Άρθρο 10: Συντονιστικά Συμβούλια Περιφερειών ΣΑΕ

1. Στις επτά Περιφέρειες του Σ.Α.Ε. λειτουργούν Συντονιστικά Συμβούλια τα οποία αποτελούνται από επτά (7) μέλη.
2. Τα μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφιζόντων είτε με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά. Συντονιστής εκλέγεται ο έχων τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων.
3. Τα Συντονιστικά Συμβούλια εκπροσωπούν την αντίστοιχη Περιφέρειά τους.
4. Τα Συντονιστικά Συμβούλια των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. καταρτίζουν και αποστέλλουν τεκμηριωμένες εισηγήσεις ή προτάσεις στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε.
5. Για την προώθηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς η την κατάρτιση τεκμηριωμένων εισηγήσεων τα Συντονιστικά Συμβούλια δύνανται να συγκροτούν με απόφασή τους, μόνιμες η έκτακτες επιτροπές .
6. Στα Συντονιστικά Συμβούλια προεδρεύουν οι Συντονιστές, των αντίστοιχων Περιφερειών του Σ.Α.Ε.. Τα Συντονιστικά Συμβούλια λειτουργούν με Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος καταρτίζεται και εγκρίνεται από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Συνελεύσεις.
7. Τα μέλη των μελών των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. εκλέγονται για τέσσερα (4) έτη και έχουν δικαίωμα εκλογής μέχρι δυο θητείες στην ίδια θέση. Οι θητείες μελών Συντονιστικών Συμβουλίων του Σ.Α.Ε. που έχουν διανυθεί από την έναρξη της λειτουργίας τους λαμβάνονται υπ’ όψιν για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
Η θητεία των μελών των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μηνός από τη σύγκληση της τελευταίας Τακτικής Συνέλευσης.
Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης Συντονιστή Περιφέρειας του Σ.Α.Ε., το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντίστοιχης Περιφέρειας εκλέγει ένα εκ των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου ως Συντονιστή για το υπόλοιπο της θητείας, με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του.
Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης μέλους Συντονιστικού Συμβουλίου, αυτό αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.
8. Τα Συντονιστικά Συμβούλια αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των ανά διετία Περιφερειακών Συνελεύσεων και των εκλογικών Περιφερειακών Συνελεύσεων των αντίστοιχων Περιφερειών που λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα (4) χρόνια και μεριμνούν για την αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη. Καταρτίζουν την Ημερήσια Διάταξη στην οποία δύνανται να συμπεριληφθούν θέματα μετά από πρόταση των μελών της Συνέλευσης και του Προεδρείου του Σ.Α.Ε.

  • 25 Ιανουαρίου 2013, 16:28 | Συντονιστικό Συμβούλιο Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής

    Νομίζουμε ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο πρέπει να εκπροσωπεί επτά χώρες, όσα είναι και τα Μέλη του. Ο νόμος πρέπει να προβλέψει να μην εκλεγεί ένα Συντονιστικό Συμβούλιο με μέλη από μια η δύο μόνο χώρες, όπως θα μπορούσε να συμβεί στη Λατινική Αμερική όπου η Αργεντινή και η Βραζιλία έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό από χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κόστα Ρίκα, ο Παναμάς, το Περού, η Ουρουγουάη, η Χιλή. Ακόμη χειρότερα αν η πλειοψηφία των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου προέρχεται από μια μόνο κοινότητα.
    10.7. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης μέλους του Συντονιστικού, αυτό να αντικατασταθεί από επιλαχόντα της ίδιας χώρας και αν δεν υπάρχει, από μια χώρα χωρίς εκπρόσωπο.

  • Άρθρο 10.

    Η ύπαρξη του ΣΑΕ στηρίζεται στο πλάτεμα του μέσα στις τάξεις της Ομογένειας και στην αποτελεσματικότητα στα προβλήματα που ξεπηδούν ανά περιφέρεια σε τοπικό επίπεδο και σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατό τα περιφερειακά Συμβούλια να δραστηριοποιούνται στο χώρο τους αλλά η εκλογική περιφερειακή Συνέλευση να γίνεται έξω από την περιφέρεια.
    Πρώτα από όλα αδυνατίζει τη δυναμική των μελών για μαζικότερη συμμετοχή στα Περιφερειακά όργανα και κατά άλλο λόγο υπάρχει και νομικό κώλυμα ειδικά για την Ωκεανία όπου το ΣΑΕ είναι νόμιμα κατοχυρωμένο στην Αυστραλία ως μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και δεν μπορεί να πραγματοποιεί εκλογικές συνελεύσεις έξω από την έδρα του σύμφωνα με τη νομική υπόσταση του και το καταστατικό του.
    Θεωρώ από παλαιότερες συζητήσεις υπήρχαν προτάσεις να αποκτήσουν Νομική Οντότητα όλες οι περιφέρειες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το ΣΑΕ. Αυτό έχει γίνει στην Αυστραλία από το 1998.
    Στο θέμα εκλογής του Συντονιστή αυτή θα πρέπει να είναι ξεχωριστά από τα άλλα μέλη του Συντονιστικού. Δεν ενδιαφέρονται πάντοτε όλοι να γίνουν Συντονιστές. Ο πρώτος σε ψήφους δεν σημάνει ότι θέλει να υπηρετήσει ως Συντονιστής. Οι ψηφοφορίες ας γίνονται όπως πριν με τη διαφορά ότι εκλέγονται πάντοτε αυτοί που παίρνουν τους περισσότερους ψήφους στην κατηγορία τους .
    Η επιτροπή σύνταξης του σχεδίου νόμου ,δεν έλαβε υπόψη τους το σημερινό νομικό πλαίσιο λειτουργίας κάποιων περιφερειών.

    Πρόταση
    Άρθρο 10 .παρ. 2
    Ο Συντονιστής και τα μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών του ΣΑΕ εκλέγονται στην Περιφέρειά τους και στην Εκλογική τους Περιφερειακή Συνέλευση με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων είτε με φυσική παρουσία ,είτε ηλεκτρονικά. Συντονιστής και μέλη των Συντονιστικών Συμβουλεύων εκλέγονται οι έχοντες στην κατηγορία τους το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων.

  • 19 Ιανουαρίου 2013, 17:05 | Fotis Papadikis

    Ta simvoulia prepi na eklegonte apo prosopa Meli ton koinotiton tis kathe perioxis.

  • Να αντικατασταθεί η πρόταση «2. Τα μέλη … εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη μετά …..» με την πρόταση «2. Τα μέλη … εκλέγονται στη έδρα της εκάστοτε Περιφέρειας όπως ορίζει ο αντίστοιχος περιφερειακός κανονισμός μετά …..»

    Διαμαντης Γκίκας
    Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης

  • 11 Ιανουαρίου 2013, 13:03 | Κώστας Πώποτας

    Άρθρο 10

    Περιφερειακά Συμβούλια ΣΑΕ

    1. Σε κάθε Περιφέρεια του Σ.Α.Ε. λειτουργεί Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από επτά (5) μέλη. Τα Περιφερειακά Συμβούλια εκπροσωπούν την αντίστοιχη Περιφέρειά τους.

    2. Τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων εκλέγονται μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφιζόντων, είτε με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά ή με συνδυασμό των δύο μεθόδων.

    4. Τα Περιφερειακά Συμβούλια καταρτίζουν και αποστέλλουν τεκμηριωμένες εισηγήσεις ή προτάσεις στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε.

    5. Για την προώθηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς η την κατάρτιση τεκμηριωμένων εισηγήσεων τα Περιφερειακά Συμβούλια δύνανται να συγκροτούν με απόφασή τους, μόνιμες η έκτακτες επιτροπές .

    6. Τα Περιφερειακά Συμβούλια λειτουργούν με Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος καταρτίζεται και εγκρίνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του Συμβουλίου.

    7. Τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων εκλέγονται για τέσσερα (4) έτη και έχουν δικαίωμα εκλογής μέχρι δυο θητείες στην ίδια θέση. Οι θητείες μελών Συντονιστικών Συμβουλίων του Σ.Α.Ε. που έχουν διανυθεί από την έναρξη της λειτουργίας τους λαμβάνονται υπ’ όψιν για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

    8. Η θητεία των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μηνός μετά τις εκλογές.

    9. Σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο προεδρεύει Συντονιστής. Συντονιστής αναλαμβάνει το εκλεγμένο μέλος το οποίο συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφισάντων.

    10. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης Συντονιστή, το αντίστοιχο Περιφερειακό Συμβούλιο εκλέγει ένα εκ των μελών του ως Συντονιστή για το υπόλοιπο της θητείας, με απόλυτη πλειοψηφία των υπολειπομένων μελών του.

    11. Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης μέλους Συντονιστικού Συμβουλίου, αυτό αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.

    12. Παύση συντονιστή ή μέλους περιφερειακού συμβουλίου είναι δυνατή μετά από απόφαση της περιφερειακής Συνέλευσης μετά από πρόταση μομφής την οποία υποβάλλουν τουλάχιστο 2 μέλη και η οποίς υπερψηφίζεται από τα 2/3 των μελών.

    13. Τα Περιφερειακά Συμβούλια παραλαμβάνουν από τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές των χωρών αρμοδιότητάς τους τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους ιδίως τα στοιχεία των ελλήνων αποδήμων εγκατεστημένων στις αντίστοιχες περιφέρειες.

    14. Στο πλαίσιο της χωρικής αρμοδιότητάς τους τα Περιφερειακά συμβούλια συμμετέχουν συμβουλευτικά στα προξενικά και διπλωματικά όργανα της ελληνικής πολιτείας ιδίως για θέματα απασχόλησης και εκπαίδευσης. Οι πρέσβεις και πρόξενοι της ελληνικής δημοκρατίας συμβουλεύονται ιδίως τα περιφερειακά συμβούλια για κάθε ζήτημα που αφορά τους έλληνες της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Τα μέλη των Συμβουλίων προσκαλούνται επίσης σε κάθε σύσκεψη όπου η εκπροσώπηση των ελλήνων αποδήμων είναι απαραίτητη

  • 9 Ιανουαρίου 2013, 13:05 | Papachristopoulos Paschalis

    ΑΡΘΡΟ 10 – Συντονιστικά Συμβούλια Περιφερειών

    Γενικές παρατηρήσεις:
    Ακομη μια φορα δεν ορίζεται η νομική μορφή των Περιφερειακών Συντονιστικών Συμβουλίων.
    Από ποιον/ποιους προετοιμάζεται ο Κανονισμός Λειτουργίας των Συντονιστικών Συμβουλίων που παρουσιάζεται προς συζήτηση και ψήφιση στις αντίστοιχες περιφερειακές συνελεύσεις; Γιατι ο Κανονισμός Λειτουργίας των Συντονιστικών Συμβουλίων δεν είναι ενιαίος για όλες τις περιφέρειες;

    Επίσης δεδομένου ότι οι Περιφέρειες θα έχουν να διαχειριστούν δικά τους έσοδα – έξοδα (από συνδρομές των μελών τους, τυχόν δωρεές ειδικά για δράσεις στην περιφέρεια, προσλήψεις προσωπικού, συμμέτοχη σε δράσεις, σύναψη συμβολαίων κλπ). Ως εκ τούτου για την καλύτερη και διαφανή οικονομική τους διαχείριση, θα πρέπει ένα μέλος του 7μελους Περιφερειακού Συμβουλίου να εκτελεί χρέη Ταμία. Ο Ταμίας αυτός αναφέρεται στην Περιφερειακή Εξελεγκτική Επιτροπή για την διαχείριση του κατά Περιφέρεια Ταμείου και αποστέλλει αντίστοιχη οικονομική αναφορά στον Κεντρικό Ταμία. Επίσης τα μέλη της 7μελους Συντονιστικής Επιτροπής θα πρέπει να έχουν 8ετη συνολικά θητεία. Αντίστοιχη παρατήρηση στο άρθρο 13 (προεδρείο του ΣΑΕ)

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Το άρθρο θα πρέπει να διαμορφωθεί ως ακολούθως:
    1. Στις επτά Περιφέρειες του Σ.Α.Ε. λειτουργούν Συντονιστικά Συμβούλια τα οποία αποτελούνται από επτά (7) μέλη, Τα Περιφερειακά Συμβούλια εδρεύουν στην χώρα του εκλεγμένου Συντονιστή και ιδρύουν νομικές οντότητες σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας της έδρας των, κατά προτίμηση με την μορφή Μη Κυβερνητικού Οργανισμού. Σε περίπτωση που το Κεντρικό ΣΑΕ εχει νομική μορφή η οποία επιτρέπει την δημιουργία παραρτημάτων, στον νομικό καθεστώς των Περιφερειακών Συμβουλίων, τότε στο καταστατικό της εκαστοτε Περιφερειακής νομικής οντότητας γινεται σαφής μνεία του Κεντρικού ΣΑΕ. Ο κοινός Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων, ορίζει σε περίπτωση αλλαγής του Συντονιστή και της έδρας του, τον τρόπο και διαδικασία μεταφοράς, του μητρώου μελών, του ταμείου και όλων των άλλων σχετικών δεδομένων της περιφέρειας στον νέο Συντονιστή.

    2. Τα μέλη των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφιζόντων είτε με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά με την διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο εννέα (9). Συντονιστής εκλέγεται ο έχων τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας για την θέση του Συντονιστή διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων. Παράλληλα εκλέγεται ο Ταμίας της εκαστοτε Περιφέρειας και αποτελεί ένα εκ των 7 μελών των αντιστοίχων Συντονιστικών Συμβουλίων. Οι Περιφερειακοί Ταμίες εκλέγονται από τις αντίστοιχες εκλογικές Περιφερειακές Συνελεύσεις μετά από μυστική ψηφοφορία και με απλή πλειοψηφία των ψηφιζόντων που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των συμμετεχόντων,
    3. Τα Συντονιστικά Συμβούλια εκπροσωπούν την αντίστοιχη Περιφέρειά τους.
    4. Τα Συντονιστικά Συμβούλια των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. καταρτίζουν και αποστέλλουν τεκμηριωμένες εισηγήσεις ή προτάσεις στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε. Ο Ταμίας της εκαστοτε περιφέρειας ελέγχετε ανά εξάμηνο από την Περιφερειακή Εξελεγκτική Επιτροπή και αποστέλλει την ετήσια οικονομική έκθεση της Περιφέρειας στον Κεντρικό Ταμία.
    5. Για την προώθηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς η την κατάρτιση τεκμηριωμένων εισηγήσεων τα Συντονιστικά Συμβούλια δύνανται να συγκροτούν με απόφασή τους, μόνιμες η έκτακτες επιτροπές .
    6. Στα Συντονιστικά Συμβούλια προεδρεύουν οι Συντονιστές, των αντίστοιχων Περιφερειών του Σ.Α.Ε.. Τα Περιφερειακά Συμβούλια ετοιμάζουν σε συνεργασία με το Προεδρείο, ενιαίο Κανονισμό λειτουργίας των, που ψηφίζεται από τις αντίστοιχες Περιφερειακές Συνελεύσεις. Στον Κανονισμό προβλέπονται οι κανόνες λειτουργίας τους και της οικονομικής τους διαχείρισης.
    7. Τα μέλη των μελών των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών του Σ.Α.Ε. εκλέγονται για τέσσερα (4) έτη και έχουν δικαίωμα εκλογής μέχρι δυο συνολικά θητείες. Οι θητείες μελών Συντονιστικών Συμβουλίων του Σ.Α.Ε. που έχουν διανυθεί από την έναρξη της λειτουργίας τους λαμβάνονται υπ’ όψιν για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
    Η θητεία των μελών των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου μηνός από τη σύγκληση της τελευταίας Τακτικής Συνέλευσης.
    Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης Συντονιστή Περιφέρειας του Σ.Α.Ε., το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντίστοιχης Περιφέρειας αντικαθίσταται με τον πρώτο επιλαχόντα για την θέση του Συντονιστή. Σε περίπτωση κωλύματος του επιλαχόντος το Συντονιστικό Συμβούλιο εκλέγει με απόλυτη πλειοψηφία και για το υπόλοιπο της θητείας ένα εκ των μελών του ως Συντονιστή. Το ίδιο ισχύει και για την θέση του Περιφερειακού Ταμία.
    Σε περίπτωση κωλύματος ή παραίτησης μέλους Συντονιστικού Συμβουλίου, ή εκλογή του στην θέση του Συντονιστή, αυτό αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα.
    8. Τα Συντονιστικά Συμβούλια αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των ανά διετία Περιφερειακών Συνελεύσεων και των εκλογικών Περιφερειακών Συνελεύσεων των αντίστοιχων Περιφερειών που λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα (4) χρόνια και μεριμνούν για την αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη. Καταρτίζουν την Ημερήσια Διάταξη στην οποία δύνανται να συμπεριληφθούν θέματα μετά από πρόταση των μελών της Συνέλευσης και του Προεδρείου του Σ.Α.Ε.
    Υπάρχει επίσης ανάγκη μεταβατικής διάταξης μέχρι να ψηφιστούν ολοι οι κανονισμοί στην πρώτη Περιφερειακή Συνέλευση (άρθρο 20)

  • 17 Δεκεμβρίου 2012, 00:34 | Παύλος Κερασαββόπουλος

    Στα συντονιστικά συμβούλια των περιφερειών δεν αναφέρεται η θέση ταμία.

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 17:51 | Ιωάννης Σ. Λάμπρου

    Ένα στοιχείο το οποίο λείπει από τις παρούσες διαδικασίες του ΣΑΕ και γενικότερα των ζυμώσεων και διεργασιών του Απόδημου Ελληνισμού είναι η συμμετοχή των Ομογενών. Σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του παραπάνω άρθρου οι τακτικές Περιφερειακές Συνελεύσεις λαμβάνουν χώρα ανά δύο χρόνια, διάστημα αρκετά μεγάλο το οποίο ίσως δίνει την εντύπωση ότι δεν ενθαρρύνεται η συμμετοχή Ομογενών στις εργασίες των Συντονιστικών Συμβουλίων. Οι Περιφερειακές Συνελεύσεις μπορούν κάλλιστα να λαμβάνουν χώρα κάθε τρίμηνο/τετράμηνο ( 3-4 φορές τον χρόνο ) έχοντας ως στόχο να παρακολουθούνται οι εξελίξεις στην εν λόγω περιοχή. Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και γνώση του περιβάλλοντος της περιοχής όπου βρίσκονται Έλληνες ( ειδικά σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από αναταραχές όπως Αφρική και Μέση Ανατολή )είναι απαραίτητος όρος για την καλύτερη δυνατή διαβίωση και προστασία των συμφερόντων των Ομογενών. Παράλληλα, η συχνή σύγκληση των Περιφερειακών Συνελεύσεων θα αποτελέσει μαγνήτη για όσους Απόδημους επιθυμούν να συμμετέχουν στην διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων. Αυτό το τελευταίο θα υποβοηθηθεί με την παροχή δυνατότητας στους Ομογενείς ( μεμονωμένα άτομα/ οργανώσεις ) της κάθε περιοχής να προτείνουν θεματικές στην κατάρτιση της Ημερήσιας Διάταξης της Περιφερειακής Συνέλευσης και όχι να περιορίζεται αυτό το δικαίωμα στα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου και στο Προεδρείο του ΣΑΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθούν Ομογενείς – και αυτός είναι ο πλέον αδιάβλητος τρόπος να αναδειχθούν – μέσα από την καθημερινή τους μέριμνα για τα ομογενειακά πράγματα Ευχαριστώ.

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 07:30 | Νίκος Μηλιώνης

    Τα ΔΣ των περιφερειακών ΣΑΕ να οφείλουν να παρουσιάζουν ετήσιο οικονομικό απολογισμό και απολογισμό πεπραγμένων στους Οργανισμούς- Μέλη τους και στο Συμβούλιο του ΣΑΕ.

  • 14 Δεκεμβρίου 2012, 06:22 | Νίκος Μηλιώνης

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

    Τα ΔΣ των περιφερειακών ΣΑΕ οφείλουν να είναι αντιπροσωπευτικά και να συμπεριλαμβάνουν στην σύνθεσή τους όλες τις περιοχές όπου υπάρχει Οργανωμένος Ελληνισμός.
    Όταν ένα μέλος του ΔΣ ενός περιφερειακού ΣΑΕ παύει να εκπροσωπεί έναν Οργανισμό αυτομάτως παύει να είναι και μέλος του ΔΣ του περιφερειακού ΣΑΕ και αντικαθίσταται από μέλος του ΔΣ του Οργανισμού. Δεν χρειαζόμαστε σε θέσεις κλειδιά άτομα που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και συχνά το παίζουν παράγοντες με αμφίβολα αποτελέσματα από όπου και αν έχουν περάσει.
    Την Προεδρία την μοιράζονται σε κάθε θητεία του περιφερειακού ΣΑΕ οι περιφέρειες που το αποτελούν εκ περιτροπής.

    ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ

    Τα περιφερειακά ΣΑΕ συνεδριάζουν κάθε 2 χρόνια στις περιοχές τους με γνωστά εκ των προτέρων θέματα και ατζέντα. Τα έξοδα επιβαρύνουν τους Οργανισμούς που συμμετέχουν.
    Τα συμπεράσματα, οι συμμετοχές, τα πρακτικά κλπ. κατατίθενται στην
    Γ.ΓΡ.Απ. Ελ. και στο ΔΣ του ΣΑΕ.
    Η θητεία του κάθε περιφεριακού Συμβουλίου ΣΑΕ είναι 2 χρόνια.

    ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΕ (Στην Ελλάδα)

    Η ΓΣ του ΣΑΕ με εκλογές και συζήτηση πάνω στα συμπεράσματα των περιφερειακών συνελεύσεων να γίνεται κάθε 5 χρόνια με σφιχτό πρόγραμμα και δεν θα ξεπερνάει το τριήμερο
    Ο τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου εναλάσσεται ανάμεσα στις πόλεις που έχουν την υποδομή να στηρίξουν ένα τέτοιο Συνέδριο.
    Μόνιμα εργαστήρια στην ΓΣ θα είναι η Παιδεία, Ο Πολιτισμός και η Επικοινωνία. Κάποια από αυτά μπορούν να συνδυαστούν με το Δίκτυο της Νεολαίας ή των Επιστημόνων.
    Στην ΓΣ να υπάρχει στα εργαστήρια και στα Δίκτυα καθημερινό παρουσιολόγιο,

  • 13 Δεκεμβρίου 2012, 18:27 | Andreas Savva

    KAI GIATI PARAKALW TA PERIFERIAKA SIMBOULAI NA EKLEGONTE STIN 8ESALONIKI KAI OXI APO TA MELOI TOUS STIN PERIFERIA?
    MIPOS GIA NA TOUS DINETE H DINATOTITA NA KANOUN MAGIREMATA STIN 8ESALONIKI? E3ALLOU EINAI FISI ADINATO KAI POLIE3ODO NA PARISTANTE TA MELOI STIN 8ESALONIKI. 8A MOU PITE 8A PARISTANTE OI ANTIPROSOPOI TOUS… NAI KALA… PIOI ANTIPROSOPOI? EKLEGMENOI APO PION? MIPOS ENOATE OI DIORISMENOI?