Άρθρο 2: Λύση και εκκαθάριση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

Λύση και εκκαθάριση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.

1. Η εταιρεία «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (ν. 528/ 1977), λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση από 01.01.2014, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο παρών νόμος και συμπληρωματικώς ο κ.ν. 2190/1920.

2. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων τη ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» συγκαλείται εκτάκτως και ορίζει εκκαθαριστή μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας αυτής ορίζεται εκκαθαριστής με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

3. Από 1.1.2014 το σύνολο των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» μεταβιβάζεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης, άδειας ή έγκρισης στο Υπουργείο Οικονομικών. Μετά την απογραφή της ακίνητης περιουσίας από τον εκκαθαριστή και την αποτίμηση αυτής από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920, οφείλεται από το Υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί στοιχείο της εκκαθάρισης το ισόποσο της αξίας της περιουσίας αυτής, το οποίο δύναται να συμψηφίζεται με απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά της υπό εκκαθάριση εταιρείας, μετά από απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του καθ’ ύλη αρμόδιου Υπουργού.

Ειδικώς το ευρισκόμενο στο Δήμο Ηλιουπόλεως Αττικής, επί της οδού Μαρίνου Αντύπα 86-88, ακίνητο παραχωρείται από την «Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε.» εξ ολοκλήρου κατά χρήση χωρίς αντάλλαγμα στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε» για τη στέγαση των υπηρεσιών της από 01.01.2014 έως 31.12.2014.

4. Το σύνολο των στοιχείων της κινητής περιουσίας της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», συμπεριλαμβανομένων σημάτων, πνευματικών και κάθε άλλου είδους δικαιωμάτων, πλην χρηματικών απαιτήσεων της κατά τρίτων, απογράφονται από τον εκκαθαριστή, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως από 01.01.2014, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης, άδειας ή έγκρισης στο Υπουργείο Οικονομικών και μπορούν να εισφέρονται στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε» με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

5. Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και κάθε άλλη πράξη που συνδέεται με αυτήν απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά ή τέλος. Οι εκθέσεις απογραφής και αποτίμησης εγκρίνονται με αποφάσεις του εποπτεύοντος Υπουργού και το απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης, που περιγράφει τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, με την περίληψη που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του β.δ. 533/1963, όπως ισχύει, καταχωρίζεται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου. Ομοίως ατελώς πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού μπορούν να συμψηφίζονται οφειλές της «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» προς το Ελληνικό Δημόσιο με οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την «Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.».

7. Για την κάλυψη των αναγκών της υπό εκκαθάριση εταιρείας, μπορεί να αποσπάται σε αυτήν με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, μετά από αίτημα του εκκαθαριστή, προσωπικό της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος, έως την περάτωση των εργασιών εκκαθάρισης, χωρίς να απαιτείται σχετική αίτηση του. Οι ως άνω αποσπάσεις αίρονται αυτοδικαίως με το πέρας των εργασιών της εκκαθάρισης ή και πριν το πέρας με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού.

8. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη λύση και εκκαθάριση της «Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου» Α.Ε.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:38 | Μανώλης Κουτεντάκης

    Πολλά τα χρόνια της προσφοράς του ΟΠΕ.
    Ειδικά τα τελευταία χρόνια μας βοήθησε να κάνουμε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σημαντική η συμβολή του Άλκη Καλαμπόκη.
    Ευχόμαστε το νέο σχήμα να βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:00 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΠΕ

    ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΜΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4-5 ΗΜΕΡΩΝ ΑΚΟΜΑ.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:40 | ANASTASIOS P.

    Η προτεινόμενη λύση δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό στις εξαγωγές της χώρας μας.
    Γιατί πειράζουμε κάτι που για χρόνια διαπρέπει και είναι το στήριγμα των εξαγωγέων;
    Ενδυναμώστε το, υποστηρίξτε το, ενισχύστε το.
    Λέμε όχι στην εκκαθάριση ενός φορέα, μέσω του οποίου έχουν ωφεληθεί οι εξαγωγείς πολλαπλά.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:41 | Αλέξανδρος Μεντάκης

    Είναι απορίας άξιο να καταργείται ένας Οργανισμός ο οποίος έχει τόσα προσφέρει εδώ και χρόνια κι έχει πολλά να προσφέρει ακόμα σε τόσες επιχειρήσεις που, ΤΩΡΑ περισσότερο από ποτέ, έχουν την ανάγκη να στραφούν προς το εξωτερικό για να στηρίξουν τη δική τους βιωσιμότητα και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα και της ελληνικής οικονομίας!
    Οι ίδιες οι επιχειρήσεις μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον ΟΠΕ, τους ανθρώπους του, διότι έχουν βοηθηθεί κι εκτιμήσει το έργο που γίνεται τόσα χρόνια, έχουν ανάγκη να βοηθηθούν κι άλλο από ανθρώπους που ξέρουν και κάνουν καλά τη δουλειά τους!
    Αυτό δεν έχει από μόνο του αξία, ουσία και δύναμη;
    Με τόση τεχνογνωσία, ικανότητα και μεράκι που έχουν οι άνθρωποι του ΟΠΕ είναι μάλλον απερίσκεπτο να αποφασίζεται η λύση ενός τέτοιου οργανισμού και η «ακύρωση» των ανθρώπων του!!

    Είχα την τύχη και την τιμή να είμαι κι εγώ για κάποια χρόνια μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΠΕ και είδα υπαλλήλους να δουλεύουν χωρίς να κοιτάνε ωράριο και κόπο, κάτι που μάλλον θα εκπλήσσει όσους έχουν μια πάγια και λίγο-πού γνωστή εικόνα σχηματισμένη για το Δημόσιο, τους φορείς και τους υπαλλήλους τους… Είδα να γίνονται καταπληκτικά και ουσιαστικά πράγματα, συμμετείχα σε δράσεις που θα ζήλευαν ακόμη και αντίστοιχοι φορείς του εξωτερικού, και τα οποία είχαν ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ αποτελέσματα ως προς τη βοήθεια που πρόσφεραν τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις που αύξαναν τις εξαγωγές τους όσο και σε όλο το brand name της Ελλάδας π.χ. στα τρόφιμα, ποτά και τη γαστρονομία (το πολύ επιτυχημένο Kerasma), που τόσο μεγάλη σημασία έχει για τη συνολική εξαγωγική μας προσπάθεια. Υπήρξα μέλος επιχειρηματικών αποστολών που άνοιξαν τον δρόμο πολύ επιτυχημένων συνεργασιών και γνωριμιών για τις ελληνικές εξαγωγές. ΑΚΟΜΑ και με ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μειωμένα κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, ο ΟΠΕ συμμετέχει ακόμα και σήμερα σε εκθέσεις και διοργανώνει δράσεις που άλλοι δεν θα κατάφερναν, χάρις στις ικανότητες και την εμπειρία όλων όσων δούλευαν τόσα χρόνια για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
    Τα πράγματα, νομίζω, είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πολύ απλά: θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τις ελληνικές εξαγωγές;; ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ τον ΟΠΕ, τους συναφείς Οργανισμούς και τους ανθρώπους τους αντί να δημιουργείτε κοστοβόρες και χρονοβόρες, εις βάρος των ελληνικών εξαγωγών, διαδικασίες…. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ!!

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:59 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΝΟΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.
    Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ, ΙΣΩΣ, ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ. ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ.
    ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΠΕ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ Ν.528/1977 ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ), ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ, ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:19 | nick

    Είμαι πολλά χρόνια εξαγωγέας και συνεργάζομαι με τον ΟΠΕ. Μέσω του ΟΠΕ επισκέφτηκα αγορές (Η.Π.Α., Κίνα, Βραζιλία κ.α.) που μόνος δε θα μπορούσα να επισκεφτώ. Θεωρώ ότι είναι εγκληματικό λάθος η συγχώνευση του Οργανισμού αυτού με έναν φορέα ο οποίος έχει σαν αντικείμενο τις επενδύσεις, εντελώς άσχετο δηλαδή με το αντικείμενο του ΟΠΕ.
    Μιλώντας με πολλούς συναδέλφους από την Κρήτη, η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, διότι το μοναδικό εργαλείο στο οποίο είχαμε πρόσβαση εμείς οι εξαγωγείς, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και άριστη εξυπηρέτηση από το προσωπικό, τίθεται σε εκκαθάριση.
    Πρέπει να αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο και αντιθέτως να ενισχυθεί ο ΟΠΕ οικονομικά και με νέο ανθρώπινο δυναμικό.
    Μην καταστρέφετε ό,τι υγιές υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο!

  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων καταθέτει την άποψη του κλάδου σχετικά με το έργο του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με την λειτουργία του Οργανισμού.

    Ο ΟΠΕ είναι ένας Οργανισμός ο οποίος επί πολλά χρόνια στηρίζει την εξαγωγική δράση των ελληνικών επιχειρήσεων και συμπαραστέκεται στην προσπάθεια τους για την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτήματα τους στις διεθνείς αγορές.

    O ΠΑΣΕΚΤ θεωρεί ότι η πολιτεία χρειάζεται να επανεξετάσει το ρόλο του ΟΠΕ προκειμένου να διασφαλιστεί το πολύπλευρο και ουσιαστικό έργο του και η προσφορά του προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Ειδικότερα σήμερα , κρίνεται απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε η ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου δράσης προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν την δραστηριότητα τους στις ξένες αγορές , ειδικότερα μέσα από το τρέχον κλαδικό Προωθητικό Πρόγραμμα Κατεψυγμένων Αλιευμάτων (Μέτρο 3.4-ΕΠΑΛ 2007-13) του οποίου συνεχίζεται η υλοποίηση με ορίζοντα δράσης 2 περίπου ετών ακόμα.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 09:50 | ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ

    H Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου έχει εκπονήσει τον εθνικό στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό για το Ελληνικό κρασί στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, το οποίο σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης με σκοπό να εξάγεται το Ελληνικό κρασί στις αγορές του κόσμου.
    Για εμάς ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) είναι η αιχμή του δόρατος που βοηθάει τις εταιρείες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των εξαγωγών τους.
    Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεται στενά και αρμονικά με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου προς αυτή την κατεύθυνση.
    Tην τελευταία δεκαετία έχουμε προχωρήσει μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου σε προγράμματα προώθησης όπως είναι το Μέτρο 4.3, το πρόγραμμα Oenotros, το πρόγραμμα Wonderful Wines, τα οποία είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανοδική πορεία των εξαγωγών του Ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές. Την τελευταία τριετία είχαμε μία πολύ στενή συνεργασία στα πλαίσια της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οίνου σε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο και συνεχίσθηκε την τέταρτη χρονιά (2012-2013) στο πλαίσιο ενός ενιαίου κοινού προγράμματος προώθησης του ελληνικού κρασιού στις αγορές χωρών όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα.
    Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία οριστικοποίησης του προγράμματος για την περίοδο 2013-14, του οποίου η εφαρμογή θα ξεκινήσει άμεσα με ολοκλήρωση την 31.07.2014.
    Φοβούμαστε ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί με το σχέδιο νόμου, δηλαδή η εκκαθάριση του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Α.Ε.» και μάλιστα άμεσα (31.12.2013) και η ένταξη των αρμοδιοτήτων του στην υπό τροποποίηση «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» από 01.01.2014 θα δυσχεράνει σε ύψιστο βαθμό την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος χωρίς να αποκλείεται και η ακύρωση ενός μέρους του. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για πρόγραμμα, μοναδικό για τον κλάδο του κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Προώθηση των κρασιών σε Τρίτες Χώρες, ύψους 8.000.000 Ευρώ, εκ των οποίων το 50% καλύπτεται από την Ε.Ε.
    Πάντως, από την δική μας πλευρά, των εξαγωγέων οινοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα, υποστηρίζουμε την άποψη ότι ο ΟΠΕ θέλει υποστήριξη, περαιτέρω χρηματοδότηση, νέο ανθρώπινο δυναμικό με αναβάθμιση των οργανωτικών δομών του και ενίσχυση από ολόκληρη την κρατική μηχανή, προκειμένου να υποστηρίξει με έργα και δράσεις την εξωστρέφεια, τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της χώρας και κυρίως να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στη μεγάλη δύναμη των Ελλήνων μικρομεσαίων παραγωγών που είναι ο κορμός της Εθνικής μας οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο Οργανισμός να παραμείνει αυτόνομος χωρίς την εμπλοκή των επενδύσεων.
    Το μοντέλο αυτό υπάρχει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Διαφορετικά θα υπάρχει ένα ετερόκλητο σχήμα δύο πυλώνων χωρίς ουσιαστική σύνδεση μεταξύ τους. Άρα ούτε οικονομίες κλίμακος, ούτε συνέργειες. Οι εξαγωγές είναι ένα στέρεο κεφάλαιο και πρέπει να στηριχθούν από όλους μας σε ένα δυνατό και αυτόνομο φορέα εξαγωγών.
    Πρόσθετα και όσον αφορά τη διατύπωση που έχει το Νομοσχέδιο μας προβληματίζει ότι δεν ξεκαθαρίζεται στο τι θα συμβεί στις περιπτώσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων ως και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στις περιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να εμφανίζονται εκκρεμότητες των έργων σε εξέλιξη ως χρηματικές απαιτήσεις. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο όλες οι χρηματικές απαιτήσεις παραμένουν στον εκκαθαριστή προς εκκαθάριση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση και την ακύρωση έργων με όποιες επόμενες συνέπειες μπορεί να προκύψουν για το ίδιο το έργο αλλά και για το ενδεχόμενο επιστροφής κονδυλίων (προκαταβολές κ.λπ) και ενδεχόμενων προσαυξήσεων.

  • Για τους φορείς που διαχρονικά έχουν στόχο των εξαγωγικό προσανατολισμό των μελών τους, όπως η ΚΕΟΣΟΕ για τους συνεταιρισμούς, η εμπειρία έχει καταδείξει το σημερινό αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα της συνολικής αναβάθμισης της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, αναβάθμιση που απαιτείται πολυσύνθετη προσπάθεια.
    Είναι γεγονός επίσης ότι οι προηγμένες εξαγωγικές χώρες είτε της Ε.Ε., είτε οι Τρίτες χώρες διαθέτουν ισχυρούς Οργανισμούς που έχουν στόχο να καθιερώσουν το brand image και τα προϊόντα τους στις ξένες αγορές, εξασφαλίζοντας έτσι αποτελεσματική διείσδυση σ’ αυτές.
    Αν και πανθομολογείται ότι η ανάγκη εξωστρεφούς προσανατολισμού της χώρας μας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της οικονομικής συγκυρίας, η συν-θήκη αυτή δεν είναι αυτονόητη με τις εξελίξεις που προαλείφονται για τον Ο.Π.Ε.
    Είναι σαφές ότι κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας προϋποθέτει σχεδιασμό, αποτύπωση στόχων, ανάπτυξη δομών, χρηματοδότηση, αξιολόγηση και μέτρηση αποτελεσμάτων.
    Παράλληλα η εξαγωγική πολιτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της οικονομίστικης αντίληψης των ελλειμμάτων, αλλά ως μια διαρκής επένδυση.
    Υπό αυτή την έννοια σήμερα αν και αποδεκατισμένος ο ΟΠΕ διαθέτει ανθρώπινο και μη κεφάλαιο που η πολιτεία οφείλει να αναπτύξει υπό την σκέπη ενός δυναμικού φορέα εξαγωγών.
    Σήμερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την λύση και κατάργηση του ΟΠΕ, θεωρούμε ότι δεν συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη ενός αυτοτελούς φορέα εξαγωγών που είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ενός πυλώνα εξωστρέφειας αφού αποτελεί για τη χώρα μας μέρος μιας βιώσιμης προοπτικής εξόδου από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 08:53 | Manos Tsantes

    Η επιχειρούμενη «συγχώνευση» μαζί με την κατάργηση του ΟΠΕ, ο οποίος στα τριάντα χρόνια της ιστορικής του διαδρομής έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων και στην αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών, ιδιαίτερα δε την περίοδο 2004 – 2009 όπου πραγματικά διέπρεψε με πρωτοβουλίες και παγκόσμια συνέδρια, θα ατονήσει την προσπάθεια που γίνεται γιατί θα επικαλυφθεί και θα απορροφηθεί από τις Επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση.
    Πιστεύουμε στη διατήρηση της αυτονομίας του Οργανισμού και στην ενδυνάμωσή του με στελεχιακό δυναμικό που είναι αναγκαία προυπόθεση για τη δυναμική παρουσία και προώθηση των Ελληνικών προιόντων στις Διεθνεις αγορές που τόσο εχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία αυτούς τους δυσκολους καιρούς.Η εξωσρέφεια πλέον είναι η μονοδική μας ελπίδα!!.

  • 25 Οκτωβρίου 2013, 08:18 | Πεθμανίδης Κώστας

    Εύχομαι από καρδιάς το νέο σας σχήμα να λειτουργήσει.
    Άποψή μου είναι πως εν μέσω κρίσης, με 30% ανεργία, με περίπυ 30% μείωση του ΑΕΠ, με Διεθνή κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την αποβιομηχανοποίηση τως χώρας, και με προβλέψεις μείωσης του ΑΕΠ και αύξησης της ανεργίας κατά το 2014, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ οργανισμών που λειτουργούν, παρουσιάζουν αξιοζήλευτη άνοδο όλων των δεικτών παραγωγικότητας και αποτελούν στήριγμα των ελληνικών εξαγωγών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
    Εγώ προσωπικά θα καθιστούσα τον ΟΠΕ σήμερα ως benchmark για την βελτίωση ολόκληρου του δημοσίου. Θα ερευνούσα τη συνταγή επιτυχίας του οργανισμού αυτού και θα καθιέρωνα τη Διόικηση με Στόχους ανάπτυξης και εξωστρέφειας ως εθνική στρατηγική διεξόδου από τη κρίση.

    Γνωρίζω πολύ καλά το αποτέλεσμα και τη μικρόνοη σκέψη πίσω από ενέργειες αυτού του τύπυ, δηλαδή του κλείνω και συγχωνεύω για εξοικονόμηση πόρων και αύξηση αποδοτικότητας.
    Μικρόνοη και μάταιη πολιτική που καταστρέφει δίχως αξιολόγηση και σκέψη.
    Επειδή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην προχωρήσει η κατάργηση του ΟΠΕ, άλλωστε κάποιοι αήτητοι έτσι αποφάσισαν να πράξουν, ας δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην επιχειρισιακή συνέχεια του έργου του ΟΠΕ, και ας προσέξουν τα θέματα αρμοδιοτήτων, υπογραφών και ευθυνών, καθώς και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας ώστε να μην χάσουμε οι εξαγωγείς, όσοι πλέον από εμάς ακόμα δυνάμεθα να προσφέρουμε, έναν πολύτιμο συνεργάτη με επίκαιρη και αναγκαία τεχνογνωσία.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 21:50 | Πηνελόπη

    Σήμερα σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης για τη χώρα, επιχειρείται να φτιαχτεί κάτι καινούριο από μηδενική στην ουσία βάση πειραματιζόμενοι και με αβέβαια τα αποτελέσματά του. Κάτι τέτοιο όμως αυτή την εποχή ούτε ως σκέψη θα πρέπει να υπάρχει. Αντίθετα επιβάλλεται η άμεση ενίσχυση του μοναδικού υφιστάμενου Οργανισμού του ΟΠΕ που επί δεκαετίες τώρα με την μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία του πάνω στα θέματα της προώθησης των εξαγωγών έχει βοηθήσει και εξακολουθεί να βοηθά τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 21:21 | Γιώργος

    Η Ελληνική αγορά στην παρατεταμένη περίοδο της κρίσης που διέρχεται η χώρα, έχει στην ουσία κλείσει. Η μόνη διέξοδος είναι η φυγή προς τα έξω. Ο ΟΠΕ όχι μόνο ανταποκρίνεται στο έργο του αλλά βοηθά τα μέγιστα με την πολυετή εμπειρία του τόσο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στις εξαγωγές όσο ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή της κρίσης βοήθησε δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις προέτρεψε να στραφούν στο εξωτερικό, επιχειρώντας στην εξαγωγική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να βρουν λύσεις. Χωρίς τη σημαντική βοήθεια του ΟΠΕ πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές θα είχαν οδηγηθεί σε κλείσιμο με όλες τις συνέπειες.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 18:54 | ΑΣΠΑΣΙΑ Β.

    Μια ακόμη πρωτοτυπία της ελληνικής κυβέρνησης! Η συρρίκνωση / διάλυση του ΟΠΕ , του πλέον εξειδικευμένου φορέα της Πολιτείας σε θέματα προώθησης των εξαγωγών!
    Είναι , νομίζω, πασίγνωστα τα προβλήματα που συναντούν οι ελληνικές μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις στην ισχνή και σε πενταετή ύφεση εγχώρια αγορά . Η μόνη διέξοδός τους και σανίδα σωτηρίας τους είναι οι ΕΞΑΓΩΓΕΣ! Αντί, λοιπόν, η Πολιτεία να στηρίξει και να ενισχύσει τον ΟΠΕ και, μέσα από αυτόν, τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που αγωνίζονται και αγωνιούν να μείνουν όρθιες, τον λύει και εκκαθαρίζει, αφήνοντας μετέωρες τις ανάγκες των εξαγωγέων και ασαφές το μέλλον του Οργανισμού.
    Γιατί δεν κοιτάζει η ελληνική Πολιτεία να αντιγράψει τα πετυχημένα παραδείγματα των ομόλογων με τον ΟΠΕ φορέων της Ιταλίας , Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας , αντί να προχωρεί σε δικά της εφευρήματα που υπαγορεύονται από προσωπικές πολιτικές ή έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης ? Γιατί οι νομοθέτες δεν ακούν τους εξαγωγείς και τους συνδέσμους τους ? Αλλά νομοθετούν από μόνοι τους?
    Επειδή διάβασα και το συνημμένο καταστατικό της νέας εταιρίας από το οποίο γεννώνται πολλές ερωτήσεις, προτείνω την εκ νέου μελέτη του θέματος .

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 16:27 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ

    Επίσης…. Πού είναι η εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου???? Ακόμα και να ήθελε κάποιος να δώσει μια ευκαιρία να δικαιολογήσει αυτό το αδικαιολόγητο εγχείρημα, πώς να καταλάβει δηλαδή το σκεπτικό πίσω από τη ρύθμιση??

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 15:53 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ

    Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου στο ενδεχόμενο κατάργησης του ΟΠΕ.
    Καταρχήν, αν το Υπουργείο αναζητά μια ρύθμιση θα πρέπει τηρώντας την αρχή της εταιρικότητας να διαβουλευτεί σε ουσιαστικό επίπεδο πρώτα με τους φορείς που εκπροσωπούν τους εξαγωγείς της χώρας. Το οτι αυτό το βήμα αποφεύχθηκε καθιστά την προτεινόμενη ρύθμιση τουλάχιστον ανεπαρκή, ειδικά όταν αφορά ένα τόσο περίπλοκο θέμα όπως η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
    Ακόμη, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, περιμένει κανείς να έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες από τις αρχές καλής νομοθέτησης ενέργειες. Έχει μελετηθεί επαρκώς το πρόβλημα στο οποίο η ρύθμιση θα φέρει λύση? (Αλήθεια ποιο είναι αυτό το πρόβλημα δεν είναι φανερό). Έχει συνταχθεί Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης η οποία να είναι τέτοιας ποιότητας που να μπορεί να βοηθήσει την επιλογή της κατάλληλης μεταξύ εναλλακτικών επιλογών? Γιατί όπως φαίνεται η επιλογή της ίδρυσης του ενιαίου φορέα είναι η μοναδική λύση που συζητείται. Το γεγονός πως κάποιες χώρες διαθέτουν ενιαίους φορείς δεν είναι αρκετό σαν κριτήριο επιλογής (λοιπόν και άλλες έχουν αυτόνομους φορείς, τι σημαίνει αυτό?). Επίσης, όπως προανέφερα η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους κατά τη σύνταξη του σχεδίου νόμου είναι ανύπαρκτη και επιπλέον η κοινωνική διαβούλευση είναι πολύ περιορισμένη στις λίγες αυτές μέρες που της δόθηκαν. Όλα αυτά μαρτυρούν βιασύνη, προχειρότητα και ποιος ξέρει τι άλλο.
    Ακόμη, οι υπηρεσίες του ΟΠΕ – όπως και κάθε αντίστοιχου οργανισμού στο εξωτερικό- είναι σε τέτοιο βαθμό εξειδικευμένες που είναι αδιανόητο να διακινδυνευθεί αυτή η συγκεντρωμένη γνώση και εμπειρία, προς όφελος ενός κοινού σχήματος με έντονα αμφίβολο αποτέλεσμα και χωρίς σαφή προσανατολισμό στην ένωσή του.
    Ο ΟΠΕ χρειάζεται αναβάθμιση τέτοια που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων των αναγκών των εξαγωγέων της χώρας μας που παλεύουν για μια ευκαιρία στο εξωτερικό και σύμμαχοί τους είναι πολύ λίγοι, ένας εκ των οποίων ο ΟΠΕ.
    Τέλος, οι σχέσεις και οι συνεργασίες με τους ξένους επιχειρηματίες χτίζονται στη βάση της εμπιστοσύνης και των ετών επαφής σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις. Είναι κακή εικόνα για τη χώρα μας υπό την επιχειρηματική έννοια – και με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η εικόνα στο doing business- η κατάργηση ενός φορέα που υπήρξε το σημείο επικοινωνίας τόσα χρόνια. Οι σχέσεις αυτές καλλιεργούνται σε περιβάλλον σταθερότητας, ούτε το όνομα του οργανισμού δεν θα έπρεπε να αλλάξει, πόσω μάλλον να καταργηθεί πλήρως. Θυμίζει το γαϊτανακι με τη συνένωση και το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Υπουργείων που γίνεται στη χώρα μας τόσο συχνά – και μερικές φορές χωρίς νόημα – και σε έναν ξένο συνέταιρο μόνο κακή εντύπωση μπορεί να προκαλέσει. Εξαγωγές και επενδύσεις είναι δύο διαφορετικά και πολύ σημαντικά πράγματα, ας διατηρηθούν έτσι και ας ενισχυθούν.
    Προτείνω να αποσυρθεί πάραυτα το νομοσχέδιο και να ενισχυθεί έντονα και έμπρακτα ο ΟΠΕ στο καίριο έργο του, διατηρώντας την αυτονομία του.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 15:56 | Βανέσσα Αλεξιάδου

    Σενάριo Επιστημονικής Φαντασίας ….!

    ΤΙΤΛΟΣ : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ STAR TREK ΜΕ ΤΟ ENTERPRISE GREECE !!!

    Κλείνουμε Οργανισμούς που χρειαζόμαστε (κατά γενική ομολογία) γιατί σκοπός είναι η … καταστροφή οποιουδήποτε υγιούς οργανισμού, ενισχύουμε το τίποτα με ολίγην μερίδα υπηρεσιών υπουργείου, με ολίγην από … άλλο υπουργείο και καταλήγουμε σε ένα δυσκολοχώνευτο πιάτο αλά ΥΠΑΑΝ… Κι αυτό είναι το επίτευγμα κάποιων μεγάλων εγκεφάλων – chefs της Πολιτικής Ηγεσίας …. Εύγε..! Συνεχίστε έτσι … μέχρι τελικής καταστροφής αυτής της έρμης χώρας !!!!

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 13:50 | Mpia Nikopoulou

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΑΝ
    ( Χατζηδάκης – Μηταράκης _ Τσόκας )
    ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΟΝ ΟΠΕ
    – Δεν κάνει καλά τη δουλειά του?
    – Έχετε διαπιστώσει ανεπάρκεια?
    – Έχετε δώσει σχετικές οδηγίες και δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν?
    Γιατί επιλέχθηκε το INVEST IN GREECE ως ο καταλληλότερος φορέας για να αναβαθμιστεί?
    Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει στο σύνολό της η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΠΑΑΝ να απαντήσει και να αιτιολογήσει πλήρως την εμμονή της στην κατάργηση του μοναδικού φορέα στον τομέα των Εξαγωγών, ο οποίος και έργο παράγει και έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθάει την χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει.
    Σύσσωμη η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΝ, θα πρέπει να ενσκήψει και να δώσει άμεσα λύση στα όποια προβλήματα έχει ο ΟΠΕ, ώστε απερίσπαστος να συνεχίσει το έργο του που γνωρίζει και τόσο καλά κάνει επί 45 χρόνια, προς όφελος του Εξαγωγικού κόσμου αλλά και της χώρας γενικότερα.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 13:13 | ΝΙΚΟΣ ΠΗΧΑΣ

    Θεωρώ λάθος, αφ’ ενός την κατάργηση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, διότι είναι ένας Οργανισμός με επιτυχημένο και αναγνωρισμένο έργο από την επιχειρηματική κοινότητα της Χώρας και αφ’ ετέρου δημιουργείται ένας νέος Φορέας ο οποίος περιλαμβάνει και το κομμάτι των επενδύσεων το οποίο δεν έχει απολύτως καμία συνάφεια με τις εξαγωγές.

    Δεν καταλαβαίνω με πιο τρόπο ο νέος Φορέας θα βοηθήσει καλύτερα τις Ελληνικές Επιχειρήσεις στο εξαγωγικό έργο τους.

    Πιστεύω ότι δεν πρέπει να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν, αλλά θα πρέπει να έχουν στενότερη συνεργασία μόνο σε θέματα προώθησης των επενδύσεων και από το νομοσχέδιο να παραμείνει μόνο το κομμάτι που αφορά τη συνεργασία με τα Γραφεία ΟΕΥ, δηλ. το άρθρο 4.

    Ελπίζω ότι θα κυβερνήσει η λογική και θα ξανασκεφτείτε αυτό στο οποίο επιμένετε να προχωρήσετε, αφού όπως βλέπω υπάρχει αντίδραση και οι περισσότερες εξαγωγικές εταιρείες (εξάλλου αυτές αφορά άμεσα) δεν συμφωνούν.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 13:19 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΜΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    έχουμε συνεργαστεί με τον ΟΠΕ παλαιότερα και πρόσφατα σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και σε Επιχειρηματικές – Εμπορικές αποστολές. Είναι ο μοναδικός Δημόσιος Οργανισμός που ανταποκρίθηκε άμεσα στο να μας πληροφορήσει και να μας βοηθήσει στο εξαγωγικό μας έργο οποτεδήποτε το ζητήσαμε ως υπηρεσία για τα μέλη μας σε θέματα εξωστρέφειας – προβολής των προϊόντων τους.
    Ο ΟΠΕ, είναι ο μόνος φορέας που διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία και προσωπικό με βαθιές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία σε εξωστρεφείς δραστηριότητες καθώς πλέον στη σύγχρονη παγκόσμια αγορά, το στοίχημα της εξωστρέφειας κερδίζεται στα σημεία, δηλαδή στις επιμέρους και συμπληρωματικές δραστηριότητες που μπορεί να εφαρμόσει μια επιχείρηση για να βελτιώσει την εικόνα της και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό. Με συνέπεια και αφοσίωση, τα τελευταία 30 χρόνια, σχεδιάζει και υλοποιεί τέτοιου είδους δράσεις, διαβουλευόμενος με όλους τους φορείς της επιχειρηματικότητας για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των εξαγωγών μας.
    Επιπλέον στον ΟΠΕ ακούσαμε για πρώτη φορά τι σημαίνει γραμμικός κώδικας ΕΑΝ (Barcode) και με τη βοήθειά του είδαμε προϊόντα της περιοχής μας (οπωρoκηπευτικά, ελαιόλαδο, τυροκομικά, εκκλησιαστικές καμπάνες, παραδοσιακές φορεσιές, αλαβάστρινα αγάλματα κ.α.) να καταλαμβάνουν θέσεις σε ράφια και αγορές που δεν πιστεύαμε.
    Θα ήταν άδικη η κατάργηση αυτού του μοναδικού Οργανισμού ο οποίος και έργο παράγει και έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθάει τη χώρα ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι περισσότερες επιχειρήσεις ελπίζουν και έχουν στραφεί στις εξαγωγές. Αντιθέτως θα έπρεπε να ενισχυθεί και να γίνει αποτελεσματικότερος και όχι να απαξιωθεί από την Πολιτεία.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 12:50 | Σ.Ε.Θ

    Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, ως φορέας εκπροσώπησης κατεξοχήν εξαγωγικών εταιρειών συνεργάζεται στενά με τον Ο.Π.Ε. για την υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων προώθησης του κλάδου. Συνεπώς αναγνωρίζει και υποστηρίζει έντονα την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού φορέα ο οποίος θα λειτουργεί ως ο εκτελεστικός βραχίονας της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Ο Σ.Ε.Θ., υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του ΟΠΕ με ξεκάθαρη αποτύπωση στόχων, εξειδικευμένες δράσεις και κυρίως εξασφάλιση της ομαλούς ροής της χρηματοδότησης από κοινοτικά, εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια, που ως τώρα δεν κατέστη δυνατή.

    Προϋπόθεση για την ενίσχυση του τομέα της εξωστρέφειας, είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας του ΟΠΕ και η περαιτέρω ενίσχυσή του με εξειδικευμένο προσωπικό. Έμφαση πρέπει να δοθεί στον σχεδιασμό ενός καλά οργανωμένου σχεδίου συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων ώστε να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες αγκυλώσεις και να υλοποιούνται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι δράσεις προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 11:53 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΠΕ

    Όπως είναι ήδη γνωστό στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου» είναι αντίθετος με τη θέση του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και «απορρόφησης» της δραστηριότητάς του από τη νέα εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ».
    Η αντίθεσή μας αυτή δεν συνδέεται μόνο με την αγωνία μας για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αλλά και με τον επιδιωκόμενο μετασχηματισμό ως στρατηγική οικονομοτεχνική επιλογή. Η ίδια αντίθεση έχει ήδη εκφραστεί και από την πλειοψηφία των εξαγωγέων που έχουν μέχρι σήμερα συνεργαστεί με τον ΟΠΕ και εκφράζουν παράλληλα την ικανοποίησή τους από το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι υπάλληλοι του Οργανισμού. Με την επιλογή της εκκαθάρισης ουσιαστικά καταστρέφεται μια έτοιμη υποδομή για να αντικατασταθεί με κάτι άλλο το οποίο είναι ακόμη αβέβαιο και εξαιρετικά κοστοβόρο. Η εναλλακτική επιλογή ήταν η ενίσχυση του ΟΠΕ με πόρους και προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο έργο της προώθησης των ελληνικών εξαγωγών. Αντ’ αυτού το ήδη υπάρχον προσωπικό, το οποίο έχει μειωθεί κατά 60% από το έτος 2009 εξακολουθεί με αυτοθυσία να ανταποκρίνεται στο έργο του ενώ, από την άλλη πλευρά, «εκβιάζεται» και πιέζεται να συναινέσει άνευ όρων σε μονομερείς αποφάσεις, τις οποίες έχουν λάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο των Ελληνικών Εξαγωγών. Για την επίρρωση των παραπάνω έχουμε ήδη αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς και τους υπεύθυνους των κομμάτων, δεκάδες επιστολές εξαγωγικών φορέων και επιχειρήσεων, με τις οποίες οι ίδιοι οι εξαγωγείς εκφράζουν την αντίθεσή τους με την ουσιαστική κατάργηση του ΟΠΕ. Αλλά και αν ακόμη υποτεθεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου εξυπηρετεί μια ορθή επιλογή, αυτό είναι γεμάτο από ασαφείς και κατά την άποψη του Συλλόγου, σκόπιμα ελλειμματικές ρυθμίσεις .
    Αναφερόμαστε ειδικά :
    1) στο άρθρο 3 που φέρεται ότι ρυθμίζει «θέματα λειτουργίας» της υπό δημιουργία νέας εταιρίας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ».
    Με την παρ. 1 του άρθρου 3 το προσωπικό του ΟΠΕ μεταφέρεται στο σύνολό του, με την ίδια σχέση εργασίας στη νέα εταιρία. Ωστόσο στο δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου 1 υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι του ΟΠΕ υποχρεώνονται να υποβάλλουν στο ΥΠ.ΑΝ. «δήλωση αποδοχής» της μεταφοράς τους. Ποιος είναι ο λόγος που ο Υπουργός προτείνει τη δήλωση αυτή ; Όταν μάλιστα υπάρχει και η προτεινόμενη παράγραφος 2 που ακολουθεί, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται από τη νέα εταιρεία ο χρόνος υπηρεσίας των υπαλλήλων για όλες τις συνέπειες; Υποκρύπτεται μήπως η καταστρατήγηση νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η απαίτηση των εργαζομένων του ΟΠΕ από το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης του προσωπικού;

    2. Σχετικά με την τύχη της περιουσίας του ΟΠΕ που «ρυθμίζεται» από τις παραγράφους 3, 4 και 5 του άρθρου 2 : Οι ασάφειες που αφορούν την τύχη των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων του ΟΠΕ πρέπει να συνδυασθούν και με την παντελή έλλειψη ρυθμίσεων σχετικά με την τύχη των απαιτήσεων εργαζομένων, προμηθευτών και γενικά των δανειστών του ΟΠΕ κατά του Οργανισμού.
    Τι ακριβώς θα γίνει με τις απαιτήσεις αυτές; Θα πάνε στην εκκαθάριση; Και αν το προϊόν της εκκαθάρισης δεν επαρκεί για την πληρωμή τους, τότε τι θα συμβεί; Θα έχουμε «κούρεμα» σε ποσοστό που δεν μπορεί να διανοηθεί άνθρωπος και αυτό θα γίνει με μια μονοκονδυλιά; Και αυτό με τις ψήφους βουλευτών που δεν θα γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν, επειδή στο χρόνο που θα ψηφίσουν δεν θα είναι γνωστές οι εκθέσεις απογραφής και αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΠΕ ; Τι ακριβώς εννοεί ο έχων τη νομοθετική πρωτοβουλία Υπουργός όταν αναφέρεται σε «συμψηφισμό» των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου κατά του ΟΠΕ με αυτές του ΟΠΕ κατά του Δημοσίου ; Ποιες ακριβώς είναι οι απαιτήσεις των δύο πλευρών; Και γιατί ο Υπουργός δεν τις κατονομάζει από τώρα, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι δανειστές του ΟΠΕ αν τελικά μετά τους συμψηφισμούς θα υπάρξει προϊόν εκκαθάρισης, και ποιό είναι αυτό; Για ποιό λόγο εισφέρεται στο Ελληνικό Δημόσιο η κινητή περιουσία και τα άυλα δικαιώματα του ΟΠΕ πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκκαθάρισης;

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 10:41 | Nikolas

    Αυτή η κακοδαιμονία δεν λέει να σταματήσει. Εκεί που οι εξαγωγές μας είναι το μοναδικό οικονομικό μέγεθος που σημειώνει βελτίωση βρήκαμε τη στιγμή να καταργήσουμε τον ΟΠΕ. Φυσικά δεν είναι η κατάργηση του ΟΠΕ που με ξενίζει, αλλά το τι θα βάλουμε στη θέση του. Φοβάμαι ότι έχουμε παρεξηγήσει τις έννοιες εξωστρέφεια και εξαγωγές. Εξωστρέφεια είναι ευρύτερος όρος και περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων, τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τον κλάδο των εμπορικών ακολούθων και γενικότερα κάθε φορέα που με τη δραστηριότητά του αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει να λειτουργούν κάτω από την ίδια στέγη. Πως επιλέχθηκε τώρα η συστέγαση του ΟΠΕ με το invest in Greece και μάλιστα με κατάργηση του ενός, είναι κάτι που υπερβαίνει τη δική μου λογική για να δώσω εξήγηση. Το σίγουρο είναι πως η προχειρότητα του νομοσχεδίου αυτού δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Είναι ανάγκη ολοκληρωτικής επανεξέτασής του από μια επιτροπή έμπειρων ανθρώπων (απορώ πως δεν έχει ήδη γίνει αυτό) περί το εξωτερικό εμπόριο και να ξανάρθει για συζήτηση. Συνοψίζοντας προτείνω απαλοιφή των άρθρων 2 & 3 και επανεξέταση του συνόλου του νομοσχεδίου. Δεν χάθηκε ο κόσμος εάν καθυστερήσουμε λίγο προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.

  • 24 Οκτωβρίου 2013, 10:42 | Δημήτρης Πετεινός

    Δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση. Συνεργάζομαι με τον ΟΠΕ για περισσότερο από 6 χρόνια και έχω μόνο θετικά σχόλια να κάνω. Με την βοήθεια του ΟΠΕ κατάφερε η εταιρία στην οποία εργάζομαι να ξεκινήσει εμπορική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας και με την βοήθεια του ΟΠΕ ανοίξαμε νέους ορίζοντες.

    Σε προσωπικό επίπεδο, οι άνθρωποι που εργάζονται στον ΟΠΕ κατάφεραν να με πείσουν ότι υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί στους οποίους παράγεται έργο!! Δυστυχώς, με την παρούσα απόφαση γίνεται προσπάθεια να τιμωρηθούν γι΄ αυτό.

    Είναι φοβερό αν σκεφτεί κανείς ότι θέλουν να καταργηθεί ο ΟΠΕ με το μικρό και ευέλικτο σχήμα στα πρότυπα ιδιωτικών εταιριών με σκοπό να αντικατασταθεί από …τι; ποιους; με τι εμπειρία στις εξαγωγες;

    Με εκτίμηση,

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 22:25 | Margarita

    Όσο καλή διάθεση να έχει κάποιος καλόπιστος αναγνώστης αυτού του νομοσχεδίου, μετά βίας συγκρατεί την ψυχραιμία του. Ακόμα και οι πιο διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αυτού του τόπου δεν έχουν διαπομπευθεί με αυτό τον τρόπο. Γνωρίζω τα πράγματα στον ΟΠΕ και έχω συνεργασθεί αρκετές φορές με τα στελέχη του. Έμπειρα, πρόθυμα και με τελείως διαφορετική (σε σχέση με τα δεδομένα του Δημοσίου) νοοτροπία. Αγνοώ τα κίνητρα των συντακτών του νομοσχεδίου όμως αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το όλο κλίμα μου θυμίζει Σοβιετική Ένωση : Διάλυση για τη διάλυση. Είναι απορίας άξιο, έως και ύποπτο γιατί αγνοήθηκαν οι παραγωγικοί κλάδοι της χώρας και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους στη διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου, αφού αυτοί είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών του ΟΠΕ. Απαράδεκτη μεθόδευση που οδηγεί μοιραία σε περιπέτειες τον εξαγωγικό κόσμο. Τουλάχιστον προτείνω απάλειψη του άρθρου 2, ριζική τροποποίηση του άρθρου 3 (απαράδεκτα τα περί δηλώσεων υποταγής των υπαλλήλων του ΟΠΕ) και βέβαια ισότιμη μεταχείριση των δύο φορέων.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 22:17 | Γιάννης

    Δεν φανταζόμουν ποτέ να δώ ένα τόσο ακραίο κείμενο – ύβρη προς την πλευρά του ενός (ΟΠΕ). Εάν ο ΟΠΕ είναι άχρηστος Οργανισμός τότε ποίος ο λόγος να διατηρηθεί το προσωπικό του? Άρα κάποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και τα οποία ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω παρότι νομίζω ότι διαθέτω κοινή λογική. Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στον ΟΠΕ χρόνια τώρα, σας διαβεβαιώνω ότι θέμα ανεπάρκειας του προσωπικού δεν υφίσταται. Το νομοσχέδιο χρειάζεται επανεξέταση, οπωσδήποτε κατάργηση του άρθρου 2 και διαμόρφωση του άρθρου 3, σε ότι αναφέρεται στη μειωτική μεταχείριση των υπαλλήλων του ΟΠΕ.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 21:30 | ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΠΑ

    Η σχέση μου με τον ΟΠΕ άρχισε πρίν δύο χρόνια όταν απογοητευμένη από την κατάσταση στην ελληνική αγορά αποφάσισα να προσπαθήσω στις εξαγωγές. Κατ’ αρχήν επισκέφθηκα μετά από συστάσεις φίλου μου τη Διεύθυνση πληροφόρησης του Οργανισμού και πραγματικά έτυχα μιάς μεθοδικής, αναλυτικής και διαφωτιστικής ενημέρωσης. Μπήκα έτσι σε ένα δρόμο που μόνη μου θα ήταν αδύνατο να βρω (σημειωτέον είχα απευθυνθεί προηγουμένως σε διάφορα Υπουργεία, προσπαθώντας να βρω κάποια άκρη αλλά όλοι είχαν άγνοια ή δεν ήθελαν να ασχοληθούν). Αφού προετοιμάστηκα σύμφωνα με τις υποδείξεις και προσάρμοσα τα προϊόντα μου, ακολούθως συμμετείχα σε επιχειρηματική αποστολή και σε Διεθνή Έκθεση με το ΟΠΕ. Κατάφερα να κάνω κάποια συνεργασία και συνεχίζω σε αυτή την κατεύθυνση. Τα στελέχη του ΟΠΕ που συνεργάστηκα τα δύο αυτά χρόνια όχι μόνο έχουν τεράστια εμπειρία και γνώση του αντικειμένου τους, αλλά ήταν πρόθυμοι και το κυριότερο φιλότιμοι. Τέτοια εικόνα δεν συναντά κανείς εύκολα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Είναι συνεπώς τουλάχιστον άδικο να έρχεται κάποιος Υπουργός και αντί για ευχαριστώ να σου λέει ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΑΙ!!! Προτείνω απάλειψη του άρθρου 2, αυτόνομη πορεία του ΟΠΕ ή τουλάχιστον εάν οι αρμόδιοι επιμείνουν στο ενιαίο σχήμα (τραγικό λάθος), αυτό πρέπει να γίνει με ισότιμη μεταχείρηση.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 21:58 | ΣΑΛΑΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Με όλο το σεβασμό αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι αυτός ή αυτοί που έχουν την πατρότητα του νομοσχεδίου ουδεμία σχέση έχουν με εξαγωγές.
    Υπάρχουν δύο βραχίωνες που υλοποιούν, ο μεν ένας δράσεις προβολής και προώθησης ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό (ΟΠΕ) και ο έτερος προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα. Τι εμποδίζει λοιπόν να στηριχθούν και οι δύο φορείς που έτσι κι’ αλλιώς καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους ως προς την φιλοσοφία και τη μέθοδο λειτουργίας τους? Αντ’ αυτού πάντα φροντίζουν οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τον πιο πολύπλοκο και ω!του θαύματος δαπανηρό τρόπο (βρήκαν την εποχή). Το ιδιόκτητο κτίριο του ΟΠΕ θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο και που θα στεγαστεί μετά το νέο σχήμα? Η απάντηση είναι εύκολη νομίζω. Σε κάποιο ενοικιαζόμενο για να κυκλοφορεί και το χρήμα!!
    Λοιπόν επειδή γνωρίζω τα του ΟΠΕ σας βεβαιώνω ότι το μόνο που λείπει είναι στελέχωση με 20 – 30 άτομα γιατι με τις αποχωρήσεις των τελευταίων ετών μείνανε ελάχιστοι υπάλληλοι αλλά πεπειραμένοι. Οποτε ο ΟΠΕ είχε Διοικήσεις με ειδικό βάρος… πήγαινε σφαίρα. Τώρα βέβαια συμβαίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να του λέει κατάμουτρα βάζεις λουκέτο και θέλουν μετά αύξηση εξαγωγών!!!Προφανώς οι άσχετοι που ασχολήθηκαν με το εγχείρημα δεν γνωρίζουν οτι για να χτίσεις εξαγωγικές επιδόσεις πρέπει να προσπαθείς συντονισμένα μακροχρόνια και διαθέτοντας βέβαια τους ανάλογους πόρους και ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙΣ. Όλο αυτό το προχειρολόγημα πρέπει να αποσυρθεί.Αυτόνομη πορεία και για τους δύο φορείς και μην κάνετε τη ζωή σας δύσκολη με βαρύγδουπα σχήματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ΔΟΥΛΕΙΑ, κοινή λογική και όχι ελιτίστικη νοοτροπία. Αλήθεια τι φοβηθήκατε και δεν καλέσατε ανθρώπους της αγοράς να σας βοηθήσουν? Το λέω αυτό γιατί ο σύνδεσμός μου δεν ήξερε τίποτα

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 20:08 | fotis

    Είναι τουλάχιστον κραυγαλέα μορφή αυταρχισμού, η κυβέρνηση να προβαίνει σε τέτοιες εξόφθαλμα αποτυχημένες επιλογές που θα ταλαιπωρήσουν ακόμα περισσότερο τον ήδη ταλαιπωρημένο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Τίθεται βέβαια το ερώτημα ποιοι ασχολήθηκαν με τη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού και τίνος τη γνώμη ζήτησαν αφού οι σύνδεσμοι, κλαδικοί φορείς και τα επιμελητήρια, (μερικά από αυτά είναι και μέτοχοι στον ΟΠΕ) δεν γνωρίζουν τίποτα!! Απλά απαράδεκτο. Προτείνω τουλάχιστον τη διαγραφή του άρθρου 2. Στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να γίνεται μονομερής κατάργηση του ενός (βασικές αρχές του management) και να ζητάμε από τους εργαζόμενους να δείχνουν τον ίδιο ζήλο για εργασία.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 19:19 | Ηλίας Καλαντζής

    23 Οκτωβρίου 2013/20,06

    Αρχικά θέλω να τονίσω πως συμφωνώ με τα εύστοχα-ουσιαστικά και τεκμηριωμένα σχόλια, που έχετε αναρτήσει μέχρι τώρα και τα οποία προσυπογράφω.
    Θέτω τα παρακάτω ερωτήματα:
    1. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία)καταργούν δια της συγχώνευσης, τους αντίστοιχους ΟΠΕ τους, ή τους έχουν αυτόνομους και αιχμές του δόρατός τους για την εξαγωγική πολιτική τους? Μήπως αυτοί εξακολουθούν να είναι και εμείς οι ???
    2. Ο Υπουργός στη συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσε τη συγχώνευση του ΟΠΕ με το Invest,λέγοντας πως είναι συστηματική δουλειά με το ΥΠΕΞ,στο Ν/Σ όμως προχωράει σε κατάργηση-εκκαθάριση του ΟΠΕ, γεγονός το οποίο δεν είχε αναφερθεί πουθενά, γιατί?
    3. Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει, λέει ο θυμόσοφος Λαός μας…. Σχεδιάζετε επί χάρτου ενιαίο φορέα εξωστρέφειας με δύο εκ διαμέτρου αντίθετους οργανισμούς, τόσο ως προς το αντικείμενό τους, όσο και ως προς τα αποτελέσματά τους. καταργώντας (άκουσον – άκουσον)τον ΟΠΕ σε αντίθεση με το Invest που καταλαμβάνει ηγετική θέση χωρίς να έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία, γιατί??????????

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 18:54 | tzeni

    Εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα των εξαγωγών και μάλιστα την περίοδο που διανύουμε (αφού αποτελεί την μοναδική ελπίδα των επιχειρήσεων μετά την καταστροφή της ελληνικής αγοράς) θα ήταν πράγματι διασκεδαστικό. Οι εξαγωγές δεν είναι κομματική υπόθεση αλλά ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Δεν αλλάζεις λοιπόν ένα σχήμα το οποίο παρόλη την εγκατάλειψη από τις πολιτικές ηγεσίες (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τα τελευταία χρόνια καταφέρνει και δουλεύει αξιοπρεπώς με τα 32!!!! άτομα που πλέον διαθέτει και εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό (όποιος πήγε στην φετινή ANUGA μπορεί να καταλάβει για τι μιλάμε). Αντίθετα το εργαλείο αυτό πρέπει να το ενισχύσεις τόσο με υλικούς πόρους όσο και με έμψυχο δυναμικό. Πώς συνδέονται οι επενδύσεις με τις εξαγωγές, μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης γνωρίζει αφού τελείως διαφορετική είναι η «πελατεία» του καθενός. Εάν λειτουργήσουν ανεξάρτητα έστω και στον νέο φορέα τότε ποίος ο λόγος αυτής της πολιτικής επιλογής? Προτείνω την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και είναι αδικαιολόγητα προσβλητικό προς τον ΟΠΕ. Το ελάχιστο που θα ζητούσα είναι η απάλειψη του άρθρου 2 και η ισότιμη μεταχείριση των δύο φορέων.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 18:06 | george

    Απαράδεκτο το άρθρο2 περί κατάργησης – εκκαθάρισης του ΟΠΕ. Είναι τουλάχιστον προσβολή για έναν Οργανισμό με 45 χρόνια θητεία να διαπομπεύεται με τέτοιο τρόπο. Το σχήμα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει μαζί, γιατί είναι διαχωρισμένο από τη φύση του αντικειμένου του. Προτείνω απάλειψη των άρθρων 2 & 3 και γενικότερη επανεξέτασή του κυρίως ως προς το ύφος του.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 18:29 | ΠΟΥΛΕΤΣΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Είναι από τις λίγες φορές που διακρίνει κανείς τόσο απροκάλυπτα τις κακές προθέσεις των συντακτών αυτού του πρόχειρου κατά τη γνώμη μου νομοσχεδίου προς τη μία πλευρά (του ΟΠΕ). Το μισό νομοσχέδιο ασχολείται με τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης των υπαλλήλων του ΟΠΕ και το άλλο μισό με την κατάργηση του ΟΠΕ. Εάν υπάρχει κάποιος ηθικός ή άλλος λόγος που ωθεί τους υπεύθυνους του Υπουργείου σε αυτή τη συμπεριφορά, ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να το γνωρίζει. Εάν δεν υπάρχει τίποτα όμως, οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους έλληνες εξαγωγείς. Σε κάθε περίπτωση τα απαράδεκτα άρθρα 2 & 3 πρέπει να διαγραφούν και γενικότερα κάποιοι σχετικοί άνθρωποι από το χώρο του εξωτερικού εμπορίου, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να το ξαναγράψουν.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 17:44 | Αντρέας Λαντίδης

    ΕΙΜΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ.
    ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ.
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (ΑΝ ΚΑΙ ΑΠ’ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ).
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΕ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΤΑΝ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΘΑΜΕΝΗ. Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΧΡΟΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ… ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ 2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ.
    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

  • Eιμαι δ/ντρια στο Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης..
    Πολλά χρόνια τώρα το Επιμελητήριο το δικό μας αλλα και από όσο γνωρίζω και τα άλλα της Ελλάδας συνεργάζονται με τον ΟΠΕ σε όλα τα θέματα που απασχολούν σε σχέση με την εξαγωγική διαδικασία τα μέλη τους.
    Είναι ένας ειδικός σύμβουλος και ένας εξαιρετικός συνεργάτης της πολιτείας προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις .Ειδικά στην παρούσα φάση της Ελληνικής οικονομίας που πρέπει να στηριχθεί η εξωστρέφεια των Επιχειρήσεων, η ύπαρξη και η ενδυνάμωση του ΟΠΕ θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη αναγκαία και μοναδική.
    Γι αυτό πιστεύουμε στη διατήρηση της αυτονομίας του Οργανισμού και στην ενδυνάμωσή του με στελεχιακό δυναμικό που είναι αναγκαία προυπόθεση για τη δυναμική παρουσία και προώθηση των Ελληνικών προιόντων στις Διεθνεις αγορές που τόσο εχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία αυτούς τους δυσκολους καιρούς.Η εξωσρέφεια πλέον είναι η μονοδική μας ελπίδα!!.

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 11:59 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή να καταργείται ένας Οργανισμός με τέτοιο έργο που έχει προσφέρει και να διατηρούνται οργανισμοί χωρίς έργο και αντικείμενο ?????? Αυτό είναι απαράδεκτο !!! Πού είναι η οικονομία που προσπαθεί να καταφέρει αυτή η Κυβέρνηση ? Κλείνοντας υγιείς οργανισμούς ? Φέρνοντας αναστάτωση στον τομέα των εξαγωγών ? Επιτέλους, όταν βγάζετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν πρέπει να ερωτούνται τουλάχιστον αυτοί που τους αφορά ?? Δηλ. οι εξαγωγείς ? Πέραν της συνέντευξης τύπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με τους εξαγωγείς σε Πανελλαδικό επίπεδο ?
    Επιπροσθέτως, θεωρείτε ότι η διαβούλευση των 4 ημερών για ένα τόσο σημαντικό θέμα είναι αρκετή ?
    Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι σε όλα τα δημοσιεύματα δεν υπήρξε η λέξη κατάργηση, αλλά συγχώνευση και ξαφνικά βλέπουμε στο σχέδιο νόμου άλλα πράγματα από αυτά που εξαγγέλθηκαν !!! Τυχαίο ? Δεν νομίζω !
    Η εκκαθάριση δεν θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην συνέχεια των δράσεων του συγκεκριμένου οργανισμού ? Τι θα γίνουν τα κοινοτικά κονδύλια που διαχειρίζεται ? Θα πάνε κι αυτά στον κουβά της εκκαθάρισης ? Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό ?

  • 23 Οκτωβρίου 2013, 08:20 | ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ

    Εργάζομαι σε εξαγωγική εταιρεία Π. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΒΕΕ και εδώ και 30 χρόνια που είμαι σε αυτόν τον τομέα πώλησης κονσερβοποιημένων φρουτων αποκλειστικά για εξαγωγή συνεργάζομαι με τον ΟΠΕ για όλες τις εκθέσεις που συμμετέχουμε (τουλάχιστον 5 εκθέσεις τον χρόνο απο Αμερική έως Αυστραλία)
    Χωρις αμφιβολία το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕ είναι επαγγελματίες Α’τάξης, γνωρίζουν το αντικείμενο, μας εξυπηρετούν προσφέροντας πολύ καλές υπηρεσίες, μας βοηθούν στην δουλειά μας αλλά και μας προστατεύουν από δύσκολες καταστάσεις.
    Τα τελευταία χρόνια έχει αποδυναμωθεί ο ΟΠΕ, είναι πολυ λιγότερα τα άτομα που συμμετέχουν στις εκθέσεις και αυτό τους κάνει λίγο αργούς αλλά σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό ότι θα πρεπει να καταργηθεί, εξ αντιθέτου θα πρέπει να στελεχωθεί και με νέους επαγγελματίες.
    Η απορρόφηση του ΟΠΕ από το invest in Greece Ή η ενσωμάτωση του ΟΠΕ ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε εμένα με βρίσκει αντίθετη.
    Τι σχέση έχει το EXPORTS FROM GREECE με το INVEST IN GREECE?
    Πέρα από την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών στην Ελλάδα που ζητάει η χώρα μας, πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό η ενίσχυση των Ελληνικων Βιομηχανιών και η εξαγωγική τους δραστηριότητα. Διότι οι Ελληνικες βιομηχανίες ειναι αυτές που μένουν σταθερά στην χώρα και αγωνίζονται κάτω από τις παρουσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας.
    Ο επενδυτής- ο ξένος επενδυτής είναι ένα κεφάλαιο χωρίς πατρίδα που φέτος και για 3-4 χρόνια μπορεί να έλθει στην χώρα μας αλλά δεν είναι σίγουρο οτι θα μείνει για πάντα. Φυσικά οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες εφόσον θα προσθέσουν στον εγχώριο πλούτο και το σημαντικότερο θα δώσουν δουλειά σε Ελληνες και θα μειωθεί η ανεργία αλλά και πάλι το invest δεν εχει καμμία σχέση με το export.
    και εφόσον υπαρχουν ήδη υφισταμενες εταιρείες Ελληνικες που εξάγουν, αυτές θα πρεπει να υποστηριχθούν – και εφόσον υπάρχει ήδη υφιστάμενος οργανισμός που τις βοηθά όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο θα πρεπει να στηριχθεί και αυτός ο οργανισμος και να μην σβήσει, να μην χαθεί μεσα σε ένα μεγαλόπνοο σχήμα που μόνο καθυστερήσεις θα δημιουργήσει.
    Με εκτίμηση

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 21:25 | k. vardaka

    Απίθανο σενάριο από απίθανους εμπνευστές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης πάντως είναι συνεπέστατο στο έργο του. Μετά την καταστροφή της ελληνικής αγοράς τώρα φροντίζει να καταστρέψει και ότι έχει απομείνει στο τομέα των εξαγωγών. Οι άκρως επικίνδυνοι πειραματισμοί με την εμπλοκή ενός Οργανισμού φαντάσματος όπως το invest in Greece και μάλιστα ως επικεφαλής των εξαγωγών, για τους γνωρίζοντες αποτελεί τουλάχιστον κωμωδία.
    Αυτό που γίνεται δεν έχει προηγούμενο. Πάνε να ενώσουν δύο φορείς που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να συνενωθούν. Άλλη η μεθοδολογία της δράσης τους και φυσικά διαφορετικό το κοινό που απευθύνονται. Συνεπώς το εγχείρημα είναι χαμένο από χέρι. Όταν όμως θα αντιληφθούμε το μέγεθος της ζημιάς τότε θα είναι αργά.
    Άρα αφήστε τα πειράματα και διατηρήστε την ανεξαρτησία του εξαγωγικού φορέα (ΟΠΕ) και των επενδύσεων (invest in Greece), απλά ενισχύστε τους.

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 21:55 | rapti maria

    Η επιχειρούμενη κατάργηση του ΟΠΕ αποτελεί ανοσιούργημα πρώτου μεγέθους, όχι γιατί καταργεί έναν αποδεδειγμένα παραγωγικό Οργανισμό, αλλά γιατί οι αρμόδιοι δεν μας κατατοπίζουν για το μετέπειτα στάδιο. Οι πειραματισμοί ειδικά αυτή την περίοδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και μόνο ζημία μπορούν να προκαλέσουν στον εξαγωγικό κόσμο της χώρας.
    Το έργο του ΟΠΕ είναι λίγο – πολύ γνωστό. Με 32 άτομα προσωπικό:
    • Οργανώνει 50 επιλεγμένες Διεθνείς Εκθέσεις στο εξωτερικό,
    • Οργανώνει περίπου 15 επιχειρηματικές αποστολές επίσης στο εξωτερικό,
    • Υλοποιεί προγράμματα της Ε.Ε. για λογαριασμό μεγάλων εξαγωγικών συνδέσμων (κρασί, ελαιόλαδο, ιχθηρά κ.λ.π.)
    • Έχει την καλλίτερη (μακράν) υπηρεσία πληροφόρησης και καθοδήγησης υποψηφίων εξαγωγέων στην Ελλάδα.
    Μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας ενημερώσει αντίστοιχα ποιο είναι το έργο του INVEST IN GREECE που προορίζεται να υποκαταστήσει τον ΟΠΕ? Επιτέλους λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

  • 22 Οκτωβρίου 2013, 21:01 | ΤΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑ

    Πέρυσι θυμάμαι τέτοιο καιρό (Σεπτέμβριος του 2012) ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει την συγχώνευση του ΟΠΕ με την ΔΕΘ. Ποιος τον συμβούλευσε άραγε? Βέβαια μετά την κατακραυγή των παραγωγικών φορέων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων ευτυχώς δεν προχώρησε το καταστροφικό αυτό σενάριο.
    Τώρα επιχειρείται η κατάργηση του ΟΠΕ και η αναβάθμιση του invest σε έναν τομέα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση και εμπειρία. Εν πάσει περιπτώσει μπορεί να μας πει κάποιος από το Υπουργείο Ανάπτυξης ποιος είχε τη φαεινή ιδέα? Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι σχετικοί φορείς πάντως δεν γνωρίζουν τίποτα.
    Γνώμη μου είναι ότι ο ΟΠΕ πρέπει να συνεχίσει αυτόνομος το έργο του και να στελεχωθεί με νέο προσωπικό το οποίο να αποκτήσει δίπλα στους παλιούς τις απαραίτητες εμπειρίες. Η εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Η Πολιτεία πρέπει να συνδράμει τους εξαγωγείς και όχι να αποσταθεροποιεί το σύστημα.