Άρθρο 08 – Λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου ΦΟΔΣΑ με τη νομική μορφή του Συνδέσμου των ΟΤΑ

1. Εντός δέκα ημερών από την έκδοση της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί ορισμού του διοικητικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος ή ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος του Δήμου της έδρας του ΦΟΔΣΑ, καλεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη συγκρότησή τους σε σώμα. Στην εν λόγω διαδικασία εκλογής εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 246 του ν. 3463/2006, όπως ισχύει.
2. Κατά την πρώτη, ως άνω, συνεδρίαση για τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ εκλέγονται ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής με τους αναπληρωτές τους.
3. Ο Συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανακαλεί το διορισμό μέλους του διοικητικού συμβουλίου, αν συντρέξει σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή στην περίπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων του άρθρου 236 του ν. 3852/2010.
4. Το διοικητικό συμβούλιο συγκαλείται μετά από πρόσκληση του προέδρου και συνεδριάζει κάθε φορά που απαιτείται, και οπωσδήποτε μία τουλάχιστον φορά στους δύο μήνες. Στην πρόσκληση ορίζεται ο τόπος και η ώρα της συνεδρίασης και περιλαμβάνονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όταν ο Πρόεδρος κωλύεται, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να συγκαλείται από τον Αντιπρόεδρο. Για την σύγκληση, την απαρτία και τη λήψη των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 σε συνδυασμό με εκείνες του άρθρου 7 της υπ’ αριθ. 16852/2011 Υπουργικής Απόφασης (Β΄ 661).
5. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απαγορεύεται:
α) Να δραστηριοποιούνται ή να συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε εταιρεία οποιασδήποτε νομικής μορφής που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, υποβάλλουν δε σχετική υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (Α’ 75) στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
β) Να συμμετέχουν στη συζήτηση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν φυσικά πρόσωπα, με τα οποία είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι και τρίτου βαθμού, ή νομικά πρόσωπα, με τα οποία τελούν σε σχέση εργασίας, εντολής ή άλλη παρόμοια ή συμμετέχουν στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο άμεσα ή έμμεσα.
Η συνδρομή των κωλυμάτων των υπό α’ και β’ εδαφίων δεν επιφέρει ακυρότητα της απόφασης, αλλά ο διορισμός του εν λόγω μέλους ανακαλείται με αιτιολογημένη απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

  • 8 Φεβρουαρίου 2018, 13:44 | ΠΑΣΕΠΠΕ

    ΠΑΣΕΠΠΕ

    Παράγραφος 5α
    Να θεωρείται ασυμβίβαστο σε περίπτωση που συμμετέχουν σε μετοχικό σχήμα ή όργανο διοίκησης σε εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων ή/ και τεχνικής εταιρείας, καθώς και συγγενικά μέλη πρώτου βαθμού

  • 8 Φεβρουαρίου 2018, 13:47 | ΤΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αναφορικά με την παρ. 5 εδάφιο α, θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του ασυμβίβαστου συμμετοχής στα ΔΣ των ΦΟΔΣΑ, όχι μόνο φυσικών προσώπων που μετέχουν σε μετοχικό σχήμα ή όργανο διοίκησης σε εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και σε εταιρείες με κατασκευαστική/ τεχνική δραστηριότητα, καθώς και συγγενικά μέλη πρώτου βαθμού αυτών.