Άρθρο 11 – Αρμοδιότητες του Προέδρου ΦΟΔΣΑ με τη νομική μορφή του Συνδέσμου των ΟΤΑ και λοιπά θέματα διοίκησης

1. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ:
α) Εκπροσωπεί το ΦΟΔΣΑ δικαστικώς και εξωδίκως ενώπιον κάθε αρχής και τρίτων και, όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει, ο αντιπρόεδρος. Σε περίπτωση κωλύματος και του τελευταίου, ο πρόεδρος μπορεί να αναθέτει την εκπροσώπηση του ΦΟΔΣΑ σε άλλο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ή σε υπάλληλο αυτού.
β) Εκτελεί τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
γ) Είναι προϊστάμενος του προσωπικού του ΦΟΔΣΑ.
δ) Διατάζει την είσπραξη των εσόδων του ΦΟΔΣΑ και αποφασίζει για τη διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού.
ε) Υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο ΦΟΔΣΑ.
στ) Ασκεί τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται από το νόμο ή άλλες κανονιστικές πράξεις, καθώς και από αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
2. Οι κανονιστικού περιεχομένου αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής ισχύουν από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν απαιτείται δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ατομικού περιεχομένου αποφάσεών τους, οι οποίες ισχύουν από την έκδοση, άλλως από την κοινοποίησή τους ή τη γνώση αυτών.
3. Η παραίτηση από τη θέση του προέδρου, του αντιπροέδρου και του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής και η αποδοχή αυτής γίνεται κατά ανάλογη εφαρμογή της παρ. 10 του άρθρου 246 του ν. 3463/2006, όπως ισχύει.
4. Οι διατάξεις των άρθρων 232 έως και 238 του ν.3852/2010 που αναφέρονται στην αστική και πειθαρχική ευθύνη των αιρετών οργάνων των δήμων, στις υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλων και στο κώλυμα συμμετοχής τους στη συνεδρίαση εφαρμόζονται ανάλογα και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής.
5. Οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου καθορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου. Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον αντιπρόεδρο.
6. Με την επιφύλαξη της παρ. 8 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ λαμβάνουν αντιμισθία που καταβάλλεται από το ΦΟΔΣΑ. Η αντιμισθία τους είναι ισόποση με την αντιμισθία που αναλογεί αντίστοιχα στο δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του μεγαλύτερου σε πληθυσμό δήμου που συμμετέχει στο ΦΟΔΣΑ. Τα ως άνω ισχύουν και για τους ειδικούς διαβαθμιδικούς συνδέσμους δήμων και περιφερειών. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 92 και 93 του ν. 3852/2010.
7. Η συμμετοχή νέου δήμου σε υφιστάμενο ΦΟΔΣΑ είναι δυνατή και κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου. Η εν λόγω συμμετοχή δεν οδηγεί σε εκ νέου συγκρότηση της εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας τους, εκτός εάν αποφασισθεί διαφορετικά, από τον οικείο ΦΟΔΣΑ.