Άρθρο 8 – Εθελοντισμός και κοινωνία πολιτών

1. Η αρμόδια Περιφέρεια σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών τηρεί μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες αναπτύσσουν δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των σκοπών του παρόντος νόμου, στην εν γένει προστασία του περιβάλλοντος και στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, με σκοπό την ενεργοποίηση και συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.

2. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες  τήρησης του μητρώου και το ακριβές πλαίσιο της συνεργασίας  της Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης  και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εγγράφονται σε αυτό, καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Η αρμόδια Περιφέρεια μεριμνά για την εκπόνηση προγραμμάτων που συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών της παραγράφου 1 και συντονίζει και υλοποιεί δράσεις για την ανάπτυξη και ενίσχυση του εθελοντισμού στις πυρόπληκτες περιοχές, ιδίως με τη συμμετοχή νέων.

  • Πολύ σωστές οι προτάσεις. Όμως πρέπει να συμπεριληφθεί σχεδιασμός για τους ανέργους. Οι άνεργοι της περιοχής, αλλά και άνεργοι από την υπόλοιπη χώρα που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον να μπορούν να έρχονται στην περιοχή και να αναπτύσουν τη δραστηριότητα τους. Τα μέτρα που μπορούν να πάρουν είναι τα εξής:
    1. Παραχώρηση εκτάσεων γης σε ανέργους, ώστε να ασχοληθούν με την παραγωγική δραστηριότητα
    2. Αντί του επιδόματος ανεργίας, να δίδεται επίδομα απασχόλησης για ένα μέχρι πέντε χρόνια ώσπου να αναπτύξουν τη δραστηριότητα τους στις καμμένες περιοχές. Έτσι θα ενισχύσουμε την πληθυσμιακή κατάσταση της περιοχής, δεν θα έχουμε ερημώσεις κτλ.
    3. Φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν ανέργους