Άρθρο 07 – Διαδικασία ελέγχου και απονομής του Ελληνικού Σήματος

1. Κάθε ενδιαφερόμενη Επιχείρηση υποβάλλει στο Φορέα Απονομής, Αίτηση για την απονομή του Ελληνικού Σήματος σε προϊόντα που διαθέτει στην αγορά με την επωνυμία της.

2. Η Αίτηση πλέον των όσων προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 192 του Ν.4072/2012 όπως κάθε φορά ισχύει, πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

i) ΑΦΜ Επιχείρησης

ii) πίνακα των προϊόντων (ονομασία πώλησης των προϊόντων του άρθρου 4, εμπορική ονομασία, μέγεθος και είδος συσκευασίας, κωδικός καταχώρησής τους στο λογιστικό σύστημα της Επιχείρησης) στα οποία αιτείται την απονομή του Ελληνικού Σήματος.

iii) κωδικός έγκρισης (EL-40-ΧΧΧ) της επιχείρησης τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων της ανωτέρω παραγράφου.

iv) πίνακα των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων της παραγράφου (ii) του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού.

v) πίνακα των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων της παραγράφου (iii) του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού.

3. Ο Φορέας Απονομής διενεργεί την αξιολόγηση της Αίτησης και των δικαιολογητικών που συνυποβάλλονται.

4. Εάν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της Αίτησης διαπιστωθούν ελλείψεις ως προς τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού, η Επιχείρηση ενημερώνεται εγγράφως, ώστε να αποστείλει τα συμπληρωματικά στοιχεία. Εάν η Επιχείρηση δεν ανταποκριθεί ή τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν γίνονται αποδεκτά, η Αίτηση απορρίπτεται και τίθεται στο αρχείο.

5. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης της Αίτησης, η Επιχείρηση που:

i) δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων του άρθρου 4 του παρόντος Κανονισμού και συνεργάζεται αποκλειστικά με προμηθευτές της παραγράφου 1(ii) του άρθρου 6, καταχωρίζεται αυτοδίκαια στο Μητρώο και δικαιούται τη χρήση του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα της που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις,

ii) δραστηριοποιείται στην τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων του άρθρου 4 του παρόντος Κανονισμού και συνεργάζεται με προμηθευτές της παραγράφου 1(iii) του άρθρου 6, καταχωρίζεται αυτοδίκαια στο Μητρώο, εφόσον αυτοί διαθέτουν ειδική βεβαίωση τήρησης των απαιτήσεων του παρόντος Κανονισμού σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο άρθρο 8.

iii) αναθέτει τη συσκευασία των προϊόντων της σε άλλη επιχείρηση, ελέγχεται από το Φορέα Απονομής με Έλεγχο Αξιολόγησης που αφορά στην εξακρίβωση της δυνατότητάς της να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος Κανονισμού (άρθρο 9).

6. Ο Φορέας Απονομής χορηγεί Βεβαίωση σε κάθε καταχωρισμένη στο Μητρώο Επιχείρηση, η οποία εκδίδεται μετά την υποβολή σχετικού αιτήματός της.

7. Μεταξύ της Επιχείρησης και του Φορέα υπογράφεται Σύμβαση στην οποία περιγράφονται όροι πιστοποίησης, χρήσης Σήματος και οικονομικοί όροι.

8. Για τη διασφάλιση της συνεχούς τήρησης των απαιτήσεων του παρόντος Κανονισμού, ο Φορέας Απονομής διενεργεί Ελέγχους Επιτήρησης στις καταχωρισμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεις, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1(iii) του άρθρου 12.