Άρθρο 01 – Κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ’ τύπου

1. Τα άρθρα 1, πλην των παρ. 2 και 7, 2 και 3 του ν. 4274/2014 (ΦΕΚ Α’ 147) καταργούνται. Επίσης καταργείται κάθε διάταξη κατά το μέρος που αναφέρεται στα «καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου».

 

 

2. Η παρ. 2 του άρθρου 19 του Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«2. Τα γενικά καταστήματα κράτησης διακρίνονται σε Α’ και Β’ τύπου. Με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 11 παρ. 4 και 5 του παρόντος, στα Α` τύπου κρατούνται οι υπόδικοι, οι κρατούμενοι για χρέη και οι κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης και στα Β` τύπου κρατούνται όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι».

  • 28 Μαρτίου 2015, 12:43 | Γιώργος

    Πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας για τους τρομοκράτες …

  • 28 Μαρτίου 2015, 12:43 | S.M.

    Κε Υπουργέ
    Πριν αποφασίσετε και προχωρήσετε στην κατάργηση των Καταστημάτων Κράτησης τύπου Γ΄ έχετε ερευνήσει το τι ισχύει στα λοιπά Ευρωπαϊκά Κράτη σχετικά με τα καταστήματα αυτού του τύπου; Εάν όχι, σας πληροφορώ ότι παρόμοια καταστήματα κράτησης υπάρχουν στα περισσότερα, ακόμα και σε αυτό το Λουξεμβούργο. Λέτε ότι εκεί αγνοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα η ΕΣΔΑ και οι λοιποί ανθρωπιστικοί νόμοι; Δυστυχώς και στην χώρα μας έχει προκύψει μια νέα κατηγορία καταδίκων και υποδίκων, αυτών που χαρακτηρίζονται άκρως επικίνδυνοι για την κοινωνία και το κράτος. Η επικοινωνία αυτών των καταδίκων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον «έξω κόσμο» όχι για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να καταστρώσουν και υλοποιήσουν τα νέα εγκληματικά τους σχέδια ή για να αποδράσουν, με το όποιο κόστος, έχει γίνει πολύ εύκολη. Τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ασχολούνται καθημερινά σχεδόν με τέτοιου είδους δραστηριότητες των ανθρώπων αυτών. Μήπως θα έπρεπε να ασχοληθείτε περισσότερο και με την προστασία των θυμάτων τους στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον γιατί το περί δικαίου αίσθημα αυτό επιτάσσει; Αν μία απεργία πείνας αυτών των «κυρίων» σας συγκινεί τόσο πολύ, ώστε να θέλετε να εμφανίσετε, ως Υπουργός, αλλά και ως κυβέρνηση ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, σκεφτείτε λίγο το τι μπορεί να συμβεί και τι μπορούν να προκαλέσουν οι ανθρωπιστικές ιδεοληψίες σας.

  • 28 Μαρτίου 2015, 09:24 | ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Ο αποχαρακτηρισμός των φυλακών Γ τύπου δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος στο σωφρονιστικό σύστημα.Το λάθος που κάνουν μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις είναι ότι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.
    Σε ποιες φυλακές ακριβώς στοιβάζονται κρατούμενοι όλων των «χαρακτηρισμών» που μπορεί να τους δίνει η πολιτεία ;;;;Οι συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα κράτησης είναι τραγικές από όλες τις απόψεις είτε αυτά λέγονται Α τύπου,είτε Β τύπου είτε «ξενοδοχεία πέντε αστέρων»…….
    Σωστή η κατάργηση της Γ τύπου,όμως τι θα γίνει με του απείθαρχους κρατούμενους;;;;οφείλει η πολιτεία να θέτει τους κανόνες και τα όρια;;;
    Εν κατακλείδι η ρύθμιση είναι σωστή αλλά αν μείνουμε μόνο σε αυτό απλά θα εθελοτυφλούμε για τα προβλήματα των Καταστημάτων Κράτησης,των κρατουμένων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά.

  • 27 Μαρτίου 2015, 15:17 | Γιάννης

    1. Κατάργηση
    – του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2001, του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης.
    – του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2004, του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικής οργάνωσης.
    – του κουκουλονόμου (επιβαρυντική διάταξη για καλυμένα χαρακτηριστικά).
    2. Κατάργηση του νόμου και του νομικου πλαισιου για τις φυλακές τύπου Γ΄.

  • 26 Μαρτίου 2015, 22:01 | Νικος

    Κατάργηση του κουκουλονόμου και των 187 κ 187Α. Η πραγματική απειλή φορά γραβάτες.
    http://www.provo.gr/187a/

  • 26 Μαρτίου 2015, 14:48 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Όλοι θυμόμαστε την ταινία του Κόμη Μόντε Κρίστο και τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στο Chateau D If. Εκεί γινόταν λόγος για κάποιους «ανεπιθύμητους» που τους έβαζαν σε αυτές τις φυλακές και τους είχαν αποκλείσει από κάθε μορφή κοινωνικής ζωής. Δυστυχώς αυτές οι καταστάσεις δεν περιορίζονται σε μια χώρα ή σε μια ιστορική περίοδο. Οι φυλακές τύπου Γ εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία και η κατάργησή τους είναι ιστορικά επιβεβλημένη.

  • 26 Μαρτίου 2015, 13:20 | Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ)

    Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επικροτεί κατ’ αρχήν τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ (μέσω της κατάργησης διατάξεων του Ν. 4274/2014).

    Άλλωστε, είχαμε ήδη από τις 14.7.2014 με δημόσια παρέμβασή μας εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για ορισμένες διατάξεις του Ν. 4274/2014 υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις». Ο νόμος αυτός εισήγαγε στο σωφρονιστικό μας σύστημα μια νέα κατηγορία καταστημάτων κράτησης τύπου Γ΄ και δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, σχετικά με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

    Επίσης, η Πρόεδρος του ΙΜΔΑ, Καθηγ. Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, μαζί με σαράντα (40) πανεπιστημιακούς είχαν με την από 10.10.2014 δημόσια επιστολή τους ταχθεί εναντίον της δημιουργίας της συγκεκριμένης κατηγορίας καταστημάτων κράτησης δηλώνοντας επιπλέον ότι «ως σωφρονιστική προτεραιότητα για τη χώρα μας πρέπει να είναι η βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και όχι η δημιουργία φυλακών ασφαλείας».

  • 26 Μαρτίου 2015, 11:21 | φ.κ

    να συμπεριληυθει στο νομοσχεδιο για την καταργηση των φυλακων τυπου γ και τα παρακατω αιτηματα τω πολιτικων κρατουμενων που βρισκονται σε απεργια πεινας τα οποια εναι και δικα μας αιτηματα οσων δεν θελουμε να ζουμε σε μια κοινωνια κατατολης:1) Κατάργηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2001, του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης.
    2) Κατάργηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2004, του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικής οργάνωσης.
    3) Κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης για την πράξη που τελέστηκε με καλυμμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμο»).
    4) Κατάργηση του νόμου για τις φυλακές τύπου Γ΄.
    5) Απελευθέρωση του καταδικασμένου για την 17Ν Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, που η εξουσία επί 13 χρόνια τώρα εξοντώνει μεθοδικά και εκδικητικά,.
    6) Οριοθέτηση ζητημάτων για την επεξεργασία και χρήση του γενετικού υλικού (DNA).

  • 26 Μαρτίου 2015, 11:26 | φ.κ

    να συμπεριληφθουν στο νομοσχεδιο και τα παρακατω αιτηματα που ειναι ατηματα ολων μας οσων δεν θελουμε να ζουμε σε μια κατασταλτικη κοινωνια
    1) Κατάργηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2001, του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης.
    2) Κατάργηση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου του 2004, του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικής οργάνωσης.
    3) Κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης για την πράξη που τελέστηκε με καλυμμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμο»).
    4) Κατάργηση του νόμου και του νομικου πλαισιου για τις φυλακές τύπου Γ΄.
    5) Απελευθέρωση του καταδικασμένου για την 17Ν Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, που η εξουσία επί 13 χρόνια τώρα εξοντώνει μεθοδικά και εκδικητικά,.
    6) Οριοθέτηση ζητημάτων για την επεξεργασία και χρήση του γενετικού υλικού (DNA).

  • 26 Μαρτίου 2015, 10:14 | Γιώργος

    -Κατάργηση τρομονόμου.
    -Κατάργηση κουκουλονόμου.
    -Οριοθέτηση λήψης DNA. Στις περιπτώσεις που θα γίνεται εξέταση DNA, αυτή να μη γίνεται από την αστυνομία, αλλά από πραγματογνώμονα βιολόγο.

  • 25 Μαρτίου 2015, 23:39 | Ηλίας Β. Μακρής

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Νομίζω ότι λείπει από αυτό το νομοσχέδιο διάταξη που να καταργεί τον τρομονόμο. Κάπου θα πρέπει να το συμπεριλάβετε και αυτό. Όχι επειδή το λένε οι αντεξουσιαστές, αλλά επειδή ο τρομονόμος προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια και δεν βοηθάει πουθενά…
    2. Αν και δεν αφορά άμεσα την διαβούλευση για το συγκεκριμμένο νομοσχέδιο: Πρέπει οι αποφάσεις της δικαιοσύνης να ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας. Διαφορετικά η νομοθεσία ως το κανονιστικό πλαίσιο μιας κοινωνίας έχει αποτύχει, όσες καλές προθέσεις και αν υπάρχουν. Δεν θέλω να αναλωθώ με το πόσο στα μαλακά έπεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε αντίθεση με την ταλαίπωρη άνεργη που πουλούσε κουλούρια χωρίς άδεια και της επιβλήθηκε πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ… Ίσως πρέπει ο κ. υπουργός να παρέμβει για αυτή τη δύστυχη γυναίκα και ας τον κατηγορήσουν ότι παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης…. Και τέλος πάντων, θα πρέπει το υπουργείο να βρει τρόπο να σπάσει το απόστημα ενός βρώμικου κυκλώματος που όπως όλα δείχνουν λιμαίνεται τη δικαιοσύνη και όχι μόνο…. Παρεμπιπτόντως: Υπουργέ μου να είστε βέβαιος ότι κάποιοι επιδιώκουν να πεθάνει έστω και ένας απεργός πείνας από τους κρατούμενους για να γίνει πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα στα κανάλια της διαπλοκής, που επιμένουμε ως κυβέρνηση να τα χαϊδεύουμε… Με αγωνία σας το λέω: ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

  • 25 Μαρτίου 2015, 20:31 | Giota Tsakiridi

    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΥΠΟΥ Γ΄ ΔΕ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Ο ΕΓΚΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΕΙΣΤΩΝ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ-ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ.

  • 25 Μαρτίου 2015, 20:37 | ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΣΑΜΑΡΑ

    Νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να χαρακτηριστούν και τα Κλειστά Τμήματα των Αγροτικών Φυλακών, ως Α΄τύπου. Το Κλειστό Τμήμα του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας το οποίο διευθύνω, λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2012. Φιλοξενεί καταδίκους με ποινές έως 10 έτη συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί και κρατούμενους που μετάγονται για εργασία ,διότι το Τμήμα Εργαζομένων αδυνατεί να φιλοξενήσει τον μεγάλο αριθμό αυτών, μετά τη διεύρυνση των προϋποθέσεων μεταγωγής στις Αγροτικές Φυλακές. Προτείνω είτε την οριστική κατάργησή του, διότι από τη φύση του ο όρος Κλειστό Τμήμα υπονομεύει το θεσμό των Αγροτικών Φυλακών, είτε τουλάχιστον τον χαρακτηρισμό του ως Α΄τύπου.

  • 25 Μαρτίου 2015, 17:53 | Κωνσταντίνα Β.

    Πολύ σωστή η απόφαση να καταργήσετε τις φυλακές τύπου Γ΄. Θέλω όμως να ρωτήσω κάτι…υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους που το κίνημα αλληλεγγύης και η Αριστερά ήταν ενάντια στις φυλακές τύπου Γ’, ήταν και γιατί δημιουργεί «2 κατηγορίες κρατουμένων».
    Αυτό όμως δεν συμβαίνει ούτως ή άλλως με την ύπαρξη των άρθρων 187, 187Α του «τρομονόμου»;
    Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές φορές άτομα να συλλαμβάνονται για αδικήματα που «χωρίς» τα 187, 187 Α θα ήταν πλημμελήματα, και λόγω της σύνδεσης των ατόμων με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους αυτόματα μετατρέπονται σε κακουργήματα και τα άτομα αντιμετωπίζουν πολύ βαρύτερες ποινές.
    Αντίστοιχα, με την εφαρμογή της κατηγορίας για «ενταξη σε εγκληματική οργάνωση», άτομα που συλλαμβάνονται για μία αξιόποινη πράξη, φτάνουν να αντιμετωπίζουν ξαφνικά πολλαπλές κατηγορίες…
    Επίσης με τα άρθρα 187, 187 Α ποινικοποιείται και η αλληλεγγύη σε αυτά τα άτομα, και πρόσφατο παράδειγμα είναι η προφυλάκιση της Αθηνάς Τσάκαλου.

    Θα κάνει κάτι το υπουργείο για αυτά τα άρθρα τώρα ή σε επόμενη φάση όπως και για τα υπόλοιπα αιτήματα των απεργών πείνας (κουκουλονόμος, οριοθέτηση DNA);

  • 25 Μαρτίου 2015, 13:34 | Δημήτρης

    Όλα τα καταστήματα κράτησης πρέπει να είναι ασφαλείας. Αλλά πως νομοθετείται για διαχωρισμό των κρατουμένων σε καταδίκους και υποδίκους όταν αυτό δεν εφαρμόζεται;
    Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ώστε σε κάθε κατάστημα κράτησης να υπάρχουν ειδικές πτέρυγες για πολύ επικίνδυνους κρατουμένους. Επίσης χρήσιμο θεωρώ ότι όλοι οι πολύ επικίνδυνοι κρατούμενοι να κρατούνται σε διαφορετικά καταστήματα Β τύπου και όχι όλοι σε ένα (εννοείτε σε ειδικά διαμορφωμένες πτέρυγες).
    Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω της τεράστιες ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα κράτησης και θα ήθελα συνεχίζοντας να υπάρξει πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου πόσοι υπάλληλοι – φύλακες πρέπει να αντιστοιχούν σε κρατουμένους (για παράδειγμα ένας προς 25 ή ένας προς 100).

  • 25 Μαρτίου 2015, 13:43 | Μιχάλης

    Το ζήτημα είναι απλό, κάθε πολιτική θα πρέπει να επικυρώνεται από τους πολίτες. Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να επικυρώνονται με δημοψηφίσματα, ή να διενεργούν οι ίδιοι οι πολίτες δημοψηφίσματα για κάθε τι. Αντί να βγάζετε ένα νόμο και να τον πλασάρετε δίχως καν να έχετε την έγκριση του λαού, καλύτερα θέστε το σε δημοψήφισμα. Πάρτε ως παράδειγμα την Ελβετία. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει για ΟΛΑ: χρέος, περικοπές, μεταναστευτικό, καταστολή…

  • 25 Μαρτίου 2015, 13:26 | Μαρια

    είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνεται η κατάργηση του τρομονόμου και της υποχρεωτικής λήψης DNA

  • Ορθή η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ όπως αντισυνταγματικά είχαν θεσμοθετηθεί. Θα πρέπει να επεκταθεί ομως η κατάργηση αυτή και στις διατάξεις περί κουκούλας και τα σχετιζόμενα με αυτές τεκμήρια επικινδυνότητας που έχουν θεσμοθετηθεί και ταλανίζουν την συνταγματική μας τάξη, ο νόμος αυτός είναι η ευκαιρά να απαλλαγούμε από τετοιου είδους διατάξεις, κρίμα να χαθεί.

    Ο διαχωρισμός υποδίκων- καταδικων θα πρέπει επι τέλους να εφαρμοστεί δεν αρκεί να τον έχουμε γραμμένο στα χαρτιά. Τα χάλια των φυλακών είναι τέτοια που έχουν ισοπεδοθεί τα πάντα. Η πρόταση αυτή δεν σημαίνει βέβαια ότι οι κατάδικοι θα πρέπει να κρατούνται σε χώρους β’ κατηγορίας και σε καλύτερες οι υπόδικοι, αλλά κατ’αρχην να γινεται διαχωρισμός. Η βελτίωση των συνθηκών κράτησης με γνώμωνα το άρθρο 3 ΕΣΔΑ (γιατί ο Σωφονιστικός Κώδικας είναι ξεπερασμένος προ πολλού) θα πρέπει να είναι βασικός στόχος σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, κοινωνικής αρωγής, υγείας και περίθαλψης.

  • 24 Μαρτίου 2015, 23:33 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Καταγράφουμε τα αιτήματα των δεκάδων απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων :
    -κατάργηση: του άρθρου 187 και 187Α,
    -κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης για την πράξη που τελέστηκε με καλυμμένα χαρακτηριστικά («κουκουλονόμο»)
    -κατάργηση του νομικού πλαίσιου που ορίζει τη λειτουργία των φυλακών τύπου Γ .
    -άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού ώστε να λάβει τη νοσηλεία που χρειάζεται
    -την κατάργηση της βίαιης λήψης DNA και την πρόσβαση κι ανάλυση του DNA από πραγματογνώμονα βιολόγο, την κατάργηση της ανάλυσης δειγμάτων που εμπεριέχεται μίγμα γενετικού υλικού άνω των δύο ατόμων.