Στον ν. 4276/2014 (Α΄155) προστίθεται άρθρο 5Α ως εξής:
«Άρθρο 5Α
Σύστημα κατάταξης καταλυμάτων βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων
- Τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της περ. α΄ της περ. 2 του άρθρου 1 κατατάσσονται σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
- Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
- Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων των παρ. 1 και 2 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
- Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) εξουσιοδοτεί τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
- 5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και
β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
- Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων.».
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΚΥΚΛΟΣ».
Ο κλάδος των επιχειρήσεων μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, δεν έχει σχέση με το ΞΕΕ. Μέχρι να γίνει επιτέλους μια σύγχρονη κατηγοριοποίηση όλων των τουριστικών καταλυμάτων(κύριων και μη κύριων,αλα και βραχυχρόνιων μισθώσεων), αρμόδιες υπηρεσίες για τα μη κυρία είναι οι ΠΥΤ. Ελπίζουμε να καλέσει το υπουργείο σε μια οργανωμένη διαβούλευση, τις Συνομοσπονδίες του κλάδου, για να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια οργάνωσης του κλάδου της Διαμονής. Οποιαδήποτε αποσπασματική κατάταξη, θα έχει τα απογοητευτικά αποτελέσματα των πλήρως απαξιωμενων εδώ και χρόνια «ΚΛΕΙΔΙΩΝ».
Με το άρθρο 4 εισάγεται σύστημα κατάταξης βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή τα ξενοδοχεία, τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), τους ξενώνες φιλοξενίας νέων, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condohotels), τα μικτά τουριστικά καταλύματα μικρής κλίμακας και την οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης (glamping). Δυνατότητα κατάταξης δίνεται και στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) που ανήκουν στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Η μη αναφορά των λοιπών δύο τουριστικών επιχειρήσεων της κατηγορίας αυτής, δηλαδή τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) και τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, δηλώνει την εξαίρεση αυτών από τη ρύθμιση οδηγώντας σε μία μη καθολική εφαρμογή του συστήματος καθώς η αποτύπωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και των επιβλαβών εκπομπών της λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων αποδεικνύεται αποσπασματική. Η προαιρετική κατηγοριοποίηση των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων καθιστά επίσης δυσχερή τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με σκοπό την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων.
Προς την ίδια κατεύθυνση, θα πρέπει να διευκρινιστεί με σαφή τρόπο, εάν το σύστημα κατάταξης καταλυμάτων βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων που θεσπίζεται με τα άρθρα 2 και 4 του παρόντος, θα αποτελεί διακριτό σύστημα από αυτό του άρθρου 5 του Ν. 4276/2014 (Κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών). Και αυτό γιατί στα πλαίσια μιας ολιστικής προσέγγισης με σκοπό τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατανάλωσης και της παραγωγής στο περιβάλλον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν και το σύστημα αυτό θα αποτελέσει προϋπόθεση λειτουργίας όλων των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Σε γενικές γραμμές, το άρθρο είναι ασαφές ως προς το περιεχόμενο και το εύρος των περιβαλλοντικών κριτηρίων. Δε διευκρινίζεται αν θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ή/και προαιρετικά κριτήρια, ούτε απαριθμούνται τα κύρια πεδία στα οποία θα αναπτυχθούν τα επιμέρους κριτήρια (πχ κτιριακές υποδομές/χώροι πρασίνου, διαχείριση ενεργειακών πόρων, προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και βιοπικοιλότητας, νερού και αποβλήτων, περιβαλλοντική πολιτική/εκπαίδευση/ενημέρωση). Δε γίνεται αναφορά εάν θα λάβει χώρα συνεκτίμηση άλλων συστημάτων οικολογικής σήμανσης.
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Η ΚΥΑ που ισχύει είναι η: Υπουργική Απόφαση 4418/2019 – ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019, Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις καθώς και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ).
Πρόταση: Να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ όπως είναι μέχρι σήμερα.
θεωρούμε απαράδεκτο το άρθρο 4 όσον αφορά τα μη κύρια καταλύματα και την ένταξή τους στο ΞΕΕ Θεωρούμε ότι οι προφανείς εισπρακτικοί όροι για οποιασδήποτε μορφής κατάταξη μέσω ΞΕΕ θα οδηγήσει τα μικρά καταλύματα στη διάλυση τους και κατά συνέπεια οι μικρές τοπικές κοινωνίες δεν θα έχουν καμμιά πλέον στήριξη όσον αφορά την επιβίωσή τους. η οποιαδήποτε κατάταξη θα μπορούσε ανέξοδα να γίνει μέσω των ΠΥΤ ή των κατά τόπους Επιμελητηρίων.
Η Υπουργική Απόφαση 4418/2019 (ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019) καθορίζει τις διαδικασίες για την κατάταξη ξενοδοχείων, τουριστικών κατασκηνώσεων και ΕΕΔΔ σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης, η αρμόδια αρχή για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ είναι η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ), η οποία βασίζεται σε τεχνικές εκθέσεις που συντάσσονται είτε από διαπιστευμένους φορείς ή ιδιώτες μηχανικούς.
Η πρότασή μας είναι να παραμείνει η διαδικασία πιστοποίησης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ, όπως ισχύει, δεδομένου ότι το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Προηγούμενη προσπάθεια πιστοποίησης μέσω του ΞΕΕ απέτυχε να προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα
Η ΚΥΑ που ισχύει είναι η: Υπουργική Απόφαση 4418/2019 – ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019, Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις καθώς και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της παραπάνω ΚΥΑ:
4. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών είναι η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ).
5. Τα πιστοποιητικά κατάταξης ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών εκδίδονται από τις ΠΥΤ βάσει τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται είτε από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων είτε από ιδιώτες μηχανικούς σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
6. Το Υπουργείο Τουρισμού υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του και να γνωστοποιεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων κατά την προηγούμενη παράγραφο φορέων καθώς και των ιδιωτών μηχανικών.
Πρόταση: Να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ όπως είναι μέχρι σήμερα. Έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα να πιστοποιούνται μέσω του ΞΕΕ αλλά δεν λειτούργησε.
Η Υπουργική Απόφαση 4418/2019 (ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019) ρυθμίζει την κατάταξη ξενοδοχείων, τουριστικών κατασκηνώσεων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων/διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών. Σύμφωνα με το άρθρο 2, η αρμόδια αρχή για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ είναι η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ), η οποία εκδίδει τα πιστοποιητικά με βάση τεχνικές εκθέσεις από διαπιστευμένους φορείς ή ιδιώτες μηχανικούς. Επιπλέον, το Υπουργείο Τουρισμού είναι υποχρεωμένο να δημοσιεύει ενημερωμένο κατάλογο των διαπιστευμένων φορέων και μηχανικών στην ιστοσελίδα του.
Η πρόταση είναι να παραμείνει η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών στις ΠΥΤ, καθώς το υπάρχον σύστημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Προηγούμενη προσπάθεια να ανατεθεί η πιστοποίηση στο ΞΕΕ απέτυχε και δεν προσέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η ΚΥΑ που ισχύει είναι η: Υπουργική Απόφαση 4418/2019 – ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019, Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις καθώς και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της παραπάνω ΚΥΑ:
4. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών είναι η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ).
5. Τα πιστοποιητικά κατάταξης ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών εκδίδονται από τις ΠΥΤ βάσει τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται είτε από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων είτε από ιδιώτες μηχανικούς σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
6. Το Υπουργείο Τουρισμού υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του και να γνωστοποιεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων κατά την προηγούμενη παράγραφο φορέων καθώς και των ιδιωτών μηχανικών.
Πρόταση: Να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ όπως είναι μέχρι σήμερα. Έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα να πιστοποιούνται μέσω του ΞΕΕ αλλά δεν λειτούργησε.
Η πρόταση μας είναι να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ και βασίζεται στην αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος συστήματος. Οι ΠΥΤ γνωρίζουν τις τοπικές ανάγκες και διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία και τη σωστή αξιολόγηση των καταλυμάτων. Αντίθετα, η προσπάθεια πιστοποίησης μέσω του ΞΕΕ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο παρελθόν. Συνεπώς, η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εξασφαλίζει σταθερότητα και καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες πιστοποίησης
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Η πρόταση που προτείνουμε, δηλαδή να παραμείνει η έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ), αντανακλά την ανάγκη για συνέχιση ενός ελεγχόμενου και οργανωμένου συστήματος πιστοποίησης. Ουσιαστικά, η διαδικασία έχει αποδείξει ότι λειτουργεί αποδοτικά και είναι αποτελεσματική, κάτι που προκύπτει από την εμπειρία με τη χρήση άλλων φορέων, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), που δεν είχε την ίδια επιτυχία στο παρελθόν.
Η διατήρηση του συστήματος στην υφιστάμενη μορφή με τις ΠΥΤ για την έκδοση των πιστοποιητικών έχει αρκετά πλεονεκτήματα:
Τοπική και εξειδικευμένη διαχείριση: Οι ΠΥΤ είναι τοπικές υπηρεσίες που γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες της κάθε περιοχής. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση και την πιο ακριβή αξιολόγηση των καταλυμάτων.
Αξιοπιστία και εμπειρία: Η εμπειρία των ΠΥΤ στην έκδοση πιστοποιητικών και η τεχνική γνώση τους καθιστούν την διαδικασία πιο αξιόπιστη.
Κυρώσεις και εποπτεία: Οι ΠΥΤ έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε άμεσες και ενδεδειγμένες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προδιαγραφές.
Η εκ νέου επαναφορά ή διαφοροποίηση του συστήματος μέσω άλλων φορέων όπως το ΞΕΕ, αν και ίσως να φαίνεται σαν εναλλακτική λύση, φαίνεται ότι δεν έχει αποδώσει στο παρελθόν. Το ΞΕΕ, ως φορέας που επικεντρώνεται στο ευρύτερο ξενοδοχειακό πεδίο, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες των ΕΕΔΔ.
Η πρότασή μας να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα ενισχύει τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα της διαδικασίας και μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα και την τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.
Η ΚΥΑ που ισχύει είναι η: Υπουργική Απόφαση 4418/2019 – ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019, Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις καθώς και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της παραπάνω ΚΥΑ:
4. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών είναι η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ).
5. Τα πιστοποιητικά κατάταξης ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών εκδίδονται από τις ΠΥΤ βάσει τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται είτε από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων είτε από ιδιώτες μηχανικούς σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
6. Το Υπουργείο Τουρισμού υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του και να γνωστοποιεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων κατά την προηγούμενη παράγραφο φορέων καθώς και των ιδιωτών μηχανικών.
Πρόταση: Να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ όπως είναι μέχρι σήμερα. Έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα να πιστοποιούνται μέσω του ΞΕΕ αλλά δεν λειτούργησε.
Η Υπουργική Απόφαση 4418/2019 (ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019) καθορίζει τις διαδικασίες για την κατάταξη ξενοδοχείων, τουριστικών κατασκηνώσεων και ΕΕΔΔ σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης, η αρμόδια αρχή για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ είναι η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ), η οποία βασίζεται σε τεχνικές εκθέσεις που συντάσσονται είτε από διαπιστευμένους φορείς ή ιδιώτες μηχανικούς.
Η πρόταση είναι να παραμείνει η διαδικασία πιστοποίησης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ, όπως ισχύει, δεδομένου ότι το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό. Προηγούμενη προσπάθεια πιστοποίησης μέσω του ΞΕΕ απέτυχε να προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η ΚΥΑ 4418/2019 καθορίζει τις διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ), βάσει τεχνικών εκθέσεων. Προτείνεται να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών στις ΠΥΤ, καθώς το σύστημα αυτό έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό, ενώ η πιστοποίηση μέσω του ΞΕΕ στο παρελθόν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Η πρόταση να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ,ύστερα από αίτημα της επιχείρησης, βασίζεται στην αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος συστήματος. Οι ΠΥΤ γνωρίζουν τις τοπικές ανάγκες και διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία και τη σωστή αξιολόγηση των καταλυμάτων. Αντίθετα, η προσπάθεια πιστοποίησης μέσω του ΞΕΕ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο παρελθόν. Συνεπώς, η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εξασφαλίζει σταθερότητα και καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες πιστοποίησης.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Η πρόταση που προτείνουμε, δηλαδή να παραμείνει η έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων – Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ), αντανακλά την ανάγκη για συνέχιση ενός ελεγχόμενου και οργανωμένου συστήματος πιστοποίησης. Ουσιαστικά, η διαδικασία έχει αποδείξει ότι λειτουργεί αποδοτικά και είναι αποτελεσματική, κάτι που προκύπτει από την εμπειρία με τη χρήση άλλων φορέων, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), που δεν είχε την ίδια επιτυχία στο παρελθόν.
Η διατήρηση του συστήματος στην υφιστάμενη μορφή με τις ΠΥΤ για την έκδοση των πιστοποιητικών έχει αρκετά πλεονεκτήματα:
Τοπική και εξειδικευμένη διαχείριση: Οι ΠΥΤ είναι τοπικές υπηρεσίες που γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες της κάθε περιοχής. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση και την πιο ακριβή αξιολόγηση των καταλυμάτων.
Αξιοπιστία και εμπειρία: Η εμπειρία των ΠΥΤ στην έκδοση πιστοποιητικών και η τεχνική γνώση τους καθιστούν την διαδικασία πιο αξιόπιστη.
Κυρώσεις και εποπτεία: Οι ΠΥΤ έχουν την δυνατότητα να προχωρούν σε άμεσες και ενδεδειγμένες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προδιαγραφές.
Η εκ νέου επαναφορά ή διαφοροποίηση του συστήματος μέσω άλλων φορέων όπως το ΞΕΕ, αν και ίσως να φαίνεται σαν εναλλακτική λύση, φαίνεται ότι δεν έχει αποδώσει στο παρελθόν. Το ΞΕΕ, ως φορέας που επικεντρώνεται στο ευρύτερο ξενοδοχειακό πεδίο, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες των ΕΕΔΔ.
Η πρότασή σας να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα ενισχύει τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα της διαδικασίας και μπορεί να διασφαλίσει την ποιότητα και την τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
1. Στην Παρ. 4 του προτεινόμενου για προσθήκη Άρθρου 5 Α, γίνεται αναφορά σε «διαπιστευμένους μηχανικούς». Η φράση αυτή πρέπει να αντικατασταθεί από «διαπιστευμένους φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008».
2. Συνακόλουθα η αναφορά «προσώπων», στο τέλος της Παρ. 4 πρέπει να αντικατασταθεί από «διαπιστευμένων φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης».
3. Με βάση τα διαλαμβανόμενα στο προηγούμενο Σχόλιο αριθ. 1, παρέλκει η αναφορά στο Τ.Ε.Ε., στις Παραγράφους 4 και 7, ενώ μπορεί αυτή να διατηρηθεί, αν τούτο κρίνεται αναγκαίο για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, στην Παράγραφο 6(α).
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΩΝ
1. Δεν υφίσταται ούτε ως όρος, ούτε ως διαδικασία η «διαπίστευση φυσικών προσώπων», αλλά μόνον φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Τούτο προκύπτει από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008, τα Διεθνή Πρότυπα ISO, καθώς και τους Κανονισμούς των Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Εθνικών Φορέων Διαπίστευσης, στην χώρα μας του ΕΣΥΔ. Στα προαναφερόμενα κείμενα περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η αξιολόγηση της συμμόρφωσης οφείλει να διεκπεραιώνεται αποκλειστικά από φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης και όχι από φυσικά πρόσωπα.
2. Στο Άρθρο 5 του Νόμου 4276/2014, η διαδικασία του ελέγχου συμμόρφωσης των τουριστικών καταλυμάτων, για την κατάταξή τους σε αστέρια έχει, ορθώς, ανατεθεί από το Ξ.Ε.Ε μόνον σε φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Δεν εξηγείται επομένως αυτός ο δυισμός επιλογών στο ίδιο Άρθρο του Νόμου, όταν επιπροσθέτως η κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, μπορεί να αποτελεί πιο σύνθετη διαδικασία.
3. Στους φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, έχει εξάλλου ανατεθεί ο έλεγχος και η επαλήθευση των αναφορών βιωσιμότητας επιχειρήσεων (μεγάλων, μεσαίων και μικρών), στο πλαίσιο του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου 5164/2024 για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
4. Η κατάταξη τουριστικού καταλύματος με βάσει περιβαλλοντικά κριτήρια, συνιστά περιβαλλοντικό ισχυρισμό (environmental claim), σύμφωνα με την Πρόταση Οδηγίας COM(2023) 166 final «Τεκμηρίωση και γνωστοποίηση των ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών», η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα και ως εκ τούτου εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της. Στο Άρθρο 11 της προαναφερθείσας Πρότασης Οδηγίας, απαιτείται ex-ante επαλήθευση του περιβαλλοντικού ισχυρισμού, από φορέα αξιολόγησης της συμμόρφωσης, διαπιστευμένου σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008.
Η ΚΥΑ που ισχύει είναι η: Υπουργική Απόφαση 4418/2019 – ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019, Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις καθώς και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της παραπάνω ΚΥΑ:
4. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών είναι η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ).
5. Τα πιστοποιητικά κατάταξης ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών εκδίδονται από τις ΠΥΤ βάσει τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται είτε από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων είτε από ιδιώτες μηχανικούς σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
6. Το Υπουργείο Τουρισμού υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του και να γνωστοποιεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων κατά την προηγούμενη παράγραφο φορέων καθώς και των ιδιωτών μηχανικών.
Πρόταση: Να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ όπως είναι μέχρι σήμερα. Έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα να πιστοποιούνται μέσω του ΞΕΕ αλλά δεν λειτούργησε.
Δεν συμφωνούμε με την συγκεκριμένη διάταξη – νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).
Εκφράζουμε την Αντίθεσή μας σχετικά με αυτήν την προσπάθεια μέσω αυτής της διάταξης να υποχρεωθούμε ουσιαστικά εμμέσως να ενταχθούμε – μερικώς – στο ΞΕΕ σε ενα Επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, όπως ακριβώς πήγε να γίνει με τις κατηγοριοποιήσεις ή μοριοδότησης των καταλυμάτων μας σε κατηγορία κλειδιών το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Για αυτό (κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4)
Αρμόδιος φορέας το οποίο θα εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης για την κατάταξη των καταλυμάτων να ορίζεται οι κατά τόπου αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια οι οποίες / τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της Επιχείρησης.
Δεν συμφωνούμε με την συγκεκριμένη διάταξη – νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).
Εκφράζουμε την Αντίθεσή μας σχετικά με αυτήν την προσπάθεια μέσω αυτής της διάταξης να υποχρεωθούμε ουσιαστικά εμμέσως να ενταχθούμε – μερικώς – στο ΞΕΕ σε ενα Επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, όπως ακριβώς πήγε να γίνει με τις κατηγοριοποιήσεις ή μοριοδότησης των καταλυμάτων μας σε κατηγορία κλειδιών το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Για αυτό (κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4)
Αρμόδιος φορέας το οποίο θα εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης για την κατάταξη των καταλυμάτων να ορίζεται οι κατά τόπου αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια οι οποίες / τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της Επιχείρησης.
Η ΚΥΑ που ισχύει είναι η: Υπουργική Απόφαση 4418/2019 – ΦΕΚ 972/Β/21-3-2019, Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σε ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις καθώς και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ) σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της παραπάνω ΚΥΑ:
4. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση των πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών είναι η οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ).
5. Τα πιστοποιητικά κατάταξης ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών εκδίδονται από τις ΠΥΤ βάσει τεχνικής έκθεσης που συντάσσεται είτε από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων είτε από ιδιώτες μηχανικούς σύμφωνα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
6. Το Υπουργείο Τουρισμού υποχρεούται να διατηρεί αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του και να γνωστοποιεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των διαπιστευμένων κατά την προηγούμενη παράγραφο φορέων καθώς και των ιδιωτών μηχανικών.
Πρόταση: Να παραμείνει η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης των ΕΕΔΔ στις ΠΥΤ όπως είναι μέχρι σήμερα. Έχει δοκιμαστεί και παλαιότερα να πιστοποιούνται μέσω του ΞΕΕ αλλά δεν λειτούργησε.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.)
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε)
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα
επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες
περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον
κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία
περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών
και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με
αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά,
εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν
ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά
ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να
επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά
α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων
δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β)
την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του
Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της
περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής
απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό
κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των
καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες
Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και
Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης
ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε.,
είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1
και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου
Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για
την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις
απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο
Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο
αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά
τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό
Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2,
εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα
τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς
τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να
διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την
αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η
κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που
απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση
σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής
Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την
επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α)
μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ.
1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών
Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των
καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και
λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η
διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα
σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής
απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και
λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων –
διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα
βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες
περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε.
για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της
Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2,
καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το
Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια
απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη
χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς
κατάταξη καταλυμάτων».
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά
α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και
β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και
β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Με εκτιμηση
Γεωργιος Θωμασουλης
Προεδρος
1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ « ΘΕΡΜΑΛΙΑ»
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ – ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ «Άμμων Ζευς»
ΕΔΡΑ : Καλλιθέα Χαλκιδικής
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση καθορίζεται ότι τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, με αρμόδιο φορέα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.). Η πρόβλεψη αυτή έρχεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο μας και χωρίς να είναι ο φορέας μας μέλος του Ξ.Ε.Ε., ενώ η διαδικασία περιβαλλοντικής κατάταξης των καταλυμάτων δεν μας είναι γνωστή.
Τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα είναι, όπως γνωρίζετε, μέλη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων. Εκφράζουμε, λοιπόν, την αντίθεσή μας σχετικά με αυτή την προσπάθεια, μέσω αυτής της διάταξης, να υποχρεωθούμε ουσιαστικά, εμμέσως να ενταχθούμε -μερικώς- στο Ξ.Ε.Ε., σε ένα επιμελητήριο στο οποίο δεν ανήκουμε, μόνο για να καταβάλουμε το απαιτούμενο παράβολο, το οποίο συνιστά ένα ακόμη βάρος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν.
Ως εκ τούτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 4, όσον αφορά α) τον αρμόδιο φορέα περιβαλλοντικής κατάταξης των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων της υποπερ. γγ΄της περ. β΄της παρ. 2 του άρθρου 1 και β) την έκδοση των προβλεπομένων υπουργικών αποφάσεων μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε., και η διαμόρφωσή του ως εξής:
«……2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 δύνανται να καταταχθούν σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης.
3. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης. Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2 ορίζονται οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, οι οποίες/τα οποία θα εκδίδουν το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
4. Το πιστοποιητικό κατάταξης εκδίδεται είτε από την κεντρική υπηρεσία του Ξ.Ε.Ε., είτε από τα περιφερειακά του γραφεία για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και από τις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Ξ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και οι κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού ή τα κατά τόπο αρμόδια Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, εξουσιοδοτούν τους διαπιστευμένους μηχανικούς για τη διενέργεια ελέγχων στα τουριστικά καταλύματα της παρούσας και καταρτίζει κατάλογο εξουσιοδοτημένων προς τούτο προσώπων.
5. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο, για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ίσχυαν κατά την αρχική κατάταξή τους στο σύστημα περιβαλλοντικής απόδοσης. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, η λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας διακόπτεται και η εγκατάσταση σφραγίζεται με απόφαση του προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από την επιχείρηση.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας: α) μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1 και μετά από εισήγηση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται o αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα κριτήρια βαθμολόγησης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη των υφιστάμενων ξενοδοχείων στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 1, και β) καθορίζονται ο αριθμός των κατηγοριών, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξής τους σε κατηγορίες, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την κατάταξη στις κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης της παρ. 2.
7. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Ξ.Ε.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 1. και μετά από εισήγηση της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και του Τ.Ε.Ε. για την κατάταξη των καταλυμάτων της παρ. 2, καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης, αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς κατάταξη καταλυμάτων».
Καλημερα σας,
Ο περιβαντολογικος ελεγχος και ηκαταταξη ειναι σωστο .
Αλλωστε και πελατες απο βορεια και κεντρικη ευρωπη το κοιτανε ως κριτηριο διαμονης …Διαθετω στα μπαλκονια της μοναδας μου 2 ειδων καδους εναν για σκουπιδια γενικα και εναν για ανακυκλωσιμα ..Αλλα ο μπλε καδος της γειτονιας ειναι χωρις καπακι αρα βρεχονται σε βροχη και αχρηστευονται η τα παιρνει ο
αερας Επισης η διακομιδη γινεται τους καλοκαιρινους μηνες οχι συχνα,ωποτε ειναι και θεμα υποδομων και σωστης περιβαντολογικης συνειδησης απο τον δημο και τους δημοτικους υπαλληλους..Επισης ο κηπος που διατηρω ειναιμε βοτανα φυτα και δεντρα χαμηλης εως μηδαμινης αναγκης σε νερο..Αυτα θα παιξουν ρολο στην περιβαντολογικη γνωματευση η μονο θα ασχολειται με ενεργειακα κουφωματα κ.ά?
γεγονός ότι: Αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των καταλυμάτων των παρ. 1 και 2 ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), το οποίο εκδίδει το πιστοποιητικό κατάταξης ύστερα από αίτηση της επιχείρησης, ειναι τουλάχιστον προβληματικό αφού τα ξενοδοχεία, εχθρεύονται τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταλαβαινουμε όλοι τι θα γίνεται… Επιπλέον το τέλος ανθεκτικότητας 8€/ημέρα, μαζί με το ΦΠΑ (σε επιχειρήσεις bnb) θα αυξήσει υπέρογκα τις τιμές που θα καλούνται να πληρώσουν οι τουρίστες, άρα και το τουριστικό προϊόν της χώρας! Μη ξεχνάμε ότι άμεσος ανταγωνιστής είναι η Τουρκία με ηδη χαμηλότερες τιμές, και εξίσου πολυτελή καταλύματα και ποιοτικές υπηρεσίες
H περιβαλλοντική κατάταξη είναι μια ασαφής έννοια και θα πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένη. π.χ Στην ενεργειακή απόδοση υπάρχει το ΠΕΑ, στην περιβαλλοντική αδειοδότητηση υπάρχει η ΑΕΠΟ, πως το σύστημα θα εξασφαλίζει τη νομιμότητα στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση, τι παραπάνω θα ζητηθεί ώστε να υπάρχει κατάταξη ? Παράλληλα πως θα αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που ήδη δεν έχουν περάσει κατάταξη? Γενικότερα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος greenwashing, δες green claims directive K.A.
Το άρθρο είναι πολύ γενικό και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς διαβούλευση ενώ το σύστημα πιστοποίησης προσώπου (αναφορικά με τους ελεκτές) δεν είναι διαθέσιμο.
Προσωπικά μέχρι να δούμε κάτι συγκεκριμένο κρίνω το άρθρο μόνο ως επικοινωνιακό.
Ευχαριστώ
ΓΙΑ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ , ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ΝΑ ΛΕΙΤΟΡΓΙΣΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟ ΨΗΦΗΣΗ ΝΟΜΟ
Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα δεν ανήκουν στο ΞΕΕ. Η κατάταξή τους σε κατηγορία ΚΛΕΙΔΙΩΝ γίνεται από τις περιφερειακές ΠΥΤ. Από αυτές πρέπει να εκδίδεται και το πιστοποιητικό κατάταξης σε κατηγορίες περιβαλλοντικής απόδοσης, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.
Η προσπάθεια να εκδίδει το ΞΕΕ τα πιστοποιητικά κατάταξης σε ΚΛΕΙΔΙΑ, για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, δοκιμάστηκε πριν μερικά χρόνια και απέτυχε. Γιατί ξανακάνει το ίδιο λάθος το Υπουργείο;