Άρθρο 06: Διενέργεια και Ανάθεση Επιθεωρήσεων από τα Επιμελητήρια

1. Τα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές διενεργούν επιθεωρήσεις σε κάθε δραστηριότητα που υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 3982/2011 στις εξής περιπτώσεις:
Α) για να κρίνουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των δραστηριοτήτων που έχουν αδειοδοτηθεί από αυτά σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 3982/2011 και τη διαδικασία όπως ορίζεται στην υπ΄αρ΄οικ. 483/35/Φ.15 (ΦΕΚ 158/Β/03/02/2012) Υπουργική Απόφαση, ως εκάστοτε ισχύει.
Β) δειγματοληπτικά βάσει ετήσιου προγράμματος που συντάσσεται σε συνεργασία με τις Αδειοδοτούσες Αρχές της Περιφέρειας και
Γ) μετά από έγγραφη επώνυμη καταγγελία και εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών.
2. Τα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές αναθέτουν την πραγματοποίηση των επιθεωρήσεων σε μονομελή ή πολυμελή όργανα με ειδική έγγραφη εντολή στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία των Επιθεωρητών, τα στοιχεία του παρέχοντος την εντολή, η ημερομηνία του ελέγχου και η μονάδα που θα ελεγχθεί. Μετά την διενέργεια των επιθεωρήσεων συντάσσονται σχετικές εκθέσεις για την διαπίστωση της τήρησης ή μη των όρων που έχουν τεθεί για τη λειτουργία.
3. Στην περίπτωση των δειγματοληπτικών ή των μετά από επώνυμη καταγγελία επιθεωρήσεων, τα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές μπορούν να προσφεύγουν στους Επιθεωρητές του Μητρώου Πιστοποιημένων Επιθεωρητών (αρ.27 του Ν. 3982/2011) ή στη συνδρομή άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών συναφών με την διαδικασία αδειοδότησης.
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα από την λειτουργία των μονάδων ή παρεκκλίσεις από τους όρους λειτουργίας τους, εφαρμόζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με την κατηγορία της μονάδας οι διατάξεις των άρθρων 22 και 29 του Ν. 3982/2011 και του άρθρου 8 του παρόντος.

  • Άρθρο 6 παρ. 1. Γ. Να προστεθεί…ως προυπόθεση η προθεσμία να ισχύει από την ημερομηνία του αριθμού του πρωτοκόλλου.
    Άρθρο 6 παρ. 2 Να προστεθεί … Η ‘Εκθεση συντάσσεται κατά την στιγμή του ελέγχου και υπογράφει επ’ αυτής υποχρεωτικά ο ελεγχόμενος ή προστήθεις του άλλως «πάσχει ακυρότητα». Αν αρνηθεί την υπογραφή αντίγραφο της έκθεσης με την ένδειξη «αρνήθηκε να υπογράψει» κοινοποιείται μέσα σε 24 ώρες στην επιχειρήση.
    Άρθρο 6 παρ. 3 Στην περίπτωση των δειγματοληπτικών ή των μετά από επώνυμη καταγγελία επιθεωρήσεων, τα Επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές μπορούν να προσφεύγουν στους Επιθεωρητές του Μητρώου Πιστοποιημένων Επιθεωρητών (αρ.27 του Ν. 3982/2011) ή στη συνδρομή άλλων ελεγκτικών ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ υπηρεσιών, συναφών με την διαδικασία αδειοδότησης. ΓΙΑ τους ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΡΘΡΟ 5 παρ.2.
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ