Άρθρο 22 Χωροθέτηση λιμένων για έργα προσβασιμότητας και πολυλειτουργικότητας και διαδικασία νομιμοποίησης έργων –Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 31 ν. 2160/1993

Στην παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 2160/1993 (Α΄118), περί δημιουργίας μαρίνων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α): αα) στο τέλος του εβδόμου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «καθώς και από έγγραφο ή πράξη της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής που να αφορά στην εφαρμογή της προσήκουσας διαδικασίας είτε της παρ. 1α ή της υποπερ. αα΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 6 αντίστοιχα, είτε της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4014/2011 για την περίπτωση επουσιώδους απόκλισης», αβ) στο τέλος του όγδοου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «και περιβαλλοντικών όρων», αγ) στο δέκατο εδάφιο: i) μετά από τις λέξεις «και εφόσον» προστίθενται οι λέξεις «από την ως άνω πράξη ή έγγραφο της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής προκύπτει ότι» και ii) οι λέξεις «της ισχύουσας κοινής απόφασης χωροθέτησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ισχύουσας κοινής απόφασης έγκρισης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων», αδ) στο ενδέκατο εδάφιο οι λέξεις «και κάθε συναφές διαδικαστικό ζήτημα προς τα ανωτέρω» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οι λεπτομέρειες εφαρμογής των σχετικών με αυτά διαδικασιών των άρθρων 6 και 7 του ν. 4014/2011 και κάθε συναφές διαδικαστικό ζήτημα προς τα ανωτέρω», αε) στο τέλος της περ. α) προστίθενται δύο εδάφια, β) στο τέλος της περ. β) οι λέξεις «η συμμόρφωση προς τις διατάξεις» αντικαθίστανται από τις λέξεις «περιβαλλοντική αδειοδότηση της εφεξής λειτουργίας τους, μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης», γ) στο τελευταίο εδάφιο της περ. γ): i) πριν από τις λέξεις «Με κοινή απόφαση», προστίθενται οι λέξεις «Σε εφαρμογή των περ. β) και γ)», ii) μετά από τη λέξη «καθορίζονται» προστίθενται οι λέξεις «, η διαδικασία» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. α) Μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από την υποβολή της αίτησης με τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην παρ. 2, η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων αποφαίνεται για τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων δημιουργίας της μαρίνας και γνωμοδοτεί σχετικά. Κατά της γνωμοδότησης της Επιτροπής χωρεί αίτηση θεραπείας μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίησή της στον αιτούντα.
Με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων εγκρίνεται η χωροθέτηση της μαρίνας, η οποία περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία γενικού σχεδιασμού της, τον καθορισμό της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τα αναγκαία έργα υποδομής για τη λειτουργία της και τους συναφείς προς αυτά περιβαλλοντικούς όρους.
Δεν απαιτείται τροποποίηση της απόφασης χωροθέτησης σε περίπτωση επουσιωδών αλλαγών και αποκλίσεων κατά την υλοποίηση των έργων σε σχέση με την εγκεκριμένη χωροθέτηση. Ως ουσιώδεις αποκλίσεις θεωρούνται αυτές που τροποποιούν τα όρια της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης, τις εγκεκριμένες χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης εντός της εγκεκριμένης ρυμοτομίας της χερσαίας ζώνης, καθώς και αποκλίσεις που τροποποιούν ουσιωδώς τα εγκεκριμένα λιμενικά έργα εντός της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας. Κάθε άλλη απόκλιση, τροποποίηση ή διαφοροποίηση των κατασκευών εντός του χώρου της μαρίνας χωρίς επιρροή στα ανωτέρω, ή για την οποία έχει υποβληθεί Φάκελος Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού, όπως αυτός καθορίζεται στην παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 4014/2011, θεωρείται επουσιώδης και δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση από την Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων ή τροποποίηση της αρχικώς εγκεκριμένης χωροθέτησης με νέα κοινή απόφαση.
Ο φορέας διαχείρισης της μαρίνας, σε περίπτωση επουσιωδών αλλαγών υποβάλλει το σχέδιο πραγματικής υλοποίησης των έργων, μετά την εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 4014/2011, με αναλυτική περιγραφή των εγκαταστάσεων, κατά το στάδιο ολοκλήρωσης των εργασιών, προκειμένου αυτό να καταχωρισθεί στο πληροφοριακό σύστημα της περ. δ’ και να επικαιροποιήσει τα σχέδια της αρχικής χωροθέτησης.
Οι φορείς έργων και δραστηριοτήτων, σε περίπτωση τροποποίησης ή απόκλισης των έργων πριν ή κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους, σε σχέση με την αρχικά εγκεκριμένη χωροθέτηση, υποχρεούνται να υποβάλουν προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού την τεχνική περιγραφή της απόκλισης-τροποποίησης της χωροθέτησης, συνοδευόμενη από βεβαίωση του μηχανικού του έργου ως προς το ουσιώδες ή επουσιώδες της απόκλισης καθώς και από έγγραφο ή πράξη της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής που να αφορά στην εφαρμογή της προσήκουσας διαδικασίας είτε της παρ. 1α ή της υποπερ. αα΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 6 αντίστοιχα, είτε της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4014/2011 για την περίπτωση επουσιώδους απόκλισης. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού οφείλει να αποφασίσει, σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός, εάν πρόκειται για ουσιώδη απόκλιση από την εγκεκριμένη χωροθέτηση και στην περίπτωση αυτή απαιτείται η έκδοση γνώμης της Επιτροπής Λιμένων και τροποποίηση της κοινής απόφασης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν απαιτείται η τροποποίηση της αρχικά εγκεκριμένης χωροθέτησης, αλλά καταχωρίζεται κατά το στάδιο ολοκλήρωσης εργασιών το σχέδιο πραγματικής υλοποίησης των έργων, μετά την εφαρμογή των άρθρων 7 και 11 του ν. 4014/2011, με αναλυτική περιγραφή των εγκαταστάσεων, στο πληροφοριακό σύστημα της περ. δ’ προκειμένου να επικαιροποιήσει τα σχέδια της αρχικής χωροθέτησης. Εάν η ως άνω προθεσμία του ενός (1) μηνός παρέλθει άπρακτη, και εφόσον από την ως άνω πράξη ή έγγραφο της αρμόδιας περιβαλλοντικής αρχής προκύπτει ότι δεν επέρχεται δυσμενής μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών, ούτε απαιτείται τροποποίηση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 του ν. 4014/2011, τεκμαίρεται ότι πρόκειται για επουσιώδη απόκλιση για την οποία δεν απαιτείται γνώμη της Επιτροπής Λιμένων ούτε τροποποίηση της ισχύουσας κοινής απόφασης έγκρισης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να διευκρινίζεται κάθε συναφές ζήτημα με τη διαδικασία εξέτασης του επουσιώδους ή μη χαρακτήρα των αποκλίσεων από την εγκεκριμένη χωροθέτηση, η διαδικασία εξέτασης πληρότητας του φακέλου οι λεπτομέρειες εφαρμογής των σχετικών με αυτά διαδικασιών των άρθρων 6 και 7 του ν. 4014/2011 και κάθε συναφές διαδικαστικό ζήτημα προς τα ανωτέρω.
Κατ’ εξαίρεση, για έργα που αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων ή διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και ιδίως τουαλετών, ραμπών, ανελκυστήρων-αναβατορίων με ή άνευ αλλαγής ή προσθήκης χρήσης, εφόσον είναι εντός των ορίων της χωροθετημένης χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης και δεν υπερβαίνουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση, όπως ορίζεται στον παρόντα για κάθε είδος τουριστικού λιμένα δεν απαιτείται, κατά την υλοποίησή τους, τροποποίηση της εγκεκριμένης χωροθέτησης με νέα κοινή απόφαση, και τα έργα αυτά αποτελούν διαφοροποιήσεις μικρής κλίμακας, σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 6 του ν. 4014/2011. Εφόσον πληρούνται οι όροι του προηγούμενου εδαφίου, για έργα που αφορούν σε εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων για δημιουργία υποδομών πολυλειτουργικότητας του λιμένα, και εφόσον υφίσταται σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων, δεν απαιτείται, κατά την υλοποίησή τους, τροποποίηση της εγκεκριμένης χωροθέτησης με νέα κοινή απόφαση, και τα έργα αυτά αποτελούν διαφοροποιήσεις μικρής κλίμακας, σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 6 του ν. 4014/2011.
β) Σε όλους τους χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες που λειτουργούν την 1η.1.2022 επιτρέπεται η νομιμοποίηση των καθ’ υπέρβαση της χωροθέτησης ή χωρίς άδεια έργων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων. Προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση της καθ’ υπέρβασιν χωροθέτησης είναι η υπαγωγή των αιτούντων ως προς τις υπερβάσεις δόμησης στις διατάξεις του ν. 4495/2017 (Α’ 171), ως εκάστοτε ισχύει, καθώς και περιβαλλοντική αδειοδότηση της εφεξής λειτουργίας τους, μετά από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
γ) Σε χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες αρμοδιότητας του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. επιτρέπεται η νομιμοποίηση των υφιστάμενων καθ’ υπέρβαση ή χωρίς άδεια κατασκευασθέντων έργων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, τα οποία συνδέονται λειτουργικά με αυτά που είχαν αρχικά εγκριθεί μέσω της απόφασης χωροθέτησης, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων.
Σε εφαρμογή των περ. β) και γ) με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται η διαδικασία, η προθεσμία υποβολής αίτησης νομιμοποίησης τα αναγκαία δικαιολογητικά και κάθε σχετικό ζήτημα προς τα ανωτέρω.».
δ) Η αίτηση χωροθέτησης μαρίνας, κάθε αίτηση τροποποίησής της, καθώς και επικαιροποίησής της, σύμφωνα με την παρ. 4α υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (Ο.Π.Σ.Α.Δ.Ε.) του άρθρου 14 του ν. 4442/2016 (Α΄ 230) και διαβιβάζονται στην αρμόδια Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού. Το Ο.Π.Σ.Α.Δ.E. υποστηρίζει για τους σκοπούς του παρόντος τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, έγκρισης και τροποποίησης χωροθέτησης, καθώς και επικαιροποίησης όλων των αναγκαίων συνοδευτικών δικαιολογητικών εγγράφων της και διαλειτουργεί πλήρως για τον σκοπό αυτό με το Ηλεκτρονικό Μητρώο πληροφοριών Τουριστικών Λιμένων (ΗΜΤΛ) της παρ. 1 του άρθρου 30 του παρόντος.
Μέχρι την ενεργοποίηση του Ο.Π.Σ.Α.Δ.Ε., για την υποστήριξη της πλήρους ηλεκτρονικής υποβολής έγκρισης, τροποποίησης ή επικαιροποίησης χωροθέτησης, η αίτηση και τα σχετικά έγγραφα υποβάλλονται από τον φορέα της οικονομικής δραστηριότητας με φυσικό φάκελο στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού για τις κατά νόμο ενέργειές της.».

  • Η Ένωση Μαρινών Ελλάδας (Ε.ΜΑ.Ε.) επικροτεί την πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας των τουριστικών λιμένων, την κάλυψη των απαιτήσεων της αγοράς, τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τη διευκόλυνση των οικονομικών φορέων και επενδυτών που ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν οικονομικές δραστηριότητες. Με την παρούσα διάταξη επέρχονται βελτιώσεις στη διατύπωση του άρθρου 31 του ν. 2160/1993, όπου προβλέπεται ότι επουσιώδεις αλλαγές εντός της ήδη χωροθετημένης θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης δεν χρήζουν τροποποίησης χωροθέτησης.