Άρθρο 17 – Τέλη Ελληνικού Σήματος

1. Για την απονομή και τη χρήση του Ελληνικού Σήματος, η Επιχείρηση καταβάλλει στο Φορέα Απονομής, κατ΄ έτος και ανά προϊόν, τέλος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, όπως προβλέπεται στο Ν.4072/2012 με τις τυχόν τροποποιήσεις του. Ανάλογα με τον αριθμό των καταχωρισμένων προϊόντων της Επιχείρησης το ετήσιο τέλος διαμορφώνεται ως εξής:

Αριθμός καταχωρισμένων στο Μητρώο προϊόντων της Επιχείρησης                       Ετήσιο τέλος χρήσης (ευρώ)
1-7                                                                                                                    150
8-14                                                                                                               + 100
15-21                                                                                                              + 100
> 22                                                                                                               + 50

Τα παραπάνω τέλη συμπεριλαμβάνουν το Φ.Π.Α.

2. Το τέλος καταβάλλεται πριν την καταχώρηση κάθε προϊόντος της Επιχείρησης στο Μητρώο. Για κάθε επιπλέον έτος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, το τέλος καταβάλλεται εντός του πρώτου διμήνου του ημερολογιακού έτους.

3. Οι επιχειρήσεις της παραγράφου (iii) του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού καταβάλλουν κατ’ έτος, τέλος χορήγησης ειδικής βεβαίωσης (παράγραφος 2, άρθρο 8) που ανέρχεται στο ποσό των 100 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης που υπογράφουν με το Φορέα Απονομής. Το τέλος καταβάλλεται εντός του πρώτου διμήνου κάθε ημερολογιακού έτους.

4. Τα τέλη καταβάλλονται στο λογαριασμό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς με αναγραφή επί του αποδεικτικού κατάθεσης της επωνυμίας της επιχείρησης και της αιτιολόγησης «Τέλος για το Ελληνικό Σήμα».

5. Η μη έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Επιχείρησης, επιφέρει την ανάκληση του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος.

6. Σε περίπτωση ανάκλησης του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος, πραγματοποιείται εκκαθάριση των οικονομικών υποχρεώσεων αυτού, με βάση τα δωδεκατημόρια των τελών χρήσης. Τυχόν πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο βαρύνει τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή την Επιχείρηση, αντίστοιχα.

7. Η μη έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης της παραγράφου (iii) του άρθρου 6 του παρόντος Κανονισμού επιφέρει την ανάκληση της ειδικής βεβαίωσης.

  • Δεδομένου ότι το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ» έχει σαν στόχο του να εγγυηθεί έναντι του καταναλωτή την εθνική προέλευση του προϊόντος και την τήρηση των παραμέτρων της κατηγορίας στην οποία ανήκει είναι αυτονόητο και άρα θετικό το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που είναι πιστοποιημένες και καταχωρισμένες στο «Μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσεως των ενδείξεων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε.», να καταχωρίζονται αυτοδίκαια στο Μητρώο και να δικαιούνται τη χρήση του Ελληνικού Σήματος μετά την υποβολή Αίτησης.
    Πράγματι τα μοναδικά προϊόντα που σήμερα κυκλοφορούν στις ελληνικές και ξένες αγορές τα οποία εγγυόνται, γιατί πιστοποιημένα από τον ίδιο οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την εθνική προέλευση τους, κι όχι μόνο, αλλά και ακόμη πιο αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι τα προϊόντα προστατευόμενων ενδείξεων.
    Τα προϊόντα αυτά χαίρουν ενός ιδιαίτερου καθεστώτος απαλλαγής των τελών πιστοποίησης των συστημάτων προστατευόμενων ενδείξεων.
    Με το παρόν άρθρο 17 του προτεινόμενου κανονισμού προβλέπεται τουναντίον η πληρωμή τελών για τις επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλλουν την ελληνική προέλευση των προϊόντων προστατευόμενων ενδείξεων στις εξωτερικές και εσωτερικές αγορές.
    Η πρόταση αυτή αν εγκριθεί θα δημιουργήσει μια κατάσταση αδικαιολόγητης ανισότητας ανάμεσα στις επιχειρήσεις της αλυσίδας παραγωγής προστατευόμενων ενδείξεων καθώς και αδικαιολόγητης υποβάθμισης των προϊόντων ΠΕ των επιχειρήσεων εκείνων που είτε διακινούν το προϊόν στην εθνική αγορά είτε λόγω του μεγέθους τους (για περιορισμό των δαπανών) δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση του Ελληνικού Σήματος. Κατάσταση που κινδυνεύει να παραπλανήσει σοβαρά τον καταναλωτή.
    Ως εκ τούτου προτείνουμε η απονομή και η χρήση του Ελληνικού Σήματος για τις επιχειρήσεις της παραγωγικής αλυσίδας ελαιόλαδου προστατευόμενων ενδείξεων να γίνεται ατελώς.
    Θανάσης Μαυρούλης
    Πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ
    (Συλλόγου Υπερ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ)