‘A ΦΑΣΗ : Δημόσια Διαβούλευση για το Ηλεκτρονικό Συστήμα Συνταγογράφησης

Η διαβούλευση για το “Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης” ολοκληρώθηκε.

Σας ανακοινώνουμε ότι η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προτάσεων για το σχεδιασμό και υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα, 8/3/2010.

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί πρόσκληση προς δημόσια διαβούλευση και υποβολή προτάσεων για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου και όχι προκήρυξη διαγωνισμού, και δεν συνεπάγεται την ανάληψη οποιασδήποτε νομικής δέσμευσης ή υποχρέωσης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ), του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στo πλαίσιo της ανάπτυξης & εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, θα ήθελε να προσκαλέσει όσες εταιρείες επιθυμούν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους σχετικά με την υλοποίηση του έργου. Η διαδικασία που προτείνεται να ακολουθηθεί είναι η παρακάτω:

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον του ΗΣ/Δ:

  1. Δαπάνες Φαρμάκου (εκτίμηση)
  • 2009  9 Δις €
  • 2008 8 Δις €
  • 2007 7 Δις €

2.Ασφαλισμένοι Ταμείων(περίπου 10.000.000).

  • Ταυτοποίηση με ΑΜΚΑ / Ταυτότητα / ΑΦΜ.
  • Απλή / έξυπνη Κάρτα (τσιπ) και Ψηφιακά Πιστοποιητικά.

3.Συνταγές

  • Μέσο κόστος συνταγής είναι 100€
  • Θα συνεχίσει η επικόλληση ταινιών γνησιότητας.

4.Σημεία συναλλαγών (transactions):

  • Φαρμακεία (περίπου 11.000)
  • Γιατροί (στο σύνολο περίπου 50.000): ΙΚΑ (περίπου 10.000), συμβεβλημένοι ΟΑΕΕ και άλλων Ταμείων
  • Νοσοκομεία (Εξωτερικά Ιατρεία, Εσωτερικοί Ασθενείς), Κέντρα Υγείας, Ασφαλιστικά Ταμεία με Κλινικές, Ιατρεία κλπ με τους Γιατρούς τους και τα Φαρμακεία τους.

5. Για όλους απαιτείται άμεση έκδοση Ηλεκτρονικής Κάρτας για Ψηφιακές Υπογραφές,      Κρυπτογράφηση και Πρόσβαση στο ΗΣ/Δ.

6.Συνταγές από Φαρμακεία:

  • Περίπου 10 την ημέρα

7.Συνταγές από Γιατρούς:

  • Περίπου 5 την ημέρα

Βασικοί Στόχοι του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης

  1. Ετήσια – Μηνιαία – Εβδομαδιαία – Ημερήσια – Κατανάλωση Φαρμάκων, δηλαδή:
  • ποσοτική
  • κατά είδος
  • κατά αξία
  • λοιπές κατηγορίες

2.Πλήρης Απολογιστικός Έλεγχος και Ιχνηλάτηση κάθε συνταγής και φαρμάκου, από τον Ασφαλισμένο μέχρι τον Παραγωγό/ Εισαγωγέα/ Διανομέα ανά Περιοχή και όλους τους ενδιάμεσους (π.χ. Γιατρούς, Φαρμακοποιούς)

3.Μείωση του κόστους Φαρμακευτικής Δαπάνη

4. Η σύνδεση δαπανών για Φάρμακα με την Υγεία του πληθυσμού (πολυφαρμακία). Στόχος 3ετίας

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απαντήσουν στην παρούσα πρόσκληση , υποβάλλοντας τις ακόλουθες πληροφορίες  (όχι περισσότερες από 50 σελίδες)

A. Στοιχεία εταιρίας

1. Στοιχεία εταιρίας που παρέχει την υπηρεσία (επωνυμία, νομική μορφή, έτος ίδρυσης

διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, όνομα του αρμοδίου προσώπου)

2. Πιστοποιητικά Ποιότητος της εταιρίας

B. Στοιχεία παρεχόμενης Υπηρεσίας

1. Σύντομη περιγραφή της διαδικασίας παροχής της υπηρεσίας

2. Σύντομη περιγραφή του λογισμικού εφαρμογής

3. Σύντομη περιγραφή της υποδομής που υποστηρίζει το σύστημα

4. Σύντομη περιγραφή του τρόπου υποστήριξης των συμμετεχόντων

5. Σύντομη αναφορά του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται το κόστος χρήσης της

υπηρεσίας

Γ. Εμπειρία Εταιρίας και στατιστικά Υπηρεσίας

1. Χρονολογία έναρξης παροχής υπηρεσίας – Χρονικό Διάστημα παροχής της υπηρεσίας

2. Αριθμός πελατών και αναφορά των σημαντικότερων εξ αυτών και κατηγορία αγοράς που

αυτοί ανήκουν (π.χ. Φορείς του δημόσιου ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, Φορείς

Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τράπεζες, Ασφαλιστικές, Βιομηχανία, Λιανεμπόριο κλπ)

Σημειώνεται ότι η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί πρόσκληση προς δημόσια διαβούλευση και υποβολή προτάσεων για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου και όχι προκήρυξη διαγωνισμού, και δεν συνεπάγεται την ανάληψη οποιασδήποτε νομικής δέσμευσης ή υποχρέωσης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Η προτάσεις υποβάλλονται  στη διεύθυνση ηλεκτρονικού gge@opengov.gr έως και τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2010. Οι προτάσεις θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο opengov.gr/ypoian και θα υπάρχει  δυνατότητα σχολιασμού από όλους τους ενδιαφερόμενους

Σχολίασε .

Η ‘Β φάση της διαβούλευσης για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης

  • 17 Μαρτίου 2010, 19:07 | SK

    Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή να παρακαμφθεί τόσο o ΑΜΚΑ που έχει ήδη αποδοθεί στο σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων, όσο και ο θεσμοθετημένος φορέας για την ηλεκτρονική ενοποίηση των ΦΚΑ η ΗΔΙΚΑ.
    Υπάρχει έτοιμη προς αξιοποίηση η σχετική βάση δεδομένων και ο εποπτέυων φορέας.

  • 16 Μαρτίου 2010, 19:00 | Τασιγεώργος Γαβριήλ

    Κύριοι,

    κατ’ αρχήν καλό κουράγιο στην εξαγωγή της χρήσιμης πληροφορίας από αυτή την διαβούλευση.

    Το σύστημα που θα υλοποιηθεί θα πρέπει κατά την άποψή μου εκτός από τον μοναδικό αριθμό που θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος (γιατί αυτός να μην είναι το ΑΜΚΑ;) ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα πρέπει να υπάρχει και ένας μοναδικός αριθμός από τον γιατρό που συνταγογραφεί καθώς και από το φαρμακείο ώστε να είναι εύκολη η διασταύρωση στοιχείων και να εντοπίζονται οι περιπτώσεις ιατρών που υπερσυνταγογραφούν ή συνταγογραφούν συγκεκριμένα σκευάσματα σε υπερβολικό βαθμό.

    Επίσης η αναγραφή της δραστικής ουσίας και της δοσολογίας αντί του σκευάσματος είναι μάλλον προτιμότερη ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές (φαντάζομαι όμως ότι υπάρχουν σκευάσματα με περισσότερες της μίας δραστικές ουσίες οπότε ίσως εδώ υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος από γιατρούς που έχουν διασυνδέσεις με συγκεκριμένη φαρμακευτική).

    Με εκτίμηση
    Τασιγεώργος Γαβριήλ

  • ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ:

    – ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,ΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ – ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
    – ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
    – ΤΟ ΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΩΣ PAID AS PER USE – ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ (ΓΙΑΤΡΟΣ/ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ) ΕΝΑ ΠΟΣΟ, ΩΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΡΙΒΗ ΛΥΣΗ
    – ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΜΠΙΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
    – ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ – ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΛΕΟΝ
    – ΤΕΛΟΣ ΑΣ ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • 15 Μαρτίου 2010, 12:19 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΕΤΣΑΡΙΑΣ

    —–Original Message—–
    From: Θανάσης Σπετσαρίας [mailto:A.Spetsarias@csl.gr]
    Sent: Thursday, March 11, 2010 12:20 PM
    To: afratz@gge.gr
    Subject: RE: Εκδήλωση Ενδιαφέροντος Computer Solutions ΑΒΕΕ στο πλαίσιο της
    ανάπτυξης και εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης

    Σε συνέχεια της ανακοίνωσης – πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, υποβάλλαμε την πρότασή μας για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου της ανάπτυξης και εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης. Μόλις διαπιστώσαμε ότι η πρότασή μας δεν ενμφανίζεται στον ιστοχώρο opengov.
    Προσπαθούμε να επισυνάψουμε πάλι στο gge@opengov.grτην πρόταση σας αλλά δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Παρακαλώ να μας ενημερώσετε πως μπορούμε να σας την αποστείλουμε ευελπιστώντας στην άμεση ανάρτησή της.

    Με εκτίμηση,

    Θανάσης Σπετσαρίας
    Account Manager
    E-mail : A.Spetsarias@csl.gr

  • 14 Μαρτίου 2010, 19:43 | Τόκας Γιώργος

    Προς τον ZC σε απάντηση του σχολίου του.
    Κατ’ αρχήν ΔΕΝ υπερασπίζομαι ΚΑΝΕΝΑ!
    Θα πρέπει όμως να έχεις υπ’όψιν σου τα παρακάτω:
    Στα πλαίσια των συμφωνιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση οτιδήποτε έχει σχέση με τεχνικές προδιαγραφές σε επίπεδο νόμου ή υλοποιήσεων γενικά (καλή ώρα όπως το αντικείμενο αυτής της διαβούλευσης) θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    Ο λόγος της διαβούλευσης είναι για να βρεθεί(??) μια αξιοπρεπής και υλοποιήσημη λύση στα πλαίσια πάντα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
    Ειμαι συντάκτης μιας πρότασης όπως θα πρέπει να διαπιστώσατε και φυσικά ΔΕΝ θα ισχυριστώ ότι είναι και η καλύτερη. Τέλος πάντων την συμπληρώνω γιατί καποια πράγματα ΔΕΝ μου ήταν γνωστά.
    Αν και κινδυνεύω να χαρακτηριστώ άσχημα πιστεύω ότι αν το εν λόγω εγχείρημα υλοποιηθεί και διαχειριστεί από μία (μή δημόσια) εταιρία που θα την έχει υπό αμεση επίβλεψη το κράτος – με τα σωστά εργαλεία επίβλεψης που υπάρχουν – ΠΟΛΛΑ θέματα μπορούν να λυθούν πέρα από την συνταγογράφηση. Φυσικό όμως είναι η εταιρία αυτή που θα αναλάβει το κόστος υλοποίησης – διαχείρησης να διασφαλίσει την βιοσημότητά της με τρόπο που θα προτείνει. Αν φυσικά ο τρόπος είναι εξωπραγματικός θα πρέπει να απορριφθεί.
    Παντως καλό θα ήταν να διαβάσετε προσεκτικά ΟΛΕΣ τις προτάσεις.
    Εγώ έκανα μερικά λάθη όπως θα παρατηρήσατε από τα σχόλια που γίνονται εδώ. Ισως να έγινε επειδή επικεντρώθηκα στο τεχνικό κομάτι του θέματος.

    Φιλικά,
    Γιώργος Τόκας.

  • 13 Μαρτίου 2010, 22:16 | καρναβας παυλος

    ΑΝ ΚΑΘΕ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ, ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ.

  • 13 Μαρτίου 2010, 22:09 | καρναβας παυλος

    ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ BONUS ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ .
    ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑΝ ΑΝΤΟΙΣΤΟΙΧΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ?

  • 12 Μαρτίου 2010, 01:12 | Κατρισιωσης Παναγιωτης

    Προσοχή!Διαφαινεται να υπαρχει μεγαλος κινδυνος να ανθισει η παραοικονομια και συνεχιστουν τα λεγομενα φακελακια των ιατρων σε αλλη μορφη.
    Δε πρέπει να υπάρχει δυνατότητα από το γιατρό να κατευθύνθει τη συνταγή σε κάποιο φαρμακείο, διαφορετικά η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα ανθίσει.

    Ας εισαγει το κρατος υποχρεωτικη την αναγραφη της φαρκευτικης ουσιας στην συνταγη ωστε να αποφευχθει η συνεχιζομενη μη φυσιολογικη/υποπτη σχεση που παρατηρηται μεταξυ ιατρων-φαρμακευτικων εταιριων.

    Πρεπει να ακουστουν οι γνωμες των ιατρικων και φαρμακευτικων συλλογων μιας και θα ειναι αυτοι που θα εκτελεσουν το νεο προγραμμα και περισοτερο των τελευταιων αφου αυτοι εκτελουν τις συνταγες.

    Με εκτιμηση.

    Φοιτητης Φαρμακευτικης

    ‘Ιδρυμα Μ.Βρετανιας

  • 11 Μαρτίου 2010, 13:42 | ZC

    Φίλη Πέγκυ απαντώντας στο παρακάτω post σου

    http://www.opengov.gr/ypoian/?option=comment_view&comment_id=

    θα ήθελα να πω τα εξής:

    Μα καλά κανένας δεν έχει καταλάβει την τακτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής;;; Οι άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να λύσουν κανένα απολύτως πρόβλημα! Με βασικό εργαλείο τις διαβουλεύσεις «τρώνε χρόνο» έτσι ώστε να έρθει κάποια εκλογική αναμέτρηση που ο ΓΑΠ θα βρει αφορμή για να γυρίσει πίσω στο ποδήλατό του και να πασάρει τον εφιάλτη που ζει σε κάποιον άλλο.

    Οι συνεχείς και ατελείωτες διαβουλέυσεις για κάθε θέμα είναι βασικό εργαλείο για να καθυστερήσουν τα πάντα! Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης πήγε σε διαβούλευση απλά για να καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται να υλοποιηθεί. Αν η κυβέρνηση ήθελε να φτιάξει Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης θα είχε βάλει 2-3 άτομα να φτιάξουν το διαγωνισμό και τώρα όλες οι εταιρίες θα έγραφαν τις προσφορές τους.

    Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης στη χώρα μας φίλη Πέγκυ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί απ’ αυτή την κυβέρνηση. θα μας μείνει το brainstorming καιστο ΠΑΣΟΚ η βάση δεδομένων με τα καλύτερα βιογραφικά και τις γνώμες και ιδέες των Ελλήνων για κάθε μελλοντική χρήση…

    ZC

  • 10 Μαρτίου 2010, 16:27 | INDRA SISTEMAS SA

    Κύριοι,

    Εχουμε υποβάλλει την πρότασή μας, βασισμένη στο αντίστοιχο Ισπανικό σύστημα, στη γενική Γραμματεία Εμπορίου, όπως προβλεπόταν από την σχετική επίσημη ανακοίνωση στον ιστοχώρο της ΓΓΕ. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πως θα υπάρξει ισότιμη μεταχείριση των προτάσεων και σχολιασμός τους με αυτόν τον τρόπο.

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

    INDRA SISTEMAS SA
    Madrid Spain

  • 10 Μαρτίου 2010, 10:20 | πέγκυ

    Οι γιατροί, φαρμακοποιοί, εταιρείες, καταστηματάρχες κ.λ.π. οι οποίοι
    καταχρώνται δημόσιο χρήμα θα πρέπει να κατάσχονται οι περιουσίες τους, αυτών΄, των συζύγων και των παιδιών τους και να κλείνουν επιχειρήσεις και καταστήματα.

    Χωρίς τιμωρία για τους κλέφτες του δημοσίου χρήματος δεν γίνεται τίποτα.

  • 9 Μαρτίου 2010, 14:44 | Τόκας Γιώργος

    Χαιρετίζω όλους όσους συμετέχουν με τα σχόλια τους σε αυτή τη διαβούλευση.
    Επειδή κατέθεσα μια μελέτη για το θέμα αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες που επισημάνανε σημεία που ΔΕΝ είχα υπολογίσει.
    Μερικές παρατηρήσεις προτού δημοσιευτουν οι προτάσεις μαζί και η δική μας.
    >>1) Είναι προτιμότερο να μην έχει ο ασθενής μια κάρτα,την οποία θα προσκομίζει τόσο στο φαρμακοποιό όσο και στο γιατρό, γιατί μπορεί εύκολα να χαθεί και μαζί της όλα τα δεδομενά.

    Θα μισο-διαφωνήσω μια και 10.000.000 κάρτες + 5.000.000 κάρτες εφεδρεία είναι σχετικά μεγάλο κόστος ( σε αυτό συμφωνω ) αλλά ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα (online) ΔΕΝ χρειάζεται να αποθηκεύει πληροφορίες σε οποιαδήποτε κάρτα. Επίσης όταν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τους διαχειριστές σε 24ωρη βάση μπορεί άμεσα να καταγραφεί απώλεια και παράνομη χρήση.

    >>Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός web based προγράμματος είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει.

    Εδώ ως τςχνικός διαφωνώ γιατί ΟΥΤΕ αυτή η τεχνολογία είναι πλέον ασφαλής. Σας παραπέμπω στην πρότασή μας που περιμένουμε να δημοσιευτεί.

    >>2) Εκείνος που θα υλοποιησεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, οφείλει να εξασφαλίζει την ασφάλεια τόσο της διακίνησης όσο και της αποθήκευσης των δεδομένων. Είναι εύκολο κανείς να μπει στο πρόγραμμα μεταφοράς της συνταγής ή αποθηκεύσης της και να υποκλέψει στοιχεία, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει τη φαρμακοβιομηχανία αρκετά.

    Ενα σύστημα καταγραφής – αποθήκευσης – αναφορών όπως περιγράφεται κανονικά δεν θα χρειαζόταν σύστημα καλύτερο από αυτό που απεικονίζει μονο αυτή τη διαβούλευση δηλαδή υποσύστημα του συνολικού http://www.opengov.gr. Υπάρχουν όμως τεχνολογίες που μπορούν να εξασφαλισουν την ακεραιότητα φυσικά με αυξημένο κόστος αγοράς – χρήσης – συντήρησης.

    Οσο για τα 3 και 4 συμφωνώ κ. Παπαδόπουλε και πιστεύω ότι ένα σωστά υλοποιημένο σύστημα μπορεί να τα καλύψει.

    Ευχαριστώ όλους σας για τις πληροφορίες που δώσατε μέχρι τώρα όλοι σας.

    Γιώργος Τόκας
    Ηλεκτρονικός – Προγραμματιστής.

  • 9 Μαρτίου 2010, 14:58 | CWP

    Θα ήθελα να δω στο όποιο σύστημα φτιαχτεί,
    να φαίνεται η δραστική ουσία και να γίνεται bid και εξηγώ.

    Έστω ότι κάνει ο Ιατρός διάγνωση και συνταγογραφεί δραστηκή ουσία και όχι μάρκα

    Πάει ο ασθενής στο φαρμακείο, και του βγάζει το σύστημα τα 5 πχ αντιβιοτικά που έχουν τη δραστηκή ουσία.

    Το κράτος να παίρνει τις προτεινόμενες τιμές καταλόγου,
    να βγαίνει μέσος όρος απο τα πχ 5, ώστε να υπάρχει κατώτερη και ανώτερη τιμή.

    Και η κάθε εταιρεία, όπως γίνεται στη διαφήμιση στο Internet, στην TV, να κάνουν οι εταιρείες bid (μειοδοτική προσφορά) και αυτή με τη χαμηλότερη προσφορά να εμφανίζεται 1η. οπότε θα υπάρχει μια κόντρα μεταξύ εταιρειών για το ποιά θα πετύχει την πώληση, όπως ακριβώς γίνεται με τις διαφημίσεις στο Google. Για να πάρει δηλαδή «slot» ένα φάρμακο με τη δραστική ουσία που συνταγογραφίθηκε, ως εμφανής ΜΑΡΚΑ πλέον στο interface του φαρμακοκποιού, δεν θα εξαρτάται ούτε απ το φαρμακοποιό, ούτε απ το Γιατρό, αλλά μόνο απ το Κράτος και της φαρμακοβιομηχανίες που μειωδοτόντας, θα πετυχαίνουν την πώληση.

    Η διαφορά που θα προκύπτει μεταξύ μέσου όρου προτεινόμενης τιμής,
    και τελικής τιμής του bid του μειοδότη, θα πηγαίνει στο κράτος.

    Αυτό το σύστημα θα επιτρέπει στο κράτος να εισπράττει ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ κάθε χρόνο με τον ίδιο τρόπο που το Google εισπράτει δις, βάζοντας τουσ διαφημιζόμενους να παλεύουν να κερδίσουν τον πελάτη.

    Χρησιμοποιήστε και υιοθετήστε μεθόδους και ιδέες-λύσεις από άλλους χώρους και τομείς. Μην κοιτάτε το θέμα μόνο από την πλευρά της ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ του κράτους, αλλά και υπό το πρίσμα της ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    Δεν κατάλαβα γιατί δεν μπορεί το Υπ. Υγείας και το ΙΚΑ, δεν μπορούν να έχουν δυνατότητες να λειτουργούν ως ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΙ ΦΟΡΕΙΣ.

    Σας έδωσα ένα απλό παράδειγμα που προέρχεται από τον επιχειρηματικό χώρο. Ας σταματήσουν κάποιοι να προσπαθούν να ανακαλύψουν τον τροχό.
    Έχουν καταταθεί εξαιρετικές ιδέες στο συγκεκριμένο thread,
    το οποίο δείχνει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες, ιατροί, φαρμακοποιοί, κλπ που ενδιαφέρνονται να δοθούν λύσεις.

    Και για τους γραμματείς-συμβούλους Υπουργών, ενημερώστες τους πολιτικούς σας προϊστάμενους να ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ στο opengov.gr

    Για αυτό υποτίθεται ότι φτιάχτικε. Για να βάζουμε σε ένα τραπέζι όλες τις ιδέες και προτάσεις, μπας και βγεί κάτι καλύτερο απο πρίν,
    και βγάλουμε την Ψωροκώσταινα απ το σημερινό χάλι.

  • 9 Μαρτίου 2010, 13:54 | ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.
    ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΔΑΠΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ (ΙΑΤΡΙΚΟ)ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΕΣ Ή ΛΗΓΜΕΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ

    ΜΕ ΕΝΑ ΗΛ.Σ.ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ 6-12 ΜΗΝΕΣ- ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ(+-3 ΜΕΡΕΣ). ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ, ΟΦΕΙΛΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΤΟ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ(ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΠΑΝΙΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ)

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ, ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ
    ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΙΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
    ΑΝΩ ΚΩΜΗ
    ΚΟΖΑΝΗ

  • 8 Μαρτίου 2010, 21:58 | Γιάννης Παπαδόπουλος

    Με χαρά διάβασα όλες τις απόψεις που διατύπωθηκαν στη δημόσια διαβούλευση και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν συνάδελφοι επιστήμονες που ενδιαφέρονται πραγματικά να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας καθώς και τη διαχείριση των πόρων του συστήματος.
    Αν και πολλοί συνάδελφοι ασχοληθήκαν με τη φαρμακευτική δαπάνη, τα ποσοστά των φαρμακοποιων, τις αμοιβές των γιατρών, τα γεννόσημα καθώς και με άλλες πτυχές του συστήματος, θεωρώ ότι αυτά αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια.
    Το συστήμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας στη προσπάθεια της για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξορθολογισμό των δαπανών. Το συστήμα έχει περιγραφεί αναλυτικά από πολλούς συναδελφούς. Ωστόσο, θα ήθελα από τη μεριά μου να τονίσω ότι:

    1) Είναι προτιμότερο να μην έχει ο ασθενής μια κάρτα,την οποία θα προσκομίζει τόσο στο φαρμακοποιό όσο και στο γιατρό, γιατί μπορεί εύκολα να χαθεί και μαζί της όλα τα δεδομενά. Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός web based προγράμματος είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει.
    2) Εκείνος που θα υλοποιησεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, οφείλει να εξασφαλίζει την ασφάλεια τόσο της διακίνησης όσο και της αποθήκευσης των δεδομένων. Είναι εύκολο κανείς να μπει στο πρόγραμμα μεταφοράς της συνταγής ή αποθηκεύσης της και να υποκλέψει στοιχεία, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει τη φαρμακοβιομηχανία αρκετά.
    3)Δε πρέπει να υπάρχει δυνατότητα από το γιατρό να κατευθύνθει τη συνταγή σε κάποιο φαρμακείο, διαφορετικά η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα ανθίσει
    4)Η χρήση είτε εμπορικής είτε δραστικής ονομασίας είναι στο χέρι της κυβερνήσης να αποφασίσει τι επιθυμεί. Το καλύτερο και αυτό που γίνεται σε πολλές χώρες του κοσμού είναι το σύστημα να δίνει τη δυνατότητα στο φαρμακοποιό να επιλέγει με βάση τη δραστική ουσία που εχει συνταγογραφηθεί το φάρμακο εκείνο που είναι φθηνό με τη δραστική που έχει υποδείξει ο γιατρός και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με το πρωτότυπο.

    Με εκτίμηση,

    Παπαδόπουλος Γιάννης
    Κοινοτικός φαρμακοποιός
    Οικονομολόγος Υγείας

  • 8 Μαρτίου 2010, 20:27 | ΑΤ

    Προς απάντηση του χρήστη VG: σύμφωνα με το site του ΙΚΑ ανάδοχος του έργου «Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» είναι η ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ UniSystems Α.Ε.Ε. – AtkoSoft Α.Ε και το τίμημα του έργου είναι 5.857.887,69€.

  • ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

    Σήμερα, η απώλεια δημοσίων εσόδων από πλαστές συνταγές λόγω της εκτεταμένης και συστηματικής υπέρ-συνταγογράφησης, αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν τη Χώρα μας. Η «αιμορραγία» των δαπανών συνταγογράφησης αποτελεί πραγματική «πληγή» για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, καθώς επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και προκαλεί σοβαρές αναπτυξιακές στρεβλώσεις.

    Με βάση τη σημερινή πρακτική για την αντιμετώπιση της υπέρ-στιγμιογράφησης και των πλαστών συνταγών οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου στηρίζονται σε απολογιστικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και σάρωση ήδη εκτελεσμένων –και τσαλακωμένων δυσανάγνωστων- συνταγών. Αυτή η πρακτική αποδεικνύεται διαχρονικά περιορισμένης αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση του φαινομένου και σε κάθε περίπτωση αφορά ένα μέρος των συνταγών και δεν αντιμετωπίζουν το σύνολο των συνταγών ΚΑΙ ιατρικών πράξεων (παραπεμπτικών, βοηθημάτων, εξετάσεων, κτλ).

    Η αντιμετώπιση της υπέρ-συνταγογράφησης και των πλαστών συνταγών σήμερα μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη μόνο με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής καταγραφής και διασταύρωσης των «κινήσεων» όλων των συνταγών σε συνθήκες «πραγματικού χρόνου».

    Έτσι, προτείνουμε την υπηρεσία i-Med για την καταγραφή των όλων «κινήσεων» των συνταγών (ΕΚΔΟΣΗ-ΘΕΩΡΗΣΗ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ) στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και άμεσα εφαρμόσιμης τεχνολογικής λύσης . Γνωρίζουμε όλοι ότι η φαρμακευτική δαπάνη «ξεκινάει» από την έκδοση και όχι από εκτέλεση της συνταγής. Έτσι, η υπηρεσία i-Med βασίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή, διασταύρωση και πιστοποίηση της αυθεντικότητας όλων των συνταγών, με πλήρη ιχνηλάτισή τους από την στιγμή της έκδοσής τους μέχρι το τελευταίο στάδιο πληρωμής από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς !

    Για την επίτευξη άμεσης ωφελιμότητας με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα για το Δημόσιο, η υπηρεσία που προτείνεται μπορεί να ενταχθεί άμεσα στο ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζει καθόλου τις διαδικασίες έκδοσης-θεώρησης και εκτέλεσης των συνταγών.

    Σε τελικό στάδιο, με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας καταγραφής της υποχρέωσης απόδοσης φπα, την ενσωμάτωσή της στις ήδη υπάρχουσες υποδομές πληροφορικής των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας και με την εισαγωγή ενός συστήματος διοικητικής πληροφόρησης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου θα μπορούν στοχευμένα να εντοπίζουν «αποκλίνουσες συμπεριφορές-τιμές», θα εκμηδενιστούν οι πλαστές συνταγές, καθώς επίσης θα αποτραπούν οι γνωστές απάτες τύπου «υπέρ-συνταγογράφησης» σε «δήθεν ασθενείς», από «δήθεν γιατρούς» και «δήθεν» φαρμακοποιούς.. Παράλληλα η υπηρεσία προσφέρει την δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων συνταγογράφησης που αποθηκεύονται ηλεκτρονικά και για φορολογικούς λόγους (πχ θα μπορεί να διασταυρωθεί η συνταγογράφηση κάθε γιατρού σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, κτλ).

    Θεωρείται σημαντικό ότι ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και διασταύρωσης των κινήσεων των συνταγών για να είναι αποτελεσματικό και άμεσα εφαρμόσιμο πρέπει να συγκεντρώνει τα πέντε παρακάτω μοναδικά χαρακτηριστικά:
    1. πρέπει να εξασφαλίζεται η λειτουργία του συστήματος σε πανελλαδικό επίπεδο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το δημόσιο και τους χρήστες (γιατροί, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, φαρμακεία, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλισμένοι) με κάλυψη μέχρι και του τελευταίου χωριού στην πιο απόμακρη γωνιά της Ελλάδας.
    2. πρέπει να εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση του συνολου των εκδιδόμενων-διακινούμενων συνταγών ανά την επικράτεια ακόμη και όσων εκδίδοντα χειρόγραφα.
    3. πρέπει να εξασφαλίζεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο η ροή δεδομένων από ολα τα σημεία έκδοσης των συνταγών στα κεντρικά συστήματα του δημοσίου προς περαιτέρω επεξεργασία και διασταύρωση με τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων (taxis, ΙΚΑ, ΕΟΦ. κτλ).
    4. τα κανάλια μεταφοράς της πληροφορίας πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμενα εγγυημένη χωρητικότητα για να ανταπεξέλθουν σε σημαντικό όγκο ημερήσιων συναλλαγών και να επιτρέπουν την μετάδοση των δεδομένων σε συνθήκες πραγματικού χρόνου 24 x 7, χωρίς να ταλαιπωρούν τους χρήστες στα peaks (πχ taxis και περιοδικές φπα).
    5. η υπηρεσία πρέπει να διασφαλίζει τα ασφαλιστικά ταμεία από τις πλαστές συνταγές,
    6. η υπηρεσία πρέπει να διασφαλίζει απόλυτα τους ασφαλισμένους το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία και ιδιωτικότητα (προσωπικά δεδομένα).

    με την παραπάνω πρόταση θέλουμε και εμείς από την πλευράς μας να συμβάλλουμε στην τόνωση του περί δικαίου αισθήματος του πολίτη, η οποία οδηγεί τελικά στην η εγκαθίδρυση μίας κοινωνίας ίσων ευκαιριών και ανάλογων υποχρεώσεων.

  • 8 Μαρτίου 2010, 15:27 | ΑΜΙΧΑΛΗΣ

    Δεν υπάρχει η λέξη δεν γίνεται την σημερινή εποχή .

    Μελέτη και σωστό στήσιμο-σχεδιασμός χρειάζεται .

    Το εφαρμόζουν άλλα κράτη εδώ και πολλά χρόνια
    ( ΑΥΤΡΑΛΙΑ …) ποιο εξυπνοι είναι αυτοί ?

    Αντιδράσεις θα υπάρξουν μεγάλες διότι απλά τα
    λεφτά είναι πολλά .

  • 8 Μαρτίου 2010, 14:12 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ

    Ένας έντιμος πολίτης,με δημόσιο βίο και προσφορά,αποδεδειγμένα έντιμη,
    πλησιάζει έναν ψηφοφόρο και του αναλύει,ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του τόπου,οπου με λίγη προσπάθεια και πολύ μεράκι μπορεί να υλοποιηθεί.
    Του ζητάει στην συνέχεια να τον προτιμήσει,στις ερχόμενες εκλογές,προκειμένου αυτή η ωραία ιδέα να πραγματοποιηθεί.
    Λαμβάνει την υπόσχεση οτι θα ψηφιστεί.
    Την επομένη,πλησιάζει τον ίδιο ψηφοφόρο,άλλος υποψήφιος με σκοτεινό παρελθόν,ο οποίος με την σειρά του και γνωρίζοντας τις αδυναμίες του,του υπόσχεται οτι μετα τις εκλογές θα φροντήσει να του ικανοποιήσει κάποιο προσωπικό του ζήτημα.
    Ποιόν,αναρωτιέστε οτι ψήφισε ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος?
    Μα φυσικά τον δεύτερο….
    Άρα,μην αναζητείται τους υπευθύνους της κατάντιας μας.
    Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και τωρα πληρώνουμε τις επιλογές μας.
    Κατ’άλλα συμφωνώ με τον με τον κ.Ευσταθίου Διονύση και επαυξάνω.

  • 8 Μαρτίου 2010, 14:47 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Σε γενικές γραμμές το σχέδιο είναι σωστό, η πιο απλή περίπτωση εφαρμογής είναι:
    1. Ο Γιατρός (με το μοναδικό αριθμό) συνταγογραφεί για τον ασθενή (με το μοναδικό αριθμό) ο οποίος αγοράζει από το Φαρμακείο (με το μοναδικό αριθμό) τα φάρμακα.
    Το Φαρμακείο περνάει στο σύστημα όλα τα στοιχεία (Γιατρού, Ασθενούς και τα δικά του), τα στοιχεία πηγαίνουν στο Υπουργείο όπου οι αρμόδιοι μπορούν πλέον να ελέγξουν πόσα και ποια φάρμακα πωλήθηκαν, πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν, σε ποιο Ταμείο χρεώθηκαν, ποιος Γιατρός τα συνταγογράφησε, ποιο Φαρμακείο τα πούλησε κ.λ.π.
    Εκείνο όμως που πρέπει να ελεγχθεί πρωτίστως είναι αν η συνταγογράφηση αυτή έγινε για πραγματικό ασθενή και δεν έγινε εικονικά για να βγάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι το κατιτίς τους.

    Το συγκεκριμένο σύστημα λοιπόν πρέπει να έχει πρόβλεψη για διάφορα alarm δηλαδή να πετάει ΚΟΚΚΙΝΕΣ ενδείξεις στις οθόνες του Υπουργείου για τις περίεργες καταστάσεις που έχει προγραμματιστεί όπως π.χ. Ο μοναδικός αριθμός ενός ασθενή καταναλώνει 3.000€ φάρμακα ανά εξάμηνο ή ο μοναδικός αριθμός ενός Γιατρού συνταγογραφεί φάρμακα μίας μόνο εταιρείας κ.λ.π.
    Στις οθόνες του Υπουργείου θα κάθονται πλήρως άσχετα με τη Φαρμακευτική και ότι κόκκινο alarm βλέπουν θα το στέλνουν σε 5 άτομα που θα φέρουν τη συνολική ευθύνη (για όλη την Ελλάδα) να δώσουν εντολή σε αντίστοιχο ΣΔΟΕ να κάνει έλεγχο γιατί εκεί κάτι βρωμάει.
    Οπότε αν θέλει ο Υπουργός μπορεί να ελέγξει αν οι 5 επίλεκτοι και το ΣΔΟΕ έκαναν τη δουλεία τους ή αν αγόρασαν τελικά κι αυτοί βίλες και εξοχικά.

  • 8 Μαρτίου 2010, 03:40 | trueth

    1.ΕΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΛΑΔΩΝΕΙ ΜΕΣΟ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΠΕΡΙ ΤΑ 15.000 ΕΥΡΩ ΜΑΥΡΑ.ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ 15 ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ Ή ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ.ΚΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΡΟΠΟ ΟΣΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΕΡΟΥΝ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ 15 ΠΛΑΣΙΟΥΣ!!!
    2.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ,ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 1960…

  • 8 Μαρτίου 2010, 02:50 | VG

    Θα ήθελα να μάθω αν αυτός ο φωστήρας που σχεδίασε το σύστημα ελέγχου συνταγών του ΙΚΑ και τον νέο τύπο συνταγών έχει απολυθεί ή όχι (ή τουλάχιστον αυτός που το θεώρησε καλή ιδέα και το παρέλαβε).

    Είναι δυνατόν οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώνουν με μισθό αυτούς τους ανθρώπους? Συγνώμη αλλά είναι ακατανόητο πως κάποιος μπορεί να σκέφτηκε ότι μια τέτοια κουταμάρα μπορεί να εφαρμοστεί.

    Αν αυτός ο κύριος δούλευε σε εταιρεία και υλοποιούσε μια τέτοια μπαρούφα την επόμενη μέρα θα ήταν άνεργος.

    * Δημιουργήσατε ένα σύστημα που τριπλασιάζει τις απαιτούμενες εργατοώρες για την διαχείριση της υπάρχουσας τριτοκοσμικής γραφειοκρατείας.

    * Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λειτουργήσει γιατί είναι τεχνικά κακοσχεδιασμένο.

    * Έχει σχεδιαστεί με τις τεχνολογίες του προηγούμενου αιώνα (1990 και πριν). Άκου εκεί scanner υπερυψηλής ταχύτητας (χρησιμοποιείται και ο όρος «υπερυψηλή ταχύτητα» για να αναφωνήσει κάποιος που δεν γνωρίζει: «Ουάουυυυ!!! τι φτιάξανε πάλι τα θηρία. Πρόοδος!».

    * Λίγο πριν την εφαρμογή του (και αφού πετάχτηκαν κάτι εκατομμυριάκια) ζητάτε δημόσια διαβούλευση για το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

    * Μέσα στο ΙΚΑ δεν υπάρχει ένας φαρμακοποιός, ένας γιατρός και ένας επιστήμονας πληροφορικής να σας πουν ότι αυτό που φτιάξατε είναι απαράδεκτό? Δεν έχετε τμήμα πληροφορικής στο ΙΚΑ να σας πει ότι είστε αλλού γι’ αλλού?

    *Ποιος πήρε το έργο και τα ωραία εκατομμυριάκια για να φτιάξει αυτό το έκτρωμα? Ψάχνω στο site του ΙΚΑ για κάποιο ενημερωτικό για τον διαγωνισμό και για τον ανάδοχο αλλά δεν βρίσκω κάτι.

  • 7 Μαρτίου 2010, 22:30 | Απόστολος

    Δεν πρόκειται να προκύψει κάτι το σημαντικό που θα περικόψει την Φαρμακευτική Δαπάνη γιατί οι βασικοί διαπλεκόμενοι (Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Φαρμακευτικές) θα βρουν άμεσα ανάλογα με τα μέτρα , τα κατάλληλα αντίμετρα. Επιπλέον σημαντικός παράγοντας είναι ότι η συνταγογράφηση συνεπάγεται αυτόματα και ανύπαρκτες Ιατρικές επισκέψεις (χιλιάδες χαρτάκια) και εργαστηριακές εξετάσεις που δεν εκτελούνται (δεν υπάρχει λόγος) με πολλαπλάσια δαπάνη.
    Οι γιατροί εισπράττουν:
    -Από τις Φαρμακευτικές εταιρείες (ηλ. είδη , ταξίδια , έπιπλα για το γραφείο και το σπίτι, υπολογιστές κοκ).
    -Από τα ταμεία για ιατρικές επισκέψεις σε ιατρεία και σπίτια που δεν έγιναν ποτέ.
    -Από τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, αξονικές , μαγνητικές κλπ) ποσοστά μέχρι 30%.

    Οι ελεγκτές πχ ΟΠΑΔ είναι γιατροί και ποτέ δεν απορρίπτουν εξετάσεις ούτε ενδιαφέρονται αν αυτός που πάει το βιβλιάριο είναι ασφαλισμένος.
    ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΝΤΑΝΕΣ στον ΟΠΑΔ και όποιος θέλει παίρνει …. ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ επομένως τα ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ.

    Είναι πολύπλοκο το σύστημα και πάρα πολλοί αυτοί που κερδίζουν για να μπει χέρι.

    Την προηγούμενη εβδομάδα πιάστηκαν Φαρμακεία στο Βόλο να έχουν δεκάδες
    βιβλιάρια ασφαλισμένων και να διακινούν ανύπαρκτες ιατρικές επισκέψεις και συνταγές. Έβαλαν λουκέτο σε κανένα; OXI. Γιατί να μην συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο;

    ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ:

    1. Μείωση όλων των Ιατρικών δαπανών στις τιμές προ Κακλαμάνη (που τις υπερδιπλασίασε).
    2. Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από 25% σε 50% με εξαίρεση συνταγογραφήσεις μόνο από νοσοκομεία βαρέως πασχόντων (που πρέπει να παραμείνουν ΔΩΡΕΑΝ).
    3. Ποινικοποίηση με την διαδικασία του αυτοφόρου για γιατρούς και φαρμακοποιούς και αφαίρεση επί τόπου των αδειών και ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.

    4. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος να ακολουθήσει γιατί και εκεί θα υπάρχουν παρατράγουδα.
    Να μην εκτελείται καμία συνταγή ούτε να πληρώνεται ιατρική επίσκεψη αν δεν ενημερώνεται μέσω internet επί τόπου κεντρική βάση δεδομένων (ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, ΑΦΜ ΙΑΤΡΟΥ και ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΎ, Πάθηση , φάρμακα κλπ).

    Το κόστος υπολογιστή και η σύνδεση στο intermet είναι ασήμαντη δαπάνη για γιατρό και φαρμακοποιό (εφάπαξ δαπάνη 500Ε για υπολογιστή και 20Ε το μήνα για internet). Αυτοί που βάζουν τέτοια θέματα τα βάζουν εκ του πονηρού για κωλυσιεργ κωλυσιεργία. Εκεί θα φανούν οι προτιμήσεις γιατρών σε σκευάσματα τριτοκλασσάτα και πανάκριβα.

    Δεν υπάρχει Φαρμακείο που να μην διαχειρίζεται βιβλιάρια ληστρικά για το δημόσιο (πχ κεντρικά Φαρμακεία στη Λάρισα διαχειρίζονται από 150-500 βιβλιάρια).Γιατί να μην γίνεται το ίδιο παντού;

  • 7 Μαρτίου 2010, 21:17 | Νατάσα Τσακμάκη

    Κύριε/α
    Παρακολουθώ όσο μπορώ τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος και οργάνωση της χώρας. Σε πολλά σημεία συμφωνώ.
    Παρόλα αυτά παρακαλώ προσέξτε τα εξής:
    1. Δεν καταλαβαίνω γιατι η βενζίνη πρέπει να αγγίξει τα 1,70 ευρώ πριν ακόμη ψηφιστεί οτιδήποτε και μάλιστα να μην υπάρχει κανείς να ελέγξει τον οποιονδήποτε αποφάσισε να αισχροκερδεί εις βάρους του απλού πολίτη.
    2. Σημειώνοντας ότι είμαι δημόσιος υπάλληλος και δηλώνω στην εφορία και το παραμικρό σεντς αδυνατώ να κατανοήσω γιατί πρέπει να φορολογηθώ με βάση αυτά που καταναλώνω και όχι με βάση τα εισοδήματα μου. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας ένα οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσω αποδείξεις της τάξεως των 6.000 ή 9.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να απαιτείται απο εμένα να καταναλώνω υπέρογκα ποσά που σε κάθε περίπτωση δεν συμβαίνει για να έχω την ανάλογη φοροαπαλλαγή αφαιρώντας μου το δικαίωμα να αποταμιεύσω και να μειώσω σημαντικά το στεγαστικό δάνειο που έχω πάρει. Μήπως έτσι γίνομαι έρμαιο των τραπεζών όταν το ποσό που θα προεξοφλούσα στο δάνειο αναγκάζομαι να το καταναλώσω; Χάθηκε η ελεύθερη επιλογή της αποταμίευσης; Πως είναι δυνατον να πιστεύετε ότι ξοδεύω 10.000 ευρώ όταν προσπαθώ να αποταμιεύσω για να ξεφύγω από τον κλοιο των τραπεζών; Το αν θα κόβουν ή οχι οι επαγγελματίες αποδείξεις είναι θέμα φιλοσοφίας και ελεγκτικού μηχανισμού που οφείλει να αποκοπεί από την φορολογία των πολιτών όταν μάλιστα αυτοί που θα πληγούν είναι οι μισθωτοί.
    Παρακαλώ δώστε την απαιτούμενη προσοχή τουλάχιστον στο θέμα των αποδείξεων, ώστε να μην μας αφαιρεθεί το δικαίωμα της αποταμίευσης. Είναι άδικο να φορολογούμαι καθε μήνα για ένα ασφαλιστικο που δεν ξέρω το μέλλον του και επιπλέον να ανησυχώ για τις αποδείξεις που έχω μαζέψει. Δημιουργήστε τους απαραίτητους μηχανισμούς ώστε όλοι οι επαγγεκματίες να εκδίδουν αποδείξεις και να μην είναι οι πολίτες οι ελεγκτές του δημοσίου.
    Σας ευχαριστώ ελπίζοντας να ληφθεί υπόψη το παραπάνω σχόλιο, διαφορετικά οι αποταμιεύσεις μας θα μειωθούν δραμματικά και οι τράπεζες θα γιγαντωθούν ακόμη περισσότερο.

  • 7 Μαρτίου 2010, 20:37 | ΚΩΣΤΑΣ

    Μια πρόσφατη γέννα στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου στην μαιευτική οδηγεί μια γυναίκα σε έναν θάλαμο με άλλες 7 αλβανίδες λεχώνες και μια απίστευτη ταλαιπωρία για εκείνην και το φρεσκογεννημένο βρέφος της!!
    Δύο μέρες μετά και ενώ το βρέφος ασθενεί από μια βαριά δερματοπάθεια λόγο καθαριότητας του θαλάμου ζητάει με απόγνωση ο πατέρας από γνωστότατο μαιευτήρα να αλλάξουν δωμάτιο γιατί δεν πήγαινε άλλο !!
    Και ο άλλοτε έξυπνος ΓΙΑΤΡΟΣ ΄Δώστε μου 1500 ευρώ και θα το τακτοποιήσω΄ ως και έγινε και η λεχώνα μετακόμισε σε δωμάτο 3 ατόμων με μία μόνον αλλοδαπή!

    Αυτά Κυρία ΥΠΟΥΡΓΕ!!!

  • 7 Μαρτίου 2010, 17:58 | Άρης Παπαχρήστος

    Η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην ελληνική κοινωνία ακόμα και αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως. Ο κ «Τίποτα» απαγόρευσε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, το διαφήμισε και το ανακοίνωσε. Τι κατάφερε; όντως μειώθηκε το τσιγάρο σε πολλές υπηρεσίες, αλλά κυρίως ποινικοποιήθηκε το κάπνισμα ηθικά.
    Αντιδράσεις θα υπάρξουν, η κοινωνία δεν είναι εξοικειωμένη με την πληροφορική, πολλοί ιατροί έχουν παράνομο κέρδος, οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες κτλ.
    Δεν είμαι ειδικός, αλλά πιστεύω αν ο κόσμος καταλάβει για πόσα χρήματα μιλάμε και για πόσες προεκτάσεις έχει στην υγεία του ασθενούς, σε θέσεις εργασίας, ΙΚΑ, μαύρο χρήμα κτλ. θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα, μια δυναμική.. που επιθυμεί την εξυγίανση στον χώρο της υγείας. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος.
    Ο πρόσκληση απευθύνεται σε εταιρείες με γνώση του χώρου;! απαντήσανε;
    Περί τίνος πρόκειται; Ποιό συγκεκριμένα, τι θέλετε να κάνετε;
    ..και μετά να ζητήστε την γνώμη των πολιτών.

  • 7 Μαρτίου 2010, 16:56 | Αριστείδης

    Η απόλυτη οικονομία θα γίνει όταν ο γιατρός συνταγογραφεί με βάση τη δραστική ουσία,αυτή που έμαθε στο Παν/στήμιο και όχι στην αγορά,και το κράτος(ΕΟΦ) θα είναι υπεύθυνο να πιστοποιεί ποιά και πόσα εμπορικά σκευάσματα τηρούν τις επιστημονικές προυποθέσεις να κυκλοφορούν για κάθε δραστική ουσία.
    Από εκεί και πέρα το κάθε ταμείο θα επιλέξει 2,3,4 εμπορικά σκευάσματα για κάθε δραστική-ανάλογα με τα οικονομοτεχνικά στοιχεία- να βάλει στη λίστα του.
    Τώρα ό φαρμακοποιός πρέπει να είναι υποχρεωμένος να διαθέτει ισόποσα τα εγκεκριμένα(από το ταμείο) εμπορικά σκεύασματα ώστε ούτε να μεροληπτεί ούτε να έχει πιθανό όφελος από προσωπική επιλογή.
    Έτσι κανείς δεν θα κάνει τον επιχειρηματία σε αλλουνού μαγαζί(ΕΣΥ,ταμεία) και η διαφθορά θα μειωθεί κατακόρυφα.
    Στον ιδιωτικό χώρο ας συνταγογραφούν με το εμπορικό όνομα κανένα πρόβλημα ας υπάρχουν για κάθε δραστική ουσία όσες φίρμες θέλουν εφόσων έχουν άδεια ΕΟΦ.
    Τα Νοσοκομεία,ταμεία,φαρμακευτικέςεταιρείες θα δουλεύουν κανονικά σ΄ένα περιβάλλον πολύ πιο υγιές όπου η ζήτηση θα συμβαδίζει απόλυτα με την επιδημιολογία.
    Το ίδιο φυσικά πρέπει να ισχύει για μηχανήματα διαγνωστικά κλπ.
    Ούτε σεντόνια με εμπορική ονομασία.
    Αυτά βέβαια θέλουν τεράστιο πολιτικό θάρρος γιατί πιθανά θα ξεσηκοθούν κάποιοι γιατροί ότι θα θέλουν να γράψουν το «καλό» φάρμακο αλλά είπαμε το κράτος μέσω ΕΟΦ θα εξασφαλίζει ότι όλα τα γενώσιμα είναι «καλά».Είναι υπευθυνότητα του κράτους και όχι του συνταγογράφου κρατικής συνταγής.
    Έτσι λοιπόν δεν θα υπάρξει κανένα ηθικό έρισμα αντίδρασης.Αν πράγματι υπάρχει βούληση εξετάστε το.

  • 7 Μαρτίου 2010, 12:00 | Γιώργος Γιώργος

    Μία πληγή του συστήματος είναι η διαπλοκή μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών και γιατρών. Οι φαρμακευτικές εταιρίες (μέσω των ιατρικών επισκεπτών) δίνουν δώρα στους γιατρούς (πχ Laptop, ταξίδια στο εξωτερικό κλπ) με αντάλλαγμα την αθρόα συνταγογράφηση. Γιατρός στο ΙΚΑ Αμπελοκήπων συνταγογραφούσε φάρμακο παραπλήσιο με την κοινή ασπιρίνη σε ΟΛΟΥΣ τους ηλικιωμένους ασθενείς του, χωρίς καμία ιατρική διάγνωση. Φυσικά, το λάπτοπ του ήταν δώρο της φαρμακευτικής εταιρίας που το παρασκευάζει. Τέτοιες συμπεριφορές δυστυχώς είναι κανόνας και όχι εξαίρεση.
    Πλέον άρχισαν οι ιατρικοί επισκέπτες να έρχονται και στα φαρμακεία για να ελέγχουν αν οι γιατροί συνταγογραφούν τα φάρμακα των εταιριών τους. Φυσικά, στους φαρμακοποιούς δεν δίνουν λάπτοπ !!! , γιατί ο φαρμακοποιός δεν έχει περιθώριο επιλογής, υποχρεούται να δώσει το φάρμακο που συνταγογράφησε ο γιατρός. Οι παλιότεροι φαρμακοποιοί που είμαστε ψυλλιασμένοι τους διώχνουμε κακήν κακώς!!!

    Πρέπει να πάψουν οι γιατροί να συνταγογραφούν με μοναδικό τους κριτήριο τα μπόνους που θα λάβουν από τις φαρμακευτικές εταιρίες.
    Βέβαια, δεν πρέπει να πάμε και στο άλλο άκρο, όπου ο γιατρός θα φοβάται να γράψει ένα φάρμακο, για να μη χρεώσει το ταμείο, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή.

    Σε όλο το σύστημα, ο γιατρός είναι αυτός που αποφασίζει το φάρμακο που χρειάζεται να πάρει ο ασθενής, και έτσι πρέπει να είναι, γιατί αυτός είναι που έχει την επιστημονική επάρκεια. Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η συνταγογράφηση γίνεται με μοναδικό κριτήριο την υγεία του ασθενή.

    Πιστεύω πως αν σπάσει αυτός ο μηχανισμός διαπλοκής, τα ταμεία θα εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά, γιατί εκεί γίνεται η μεγάλη σπατάλη.

  • 7 Μαρτίου 2010, 11:05 | Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

    Με την εμπειρία από εργασία 37 ετών στον κλάδο διύλισης και διακίνησης πετρελαίου ( Esso Pappas, ΕΚΟ, ΕΛΠΕ ) τολμώ να σας αποστείλω την άποψη μου πάνω στο θέμα της παρακολούθησης και καταγραφής των αποθεμάτων προιόντων πετρελαίου στα πρατήρια λιανικής πωλήσεως.

    Φοβούμαι ότι το προτεινόμενο σύστημα είναι περίπλοκο, ακριβό, θα απαιτεί δαπάνες συντήρησης και διαρκούς , συχνής επαλήθευσης
    ( calibration ). Πονοκέφαλο θα αποτελέσει η διασφάλιση της ακεραιότητος των διαφόρων μετρητικών συστημάτων από τις βέβαιες παρεμβάσεις επιτηδείων . Θα απαιτεί ακόμη εξειδικευμένο ελεγκτικό προσωπικό και σίγουρα θα αποτελέσει έναν ακόμη χώρο συναλλαγής και διαφθοράς των εμπλεκομένων. Γνωρίζω από πρώτο χέρι όπως σας είπα, τόσο τις δυνατότητες και την τεχνική ανεπάρκεια , όσο και την ακεραιότητα και ελαστικότητα ηθικής αντιστάσεως των εντεταλμένων οργάνων που διενεργούν σήμερα τους ισχύοντες ελέγχους.

    Αντί αυτού θα ήθελα να προτείνω κάτι απλούστερο και πιο ρεαλιστικό.

    Να γίνεται υπολογισμός των απωλειών διακίνησης και αποθήκευσης στο πρατήριο σαν ποσοστό επί της παραλαμβανόμενης ποσότητος από το βυτιοφόρο και να δικαιολογούνται υπέρ του πρατηρίου κατά τον υπολογισμό του σχετικού ισοζυγίου εισροών/ εκροών.

    Οι απώλειες αυτές είναι απώλειες εξάτμισης ( evaporation losses) και απώλειες διακίνησης. Το σχετικό ποσοστό προσδιορίζεται εύκολα από έναν αλγόριθμο, με βάση την φύση του προιόντος , (τάση ατμών, θερμοκρασία ),την μέση εποχική θερμοκρασία . Ο υπολογισμός αυτός θα πρόσθετα ας είναι και κάπως ευνοικός υπέρ των πρατηριούχων, για να γίνει ευκολότερα αποδεκτός.
    Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το όφελος υπέρ του Δημοσίου θα είναι μεγάλο και κυρίως θα αποφευχθούν οι δαπάνες, εγκατάστασης, συντήρησης, ελέγχου, και κυρίως ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Είναι προτιμότερο να επωφεληθούν λίγο οι πρατηριούχοι παρά αυτός ο απίστευτος κυκεώνας προς τον οποίο οδηγούμαστε με την υιοθέτηση περίπλοκων συστημάτων.

    Π. Θεοδωρόπουλος
    Χημικός Μηχανικός διπλ. ΕΜΠ

  • 6 Μαρτίου 2010, 21:52 | Ευσταθίου Διονύσης

    Μαρ
    10
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
    Επεξεργασία
    Από diaskronos Leave a Comment
    Κατηγορίες: Uncategorized
    Tags: ΒΗΜΑ, Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Δημόσιο, Εφημερίδες, Κ.Κ.Ε., Κόματα, ΛΑ.Ο.Σ., Ν.Δ., Νέα, Οικονομία, ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ελευθεροτυπία, οικονομική κρίση

    Και στις πιο βάρβαρες εποχές πρέπει κάποιοι να πουν την αλήθεια…

    Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στα όρια χρεοκοπίας μετά τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία , που αφέθηκε κυριολεκτικά η Ελληνική οικονομία αλλά και η χώρα γενικότερα στα νύχια των κουμπάρων, των ημετέρων, των Τραπεζών, των golden boys, των ρετιρέ, των καρτέλ,… που ξέσκισαν καταλήστεψαν τα πάντα. Το χρέος της χώρας ειναι 1 τρις περίπου.Η διαφθορά,η εγκληματικότητα, η αποδόμηση κάθε παραγωγικού τομέα , η ανεργία, ειναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Το 15% περίπου των Ελλήνων έγιναν ζάμπλουτοι και το 85% ανεργοι –άστεγοι, -νεόφτωχοι. Γιαυτό ακριβώς το λόγο πρέπει:
    Α) Όσοι έκλεψαν ή κυβέρνησαν τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια…. υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές, κουμπάροι, «ευσεβείς ρασοφόροι», Τράπεζες, golden boys, παρατρεχάμενοι, τσανακογλύφτες και παρασιτόβιοι….τρωκτικά και βαμπίρ των σαλονιών ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ και να μη παριστάνουν τις μωρές παρθένες που ξαφνικά ενδιαφέρονται για τη χώρα τάχα …και τολμούν να μας κάνουν και υποδείξεις….
    Β) Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ,η ΓΣΕΕ ,η ΑΔΕΔΥ, οι «Αριστερές μικροομάδες» ,να σταματήσουν τις αδέσποτες κραυγές. Όταν τα κάθε είδους λαμόγια εκλεβαν,άρπαζαν, λεηλατούσαν το Δημόσιο χρήμα και τα Ταμεία κοιμόντουσαν…το λιγότερο που τους προσάπτω… Τώρα το οικοδόμημα ειναι αδειο δεν έχει ουτε επιπλα..ας κατέβουν λοιπόν απο τα κεραμύδια και να σπάσουν το κεφάλι τους να χτίσουν ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την Ελλάδα και οχι να κρύβουν τις ευθήνες τους .Πολλά χρόνια τώρα δεν εχουν ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΡΌΤΑΣΗ! Η χώραμας χρειάζεται επειγόντως πολιτικές προτάσεις μελετημένες, ρεαλιστικές, προοδευτικές, εφικτές, που να απαντούν αναλυτικά και πειστικά στα συσωρευμένα προβλήματα μικρά και μεγάλα.Γνωρίζω την απάντηση που δίνουν! Δεν είμαστε εμείς Κυβέρνηση!!! Ισα- ισα που ο Μαρξισμός-Λενινισμός (για να θυμήσω) μιλάει για στοιχειοθετημένες λύσεις και ρεαλιστικές και οχι για συνθήματα. Σύντροφοι τα συνθήματα δεν ειναι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ καταλάβετέτο!.

    Γ) Για την ηγεσία της ΝΔ προτείνω να πάνε όλοι σε κάποιο Μοναστήρι ενα-δύο μήνες τουλάχιστον για περισυλλογή…διότι δεν βλέπω να κατανοούν την κατάσταση που -κυρίως αυτοί – φέραν τη χώρα μας. Οι δικές τους προτάσεις μας έφεραν σε αυτό το χάλι. Δεν σκοπεύουμε να πάρουμε άλλες. Γιαυτό θα έπρεπε κ. Σαμαρά ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή…και οχι μόνο…λίγο σεμνά. Δεν βλέπεις κάτι άλλους όπως Μητσοτάκης, Σιμίτης, Εβερτ, Δούκας ,Τζοχαντζόπουλος, Βερελής, Μαντέλης, Μπασιάκος ,Κοντός, Παυλίδης, Βουλγαράκης, Νεονάκης, Ρουσόπουλος, Μειμαράκης, τουλάχιστον δεν μιλάνε…Τώρα μόνο τρώνε! Το ΛΑΟΣ πρέπει να αποστασιοποιηθεί απο τα φασιστικά κυκλώματα και βαρίδια που συνωθούνται στα σπλάχνα του, να μας πείσει γιαυτό και μετά να κουβεντιάσουμε τις κάποιες προτάσεις που κάνει. Αλλά πρώτα η Δημοκρατία. Τέλος πρέπει να εφαρμοσθεί μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Να υιοθετηθεί μια πρόταση για ανάκαμψη της οικονομίας και της καταπολέμησης της Ανεργίας ,της φτώχειας, και της παρακμής…

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ προς συζήτηση:
    1) Nα μπούν εισαγγελεις και ορκοτοί λογιστές ( εν ανάγκη ξένοι )στη Βουλή ,στην ΕΡΤ, στους Δήμους ,τις ΔΕΚΟ, ΔΕΗ,τις πολεοδομίες, τους Συνεταιρισμούς, τα Δασαρχεία τους Οργανισμους…. γιατι είναι αντρα διαφθοράς και ρεμούλας και να έχουμε αποτελέσματα στις αναθέσεις έργων, στις πλασματικές υπερωρίες , αποζημιώσεις κ.λ.π. Επιτέλους οι καταχραστές να αποκαληφθούν και να μπουν φυλακή..μικροί και μεγάλοι.

    2) Να επιστραφούν άμεσα τα 5δις ευρώ ζεστό χρήμα που ο Καραμανλής χάρισε στους Τραπεζίτες χωρίς δεύτερη κουβέντα.

    3) Φορολογία μέχρι και 5% των κεφαλαίων όλων των Τραπεζών ως αντιστάθμισμα των υπέρογκων και παράνομων ποσών που εισέπρατταν δεκάδες χρόνια από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού και τα υπερκέρδη,τα πανωτόκια και την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων των ασφαλισμένων από ιδρύσεώς τους μέχρι την πλήρη και τελειωτική αφαίμαξή τους.

    4) Φορολογία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερης απο 800-900 χιλ μέχρι και 5% ειτε ειναι ιδιωτική ειτε εταιρική ειτε offshore …..

    5) Η εκκλησιαστική περιουσία κινητή και ακίνητη να περάσει στο Δημόσιο ολόκληρη εκτός από τους ναούς, τα μοναστήρια, και τα ιδρύματα ως κτιριακά συγκροτήματα και ένα αντίστοιχο περιβάλλοντα χώρο όπου υπάρχει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό. Διαφορετικά να σταματήσει κάθε μισθοδοσία και συντάξεις των Μητροπολιτών και ιερέων κ.λ.π. καθώς και κάθε επιχορήγηση από το Δημόσιο προς εκκλησίες ,μοναστήρια κ.λ.π.

    6) Να εφαρμοσθεί το πόθεν έσχες για όλους και να φορολογηθούν αναλόγως οι περιουσίες καθώς και τα τεκμήρια διαβίωσης.

    7) Να αξιοποιηθεί η Δημόσια ακίνητη περιουσία με διαφάνεια, με διαδικασίες συμφέρουσες για το Δημόσιο και οχι με πλιάτσικο.

    8) Να καταρτιστεί εθνικό μισθολόγιο απο τον πρόεδρο Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο με στόχο να πάει ο καθένας στον πάγκο του. Δηλαδή ανώτερος μισθός 4000-4500 ευρώ και κατώτερος μισθός 1200 ,ή σύνταξη απο 1000 εως 2000 ευρώ και βέβαια με πολύ προσοχή, αξιοκρατία, απόδοση και δικαιοσύνη.. Χωρίς κανένα επίδομα και για κανέναν ,μπόνους, πριμ, ενοίκια, εκτός έδρας, συμβούλια, εκλογικά, πλασματικές υπερωρίες, στολών, καυσόξυλων…και χίλια δυο, φαιδρές δικαιολογίες για αγρίους…. εκτός απο το οικογενειακό- παιδιών, θέσης,μεταπτυχιακά και βαρέα ανθυγηεινά.

    9) Να καταβληθούν ολες οι εισφορές στα Ταμεία,και το ΙΚΑ απο όλους τους ωφηλέτες…ΜΜΕ,Εφημερίδες,Επιχειρήσεις, Δημόσιοκ.λ.π.

    10) Ιδιαίτερα για τις Ασφαλιστικές εταιρείες αμεσα πρέπει να μπουν εισαγγελείς και να δεσμευτούν τα κεφάλαια και τα ακίνητα διότι πάνε όλες για δήθεν πτώχευση… αφού για χρόνια συσώρευσαν τεράστια κεφάλαια απο τις ασφαλιστικές εισφορές λειτουργώντας σαν «πιραμύδες» με πρότυπα την “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ”την “Comercial valiu” κ.λ.π.

    11) Να σταματήσει άμεσα κάθε επιχορήγηση σε ποδοσφαιρικά και αθλητικά σωματεία πλην των Εθνικών ομάδων και μόνο καθώς και των πολιτιστικών συλλόγων κάθε ειδουςπλήν των Δημοτικών-κρατικών –ενικών θεάτρων –μουσικής κ.λ.π..

    12) Να παραχωρηθούν-πωληθούν αδειες για τις συχνότητες των ΜΜΕ-καναλιών-ραδιοσταθμών και όσοι ενδιαφέρονται να τις αγοράσουν, διαφορετικά να κλείσουν.Ενοείτε οτι στις συμβάσεις θα περιέχεται και δεσμευτικό επιμορφωτικό πρόγραμμα που θα καθορίζεται απο το Υπουργείο Παιδείας.

    13) Τα κεφάλαια αυτά να χρησιμοποιηθούν για απόσβεση του μισού χρέους τουλάχιστον και για νέες θέσεις εργασίας Η διαχείριση των κεφαλαίων ως ΑΕΠ να γίνεται από συγκεκριμένα πρόσωπα με πλήρη διαφάνεια, με ελεγκτικό διακοματικο μηχανισμό μέχρι δεκάρας και ποινικές ευθύνες απο κακούργημα ως εσχατη προδοσία και ισόβια για οποιοδήποτε μεγάλη κατάχρηση και στραβοπάτημα.

    14) Να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά επαγγέλματα.
    Να διατεθούν όλα τα παραπάνω κεφάλαια για Δημόσια έργα και μελετημένες παρεμβάσεις σε δυναμικούς –παραγωγικούς τομείς σε συνδυασμό με πραγματικά πράσινη ανάπτυξη με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και του μαρασμού της χώρας. Φράγματα, Ταμιευτήρες, ανεμογεννήτριες, Ηλιακά-φωτοβολταικά πάρκα, Ουσιαστικούς ελεγχόμενους Συνεταιρισμούς (Γεωργικών, κτηνοτροφικών,Ιχθυοκαλιέργειες) με τυποποίηση προιόντων και ανταγωνιστική ποιότητα εν ανάγκη και με υποχρεοτικούς αναδασμούς σε επιλεγμένες περιοχές.
    Ολα τα παραπάνω πρέπει να τα ψηφίσουν σε μια συνεδρία οι 300 της Βουλής και να αρθούν οι κάθε ειδους παραγραφές, εν ανάγκη με αλλαγή του Συντάγματος. Δεν μπορούν πλέον ουτε να κρύβονται πίσω απο το Σύνταγμα . Ολα γίνονται αν υπάρχει θεληση . Διαφορετικά να πάνε στα σπίτια τους και θα την βρούμε την άκρη.
    Τέλος… όποιος ισχυρίζεται ότι έχει άλλη πρόταση…προφανώς θα εννοεί ότι οι μισοί Έλληνες πρέπει να μείνουν άστεγοι και άνεργοι.

    ΕΥ.ΔΙ. 03/02/2010

    http:// kiklonas.wordpress.com

  • 6 Μαρτίου 2010, 12:51 | S.D.Tsamaidis

    Καλώς να γίνει ηλεκτρονική δια-μηχανογράφηση συνταγών/επισκέψεων. Ο αριθμός ΑΜΚΑ, Ταυτότητος κλπ είναι περιττοί, – Αντί όλων αυτών των αριθμών, να χρησιμοποιείται ο Αριθμός ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ, σε μιά κάρτα μεγέθους πιστωτικής, με φωτογραφία, η οποια να είναι και ταυτότης (όπως τα νέα διπλώματα οδήγησης), Η ύπαρξις πολλών αριθμών διευκολύνει την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, συνταγών κλπ. Επίσης, ΚΑΘΕ ιατρός που εργάζεται στην Ελλάδα (σπουδασμένος με έξοδα του Κράτους) να είναι υποχρεωμένος να δέχεται έναν ελάχιστο αριθμό ασφαλισμένων σε Κρατικά Ταμεία δωρέαν. Οι αποκλειστικοί ιατρόί των διαφόρων Ταμείων ΙΚΑ κλπ) να καταργηθούν, και να υπάρχει ελεύθερη επιλογή.

  • 6 Μαρτίου 2010, 11:20 | XriLou

    Φυσικά και πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην συνταγογράφηση του γιατρού. Καλό θα ήταν να υπάρχει πλαφόν στο κόστος κάθε συνταγολογίου – κάτι αντίστοιχο της Γερμανίας.
    Να προωθηθούν τα generics – αφού όμως πρώτα μειωθούν οι τιμές στους σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα (δεν είναι δυνατόν όταν το πρωτότυπο κάνει 10 στην Ελλάδα το αντίγραφο να κάνει 8 ενώ στο εξωτερικό 2) και αφού ελεγχθούν οι ελληνικές φαρμακευτικές για την ποιότητα των φαρμάκων που βγάζουν (μέχρι στιγμής οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι).
    Το να μειωθούν δραματικά οι τιμές των φαρμάκων δεν δίνει κάποιο πρόσθετο όφελος. Και αυτό γιατί πολύ απλά μπορούν οι εταιρείες να αποφασίσουν να αποσύρουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα από την ελληνική αγορά – έχουν δικαίωμα να το κάνουν. Μετά τα σκευάσματα θα εισάγονται από τον ΙΦΕΤ σε αυξημένη τιμή. Κερδίζει κανείς από αυτό;
    Τώρα τα περί ποινικοποίησης ή απαγόρευση του επαγγέλματος του ιατρικού επισκέπτη είναι τουλάχιστον αστεία για να μην πει κανείς επικίνδυνα. Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει. Και επιπλέον, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τέτοιες απαγορεύσεις. Μια απλή προσφυγή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και αίρονται οι όποιες αστείες απαγορεύσεις.
    Όσο για το αν είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο επάγγελμα, ας δούμε το επίπεδο της «εκπαίδευσης» των γιατρών η πλειοψηφία των οποίων έχει να ανοίξει ιατρικό βιβλίο από τον καιρό που πήρε το πτυχίο.

    Ένας υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας που τόσο κόπτονται αρκετοί να απολυθεί.

  • 6 Μαρτίου 2010, 11:23 | Κων/νος Κουλορίδας

    Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν πρόκειται να δώσει άμεσα λύση στο χώρο της υγείας και στις φαρμακευτικές δαπάνες, ωστόσο είναι θετική η βούληση να εξελιχθεί. Οι δυτικές και βόρειες χώρες έχουν εξελίξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση εδώ και χρόνια, αλλα τα αποτελέσματα τους αποτελούν ένα μεγάλο πεδίο συζήτησης.

    Η λύση πρέπει να είναι άμεση και αυτή σχετίζεται με το τρόπο συνταγογράφησης. Σωστό μέτρο θα ήταν η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται βάση της δραστικής ουσίας που θέλει να προμηθεύσει ο γιατρός και όχι της εμπορικής ονομασίας. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός δεν έχει κάποιο λόγο να συνταγογραφήσει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που απαιτείται. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι και ο φαρμακοποιός δε θα προωθεί τα ακριβά φάρμακα έναντι των φθηνών.(Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια φάρμακα όντως αξίζει να είναι πιο ακριβά σε σχέση με κάποια άλλα δεδομένου των διαδικασιών κι των ελέγχων που ακολουθούν κάποιες φαρμακοβιομηχανίες). Δεδομένου ότι υπάρχουν 11.000 φαρμακεία στην Ελλάδα η λύση περνά μέσα από το φορολογικό σύστημα. Πολύ απλά θα πρέπει να αποδείξουμε στον φαρμακοποιό ότι τον συμφέρει ο τζίρος του να είναι σε χαμηλά επίπεδα, αναλογικά με το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης που θα πρέπει να έχουμε στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα εργαστήρια φαρμακείων με σκόπο την ενίσχυση της παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων, κάτι το οποίο θα αποφέρει τεράστιο κέρδος στα ασφαλιστικά ταμεία. Άλλωστε η πλειοψηφία των καταναλωτών-ασθενών εμπιστεύονται το γαληνικό σκεύασμα του φαρμακοποιού και υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του έναντι των τυποποιημένων μορφών.

    Όσο αναφορά τα δημόσια νοσοκομεία είναι απαράδεκτο ότι δεν χρησιμοποιούνται κλινικοί φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα δώσουν λύσεις στις δαπάνες. Οι θέσεις καλύπτονται είτε από απλούς φαρμακοποιούς, είτε από άσχετους Managers. Γιατί κλινικός φαρμακοποιός;

    Γιατί είναι οι μοναδικοί επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν με στοιχεία στους ίδιους τους γιατρούς γιατί πρέπει να συνταγογραφείται η φαρμακευτική δραστική ουσία Α έναντι της Β. Αυτοί οι επιστήμονες σε συνδυασμό με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων μπορούν να δημιουργήσουν τα πρώτα guidelines για την ασφάλεια του ασθενή και την ταυτόχρονη περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Δεν είναι ουτοπία, απλά χρειάζεται πολιτικό θάρρος και στρατηγική και ίσως οι τωρινές συγκυρίες να ευνοούν μια τέτοια ουσιαστική αλλαγή.

    Με εκτίμηση
    Κουλορίδας Κων/νος

  • 5 Μαρτίου 2010, 19:37 | Θοδωρής Λύτρας

    Παρακολουθώ τη διαβούλευση αυτή τις τελευταίες μέρες και νομίζω οτι πρέπει να πώ ορισμένες απλές αλήθειες:

    Η μηχανοργάνωση και η ψηφιοποίηση ΔΕΝ είναι λύση για τις δομικές αδυναμίες του συστήματος. Αν δεν επιλυθούν κάποιες τουλάχιστον από αυτές (και είναι πολλές και σοβαρές), η ψηφιοποίηση καθίσταται αναποτελεσματική αλλά και ανέφικτη.

    Σοβαρότερη δομική αδυναμία είναι η ύπαρξη πολλών ταμείων, το καθένα με δικό του κλάδο υγείας. Αυτή τη στιγμή το κάθε ταμείο έχει δικές του διαδικασίες, δικούς του κανόνες, και δική του γραφειοκρατία. Δε μπορεί να γίνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση αν δε δημιουργηθεί ΜΙΑ τσέπη, δηλαδή είτε ένα ταμείο υγείας για όλους είτε ένας δημόσιος φορέας υγείας (χωριστός από το ασφαλιστικό σύστημα, όπως το αγγλικό NHS).

    Αυτή τη στιγμή δυστυχώς είναι μη ρεαλιστικό να περιμένουμε οτι βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει μηχανογράφηση όλου του συστήματος υγείας, π.χ. όλοι οι ιατροί να δολεύουν με υπολογιστή ή τα βιβλιάρια να αντικατασταθούν με ηλεκτρονικές κάρτες. Δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί…

    Συνεπώς το μόνο ρεαλιστικό (πλην όμως και πάλι πολύ δύσκολο) είναι να υποχρεωθούν όλα τα φαρμακεία να προμηθευτούν υπολογιστή με σύνδεση στο internet (προφανώς με δικά τους έξοδα λόγω της κρίσης, δυστυχώς), και να δηλώνουν όλες τις (έντυπες) συνταγές ηλεκτρονικά σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

    Συνεπώς το μόνο ρεαλιστικό (πλην όμως και πάλι πολύ δύσκολο) είναι να υποχρεωθούν όλα τα φαρμακεία να προμηθευτούν υπολογιστή με σύνδεση στο internet (προφανώς με δικά τους έξοδα λόγω της κρίσης, δυστυχώς), και να δηλώνουν όλες τις (έντυπες) συνταγές ηλεκτρονικά σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό είναι κάτι λιγότερο μεγαλεπήβολο που όμως μπορεί να γίνει, και μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

    Επιπρόσθετα, και με πιο χαλαρή διάθεση, να αναφέρω και μερικές ακόμη δυσάρεστες αλήθειες:

    Η φαρμακευτική δαπάνη ΔΕΝ είναι η μόνη τρύπα του συστήματος υγείας, ούτε ίσως η σοβαρότερη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το κύκλωμα των διαγνωστικών εξετάσεων, το κύκλωμα των ιδιωτικών κλινικών, το κύκλωμα των προμηθευτών στα νοσοκομεία, κλπ. Για να μη πάω στο σοβαρότερο πρόβλημα που είναι η ηθική αλλά και επιστημονική ανεπάρκεια μιας ολόκληρης γενιάς ιατρών (με λίγες μόνο εξαιρέσεις). Αν οι πολίτες πραγματικά ήξεραν τι είδους ιατροί τους περιθάλπτουν, ή αν ήξεραν τι ιατρικά εγκλήματα γίνονται συχνά στα νοσοκομεία, θα μας έστηναν όλους τους ιατρούς (δίκαιους και άδικους) στο Σύνταγμα για εκτέλεση.

    Οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι πανταχού παρούσες, ακόμα και σ’αυτή τη διαβούλευση. Προσέξτε πολύ τι γράφεται από ορισμένους επώνυμους σε αυτό το thread. Ψάξτε ποιός είναι ο καθένας. Ψάξτε το.

    Τα τμήματα marketing των φαρμακευτικών απορροφούν πάνω από το 50% του προϋπολογισμού τους, και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται στην εποχή του internet. Ας είμαστε σοβαροί: αφ’ενός ο κάθε ιατρός μπορεί να ενημερωθεί μόνος του, αφ’ετέρου η ιατρική ενημέρωση οφείλει να ΜΗΝ είναι δουλειά των φαρμακευτικών.
    Συνεπώς ο υπουργός μπορεί να φωνάξει τους CEO όλων των εν Ελλάδι φαρμακευτικών και να τους πει: «Καθιστώ δια νόμου παράνομο το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη, τους απολύετε όλους (οπότε γλιτώνετε 50+% των εξόδων σας), και μου πουλάτε τα φάρμακα 40% φθηνότερα. Deal or no deal?». Αυτό θα ήταν πραγματικά ριζοσπαστικό.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας,

    Θοδωρής Λύτρας

    Ιατρός Δημόσιας Υγείας
    Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης
    Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

  • 5 Μαρτίου 2010, 17:25 | Παρασκευας

    Αν σκεφτεί κανείς το θέμα της συνταγογράφησης από την αρχή (και αγνοώντας το γεγονός ότι ήδη το ΙΚΑ «τρέχει» ένα έργο με το οποίο θα ψηφιοποιούνται οι συνταγές κλπ., και ένα δεύτερο που είναι υπό προκήρυξη από την ΗΔΙΚΑ για άλλους (?) ασφαλιστικούς οργανισμούς), η λύση θα μπορούσε να αναζητηθεί μέσω ενός ενιαίου κεντροποιημένου συστήματος, το οποίο θα πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση από πολλαπλά κανάλια (web, mobiles, κλπ.) με ασφαλή τρόπο.
    Αν το Υπουργείο είναι σε θέση να διαθέτει πραγματικά στοιχεία για το πλήθος των γιατρών, φαρμακείων, ιατρείων, κλπ. θα μπορούσε να γίνει αναλυτική μελέτη αξιολόγησης του κόστους διασύνδεσης για το σύνολο των προαναφερομένων, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να επιδοτηθεί ή ακόμα καλύτερα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το έργο, δεδομένου του πολλαπλάσιου οικονομικού οφέλους που μπορεί να προκύψει από την αξιοποίησή του.

    Μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς η ανταπόδοση από τη χρήση του συστήματος, οπότε να μπορούν αναλόγως της επιτυχίας του συστήματος, προοδευτικά να αναπροσαρμόζονται οι κλίμακες φοροαπαλλαγών, καθώς και οι παρεχόμενες φοροελαφρύνσεις. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα ισχυρότατο κίνητρο άμεσης αξιοποίησης του συστήματος από τον ιατρικό κλάδο, αλλά και ένα ακόμα λόγο για την πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμογής του και από τους πολίτες.
    Δεδομένης της υπάρχουσας κατάχρησης των φαρμάκων, της υπερχρέωσης των ταμείων, της ευρείας φοροδιαφυγής των κλάδων και της πιθανά έως και πολλαπλής αξιοποίησης των ίδιων κυτίων φαρμάκων για την πολλαπλή είσπραξη των ποσών και από τους ασθενείς αλλά και από ένα ή περισσότερα ταμεία, είναι αναμενόμενο ότι η χρήση του θα επιφέρει όφελος δις στο Δημόσιο και τους Φορείς αλλά και ανάλογα οφέλη και στον ιδιωτικό τομέα (πλην των φορέων/ επιχειρήσεων/ προσώπων που συστηματικά εξαπατούν ή / και φοροδιαφεύγουν στην τρέχουσα κατάσταση).
    Αλήθεια σε τι θα εξακολουθούν να εξυπηρετούν οι ταινίες γνησιότητας δεδομένου ότι όλα τα στοιχεία θα μπορούσαν να βρίσκονται άμεσα online?
    Ποιοί οι λόγοι διατήρησης των «πατροπαράδοτων αναχρονιστικών συνταγών»?

    Η ιδέα θα μπορούσε να βασίζεται στο γεγονός ότι ο κάθε ιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί με ηλεκτρονικό τρόπο και να χορηγεί τα φάρμακα της επιλογής του στον ασθενή του, δυνητικά όπου κι αν βρίσκονται (αν διατεθεί πολυκαναλική πρόσβαση).
    Η συνταγή είναι άμεσα και online διαθέσιμη πρακτικά στο σύστημα για περαιτέρω αξιοποίηση.
    Ο ασθενής μπορεί να εξυπηρετηθεί από όποιο φαρμακείο και να επισκεφθεί το οποίο διαθέτει επίσης πιστοποιημένη πρόσβαση στο σύστημα.
    Η εκκαθάριση της συνταγής είναι άμεση, όπως και η τιμολόγηση, κοστολόγηση, απόδοση, τυχόν φόρων και απαλλαγών όπου απαιτείται ή προβλέπεται.

    Προϋπόθεση όπως προαναφέρθηκε η κατάλληλη για τον καθένα ταυτοποίηση και αναγνώριση από το σύστημα. Τρόποι για να εξασφαλισθεί αυτό υπάρχουν και δεν είναι του παρόντος. Η έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για ψηφιακές υπογραφές προβλέπεται ήδη στην ανακοίνωση της Διαβούλευσης.
    Επίσης, θέμα διερεύνησης και αντιμετώπισης κατά προτεραιότητα αποτελούν τα θέματα που αφορούν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτά μπορούν να τεθούν πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα στοιχείων, όπως των ασθενών ενός ιατρού, των φαρμάκων που λαμβάνει ένας ασθενής, κλπ. Στοιχεία τα οποία να δύνανται να χρησιμοποιηθούν από τρίτους –πλην του ενδιαφερομένου, μόνο με τη συγκατάθεση αυτών.

    Η εφαρμογή ενός τέτοιου έργου μπορεί κάλλιστα να συνοδεύεται και να υποστηρίζεται από σχετικό ενιαίο και απλό νόμο που να προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές ποινές για την περίπτωση διαρροής στοιχείων, κίνητρα για την αξιοποίησή του, αναπροσαρμογές φόρων και φοροαπαλλαγές κατά την ευρεία διάδοση του συστήματος, κλπ.

    Για την κάθε οντότητα θα πρέπει να καλυφθούν θέματα, όπως:

    Ασθενείς
    • Χρήση ενός μοναδικού αριθμού / αναγνωριστικού. Πιθανά με την Κάρτα Υγείας (αυτή που δίνει η ΗΔΙΚΑ?) ή/ και με Ταυτότητα, Διαβατήριο για ταυτοποίηση ασθενούς

    Ιατροί (θα πρέπει να τους διατεθεί κατάλληλη κάρτα ταυτοποίησης, κλπ.):

    • Κατ’ οίκον επισκέψεις
    • Ιατρείο, είτε:
    o Ιδιωτικό ιατρείο
    o Σε Κλινική
    o Δημόσιο νοσοκομείο/ ιατρείο

    Θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν:
    • Αντιπαράθεση με κοστολόγηση επισκέψεων:
    1. Χρέωση
    2. Είτε μηδενική επίσκεψη (συμβολική σε αυτήν την περίπτωση). Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις όντως οι γιατροί δεν παίρνουν αμοιβή από τους ασθενείς.

    Φαρμακείο (αντίστοιχα, θα πρέπει να τους διατεθεί κατάλληλη κάρτα ταυτοποίησης, κλπ.):
    • Χρεώσεις ταμείων
    • Χρέωση Ιδιώτη / Ασθενούς
    ———————————————-
    Οφέλη:
    1. Άμεση (!) κατάργηση των χειρόγραφων συνταγών
    2. Ουσιαστική απαξίωση υπαρχόντων/ υπό εξέλιξη κοστοβόρων έργων (κατ’ ελάχιστον σταδιακός περιορισμός).
    3. Άμεση ενημέρωση για:
    a) Χορήγηση φαρμάκων & συνταγών
    b) Κίνησης ιατρών
    c) Ιατρικών επισκέψεων
    d) Κατανάλωσης φαρμάκων
    e) Πελατολογίου φαρμακείων
    4. Άμεση λήψη στοιχείων (Υπ. Οικ.) για φοροαπαλλαγή ασθενών (βάσει των τρεχόντων φορολογικών διατάξεων). Ουσιαστική και απόλυτα ελεγχόμενη αξιοποίηση των ιατρικών αποδείξεων για λόγους φοροαπαλλαγής (ΚΙΝΗΤΡΟ)
    5. Άμεση φορολόγηση ιατρών. Μπορούν να αναπροσαρμοσθούν πλήρως οι φορολογικές κλίμακες για τον κλάδο και να προσαρμοσθούν αυτές και βάσει της προέλευσής τους (Δημόσιο ιατρείο, Ιδιωτική κλινική, Ιδιωτικό ιατρείο) και βάσει του ύψους τους τόσο μεμονωμένα, όσο και συνολικά.
    6. Προώθηση / ενίσχυση ευρυζωνικότητας.
    7. Εξοικείωση με νέες τεχνολογίες
    8. Προώθηση ανάπτυξης, ενίσχυση επιχειρηματικότητας

    Προβλήματα
    1. Η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την εξοικείωση των ιατρών με τις νέες τεχνολογίες
    2. Διαθεσιμότητα δικτύων πρόσβασης με πλήρη γεωγραφική κάλυψη.

    Παρατηρήσεις ως προς την υλοποίηση του συστήματος
    1. Κεντροποιημένο σύστημα. Εφικτές και συζητήσιμες οι όποιες παραλλαγές με αξιοποίηση υιοθέτηση διαφόρων τεχνολογιών (cloud computing, distributed processing, Κλπ)
    2. Διαθεσιμότητα web services για διάφορους σκοπούς. Πχ. Για την αξιοποίηση στοιχείων κατανάλωσης φαρμάκων από οργανισμούς, Για την παροχή ειδικών UIs μέσω των ήδη υπαρχόντων εφαρμογών οι οποίες τρέχουν σε κλινικές, ιατρεία, φαρμακεία, κλπ., ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν υπάρχουσες εφαρμογές ή περιβάλλοντα, Διαθεσιμότητα εφαρμογών για τυχόν νέες συσκευές ή εφαρμογές, για την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών σε φορείς., κλπ.
    3. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε η υλοποίηση να μην απευθύνεται μόνο σε πολύ μεγάλες εταιρείες που μπορούν να υποστηρίξουν μια τυχόν μεγάλη επένδυση, αλλά να διασφαλισθεί διασπορά πόρων με ταυτόχρονη διασφάλιση της ποιότητας και των χρόνων του έργου (και να περιορισθούν τα πανταχόθεν παράπονα).
    Η διακήρυξη θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από προδιαγραφές του τύπου τάδε server με τόσα rack, τέτοιες δυνατότητες επέκτασης, τάδε καλώδιο, κλπ., αλλά να περιγράφει και να αξιολογεί ουσιαστικά λειτουργικά χαρακτηριστικά, ποιοτικά χαρακτηριστικά μετρήσιμα και κατάλληλα αξιολογήσιμα.

    Περαιτέρω θέματα και λεπτομερή καταγραφή προδιαγραφών, απαιτήσεων, κλπ. μπορούν να γίνουν ανάλογα.
    Προς το παρόν πάντως καλύτερα να προσέχετε για να μην αρρωστήσετε…
    Καλή μας τύχη!

  • 5 Μαρτίου 2010, 17:04 | bob

    Επιτέλους κάντε ενα ενιαίο σύστημα για όλους 200 πολιτικές 500 συστήματα μπάχαλο δηλαδή όπως πάντα δηλ.

  • 5 Μαρτίου 2010, 11:19 | ALALOUM

    MAS KOROIDEPSATE KIRIOI … IPATE PRIN TIS EKOLGES OTI LEFTA IPARXOUN … POU INE TA LEFTA ?
    KE MIN PITE OTI DEN GNORIZATE TIN KATASTASI GIATI TOTE MONO OS ANOITOI MPORITE NA XARAKTIRISTITE …
    MAS KOROIDEPSATE KE NA TA MASETE KE NA FIGETE … AN LEGATE TIN ALI8IA ME TIN KARIDA MAS NA DINAME TON 13 KE TON 14 MIS8O ALAL ESIS 8ELATE MONO NA PARETE TIN E3OUSIA KE TIPOTA ALO NTROPI SAS …

  • 5 Μαρτίου 2010, 09:33 | Γιάννης Καλογεράς

    Αποδεικνύεστε φαιδροί:
    α)Είπατε ότι με την καινούργια λίστα φαρμάκων θα ανάσαιναν τα ταμεία και επειδή οι προηγούμενα διαπλεκόμενοι υπουργοί και υπουργίσκοι αντέδρασαν, πήρατε πίσω τη διάταξη.
    β)Είπατε ότι θα προστατέψετε το εισόδημα των μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων και παίρνετε μέτρα μείωσης αγοραστικής δύναμης, αύξησης πληθωρισμού, γιγάντωσης φοροκλοπής και φοροδιαφυγής.
    γ)Είπατε για αναδιανομή του πλούτου γιατί πληρώνουν μόνο τα κορόιδα και παίρνετε μέτρα για παγίωση της πληρωμής μόνο από τα κορόιδα.

    Το μόνο παρήγορο είναι ότι επειδή καταλαβαίνετε την κατάσταση και ντρέπεστε, μιλάτε λιγότερο στην τηλεόραση από τους προηγούμενους. Δυστυχώς ούτε εσείς θέλετε, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι καθηγητές πανεπιστημίων με διεθνή καριέρα δεν ξέρουν πώς λύνονται τα προβλήματα.

  • 4 Μαρτίου 2010, 23:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Καλησπέρα ,

    Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο νομίζω απαιτούνται τα παρακάτω:
    -Το σύστημα θα πρέπει καταρχήν να έχει λογισμικό ανοικτού κώδικα (OSS). Αυτό είναι το πιο σημαντικό διότι δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση, το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές υπηρεσίες, από απεριόριστους χρήστες με δυνατότητες τροποποίησης και προσαρμογής. Η μη υποχρέωση αδειοδότησης για κάθε χρήστη θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο δημόσιο τομέα. Επίσης, πέραν της εξοικονόμησης χρημάτων από την προμήθεια, συντήρηση και αναβάθμιση του λογισμικού στο δημόσιο τομέα, οικονομικό όφελος θα προσέφερε και το άνοιγμα της αγοράς λογισμικού σε μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λογισμικό ανοικτού κώδικα και ανοικτών προτύπων.
    -Υπάρχουν ήδη έτοιμα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης στο εξωτερικό, τα οποία δεν κοστίζουν καθόλου , είναι δοκιμασμένα και επιτυχημένα.
    -Επίσης, έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης σε σχέση με αυτό που θα απαιτηθεί για ένα καινούργιο, τουλάχιστον 30 φορές.

    Το ΕΣΗΔΠ ξεκίνησε το 2003 σαν διαγωνισμός και μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκε!!! Θα κόστιζε 15.000.000€ και 2.000.000 € ετησίως για συντήρηση. Οι προδιαγραφές του όμως ήταν του 2001! Άρα δεν χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΗΔΠ ή μια νέα ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά μια υπάρχουσα, απλή πλατφόρμα, χωρίς έξοδα συντήρησης και δοκιμασμένη σε άλλες χώρες.

    Θα πρέπει οι υγειονομικές περιφέρειες να παραμείνουν ως έχουν για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους. Οι τρεις τελευταίες αλλαγές που έγιναν από ΠΕΣΥ σε ΔΥΠΕ και από ΔΥΠΕ σε ΥΠΕ απλά προκάλεσε μια αναστάτωση λειτουργική και τα πληροφοριακά συστήματα (ΠΣ) που αναγκαιούσαν αγοράστηκαν τουλάχιστον τρεις φορές, δεν λειτούργησαν ουσιαστικά ποτέ, οι υπάλληλοι αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν και πολλά άλλα δεινά και τέλος για όλα αυτά που δεν λειτουργούν πληρώσαμε δισεκατομμύρια ευρώ (€) για την αγορά τους και συνεχίζουμε να πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια για τη συντήρηση τους. Αρκεί μόνο μια επίσκεψη στα νοσοκομεία για να το διαπιστώσει κανείς.
    Επίσης, δεν είναι κατανοητό γιατί ενώ η υποβολή προτάσεων για τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου δεν είναι προκήρυξη διαγωνισμού και δεν συνεπάγεται την ανάληψη οποιασδήποτε νομικής δέσμευσης ή υποχρέωσης εκ μέρους της ΓΓΕ , δικαίωμα συμμετοχής για πρόταση έχουν μόνο οι εταιρείες. Εάν ένας πολίτης ή ειδικός του χώρου θέλει να το υλοποιήσει δωρεάν, απαγορεύεται;
    Ποιος έγραψε τις «προδιαγραφές» για τις εταιρείες; Τι χρειάζονται; Για να κάνεις πρόταση χρειάζεται το πελατολόγιο σου ή η γνώση σου. Πελατολόγιο σημαίνει πελατειακή σχέση; Αρκετές προτάσεις παρουσιάστηκαν στον περιορισμένο αυτό χώρο οι οποίες ήταν αξιολογότατες και από ανθρώπους με βαθιά γνώση του φαρμάκου και των νοσοκομείων. Αλήθεια πόσες εταιρείες τον ξέρουν πραγματικά;

    Τέλος, απευθύνω έκκληση στις κυρίες Υπουργούς Οικονομίας και Υγείας να ξαναδούν το θέμα των γενοσήμων και του κόστους αυτών. Σε όλη την Ευρώπη απλά είμαστε οι ακριβότεροι. Στον κόσμο σχεδόν οι τέταρτοι ακριβότεροι. Οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια αναφέρουν ότι κάνουμε τη λιγότερη συνταγογράφηση αυτών (περίπου 10 –12 %) με τις ακριβές τιμές (80% των πρωτοτύπων). Σε άλλες χώρες είναι από 10% – 40%!! Αν λοιπόν κυρίες Υπουργοί μειωθούν οι τιμές τους κατά 30% τουλάχιστον και η ετήσια δαπάνη για φάρμακα είναι 2,7 δις € όπως αναφέρετε, τότε η ετήσια ωφέλεια είναι 8,10Μ€ τουλάχιστον. Γιατί λοιπόν βάζετε κατώτερη τιμή το 70% του τρόπου υπολογισμού τους; Σε τι ωφελεί τα δημοσιονομικά της χώρας; Η πίστη όλων των Ελλήνων είναι ότι θα θέλατε μια πραγματική εξοικονόμηση πόρων στο χώρο των φαρμάκων χωρίς καμία απολύτως περικοπή τους για τους ασθενείς.

    Καλή σας επιτυχία.

  • 4 Μαρτίου 2010, 09:39 | Ελεύθερος Παρατηρητής

    ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
    Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για την μείωση της γραφειοκρατίας, θα ήθελα να επισημάνω ότι δια μέσου αυτής διασφαλίζεται κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η νομιμότητα. Συνεπώς, η υποβάθμισή της υποκρύπτει θέματα.
    ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    Η ανάπτυξη δεν είναι στατικός αλλά ιδιαίτερα δυναμικός όρος. Όπερ σημαίνει στο βαθμό που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ δράσεις του παρελθόντος (αντί του μέλλοντος) π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΕΚ, Μέριμνες και άλλες τέτοιες κουταμάρες μόνο και μόνο για συνεχίσει η πελατειακή εξάρτηση των προηγούμενων με τους επόμενους, αυτό θα είναι υπανάπτυξη κι όχι ανάπτυξη. Αυτομάτως το εργαλείο ΕΣΠΑ μετατρέπεται από μοχλός ανάπτυξης σε «τακτοποιητήριο» υπανάπτυξης.
    ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί, όχι από τις κάθε μορφής επιχορηγήσεις προς επιχειρηματικές δράσεις, αλλά από την παρέμβαση του κράτους σε αγορές που παρουσιάζουν στρεβλώσεις (π.χ. συνταξιοδοτικό σύστημα, παιδεία, συγκεκριμένα έργα υποδομής όπως δρόμοι, αλιευτικά καταφύγια κτλ). Στους υπόλοιπους τομείς, στους οποίους δεν απαιτείται η παρουσία του κράτους και των κεφαλαίων του για να λειτουργήσει η αγορά (π.χ. υγεία, επιχειρηματικότητα, κατασκευή αερολιμένων, λιμένων κτλ) ας τηρήσει το κράτος και το ΕΣΠΑ τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτούνται κι ας περιοριστεί το πρώτο στη ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών αυτών επιτέλους όπως αρμόζει σε μια εν αναπτύξει οικονομία.
    Ευχαριστώ.

  • 4 Μαρτίου 2010, 04:39 | mypharm team

    Tο ζήτημα της μηχανογραφησης σκοπό έχει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.Αλλά αυτό θέλει και βούληση από την κυβέρνηση και όχι να γίνει η μηχανοργάνωση μια υπόθεση σαν το C4i…ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!
    Επειδή η διαφθορά στο φάρμακο είναι πολυεπίπεδη θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δικαιολογίες του τυπου «οι γιατροί δεν τα πάνε καλά με τα κομπιουτερ» ειναι αφελεις.Και αυτό γιατί είδα ότι οι φαρμακοποιοί έστω και γέροι μια χαρά έχουν μηχανογραφηθεί όλοι στα φαρμακεία και παιρνουν τις συνταγές.Ειδικά για το γιατρό είναι αδιανόητο να μη χειρίζεται υπολογιστη για να ενημερωνεται μεσω ιντερνετ τακτικά για την επιστήμη του.
    Η διαφθορά είναι πολυεπίπεδη στο φάρμακο.Στόχος της μηχανογράφησης να καταστήσει τους ελέγχους περιττούς…
    1)Συνδεση των ιατρικών μηχανημάτων σε διαγνωστικά εργαστήρια on-line για να εξακριβώνεται αν όντως γίνονται και να καταχωρούνται όλες οι ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να αποζημιώνονται και ανάλογα.
    1)Προκειμένου να γίνει χορήγηση φαρμάκου να έχουν καταχωρηθεί στο συστημα οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων του ασθενούς .π.χ να μην μπορει ο γιατρός να γραψει φάρμακο για σακχαρο αν δεν υπάρχει τιμή στη βαση για υπεργλυκαιμικά αποτελεσματα.Ομοίως να μην μπορει ενας γιατρός να δώσει π.χ ερυθροποιητίνη αν δεν υπάρχουν ανάλογες εξετάσεις καταχωρημένες.
    2)Καταργηση του κουπονιού και διακίνηση φαρμάκου με συστημα μπαρκοουντ στην αλυσίδα.Ετσι η εταιρία θα δηλώνει στο σύστημα σε ποια φαρμακαποθήκη έχει στείλει ποια παρτίδα και ομοίως η αποθήκη θα σκανάρει τα κομμάτια της παρτιδας που κοστολογεί στα φαρμακεία.
    Ετσι διασφαλίζεται ότι:
    α)θα ξέρει η εταιρία ΄και το κρατος αν η αποθήκη στέλνει τα κομμάτια στα φαρμακεία ή τα κάνει εξαγωγή.
    β)Θα αποφεύγεται με τον τροπο αυτό η χορήγηση του φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.Για παράδειγμα ο φαρμακοποιός θα λαμβάνει καταστασεις τακτικά από το συστημα για όλα τα φαρμακα που παρελαβε από την αποθήκη και δεν έχουν κινηθεί στο φαρμακείο του για διαστημα έτους ή διετίας.Θα τα σκανάρει για να πιστοποιήσει την ύπαρξη του μπαρκοουντ στο ράφι και άρα ότι δεν τα έδωσε χωρίς συνταγή.Αλλιως…..πρόστιμο 5πλασιο της αξιας του κουτιου που δανεισε.
    3)Ο θεράπων ιατρός αν κρίνει ότι η θεραπεια θα είναι για ενα χρόνο π΄χ οστεοπόρωση θα καταχωρει στο συστημα τη διάρκεια της θεραπείας και έτσι ο ασθενής θα πηγαίνει στο φαρμακείο να παίρνει τα φάρμακα ανα μηνα χωρίς να συνωστίζεται στο ΙΚΑ.Ο φαρμακοποιός θα σκανάρει τα κουτιά και θα κρατάει τη συμμετοχή ,ενώ ταυτόχρονα εφόσον ο ασθενής πήρε τα φάρμακα του ,ο γιατρός θα αποζημιώνεται σα να είχε επίσκεψη από τον ασθενή
    Ετσι ο γιατρός θα έχει χρονο να ασκεί σωστή ιατρική και να μη γίνεται ανωφελος συνταγογράφος.
    Υ.Γ το ίδιο και για τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
    4)Συνταγογράφηση με δραστική για να μην έχει κίνητρο ο γιατρός να δίνει σακούλες φαρμακα να βγαζει χρηματα μαυρα.
    5)Πλαφον στα φαρμακεία να μην μπορεί να δώσει ενα φαρμακείο πάνω από πέντε πχ ακριβά φάρμακα.Έτσι αν ενα φαρμακείο δεν μπορεί να εκτελέσει πολλες ακριβές συνταγές δε θα κάνει παροχή κινήτρων όπως χρηματισμό ασθενών ή γιατρων για να εκτελούν συνταγές στο φαρμακεία αυτό.Αφαιρώντας τα κίνητρα αυτά οι γιατροί θα ρίξουν την συνταγογραφηση αλλά και οι ασθενεις δε θα πιέζουν το γιατρό να γραφει φαρμακα σε περίπτωση που έχουν μια «ακριβή» ασθένεια για να παίρνουν «δωρακια» απο το φαρμακείο.
    6)Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το στοκάρισμα στα νοσοκομεια πρέπει να σταματήσει και συμφωνα με αναλυση που κυκλοφορεί ,η διάθεση των ακριβων φαρμάκων από τα φαρμακεία έχει το ίδιο κόστος με τα νοσοκομεία.Βλ
    http://www.mypharm.gr/node/515
    7)Ο θεσμός του ιατρικού επισκέπτη να καταργηθεί και οι εταιρίες να φτιάξουν τμήμα που σκοπό θα έχει να απαντά τηλεφωνικά ή μέσω διαδικρύου σε απορίες των γιατρών.Η ιατρική ενημέρωση να είναι ανεξάρτητη και στη βούληση του γιατρου και όχι από τμηματα μαρκετινγκ εταιριών.
    8)Οι γιατροί και τα φαρμακεία να υποστούν σε αυστηρές πληθησμιακές ρυθμίσεις για να σταματήσει ο υπερπληθωρισμός γιατρων και φαρμάκοποιών.Όχι στην ιδιωτικοπποιηση της υγείας γιατι η υγεια ειναι αγαθό και το ΕΣΥ να ενισχυθει
    9)Οι εταιρίες ακομα και αντιγράφων να μπορούν να εμπορευονται σκεύασματα μόνο αν εχουν δικές τους εγκαταστασεις και το 10% τουλάχιστον των καθαρων κερδών να πηγαίνει σε έρευνα.Σημειωτέο ότι κάθε πωλητης φερνει σε μια εταιρία πωλήσεις 50.000 ευρω μηνιαίως και αυτός αμοιβεται με 2.000.Συνεπώς υπαρχουν περιθωρια για επιπλέον προσλήψεις.
    ΑΠΛΑ,ΞΕΚΑΘΑΡΑ,ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

  • 3 Μαρτίου 2010, 22:02 | ελενη

    το ξερω οτι ειναι ασχετο αυτο που γραφω αλλα ειλικρινα σε τι χρησιμευει η δημοσια διαβουλευση?????
    μα βαλατε σαν χαζους και γραψαμε για τα υπερχρεωμενα νοικοκυρια.η διαβουλευση εχει τελειωσι απο το νοεμβρη.
    το νομοσχεδιο που ειναι????????????????
    απλα για να λετε οτι θελετε την γνωμη του λαου.?????

  • 3 Μαρτίου 2010, 20:03 | Λευτέρης

    Κ. δυστυχώς δέν γνωρίζω πού μπορώ να βρώ το σχετικό τοπικ για το φορολογικό θέμα .
    Θά ήθελα να ζητήσω μία έκκληση όσον αφορά τον φόρο πολυτελείας στα κοσμήματα απο ασήμι και χρυσό .
    Καταρχήν τα χρυσοχωεία έχουν τεράστια μείωση στούς τζίρους , ανω του 60% λόγω της τεράστιας αυξησης του κόστους των μεττάλων . Εκεί που κρατιούνται οι τζίροι τους είναι στα ρολογια .
    Καταρχήν κοσμηματοπωλεία δέν είναι μόνο τα μαγαζιά της Βουκουρεστίου όπως εσείς νομίζεται , αλλά και σε γειτονιές που ό κόσμος πλέον αγοράζει κοσμήματα ασημένια με 15-40 ευρώ λιανική πλέον και μόνο .
    Απο αυτά τα φτηνά κοσμήματα ζούνε πλέον τα περισσότερα χρυσοχωεία όλης της Έλλάδας . Και δέν είναι πολυτέλεια όταν αγοράζουν κυρίως μικροπράγματα πολύ ποιό φτηνά απο ακριβά ρούχα τσάντες χιλιάδων ευρώ .
    Μέχρι και τα μονόπετρα έχουν σταματήσει πλέον να αγοράζουν μόνο ένα ζευγάρι Βέρες αγοράζουν ( και αυτό είναι είδος πολυτελείας ? ).Απλώς ο κόσμος ακούει χρυσοχωείο και νομίζει ότι τρέχουν τα χρήματα .
    Κάντε μια απλή έρευνα αγοράς κοιτώντας μέσα απο τις βιτρίνες των καταστημάτων αυτών και θα δείται ότι είναι άδεια εντελώς .
    Ήμαρτον
    Ακόμα και στα τουριστικά νησιά οι operators των κρουαζιερόπλοιων λένε στους τουρίστες να ψωνίζουν απο την Τουρκία ,βάλτε λοιπόν φόρο πολυτελείας να κλείσουν και εκείνα τα μαγαζιά .
    Συγγνώμη για την παρέμβαση σε λάθος τοπικ .
    Ελπίζω να μεταφερθεί στο κατάλληλο τόπικ .
    Η αγορά θέλει απλώς να γίνεται σφιχτός έλεγχος . Όχι στην ατιμωρησία όπως όχι και στην ρεμούλα κάποιων ελεγκτών που εκβιάζουν μόνο και μόνο για να λαδωθούν

  • 3 Μαρτίου 2010, 17:04 | Μάρκος Ολλανδέζος

    Κάθε φορά που η συζήτηση φθάνει στη φαρμακευτική δαπάνη, το θέμα της εφαρμογής συστήματος συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία, εμφανίζεται ως πιθανή λύση.
    Πράγματι οι φθηνές τιμές των δραστικών ουσιών έναντι των φαρμάκων που κυκλοφορούν με εμπορική ονομασία προβάλλουν ως το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ της υιοθέτησης μιας τέτοιας λύσης. Επίσης πολλοί τονίζουν με έμφαση ότι ανάλογα συστήματα εφαρμόζονται εδώ και καιρό σε αρκετές αναπτυγμένες χώρες.
    Επειδή κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της θεωρώ ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει αρνητικές συνέπειες αφού
    1. Δεν θα καταφέρει να συγκρατήσει την δαπάνη
    2. Θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών αφού δεν θα διασφαλίζεται η ποιότητα των φαρμακευτικών θεραπειών
    3. Θα οδηγήσει στον αφανισμό ότι έχει απομείνει από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
    Εξηγώ την άποψή μου αυτή
    Η ελληνική φαρμακευτική αγορά κυριαρχείται από τα νεώτερα πρωτότυπα και καά τεκμήριο ακριβότερα φάρμακα που εισέρχονται στην αγορά χωρίς κανένα φραγμό σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι 80- 85% περίπου της δαπάνης αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα τα οποία επειδή προστατεύονται από πατέντο δεν έχουν γενόσημα. Η δαπάνη για τα φάρμακα αυτά παραμένει ανεπηρέαστη είτε η συνταγογράφηση γίνεται σε επίπεδο δραστικής ουσίας είτε εμπορικής ονομασίας. Άρα η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία αφορά μόλις στο υπόλοιπο 15-20% της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική θα σημάνει την αθρόα εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας φαρμάκων από χώρες χαμηλού κόστους. Οι μέθοδοι παρασκευής και η καθαρότητα των φαρμάκων αυτών αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Παράλληλα ένα τέτοιο σύστημα ανοίγει την πόρτα στα πλαστά φάρμακα, τα οποία αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό στοιχείο ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Ο υποστελεχωμένος και υποχρηματοδοτούμενος ΕΟΦ, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια διαρκή εν δυνάμει απειλή για την δημόσια υγεία. Θα τα καταφέρει;

    Στην απευκταία περίπτωση όπου μια ακατάλληλη παρτίδα μιας τέτοιας ουσίας φθάσει να χορηγηθεί τελικά στον ασθενή ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ο ιατρός που συνταγογράφησε, ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός που χορήγησε ή ο διοικητής του νοσοκομείου που αποφάσισε την προμήθεια;

    Η λογική αντίδραση κάθε γιατρού που ενεργεί καταρχήν με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών του θα είναι η επιλογή της συνταγογράφησης ενός επώνυμου ακριβότερου και κατά τεκμήριο ασφαλούς φαρμάκου, αποφεύγοντας την έκθεση στον κίνδυνο που συνεπάγεται μια αμφιβόλου ποιότητας δραστική ουσία. Το αποτέλεσμα θα είναι η μετατόπιση της συνταγογραφίας στα ακριβότερα πρωτότυπα και η αύξηση τη δαπάνης σε νέα επίπεδα.

    Οι φθηνές τιμές των δραστικών ουσιών αποτελούν μόνο τη μια όψη πραγματικότητας: Η εισαγωγή φθηνών δραστικών ουσιών από τρίτες χώρες, θα σημάνει τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Το σενάριο αυτό είναι παλιό και το έχουμε ξαναδεί στην περίπτωση της κλωστοϋφαντουργίας.

    Όσο για τις χώρες που εφαρμόζουν ανάλογα συστήματα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι εκεί λειτουργούν ελεγκτικοί μηχανισμοί με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση. Επίσης οι χώρες αυτές έχουν κραταιή εγχώρια φαρμακοβιομηχανίας που υποστηρίζεται ενεργά από το κράτος. Τα μεγάλα μερίδια της αγοράς των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών επιτρέπουν την διάθεση των εγχωρίως παραγομένων σε χαμηλές τιμές.

  • 3 Μαρτίου 2010, 17:42 | Yiannis Kapa

    Δε χρειάζεται να γίνει κανένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δε χρειάζεται καμία τροποποίηση του υφιστάμενου συστήματος. Με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα δουλεύουμε όλοι μέχρι τα 75 και θα πεθαίνουμε στα 76 από τη καταπόνηση της ζωής ! Άρα φάρμακα δε θα παίρνουμε ! Επίσης με τα νέα οικονομικά μέτρα, ενδέχεται να έχουμε πεθάνει νωρίτερα από τη πείνα!
    Κρίμα κε Πρωθυπουργέ ! Εκτιμούσαμε ότι έχετε μεγαλύτερη πολιτική ικανότητα. Κρίμα κε. Παπακωνσταντίνου. Με αυτό το τρόπο γινόμαστε όλοι Υπουργοί Οικονομικών.
    Με φιλική αγανάκτηση.

  • 3 Μαρτίου 2010, 10:35 | Κ.Ν. Φέρμας

    Συγχαρητήρια στον εμπνευστή του νέου τύπου μπλοκ λογαριασμού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που μόλις διανεμήθηκε στα φαρμακεία. Εν έτει 2010 και ενώ θα έπρεπε να υποβάλλονται οι λογαριασμοί και όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες μέσω του διαδικτύου ή αποθηκευμένες σ’ ένα φλασάκι, στην Ελλάδα ξαναγυρίζουμε στις χειρόγραφες καταστάσεις (εις τετραπλούν παρακαλώ), το καρμπόν, τη μουτζούρα, τους συνδετήρες και τα συρραπτικά. Το μπλοκ είναι τεραστίων διαστάσεων, θυμίζει βιβλίο πρωτοκόλλου της δεκαετίας του ’30, δεν χωράει σε κανένα συρτάρι και σχεδόν επάνω σε κανένα γραφείο. Και πάλι συγχαρητήρια!

    Κ.Ν. Φέρμας

  • 2 Μαρτίου 2010, 22:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ

    Διαβαζοντας ορισμενα απο τα σχολια που εχουν αναρτηθει αναρωτιεμαι αν ζητουσε ο αρμοδιος Υπουργος τη «βοηθεια» ορισμενων εξειδικευμενων συνανθρωπων μας [Γιατρων-Φαρμακοποιων]και με την εμπειρια που θα αποκτησει απο τα σχολια των απλων πολιτων που αναφερουν πλειστα οσα πρακτικα προβληματα αντιμετωπιζουν χρειαζεται αραγε τη γνωμη των καρεκλοκενταυρων συμβουλων οι οποιοι και θα εισηγηθουν τελικα την αποτυχημενη γνωμη τους;

  • 2 Μαρτίου 2010, 21:06 | Ρόβος Σωκράτης

    ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ(ΑΠΟ pasok.gr)
    ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ.
    ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.
    ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ.
    ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ.ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

    ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΜΕΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ.

  • 2 Μαρτίου 2010, 20:51 | Τατιάνα

    Ξέρετε ότι διάφοροι γιατροί πέρνουν μίζα για κάθε φάρμακο που συνταγογραφούν; Γνωρίζετε οτι υπάρχουν γιατροί, πχ στο ΙΚΑ,που γράφουν πανάκριβα φάρμακα σε ασθενείς , λέγοντας τους να τα αγοράσουν χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν; Ξέρετε ότι και να μιλήσεις για όλα αυτά σε προϊσταμενούς τους , σου απαντουν «δε μπορώ να κάνω τίποτα»;;;
    Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κάνει κάτι για όλα αυτά ή τελικά την ψηφίσαμε μόνο για μέτρα και για να μας κόβει τους μισθούς;;; Επιτέλους να δει ο πολίτης και κάτι γιατί η ανοχή αρχίζει να μας τελειώνει μ’αυτήν την μονομέρεια των …μέτρων. Τα λεφτά να βρεθούν από εκεί που υπάρχουν.

  • 2 Μαρτίου 2010, 17:17 | ANNA KΑΡΑΙΣΑΡΛΗ

    Πάσχω από χρόνιες παθήσεις, με συνταγές από δημόσιο νοσοκομείο κατόπιν επεμβάσεως. Για να πάρω τα φάρμακα πρέπει να τα συνταγογραφήσω στο ΙΚΑ, και οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν ποσότητες πάνω από ενός μηνός, οπότε είμαι υποχρεωμένη να ξανακλείνω ραντεβού. Το ΙΚΑ για να κλείσει ραντεβού με παθολόγο, χρειάζεται πάνω από μήνα. Πολλές φορές μου απάντησαν από το 184 να ξαναπάρω τηλέφωνο γιατί είχανε κλείσει τα ραντεβού – αυτός είναι ο τρόπος για να βελτιωθούν τα statistics στον χρόνο αναμονής; Αν κλείσω σε άλλη ειδικότητα, δεν συνταγογραφούν όλα τα φάρμακα, δηλαδή θα πρέπει να κλείσω δύο ή περισσότερες ειδικότητες για να μπορέσω να πάρω όλα τα φάρμακα. Υπάρχουν και κάποιοι γιατροί, που με παραπέμπουν στην οδηγία του ΙΚΑ ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφήσουν εντολές από νοσοκομείο – ενώ η αλήθεια είναι ότι απλά δεν έχω περάσει από το ιδιωτικό τους ιατρείο.
    Πώς θα μπορούσε να γίνει περισσότερο λειτουργικό το σύστημα;
    1. Η συνταγή να μπορεί να εκτελεστεί χωρίς να χρειάζεται και δεύτερη συνταγογράφηση (πχ του νοσοκομείου από το ΙΚΑ).
    2. Οι χρόνιες παθήσεις να δίνουν το δικαίωμα σε διαρκή συνταγογράφηση – κάθε μήνα να ενεργοποιείται εκ νέου η δυνατότητα για νέα εκτέλεσή της.
    3. Επιτέλους κατάργηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ και μετατροπή τους σε πρωτοβάθμια αστικά κέντρα υγείας, με ενσωμάτωση των γιατρών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και απαγόρευση διατήρησης από αυτούς ιδιωτικού ιατρείου.
    4. Απαγόρευση των επισκέψεων των ιατρικών επισκεπτών κατά τη διάρκεια λειτουργίας των (δημόσιων και ιδιωτικών) ιατρείων.