Άρθρο 5 – Οικιστική ανασυγκρότηση

1. Στο Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση του πολεοδομικού ιστού όπως:
α. Πολεοδομικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις που κατέστησαν αναγκαίες από την πυρκαγιά όπως κατεδαφίσεις κτιρίων, απομάκρυνση υλικών, εξυγίανση εδάφους, υποδομές, μελέτες και εκτέλεση έργων υποδομής των καταυλισμών που δημιουργήθηκαν για την εγκατάσταση πυρόπληκτων σε νέες κατοικές, αποκατάσταση και αναβάθμιση του οικιστικού ιστού μέσω της αποκατάστασης και ενίσχυσης του αστικού πρασίνου και των χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού σε αστικές περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά και ενέργειες για την ενίσχυση του πολεοδομικού ιστού από θεομηνίες και
β. Αποκατάσταση αστικών περιοχών με επισκευή, ανακατασκευή και κατασκευή βασικών οδών και πεζοδρομίων στις πληγείσες περιοχές καθώς και αποκατάσταση υποδομών διευθέτησης ρεμάτων.

    2. Κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των αρμοδίων Δημοτικών Αρχών επιλέγονται, με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού και Τουρισμού έως πέντε πυρόπληκτοι παραδοσιακοί οικισμοί, με προτεραιότητα στους ήδη χαρακτηρισμένους, στους οποίους θα εφαρμοστεί ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αναδημιουργίας με έμφαση στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τη χρήση βιοκλιματικών προτύπων, την επιλογή οικοδομικών υλικών που αναδεικνύουν την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση και την εισαγωγή καινοτόμων πρωτοβουλιών και μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης.