Άρθρο 03: Διαδικασία Πιστοποίησης της Υπηρεσίας Χορήγησης Αδειών των Επιμελητηρίων

1. Τα κατά τόπους ενδιαφερόμενα, για πιστοποίηση της Υπηρεσίας Χορήγησης Αδειών, Επιμελητήρια υποβάλλουν αίτηση πιστοποίησης στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού (ΔΑΝΣ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
2. Η αίτηση των κατά τόπους ενδιαφερομένων Επιμελητηρίων συνοδεύεται με φάκελο που περιλαμβάνει τον Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας της Υπηρεσίας Χορήγησης Αδειών όπως εξειδικεύεται στο Παράρτημα ΙΙ και αφορά στις εφαρμόσιμες απαιτήσεις όπως αναφέρονται στο Παράρτημα Ι τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος.
3. Η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης και Συντονισμού (ΔΑΝΣ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διενεργεί τυπικό έλεγχο πληρότητας του φακέλου και εν συνεχεία τον διαβιβάζει στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για την αξιολόγηση των εφαρμόσιμων απαιτήσεων. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις στο φάκελο είτε κατά τον έλεγχο από τη ΔΑΝΣ είτε κατά την αξιολόγηση από το ΕΣΥΔ, το ενδιαφερόμενο Επιμελητήριο ενημερώνεται εγγράφως για αυτές.
4. Κατά το στάδιο της αξιολόγησης του φακέλου από το ΕΣΥΔ μικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή επιθεωρητών του ΕΣΥΔ και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διενεργεί επιθεώρηση για τον έλεγχο της τεχνικής επάρκειας του ενδιαφερόμενου Επιμελητηρίου.
5. Εφόσον το ενδιαφερόμενο Επιμελητήριο πληρεί τις εφαρμόσιμες απαιτήσεις, το ΕΣΥΔ εκδίδει σχετική Βεβαίωση, η οποία έχει ισχύ δυο (2) ετών. Η Βεβαίωση διαβιβάζεται στη ΔΑΝΣ και διαπιστώνεται η διαδικασία της πιστοποίησης της υπηρεσίας χορήγησης αδειών των επιμελητηρίων με την έκδοση Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας η οποία αναρτάται στον οικείο διαδικτυακό τόπο.
6. Η ισχύς της Βεβαίωσης ανανεώνεται με την κατάθεση αιτήματος ανανέωσης από το ενδιαφερόμενο Επιμελητήριο δύο (2) μήνες πριν τη λήξη της. Σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει μεταβολή ουσιωδών σημείων του Κανονισμού Λειτουργίας, το Επιμελητήριο με το αίτημα ανανέωσης καταθέτει εκ νέου το Καταστατικό του, τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, ενώ μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΣΥΔ και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας διενεργεί εκ νέου επιθεώρηση.
7. Η πιστοποίηση ανακαλείται με την έκδοση Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας σε περίπτωση μη κατάθεσης αιτήματος ανανέωσης ή διαπίστωσης παραβίασης ουσιωδών όρων αυτής.

  • Άρθρο 3.
    Θεωρούμε ορθή την απαίτηση πιστοποίησης από το ΕΣΥΔ για τις υπηρεσίες χορήγησης αδειών των Επιμελητηρίων με την εφαρμογή συγκεκριμένου προτύπου, αν και κρίνουμε ότι ο χρόνος ισχύος της πιστοποίησης θα πρέπει να είναι τρία χρόνια.

  • 9 Νοεμβρίου 2012, 20:46 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Άρθρο 3 παρ. 6 & 7 – Αν δεν ανανεωθεί η άδεια ή ανακληθεί, τι γίνεται ο φάκελος της επιχείρησης (που διαβιβάζεται;)
    Ποιος είναι ο αρμόδιος και τι θα γίνει με τις προθεσμίες που θα τρέχουν;

    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ