3 ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΕ

Η έννοια της ΕΚΕ έχει συνδυαστικά δύο χαρακτηριστικά: είναι σχετικά καινούργια και εξελίσσεται συνεχώς. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να παρακολουθήσουμε την δυναμική της ΕΚΕ και για να είναι η Ελλάδα στην πρωτοπορία των εξελίξεων σε αυτό τον τομέα, πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στην έννοια και την εξέλιξή της μέσα από τους διάφορους ορισμούς που έχουν δοθεί κατά καιρούς. Χαρακτηριστικά, η ΕΚΕ έχει οριστεί ως:
– “μια μορφή εταιρικής αυτο-δέσμευσης ενσωματωμένης σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο” (Wood, 1991).
– “η διαρκής δέσμευση των επιχειρήσεων για συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους όπως επίσης των κοινοτήτων και της κοινωνίας γενικότερα» (World Business Council for Sustainable Development, 1998).
– “η εθελοντική δέσμευση των επιχειρήσεων για διαχείριση των δραστηριοτήτων τους με υπεύθυνο τρόπο” (International Chamber of Commerce, 2002).
– “η έννοια σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς στις επιχειρηματικές τους λειτουργίες και στις συναλλαγές τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους” (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2001).
– «η ευθύνη των επιχειρήσεων για την επίδραση που έχουν στην κοινωνία”(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2011).
Μέσα από τους παραπάνω ορισμούς εντοπίζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της έννοιας της ΕΚΕ:
– Είναι αυτοδεσμεύση,
– Είναι διαρκής,
– Αφορά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και εντέλει οικονομικά θέματα,
– Απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης,
– Εντάσσεται σε ένα στρατηγικό επιχειρηματικό μοντέλο, και
– Έχει σαν στόχο την υπεύθυνη ανάπτυξη μέσα από την εξισορρόπηση του κόστους που εξωτερικεύει η λειτουργία της επιχείρησης στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Ο ορισμός της ΕΚΕ που υιοθετείται στο πλαίσιο της παρούσας Εθνικής Στρατηγικής λαμβάνει υπόψη τους διεθνείς ορισμούς αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι βασικές πτυχές της έννοιας της ΕΚΕ για την Ελλάδα είναι οι εξής:
– Η ΕΚΕ αποτελεί εθελοντική αυτο-δέσμευση επιχειρήσεων και οργανισμών και στοχεύει στην υπεύθυνη λειτουργία και διαχείριση των δραστηριοτήτων τους.
– Ως εθελοντική αυτο-δέσμευση, η ΕΚΕ προϋποθέτει την ανάληψη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, επιπλέον της ελάχιστης συμμόρφωσης με την εκάστοτε νομοθεσία.
– Στη βάση των παραπάνω χαρακτηριστικών, η έννοια της ΕΚΕ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών και δράσεων που υιοθετεί κάθε επιχείρηση, προσδιορίζοντας τη σχέση της με την κοινωνία και
Δεν περιορίζεται στην κοινωνική/περιβαλλοντική σήμανση (social/environmental labelling) προϊόντων και υπηρεσιών ούτε στην απολογιστική ανασκόπηση (reporting) δράσεων και πρωτοβουλιών.Συνοψίζοντας, η έννοια της ΕΚΕ περικλείει την ευθύνη κάθε επιχείρησης ή οργανισμού απέναντι στους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον για τον τρόπο που τους επηρεάζει από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η ΕΚΕ είναι μια δυναμική έννοια της οποίας οι αρχές και αξίες εξελίσσονται συνεχώς και ακολουθούν τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Σήμερα, οι προκλήσεις αυτές απαιτούν άμεση λύση, αλλά με μελλοντική προοπτική. Αυτή η μελλοντική προοπτική συνδέει στενά τις έννοιες της ΕΚΕ και της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε ένα σύνολο που ενσωματώνει την εξασφάλιση βιωσιμότητας στο παρόν με παράλληλη φροντίδα για την ευημερία των μελλοντικών γενεών και είναι η βάση του οράματός μας.
Η ΕΚΕ αφορά όλους όσοι επηρεάζονται από την λειτουργία των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Αυτοί μπορεί να είναι:
– Εργαζόμενοι
– Μέτοχοι
– Πελάτες / Καταναλωτές
– Ανταγωνιστές
– Προμηθευτές
– Περιβάλλον
– Πολίτες / Κοινωνία.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2014, 10:18 | ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ

    Επισημαίνουμε την ανάγκη χρήσης από την Εθνική Στρατηγική για την ΕΚΕ ενός συγκεκριμένου ορισμού για την έννοια της ΕΚΕ. Ο ορισμός που χρησιμοποιείται στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνεται ως ο καταλληλότερος,δεδομένου πως η ανάγκη για μια εθνική στρατηγική προκύπτει από τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2014, 09:59 | Ντέπη Τζιμέα Δ/ντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ

    Ο ορισμός της ΕΚΕ είναι θεμελιώδες σημείο αναφοράς για την οποιαδήποτε στρατηγική. Ενώ στην αρχή του ομώνυμου κεφαλαίου δίνονται 4 ορισμοί που προέρχονται από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, ακολούθως παρουσιάζεται ένας ορισμός μέσω της παράθεσης πτυχών και εννοιών χωρίς να καταλήγει σε μια ξεκάθαρη αποτύπωση που να αποτελεί και ουσιαστικό οδηγό για το υπόλοιπο του ΣΕΣΕ και χωρίς να δηλώνεται ότι οι άλλοι 4 ορισμοί που αναφέρονται δεν υιοθετούνται ή ότι επιλέγεται ένας εξ αυτών. Επιπλέον θεωρούμε ότι η έκφραση «εθελοντική αυτο-δέσμευση» είναι πλεονασμός.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2014, 15:22 | Galanis Georgios

    (Ορισμός ΕΚΕ) η έκφραση ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της έννοιας της ΕΚΕ αποτελεί το ότι είναι μια σχετικά καινούργια έννοια στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μετά από σχεδόν 15 χρόνια λειτουργίας του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ. Επισήμως η ΕΕ από το 2001 μέχρι και το 2004 με τις πρωτοβουλίες της (Προώθηση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το Ευρωπαϊκό Πολυμερές Φόρουμ για την ΕΚΕ & η Ανάπτυξη και Απασχόληση) επισημαίνει ότι το βασικό χαρακτηριστικό της ΕΚΕ,σε ένα γενικότερο πλαίσιο, αποτελεί η εφαρμογή της ως νέος τρόπος διαχείρισης της επιχειρήσεων προωθώντας την ολιστική της προσέγγιση.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2014, 11:27 | Εμμανουήλ Περάκης

    Το ότι η ΕΚΕ είναι σχετικά καινούργια έννοια, μάλλον έρχεται σε αντίθεση και με τις παρακάτω αναφορές, αλλά και με την ίδια την ουσία της ΕΚΕ (καθώς ανέκαθεν κάποιες επιχειρήσεις λάμβαναν υπόψη την επίδραση που έχουν στην κοινωνία, το περιβάλλον κτλ., ακόμη και όταν ο ΟΡΟΣ ΕΚΕ δεν υπήρχε π.χ. χορηγίες).

  • 25 Αυγούστου 2014, 13:01 | Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΣ προστίθεται «ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ».

  • 25 Αυγούστου 2014, 13:28 | Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:
    Γενικώς: Αντικατάσταση των όρων «Επιχείρηση», «Επιχειρηματικότητα» , κ.λπ. από «Οργανισμός» κ.λπ΄.

  • 25 Αυγούστου 2014, 08:20 | Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης

    Γενικώς: Αντικατάσταση των όρων , κ.λπ. από κ.λπ΄.
    Η Κοινωνική Υπευθυνότητα αφορά όλους όσοι ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ, επηρεάζονται, Ή ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ από την λειτουργία των επιχειρήσεων και των οργανισμών.
    Αυτοί μπορεί να είναι ΠΡΟΣΩΠΑ, ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ή » ΙΔΕΑΤΑ» ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΣ:
    προστίθεται .

  • 31 Ιουλίου 2014, 13:47 | Στέφανος

    H EKE ορίζεται διεθνώς από συγκεκριμένο πρότυπο, το ISO 26000, και σε αυτό θα έπρεπε να παραπέμπει ο ορισμός. Έτσι κάνει και η ΕΕ:
    http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sustainable-business/corporate-social-responsibility/index_en.htm

    Όλα τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα, ορισμοί, παραδείγματα κλπ εκτός του ότι απαιτούν συντήρηση για να παραμείνουν επίκαιρα, αυξάνουν τόσο την πολυπλοκότητα όσο και τη γραφειοκρατία