ΜΕΡΟΣ Α’ – Σκοπός – Αντικείμενο Άρθρο 1 – Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι:
Α. H ενίσχυση της εργασίας και η αύξηση της απασχόλησης, με διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας.
Β. H απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η θέσπιση νέων προστατευτικών κανόνων για τους εργαζόμενους, η καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2023, 18:45 | Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας

    Τοποθέτηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας

    Νέο εργατικό νομοσχέδιο: Κυβερνητικοί μύθοι και εργασιακή πραγματικότητα

    ‘Ένα ακόμη νομοσχέδιο προστίθεται στις αντεργατικές παρεμβάσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, που συντελούνται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας «για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει την πολιτική στην εργασιακή απορρύθμιση. Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που εντάσσεται στη νεφελώδη πολιτική του flexicurity (ευέλικτες μορφές εργασίας και υποτυπώδης ασφάλεια) και έχει στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας και την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

    Η κυβέρνηση με πρόσχημα την ενσωμάτωση της οδηγίας, θεσμοθετεί:
    • Τις συμβάσεις μηδενικών ωρών/κατά παραγγελία για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες εργασίας που δεν μπορούν να προγραμματιστούν. Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας , με τις οποίες ο εργοδότης αναθέτει εργασίες στον/ην εργαζόμενο/η , κατά βούληση και κατά την κρίση του. Μοναδική «προστασία» των εργαζομένων η γνωστοποίηση της επιθυμίας του εργοδότη λίγες ώρες πριν, με sms ή με μήνυμα στον υπολογιστή. Οι συμβάσεις αυτές δεν περιέχουν κανένα ουσιώδη όρο εργασίας και θέτουν τις ζωές των εργαζομένων σε διαρκή ετοιμότητα. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή προωθείται παρά τη ρητή αναφορά στο προοίμιο της Οδηγίας ότι αυτή «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για την καθιέρωση συμβάσεων μηδενικών ωρών εργασίας ή άλλων παρόμοιων συμβάσεων εργασίας».
    • Την επαναφορά της 6ήμερη εργασία στις βιομηχανίες/ επιχειρήσεις με εναλλασσόμενες βάρδιες. Πρόκειται για διάταξη που ουσιαστικά καταργεί το 40ωρο Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό Εργασίας, η διάταξη αυτή βάζει τάξη στην καταπάτηση της 5μερης εργασίας, από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες!! !Τα εξαντλητικά ωράρια και η επέκταση του εβδομαδιαίου εργάσιμου βίου δεν αποτελεί μέτρο καταπολέμησης της αδήλωτης ή ημιδηλωμένης εργασίας!!. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις επιθυμίες των επιχειρήσεων.
    • Τη δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης. Ο εργαζόμενος θα επιτρέπεται να δουλεύει σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και σε δεύτερο με μερική απασχόληση. Μοναδικό κριτήριο η 11ωρη ανάπαυση και η μη υπέρβαση των σαράντα οκτώ(48) ωρών εργασίας, εβδομαδιαίως ,ανά τετράμηνο. Ουσιαστικά αυξάνεται το σύνολο των εργάσιμων ωρών έως 13 ώρες. Αυτή είναι η απάντηση του Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης της ΝΔ στους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων. Αυτή η πολιτική εντατικοποίησης και υποτίμησης της εργασίας επικοινωνείται από τον Υπουργό Εργασίας ως η επιθυμία του εργαζόμενου.
    • Τον δόκιμο εργαζόμενο, με διάρκεια δοκιμασίας έξι μηνών. Στην περίπτωση που κριθεί αδόκιμος απολύεται χωρίς αποζημίωσης. Στην περίπτωση που η σύμβασή του μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, στο δωδεκάμηνο, χωρίς αποζημίωση. Άλλη μια διάταξη που χτυπάει την προστασία των εργαζομένων από την απόλυση και μειώνει το εργασιακό κόστος.
    • Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του νομοσχεδίου, που συμπληρώνει τη επίθεση του ν. Χατζηδάκη στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, όποιος/ α καταλαμβάνει τις εισόδους ή χώρους της επιχείρησης, εμποδίζει ή ασκεί ψυχολογική βία(!!!) σε εργαζόμενους/ες που παραβιάζουν την συλλογική απόφαση των συλλόγων και σωματείων τους για απεργία ,τιμωρείται με 6μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 ευρώ.
    Συνολικά τα μέτρα αφορούν στην ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε βάρος της πλήρους απασχόλησης, στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, στη μείωση της προστασίας από τις απολύσεις των εργαζομένων, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Με υποβαθμισμένο και υπό-στελεχωμένο τον ελεγκτικό μηχανισμό, την Επιθεώρηση Εργασίας, το πολυδιαφημισμένο υψηλό πρόστιμο των 10.500 για την ημιδηλωμένη εργασία είναι απλά παραμύθια της Χαλιμάς

    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι απέναντι σε αυτή την νέα επίθεση στον κόσμο της εργασίας, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Δεν είναι κανονικότητα τα μηδενικά εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι κανονικότητα η νομοθέτηση των μηδενικών ορών στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων. Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι κεκτημένα και αναπαλλοτρίωτα.

    Ο Σύλλογος υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας καλεί τα συνδικάτα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να οργανώσουν άμεσα και συντονισμένα τον αγώνα για την αποτροπή ψήφισης και εφαρμογής του συγκεκριμένου αντεργατικού νομοσχεδίου.

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 23:35 | ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ

    Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν.Λάρισας θεωρεί πως το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο στην διαβούλευση δεν έχει καμία σχέση με την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Η νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης που επικαλείται το Υπουργείο δεν είναι διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά νομική κατοχύρωση των άθλιων όρων με τους οποίους εργάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι.
    Η κυβέρνηση πάνω στα συντρίμμια της εργατικής νομοθεσίας που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες χτίζει το πλαίσιο προστασίας της εργοδοτικής ασυδοσίας και της βαθιάς εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων. Για λογαριασμό τους η κυβέρνηση επιδιώκει να νομιμοποιήσει έτσι την εργασιακή ζούγκλα που ήδη ευδοκιμεί με την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, τις ατέλειωτες μόνιμες υπερωρίες, την εντατικοποίηση.
    Ο τίτλος «διαφανείς και προβλέψιμοι όροι εργασίας» παραπέμπει απευθείας στην επιδίωξη που έχει να εξασφαλίσει ενιαίο πλαίσιο, «υγιούς ανταγωνισμού» των εργοδοτών στην ποιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Να μπορούν τους ξεζουμίζουν επί ίσοις όροις.
    Η εργοδοσία θα έχει τελικά μια ακόμη πιο ευρεία φαρέτρα επιλογών ( αναλόγως πως την βολεύει) για το πως θα εκμεταλλεύεται μέχρι θανάτου τον εργαζόμενο, σε έναν εργασιακό βίο που δεν θα έχει τελειωμό.
    • Δεν είναι «δυνατότητα» η 13 ώρες δουλειά την ημέρα-78 ώρες την εβδομάδα αλλά επιστροφή σε ένα εργασιακό μεσαίωνα
    • Δεν είναι «βελτίωση της θέσης των εργαζομένων» η εισαγωγή και νέων άθλιων ελαστικών μορφών απασχόλησης όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία αλλά καταδίκη στον σύγχρονο σκλαβιά.
    • Δεν είναι «πάταξη της γραφειοκρατείας» η κατάργηση της υποχρέωσης προδήλωσης των μεταβολών στο ωράριο αλλά πλήρης απελευθέρωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας .
    • Δεν είναι προστασία της εργασίας τα πρόστιμα και οι ποινές σε απεργούς που περιφρουρούν τον αγώνα τους αλλά ωμή τρομοκρατία και καταστολή απέναντι σε κάθε διεκδίκηση.
    Είναι απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης να παρουσιάζει όλα αυτό σαν επιλογή, για τον εργαζόμενο που ζει μέσα στην καθημερινή αθλιότητα της ακρίβειας , της φτώχειας, των άθλιων μισθών που τον έχουν καταδικάσει. Όταν ήδη τον εξαναγκάζουν να δουλεύει πολλά 8ωρα παραπάνω για «να τα βγάλει πέρα». Είναι ένας άθλιος εκβιασμός όταν επί της ουσίας βάζουν το δίλημμα ή θα δουλεύουμε όσο αντέχουμε ή θα πεινάμε. Αντί για αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας, ΣΣΕ φέρνουν την σύγχρονη σκλαβιά.
    Δεν αποδεχόμαστε ως κανονικότητα να ζούμε για να δουλεύουμε και να πεθαίνουμε δουλεύοντας . Είναι γελασμένοι όλοι τους αν νομίζουν έτσι στα μουλωχτά πως θα μας φέρουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.
    Απαιτούμε :
    • Την απόσυρση του νομοσχεδίου εκτρώματος εδώ και τώρα ! Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το φέρει στην Βουλή!

  • 8 Σεπτεμβρίου 2023, 13:28 | Σ.Κ.Ε.Α.Κ. Εστίαση Καλαμάτας

    Σε ένα περιβάλλον όπου η εστίαση αναδεικνύεται ως σημαντικός κοινωνικός και οικονομικός παράγοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα ενός συνεκτικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανακύπτουν. Μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, από τους εργαζομένους έως τους επιχειρηματίες και τις κυβερνητικές αρχές, προσδιορίζουμε τις βασικές ανάγκες και αναζητούμε λύσεις που θα είναι επωφελείς για όλους.

    Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την επαγγελματική ανάπτυξη και την ευημερία των εργαζομένων αποτελεί κεντρικό σημείο της προτεινόμενης προσέγγισης. Μέσω της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών, της προσφοράς ευέλικτων επιλογών εργασίας και της ενθάρρυνσης της συνεχούς εκπαίδευσης, προάγουμε ταυτόχρονα την ικανοποίηση των εργαζομένων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

    Ο Σύλλογος μας θέτει τρεις προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων της εστίασης.

    • Μεγάλο πρόβλημα στην εστίαση αποτελεί η καταβολή δώρου Χριστουγέννων ή Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους. Αυτό γίνεται γιατί η εργασία στην εστίαση έχει ως επί το πλείστων ευκαιριακό χαρακτήρα ή εποχιακό ακόμη και εκπαιδευτικό. Είναι δύσκολο για έναν επιχειρηματία που απασχολεί προσωπικό το μήνα Αύγουστο και τον πληρώνει ότι έχει συμφωνήσει να πρέπει να καταβάλει εισφορές για δώρα το Γενάρη.
    Πρόταση μας είναι στην εστίαση και προπάντων στις εποχιακές επιχειρήσεις να ενσωματωθεί η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού (των δώρων) στο μισθό. Αυτό θα επιφέρει μία ονομαστική αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων περίπου 16,6%. Επίσης θα αποφέρει στο κράτος επιπλέον φορολόγηση και άμεσο αντίκτυπο στην αγορά καθώς η ονομαστική αύξηση θα πέσει στην αγορά.

    • Δεύτερο μεγάλο θέμα αποτελεί η αύξηση των μη μισθολογικών εισφορών. Η εστίαση είναι κλάδος με ένταση εργασίας. Σημαίνει ότι δουλεύει αργίες, νυχτερινά, Κυριακές. Επίσης έχει εύρος ωραρίου που σημαίνει ξεκινά από το πρωί και πολλές φορές καταλήγει αργά το βράδυ.
    Πρόταση μας είναι οι μισθολογικές εισφορές να μην προσαυξάνονται με τρόπο που αλλάζει η σχέση κλάσματος καθαρού μισθού προς σύνολο εισφορών. Άλλο ένα κόστος για τον επιχειρηματία είναι η παρακράτηση του φόρου από τον εργαζόμενο και η υποχρέωση καταβολής της από τον ίδιο. Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε στον εργαζόμενο το φόρο ως αμοιβή του και ο εργαζόμενος να πληρώνει στη δήλωση του όπως όλοι μας τον φόρο που θα αντιστοιχεί. Αυτό θα δώσει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά και ικανοποίηση στον εργαζόμενο για τις αμοιβές που πραγματικά δίνει ο εργοδότης. Αυτό θα φέρει πιο κοντά το πραγματικό μισθό με το δηλωμένο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε το μέγεθος της αδικίας που συντελείτε και αναγκάζει το κλάδο μας να παρανομεί.
    Μάγειρας με συμφωνημένο μισθό 2.500 πληρωτέο δηλώνεται με το βασικό που σημαίνει 804,52 πληρωτέο. Μιλάμε με πληρωτέα ποσά και όχι μικτούς μισθούς γιατί η αγορά δουλεύει με αυτό τον τρόπο.
    Στις 2500. Έχουμε εισφορές 1729,23 και φόρο 923,67 Συνολικό κόστος 5.152,90
    Στα 804,52 Έχουμε εισφορές 424,89 και φόρο 36,72 Συνολικό κόστος 1.266,13 + 1.233,87 στο χέρι. Κέρδος άμεσο στην επιχείρηση 2,652.90
    Αν η παρακράτηση φόρου γινόταν μισθός θα είχαμε 923,67+804,52=1.728,19 πληρωτέο και άρα φορολογητέο.
    Επίσης Αν δούμε το ποσοστό πληρωτέου με εισφορές μας βγαίνει στα 2500 ευρώ ποσοστό 69,17% Ενώ στα 804,52 έχουμε ποσοστό 47,19%.
    Στην αναλογία αυτή πρέπει να υπάρξει πλαφόν ύψους μέχρι το 55% του πληρωτέου. Αυτό θα επιφέρει άλλο ένα 10% μέσο όφελος άμεσα πληρωτέο στον εργαζόμενο. Είμαστε ένα βήμα πριν την πραγματική αποτύπωση της αγοράς. Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης δεν θα αναγκαστεί να κλέψει και ο εργαζόμενος θα δει πραγματικά τι πληρώνει ο εργοδότης γι αυτόν. Επίσης ο εργαζόμενος θα φορολογηθεί για τα πραγματικά εισοδήματα του και δεν θα είναι δικαιούχος όλων των προνοιακών επιδομάτων.
    • Τρίτη και τελευταία πρόταση περιλαμβάνει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στην εστίαση. Η εφαρμογή της πρέπει να συνοδευτεί με κίνητρα οικονομικά και κίνητρα ουσιαστικά.
    Η εφαρμογή των δύο προτάσεων που έκανε ο Σύλλογος μας πιο πάνω είναι πραγματικά κίνητρα, ουσιαστικά και οικονομικά για μία επιχείρηση που θέλει να είναι νόμιμη.
    Είναι πρόδηλο πως η εστίαση είναι υπέρ της καταγραφής της εργασίας καθώς και της πληρωμής αυτής. Το απαρχαιωμένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων λειτουργεί εις βάρος εργαζομένων, επιχειρήσεων και δημοσίων εσόδων επιμένοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις στην εστίαση είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και διαφοροποιούνται από οποιονδήποτε άλλο κλάδο
    Είμαστε στη διάθεση σας για να σας δώσουμε και άλλα παραδείγματα με εικονικές αποτυπώσεις της καθημερινότητας στον κλάδο της εστίασης.