Γ. Σχεδιασμός Υλοποίησης της Κάρτας Πολίτη

Ο σχεδιασμός υλοποίησης της Κάρτας Πολίτη βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονείται αντιμετωπίζει τόσο τα τεχνικά, όσο και τα θεσμικά και οργανωτικά θέματα. Παράλληλα προετοιμάζονται οι απαραίτητες προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο και προγραμματίζονται βασικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών υποδομών, όπως η αξιοποίηση εθνικής Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού.

Αρωγό για την ευδοκίμηση της προσπάθειάς μας θα αποτελέσει η χρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση».

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 14:32 | Ε.Κ.

    Δεν θα παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί είναι ηλεκτρονικό φακέλωμα, όπου εύκολα θα μπορούν επιτήδειοι να παρεμβαίνουν και να αλλοιώνουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Είναι δικαίωμα του καθενός να μπορεί να προστατέψει την προσωπική του ζωή, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θέλει να κρύψει κάτι.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:04 | ΚΟΡΙΝΝΑ Α.

    Σαν Ορθοδοξοι χριστιανοι δεν θα πάρουμε καμμία κάρτα, και κυρίως κάρτα με το 666 της αποκαλύψεως.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 13:00 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Δεν αποδεχόμαστε την κάρτα του πολίτη γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για κάτι τέτοιο.
    Φροντίστε να αλλάξετε πορεία γιατί θα υποστείτε όλο το πολιτικό κόστος, γεγονός που ξέρουμε ότι σας ενδιαφέρει.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 12:19 | dimos

    Η «ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ» θα αποθηκεύει, όχι μόνο σε τσιπ, αλλά και σε βάσεις δεδομένων,
    Η ηλεκτρονική Ταυτότητα, θα μπορεί να έχει αποθηκευμένα όλα τα στοιχεία μας, την οικογενειακή μας κατάσταση, τις διευθύνσεις κατοικίας μας, όλες κατά σειρά ετών, τον ΑΜΚΑ, αλλά και δακτυλικά αποτυπώματα, ψηφιακές σαρώσεις του προσώπου μας, αλλά και ψηφιακές σαρώσεις της ίριδας του ματιού μας μελλοντικά, το φάκελο με το ιστορικό της υγείας μας καθώς και πλήθος άλλων στοιχείων, άλλων ορατών και άλλων πιθανών «κρυφών», τα δεύτερα εκ των οποίων θα μπορούν να αναγνωσθούν μελλοντικά μόνο με ειδικό λογισμικό… για λόγους δήθεν …κρατικής ή διακρατικής ασφαλείας
    Οι Ηλεκτρονικές Ταυτότητες θα διαθέτουν τσιπς αποθήκευσης δεδομένων, τα οποία θα μπορούν να διαβάζονται από έναν card reader συνδεδεμένο σε Η/Υ Ταυτοχρόνως και επειδή τα στοιχεία μας θα αποθηκεύονται και σε Βάσεις Δεδομένων του «Κράτους», θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν απο τους διαχειριστές τους συστήματος, ενώ είναι δυνατόν τα δεδομένα αυτά να περιέλθουν και σε τρίτους ή ξένα κέντρα, ιδιώτες ή οργανώσεις, ή Διεθνείς «Οργανισμούς», βάση συμβάσεων ή διακρατικών συμφωνιών, με αποτέλεσμα τα προσωπικά μας στοιχεία να είναι δυνατόν να βρεθούν π.χ. σε βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.
    Είναι δυνατόν, τα στοιχεία μας, σε όποια κρατική ή ξένη βάση δεδομένων καταλήξουν, να μπορούν εκτός των άλλων να υποκλαπούν, μέσω των τρομακτικών δυνατοτήτων της τεχνολογίας! Θυμίζουμε το πρόσφατο στην Ελλάδα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών ακόμη και του κινητού τηλεφώνου του ίδιου του Πρωθυπουργού, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων συνακρόασης, που κατασκευάστηκαν υποτίθεται για λόγους ασφαλείας Υπάρχει από την άλλη το ενδεχόμενο να κατασκευασθούν πλαστές ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΛΙΤΗ, πράγμα που θα καθιστά απόλυτα επικίνδυνη τη χρήση τους, καθώς θα μπορούν εγχώριοι τρομοκράτες ή ξένοι δολιοφθορείς να παρεισφρήσουν στα πλέον ασφαλή στεγανά της διοίκησης του Κράτους και της Εθνικής Ασφάλειας ή και Άμυνας! Η κατασκευή τέτοιων καρτών, είναι σήμερα πολύ απλή και κυκλοφορούν πολλοί σχετικοί «επαγγελματικοί» εκτυπωτές στο εμπόριο!
    υπάρχει το ενδεχόμενο, να γίνουν αντίγραφα των σκληρών δίσκων των κρατικών βάσεων δεδομένων των «Καρτών Πολιτών» και να αποθηκευτούν σε άλλους χώρους ή στο εξωτερικό, για λόγους ασφαλείας ή και επαναφοράς των δεδομένων σε περίπτωση φθοράς. Έτσι τα στοιχεία μας, τα ευαίσθητα «προσωπικά» μας δεδομένα, δεν θα είναι καθόλου «προσωπικά», αλλά θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστούν αντικείμενο λαθροχειρίας . Π.χ. τα στοιχεία της υγείας μας, οι ασθένειες, οι ιατρικές επισκέψεις μας, το ιστορικό μας, ένα από τα πλέον απόρρητα προσωπικά στοιχεία μας, θα βρίσκονται σε «κοινή θέα» των διαχειριστών και των υπηρεσιών.
    Από την άλλη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι κάποια στιγμή θα γίνεται και επίσημη «άρση απορρήτου», για αστυνομικούς ή δικαστικούς λόγους!
    Σε περίπτωση που οι κάρτες αυτές, για λόγους «διευκόλυνσης» μετατραπούν αργότερα μέσω Τραπεζών σε χρεωστικές, τα πράγματα γίνονται εφιαλτικά.
    ο ίδιος ο Χριστός μάς προειδοποίησε ρητά στην Πάτμο να μην το λάβουμε με κανέναν τρόπο, μέσω του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού: «Και υποχρέωσε όλους, μικρούς και μεγάλους, πλουσίους και πτωχούς, ελεύθερους και δούλους, να έχουν ένα σημάδι χαραγμένο εις το δεξί τους χέρι* ή εις το μέτωπόν τους*, ώστε να μη μπορεί κανείς να αγοράσει ή να πωλήσει παρά εκείνος που έχει το χάραγμα, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματός του. Εδώ είναι αναγκαία η σοφία. εκείνος που έχει νόηση ας λογαριάσει τον αριθμό του θηρίου. είναι αριθμός ανθρώπου. και ο αριθμός αυτού είναι χξς’ (666)» (Αποκάλυψις Ιωάννου, 13, 16-18, σε νεοελληνική απόδοση)
    ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ!
    η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Ελλάδα την «ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ» την ίδια ώρα η Βρετανία την καταργεί πλήρως, για λόγους ακριβώς σεβασμού της ατομικής Ελευθερίας του Πολίτη και του Ατόμου! Ήδη η νέα Κυβέρνηση Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον, κατέθεσε αστραπιαία δια της Υπουργού Εσωτερικών Τερέζας Μέι, στις 26 Μαΐου, ως πρώτο της Νομοσχέδιο, το Νομοσχέδιο κατάργησης της Ηλεκτρονικής Εθνικής Κάρτας-Ταυτότητας (National Identity Card – ID) και έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα 100 ημερών, προκειμένου να προετοιμάσει το απαραίτητο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται, για την κατάργηση του σχετικού Νόμου των Ταυτοτήτων του 2006 που τις είχε συστήσει!
    Ήδη το σχετικό νομοθέτημα έχει πλέον περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων στις 15 Σεπτεμβρίου 2010 και αναμένεται να περάσει τώρα και από τη Βουλή των Λόρδων! Η Βρετανία απαλλάσσεται από το τεράστιο κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας που περιλαμβάνει τη δυσβάσταχτη αγορά δεκάδων χιλιάδων αναγνωστών κάρτας (ID readers) που απαιτούνται σε χιλιάδες σημεία και υπηρεσίες της χώρας, τη δημιουργία και συντήρηση των Βάσεων Δεδομένων (Εθνικό Μητρώο Ταυτοτήτων – National Identity Register – NIR) τη συλλογής και της επικαιροποίησης κάθε τόσο των στοιχείων, συνολικού ύψους τουλάχιστον 835 εκατομμυρίων λιρών για την πρώτη μόνο δεκαετία λειτουργίας!
    Υπάρχει ρητή Βρετανική Κυβερνητική διαβεβαίωση και σχετική πρόβλεψη στο Νομοσχέδιο, πως μόλις τις αμέσως ερχόμενες εβδομάδες ολοκληρωθεί το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο κατάργησης των ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ με το τσιπ, θα καταστραφούν ακαριαία, μέσα σε ένα το πολύ μήνα, όλες οι κρατικές Βάσεις Δεδομένων των Μητρώων Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων (NIR), όπου είναι αποθηκευμένα τα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία των Πολιτών! Και αυτές ακριβώς οι «Βάσεις» αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελευθερία! Μάλιστα λόγω της σπουδαιότητας αυτής της κατάργησης, οι Βρετανοί Πολίτες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, μπορεί να παρακολουθεί ήδη διαδικτυακά βήμα βήμα όλη τη νομοθετική πορεία, μέχρι την πλήρη κατάργηση των Ταυτοτήτων στη
    σχετική ηλεκτρονική δ/νση του Βρετανικού Κοινοβουλίου Και αναρωτιέται κανείς, εάν σε μια χώρα όπως η Βρετανία, με ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά τρομοκρατικών ενεργειών και δολιοφθορών στην Ευρώπη, καταργείται η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ, γιατί στην Ελλάδα προσπαθούν κάποιοι να τη φέρουν;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 11:48 | vasiliki

    στην καρτα του πολιτη δεν θα πρεπει σε καμμια περιπτωση να υπαρχει ο αριθμοσ 666 κ. να προστατεθοντε τα προσωπικα δεδομενα επισησ να υπαρχει το δικαιωμα τησ μη παραλαβησ χωρισ αυτο να εμποδηζει την καθημερινοτητα του πολιτη

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 10:01 | Ε.Παπαδοπούλου

    Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών σε σχετικές δηλώσεις του για την κάρτα των αποδείξεων είπε μεταξύ άλλων ότι το σύστημα αυτό «είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί ό πολίτης με τη λογική της χρεωστικής κάρτας, γιατί έτσι περνάμε όλο και περισσότερο στη μη χρήση μετρητών, πού είναι απαραίτητο για το ελληνικό οικονομικό σύστημα». Επειδή από όσο καταλαβαίνω η κάρτα πολίτη θα ενσωματώσει και αυτές τις υπηρεσίες, θα πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος ποιος είναι ο στόχος: η κατάργηση των μετρητών. Έτσι όμως θα είμαστε εντελώς εξαρτημένοι από το κράτος και από τις τράπεζες. Αυτό θέλουμε; Εγώ δε χρησιμοποιώ καν πιστωτική, γιατί πρέπει να με αναγκάσετε να λειτουργώ με τα δικά σας πρότυπα; Πόσο προοδευτικό και δημοκρατικό είναι αυτό;

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 08:18 | Έλένη Κ.

    Για πολλούς λόγους είμαι αρνητική για αυτή την κάρτα.

    Ένας λόγος αφορά την προσωπική μου ασφάλεια.
    Μια κάρτα που θα φέρει όλα τα στοιχεία που με αφορούν, με κάνει να νοιώθω ευάλωτη μπροστά σε ένα κρατικό σύστημα που δεν ξέρει πόσους υπαλλήλους έχει κλπ κλπ.
    Αν το κράτος μου λειτουργεί τόσο ανοργάνωτα πως να νοιώσω πως τα στοιχεία μου θα είναι ασφαλή? Ότι δεν θα μπορεί ο κάθε υπάλληλος του κράτους αυτού, να επεμβαίνει στα στοιχεία ( που εγω δεν θα μπορώ ποτέ να τα δω) που θα συγκεντρώνονται στην βάση δεδομένων με την οποία θα είναι συνδεδεμένη αυτή η κάρτα? Είτε απο προσωπική εμπάθεια,κλπ κλπ τα γνωρίζουμε όλοι αυτά. Ακόμα και το ίδιο το κράτος στη τελική, με βάση ποιά άραγε κριτήρια θα φτιάχνει τον φάκελο του καθέ ένα απο εμάς? Και αν έχει ζήσει τέτοια γεγονότα ο Ελληνας….

    Επίσης με τόσους πεινασμένους μετανάστες γύρω μου που φτάνουν στην κλεψιά για να φάνε οι άνθρωποι, με τόσους συμπατριώτες μου που βλέπω να φτάνουν τα όρια της πείνας όλο και περισσότεροι καθημερινά…. άρα και αυτοί θα κλέψουν σύντομα για να φάνε…. το να έχω πάνω μου μια κάρτα με όλα τα τόσο σημαντικά στοιχεία μου, μόνο φόβο μου προκαλεί. Γιατί απλά οι πιθανότητες να μου την κλέψουν μαζί με την τσάντα ή το πορτοφόλι μου, αυξάνει καθημερινά.

    Και τέλος λόγοι θρησκευτικής πίστης. Ο αριθμός 666 αν υπάρχει ( φανερός ή όχι) είναι ο βασικότερος λόγος να μην την παραλάβω. Όχι γιατί θα είναι το σφράγισμα που μας προείπε ο Κύριος μέσω του Ιωαννη στην Αποκάλυψη, αλλά γιατί αυτή η κάρτα φαίνεται να είναι ένα βήμα πρίν το σφράγισμα της Αποκάλυψης. Όταν δηλ. θα μας κλέβουν τις κάρτες οι πεινασμένοι που αφήνετε να μαζέυονται σε απίστευτους αριθμούς στην χώρα αλλά και οι συμπατριώτες μας που σπρώχνονται όλο και πιο βαθιά στην φτώχεια, και θα μας καταληστεύουν τους κόπους μας….. τότε θα μας προτείνετε την καταλληλη τεχνολογία που ήδη υπάρχει και χρησιμοποιείται. Να βάλουμε δηλ, το chip που είναι ουσιαστικά η κάρτα, στο χέρι μας ώστε να μην μας κλέβουν τα στοιχέια και τους κόπους μας, που για έμας τους Χριστιανούς είναι το σφράγισμα που δεν θέλουμε να έχουμε.

    Όπως βλέπω λοιπόν να σέβεστε την θρησκευτική ταυτότητα και πίστη τόσων άλλων στην Ελλάδα, όπως οι μάρτυρες του Ιεχωβά και το θέμα του όπλου στον στρατό και οι μουσουλμάνοι που σύντομα θα τους φτιάξουμε ναό να προσέυχονται εν μέσω οικονομικής κρίσης με χρήματα του Ελλ.δημοσίου, έτσι περιμένω να σεβαστήτε και το πιστεύω των Ελλήνων Χριστιανών Ορθόδοξων που είναι μέλη της επίσημης Ελληνικής θρησκείας.

    Καλημέρα

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 03:01 | Γιώργος

    Πολύ καλή ιδέα αλλά πάσχει λίγο από ελλειπή σχεδιασμό.

    Αν χάσει κανείς την κατα του πολίτη και την κλέψει κάποιος άλλος κακόβουλος με ηλεκτρονικές γνώσεις τί θα γίνει;

    Θα αλλάξει τα περιεχόμενά της, και μετά ούτε ιδιωτική ασφάλιση θα μπορεί να κάνει κανείς γιατί θα φαίνεται ότι είναι άρρωστος ενώ δεν είναι, ούτε δουλειά θα μπορεί να έχει γιατί θα φαίνεται ότι χρωστάει στο δημόσιο και δεν έχει να πληρώσει ενώ δεν θα χρωστάει, και γενικότερα θα κάνουν ότι θέλουν οι κακοί.

    Καλύτερα να βγει σε τσιπάκι που θα μπαίνει μέσα στο κεφάλι μας, όχι μόνο για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε ασφαλείς αλλά για να μη χρειάζεται να μιλάμε και να εξηγούμε τα αυτονόητα και ότι δεν είμαστε ελέφαντες, αφού οι ειδικοί θα μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη μας μέσα από αυτή και όλα θα είναι ωραία.

    Ξοδεύετε που ξοδεύετε λεφτά, τουλάχιστον να έχουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα και σωστό.

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 02:13 | Ξηρομερίτης Χρήστος

    Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή, κοινωνική,οικονομική αλλά και εσωτερική για πολλούς συμπολίτες μας, μου προκαλεί εύλογα ερωτήματα η στιγμή που επιλέχθηκε για να νομοθετηθεί η κάρτα του πολίτη. Πριν μερικά χρόνια, είχε ξεσπάσει μια τεράστια διαμάχη για το άν στις καινούριες ταυτότητες θα έπρεπε να αναγράφεται ή όχι το θρήσκευμα, οτι η νέα ταυτότητα θα είχε την ομάδα αίματος μας, οτι θα αναγράφονταν τα στοιχεία μας στα λατινικά- είναι ίσως το μόνο που φαίνεται χρήσιμο σε έναν πολίτη στην Ε.Ε των 27- ως κοινή συνισταμένη στοιχειώδους επικοινωνίας. Η καινούρια κάρτα τί έρχεται να λύσει; Θα μποσούσαμε αν θέλαμε να αποφορτίσουμε τα ΚΕΠ να κάνουμε ηλεκτρονικές αιτήσεις των εγγράφων που θέλαμε- το ίδιο και στις εφορίες. Οι προφάσεις μοιάζουν καινοφανείς και άνευ ουσιαστικής σημασίας. Επιπλέον, μου προκαλεί ερωτήματα η ασάφεια του κειμένου προς διαβούλευση. Κάτι ανάλογο συνάντησα και στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο και τον τρόπο για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στο εξής. Όλοι συμφωνούσαμε επί της αρχής στο κείμενο της διαβούλευσης, αλλά το τελικό κείμενο- νόμος, απλά μας ανακοινώθηκε…
    Ευχαριστώ

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 01:12 | Καραμητρος Γεωργιος

    Σας ερωτώ ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί η οποία θα την καθιστά απαραχάρακτη την «Κάρτα του Πολίτη» και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος; Και μην απαντήσετε ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα είναι ανώτερη αυτών που χρησιμοποιεί η Ελβετία ή η Γερμανία…

    Έχει αποδεχτεί πως ούτε η ήδη χρησιμοποιούμενη ‘’κάρτα ταυτοποίησης του πολίτη’’ στην Ελβετία αλλά και η προγραμματισμένη ψηφιακή ταυτότητα στην Γερμανία, είναι απαραχάρακτες. Μπορούν τηλεκατευθυνόμενα να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες με πολύ απλά μέσα, λογισμικό που βρίσκεται ελεύθερα στο διαδύκτιο.

    Εάν κύριος λόγος είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όπως διαλαλείτε, αρκεί να κάνετε την Δημόσια Διοίκηση πιο αποτελεσματική. Εάν όμως θέλετε την περισσότερη ασφάλεια για τον πολίτη είναι το μόνο που δεν θα πετύχετε άλλα θα τον εκθέσετε σε περισσοτέρους κινδύνους.
    Το Chaos Computer Club είναι ένας σύλλογος χάκερ στην Γερμανία. Οι άνθρωποι είναι περιζήτητοι (ακόμη και η ομοσπονδιακή υπηρεσία κατασκοπίας της Γερμανίας κατά καιρούς αναζητά προσωπικό από αυτούς). Αυτοί λοιπόν, μαζί με εμπειρογνώμονες διαδυκτιακής ασφάλειας από την Ελβετία, απέδειξαν πως οι βιομετρικές ταυτότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε με κατασκοπευτικό λογισμικό που κατεβάζει κανείς ελεύθερα από το διαδύκτιο…
    Μπόρεσαν να αλλάξουν το PIN (personal identification number), τον κωδικό της βιομετρικής ταυτότητας, παρόλο που ήταν πολύ μακριά σε κάποιον υπολογιστή και σε άλλη πόλη.
    Τι σημαίνει αυτό: πως με τα στοιχεία του άτυχου πολίτη που θέλετε να προστατέψετε, κάποιος εγκληματίας θα μπορούσε να ανοίξει κάποιον τραπεζικό λογαριασμό ή να κάνει αγορές στο διαδύκτιο και έτσι ο ατυχής πολίτης δεν θα μπορεί ούτε να κάνει αγορές στο διαδύκτιο αλλά ούτε να υπογράψει συμβόλαια.
    Ακόμη και η ψηφιακή του υπογραφή κλάπηκε λοιπόν και καταλαβαίνετε τι σημαίνει να υπογράφει κάποιος για εσάς … ;;

    Νομοταγείς πολίτες, χωρίς να είναι αυτό σε γνώση τους, μπορούν να ποινικοποιηθούν για πράξεις εγκληματιών.
    Επίσης, όσον αφορά στην ασφάλεια με την νέα ταυτότητα, η »κάρτα του πολίτη» όπως την ονομάζετε, δεν προστάτευσε τον απλό πολίτη αλλά ο κλέφτης δεν χρειαζεται πια να βάλει το χέρι μέσα στην τσέπη και να κλέψει το πορτοφόλι για να αποκτήσει μια ταυτότητα που θα την παραχαράξει, αλλά από μακριά το πετυχαίνει εισβάλλοντας στον υπολογιστή του άτυχου πολίτη.
    Φυσικά να μην αναφέρουμε την ερώτηση ποιά άλλα «δεδομένα» θα εμπεριέχονται, ποιός θα τα καταχωρεί, για ποιούς λόγους, με ποιές προοπτικές και αν ο πολίτης θα μπορεί να ελέγχει τα δεδομένα αυτά. Που μάλλον δεν θα μπορεί …
    Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, θρησκευτικές και πολιτικές αντιλήψεις αλλά και καταναλωτικές ακόμη συνήθειες θα είναι στη διάθεση ποιών και για ποιούς λόγους;
    Αυτά είναι ερωτηματικά που όχι μόνο δεν απαντούνται αλλά και δεν αναφέρονται σχετικές πληροφορίες στη διαβούλευση.
    Μια τέτοια κάρτα αν θα είχε λόγο ύπαρξης για τους λόγους που προβάλλεται, θα είχε λόγο σε ένα κράτος που το χαρτομάνι δεν είναι άναρχο βασίλειο. Τακτοποιήστε π΄ρωτα το κράτος και διασυνδέστε ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες του και ΙΣΩΣ μετά να χρειάζεται μια παρόμοια κάρτα που να αντικαθιστά τα ΚΕΠ. Όλα τα άλλα θεωρούνται εκ του πονηρού. Φάνηκε ήδη από την Αγγλία που την καταργεί άρον – άρον …

    Και τελικά, για να μην ξεχνιόμαστε, τα έξοδα για μια καινούργια ψηφιακή ταυτότητα δεν είναι μόνο περιττά άλλα και επιζήμια για την κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή.

    Για όσους γνωρίζουν Γερμανικά :

    http://www.ccc.de/de/updates/2010/sicherheitsprobleme-bei-suisseid-und-epa

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:27 | Σέφης

    θα προτεινω εσας σαν κυβερνηση να μην την επιβάλεται την κάρτα με το ζόρι όπως έγινε ποιό παλιά με την αναγραφή του θρυσκεύματος στις ταυτότητες που προκάλεσαι θυελά αντιδράσεων αν και μένα τζάμπα ασχολείσται με το ζήτημα δεν είναι προταχεικός σκοπός σας στην παρούσα φάση

  • 24 Νοεμβρίου 2010, 00:22 | Γιάννης

    Η κάρτα του πολίτη ειναι η ηλεκτρονική σκλαβιά που θέλετε να μας επιβάλλετε με έξυπνο και πονηρό τρόπο ώστε πολλοί να το δουν ως κάτι καλό και χρήσιμο…Μετά τις κάρτες και αφού αυτές θα χάνονται και θα τις κλέβουν θα μας πείτε ότι για λόγους ασφαλείας και υγείας πρέπει να σφραγιστήτε με το (τσιπάκι) Rfid στο χέρι η στο μέτωπο για το καλό σας………Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας αλλα δεν υπολογίσατε το καλύτερο, σας το άφησα για το τέλος

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:22 | Δωροθέα Αλιφιέρη

    ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ, ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΠΡΟΣΩΠΟ ΑΡΙΘΜΟ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 666 ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:42 | Σταυρος

    Μας βρισκετε οικογενειακως αντιθετους στην εφαρμογη της καρτας. Εκφραζουμε την ανησυχια μας σχετικά με τις δεσμευσεις και τους περιορισμους που θα δημιουργησει στον κόσμο. Δεν θα πρεπει να περιεχει ευαισθητα προσωπικα στοιχεία. Το πολυ αυτα που εχει η ταυτοτητα. Δεν νομιζω οτι η παγκοσμια κοινοτητα πασχει απο ταχύτητα και ακριβεια εντοπισμου του πολιτη και των στοιχείων του. Απο ελλειψη διάθεσης των πολιτων για βοηθεια και αλληλεγγυη προς τους συνανθρώπους πάσχει. Δώστε την δυνατοτητα και το κινητρο στους υπαλληλους, δημοσιους και ιδωτικους να δειξουν την ανθρωπιά τους, να κοιτουν τους συμπολιτες τους στα ματια και οχι στην τσεπη.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:44 | εύδειος

    Θεωρώ προσβολή και κατάργηση κάθε έννοιας αυτεξουσίου που μας παραχώρησε ο Θεός για να λειτουργούμε και να πράττουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι σωστό ως άνθρωποι. Η επιβολή της κάρτας με όλα τα προσωπικά μου στοιχεία σε κοινή θέα και ανάγνωση απο κάθε λογής υπόπτους του κυβερνοχώρου με το ζόρι, είναι σαν να αποδέχομαι να γίνω σκλάβος ή δούλος σε αφεντικό Καίσαρα στην εποχή της αρχαίας Ρώμης. Πιστεύω ότι εάν επιχειρηθεί να μου επιβληθεί με το ζόρι τότε θα αντιδράσω βίαια ,όπως οι δούλοι όταν έκαναν επανάσταση στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία , μην το τολμήσετε θα αποτύχει εκ προοιμίου .

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 23:56 | sapere aude

    Το πλινθίον και το θηρίον: Λίγες σκέψεις ἑνός ἁπλοῦ νοῦ:
    1. Κατ΄ἀρχάς φαίνεται σωστή ἡ εἴσοδος τῆς κάρτας στη ζωή μας, αφοῦ ἡ τεχνολογία ἐξελίσσεται και ὅπως τα κομπιοῦτερ διευκόλυναν τη ζωή μας ἔτσι και ἡ κάρτα θα μᾶς βοηθήσει νά λειτουργήσουμε ταχύτερα καί ἀποτελεσματικότερα.
    2. Ὅλες οἱ καινοτομίες στην ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητος δέχτηκαν τά πυρά τῶν μαζῶν πού βλέπουν με δυσπιστία κάθε ἀλλαγή. Αὐτό εἶναι και το τίμημα πού πληρώνουν οἱ χαρισματικές προσωπικότητες πού βλέπουν πρῶτοι την ἀνάγκη ἀλλαγῶν ἀλλά ἀντιμετωπίζουν την ἄρνηση και τήν ἀβάσταχτη βλακεῖα τῶν ἄλλων.
    Ὅμως…
    3. Ἡ δημιουργία ἑνός παγκόσμιου καρτοσυστήματος πού θα περιέχει ἕναν τεράστιο, ἀπίστευτο ὄγκο πληροφοριῶν, εἶναι ἄν μη τι ἄλλο ἕνα δέλεαρ για κάποιους πού πολύ θα ἤθελαν να τον βάλουν στο χέρι. Τυχαῖο; Δεν νομίζω…
    4. Μπορεῖ οἱ προθέσεις τοῦ συμπαθοῦς ὑπουργοῦ μας να εῖναι ἀγαθές, ἀλλά τέτοια ἐγχειρήματα ξεφεύγουν ἀπό τον ἔλεγχο τοῦ νῦν ὑπουργοῦ και της κάθε κυβερνήσεως, διότι οἱ κυβερνήσεις πέφτουνε ἀλλά ἡ κάρτα μένει…
    5. Το βασικότερο ἐρώτημά μου εἶναι: εἶναι ἐφικτή ἡ ἀπόλυτη θωράκιση τῆς κάρτας στη σημερινή και την αὐριανή της μορφή; Μᾶλλον δεν εἶναι. Ἐκτός και ἄν μᾶς πείσουνε με ἀπόλυτα ἐπιστημονικά-τεχνολογικά ἐπιχειρήματα και ὄχι με τα γνωστά εὐχολόγια. Βέβαια ἤδη ἀκούω τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις τῶν ὑπευθύνων ἀλλά ἔχω ἐτοιμάσει μία τρύπα στο ἄλλο μου αὐτί. Μέχρι τότε ἡ ἔκδοση τῆς κάρτας τοῦ πολίτη θα συνοδεύεται ἀπό φόβο ἐκμεταλλεύσεώς της ἀπό ἁπλούς ἠλεκτρονικούς κακοποιούς και ἀπό τους θέλοντες να ποδηγετήσουν τον κόσμο.
    6. Τέλος γιατί αὐτή ἡ καρτοπρεμούρα στην Ἑλλάδα; Τόση γραφεικρατία και τόσος κόσμος δουλεύει στο δημόσιο και οἱ διαδικασίες πᾶνε σαν χελῶνες. Γιατί δεν κοιτᾶμε να κάνουμε πιο εὐέλικτο το ὑπάρχον σύστημα;Τι οὐσιῶδες πρόκειται να προσφέρει ἡ κάρτα; Νομίζω ὄτι εἶναι σαν να θέλουμε να βάλουμε τοῦρμπο κινητήρα σε ἕνα αὐτοκίνητο με σκασμένα τα λάστιχά του με δῆθεν σκοπό να το κάνουμε γρηγορότερο.
    Ἄς φτιάξουμε λοιπόν πρῶτα τα κάθε εἴδους σκασμένα λάστιχα και ξανασυζητᾶμε τα περί κάρτας ἀργότερα και ὠριμότερα. Το πλινθίον – chip – της κάρτας θα εἶναι φαντάζομαι ἀσίγαστος πόθος για το θηρίον. Ἀποστρέφομαι την θρησκοληψία ἀλλά κάπου μακρυά ἠχοῦν τά τύμπανα τῆς Ἀποκαλύψεως.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 21:25 | George

    Εαν ειναι να γινει κατη αξιολογο θα πρεπει να γινει σωστα η καρτα του πολιτη θα πρεπει οπωσδηποτε ναα ειναι για ολες της υπηρεσιες θα πρεπει να καρταγηθει το Αροιθμο Φορολογικο Μητρωου, ο Αρειθμος διαβατηριου, ο Αρειθμος Μητρωου Ειδεικου Ασφαλειμενο(ΑΜΚΑ,ΑΦΜ,ΑΔ,ΑΤ). Θα πρεπει να υπαρχει μονος ενας αρειθμος του πολιτη.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 21:46 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ Τ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 666 ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 20:30 | Κωνσταντινος Μπακατσελος

    Η καρτα του πολιτη θα ειναι χρησιμη αφου αυτη καταστει απαραιτητη σε καθε μας συναλλαγη τοσο με το δημοσιο οσο και με τον ιδιωτικο τομεα.
    Ο αριθμος της θα πρεπει να μας ακολουθει απο την πρωτη στιγμη της ζωης μας. Ειναι το προσωπικο νουμερο που εχουν οι Σκανδιναβοι και απαρτιζεται απο την ημερομηνια γεννησης και εναν τετραψηφιο αριθμο. π.χ. 22121970-4438 (ημ.μην.ετος – τετραψηφιος αριθμος. Αυτος ο αριθμος εμποδιζει τη χρηση κλεμμενων εγγραφων και δει διαβατηριων. Επιπροσθετα διευκολυνει τις συναλλαγες εντος της Ε.Ε. καθως ο αριθμος δεν αλλαζει μς καθε αλλαγη διαβατηριου οπως γινεται σημερα.
    Ο ιδιος αυτος αριθμος ειναι που χρησιμοποιουμε στο δημοτολογιο, στο σχολειο, στο στρατο, στις εκλογες, στις εργασιακες μας σχεσεις, στην Εφορια, στην Πολεοδομια στο διπλωμα μοτοσυκλετας και αυτοκινητου κ.α. Ειμαστε εμεις και οχι καποιος αλλος.
    Εχω προσωπικη εμπειρια απο τη διαμονη μου τα τελευταια 7 χρονια στη Σουηδια . Οπου θελω να πραγματοποιησω μια συναλλαγη μου ζητουν το προσωπικο μου νουμερο και αμεσως εχουν τα στοιχεια μου. Το ονομα μου μπορει να ειναι ταυτοσημο και με αλλους, ομως το προσωπικο νουμερο ειναι μοναδικο…
    Μπορειτε να ζητησετε πληροφοριες απο το υπουργειο Εσωτερικων της Σουηδιας, για τα τεχνικα χαρακτηριστικα της εφαρμογης του.

    Κ. Μπακατσελος, δημοσιογραφος, μελος της ΕΣΗΕΑ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 19:16 | Χριστίνα Κούτσικου

    Η Ελλάδα μας δεν υποτάσσεται σε συστήματα ανελευθερίας όπως η κάρτα τoυ πολίτη που θέλετε να εφαρμόσετε. Η ιστορία μαρτυρά ότι ακόμη και μια χούφτα Έλληνες πρόσφεραν θυσία την ζωή τους για την Ελευθερία, την Ορθοδοξία, την Δημοκρατία. Έτσι και σήμερα υπάρχει η καλή ζύμη που θα αντισταθεί στο κατρακύλισμα των ιδανικών της Πατρίδας μας και της Ορθοδοξίας μας.

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη ως Ελληνίδα που αγαπώ αυτή την χώρα καθώς ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός την ΕΤΊΜΗΣΕ με τον λόγο Του. «Ελήλυθεν η ώρα ίνα ίνα δοξασθεί ο Υιός του ανθρώπου (έφθασε η ώρα οι Έλληνες να δοξάσουν τον Χριστό)» είπε όταν πήγαν οι Έλληνες να Τον γνωρίσουν λίγο πριν την Σταύρωσή Του.

    Ελλάς γαρ μόνη αληθώς ανθρωπογεννεί = Η Ελλάς είναι η μόνη που πραγματικά γεννάει, δημιουργεί ανθρώπους. Άνθρωπους και όχι αριθμούς όπως θέλετε να γεννήσετε με την κάρτα του πολίτη.

    Όπως καταντήσατε την χώρα από την κακώς διακυβέρνησή της πολλαπλών και συνεχών ετών είναι αδύνατον να εμπιστευτούμε τις νέες ιδέες σας αφού στερούμαστε από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μας υπόσχεστε ότι θα έχουμε διευκόλυνση με την χρήση αυτής της κάρτας. Αναρωτηθείτε : Κάρτα χρειάζονται οι πολίτες ή ένα κράτος που να εμπνέει εμπιστοσύνη με την ελληνορθόδοξη παιδεία του με το υγειονομικό σύστημα με την οικονομική ανάπτυξη και αξιοκρατία;

    Σε ποια αγαθά και ποιες υπηρεσίες θα έχουμε εύκολη πρόσβαση χρησιμοποιόντας την κάρτα; Ήδη δεν έχουμε παιδεία, υγεία, οικονομία. Γελιόμαστε;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 19:24 | Χριστίνα Κούτσικου

    Η Ελλάδα μας δεν υποτάσσεται σε συστήματα ανελευθερίας όπως η κάρτα του πολίτη που θέλετε να εφαρμόσετε. Η ιστορία μαρτυρά ότι ακόμη και μια χούφτα Έλληνες πρόσφεραν θυσία την ζωή τους για την Ελευθερία, την Ορθοδοξία, την Δημοκρατία. Έτσι και σήμερα υπάρχει η καλή ζύμη που θα αντισταθεί στο κατρακύλισμα των ιδανικών της Πατρίδας μας και της Ορθοδοξίας μας.

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη ως Ελληνίδα που αγαπώ αυτή την χώρα καθώς ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός την ΕΤΙΜΗΣΕ με τον λόγο Του. «Ελήλυθεν η ώρα ίνα ίνα δοξασθεί ο Υιός του ανθρώπου (έφθασε η ώρα οι Έλληνες να δοξάσουν τον Χριστό)» είπε όταν πήγαν οι Έλληνες να Τον γνωρίσουν λίγο πριν την Σταύρωσή Του.

    Ελλάς γαρ μόνη αληθώς ανθρωπογεννεί = Η Ελλάς είναι η μόνη που πραγματικά γεννάει, δημιουργεί ανθρώπους. Άνθρωπους και όχι αριθμούς όπως θέλετε να γεννήσετε με την κάρτα του πολίτη.

    Όπως καταντήσατε την χώρα από την κακώς διακυβέρνησή της πολλαπλών και συνεχών ετών είναι αδύνατον να εμπιστευτούμε τις νέες ιδέες σας αφού στερούμαστε από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που μας υπόσχεστε ότι θα έχουμε διευκόλυνση με την χρήση αυτής της κάρτας. Αναρωτηθείτε : Κάρτα χρειάζονται οι πολίτες ή ένα κράτος που να εμπνέει εμπιστοσύνη με την ελληνορθόδοξη παιδεία του με το υγειονομικό σύστημα με την οικονομική ανάπτυξη και αξιοκρατία;

    Σε ποια αγαθά και ποιες υπηρεσίες θα έχουμε εύκολη πρόσβαση χρησιμοποιώντας την κάρτα; Ήδη δεν έχουμε παιδεία, υγεία, οικονομία. Γελιόμαστε;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 19:28 | π.Κωνσταντίνος Κ.

    Τόσα χρόνια δεν μπορέσατε να κάνεται ολοκληρωμένη μηχανογράφηση στις Δημόσιες Υπηρεσίες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούντε οι πολίτες.Τωρα ποιοί είναι αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία να οργανώσουν τον κρατικό μηχανισμό με τον τρόπο που μας προτείνεται;Μήπως υπηρετούν ξένα και ανθελληνικά συμφέροντα;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 19:10 | lefteris

    Δεν θα παράλαβουμε ποτέ την Κάρτα ολοκληρωτικής και ισοπεδωτικής παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και υπονόμευσης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του Πολίτη!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 19:21 | lena

    Εδώ δέν μπορέσατε τόσες κυβερνήσεις νά μάθετε πόσους δημοσίους υπαλλήλους ἐχουμε καί πόσο κοστίζουν ! στήν κάρτα του πολίτη θά τά καταφέρετε ;
    Ἐχουν βρεθεἰ άτομα μέ 3 καί 4 μισθούς καί κάποιοι μέ 28 !!! Ἀκουσον ! Ἀκουσον !
    Γιατί δέν ξεκινάτε μέ τήν κάρτα τού δημοσίου υπαλλήλου ;
    Μία κάρτα /ἀτομο καί ἐνας μισθός ;
    τώρα πήρατε χαμπάρι ὀτι ο ιδιωτικός τομέας εἰναι υποαμοιβόμενος ; σέ σχέση μέ τούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ; τόσα χρόνια μένατε σέ ἀλλη χώρα ;
    Τακτοποιεἰστε πρώτα τά κομμάτια πού κοστίζουν πολύ ακριβά καί μετά τό συζητάμε …

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 19:53 | Z.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΟΜΕΝΩ ΤΣΙΠΑΚΙ ΚΑΙ RFID.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:37 | Ελενη Σ

    Εἰλικρινά, ἡ σπουδή μέ τήν ὁποῖα προσπαθεῖτε νά ἐφαρμόσετε τήν «νέα καινοτομία» ταὐτόχρονα μέ τούς διάφορους δημοσιογράφους/παπαγαλάκια, οἱ ὁποῖοι ἀπό τό πρωΐ ἲσαμε τό βράδυ ἀναλώνονται σέ προπαγάνδα ὑπέρ τῆς κάρτας, καί ἔχοντας ὑπόψιν μας τίς πρότερες ἐπιδόσεις τῆς πολιτικῆς ἡγεσίας τῆς χώρας μας, ἀπό μόνη της προκαλεῖ σκεπτικισμό .
    Λαμβάνοντας δέ ὑπόψιν, τά κατά καιρούς σκάνδαλα εἲτε μέ τήν προμήθεια τῶν διαβατηρίων τἀ ὁποῖα στήν συνέχεια ἔπρεπε νά ἀλλάξουν, ὅπως καί προμήθειες διαφόρων ἂλλων «ἀναγκαίων» ἐγγράφων … ὅπως ταυτοτήτων ποῦ στήν συνέχεια ἒπρεπε νά άντικατασταθοῦν, κατανοεῖτε ὅτι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ὅτι μᾶς πεἰθατε γιά τήν ἀναγκαιότητά της, εἲμαστε καί ἐπιφυλακτικοί ἀλλά καί ἔχετε ἀπωλέσει πρό πολλοῦ τήν ἐμπιστοσύνη μας.
    Ἒχετε διαβεβαιώσει καί ἔχετε αὐτοδιαψευσθεῖ πολλάκις , κατά τήν διάρκεια αὐτῆς τῆς ταλαιπωρημένης μεταπολίτευσης.
    Εἰλικρινά δέν θεωρῶ ὅτι οἱ Βρεττανοί καί ὄλοι οἱ υπόλοιποι ποῦ ἔχουν ἀρνηθεῖ νά τήν παρλάβουν εἶναι ὄλοι ἀνεγκέφαλοι !
    Βάσει ποιᾶς τεχνολογίας θά τήν παράξετε ; τῆς μή ὑπάρχουσας ;

    Προσωπικά δέν σκοπεύω νά τήν παραλάβω ! Ὅπως καί ὅλοι ἀπό τό φιλικό μου περιβάλλον . 36 χρόνια δἐν μέ ἒχετε πείσει οὒτε γιά τά κίνητρά σας … οὒτε γιά τά ὁράματά σας …
    Ἒχετε ἀποτύχει συλλήβδην παταγωδῶς … δέν καταλαβαίνω πῶς θά τά καταφέρετε σ’ αὐτό τό ἐγχείρημα ! καί ποιά εἶναι ἡ οὐσιαστική του χρησιμότητα ! θά πατᾶμε ἕνα κουμπάκι καί θά λύνονται τά προβλήματά μας ὡς διά μαγείας ; Ἐκεῖ; σέ μία καρτα ἐστιάζετε τήν πηγή τῆς κακοδαιμονίας ;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:33 | ΣΤΕΛΙΟΣ Μ

    Εδω δεν εχετε λεφτα ουτε ευχετηριες καρτες να τυπωσετε και σεις μας λετε για ηλεκτρονικες…ευχαριστω δεν θα παρω.Μου αρεσει αυτη που εχω…εχει και το θρησκευμα ΧΟ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:06 | Κομπολάκης Μανώλης

    Κύριε Υπουργέ

    Βασικές και απαραίτητες συνιστώσες για επιτυχία οποιουδήποτε μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού είναι η κοινωνική του αποδοχή, οι υπάρχουσες υποδομές υλοποίησης του και οι διατιθέμενοι οικονομικοί πόροι για τη χρηματοδότηση του.
    Η κοινωνική αποδοχή και βούληση θα εκφραστεί μέσω της δημόσιας διαβούλευσης που θέσατε το θέμα της και στο οποίο εμπλέκονται οι δημοκρατικές ευασθησίες πολιτών, αλλά μερικώς αντιδραστικά και προκατειλημμένα λόγω του περιορισμένου ενός περίπου μηνός χρόνου διαβούλευσης.
    Οι υποδομές που αφορούν, τόσο στην ετοιμότητα της πολιτείας να εξασφαλίσει τις διευκολύνσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όσο και στην ικανότητα του πολίτη να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας κατά γενική παραδοχή δεν υφίστανται σήμερα στον απαιτούμενο βαθμό στη χώρα.
    Η διάθεση οικονομικών πόρων εξάλλου για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης της κάρτας με το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας θεωρείται πρόκληση, όταν καιτο μνημόνιο έχει υποθηκεύσει με 1,5 δις ευρώ την πρόσφατη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Κύριε Υπουργέ

    Μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδιασμού της «Κάρτας του Πολίτη», όταν και εφόσον η χώρα θα έχει ανακάμψει οικονομικά, η κοινωνική βούληση θα έχει εκφραστεί ύστερα από πλήρη υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση και οι υποδομές θα έχουν εξασφαλιστεί στον απαιτούμενο βαθμό, είναι βέβαιο ότι θα αμβλύνει τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τους ενδοιασμούς που δημιουργεί η σημερινή αδικαιολόγητη βασύνη και ενθουσιασμός σας για την ηλεκτρονική κάρτα και αυτό με εκτίμηση προτείνεται.
    Ευχαριστώ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 18:36 | Κωνσταντίνος Σακελλαρίου

    Παρακαλώ πολύ να μου πείτε εαν η κυβέρνηση προτίθεται να εξασφαλίσει εναλλακτικό τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών που όπως εγώ δε χρωστάω ούτε στον ασφαλιστικό μου φορές, ούτε υπήρξα κακοπληρωτής των υποχρεώσεών μου, ούτε χρωστάω στην εφορία και είμαι καθόλα νομοταγής, αλλά αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη λόγω προσβολής της θρησκευτικής μου συνήδεισης. Έχω πέντε παιδιά και περιμένω το έκτο, προτίθεμαι να πληρώνω τις ασφαλιστικές μου εισφορές στο ταμείο μου όπως κάνω εδώ και σχεδόν 17 χρόνια και θεωρώ οτι το κράτος πρέπει να σεβαστεί την πίστη μου όπως σέβεται την πίστη των μαρτύρων του Ιεχωβά, των Μουσουλμάνων κλπ. Ζητάω λοιπόν να συνεχίσω να απολαμβάνω τα διακιώματα που προκύπτουν απο το οτι είμαι συνεπής προς τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος και τον ασφαλιστικό μου φορέα,στο βαθμό που δεν προσβάλεται η Θρησκευτική μου συνείδηση ως Ορθοδόξου Χριστιανού. Παρακαλώ λοιπόν να μας βρείτε εναλλακτική λύση που να μην έρχεται σε αντίθεση με τη θρησκευτική μας συνείδηση. Εκτός εαν βρισκόμαστε σε περίοδο διωγμού των Ορθοδόξων, οπότε ας το γνωρίζουμε τουλάχιστον. Ευχαριστώ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:25 | eleonora

    θα συμφωνησω με τον antonio….
    Παιδεία θέλεουμε σωστή,οχι κάρτα-χειροπέδες.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:25 | ΕΎΗ

    Η απάντηση ΟΧΙ φτάνει; Τους λόγους τους ξέρετε καλύτερα απ όλους εμάς απ τους οποίους ζητάτε τη γνώμη μας. Το μόνο που μας απέμεινε είναι η προσωπική μας ελευθερία και αυτή δεν θα την έχετε..ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ Βγάλτε τη Χώρα μας απ τη κατάντια και αφήστε τις κάρτες και τα καλά τους….

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:10 | ANASTASIA

    Προκειμένου να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα δεν πρέπει να υπάρχει το περηφημο chip γιατί έτσι έχουμε συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων τα οποία εύκολα από κάθε «ειδικούς» θα μπορούν να παραχαράσσονται υποκλέπτονται , επιπλέον σε αλλαγή πολιτεύματος τα ευαίσθητα δεδομένα θα είναι όπλο στο χέρι της κάθε απολυταρχικής εξουσίας εισ βάρος του πολίτη. Κάθετα αρνητική θέση σε ταυτότητα που θα έχει την δυνατότητα ενσωματωμένου chip και συγκέντρωσης πληροφοριών όλα σε ένα.
    Ενα δημοκρατικό πολίτευμα αν δεν έχει κρυφούς σκοπούς ελέγχου των πολιτών δεν προτείνει τέτοια ταυτότητα έχοντας υπόψη του το προηγούμενο της κατάργησης των ταυτοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους δημοκρατίας και σεβασμού της ελευθερίας του ατόμου. Επιπλέον η δυνατότητα στο μέλλον να συνδέεται με ιδιωτικά ιδρύματα βλέπε τράπεζες, ειναι ανατριχιαστική, τις τράπεζες εκλέγουμε για κυβερνήτες ξαφνικα οι τραπεζες γιναν ΠΙΚΠΑ.
    Εν τέλει για τις ταυτότητες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές όλες οι ενστάσεις της Εκκλησίας

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 17:45 | ΜΟΡΦΗΣ Λ

    ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ Κ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ,ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ , ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ?ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ MICROCHIP H ΓΡΑΜΜΩΤΟ ΚΩΔΙΚΑ ΟΙ ΤΗΛΕΚΑΡΤΕΣ Κ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΧΡΙΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΝΩ ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΨΥΧΕΣ!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:36 | Θανάσης

    εφαρμόστε πιλοτικά την ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ με όλα τα δεδομένα τα προσωπικά (ΑΦΜ, ΑΔΤ, περιουσία, κατάσταση σωματική και ψυχική, φαρμακευτικές αγωγές, ποινικά μητρώα, αγορές, ταξίδια, δικαστικές εκρεμμότητες, επισκέψεις σε γιατρούς για πλαστικές, για εκτρώσεις κ.λ.π) σε όλους τους πολιτικούς για ένα χρόνο…με πρόσβαση απο όλους τους πολίτες…γιατί όχι;;;…εμείς δεν τους εκλέγουμε;;; οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς και αν μας διοικούν-κυβερνούν σωστά, έντιμα, τίμια, ηθικώς σωστά….εκεί θα διαπιστώσουμε πάρα πολλά……θα είναι ένα πολύ καλό test drive για να διαπιστώσουν πρώτα οι ίδιοι που προσπαθούν να μας την επιβάλουν, την χρησιμότητά της…
    ας γίνουν μία φορά το παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας….και όχι το προς αποφυγή που συνήθως είναι…
    …και μετά το ξανασυζητάμε αν χρειάζεται η εφαρμογή της…μέχρι τότε….ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ…δεν με συμφέρει, δεν με εξυπηρετεί καθόλου…και ούτε πρόκειται να με εξυπηρετήσει διότι -είμαι σίγουρος- οτι στις περισσότερες συναλλαγές μου, το κράτος θα μου απαντά…»με συγχωρείτε δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε..έχει πέσει το σύστημα»…δυστυχώς…και τότε ποιος άνθρωπος θα σταθεί να με βοηθήσει;;….αφού για όλους θα είμαι ένας αριθμός;;;;…κανείς…όλη η ανθρωπιά μου θα έχει «περιοριστεί» σε έναν άψυχο, απρόσωπο, άχρηστο, πλαστικό αριθμό μίας κάρτας…
    και δεν το θέλω…

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:19 | Κωνσταντίνος Σαμπάνης

    Καλησπέρα σας,

    Ζώντας στην Αυστρία κατανοώ την ανάγκη συγκέντρωσης διαφόρων ταυτοτήτων και πιστοποιητικών σε ένα λειτουργικό δελτίο. Πολύ καλή πρωτοβουλία και συγχαρητήρια. Ως φιλόλογος ωστόσο θα πρότεινα κάποια άλλη ονομασία. Θα προτιμούσα π.χ. το «Δελτίο Πολίτου», το δελτίο είναι λέξη κατανοητή από όλους και η κατάληξη /-ου/ στα πρωτόκλιτα δεν είναι μόνο καθαρευουσιάνικη αλλά χρησιμοποιείται και στον προφορικό λόγο μας. Ελπίζω να λάβατε υπόψιν Σας την παρατήρηση μου.

    Φιλικά
    Κωνσταντίνος Σαμπάνης
    Υποψήφιος Διδάκτωρ και Επιστημονικός Συνεργάτης
    στο Πανεπιστήμιο Σάλτσμπουργκ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 16:31 | karefyllakhs

    Η νέα τεχνολογία RFID που ενσωματώνει η κάρτα παρέχει δυνατότητα, εκτός της αποθήκευσης προσωπικών στοιχείων που δεν είναι γνωστά στον κοινό πολίτη, την ανά πάσα στιγμή παρακολούθηση της θέσης του και των κινήσεών του. Όμοια με αυτή που βάζουν στους σκύλους για να τους ταυτοποιούν και για να μην τους χάνουν. Δεν είμαι σκύλος, αν και δουλεύω σα σκύλος για να ξεχρεώσω χρέη που άλλοι δημιούργησαν.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:17 | antonios

    Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πάρει απόφαση απο 1998 για τις «νέες» ηλεκτρονικές ταυτότητες

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ THΣ EKKΛΗΣIAΣ THΣ EΛΛΑΔΟΣ (1998)

    Προς Τον ευσεβή ορθόδοξον ελληνικόν λαόν.

    Τέκνα ημών εν Κυρίω αγαπητά,

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξ΄αφορμής της …..προσφάτου ενάρξεως, από 8ης Δεκεμβρίου 1997, της μερικής εφαρμογής της…. Συνθήκης Σένγκεν, για την Ελλάδα, και εν όψει της επικειμένης ενάρξεως και της συνολικής εφαρμογής της, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους 1998, απευθύνεται προς εσάς, για να σας διαφωτίση και στηρίξη πνευματικώς, εν σχέσει προς τις ανησυχίες και απορίες πολλών, που σχετίζονται με την εφαρμογή της. Οι ανησυχίες αυτές ξεκινούν αφ΄ενός μέν από την έλλειψη σαφούς και σφαιρικής ενημερώσεως του λαού για την Συνθήκη αυτή, τον σκοπό που υπηρετεί και τα μέσα που χρησιμοποιεί, αφ΄ετέρου δε από την βάσιμη υποψία, ότι δι΄αυτής επιχειρείται η επιβολή ολοκληρωτικού συστήματος ελέγχου επί της ιδιωτικής ζωής, που προσβάλλει το ανθρώπινο πρόσωπο. Πέραν αυτών, με την εφαρμογή της Συνθήκης αυτής, έχουν συνδεθή σοβαρότατα πνευματικά ζητήματα, ως το περί του Αντιχρίστου και του χαράγματός του, καθώς και του δυσωνύμου αριθμού 666, που προκαλούν εύλογη ανησυχία και πολλαπλά ερωτήματα του πιστού λαού, ο οποίος αξιώνει από την πνευματική του εκκλησιαστική ηγεσία αυθεντικές τοποθετήσεις και απαντήσεις.
    -Α-

    1. H Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να μην επισημάνη την απουσία ευρείας δημοσιότητος και λεπτομερούς ενημερώσεως του λαού, κατά την διαδικασία κυρώσεως υπό της Βουλής της Συνθήκης Σένγκεν.

    2. Σκοπός της Συνθήκης αυτής, όπως ορίζεται στις διατάξεις της, είναι η εξασφάλιση της διακινήσεως ανθρώπων και αγαθών, μεταξύ των κρατών που συμβάλλονται, μετά το » άνοιγμα των συνόρων » και την κατάργηση των δια-συνοριακών ελέγχων. Η Συνθήκη αυτή κατά ταύτα αποσκοπεί στην μείωση και τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος και στην προστασία των νομοταγών πολιτών.

    3. Παρά τα προσδοκώμενα όμως αγαθά αποτελέσματά της η εφαρμογή της Συνθήκης κρίνεται ότι στηρίζεται σε μεθόδους και μηχανισμούς δυσμενείς για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Το ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Σ.Π.Σ.) αποσκοπεί στην συλλογή, καταγραφή, επεξεργασία και χρησιμοποίηση πληροφοριών και στοιχείων της προσωπικής ζωής των πολιτών, που θεωρούνται ή είναι ύποπτοι για την ασφάλεια. Με τις διατάξεις επίσης της Συνθήκης εισάγονται νέα δεδομένα στον χώρο του δικαίου, ως λ.χ. η μέθοδος της » διακριτικής παρακολουθήσεως ατόμων που θεωρούνται ύποπτα να διαπράξουν στο μέλλον αξιόποινες πράξεις», ή καταρτίζονται κατάλογοι «ανεπιθυμήτων προσώπων» που δεν γίνονται δεκτά στις χώρες που εφαρμόζεται η Συνθήκη Σένγκεν, δηλ. της Ευρώπης, μόνον με υπόνοιες.

    4. Πέραν των σημείων τούτων, τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις επί της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου και επί του σεβασμού των δικαιωμάτων του, ειδικότερα για μας τους Ορθοδόξους Έλληνες συντρέχουν και άλλοι λόγοι ανησυχίας από την εφαρμογή της Συνθήκης. Στην νέα «καθεστηκυία τάξη», που εδραιώνεται, η Ορθοδοξία κινδυνεύει να αποβή μία ελεγχόμενη μεονοψηφία που θα είναι έρμαιο αντορθοδόξων και ανθελληνικών παραγόντων. Τα πρώτα δείγματα άλλωστε της εφαρμογής αυτής φανερώνουν τον κίνδυνο της αποκοπής μας από τους ομοδόξους λαούς των Βαλκανίων.

    5. Για την μη εφαρμογή άλλωστε της Συνθήκης Σένγκεν έχουν εκφρασθή πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί φορείς και προσωπικότητες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Το ίδιο το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο σε μια σειρά Εκθέσεών του από το 1992 μέχρι το 1997 στιγματίζει την » έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου στην εφαρμογή της Συνθήκης » και ζητεί την λήψη μέτρων προς αποφυγή παρομοίων περιστατικών.

    6.Κατά συνέπεια η Ιερά Σύνοδος επιμένει επί παλαιοτέρας τοποθετήσεως της και διακηρύσσει και υποστηρίζει την ανάγκη διασφαλίσεως της προστασίας της προσωπικότητος, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και του απορρήτου της επικοινωνίας, τα οποία πλήττονται από την Συνθήκη Σένγκεν και ζητεί την άμεση βελτίωση του Ν. 2472/97.

    -Β-

    1.Η Συνθήκη όμως αυτή συνδέεται άμεσα και με την έκδοση των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και την χρήση σ΄αυτές του αριθμού 666, πού είναι ο αριθμός του ονόματος του Αντιχρίστου, σύμφωνα με το θεόπνευστο κείμενο της Αποκαλύψεως, και όχι ένας τυχαίος αριθμός. Η Ιερά Σύνοδος σε προηγούμενη Εγκύκλιό Της (7-4-1997) είχε τονίσει την πνευματική σημασία του αριθμού 666 και ζητούσε «να μη γίνει δεκτός ως κωδικός αριθμός των κρατικών ηλεκτρονικών συστημάτων για την προστασία του ανθρώπου». Και «για κανένα λόγο να μην εφαρμοσθή σαν κωδικός αριθμός ο αριθμός 666 στο νέο σύστημα ταυτοτήτων της Χώρας μας και το θρήσκευμα να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στα αναγραφόμενα στοιχεία των νέου τύπου ταυτοτήτων «. Τα πράγματα έδειξαν ότι δεν εισακούσθησαν οι εκκλήσεις αυτές της Εκκλησίας.

    2.Εάν επομένως και εφ΄όσον οι νέες ταυτότητες μέλλουν να χρησιμοποιήσουν σαν κωδικό αναγνώσεως τους από ηλεκτρονικά μηχανήματα τον δυσώνυμο και απαράδεκτο αριθμό 666, τότε η Ιερά Σύνοδος θεωρούσα ότι παραβιάζεται η θρησκευτική συνείδηση των ορθοδόξων πιστών, συνιστά στους πιστούς να μη δεχθούν τις νέες ταυτότητες. Στην περίπτωση αυτή οφείλει η Κυβέρνηση να θεωρήση τους πιστούς αυτούς ως προβάλλοντας λόγους συνειδήσεως και να ρυθμίση με άλλο τρόπο την έναντι της Πολιτείας τακτοποίησή τους.

    3.Το ζήτημα εξ΄ άλλου του «χαράγματος», περί του οποίου λέγονται και γράφονται επ΄εσχάτων πολλά και ποικίλα, που έχουν διαταράξει την ψυχική ηρεμία των πιστών και δημιουργήσει ταραχή, αγωνία και σάλο μεταξύ πολλών υπευθύνων και ανευθύνων, δεν είναι προφανώς θέμα ούτε δημοσίων συζητήσεων και αντεγκλήσεων ούτε πολύ περισσότερο ατομικών ή συλλογικών «αυθεντικών» τοποθετήσεων. Οι άγιοι Πατέρες μετά δέους άπτονται των ζητημάτων της Αποκαλύψεως και με περισσή προσοχή αποφαίνονται, συνιστώντες σε όλους επαγρύπνηση και νηφαλιότητα προς έγκαιρη, με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, διακρίβωση της ταυτότητος των βιουμένων ιστορικών γεγονότων προς τα προφητικώς περιγραφόμενα στην Αποκάλυψη. Το «χάραγμα», είτε αυτό θα είναι το όνομα του Αντίχριστου, είτε ο αριθμός του ονόματός αυτού, όταν έλθη ο καιρός να επιβληθή στον άνθρωπο, τότε μόνο συνεπάγεται την άρνηση του Χριστού και την σύνταξη με τον Αντίχριστο, εφ΄όσον συντρέχει εκουσία αποδοχή του από τον άνθρωπο. Η εκουσία δε αποδοχή του «χαράγματος», που αποτελεί σαφή άρνηση του Χριστού, καθιστά τη Θεία Χάρη ανενεργόν, εφ΄όσον ο ίδιος ο άνθρωπος με την θέλησή του δεν γίνεται συνεργός αυτής της Χάριτος και επιμένει αμετανοήτως στην απάρνηση αυτής.

    Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

    Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την έκπτωση των πνευματικών αξιών και τον κίνδυνο αλλοιώσεως του ορθοδόξου φρονήματος. Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο διεθνές πνευματικό και κοινωνικό στερέωμα, όπου η ιδέα της «συγκρητιστικής» παγκοσμιοποιήσεως τείνει να επιβληθή χωρίς καμμία διάκριση μεταξύ Ορθοδοξίας και αιρέσεως, αληθείας και πλάνης, υγιούς και νοσηρού φρονήματος. Ο συνδυασμός όλων αυτών, καθώς και η επιμονή για την χρησιμοποίηση του αριθμού 666 μας καλούν σε αφύπνιση, νήψη, πνευματική εγρήγορση και αμετάθετον ελπίδα στη νίκη του Χριστού. Διό και πατρικώς προτρεπόμεθα πάντας με τον αποστολικό λόγο «Μη θροείσθε»(Β’ Θεσσαλ. 2,2). Να στηρίζεσθε στην πίστη και να εμπιστεύεσθε τον Θεόν. Στήκετε και κρατείτε την πίστη, με την Χάρη του Κυρίου. Αυτού η δύναμις και το άπειρον έλεος είη μετά πάντων υμών.

    + Ο Αθηνών Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ, Πρόεδρος+ Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ+ Ο Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ+ Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης ΙΕΡΟΘΕΟΣ+ Ο Λευκάδος και Ιθάκης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ+ Ο Καρυστίας και Σκύρου ΣΕΡΑΦΕΙΜ+ Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως+ Ο Σερρών και Νιγρίτης ΜΑΞΙΜΟΣ+ Ο Μηθύμνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ+ Ο Ελευθερουπόλεως ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ+ Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ+ Ο Κίτρους και Κατερίνης ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ+ Ο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
    Ο Αρχιγραμματεύς+ Ο Διαυλείας Δαμασκηνός

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:59 | βασιλειοσ

    ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΚΑΜΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:19 | Βλάσης Μανθογιάννης

    Μετά από προσεκτική ανάγνωση του κειμένου της διαβούλευσης διαπίστωσα τα εξής:
    1.Στο κείμενο δεν αναφέρεται το ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ η κάρτα και το ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ
    2.Στο κείμενο δεν αναφέρεται ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ και ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
    3.Γίνεται μια γενική αναφορά περί ασφάλειας των δεδομένων αλλά τίποτα συγκεκριμένο.
    4.Δεν αναφέρεται τίποτα σε σχέση με την καθολικότητα της εφαρμογής και το αν θα είναι υποχρεωτική ή όχι.
    Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα θα μπορούσα να γράψω. Η δημόσια αυτή διαβούλευση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια προσπάθεια «ρίχνω άδεια να πιάσω γεμάτα» ή κάνω μια προσπάθεια να σφυγμομετρήσω την κοινή γνώμη ή και ακόμα (με χρήση παπαγάλων) να διαμορφώσω την άποψη της κοινής γνώμης.
    Πέρα όμως από αυτά και επειδή μιλάμε για κάρτα πολίτη πρέπει να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
    1.Για να εκδοθεί κάρτα πολίτη σε όλους τους πολίτες πρέπει να υπάρχει ένα μητρώο πολιτών (πλήρες και συνεπές) και να συγκεντρώνει την βασική πληροφορία (πχ ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κ.λ.π). Κάτι τέτοιο απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει.
    2.Για να χρησιμοποιηθεί η κάρτα του πολίτη πρέπει να σχεδιαστούν G2C εφαρμογές. Για να κατασκευαστούν σοβαρές τέτοιες εφαρμογές θα πρέπει να υπάρχουν πρωτίστως G2G διαλειτουργικότητα και εφαρμογές. Εμείς εδώ στην Ελλάδα συζητάμε ακόμα για τα πρότυπα.
    3.Η ασφάλεια ενός συστήματος σήμερα δεν εγγυάται το αύριο (δείτε παραδείγματα Γερμανίας, Αγγλίας, ΗΠΑ κ.λ.π.)
    Σύμφωνα με αυτά, δεν βλέπω, σε αυτή την φάση, ποιος θα μπορούσε να ωφεληθεί από την κάρτα πολίτη πέραν φυσικά από τις εταιρείες που θα αναλάβουν την έκδοση και την διαχείρισή τους.
    Τέλος ορισμένες σκέψεις που μου προκαλεί η «λυρική» εισαγωγή του κειμένου της διαβούλευσης :
    1.Το εννοείται αυτό που ψελλίζεται περί Μετά-ΚΕΠ εποχής; Σκοπεύεται να καταργήσετε τον μοναδικό θεσμό που μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της μείωσης της ταλαιπωρίας του πολίτη;
    2.Με τα δύο τρίτα των πολιτών ψηφιακά αναλφάβητα και με εντοπισμό του αναλφαβητισμού στις μεγάλες ηλικίες και τις μειονεκτικές περιοχές (εκεί που δεν υπάρχει ευρυζωνικότητα) πως μπορείτε να μιλάτε για βελτίωση της καθημερινότητα των πολιτών μέσω αυτής της κάρτας;

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:22 | john

    Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ(ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ) ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.
    ΜΗ ΠΙΕΖΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ! ΗΜΑΡΤΟΝ !

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 09:14 | Ε.Παπαδοπούλου

    Τον τελευταίο καιρό μας καλείτε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχετε συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Τί σημαίνει ότι ο σχεδιασμός υλοποίησης της Κάρτας Πολίτη βασίζεται στη διεθνή εμπειρία ή ότι προετοιμάζονται οι απαραίτητες προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο και προγραμματίζονται βασικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών υποδομών; Όλα αυτά είναι εξαιρετικά αόριστα. Πάντως, επειδή αναφέρεστε στη διεθνή εμπειρία, πρόσφατα το γερμανικό κανάλιARD αποκάλυψε ότι χάκερς «έσπασαν» την κάρτα του πολίτη στη Γερμανία, ενώ η ίδια η γερμανική αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες να μην έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια που διαφημίζεται για το νέο δημόσιο ντοκουμέντο (ταυτότητα), αφού μπορεί εύκολα να γίνει παιχνίδι στα χέρια των κακοποιών. Η διεθνής εμπειρία επιβάλει να σταματήσετε άμεσα!!!

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 00:52 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    H ΚΑΡΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ .
    ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΤΗΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΙΩΘΕΙ.
    ΟΧΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ BARCODE KAI 666 ΑΠΟ ΠΙΣΩ .ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΖΕΙΣ ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑ ΣΦΑΞΙΜΟ.
    Η ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΖΩΟ.
    ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ (ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ). ΑΞΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΔΩ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:22 | Καραγιαννιδης Αθανασιος Ιερευς

    Αρνουμαι να παραλαβω την λεγομενη για λογους θρησκευτικης συνειδησεως , πιστευων οτι εμπεριεχει τον δυσωνυμο αριθμο 666 , ο οποιος συμφωνα με την Αποκαλυψη του Ιωαννου ειναι ο αριθμος που μας ξεκωβει απο τον Θεο μας τον Κυριο Ημων Ιησου Χριστο

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:05 | antonios

    ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΚΑΜΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:10 | Στυλιανός Κουλούρης

    Βασικό σημείο στην ουσιαστική αμεσότητα κράτους – πολίτη δεν είναι η δημιουργία ή μη της κάρτας πολίτη αλλά η άμεση και ολοκληρωμένη μηχανογράφηση του Δημοσίου. Όταν ένα τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Δημοσίου υπάρχει μέχρι σήμερα σε εκτυπωμένη μόνο μορφή ή ακόμα και σε χειρόγραφα έγγραφα, είναι άχρηστη και αστεία η χρήση της κάρτας πολίτη.
    Ας γίνουν πρώτα ηλεκτρονικά τα πρωτόκολλα όλων των Δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ, ας γίνει ψηφιακό το αρχείο των εγγράφων τους, ας καθιερωθεί η ηλεκτρονική υπογραφή μεταξύ των φορέων του Δημοσίου που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούν υπηρεσιακά το email και μετά συζητάμε και για το πώς θα έχει καλύτερη πρόσβαση ο πολίτης σε αυτές τις υπηρεσίες.
    Για να το κάνω ποιο κατανοητό η καθιέρωση της κάρτας πολίτη χωρίς να έχει προηγηθεί ο αντίστοιχος ψηφιακός εκσυγχρονισμός των Δημόσιων υπηρεσιών είναι σαν πάμε σε ένα απομονωμένο χωριουδάκι, να μπούμε στο παντοπωλείου που φωτίζετε με λάμπα πετρελαίου, να ψωνίσουμε και στο τέλος να βγάλουμε την πιστωτική κάρτα για να πληρώσουμε…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:46 | Best

    Πόσο χρόνο θα χρειάζεται κάποιος μέχρι να λάβει την κάρτα στα χέρια του; Και τι δικαιολογητικά θα χρειάζονται; Θα ήταν πρόβλημα να μπλέξουμε με την γραφειοκρατία για την κάρτα.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:57 | ΚΩΣΤΑΣ

    Ως αριθμός της κάθε κάρτας προτείνω να χρησιμοποιηθεί ο ΑΜΚΑ ο οποίος να χαρακτηρίζει τον κάθε πολίτη σε κάθε δραστηριότητά του και να καταργηθεί ο αριθμός ταυτότητος.

    Σταδιακά και εφόσον εφαρμοσθεί η πρόταση για ξεκλείδωμα των στοιχείων μόνο με το αποτύπωμα του δακτύλου του κατόχου μπορεί να ενσωματώσει την άδεια ικανότητος οδηγού με το point system των παραβάσεων,πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης,κλπ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:47 | Στέλιος Φ

    Πιστεύω ότι στην κάρτα θα πρέπει να περιέχονται ελάχιστες πληροφορίες, χρήσιμες μόνο για την άμεση αστυνομική επαλήθευση και έκτακτα περιστατικά. Για όλες τις άλλες χρήσεις η κάρτα θα χρησιμοποιείται απλά για ελεγχόμενη και ασφαλή πρόσβαση μέσω του/των κωδικών της. Π.χ. θα «διαβάζεται» από τη στρατολογία για να ανασύρει τον ήδη υπάρχοντα στρατολογικό φάκελλο και μόνο αυτόν από το αρχείο της υπηρεσίας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, πράγμα που αποτελεί και τη μεγαλύτερη και χρονοβόρα διαδικασία. Πάντως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορούμε κι εμείς οι πολίτες να θέσουμε πιο συγκεκριμένα ερωτήματα, ιδιαίτερα σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων. Ο καθένας μπορεί να φαντάζεται και να προτείνει (ή να αφορίζει) οτιδήποτε. Εγώ θα ήθελα μία κάρτα που να καταργεί πλήρως και τις χρηματικές συναλλαγές, έτσι ώστε να καταργηθεί και η «μαύρη» οικονομία. Άλλωστε και το χρήμα είναι απλά σύμβολο αξίας και όχι η ίδια η αξία.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 13:09 | ΝΤΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ ΟΠΩΣ Η ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΩ INTERNET ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΝΑ ΑΝΤΛΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΝΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 12:49 | Δέσποινα Π

    Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην εφαρμογή και τον Σχεδιασμό της. Σίγουρα θα περιέχει περισσότερες πληροφορίες από αυτές της σημερινής ταυτότητας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα μπαίνει και στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, και οπωσδήποτε θα σέβεται στην εφαρμογή της το Προσωπικό Απόρρητο. Θα είναι είναι χρήσιμη σε διάφορες περιστάσεις όπως κατά την πιθανή ένταξη πχ στο νοσοκομείο και στον συνδυασμό της με την κάρτα Ασθενούς, με πιο εύκολο ταίριασμα των κυρίως στοιχείων, και την επεξεργασία τους από τους υπολογιστές. Επίσης θα αποσυμφορίζει σημαντικές αναζητήσεις στην Εφορία και σε όποιες υπηρεσίες χρειάζεται αναζήτηση.