Άρθρο 23 Εξωδικαστική επίλυση διαφορών

1. Οι Πιστωτικοί Φορείς και οι μεσίτες πιστώσεων οφείλουν να συνεργάζονται με φορείς που είναι επιφορτισμένοι για την υποβολή καταγγελιών και παραπόνων από καταναλωτές, με σκοπό την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών που αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίζονται με τις διατάξεις αυτής της απόφασης.

2. Για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, οι οποίες ανακύπτουν μεταξύ καταναλωτή και πιστωτικού φορέα και αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίζονται με τις διατάξεις αυτής της απόφασης, αρμόδιοι είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών και οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού που προβλέπονται στο άρθρο 11 του N. 2251/1994 (Α΄ 191), όπως ισχύει,

3. Σε περίπτωση διασυνοριακών διαφορών, οι ανωτέρω φορείς συνεργάζονται ενεργά με τους αντίστοιχους φορείς των άλλων κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

  • 23 Απριλίου 2010, 15:45 | E.K.ΠΟΙ.ΖΩ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

    Άρθρο 23 παρ. 2
    Εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

    Να προστεθούν στους αρμόδιους φορείς εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών οι Ενώσεις Καταναλωτών
    και να διαμορφωθεί ως εξής:

    2. Για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, οι οποίες ανακύπτουν μεταξύ καταναλωτή και πιστωτικού φορέα και αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που καθορίζονται με τις διατάξεις αυτής της απόφασης, αρμόδιοι είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών –Επενδυτικών Υπηρεσιών και οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού που προβλέπονται στο άρθρο 11 του Ν. 2251/94 (Α΄191), όπως ισχύει.