής Υδραγωγείου και Διυλιστηρίου νερού στο φράγμα Πηνειού και το έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης από το Διυλιστήριο νερού Ερυμάνθου, με βαρύνουσα σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής.
β. Η αποκατάσταση των υποδομών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επλήγησαν από θεομηνίες όπως η αποκατάσταση, ανακατασκευή κατεστραμένων θερμοκηπίων, η παροχή εξοπλισμού που κατεστράφη και η καθιέρωση ενδεδειγμένων προληπτικών μέτρων που συνίσταται σε έργα διευθέτησης χειμάρρων και αντιδιαβρωτικής προστασίας.
γ. Η αποκατάσταση και διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας πυρόπληκτων επιχειρήσεων των ειδικότερων τομέων της αγροτικής οικονομίας όπως του αγροτουρισμού,
δ. Η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών και δημιουργίας προϊόντων από βιολογικά αγροτικά προϊόντα,
ε. Η ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών και η προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομίας όπως έργα αναπλάσεων χωριών και αγροτικών οικισμών.
στ. Η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και τη διαχείριση αγροτικών μονάδων και φυσικών πόρων.