Άρθρο 09: Ειδική Διοικητική Προσφυγή

1. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στο αρ. 30 του Ν. 3982/2011, κατά των αποφάσεων των Επιμελητηρίων ως αδειοδοτουσών αρχών με τις οποίες χορηγούνται άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας στις μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες ή απορρίπτονται σχετικές αιτήσεις χωρεί ειδική διοικητική προσφυγή για παράβαση νόμου ενώπιον της Διοικητικής Επιτροπής του εκάστοτε Επιμελητηρίου. Η προσφυγή ασκείται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την ανάρτηση της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίηση ή αφότου έλαβε γνώση αυτής ο έχων έννομο συμφέρον.
2. Προσφυγή επιτρέπεται και κατά παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας των οργάνων των Επιμελητηρίων ως αδειοδοτουσών αρχών. Στην περίπτωση αυτή η προσφυγή ασκείται εντός δεκαημέρου από την άπρακτη παρέλευσης της ειδικής προθεσμίας που, τυχόν, τάσσει ο νόμος για την έκδοση της οικείας πράξης, διαφορετικά μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου.
3. Η Διοικητική Επιτροπή του εκάστοτε Επιμελητηρίου αποφαίνεται επί της προσφυγής μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της. Αν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία χωρίς να εκδοθεί απόφαση θεωρείται ότι η προσφυγή έχει σιωπηρώς απορριφθεί.
4. Η άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

  • Άρθρο 9, παράγραφος 1.
    Οι διοικητικές προσφυγές δεν είναι δυνατόν να κατατίθενται στη Διοικητική Επιτροπή των Επιμελητηρίων, γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, η Διοικητική Επιτροπή των Επιμελητηρίων θα κληθεί να κρίνει και να αποφασίζει για μία προσφυγή επί θεμάτων, που δεν εμπίπτουν στην άμεση αρμοδιότητα της και για τα οποία ενδεχομένως να λείπουν οι ειδικές τεχνικές γνώσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη απαξίωση της διαδικασίας αδειοδότησης.
    Προτείνουμε να κατατίθεται στη Διοικητική Επιτροπή των Επιμελητηρίων μόνο μία αρχική ένσταση, επί της οποίας η Διοικητική Επιτροπή να αποφαίνεται για την αναπομπή των απορριπτόμενων αιτήσεων στην υπηρεσία χορήγησης αδειών του Επιμελητηρίου για επανεξέταση του θέματος.
    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εφόσον ακολουθήσει διοικητική προσφυγή, αυτή θα πρέπει να κατατίθεται σε υπερκείμενη αρχή της Υπηρεσίας Χορήγησης Αδειών των Επιμελητηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν. 3982/2011.
    Επίσης, εκτιμούμε ότι η προθεσμία των 15 ημερών είναι εξαιρετικά περιορισμένη και προτείνουμε να αυξηθεί στις 30 ημέρες και η έναρξή της να προσδιορίζεται από την ημέρα γνωστοποίησης της απορριπτικής απόφασης στον ενδιαφερόμενο.

  • Άρθρο 9 παρ. 2 Προσφυγή επιτρέπεται και κατά παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας των οργάνων των Επιμελητηρίων ως αδειοδοτουσών αρχών. Στην περίπτωση αυτή η προσφυγή ασκείται εντός ( ΌΧΙ δεκαημέρου) ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ από την άπρακτη παρέλευσης της ειδικής προθεσμίας που, τυχόν, τάσσει ο νόμος για την έκδοση της οικείας πράξης, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΤΑΣΣΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου.
    Άρθρο 9 παρ. 3 Η Διοικητική Επιτροπή του εκάστοτε Επιμελητηρίου αποφαίνεται επί της προσφυγής μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της. Αν παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία χωρίς να εκδοθεί απόφαση θεωρείται ότι η προσφυγή έχει σιωπηρώς ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ (να διαγραφεί η λέξη απορριφθεί) .
    ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗς ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΡΘΡΟΥ 5 παρ.2. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ή ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
    Άρθρο 9 παρ. 4 Η άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής ενώπιον της Διοικητικής Επιτροπής του εκάστοτε Επιμελητηρίου αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

  • Άρθρο 9 παρ. 1 Με την επιφύλαξη των οριζομένων στο αρ. 30 του Ν. 3982/2011, κατά των αποφάσεων των Επιμελητηρίων ως αδειοδοτουσών αρχών με τις οποίες χορηγούνται άδειες εγκατάστασης, λειτουργίας, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, στις μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες ή απορρίπτονται σχετικές αιτήσεις χωρεί ειδική διοικητική προσφυγή για παράβαση νόμου ενώπιον της Διοικητικής Επιτροπής του εκάστοτε Επιμελητηρίου και κατ΄ ενδικοφανή έφεσιν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας.
    Η προσφυγή ασκείται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την ανάρτηση της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίηση ή αφότου έλαβε γνώση αυτής ο έχων έννομο συμφέρον.
    Η παράγραφος αυτή επαναδιατυπώνεται ως εξής:
    Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ (να διαγραφεί η λέξη ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (15)) ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΩΝ ΑΦΟΤΟΥ ΕΛΑΒΕ ΓΝΩΣΗ ΑΥΤΗΣ Ο ΕΧΩΝ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ