Άρθρο 03 – Ορισμοί

1. Για τους σκοπούς του παρόντος Κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

i) Ελληνικό Σήμα: το προαιρετικό σήμα διάκρισης της προέλευσης των ελληνικών προϊόντων (σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Ν.4072/2012 όπως ισχύει κάθε φορά).

ii) Επιχείρηση: η επιχείρηση που διαθέτει στην αγορά προϊόντα του άρθρου 4 με την επωνυμία της.

iii) Φορέας Απονομής: ο Φορέας που απονέμει το Ελληνικό Σήμα στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων απονομής και διατήρησής του και επιβάλλει κυρώσεις στις επιχειρήσεις.

iv) Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελληνικών Προϊόντων-Υπηρεσιών (εν συντομία «Μητρώο»): το Μητρώο που τηρείται στη Διεύθυνση Εμπορικής Ιδιοκτησίας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο οποίο καταχωρίζεται ανά κατηγορία προϊόντος και υπηρεσίας κάθε απονομή, μεταβίβαση και ανάκληση προσωρινή ή οριστική της χρήσης του Σήματος.

v) Βεβαίωση καταχώρισης στο Μητρώο (εν συντομία «Βεβαίωση»): το έγγραφο που εκδίδει ο Φορέας Απονομής, το οποίο πιστοποιεί το δικαίωμα χρήσης του Σήματος για συγκεκριμένο προϊόν και την καταχώρηση του δικαιούχου χρήσης του Ελληνικού Σήματος στο Μητρώο.

vi) Προσυσκευασμένα προϊόντα: Τα εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα προς πώληση στον τελικό καταναλωτή σε συσκευασία μέγιστης χωρητικότητας (5) πέντε λίτρων, η οποία είναι εφοδιασμένη με σύστημα ανοίγματος που καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση του. Τα εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα που προορίζονται για την κατανάλωση σε εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, εκτός από τη συσκευασία των 5 λίτρων, μπορούν να διακινούνται, για το σκοπό αυτό, και σε συσκευασίες των 10, 20, 25 και 50 λίτρων.

vii) Ιχνηλασιμότητα: Η ικανότητα να προσδιορίζεται η προέλευση και η ταυτότητα ενός προϊόντος με τη βοήθεια διαδικασιών συγκεκριμένης καταγραφής και ταυτοποίησης.

viii) Kωδικός έγκρισης επιχειρήσεων τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδων και πυρηνελαίων: ο μοναδικός αλφαριθμητικός κωδικός (με τη μορφή EL-40-ΧΧΧ) που έχει χορηγηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε κάθε επιχείρηση τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδων και πυρηνελαίων.

  • 15 Μαΐου 2016, 12:27 | Μουσταφερης Δημητριος

    Η απονομή του Ελληνικού Σήματος στην κατηγορία του « εξαιρετικα παρθένου ελαιόλαδου» αποτελεί ευκαιρία να προβάλλουμε εν τελει στις διεθνείς αγορες το μοναδικο ελληνικο εξαιρετικά παρθένο ελαιολαδο και αγριελαιο.

    Αρθρο 3 , vii) ιχνηλασιμοτητα

    Να αναγραφεται οπως και στο κρασι.

    -ποικιλια δεντρου ελιας
    -γεωγραφικη ενδειξη
    -κατα προσεγκιση ηλικια των δεντρων (στα premium προιοντα)
    -γευστικα χαρακτηριστηκα , αρωμα , χρωμα