Άρθρο 9 Πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων

1.Σε περίπτωση διασυνοριακής πίστωσης, επιτρέπεται η πρόσβαση των πιστωτικών φορέων των άλλων κρατών μελών, εφόσον λειτουργούν με τη μορφή πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος στο διατραπεζικό αρχείο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που λειτουργεί στο πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, σε όμοιου περιεχομένου βάσεις δεδομένων που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα για την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας και φερεγγυότητας των καταναλωτών, με τους ίδιους όρους πρόσβασης που προβλέπονται για τους εθνικούς πιστωτικούς φορείς.

2. Εάν η απόρριψη της αίτησης για χορήγηση πίστωσης βασίζεται σε έρευνα βάσης δεδομένων, ο πιστωτικός φορέας πληροφορεί τον καταναλωτή, αμέσως και δωρεάν, σχετικά με το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας και τα στοιχεία της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων.

3. Η πληροφόρηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου δεν παρέχεται μόνον αν η παροχή της απαγορεύεται από άλλες νομοθετικές πράξεις που ενσωματώνουν κοινοτική νομοθεσία ή αντίκειται στη δημόσια τάξη ή τη δημόσια ασφάλεια.

4. Το παρόν άρθρο ισχύει με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων του ν. 2472/1997 (ΦΕΚ Α΄ 50/10-4-97), όπως ισχύει, για την προστασία των φυσικών προσώπων από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.