Άρθρο 01: Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

1. Συνιστάται θέση Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, (Εθνικός Συντονιστής), ο οποίος υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Αποστολή του Εθνικού Συντονιστή είναι η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό), η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της εφαρμογής της στρατηγικής αυτής καθώς και ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή της ανωτέρω εθνικής στρατηγικής.
Ο Εθνικός Συντονιστής υποστηρίζεται στο έργο του από α) την Συντονιστική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και β) το Συμβουλευτικό Σώμα.

2. Για τη θέση του Εθνικού Συντονιστή επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής που διορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού για πενταετή θητεία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Απαλλαγή από τα καθήκοντά του επιτρέπεται για ανεπάρκεια άσκησης των καθηκόντων του για οποιοδήποτε λόγο ή για αδυναμία άσκησής τους λόγω νόσου, με απόφαση του Πρωθυπουργού. Αντί διορισμού επιτρέπεται η κάλυψη της θέσης με ανάθεση καθηκόντων σε δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό, ο οποίος επιλέγει είτε τις αποδοχές της θέσης αυτής είτε αυτές της οργανικής του θέσης. Ανανέωση της θητείας του Εθνικού Συντονιστή επιτρέπεται μια μόνο φορά.
3. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Εθνικού Συντονιστή αναστέλλεται η άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής του δραστηριότητας.
4. Ο Εθνικός Συντονιστής λαμβάνει αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

  • 26 Μαρτίου 2013, 20:15 | thanassis

    μιας και απ’ ότι φαίνεται δεν είναι όλα δημοσιεύσιμα μπορεί να γίνεται απ’ εδώ άτυπη διαβούλευση. Κατ΄’ αρχάς μπορεί στην ουσία της η γερμανική λιτότητα να είναι σωστή αλλά το ερώτημα είναι γιατί δεν ειδοποιήσαν τους ευρωπαικούς λαούς εγκαίρως: ή είναι περί τα οικονομικά άσχετοι ή κερδοσκόποι για τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς και η κύπρος αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συννεοηθούμε σε έλαχιστο χρόνο με βαλκάνια και τουρκία και να κάνουμε ξεχωριστή οικονομική ένωση. Σκεφτείτε; Ο ΛΌΓΟς που έγιναν οι δύο παγκόσμιοι ήταν η αποτροπή της ένωσης των βαλκανίων ως βιομηχανικού και ναυτιλιακού κέντρου: αν τα βρίσκαν οι βαλκάνιοι νομίζετε ότι θάχε αυτή την ανάπτυξη ο βοράς;

  • 26 Μαρτίου 2013, 20:31 | Christos Papadoulis

    Dear Sirs,

    I am confused. You want to address a problem, διαφθορά, and instead of making the process simpler you propose to make it more complex.
    The process ought too be, at the beginning, one creates a group/team that develops the rules and procedures.
    This group/team may have to meet when needed to add, delete or modify the rules and procedures.
    The second step is to train auditor whose job is to look and investigate corruption cases. Their job needs to include a paragraph saying that in the event they are found guilty because they did not perform their duties, participate in corruption, etc., they will be dismissed from their jobs and they may be prosecuted to the full extend of the law. That is part of what we call organization governance.
    These auditors will be assigned to various organizations and the management of these organizations will be responsible for their performance. Managers will adhere to the organization governance or they will be dismissed/replaced.
    The above approach will eliminate a new organization to be formed, additional bureaucracy, complexity and cost, and will also introduce responsibility in the present hierarchy, something that is presently missing.

  • 26 Μαρτίου 2013, 15:18 | Κυριάκος Ξουμαλλούδης

    Η διαφθορά αποτελεί συνιστώσα του πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικού συστήματος απο την απαρχή λειτουργίας της «πόλεως» έως και της σημερινής εποχής και σε κάθε πολιτεία και πολίτευμα . Βασική προϋπόθεση της διαφθοράς είναι ο «αδύναμος» ανθρώπινος παράγοντας , που με την λανθάνουσα αντίληψη για ευημερία ευννοεί το προσωπικό του όφελος έναντι του κοινωνικού . Προσωπικά θεωρώ την αντίληψη αυτή σαν μια όψη φασισμού , εφόσον αυταπόδεικτα καταργεί το κοινωνικό όφελος και δημιουργεί κάστα ευννοημένων από τις συνθήκες .
    Αποτελεί μια ωραία αυταπάτη η καθολική καταπολέμηση της διαφθοράς και θα εξηγήσω το γιατί.
    Ένας πολύ φίλος μου μου είπε ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά και να ξαναβρεί την αίγλη της, χρειάζεται ανθρώπους έξυπνους,τίμιους και μορφωμένους. Αν είναι έξυπνοι και μορφωμένοι χωρίς να είναι τίμιοι , το ζούμε και ξέρουμε το αποτέλεσμα . Αν είναι τίμιοι και μορφωμένοι χωρίς να είναι έξυπνοι , το βλέπουμε καθημερινά σε υπουργούς και πάλι ζούμε το αποτέλεσμα .
    Εγώ θα προσθέσω στην προηγούμενη απαραίτητη προϋπόθεση και το αδίστακτοι στην εφαρμογή της κοινωνικής ωφέλειας.
    Μπορεί σε κάποιους αυτά να ακούγονται σαν ρομαντικά,όμως αν το σκεφτούν καλά θα δουν ότι είναι μονόδρομος.Δεν μπορεί να παλέψεις με τη «μαφία» χρησιμοποιώντας πανεπιστημιακούς διαλόγους.Χρειάζεται αστυνομική μυστική έρευνα,οικονομικός έλεγχος και ποινολόγιο με συνολικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
    Τα στελέχη που θα ασκήσουν τα παραπάνω καθήκοντα δεν μπορεί να είναι μέσα απο νεολαίες κομμάτων,προσωπικό γραφείων κομματικών στελεχών και πρόσωπα που απασχολούν με τη δημόσια εικόνα τους.Την τοποθέτησή τους πρέπει να γνωρίζει μόνο το γραφείο του πρωθυπουργού και ο υπουργός Δικαιοσύνης.(Άποψή μου)
    Την εποπτεία πρέπει να ασκεί δικαστικός κύρους,με αποκλειστική αρμοδιότητα.Φυσικά όλοι οι δημόσιοι φορείς,υπάλληλοι,λειτουργοί και θεσμικά όργανα πρέπει να υπακούν στις εντολές της και να συνδράμουν σε βοήθεια προς αυτή με την απειλή της άμεσης απόλυσης αυτών που χωρίς δικαιολογία χρονοτριβούν ή αρνούνται να βοηθήσουν.
    Για να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα του παρελθόντος και τις παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας με τα σόγια και τους κολλητούς,χρειαζόμαστε ανθρώπους με κλασική ελληνιστική παιδεία,αγάπη προς την πατρίδα και αποφασισμένους να συγκρουστούν ή να παραιτηθούν πριν κάνουν τη ζημιά και όχι μετά….!!!!!

  • 26 Μαρτίου 2013, 15:02 | S. Katsaros

    Διαφθορά υπάρχει στον δημόσιο τομέα της Ελλάδος διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κλέβουν το δημόσιο χρήμα. Οπου υπάρχει δημόσιο χρήμα υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι να το καταχραστούν και να το κλέψουν.
    Αυτο πλέον είναι πασιφανές στην Ελλάδα. Οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι θωρακίζονται πίσω απο την περιβόητη δημοσιουπαλληλική ασυλία της δουλειάς τους για να κλέβουν, οι δε κλέφτες δεν απολύονται διότι έχουν ασυλία !
    Αυτο είναι εξωφρενικό αλλα τι να περιμένει κανείς απο ένα κράτος νεοελλήνων γύφτων που θέλουν να γίνουν νεόπλουτοι δια κλεψίματος?
    Στο λογιστήριο του κράτους κλέβουν συντάξεις πεθαμένων !ποιοί ? οι υπάλληλοι ! Στα υπουργεία κλέβουν τα λεφτα της Ευρωπαικής Ενώσεως οι υπάλληλοι, οι οποίοι κλέβουν και τις επιδοτήσεις του λαού ένα 4% ταρίφα δια εκβιασμών !
    Αυτό δεν είναι η εικόνα αλλα η αλήθεια της καταστάσεως.
    Το σύστημα επιτρέπει στούς δημοσίους υπαλλήλους να κλέψουν δια της ασυλίας. Και για να είναι το φαινόμενο αυτο τόσο διαδεδομένο …πάει να πεί ότι το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι δηλαδή κλέβουν και οι υπουργοί όπως ο Τσοχατζόπουλος !
    Αυτη η κατάσταση δεν αλλάζει εύκολα.
    Τι θα κάνει δηλαδή ένα άτομο παρα τω πρωθυπουργώ??
    Πιθανώς κι αυτο είναι ένας τρόπος να φαγωθούν λεφτα της Ε.Ε. χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα.

    Ζούμε σε ένα ληστρικό καθεστώς πολύ διεφθαρμένο όπου ο δημόσιος υπάλληλος προσπαθεί να μας εκμεταλευθεί για να πλουτίσει.
    Γι αυτο πληρώνουμε 2 ευρώ το λίτρο την βενζίνη. Τοιουτοτρόπως θα καταστραφούμε όλοι μαζί οικονομικά και καμμία Ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει
    Ο κόσμος τα έχει καταλάβει όλα αυτα πολύ καλά.
    Τέτοια δημοκρατία δεν μας χρειάζεται ούτε παχιά λόγια περί καταπολεμήσεως της διαφθοράς.
    Αν δεν καταργηθεί η δημοσιουπαλληλική ασυλία δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα για την διαφθορά στο δημόσιο.
    Είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στο κόλπο αυτό.
    Απαντες άνευ εξαιρέσεων κλέβουν λεφτά ! Τελωνειακοί, αστυνομικοί, υπάλληλοι υπουργείων, φοροεισπράκτορες στις εφορίες, ταμίες κλπ. κλπ. κλπ. εκτός των Τσοχατζοπουλέων που υπάτρχουν κι άλλοι σαν κι αυτόν.
    ΅Ενας εθνικός συντονιστής τι να κάνει?
    Στάχτη στα μάτια μας είναι κι αυτό.
    Μισθό θα παίρνει κι αυτό το άτομο, αλλα τίποτα δεν μπορει να κάνει. Μόνο αντικλεπτικοί νόμοι μπορούν να κάνουν κάτι εδώ.

  • 26 Μαρτίου 2013, 13:53 | Σπυριδον

    Η διαφθορά στους Δημοσίους Υπαλλήλους μπορεί να καταπολεμηθεί εάν το
    κράτος κατορθώσει να προσεταιρισθεί τους προϊσταμένους (Manager)της πρώτης γραμμής διοίκησης. Αυτοί ξέρουν ποίοι από τους εργαζομένους στο τμήμα τους χρηματίζονται η δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.
    Για να ενισχυθεί η εξουσία αυτών των προϊσταμένων χρειάζεται και τα ακόλουθα να συμβούν.
    1) Απαγόρευση των κομματικών συνδικάτων.(ΔΑΚΕ ,ΠΑΣΚΕ ….κλπ)στο Δημόσιο Τομέα (Όταν ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές ξηλώνει τους προϊσταμένους που είχε βάλει το άλλο κόμμα.
    2)Πρέπει να καθιερωθούν δύο είδη εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτοί που θα ανήκουν στη Διοίκηση και οι υπολειπόμενοι .Αυτοί που θα ανήκουν στη Διοίκηση δεν θα ανήκουν σε συνδικάτο. Στην Διοίκηση θα ανήκουν οι προϊστάμενοι πρώτης γραμμής (ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου ), Καθώς και οι ΤΕΙ-ΑΕΙ εκπαίδευσης.
    3) Οι πρώτης γραμμής προϊστάμενοι πρέπει να αναδεικνύονται δια μέσου προαγωγής στα τμήματα πού έχουν δουλέψει να έχουν πείρα στη δουλειά να χαίρων εκτιμήσεως από τους άλλους εργαζομένους ,και να ενδιαφέρεται (Και να του δίδεται η ευκαιρία) για καργίερα στο Δημόσιο.

  • 26 Μαρτίου 2013, 13:55 | Panagiotis

    «…Αντί διορισμού επιτρέπεται η κάλυψη της θέσης με ανάθεση καθηκόντων σε δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό…»

    Με ποια κριτήρια, ποια προσόντα;

    Έτσι καταπολεμείται η διαφθορά; με το στυλ του τύπου «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»;;;;

  • 25 Μαρτίου 2013, 23:32 | gthomakos

    Εχουμε ήδη δικαστήρια, Πειθαρχικά συμβούλια, Υπηρεσιακά , πρωτοβάθμια- δευτεροβάθμια, Σωμα επιθεωρητών δημοσιας διοικησης , Συνηγορους του Πολιτη, διευθυνσεις «εσωτερικών υποθέσεων» , Ειδικές ελεγκτικές αρχές ανα τομέα (ΣΕΕΥΠ, ΣΔΟΕ κλπ) και τώρα καταλήξαμε ότι η διαφθορά δεν παλεύεται γιατί όλοι τούτοι δεν μπορούν να συντονιστούν, έτσι;;;

    Ένας τρόπος υπαρχει . Η λογοδοσία όλων οσων διαχειριζονται δημόσια εξουσία (είτε είναι υπουργοί είτε διευθυντές πολεοδομιών)απευθείας στους πολίτες οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να τους ελέγχουν, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία. Και αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί αφού είναι ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.

    Ενα παράδειγμα: Ενα σώμα π.χ 5 πολιτών που θα κληρώνονται ανάμεσα σε εκείνους που είναι άνω (π.χ) των 25 ετών , θα συνιστούν μια ομάδα ελέγχου, η οποία, μια φορά τον χρόνο,θα ελέγχει μια δημόσια υπηρεσία (υπο τον όρο να μην έχουν συνδιαλλαγεί με αυτή την τελευταια διετία), έχοντας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Η ομάδα αυτή θα συνοδεύεται απο έναν ελεγκτή δημοσιας διοίκησης που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο. Οι πολίτες αυτοί θα αποσπώνται απο τις επαγγελματικές τους απασχολήσεις για ένα διαστημα πχ μιας εβδομάδας που θα κρατά ο έλεγχος και πιθανώς να προβλέπεται και αποζημίωση.Θα αποφασίζουν κατά πλειοψηφία και θα έχουν εξουσία να επιβάλουν πειθαρχικες ποινές εως ενός βαθμού, καθώς και να παραπέμπουν στα δικαστήρια πιο σοβαρά παραπτώματα.Στις αποφάσεις τους θα χωρεί ένσταση ενώπιον των δικαστηρίων.Εάν κριθεί απο το δικαστήριο ότι έχουν αδικήσει θα υπάρχουν κυρώσεις για τους πολίτες και τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης της ομάδας ελέγχου (π.χ πρόστιμο),εαν όμως απορριφθεί η ένσταση τότε το δικαστήριο θα πρέπειυποχρεωτικά να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή απο αυτή που επέβαλε η ομάδα ελέγχου.

  • 25 Μαρτίου 2013, 09:57 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΕΑ

    ΑΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝΩΝΤΑΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΔΕΝ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ.

  • 24 Μαρτίου 2013, 22:32 | ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ

    Πιστεύω ότι το πρόσωπο του Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της Διαφθοράς πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή τόσο των πολιτικών φορέων όσο και της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό η επιλογή του πρέπει να γίνεται από διακομματικό όργανο στο οποίο να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων (Εργαζομένων, αγροτών, βιοτεχνών,βιομηχάνων κ.λ.π) ώστε να υπάρχει η «Εξωθεν καλή μαρτυρία» λαμβάνοντας υπ΄΄οψη την κρισιμότητα και το ευαίσθητο του ρόλου του.Η επιλογή του όπως και των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών , πρέπει να συγκεντρώνει τις ελάχιστες δυνατές αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις.

  • 24 Μαρτίου 2013, 20:36 | Γεώργιος Σωτηρίου

    Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ καλή απόφαση, αυτή του διορισμού Εθνικού Συντονιστή.Μόνο με μία καλή στρατηγική κατά της διαφθοράς θα μπορέσει αυτή η χώρα να ορθοποδίσει επιτέλους!

  • 24 Μαρτίου 2013, 19:53 | Δημήτριος Βαμνιές

    H Επιστολή που σας παραθέτω είναι μια από τις πολλές που έχω στείλει στο Υπουργείο Παιδείας και καταγγέλλω τον φωτογραφικό τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Φυσικά δεν έχω λάβει απάντηση σε καμία και δεν ελπίζω να λάβω απάντηση ούτε και σε αυτή. Όμως θα συνεχίζω να το καταγγέλλω όπου και όπως μπορώ. Εάν διαβάσετε την επιστολή θα καταλάβετε τι εννοώ. Εάν συμφωνείτε έστω και ελάχιστα με την αξιολόγηση στο χώρο της εκπαίδευσης θα σας παρακαλούσα να προωθήσετε την επιστολή αυτή σε αυτούς που πρέπει να την διαβάσουν.
    Η διαφθορά δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια.
    Ευχαριστώ!

    Επιστολή προς υπουργείο παιδείας:

    Καλημέρα κύριε υφυπουργέ.
    Σας έστειλα στο υπουργείο στο παρελθόν μια καταγγελία για την αξιολόγηση στα ΠΠΣ, η οποία αξιολόγηση προχωράει εφαρμόζοντας τη φωτογραφική τροπολογία άρθρο 329, παρ. 4 του ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86Α/2012) για την παράγραφο : ιβιβ) του νόμου 3966/2011.
    Σήμερα σας στέλνω τον σύνδεσμο:
    http://users.sch.gr/archtheo/pess/docs/2013-02-13_KritikiTisPESSstoSxedioPDGiaTinAxiologisi12022013.pdf
    Σε αυτό τον σύνδεσμο και η ΠΕΣΣ (Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων) καταγγέλλει την παραπάνω τροπολογία ως φωτογραφική και καθ’ολα ύποπτη.
    Να σημειωθεί ότι η ΠΕΣΣ αποτελείται από τούς αξιολογητές καθηγητές του υπουργείου και είναι επιφορτισμένη με τον ρόλο του διασφαλιστή και εγγυητή της διαφάνειας και της εγκυρότητας της αξιολογικής διαδικασίας.
    Είναι φανερό πλέον και ξεκάθαρο ότι κάποιοι μέσα από τη ΔΕΠΠΣ (Διοικούσα Επιτροπή ΠΠΣ) έχουν σκοπό να περάσουν μέσα από το παράθυρο της τροπολογίας που οι ίδιοι προτείνανε στον τότε υπουργό, δικούς τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και να στελεχώσουν τα ΠΠΣ. Έτσι θα δούμε στο τέλος συναδέλφους χωρίς ούτε ένα μεταπτυχιακό τίτλο να είναι στελέχη των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
    Ακόμα και η τότε υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου που συμμετείχε στη διαμόρφωση της τροπολογίας έχει αντιδράσει στην εφαρμογή της. Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:http://christofilopoulou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=738:2012-12-19-12-50-49&catid=37:erotiseis&Itemid=71
    Η συγκεκριμένη τροπολογία και ο τρόπος που ακολουθείται στην αξιολόγηση παραβιάζει την αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης όλων των εκπαιδευτικών αφού αποκλείει από την δυνατότητα αξιόλογησης τους ήδη αξιολογημένους εκπαιδευτικούς των ΠΠΣ που προσλήφθησαν το 2012-13 και φωτογραφίζει τους υπηρετήσαντες το 2011-12 ως μοναδικούς υποψήφιους γιατην αξιολόγηση και στελέχωση των ΠΠΣ .
    Αυτό θέτει σε κίνδυνο όλη την αξιολογική διαδικασία αφού θα προσβληθεί η εφαρμογή του νόμου από όλους αυτούς τους συναδέλφους που θέλουν να αξιολογηθούν και δεν τους δίνεται η δυνατότητα λόγω της φωτογραφικής διάταξης.
    Ακόμα και τώρα σας καλώ να παρέμβετε και να δώσετε το δικαίωμα στην αξιολόγηση σε όλους όσους υπηρετούν στα ΠΠΣ.
    Βαμνιές Δημήτρης
    Εκπαιδευτικός σε ΠΠΣ
    e-mail: vamnies@gmail.com
    Τηλ 6944140460

  • 24 Μαρτίου 2013, 17:56 | Σταύρος Αραχωβίτης

    Από που θα προέρχεται το ‘πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής’ ? Προτείνω να είναι καταξιωμένος δικαστικός κοινής αποδοχής για το ηθος του και τη συμπεριφορά του. Προϋπόθεση επίσης ειναι να εχει μεγαλώσει σε χωριό η επαρχιακή πόλη (ωστε να εχει ελάχιστες γνωριμίες στα μεγαρα διοικησης) και οχι απο ευπορη η προνομιούχα οικογένεια ώστε να καταλαβαίνει την ‘ζημιά’ που μπορει να πάθουν τα μικρά εισοδήματα από την διαφθορά των ολίγων.

  • 24 Μαρτίου 2013, 11:22 | Γιώργος Πελεκανάκς

    Παρότι τα τεχνικά στοιχεία της πρότασης είναι θετικά (5ετής θητεία, παροχή μέσων και μηχανισμών για να έρθει σε πέρας το έργο, αναφορά σε ανώτατο επίπεδο κλπ.) νομίζω ότι κυνηγώντας το δέντρο χάνουμε ακόμα μια φορά το δάσος.
    Πιστεύουν οι εμπνευστές του σχεδίου ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει επειδή μας λείπει άλλη μια επιτροπή, άλλοι 5 παρατρεχάμενοι, μερικά ακόμα συμβούλια και επιτροπές κλπ???
    Θέλετε αποτελεσματικότητα και ουσιαστική πάταξη του προβλήματος? Όλος ο πολιτισμένος κόσμος το λέει Tone at the top. Προχωρήστε χωρίς χρονοτριβή σε καταδίκη και παραδειγματική τιμωρία 20 κορυφαίων πολιτικών που κατέκλεψαν το δημόσιο χρήμα. Στείλτε το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει.
    Και για κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται ούτε Εθνικός Συντονιστής ούτε άλλες επιτροπές. Μπορείτε να βάλετε 5 εισαγγελείς να ασχολούνται αποκλειστικά με αδικήματα που έχουν συτελεστεί από κορυφαία πολιτικά στελέχη ή προβεβλημένα μέλη της επιχειρηματικής και κοινωνικής ελίτ?
    Ο κόσμος ξέρετε τι λέει?: Ο θέμος με τα 5εκ τι έγινε? Ο Τσούκατος με το μύριο τι έγινε? Ο Άκης είναι μια καλή αρχή αλλά αφενός δεν αρκεί για να μεταστρέψει το κλίμα και αφετέρου προχωράει και αυτή με ρυθμούς χελώνας που αποδυναμώνουν τον «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα που έχει η ποινική του τιμωρία.
    «Ουσιαστικοποιήστε» τις υφιστάμενες δομές και αφήστε τις καινούριες. Και αν ρωτάτε πως γίνεται αυτό, ο πολιτισμένος κόσμος το έχει λύσει και αυτό: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Σίγουρα υπάρχουν ευσυνείδητοι δικαστικοί λειτουργοί, ΔΥ αλλά άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και αυτοί που ξύνονται. Αν δεν υλοποιηθεί αντικειμενικό σύστημα μέτρησης της απόδοσης (κάτι βάρβαροι του δυτικού κόσμου τα λένε Key Performance Indicators) δεν υπάρχει περίπτωση ο δημόσιος μηχανισμός να παράξει έργο. Γιατί αυτοί που ξύνονται, ξύνονται και ένα μεγάλο μέρος των ευσυνείδητων δεν πληρώνεται αξιοπρεπώς ώστε απερίσπαστο να κάνει τη δουλειά του (τα λεφτά δεν φτάνουν για κάτι καλύτερο αφού πρέπει να πληρώνονται και αυτοί που ξύνονται). Μένει λοιπόν μόνο μια ρομαντική μειοψηφία που όμως όπως δείχνει η κατάσταση δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Ο Εθνικός Συντονιστής, ακόμα και αν στελεχωθεί με τον πιο «ρομαντικό» άνθρωπο θα προσθέσει άλλη μια μονάδα στη ρομαντική μειοψηφία και μηδέν εις το πηλίκο.
    Η Έλλάδα είναι στο +5. Εγώ μάχομαι ακόμα γιατί έχω 3 παιδιά και θέλω να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Αλλά η υπομονή μου δεν είναι ανεξάντλητη. Και θα εξαφανιστεί αν διαπιστώσω ότι απειλείται το μέλλον των παιδιών μου…
    Κάντε λοιπόν τις απαραίτητες τομές για να μπορεσουμε το 2018 να έχουμε μια καλύτερη δημόσια διοίκηση και να μην φύγουν και οι τελευταίοι ικανοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να αναστήσουν την πεθαμένη Ελλάδα. Σας παρακαλώ…

  • 24 Μαρτίου 2013, 09:59 | Λαζαριδις Χαραλ

    Είναι φανερό ότι όποιος είχε την ιδέα αυτού του νόμου είναι ή πολίτικος ή δημόσιος υπάλληλος.

    Ο λαός έχει ένα γνωμικό που λέει ότι όταν θέλεις να σκεπάσεις ένα θέμα ανάθεσε το σε επιτροπή. Δεν θα λυθεί ποτέ.

    Με τον νόμο αυτό φτιάχνεται ένας φορέας για να μας πει τι είναι διαφθορά πως δημιουργείται και πως εξαλείφεται. Αυτός ο φορέας όπως φαίνεται είναι μόνο συμβουλευτικός. Δεν μπορεί να πάρει μέτρα. Αυτά θα τα πάρουν μετά οι πολιτικοί ανάλογα με το αν τους βολεύουν η όχι. Δηλαδή ζήσε Μάη να φας τριφύλλι.

    Τελικά όπως είπα και στην αρχή ο νόμος εξυπηρετεί τους πολιτικούς για να λένε ότι κάτι κάνουν για την διαφθορά συν το ότι δημιουργούν θέσεις για αργομισθία ημετέρων, και βέβαια τους δημοσίους υπαλλήλους που θα μείνουν να αλωνίζουν.

    Το ότι η γραφειοκρατία γεννά την διαφθορά είναι γνωστό. Το ότι η ατιμωρησία την τρέφει είναι επίσης γνωστό. Διορθώστε αυτά και η διαφθορά θα μειωθεί από μόνη της
    Θεωρώ ότι όλο αυτό το κατασκεύασμα ελάχιστα η καθόλου δε θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς

    Παραθέτω ένα παλιότερο κείμενο για την γραφειοκρατία

    Στην υποθετική προσπάθεια για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς το κράτος βάζει στις διαδικασίες περισσότερα κλιμάκια έτσι ώστε θεωρητικά πάντα, να μη μπορούν οι υπάλληλοι να έρχονται σε συναλλαγή με τους πολίτες. Έτσι μια απόφαση που θα μπορούσε π.χ. να την πάρει ο προϊστάμενος ενός τμήματος οδηγείται σε επιτροπή την οποία διορίζει ο διευθυντής. Και την απόφαση της επιτροπής την εγκρίνει και ο προϊστάμενος και ο διευθυντής. Αυτή η διαδικασία εξυπηρετεί όλο το σύστημα. Και ο διευθυντής φαίνεται να ελέγχει όλη την διαδικασία και η ευθύνη μοιράζεται και τελικά χάνεται και κανένας δεν έχει ουσιαστική ευθύνη για ότι συμβαίνει. Και φτάσαμε για ελαχίστης σημασίας θέμα να πρέπει να παρεμβαίνει ο υπουργός. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν περισσότερο χρόνο και εδώ εμφανίζεται η ανάγκη κα η χρησιμότητα του γρηγορόσημου και των διαφόρων ενδιάμεσων..

    Γραφειοκρατία λοιπόν είναι η πραγματική ανάγκη για διαφάνεια στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Είναι ο πραγματικός φόβος για ευθύνη των υπαλλήλων του κράτους. Είναι και η θέληση ( ανάγκη) κάποιων στελεχών του κρατικού μηχανισμού (αιρετών κυρίως αλλά και διορισμένων) να ελέγχουν ότι συμβαίνει στα χαμηλότερα κλιμάκια για λόγους προσωπικού οφέλους ( ψηφοθηρικούς ή οικονομικούς).

    Λύση είναι η μηχανοργάνωση που δεν ξέρω γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια.
    Λύση είναι να παίρνονται οι αποφάσεις σε όσο γίνεται χαμηλότερο κλιμάκιο.
    Λύση είναι αυτός που υπογράφει μια απόφαση να έχει την ευθύνη της εφαρμογής της.
    Λύση είναι να αποδίδονται οι ευθύνες στους παραβάτες υπαλλήλους δίκαια αλλά γρήγορα ξεκολλώντας επιτέλους από αυτήν την –συνδικαλιστική- συναδελφική αλληλεγγύη.

    Τροφή για σκέψη

  • 24 Μαρτίου 2013, 08:40 | Dora Leontaridou

    O διορισμός του Εθνικού Συντονιστή από τον εκάστοτε πρωθυπουργό δεν εξασφαλίζει τη Διαφάνεια, άρα ούτε και την αποτελεσματικότητα ενάντια στην πάταξη της διαφθοράς. Η θέση του θα έπρεπε να προκηρύσσεται και η εκλογή του να γίνεται από ένα ανεξάρτητο Σώμα το οποίο να μην έχει εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς· τον Άρειο Πάγο ίσως; Ίσως έτσι το εκλεγόμενο πρόσωπο να είχε λιγότερες δεσμεύσεις και περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Επίσης θα μπορούσαν να υποβάλλουν υποψηφιότητα επιστήμονες εγνωσμένου κύρους οι οποίοι έχουν εμπειρία σε ανάλογες θέσεις στο εξωτερικό.
    Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του Συμβουλευτικού Σώματος οι θέσεις του οποίου θα πρέπει να προκηρύσσονται και η επιλογή των μελών θα πρέπει εξίσου να γίνεται από ανεξάρτητη Αρχή.

  • 24 Μαρτίου 2013, 07:23 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ

    ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΣ – ΣΠΑΤΑΛΗ – ΑΝΟΜΙΑ – ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΤΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, MILLENIUM, EMΠΟΡΙΚΗ, ΕΓΝΑΤΙΑ ……

    ΠΟΛΛΟΙ ΖΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΖΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΛΩΣ.
    Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΘΛΙΒΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ.

  • 24 Μαρτίου 2013, 07:17 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ?

  • 24 Μαρτίου 2013, 01:33 | D. Spanos

    Να συστήσουμε μια 3μελή επιτροπή από 5 άτομα κατά το γνωστό ανέκδοτο… το αποτέλεσμα είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένο!

  • 23 Μαρτίου 2013, 22:27 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Να πάψουν οι διορισμοί σε θέσεις κλειδιά κομματικών εκλεκτών. Να δημιουργηθεί σώμα ελέγχου αποτελούμενο αποκλειστικά από πολίτες που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις – όχι στον κομματισμό – και που θα τοποθετούνται κατόπιν κληρώσεως

  • 23 Μαρτίου 2013, 16:25 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΟΥΝΗΣ

    ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΕΞ’ΑΡΧΗΣ ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ.Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΦΑΙΝΟΤΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ «ΑΠΕΡΓΙΩΝ» ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΟΠΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ.ΑΛΛΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ

  • 23 Μαρτίου 2013, 15:37 | ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ . . .
    ΚΥΡΙΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗ . . . ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ . . . ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΜΕΙΔΙΑΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ . . .
    ΤΕΛΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΟΛΗΣ . . . ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ . . .

  • 23 Μαρτίου 2013, 14:52 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΙΟΣ

    Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΟΠΩς Π.Χ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Η’ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΓΝΩΣΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ..ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ.
    ΟΜΩΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΟΧΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΙΚΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ. ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑ ΚΑΤΕΡΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΛΠ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΙΡΕΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

  • Δεν διακρινω σαφη κριτηρια και προυποθεσεις για την επιλογη Συντονιστη και ολων των μελων του Συμβουλευτικού Σώματος και της συμβουλευτικης επιτροπης. Κριτηρια ειναι επιθυμητα για μεγαλυτερη διαφανεια και εχεγγυα ακεραιοτητας – θα βοηθησουν επισης στην εξευρεση των καταλλων ατομων

    Ο ολος θεσμος και το πλαισιο αγνοουν φορεις εκτος του δημοσιου.

    Εθνικη στρατηγικη βεβαιως χρειαζεται, αλλα πρεπει να ειναι το αποτελεσμα συνεργασιας με ιδιωτικο τομεα, αντιπολιτευση, ακαδημια, ΜΚΟ, κλπ προκειμενου να υπαρξει συναινεση ως προς τα κυρια προβληματα και προτεραιοτητες.

    Η γνωμη μου ειναι οτι η στρατηγικη πρεπει να ειναι για τουλαχιστο 5-10 χρονια, με επιμερους προγραμματα για καθε εξαμηνο και χρονο.

    «α)_ _Συνεργάζεται _με _τους _Υπουργούς _οι _οποίοι _αμέσως _ή_εμμέσως εμπλέκονται _και _ανταλλάσσει _απόψεις _σχετικά _με _τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης _πολιτικής _για _τον _εντοπισμό _των εστιών _διαφθοράς, την πρόληψη _και _την _καταστολή _της διαφθοράς »

    Oσον αφορα στις εστιες διαφθορας, ο εντοπισμος χρειαζεται καποια συστηματικη εργασια/μελετη

  • 23 Μαρτίου 2013, 13:25 | Ελένη Κωτσάλου

    Οταν δεν μπορεί η όποια κυβέρνηση να εξαλείψει την διαφθορά, δημιουργεί επιτροπές, που απλά δεν θα κάνουν τιποτα, άπειρα παραδείγματα παντού, όπως λέει και η παροιμία «το ψάρι βρωμάει απ΄το κεφάλι».
    Η επιλογή προσώπου εγνωσμένου κύρους και ευρύτερης αποδοχής που διορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού για πενταετή θητεία, ενέχει κινδύνους 1. ποιά θα είναι τα αντικειμενικά κριτήρια, 2. κύρος είχαν & έχουν κι άλλα πρόσωπα, που τώρα δικάζονται ή θα δικαστούν. 3 ευρύτερη αποδοχή από τα κόμματα? 4. γιατί τόση μεγάλη διάρκεια θητείας?

  • 23 Μαρτίου 2013, 11:56 | Ιωάννης Λεονάρδος

    Ηλεκτρονικοποίηση των πάντων μέσω Ίντερνετ = Διαφάνεια

  • 23 Μαρτίου 2013, 10:15 | χρηστος

    Δεν πιστεύω ότι μας λείπουν οι δομές αλλά ας πούμε ναι σε κάτι νέο.
    Αυτό που δε βλέπω είναι μια τάση ,ένα ρεύμα ,μία αυθόρμητη κίνηση στους νέους μας για ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ,ούτε καν στους υποτίθεται πιο πολιτικοποιημένους νέους των κομματικών νεολαιών .Αν δεν υπάρχει ρεύμα στο κόσμο για αξιοκρατία και ειδικά στους νέους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα εκτός από κάποιους ανέργους αποφοίτους νομικής που θα βολευτούν κι αυτοί στο έρμο ελληνικό Δημόσιο.

  • 23 Μαρτίου 2013, 10:58 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΑΜΕΣΗ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕΝΗ). ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΩΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΡΕΤΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ. ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΩΑΣ ΤΑΣ ΦΡΕΝΑΣ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ (ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ) ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ (ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ) ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΥΤΗ ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΕΠΕΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ (ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ). ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΗΣ: Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΕΝΩ Ο ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΩΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΚΑΝ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ!!!

  • 23 Μαρτίου 2013, 10:14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΡ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΑΛΛΑ ΣΙΩΠΟΥΝ ΚΑΘΟΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΝΔΥΕΣ.ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ;ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΟΛΠΟ ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΙ. ΕΝΩ ΟΣΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΡΙΕΡΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΛΙΓΑ ΜΕ ΚΟΠΟ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΚΟΛΠΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΡΑΞΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ . ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ Η ΜΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΔΙΑΔΕΧΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΔΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΩ ΤΕΤΟΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ. ΚΥΡΙΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑΤΙ; ΕΣΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ; ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΤΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ;ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Μαρτίου 2013, 09:46 | αλεξανδρος τακτικος

    είμαι αντίθετος σε καθε δημιουργία κάθε νεου φορέα που έρχεται να καλύψει το κενό φορέα ή φορέων που δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπάρχει το σωμα επθεωρητών ελεγκτών δημόσιας διοίκησης και ο Γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης.

    Αντι να φτιαχνουμε συνέχεια καινουργιους φορείς με πρόσωπα «εγνωσμενου κύρους»-πρόσωπα που απλα θέλουν να τοποθετηθούν απο πολιτικά κόματα, ας κοιτάξουμε πως θα βελτιώσουμε και ενισχύσουμε τους ήδη υπάρχοντες φορείς για τον έλεγχο.

    Αντι για τον «εθνικό συντονιστή» ας εφαρμοστεί το Κοινό Πλαίσιο αξιολόγησης φορέων, όχι πιλοτικά αλλα καθολικά.

    Κατ΄εμενα πολύ πιο χρήσιμος θα ήτανε ένας φορέας «εθνικός συντονιστής για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας» (όλοι γνωρίζουν οτι η σημαντικότερη τροχοπέδη στην δημόσια διοίκηση είναι η πολυνομία, αλλα κανένας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό), ο οποίος θα έχει σαν αρμοδιότητα την απλοποίηση της νομοθεσίας. Προς αυτην την κατεύθυνση θα μπορούσε χρόνια τωρα να εισάγονταν ένας νόμος που θα υποχρέωνε όποιον φορέα εισήγαγε τροποποίηση σε κανονιστική πραξη, υποχρεωτικά να κωδικοποιούσε και όλη την σχετική νομοθεσία.

  • 23 Μαρτίου 2013, 08:33 | Νικολαίδου Α.

    Είναι γεγονός πως στη χώρα μας, ειδικά στους καιρούς που διανύουμε, κάθε έντιμος πολίτης, θα αισθανόταν τουλάχιστον δικαίωση από την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος καταπολέμησης της διαφθοράς. Είναι επίσης γεγονός πως η τεχνολογία είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερο και από ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί να την θέσουμε σε εφαρμογή. Ήδη στη χώρα μας έγιναν σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις δυνατότητες διασταύρωσης ουσιωδών πληροφοριών που παρέχονται στα ελεγκτικά σώματα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης. Μεμονωμένα οι υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να εντοπίσουν και να πατάξουν την διαφθορά αφού στην ουσία « η δεξιά πλευρά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά». Η εφαρμογή ενός πανελλαδικού πληροφοριακού συστήματος με δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων, θα μας αποκάλυπτε τις διάφορες πτυχές πολιτών, στελεχών και επιχειρήσεων που πραγματικά δεν συνάγουν μεταξύ τους και αποτελούν λόγο περεταίρω διερεύνησης. Το έργο του Εθνικού Συντονιστή θα ήταν αποτελεσματικότερο και άμεσο εάν δεν χρειαζόταν να « ….ζητεί από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες στατιστικά στοιχεία καθώς και άλλα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς …» αρ. 2 παρ. 2γ του Σχεδίου Νόμου αλλά να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες.
    Π.χ. η δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα συναφών μεταξύ τους υπηρεσιών θα μείωνε κατά πολύ την αναμονή της διαβίβασης εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία πράγμα που οδηγεί σε «διαρροές» και καθυστερήσεις εις βάρος και των πολιτών αλλά και του κράτους.
    Καθώς επίσης να θέσουμε στο μικροσκόπιο, με την συναίνεση τους αλλά και ως βασικό όρο, όλους όσους διοικούν και διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν. Η έννοια των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να έχει στενή εφαρμογή για όσους αποφασίζουν να αναλάβουν ανάλογες θέσεις αφού οι έννοιες «εργάζομαι για την ευημερία του κράτους» αλλά «κρατάω μυστικά από αυτό» δεν είναι δυνατό να υπηρετούνται από τον ίδιο πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2013, 00:08 | Παναγιώτης Μούστρης

    Η όλη επιδίωξη πρόκειται για φενάκη.Όργανα έχουμε άφθονα:ΓΓΔΔ,Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης,Ανεξάρτητες Αρχές,Πειθαρχικά Συμβούλια(που δε λειτουργούν)άφθονα,Εισαγγελείς όλων των ειδικοτήτων,εσωτερικούς ελεγκτές και επιθεωρητές,νόμους δρακόντειους για το κάθε τι.Αποτέλεσμα:Μηδέν.Γιατί;Διότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση πραγματικής εφαρμογής τους από την πολιτική ηγεσία.Δυο μόνο εισαγγελείς,με το υπάρχον οπλοστάσιο,επειδή πραγματικά έχουν μεράκι και πιστεύουν σαυτό που κάνουν τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα.Βούληση χρειάζεται και όχι άλλα όργανα:Ο πρωθυπουργός ν΄ απολύσει τους υπουργούς που δεν συγκρότησαν τα πειθαρχικά συμβούλια και δεν τα ενεργοποίησαν,οι υπουργοί τους γενικούς Γραμματείς ή τους γενικούς διευθυντές γιατί δεν άσκησαν την απαιτούμενη εποπτεία κλπ.Έλεγχος και κυρώσεις από πάνω προς τα κάτω και όχι το ανάποδο.Όσο δεν ελέγχονται οι ελέγχοντες δεν υπάρξει πρόοδος.Δείτε το ΓΓΔΔ,βγάζει τόμους με διαπιστώσεις αλλά:ως εκεί.Στέλνει πλήθος εγγράφων στις Υπηρεσίες αλλά όλοι τον……(αγνοούν).Κι αυτός δεν τιμώρησε κανέναν.Απλά γράφει εκθέσεις..
    Ένα ακόμη Όργανο προβλήματα α δημιουργήσει.Τι να το κάνει ο πρωθυπουργός το όργανο αυτό;δεν έχει ήδη την εξουσία; δεν έχει συμβούλους;Ας βάλει έναν να τηλεφωνήσει στα υπουργεία να του αναφέρουν πόσες υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά τους συμβούλια,Ας τους τάξει μια προθεσμία,Και μετά..υπάρχουν κι άλλοι που περιμένουν σειρά για Υπουργοί.

  • 22 Μαρτίου 2013, 23:28 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΛΙΟΣ

    Σχετικά με τις θητείες σας προτείνω: Η πενταετής θητεία του Εθνικού Συντονιστή (Ε.Σ.), θεωρώ ότι έχει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για ευνόητους λόγους. Στα δύο (2) χρόνια άνετα μπορεί ο Ε.Σ. να δείξει τις ικανότητες στο έργο του, όπου με τρεις (3) εξάμηνες αξιολογήσεις και μία (1) τελική, στη λήξη της θητείας, να πιστοποιείται η συνέχιση της θητείας του και να του δίδεται η δυνατότητα για μία (1) συν (+) μία (1) ανανέωση του συμβολαίου του ύστερα από αίτησή του, διαφορετικά εάν προκύπτει το παραμικρό από τις αξιολογήσεις, να παύεται και να αντικαθίσταται ή εάν έχει επιτυχημένο έργο να του δίδεται στη συνέχιση της θητείας του και η δυνατότητα επιλογής ποσοστού στελεχών τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Σώμα. Αντίστοιχα να ισχύσουν αξιολογήσεις και για τα λοιπά μέλη του φορέα.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, με εκτίμηση,
    Ιωάννης Δέλλιος.

  • 22 Μαρτίου 2013, 23:53 | Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Θα έπρεπε τόσο το μάθημα της ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ όσο και για άλλα μαθήματα π.χ. ΣΕΒΑΣΜΟΥ έναντι των άλλων, το αρχές δικαίου, τρόποι προάσπισης της εμπιστοσύνης αλλά και ενίσχυσης των εσόδων του κράτους αλλά και η εντιμότητά μας έναντι των άλλων και στο κράτος.
    Πολλά πρέπει να διδάσκονται στο Γυμνάσιο για τους μαθητές αλλά και να εφαρμόζονται στην πράξη με παραδείγματα αλλά και με συμμετοχή. Να διδάσκονται μετά από όλα όσα «πάθαμε» τρόποι ανορθωσης της οικονομίας ατομικές και για το κράτος. Η αρχή να γίνει άμεσα. Για δε τους μεγάλους σε ηλικία οποτεδήποτε στα σεμινάρια που διεξάγονται να τονίζεται η εντιμότητα και η προάσπιση των εσόδων και των νόμων του κράτους.

  • 22 Μαρτίου 2013, 22:45 | Νίκος Αλεξανδρής

    Μια πρόχειρη ιδέα προς επεξεργασία:

    απαραίτητη και αναπόδραστη προϋπόθεση για τα πρόσωπα που θα επωμισθούν το έργο για την «Καταπολέμηση της Διαφθοράς», η ελεύθερη, ανώνυμη και απρόσκοπτη δημόσια πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά των στοιχεία — λίγα χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια και για τουλάχιστον 8 χρόνια μετά το τέλος της θητείας τους.

    Τα «οικονομικά στοιχεία», στην προκειμένη, μπορούν να ερμηνευτούν ως όλα τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία, οι όποιες άλλες οικονομικές συναλλαγές καθώς και τα φορολογικά δεδομένα πλην όμως εκείνων των στοιχείων που αφορούν στην καθαρά ιδιωτική ζωή των προσώπων και δεν επηρρεάζουν με τρόπο άμεσο τον ευρύτερο δημόσιο βίο.

  • 22 Μαρτίου 2013, 20:35 | Μαρία Ζάρρα

    Καλησπέρα. Μεγαλεπήβολο το παρόν σχέδιο Νόμου μα και σίγουρα άκρως αναγκαίο εδώ και πολλά χρόνια. Αν και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως κανένας ‘Ελληνας πολίτης δεν το σχολίασε-είναι τόση η απογοήτευσή μας τελικά;- Ναι, όλοι γνωρίζουμε πως η διαφθορά σ’ όλους τους τομείς του δημοσίου έχει βαθιές ρίζες- από την εποχή της τουρκοκρατίας , όπου πρωτοεμφανίστηκε το ρουσφέτι- ότι καλλιεργήθηκε εντέχνως από τότε και μέχρι τώρα που «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» και έχει επεκταθεί και ριζώσει σαν αρρώστια παντού. Όχι, βέβαια, μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά δυστυχώς αυτός ο δαίμονας της διαφθοράς έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής της Ελλάδας. Ο δημόσιος τομέας είναι πάντα ο «εύκολος στόχος» των απανταχού κατηγοριών. Μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να αρνηθούμε ότι υπάρχουν αδιάφθοροι λειτουργοί και υπάλληλοι και αιρετοί;Όχι, κατά την άποψή μου, απλά…αποτελούν την μειοψηφία που σχεδόν καθημερινά θίγεται η εργασία τους και η εργασιακή και ηθική τους συνάμα αξιοπρέπεια επειδή κυριαρχεί η αναξιοκρατία, δεν αναγνωρίζεται το έργο τους με αποτέλεσμα-όσο ευσυνείδητα κι αν επιτελούν τα καθήκοντά τους- να αδυνατούν να υψώσουν τη φωνή τους για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Είναι σχεδόν βέβαιοι ,επίσης, ότι οι κομματικοί μηχανισμοί κινούν εξολοκλήρου τα νήματα κι αυτό αποτελεί άλλον έναν αποτρεπτικό παράγοντα απώλειας της ψυχικής δύναμης για αντίδραση.Αυτή η ελαχίστη μειοψηφία που διαθέτουν θέληση για δημιουργικό, διάφανο και αδιάφθορο δημόσιο τομέα μπορεί να στηριχτεί και να αποτελέσει την αρχή για ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους ή το ανωτέρω σχέδιο νόμου θα αποβεί «κενό γράμμα» χωρίς ελπίδα να υλοποιηθεί; Επειδή τη μισή και πλέον ζωή μου την περνώ στο χώρο εργασίας, μοχθώ για τη δουλειά μου και αγωνίζομαι παντών συνθηκών -δυστυχώς όχι άνευ συγκρούσεων ενίοτε- δηλώνω υπέρ των ριζικών τομών για την εγκαθίδρυση ενός υγιούς συστήματος δημόσιας διοίκησης-μόνο που κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί αν δε φτάσει «το μαχαίρι στο κόκκαλο» που λέει κι ο λαός μας. Παρόλο που δεν μπορώ να κρύψω την καχυποψία μου…άραγε θα υπάρξει ένα καθ’όλα αδιάφθορο Σώμα καταπολέμησης της διαφθοράς που θα εμπιστευτεί ο καθένας μας; Αν ναι, τότε θα βρεθούμε κι εμείς οι απλοί υπάλληλοι να στηρίξουμε το θεσμό με όλες μας τις δυνάμεις. Καλή επιτυχία. Ευχαριστώ για τη δυνατότητα έκφρασης.

  • 22 Μαρτίου 2013, 20:26 | Teo

    Για το συμβάν που θα αναφερθώ δυστυχώς δε μπορώ να αποκαλύψω στοιχεία και λεπτομέρειες γιατί δεσμεύομαι από υπόσχεση στο πρόσωπο που μου το ανέφερε.Ο λόγος που το συγκεκρίμενο πρόσωπο δε θέλει να αναφερθούν λεπτομέρειες είναι ο φόβος για την απώλεια της θέσης εργασίας του και όχι μόνο.
    Σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας ο εργολάβος που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του κτιρίου ενώ δηλώνει ότι πληρώνει το προσωπικό καθαριότητας με 850€ μισθό στην πραγματικότητα τους δίνει 450€.Η πρακτική που ακολουθεί είναι η εξής: Βάζει στην μισθοδοσία έκαστου υπάλληλου (γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει μέσο τραπέζης) 850€ και στη συνέχεια παίρνει από κάθε υπάλληλο 400€ μετρητά.
    Ο υπάλληλος που θέλει να καταγγείλει το γεγονός βρίσκεται πραγματικά σε κατάσταση μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Σε περίπτωση που δικαιωθεί η καταγγελία του, η εταιρεία που δουλεύει θα χάσει τη σύμβαση με το νοσοκομείο και αυτός θα μείνει άνεργος.Σε περίπτωση που δε δικαιωθεί θα μείνει πάλι άνεργος και με κίνδυνο μηνύσεων στην πλάτη του απ΄τον εργολάβο. Οπότε το βουλώνει παίρνει τη σκούπα και συνεχίζει το καθάρισμα
    Θα ήθελα να ακούσω προτάσεις για το πως μπορεί να ενεργήσει ο υπάλληλος.

  • 22 Μαρτίου 2013, 20:54 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΥΚΟΣ

    Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ.
    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
    Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ, ΤΥΠΟΠΟΙΟΗΜΕΝΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ.
    ΗΤΟΙ:
    1. ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ONE STOP (ΤΥΠΟΥ Κ.Ε.Π.)
    2. ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ (ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ, ΚΛΠ)
    4. Ο,ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ CHECK LIST, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ.

  • 22 Μαρτίου 2013, 20:03 | cruella

    Ορισμός: Γενικά, διαφθορά είναι η κατάχρηση της εξουσίας από τους κυβερνητικούς ανώτερους υπαλλήλους κυβερνητικών δυνάμεων. Συνήθως η κατάχρηση έγκειται στην παράνομη, συνήθως μυστική, απόκτηση ιδιωτικής περιουσίας ή αποκόμιση κάποιου άλλου ιδιωτικού οφέλους.
    Σχόλιο: συνήθως η διαφθορά ξεκινάει από ψηλά. Πως μπορεί να ελεγχθεί ο πρωθυπουργός και οι ευνοούμενοι του από κάποιον που έχει διοριστεί από αυτόν; Είναι το ίδιο μοντέλο όπως στην δικαιοσύνη που διορίζονται αυτοί που είναι στην κεφαλή για να ελέγχονται οι αποφάσεις; Ακόμα και το γεγονός ότι αυτός που θα ελέγξει την διαφθορά διορίζεται από τον πρωθυπουργό αποτελεί βήμα προς την διαφθορά. Τελικά το πολίτευμα που έχουμε είναι ολιγαρχία με φερετζέ.

  • 22 Μαρτίου 2013, 20:06 | thanassis

    1 . κοινή λογική – αυστηροί κανόνες
    2 . δεν υπάρχει τέτοιο άτομο στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι με τον α,β τρόπο θα εκβιάζεται από το σύστημα, επομένως είναι καλύτερα να επιστρατεύσεις κάποιον προσφέροντάς του ασυλία με μηδενικές αποδοχές.
    3 . το ίδιο με 2
    4 . το ίδιο με 2

    5 . απαλλαγή από τις αυταπάτες περί ύπαρξης »σωτήρων», ο λαός είναι σε ύπνωση και καθημερινά πρακτικά άλλοι λίγο άλλοι πολύ στηρίζουμε τη διαφθορά… ότι και να σημαίνει αυτό… δυστυχώς!

  • 22 Μαρτίου 2013, 19:09 | ΕΦΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.
    ΟΣΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΚΛΠ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ, ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ; ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΡΙΣΤΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ, ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛEΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ, ANTI NA ΔEITE ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ» ΔΙΑΣΥΡΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΤΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ). «LESS AND CHEAPER FAKELAKI IN GREECE» ΑΙΣΧΟΣ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΔΑΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΓΙ’ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ!!!

  • 22 Μαρτίου 2013, 19:24 | Καίτη Χόρτη

    θεωρώ πως ο χρόνος άσκησης καθηκόντων (5 χρόνια) είναι πολύς. Αν αποδειχτεί ανίκανος/η δεν θα είναι εύκολο να απομακρυνθεί.
    Επίσης καλό θα ήταν να επιλεγεί άτομο που δεν σχετίζεται με δημ. υπηρεσία και θα έχει ευρύ πνεύμα.

  • Δεν πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του. Και μόνο η ύπαρξη ενός τέτοιου «στόχου» τον καθιστά δεκτικό σε παρεμβάσεις.
    Γιατί διορισμός κι όχι εκλογή από ένα εκλεκτορικό σώμα, με ανοιχτές διαδικασίες;

  • 22 Μαρτίου 2013, 18:44 | Αθανάσιος Θεοδωράκης

    Για ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τόσο την υφιστάμενη πρακτική όσο και την υφέρπουσα κουλτούρα θα πρέπει ο νέος θεσμός να έχει κάποιες ουσιαστικές, δη. εκτελεστικές κι αποκλειστικές αρμοδιότητες. Αν είναι να γίνει ακόμα ένας συμβουλευτικός θεσμός, δίπλα στους τόσους άλλους που ήδη υπάρχουν και είναι πολλοί, τότε απλά δεν χρειάζεται.
    Δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη η πρόταση αυτή ούτε στο ουσιαστικό της μέρος ούτε στο τεχνικό. θα πρότεινα ειδική διαβούλευση για την επεξεργασία μιας νέας πρότασης με πιο φιλόδοξο σκοπό.
    Αθ Θεοδωράκης
    πολιτκός επιστήμονας

  • 22 Μαρτίου 2013, 18:29 | Αντώνιος Θεμιστοκλέους

    Πρέπει να αποδεσμευτεί το Δημόσιο ( και ειδικά αυτός ο φορέας ) από την εκάστοτε κυβέρνηση , ίσως στο πρότυπο της Ιταλίας .

  • 22 Μαρτίου 2013, 18:12 | Μακάριος Τριαντάφυλλος

    Αγαπητοί, από τα άρθρα που έχετε αναρτησει για διαβούλευση, εγω δεν διέκρινα ουτε ενα εδάφιο που να είναι ικανό να αποτρέψει την διαφθορά στο δημόσιο τομέα…!
    Αν, κύριοι, θέλετε να χτυπήσετε την διαφθορά στο Δημόσιο τότε η λύση είναι η εξής:
    «Υποχρεωτική μετάθεση όλων των υπαλλήλων (υπαλλήλων και προσταμένων Τμημάτων και Διευθυνσεων) ανεξαιρέτως σε άλλο Νομό της χώρας μετά από κάθε έτος υπηρεσίας του υπαλλήλου.»
    Δηλαδή, με άλλα λόγια, θα πρέπει να απαγορευτεί δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί σε νευραλγικές θέσεις (εφορίες, τελωνεια, υγειονομικά, Νοσοκομεια, Πολεοδομίες, ΔΕΚΕ, ΔΔΕ, Υπουργεια, κτλ)να υπηρετεί περισσότερο από μια χρονια στο ίδιο μέρος, διότι τότε θα αναπτύξει σχέσεις με τα τοπικά κυκλώματα.
    Αν αυτό το στοιχειώδες μέτρο δεν το επιβάλλετε τότε όλα αυτά που σκεφτεστε θα πάνε στράφει…!

  • 22 Μαρτίου 2013, 18:45 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΛΥΣΙΔΟΥ

    Ενα και μονο αρθρο αρκει. » καταργουνται τα προνομια των πολιτικων/ βουλευτων.
    Η διαφθορα συνιστα κακουργημα, επισυρει την ισοβια προσωποκρατηση
    Και τη δημευση της περιουσιας, ειτε αυτη κληροδοτηθει ειτε οχι»

  • 22 Μαρτίου 2013, 18:35 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ

    ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΟΠΟΥ Η ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΙΧΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΛΗΦΘΕΙ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 22 Μαρτίου 2013, 18:42 | Κωστης

    Γιατι δεν αρχιζετε με κατι πιο απλο?
    Ας ψηφηστει ενας νομος που να καταδικαζει σε αφαιρεση
    των πολιτικων δικαιωματων οποιουδηποτε πολιτικου αποδυκνειεται
    οτι συμετεχει σε ρουσφετι… επισης να απολυεται απο το δημοσιο οποιοσδηποτε δημοσιος υπαλληλος συμετεχει σε ρουσφετι…
    και να παρουν προτεραιοτητα αυτες οι υποθεσεις στα δικαστηρια
    ωστε να βγαινει η αποφαση αμεσα…

    Τα υπολοιπα ειναι λεπτομεριες και απλος ριχνουν σταχτη στα ματια του
    λαου… Μας δινετε τη δυνατοτητα να συμμετεχουμε σε μια διαβουλευση
    που αφορα μονο τα διαδικαστικα και οχι την ουσια…

    Κωστης

  • Το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα οφείλεται πράγματι σε έλλειψη συντονισμού; Ο ορισμός ενός άνευρου θεσμού Εθνικού Συντονιστή, Συντονιστικής Επιτροπής και Συμβουλευτικού Σώματος δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος· απλώς θα δημιουργήσει ένα ακόμα οφίκιο, μερικές ευκαιρίες μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων και ένα άλλοθι ότι κάτι κάνει η χώρα μας στον τομέα αυτό. Προτείνω ο νόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς να βασιστεί στη διεθνή εμπειρία: σε επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές που έχουν δουλέψει με επιτυχία και έχουν φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα. Δυστυχώς από την Αιτιολογική Έκθεση δεν προκύπτει ότι αυτή η μελέτη έχει γίνει για το συγκεκριμένο νόμο.

  • Μια πρώτη απορία γεννάται από την ανάγκη ύπαρξης και «Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς» πέραν από την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».

    Πέραν αυτού θεωρώ ότι αξίζει να εξεταστεί η πρότασή μου στον παραπάνω ιστότοπο, και θα διαπιστωθεί εύκολα ότι με την υιοθέτησή της (σε επίπεδο Ευρωζώνης) εξαλείφεται άμεσα και αντικειμενικά το μέγιστο μέρος του φαινομένου της διαφθοράς.
    Τυχόν υπολειπόμενες δυνατότητες φαινομένων διαφθοράς δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά ασφαλώς θα χρειάζονται αντιμετώπιση διαμορφωμένη αναλόγως του νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

    Νομίζω πως αξίζει τον κόπο μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα των συναλλαγών στο οποίο ήδη πολύ πιο καθυστερημένες χώρες προσχωρούν, και αντίστοιχες συνεννοήσεις με την Ομάδα δράσης για την Ελλάδα, προκειμένου το ζήτημα να εξεταστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων.