2 ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του πλανήτη στο παρόν, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα της ζωής των κατοίκων του μέλλοντος.
Μεταφέροντας αυτή την πρόκληση στα Ελληνικά δεδομένα, οραματιζόμαστε την Εθνική Στρατηγική ΕΚΕ να συμβάλλει έτσι ώστε οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας, ως άτομα αλλά και ως μέλη συλλογικών οντοτήτων:
– να προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο το φυσικό περιβάλλον,
– να οικοδομούν και να στηρίζουν μια συνεκτική κοινωνία μέσα από την προώθηση της ισονομίας και της δικαιοσύνης, και
– να οικοδομούν μια ισχυρή, σταθερή οικονομία.
Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την επίτευξη αυτών των στόχων: Πολιτεία, επιχειρήσεις και πολίτες. Η Πολιτεία μέσα από την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής ΕΚΕ οραματίζεται:
– να εκπαιδεύσει και πείσει – με μετρήσιμα αποτελέσματα – τις επιχειρήσεις ότι η ΕΚΕ μπορεί να συνδυάσει τη δημιουργία πλούτου, την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
– να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά και να δημιουργήσουν πλούτο και απασχόληση, ώστε
– να γίνει η ΕΚΕ ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και αναπόσπαστο μέρος της εργασιακής και αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας.
Η Πολιτεία οραματίζεται, επίσης, μέσα από την προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής ΕΚΕ να εκπαιδεύσει και πείσει τους πολίτες να επιβραβεύουν – ως άτομα αλλά και ως μέλη συλλογικών οντοτήτων – τις υπεύθυνες επιχειρήσεις, να απαιτούν κοινωνική υπευθυνότητα από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς, αλλά και οι ίδιοι να είναι κοινωνικά υπεύθυνοι.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2014, 09:00 | Ντέπη Τζιμέα Δ/ντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ

    Είναι δύσκολο να οραματισθεί κανείς πως θα συμβάλλει ουσιαστικά η ΕΚΕ στην προώθηση της ισονομίας και της δικαιοσύνης

  • Ξεκινώντας από την ορολογία, μπορεί κάποιος να έχει όραμα για το 2050 και σχέδιο για το 2020. Το ανάποδο είναι προβληματικό!
    Ο στόχος για το 2020 πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως (πχ)
    • Διαφάνεια στη λειτουργία μεγάλων, μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από την υιοθέτηση και εφαρμογή (πχ) του GRI (ή άλλου). Κίνητρα και εκπαίδευση για τις επιχειρήσεις.
    • Το αυτό για τον δημόσιο τομέα και τους οργανισμούς του.
    • Μείωση (ενδεικτικά) κατά 21% της κατανάλωσης ενέργειας (αφού το 20% αποτελεί συμβατική νομική δέσμευση) μέσα από δράσεις εξοικονόμησης. Μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη των μέτρων.
    • Ποσοτικοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων μέσα από την εφαρμογή της ΕΚΕ (συγκεκριμένα παραδείγματα, εξαγωγή βέλτιστων πρακτικών).

  • To δηλωθέν όραμα αποτελεί μια κακόηχη επανάληψη λανθασμένων ιδιωτικών νοοτροπιών παλιών παραδειγμάτων κάποιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι όραμα αυτό μακροχρόνιο και μακρόπνοο. Ούτε ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες της χώρας. Αποτελεί απλώς μια τετριμμένη επανάληψη ήδη υπαρχόντων στόχων. Περιλαμβάνει δυο στοιχεία : ένα η ιδιωτικοποίηση που σαφώς αποτελεί πολιτική επιλογή της νυν κυβερνήσεως, και δύο το περιβάλλον, με γενικούς όρους τιθέμενο, το οποίο είναι απλά ένας πολύ-καταναλωμένος στόχος για να τεθεί ως όραμα.

    ΔΕΝ υπάρχει σε αυτές τις παραγράφους κανενός είδους κοινωνικό ή άξιο λόγου όραμα, παρά μόνο ένας επαναλαβανόμενος στόχος κερδοφορίας για πλούτο, καινοτομία παραγωγικότητα. Όχι μόνο φτωχό για το χρονικό διάστημα που αντιπροσωπεύει αλλά και ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.

    Θα έπρεπε να τεθούν σαφείς, συγκεκριμένοι κοινωνικοί στόχοι που ανταποκρίνονται σε βοήθεια και στήριξη των κοινωνικών δομών.