Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 19:11 | ΓΙΑΝΝΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΦΥΣΙΚΟΣ

    Κύριε Υπουργέ

    1)Στην ενημέρωση για την κάρτα του πολίτη, μας διαβεβαιώνετε ότι θα αποτελέσει ένα μέσο αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης εξυπηρέτησης των πολιτών.Δηλαδή, το γεγονός ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στις δημόσιες υπηρεσίες οφείλεται στην απουσία αυτής της κάρτας ή στην αναποτελεσματικότητα του δημόσιου μηχανισμού, όπου κυριαρχεί η αναξιοκρατία και η έλλειψη αξιολόγησης;

    2) Πώς περιμένετε να εμπιστευτούμε όλες τις διαβεβαιώσεις σας περί προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, όταν πρίν ένα χρόνο (πρίν τις εκλογές), μας δίνατε άλλες διαβεβαιώσεις (ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι διαφορετική από αυτή που ήταν στην πραγματικότητα), οι οποίες αποδείχθηκαν εσφαλμένες.

    3)Ποια προσωπικά δεδομένα θα υπάρχουν αποθηκευμένα στην κάρτα; Ποια από αυτά θα είναι προσβάσιμα σ΄αυτόν με τον οποίο θα γίνεται η συναλλαγή;

    4)Γνωρίζω ότι υπάρχει η τεχνολογία με τη βοήθεια της οποίας είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης ενός ατόμου μέσο ενός chip. Πώς θα γνωρίζω αν η κάρτα έχει ενσωματωμένη αυτή την τεχνολογία;

    Πιστεύω οτι η απόκτηση αυτής της κάρτας θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απο αυτά που υποτίθεται θα λύσει.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 18:10 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΕΡΕΚΗ

    Θεωρώ ότι το κράτος έχει πολλά και μεγάλα προβλήματα να λύσει.Η κάρτα του πολίτη είναι κάτι, που δέν θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα.Ως εκ τούτου τη θεωρώ περιττή.
    ΝΤΕΡΕΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
    ΔΑΣΚΑΛΑ

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 18:30 | Αντώνης Παντουβάκης

    Εάν σκοπός είναι να σταματήσει η πλαστότητα της αστυνομικής ταυτότητας ή αλλων εγγράφων, τότε πρέπει να κάνεται κύριε Υπουργέ πρώτον την Αστυνομία να δουλέψει, που σύμφωνα με την απογραφή που διενέργησε η Κυβέρνηση φέτος αντιστοιχεί 1 αστυνομικός σε κάθε 200 κατοίκους και κατά συνέπεια έχουμε μια από τις μεγαλύτερες σε αντιστοιχεία αστυνομίες στον κόσμο, τη στιγμή που η αντιστοιχεία στις ΗΠΑ είναι 1/350 στη Γερμανία 1/328 κ.λ.π. και δεύτερον θα πρέπει να υπάρχει σε εύλογο χρονικό διάστημα δίκαια δίκη και θα εκτελούνται οι ποινές.
    Εάν ο πολίτης γνώριζε ότι εάν πλαστογραφήσει ταυτότητα, η αστυνομία θα τον συλλάβει, θα δικαστεί μέσα το πολύ σε δίμηνο και θα πάει φυλακή ή θα πληρώσει μεγάλη πρόστιμο, δεν θα παρανομούσε. Το ίδιο και ο ιατρός που γράφει συνταγές σε βιβλιάρια νεκρών.
    Όσον αφορά την εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες με την κάρτα του πολίτη δεν νομίζω να εξυπηρετήσει τίποτα. Προσωπικά έχω πάει σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες τελευταία (Δ/ση Επικοινωνιών,Υγειονομικό κ.ά)και η αγανάκτησή μου ήταν γιατί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έπρεπε να με εξυπηρετήσουν την είχαν… κοπανήσει. Τον μήνα που πέρασε σε υπηρεσία πήγα 7 φορές να βρω κάποιο δημόσιο υπάλληλο, ενώ έπρεπε να πάω 1.
    Μετά όλα σας ανάφερα είμαι αντίθετος στην καθιέρωση της κάρτας του πολίτη που πιστεύω ότι εάν όχι σήμερα με την προόδο της επιστήμης σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπορεί και αυτή να πλαστογραφηθεί από απλούς πολίτες, ενώ τώρα μπορεί να πλαστογραφηθεί μόνο από έμπειρο πλαστογράφο.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 17:22 | Καλανδρανης Δημητρης

    Συμφωνω με ο τιδηποτε κανει τη ζωη μας πιο ευκολη και πανω απο ολα μας βοηθαει να κερδιζουμε χρονο και να αποφευγουμε οσο μπορουμε την επαφη μας με τις υπηρεσιες του δημοσίου.

    Προτασεις:
    Να υποχρεωθουν οι ελευθεροι επαγγελματιες ( γιατροι, δικηγοροι, υδραυλικοι κ.α.) να διαθετουν μηχανημα υποδοχης της καρτας του πολιτη
    ουτως ωστε οι συναλλαγες με τον πολιτη να καταγραφονται.

    Σε περιπτωση απωλειας της καρτας να ελαχιστοποιηθουν οι πιθανοτητες εκμεταλλευσης απο αλλα προσωπα.

    Η επανεκδοση μιας χαμενης καρτας να ειναι ευκολη

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 17:21 | Μαριάννα Σιαπέρα

    Αγαπητοί Κύριοι/ες,
    θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τον προβληματισμό μου σχετικά με την κάρτα πολίτη. Σίγουρα πολλά από τα ερωτήματα που θέτουν οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συζήτηση έχουν μείνει αναπάντητα.
    Η περιγραφή της κάρτας, του σκοπού δημιουργίας και της χρήσης της είναι πολύ γενική και ασαφής, φαίνεται περισσότερο σαν ο σκοπός σε πρώτη φάση είναι να βγει και μετά βλέπουμε πως θα χρησιμοποιηθεί, κάτι που γεννά υποψίες, γιατί όσο καλοπροαίρετος και να θέλει να είναι κάποιος, τα τραύματα από τον τρόπο αντιμετώπισης του πολίτη από τα κέντρα εξουσίας είναι πολλαπλά και τον τελευταίο καιρό εξαιρετικά επώδυνα.
    Θα ήθελα περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη συμμετοχή, ενημέρωση και σεβασμό, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη ότι συνδιαλλασσόμαστε με ένα σύστημα αξιών στο οποίο έχουμε θέση ως πολίτες αυτού του κράτους, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με μια κάρτα πολίτη.
    Ευχαριστώ που δημιουργήσατε αυτό το χώρο για να εκθέσουμε τις απόψεις μας,
    με εκτίμηση,
    Μαριάννα Σιαπέρα, ιατρός

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 16:57 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Γιατί να εμπιστευθούμε μια κάρτα που θα περιέχει όλα τα ευαίσθητα προσωπικά μας στοιχεία. Ούτε γνωρίζω καμία άλλη χώρα που έχει εκδόσει τέτοια κάρτα. Οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας όχι μόνο καταψήφισαν παρόμοια πρόταση, αλλά ούτε καν συμβατική ταυτότητα δεν έχουν. Πώς μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι θα είμαστε ασφαλείς από τον κίνδυνο υποκλοπής της ταυτότητας μας και πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων? Την χαρακτηρίζω ύποπτη,επικίνδυνη και δεν προτίθεμαι να την πάρω.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 15:07 | Γεώργιος Δημητριάδης

    Δεν θέλω να πάρω την Κάρτα του Πολίτη διότι δεν έχω ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενό της και τους επιδιωκόμενους σκοπούς – στόχους χρησιμοποιήσεώς της, πιστεύω δε ότι προσβάλει την θρησκευτική μου συνείδηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφάλεια στον κόσμο του Διαδικτύου.
    Επίσης κατανοώ, ότι σε καμία υποτιθέμενη εξυπηρέτηση δεν μπορεί να προσφερθεί ως αντάλλαγμα το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ!
    Τέλος επιφυλάσσομαι για την τελική μου στάση έως ότου γνωρίσω την επίσημη θέση της Εκκλησίας μας.
    Ευχαριστώ!
    Γεώργιος Δημητριάδης
    Δικηγόρος

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 14:53 | Αναστασία

    Σε μια εποχή μεγάλης κρίσης όπως η σημερινή, μια τέτοια ενέργεια θα επιβαρύνει την χώρα μας με ένα επιπλέον κόστος για την έκδοση αυτής της κάρτας πολίτη. Έχω ακούσει ότι κάθε τέτοια κάρτα θα στοιχίζει 5 ευρω η έκδοσή της ανα πολίτη. Φανταστείτε λοιπόν το συνολικό χρέος αυτής της κάρτας σε καιρό οικομικής ύφεσης της χώρας μας. Είναι περιττά έξοδα. Λέω ένα μεγάλο ΟΧΙ σε μια τέτοια ενέργεια. Επίσης, σε καμια περίπτωση δεν εγκρίνω τον συνδυασμό όλων των ατομικών μου στοιχείων ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ σε μία κάρτα. Το θεωρώ ύποπτο όλο αυτό το σκηνικό αφού μια τέτοια κάρτα μπορεί ευκολα να κλαπεί ή να χαθεί. Αρα σε καμιά περίπτωση δεν διευκολύνει την γραφειοκρατία. Είναι μια καλή μόνο δικαιολογία . Αντίθετα θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο μέλλον η απωλειά της. Τα ατομικά μου στοιχεία δεν θα είναι πιο ασφαλή με αυτό τον τρόπο. Είμαι κατα αυτής της κάρτας

    Ευχαριστώ.

  • «ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη» – τεχνικά δεν μου φαίνεται σωστό να λέγεται «έντυπο»

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 11:31 | Ευαγγελία

    Κύριοι της κυβέρνησης, αν θέλετε να εξαλειφθεί η γραφεικρατία, μπορείτε υλοποιήσετε μια καλύτερη διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ τους. Το όλο εγχείρημα με βάση την κάρτα πολίτη κρύβει περισσότερο κινδύνους παρά ωφέλη για τον πολίτη.
    Με πρόσχημα την καλύτερη εξυπηρέτηση -η οποία μπορεί να επιτευγθεί αλλιώς- πρόκειται να γίνει πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα του κόσμου, εφόσον όποιο στοιχείο χρειάζεται για την συναλλαγή του πολίτη με το κράτος θα είναι καταχωρημένο είτε στην κάρτα είτε σε ηλεκτρονικά αρχεία κρατικών υπηρεσιών. Ακόμα, όπως γράφετε στο κείμενο της διαβούλευσης, τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιούνται και από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Δεν βλέπετε πως με τον τρόπο αυτό, ο κόσμος γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις κάθε διεφθαρμένης εξουσίας ή του κάθε άπληστου ιδιώτη που έχει σκοπό μόνο το κέρδος;
    Σχεδιάζετε να αποτυπώνονται τα δικαιώματα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην περίθαλψη κτλ στην κάρτα πολίτη (λόγια κ. Παπανδρέου στην τελευταία ΔΕΘ). Δηλαδή αν δεν δεχτώ να πάρω την κάρτα για λόγους ελευθερίας και αξιοπρέπειας, δεν θα με περιθάλψετε και θα με αφήσετε να πεθάνω;
    Ακόμα, με την χρήση της φοροκάρτας και την ενσωμάτωσή της στην κάρτα πολίτη, όπως ήδη έχετε αναγγείλει, ολοκληρώνεται ο πλήρης έλεγχος εφόσον ανά πάσα στιγμή θα έχετε την δυνατότητα να ξέρετε πού είμαι, τι αγοράζω, τις συνήθειές μου τα πάντα.
    Δεν μας εγγυάται κανείς την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των δεδομένων μας ούτε από κακόβουλους εισβολείς στο σύστημα ούτε από κακόβουλους χειριστές του συστήματος ούτε από κακόβουλους κατέχοντες την εξουσία.
    Στην Αγγλία οι κάρτες πολίτη αποσύρθηκαν επειδή ο κόσμος αντέδρασε ενώ στην Γερμανία κάποιοι έσπασαν το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών πολίτη μόλις αυτές τέθηκαν σε εφαρμογή.
    Αν θέλετε πραγματικά να πατάξετε την γραφειοκρατία, φροντίστε ώστε να διασυνδεθούν οι υπηρεσίες και αν θέλετε να πατάξετε την φοροδιαφυγή αυξήστε τους ελέγχους. Μην προχωράτε όμως σε πρακτικές που παραβιάζουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του πολίτη και που καταπατούν τα δικαιώματά του όπως προκύπτουν τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την κοινή λογική.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 10:26 | Πέτρος Παπαδημητρίου

    Δεν βρίσκω τον λόγο για την ύπαρξη της κάρτας για τους βασικούς λόγους που θέτω παρακάτω. Επίσης, η ιστορία διδάσκει ότι η αναίτια συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων είναι προπομπός εκτεταμένης ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Οπότε, γιατί να είμαστε αυτοκαταστροφικοί;

    Οι λόγοι που δεν χρειαζόμαστε κάρτα είναι:
    – Έχουμε ήδη ικανά μέσα για ταυτοποίηση (Αιρθμός Ταυτότητας πολιτικής ή στρατιωτικής, ΑΜΚΑ, Αριθμός Διαβατηρίου, ΑΦΜ). Το κράτος ήδη γνωρίζει πολυ καλά ποιοι αριθμοί αντιστοιχούν σε ποιον, κι επίσης τους γνωρίζει κι ο πολίτης.
    – Τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν στηθεί έστω και στοιχειωδώς σωστά (έχω PhD στην πληροφορική από πασίγνωστο ξένο πανεπιστήμιο, οπότε είμαι σε θέση να εκφέρω γνώμη) δουλεύουν ήδη και δεν περιμένουν την κάρτα του πολίτη, δες TAXIS.
    – Το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησης του πολίτη είναι θέμα άλλων παραγόντων όπως η (παράνομη πολλές φορές) μη επικοινωνία δημόσιων φορέων μεταξύ τους, ασαφής νομοθεσία που την ερμηνεύει κάθε υπάλληλος διαφορετικά και φυσικά διαφθοράς (πολλοί υπάλληλοι ταλαιπωρούν μέχρι να πέσει φακελλάκι).

    Προτείνω είτε δημοψήφισμα με ερώτημα ΚΑΘΟΛΟΥ ή ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ (δεν το συζητάω καν για υποχρεωτική παραλαβή), είτε η κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τα σχέδια που η ίδια φανερώνει ότι έχει προαποφασίσει σχετικά με την κάρτα. Πρώτη φορά βλέπω μια κυβέρνηση να προσπαθεί τόσο να πείσει έναν πολίτη ότι είναι για το καλό του και αυτός να μην το αντιλαμβάνεται πάντως :)

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 10:44 | καραβιδοπουλος θωμας

    θαταν το μεσων για να μην φτασουμε εδω που ειμαστε σημερα θαπρεπε πολυ πιο μποστα να γινει αλλα καλιο αργα παρα ποτε

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 09:04 | Στυλιανός Καλπαξίδης

    Επιθυμώ η ΚΑΡΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ
    Α.
    Να περιέχει ΟΡΑΤΑ και ΜΗ ΟΡΑΤΑ (κρυπτογραφημένα) στοιχεία καταχωρημένα σε chip .
    Η αυθεντικότητα και η ισχύς της ΚΑΡΤΑΣ θα ελέγχεται από μηχανήματα ανάγνωσης καρτών .
    Τα στοιχεία θα αφορούν τον ΠΟΛΙΤΗ και την σχέση του με ΟΛΑ (ανεξαιρέτως) τα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ και την σχέση της ΕΛΛΑΔΟΣ με τις άλλες ΧΩΡΕΣ.
    Δηλαδή η ΚΑΡΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ να έχει χρήση
    όχι μόνο για την Αστυνομία (Υπ. Προστ. ΠΟΛΙΤΟΥ), την Εφορία (Υπ. Οικονομικών) και το Διαβατήριο (Υπ. Εξωτερικών) για το εξωτερικό
    αλλά και ως
    ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕΩΣ ( Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων )
    ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ( Υπ. Υπ. Προστ. Πολίτου, Υπ. Εξωτερικών )
    ΝΑΥΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ( Υπ. Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας )
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ( Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΙΚΑ, κλπ )
    ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης )
    ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ( Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων )
    ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ( Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων )
    ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ( Υπ. Επικρατείας, Υπ. Εθνικής Άμυνας, Υπ. Προστ. Πολίτου )
    κλπ.
    και να έχει σύνδεση με τον ΕΝΑ Τραπεζικό λογαριασμό (Μισθοδοσίας, Σύνταξης ή Ατομικό )
    Στα ΟΡΑΤΑ στοιχεία να είναι
    η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, ο βαθμός μυωπίας , ο βαθμός πρεσβυωπίας το ΦΥΛΟ, και η ΕΘΝΟΤΗΤΑ, κλπ
    αλλά και στοιχεία όπως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ για την ζωή του, αλλά και ΕΙΔΗ προς ΑΠΟΦΥΓΗΝ τα οποία βλάπτουν την ζωή του.
    Στα ΜΗ ΟΡΑΤΑ (κρυπτογραφημένα) στοιχεία. σε chip, να υπάρχουν επιπλέον
    Η φωτογραφία προφίλ, Τα αποτυπώματα, Η Ίριδα, αλλά και στοιχεία Διαβατηρίου ή Ταυτότητας χώρας έκδοσης, Πτυχία Εξωτερικού, Διακρίσεις Εξωτερικού που προσκομίζει ο πολίτης, κλπ
    Σε περίπτωση
    1. απώλειας της ΚΑΡΤΑΣ , με δήλωση του ΠΟΛΙΤΗ η ΚΑΡΤΑ να ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ και να ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ νέα ΚΑΡΤΑ με άμεση ισχύ σε όλα τα μηχανήματα της επικράτειας .
    2. αλλαγής στοιχείων της ΚΑΡΤΑΣ με ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα Υπουργεία με αίτηση του ΠΟΛΙΤΗ η ΚΑΡΤΑ να ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ και να ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ νέα ΚΑΡΤΑ.
    3. ενηλικιώσεως ή συμπληρώσεως του 21 έτους, η ΚΑΡΤΑ παραμένει ΑΚΥΡΗ και σε πρώτη επικοινωνία με το Δημόσιο και άλλους φορείς, να υποδεικνύεται η ΕΚΔΟΣΗ νέας ΚΑΡΤΑΣ η οποία από τούδε θα περιέχει και το ύψος του πολίτου.

    Β.
    Την φωτογράφηση, τα αποτυπώματα, την Ίριδα, έκδοση ΚΑΡΤΑΣ κλπ να τα αναλαμβάνουν ειδικά Δημόσια κέντρα ΕΚΤΟΣ Αστυνομίας με ραντεβού 7 ημέρες την εβδομάδα όλο το χρόνο .
    Η έκδοση της πρώτης κάρτας να γίνεται υποχρεωτικά σε ηλικία 6 ετών και προαιρετικά για μικρότερες ηλικίες .
    Η έκδοση νέας κάρτας, να στοιχίζει το πολύ 10 Ευρώ για τους Έλληνες – Κοινοτικούς Πολίτες και 30 Ευρώ για τους αλλοδαπούς που διαμένουν προσωρινά ή/και μόνιμα στην Ελλάδα

    Γ.
    Να ισχύει για 5 έτη για τους Έλληνες – Κοινοτικούς Πολίτες και όσο η Άδεια Παραμονής του αλλοδαπού.
    Έλληνας ή Αλλοδαπός που δεν πληρώνει για την κάρτα ΔΕΝ θα μπορεί να νοικιάσει σπίτι, να έχει τηλέφωνο, να κάνει δουλειά (αγορές-πωλήσεις), να χρησιμοποιήσει Νοσοκομείο, Σχολείο, Συσσίτιο.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 02:01 | Ευστρατιάδης Ιωάννης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Κατ΄ αρχήν εκφράζω την αντίθεσή μου για τον τρόπο που γίνεται η διαβούλευση, δηλαδή επί αφηρημένων και μεταβλητών προτάσεων, και όχι επί σχεδίου νόμου, όπως αρμόζει στον θεσμό της διαβούλευσης.

    Με δεδομένο ότι δεν έχετε ανακοινώσει όλες τις προτεινόμενες τεχνικές παραμέτρους της Κάρτας και το ειδικότερο νομικό πλαίσιό της, τότε πάνω σε τι θα διαβουλευθούμε ;

    Ας συμβιβαστούμε όμως να κρίνουμε την ιδέα σας επί της ουσίας :

    1. Ήδη η ΑΠΔΠΧ και η Commission (ΕΕ) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τη σχεδιαζομένη Κάρτα και τον κίνδυνο υπερσυγκεντρώσεως και υποκλοπής τους, που ανάλογό της δεν έχει στην Ευρώπη. Είναι σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο να συγκεντρώνονται τέτοιες υπερδυνατότητες σε υπαλλήλους, όσο αδιάφθοροι και να είναι (θυμίζω το παράδειγμα υποκλοπών υψηλόβαθμων κυβερνητικών προσώπων από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα).

    2. Σε ενδεχόμενο να θεσπίσετε την Κάρτα αυτή -είτε αυτοτελώς είτε με την φημολογούμενη ένωσή της με την Φορολογική Κάρτα του Υπ.Οικ – ρωτώ : Σε περίπτωση απωλείας της ο πολίτης (αν λ.χ. τραυματιθεί σε τροχαίο και απωλέσει την κάρτα), στερείται της δικαιοπρακτικής ικανότητας, των ατομικών του δικαιωμάτων του και της κοινωνικής μέριμνας από το Κράτος μέχρι να τη αντικαταστήσει; Αυτό όμως αντιβαίνει στην ΕΣΔΑ, στο Σύνταγμα και τον ΑΚ.

    3. Δεν διευκρινίζετε αν τα στοιχεία που θα βρίσκονται επί της κάρτας θα είναι μοναδικώς εγγεγραμένα επάνω στην Κάρτα ή θα θα υπάρχει αντίγραφό τους σε αρχεία άλλων υπηρεσιών και θα είναι διασυνδεμένα; Και αν ναί σε ποιών ; Και πώς ο κάτοχος θα έχει πλήρη πρόσβαση;

    4. Η απόφασή της ΑΠΔΠΧ υπ΄ αριθ. 510/17/15.5.2000 (περί αναγραφής θρησκεύματος στις ταυτότητες) η οποία με μεγάλο ζήλο έγινε δεκτή από προκάτοχό σας, αρκείται και μόνο στο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων για να επέμβει απαγορευτικά. Στην περίπτωση της Κάρτας , ΗΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΘΗΚΕ η υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων σε άλλες χώρες από hackers επί καρτών της ίδιας εταιρείας. Αλλά και στη χώρα μας είχαμε παρόμοιο περιστατικό (ΤΟ ΒΗΜΑ 2.9.10). Επομένως , αν υπάρχει νομική συνέπεια, η απαγόρευσή της θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:

    1. Να εγκαταλειφθή από το Υπουργείο σας κάθε σκέψη για την συγκέντρωση τόσων προσωπικών δεδομένων σε ένα και μόνο ηλεκτρονικό και ραδιοελεγχόμενο έγγραφο, αλλά να παραμείνει η αστυνομική ταυτότητα ως έχει.

    2. Σε περίπτωση που αποφασίσετε αλλαγή του εντύπου με άλλο μεγαλύτερης ασφαλείας, να προστεθεί το πεδίο του θρησκεύματος, σύμφωνα με τη από 15.7.2010, διευκρίνιση της Commission (Επιτρόπου κ. Στέφαν Φίλε για το ζήτημα της απογραφής στην γειτονική Αλβανία).

    3. Να διασφαλίσετε ότι σε καμμία περίπτωση δεν θα παραβιαστεί η θρησκευτική συνείδηση αυτών που θα κληθούν να παραλάβουν το οποιοδήποτε έντυπο ταυτότητος .

    4. Τέλος, να αποδυναμώσετε τις ισχύουσες βάσεις δεδομένων με διασπορά τους στην Αρχή που είναι κάθε φορά αρμόδια για την εξυπηρέτηση του πολίτη και να μην διασυνδέονται δεδομένα πολιτών οιουδήποτε κρατικού ηλεκτρονικού αρχείου.

    Ευστρατιάδης Ιωάννης
    Δικηγόρος

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 00:53 | Αντώνης

    Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί φίλοι, αν και θα ήθελα να αναφερθώ και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, είδα οτι στους όρους χρήσεις απαγορέψατε θρησκευτικές πεποιθήσεις, οπότε θα παραμείνω καθαρά στις ίδιες πεποιθήσεις αλλά από την κοινωνική τους διάσταση που είναι η Ελευθερία του ατόμου (ελπίζω να μη λογοκριθεί αυτό).

    Αφού συνηθίσαμε λοιπόν τις κάρτες των super markets, τις κάρτες των τραπεζών, και τόσες άλλες, τώρα θα έχουμε τη Φοροκάρτα αρχικά για τις συναλλαγές μας αντί συλλογή αποδείξεων (για να συνηθίζουμε σιγά σιγά), ώστε μετά η Κάρτα του Πολίτη να μας έρθει πιο ομαλά, ως υποχρεωτική και στο τέλος να μας τσιπάρετε στο χέρι για να μην χάνουμε την Κάρτα από το πορτοφόλι μας.

    Αυτές είναι παγκόσμιες οδηγίες κοινές σε όλα τα κράτη, το γνωρίζουμε, αλλά Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ

    πρέπει να υπαρξει σεβασμός στην Αρχή της Ελευθερίας, και της προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (που μόνο ο κάθε ένας μας, για τον εαυτό του αποφασίζει τί είναι «Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο» για αυτόν – π.χ. «προσωπικό θέμα» κάποιος μπορεί να θεωρήσει τις επιλογές που κάνει στις αγορές του στο σουπερ μάρκετ – δεν μπορούμε να επιβάλουμε π.χ. οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προσωπικό, αν ένας ηλικιωμένος αγοράζει πάνες για την ακράτεια και δε θέλει να το μάθει κανένας…και λογικό είναι…γιατί να δώσει λοιπόν τη Φοροκάρτα στο ταμείο, ή την Κάρτα του πολίτη αργότερα;)

    Θα πρέπει λοιπόν, κύριε Υπουργέ:

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (κι ας ταλαιπωρούνται γραφειοκρατικά περισσότερο).

    Δεν μπορείτε εξάλλου να μας επιβάλετε υποχρεωτικά ένα σύστημα, για το οποίο και ο κοινός νους, το θεωρεί ως έργο αντίθετο με τις αρχές της ελευθερίας που έχουμε διδαχθεί.

    Όποιος έχει πρόσβαση κύριε Υπουργέ σε αυτήν την κοινή ηλεκτρονική βάση θα γνωρίζει τα πάντα για τον κάθε ένα από εμάς, (κάποια στιγμή που η βάση θα εμπλουτιστεί με πολλές πληροφορίες) που εγώ δε θέλω να ξέρει και ο λόγος είναι πολύ απλός: ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ να συνδυάσει κανείς σωστά τις πληροφορίες, χωρίς να κάνει λάθος, για να βγάλει σωστό συμπέρασμα, π.χ. ιατρικές με άλλες πληροφορίες μπορεί να οδηγούν σε λάθος εκτιμήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται και όπως μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί λάθος.
    Έτσι όλοι μας θα εξαρτιόμαστε από τους ηλεκτρονικούς συνδυασμούς των αυτόματων και όχι φίλτρων που θα γίνονται μέσα στο σύστημα για εμάς, χωρίς εμάς.
    Αφήστε την κάθε Υπηρεσία με το δικό της αρχείο και οργανώστε την ηλεκτρονικά αν θέλετε, αλλά μην τις διασυνδέσετε, παρά μόνο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μόνο να γίνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, που τώρα γίνεται το μπάχαλο, τίποτε άλλο, ή δώστε εναλλακτική λύση.

    Σε καίρια θέματα συμφωνώ να καταγράφονται κάποια πράγματα ηλεκτρονικά, για λόγους διαφάνειας, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κλπ (εκεί ναι, αλλά και πάλι ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ κύριε Υπουργέ, γιατί πώς θα διασφαλίσετε το απόρρητο σε ότι έχει σχέση με άλλα επαγγελματικά μυστικά εκτός οικονομικών; π.χ. μία εταιρεία δε θέλει (για λόγους ανταγωνισμού) να μάθει κανένας τον αποκλειστικό προμηθευτή της, που τώρα θα τον γνωρίζει όλο το Υπουργείο, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των συναλλαγών.
    Πώς θα διασφαλιστεί ο Υγιής Ανταγωνισμός Κύριε Υπουργέ;
    Θα μου πείτε έχει σχέση αυτό με την Κάρτα του πολίτη;…βέβαια έχει αφού ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ όλα εκεί θα καταλήγουν σε μια κοινή βάση, ένα νούμερο ο καθένας μας, για όλα.

    Μήπως στην προσπάθεια λοιπόν να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και να καταπολεμιστεί η διαφθορά, θα ανοίξει ένα πρωτόγνωρο κεφάλαιο «νέας διαφθοράς» που θα είναι ο χρηματισμός αυτών που θα έχουν πρόσβαση σε αυτή τη νέα ηλεκτρονική βάση πληροφοριών για λήψη οικονομικών και άλλων μυστικών πληροφοριών κλπ;
    Πώς θα το αποφύγουμε αυτό κύριε Υπουργέ;
    Δείτε πολύ σοβαρά αυτό το θέμα…διότι για να σας δώσω τις πληροφορίες μου πρέπει «να τις φυλάξετε καλά».
    Αλλιώς «πάλι» θα έχετε ελλιπείς πληροφορίες κύριε Υπουργέ.
    Μιλήστε μας για τον έλεγχο προσβασιμότητας στη βάση πληροφοριών που αφορούν την Κάρτα του Πολίτη, πείτε μας πώς θα τη διαφυλάσσετε διαρκώς 24 ώρες το 24ωρο. Τόσοι χάκερς είναι ανάμεσα μας.

    Επαναλαμβάνω λοιπόν την προηγούμενη μου ΠΡΟΤΑΣΗ:

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ – ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ – ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

    Ας ταλαιπωρούμαστε εμείς με τη γραφειοκρατία…»δε μας ενοχλεί»

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε.

    Ένας απλός Έλληνας Πολίτης

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 23:21 | Ευστάθιος Ευσταθιάδης

    Είναι πολύ καλή ιδέα και πρέπει να υλοποιηθεί σύντομα. Πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε ΑΦΜ,ΑΜΚΑ και ότι άλλους αριθμούς μητρώων κ.λ.π διαθέτει ο πολίτης, ώστε να εξυπηρετείτε στις συναλλαγές με το δημόσιο, ομάδα αίματος και φυσικά να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.Να είναι δηλαδή ένα πολυεργαλείο. Βρισκόμαστε στον 21 αιώνα και πρέπει να ακολουθούμε έστω και εξ αποστάσεως τις προηγμένες χώρες.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 23:29 | Αλέξανδρος

    Η αρχική σχεδίαση της κάρτας του Πολίτη προβλέπει την ενσωμάτωση μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας, το οποίο δε θα είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό, που θα επιτρέπει την παρακολούθηση του κατόχου σε πραγματικό χρόνο. Οποιοσδήποτε, και όχι μόνο η αρμόδια αρχή, θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για πολλά στοιχεία ενός ατόμου γρήγορα και με ακρίβεια.Δε θα ήθελα να αισθάνομαι τόσο στενά ‘μαρκαρισμένος’. Δε θα ήθελα να αισθάνομαι ότι συνεχώς μπορεί να παρακολουθεί κάποιος τις κινήσεις μου.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 22:01 | kotas kokorikos

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    1)ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
    2)ΤΟ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ
    3)ΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    4)ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ(ΑΓΓΛΙΑ,ΡΟΥΜΑΝΙΑ κτλ)

    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:ΕΦΟΣΟΝ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ

    ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 22:41 | Χριστόφορος

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    διαβάζοντας τις προτάσεις σας σχετικά με την επικείμενη Κάρτα του Πολίτη, επιτρέψτε μου να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου για τον σκοπό της και την χρήση της. Το μόνο όφελος που βλέπω για τον πολίτη είναι η γρηγορότερη εξυπηρέτηση στις συναλλαγές του με το κράτος, ενώ παράλληλα ξεπροβάλλουν χιλιάδες ερωτηματικά, προβλήματα και μεγαλύτερα μειονεκτήματά της.
    Απαριθμώντας τα ένα προς ένα το πρώτο και κυριότερο είναι το γεγονός ότι 2 χώρες πιο ανεπτυγμένες οικονομικά και τεχνολογικά από εμάς αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της. Η μεν Αγγλία προσέφυγε στην κατάργησή της (αρκέστηκαν μόλις 10.000 υπογραφές από τους 60.000.000 κατοίκους της), ενώ η Γερμανία είναι στα πρόθυρα της κατάργησής της αφού σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ομάδα «hackers» κατάφερε να «ξεκλειδώσει» όλους τους κωδικούς ασφαλείας και να παραποιήσει όποιο δεδομένο ήθελε. Ενημερωτικά, στην χώρα μας ήδη συγκεντρώθηκαν 40.000 υπογραφές άρνησης παραλαβής της.
    Δεύτερο αντικρουόμενο επιχείρημα στην εφαρμογή της είναι η σύνδεσή της με το Σφράγισμα του Αντίχριστου στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, θέμα που δεν πρέπει να αγνοηθεί καθώς ως γνωστόν στην χώρα μας το 97% των κατοίκων βαπτίστηκαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ για την χρήση της αρνητικά έχουν τοποθετηθεί αρκετοί κληρικοί και μοναχοί μεταξύ αυτών και ο Γέροντας Παίσιος.
    Τρίτον, τίθενται ζητήματα παραβίασης απόρρητων προσωπικών δεδομένων και προσωπικής ελευθερίας καθώς κανένα ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει αποδειχθεί απροσπέλαστο και στην ίδια κάρτα ενοποιούνται πολλά διαφορετικά στοιχεία (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ιατρικό ιστορικό, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και τραπεζικά απόρρητα).
    Τέταρτον, πουθενά δεν έχετε αναφέρει το ακριβές συνολικό κόστος οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων σχεδιασμού, εγκατάστασης και υλοποίησής της και το ποσοστό κάλυψής του από ξένους και εγχώριους φορείς. Θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την συγκυρία της εφαρμογής της εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον κόσμο και ειδικά την ήδη επιβαρημένη ελληνική οικονομία με δυσβάστακτα χρέη.
    Πέμπτον, προ 2 μηνών τρεις συμπατριώτες μας που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, διαγράφηκαν από το Σώμα αρνούμενοι να δώσουν τα στοιχεία τους για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Πιστεύω ότι στην χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία θα έπρεπε τουλάχιστον να προβλέπονται τέτοιου είδους περιπτώσεις και να επιτρέπεται στον καθένα να έχει θρησκευτική και ατομική ελευθερία και όχι να γίνονται ενέργειες που παραπέμπουν στους Διωγμούς των Χριστιανών.
    Τέλος, όλοι οι πολίτες περιμένουμε με αγωνία την οριστική και επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας σχετικά με την παραλαβή ή μη αυτής της Κάρτας και θα δράσουμε αναλόγως.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 21:07 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΑΣΑΚΑΛΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ :
    – ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΟΡΑΤΗ ΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ) ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΑΠΑΝΗ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΕΝΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΝΕΙ ΑΔΙΑΘΕΤΟ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΙΨΟΥΝ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
    – ΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΜΕΣΩ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΔΙΑΦΑΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΥΤΟ ΕΡΓΟ. ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΙΣ SIEMENS, ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ?
    – Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ?
    -ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ. ΑΝΑΦΕΡΩ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ HAKERS ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ?
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΚΡΥΓΟΡΩ ΘΕΩΡΩ ΑΚΑΙΡΗ, ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΥΠΟΠΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ. ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΑ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 20:37 | Θεολογία

    Έχοντας επιφυλάξεις ως προς:
    -Την πιθανή μη προστασία των προσωπικών στοιχείων με τη διάχυση αυτών και την υποκλοπή από τρίτους
    -την πρόσβαση τρίτων και πιθανόν την κακόβουλη αλλοίωση διαφόρων πληροφοριών που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα
    -την πιθανή παραβίαση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των πληροφοριών (δε γνωρίζω ποιος, πότε, και με ποιο τρόπο γνωρίζει στοιχεία της προσωπικότητάς μου)
    -την πολιδιάστατη κατηγοριοποίηση των πολιτών (οικονομική, κοινωνική κτλ)
    -την κατάργηση του σχετικού νόμου από το Αγγλικό Κοινοβούλιο και
    -την αριθμοποίηση της ανθρώπινης οντότητας
    είμαι εξαιρετικά επιφυλακτική και σοβαρά προβληματισμένη για το αν θα πρέπει να γίνει χρήση αυτής της κάρτας, η οποία εν πρώτοις προσφέρει πολλές ευκολίες, ωστόσο εγκυμώνει σοβαρούς κινδύνους για τη διαφύλαξη της προσωπικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας του κατόχου.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 20:41 | Β. Σ.

    Καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μία ακαθόριστα γραμμένη διαβούλευση. Πέρα από βερμπαλισμούς (μετά-ΚΕΠ εποχή κτλ.) και γενικότητες δεν αναφέρεται τίποτα για το περιεχόμενό της, ούτε για το ποιοί θα έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία της. Όσο για την ειδική διαβούλευση που θα γίνει μετά με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κανείς δεν με πείθει για την ανεξαρτησία οιασδήποτε Αρχής, όταν μάλιστα πρόκειται να κριθούν ζητήματα τόσο ευαίσθητα και να ληφθούν αποφάσεις κατά το δοκούν. Μερικές παρατηρήσεις επιπλέον των ως άνω αναφερομένων:
    1. Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη ασφάλεια των ψηφιακών δεδομένων. Υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα διάβρωσης και αλλοίωσης των δεδομένων. Κάθε σύστημα σπάει!!!
    2. Γιατί τόση βιασύνη; Δεν έχει εφαρμοσθεί στις περισσότερες χώρες. Ας το δοκιμάσουν οι άλλοι πρώτα κάποια χρόνια και μετά το συζητούμε. Εδώ έχουμε καίρια ζητήματα να αντιμετωπίσουμε, σημαντικά για την επιβίωση του τόπου
    3. Γιατί σε κάποιους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας που αρνήθηκαν να την παραλάβουν έγινε απόλυση ή καθυστέρηση καταβολής μισθών; Με την κάρτα αλλάζει η ταυτότητα ενός ανθρώπου; Η προσωπικότητά του; Υποτίθεται ότι είναι απλά ένα άλλο μέσο. Καλλίτερο όπως ευαγγελίζεσθε. Ή μήπως αυτές οι απολύσεις ήταν ψέματα;
    4. Γιατί να είναι υποχρεωτική η παραλαβή της από όλους τους πολίτες; Αλλάζει η ταυτότητα ενός πολίτη αν την παραλάβει ή αν δεν την παραλάβει; Είτε έχει συμβατική αστυνομική ταυτότητα, είτε όχι, αλλάζει το πρόσωπο κάποιου; Και πιστωτικές κάρτες υπάρχουν και ένα σωρό κάρτες, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να τις έχει κάποιος. Προς τι αυτή η υποχρέωση; Ας την παραλάβει μόνο εκείνος που είναι πιο εξοικειωμένος με την τεχνολογία ή όποιος στην τελική πιστεύει ότι εξυπηρετείται καλλίτερα ηλεκτρονικά από το να πάει ο ίδιος σε μία υπηρεσία, ‘όπως άλλωστε και τώρα γίνεται για πολλά ζητήματα.
    5. ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ, ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Κ.Α. ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ, ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ, ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΦΑΚΕΛΩΜΑ.
    ΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΡΤΑ
    ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΩΤΑ!!!

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 19:27 | Θεοδοσία Παπαχρήστου

    Σήμερα οι διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ανεξάρτητες αρχές του ελληνικού κράτους συντάσσουν πρωτόκολλα και θεσμοθετούν για την προάσπιση και την υπεράσπιση των προσωπικών δεδομένων. Πώς μπορώ να παραλάβω μια κάρτα στην οποία δεν μπορώ να ελένξω ποιες πληροφορίες καταχωρούνται; Πώς μπορώ να παραλάβω μια κάρτα στην οποία δεν μπορώ να ελένξω ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση, αφού το απόρρητο και το άβατο στον ηλεκτρονικό κυβερνοχώρο έχει πλέον καταργηθεί;
    Σήμερα παγκοσμίως γίνονται αγώνες για την ελευθερία, τη αυτοδιάθεση ατόμων και λαών και τη διαφάνεια. Πώς μπορώ να παραλάβω μια κάρτα στην οποία χωρίς τη θέλησή μου μπορούν να καταχωρησθούν είτε σε επίπεδο λογισμικού είτε στην επιφάνειά της με γραμμικά και γραφικά στοιχεία, που δεν γνωρίζω που αντιστοιχούν.

    Παπαχρήστου Θεοδοσία, Φιλόλογος

  • Θεωρώ απαραίτητο να γνωρίζει ο κάτοχος ποια ακριβώς στοιχεία του θα περιέχονται στην κάρτα, και το ποιος ακριβώς θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Για κάθε αλλαγή στοιχείων απαραίτητη είναι η ενημέρωση και συναίνεση του κατόχου.

    Να υπάρχει κωδικός πρόσβασης τον οποίο θα γνωρίζει και ο κάτοχος, και ο οποίος θα μπλοκάρει την κάρτα μετά από τρις αποτυχημένες προσπάθειες πρόσβασης σε αυτή, κατά το πρότυπα του internet banking. Χωρίς την χρήση του κωδικού αυτού να είναι αδύνατη η πρόσβαση στα στοιχεία που περιέχει η κάρτα. Η ενημέρωση της κάρτας με νέα στοιχεία να είναι δυνατή από το διαδίκτυο.

    Είναι πολύ απλό και θα καταρρίψει ένα ακρογωνιαίο επιχείρημα από τους πολέμιους της κάρτας, π.χ. ( της εκκλησίας ), το να χρησιμοποιηθεί ένας άλλος οποιοσδήποτε αριθμός, π.χ. 888, πλην του γνωστού που τόσο θόρυβο καλώς ή κακώς δημιουργεί.

    Με εκτίμηση,

    Δ. Αρζόγλου.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 18:01 | Avvilord

    Η προτεινόμενη εισαγωγή της καρτας του πολίτη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταράκωση της ανθρώπινης ελευθερίας και των ανθρωπίνων διακιωμάτων.Ο άνθρωπος έχει αναφέρετο δικαίωμα να έχει προσωπικά δεδομένα.
    Επίσης καμία προστασία δεν μπορεί ποτέ να διασφαλιστεί ότι τα προσωπικά του δεδομένα δεν θα γίνουν έρμαιο διαφόρων οργανισμών, κρατών, τοιχωδιωκτών κτλ.Άλλωστε ακόμα και πανίσχυρα κράτη πέφτουν θύματα παραβίασης «προσωπικών διπλωματικών δεδομένων τους» (βλέπε Wikileaks, ΗΠΑ). Πως μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι τα προσωπικά δεδομένα μας θα είναι ασφαλή; Απλώς δεν μπορείτε!
    Επιπλέον δεν υπάρχει κάποιος εμφανής και σοβαρός λόγος χρησιμότητας του μέτρου. ακόμη και το θέμα της φοροδιαφυγής μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιό απλά μέσα όπως τη διακτυακή διασύνδεση των υπηρεσιών, τους ελέγχους και την αμεσότερη απόδοση της δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να καταλάβώ τί σχέση έχουν ιατρικά, πολιτικά ή και θρησκευτικά δεδομένα με το αν κάποιος φοροδιαφεύγει ή όχι;
    Συνεπώς με όλα τα παραπάνω διαφωνώ κάθετα με την προτεινόμενη κάρτα και δεν θα τη χρησιμοποιήσω. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.

  • Η κάρτα φαντάζει ως κάτι θετικό. Σκοπός της πρέπει να είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με το Δημόσιο, ώστε να μη χρειάζεται να φέρει μαζί του όλα εκείνα τα προσωπικής απόδοσης πιστοποιητικά που κατά καιρούς ζητούνται. Ωστόσο, πρέπει να τεθεί μία αυστηρή απαγόρευση για τη χρήση της κάρτας από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή άλλες. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται (συνήθως το ΑΦΜ -ανάλογα- κι ίσως βασικά στοιχεία ταυτότητας).

    Πώς θα διασφαλιστεί η μη απεικόνιση δεδομένων που εμείς δεν επιθυμούμε να αναφανούν; Ήδη έχουμε τόσες καταγγελίες για παράνομες -σε ώρες κοινής ησυχίας- τηλεφωνικές επαφές ενοχλήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών ως επιθετικές διαφημίσεις.

    Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι και η απόκρυψη στο κείμενο διαβούλευσης οι εθνικές και διεθνείς διατάξεις που στηρίζουν-προστατεύουν προσωπικά δεδομένα (αναλυτικά για τους μη νομικούς καθώς και των διεθνών συμβάσεων). Δε θα ήταν καλό να αναγράφονται οι διατάξεις αυτές ή έστω με ένα link; Δηλαδή ο φόβος όλος είναι απλά ο γραμμικός κώδικας;

    Ποιος ο προϋπολογισμός αυτής της επένδυσης; Ποιος θα οριστεί διαχειριστής; Πόσα προεδρικά διατάγματα -οπότε θα αλλάζει μορφή ο νόμος κατά το δοκούν- θα προβλέπονται για την εφαρμογή του νόμου;

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 18:13 | Μαρία Γ.

    Αρχικά θα ήθελα να σημείωσω πως η υποχρεωτική χρήση της κάρτας ως απαραίτητης προυπόθεσης για την άσκηση πλήθους συνταγματικών δικαιωμάτων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος για την υποχρέωση της Πολιτείας στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, όπως εξειδικεύεται ως φυσικό πρόσωπο από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 34,57- 59 ΑΚ).

    Επίσης στον χάρτη θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο άρθρο 10, παράγραφος 2 αναγνωρίζεται το δικαίωμα αντίρρησης συνειδήσεως του ανθρώπου. Αυτό για όσους αρνούνται να την παραλάβουν λόγω θρησκευτίκων αντιλήψεων.

    Λογικά αφού σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 του συντάγματος το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η δημοκρατία πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας πως οι περισσότεροι Έλληνες αρνούνται την κάρτα του πολίτη. Αν στη διαβούλευση οι περισσότεροι είναι κατά της κάρτας θα εφαρμόσετε το μέτρο? Θα πρότεινα λοιπόν να μην είναι υποχρεώτικη για όσους την αρνούνται έτσι ώστε να αποφύγετε τις εντάσεις και τα προβλήματα.

    Θα ήθελα να καταγγείλω κάποια σχόλια μέσα στη διαβούλευση (χωρίς να αναφερθώ συγκεκριμένα σε κάποια πρόσωπα θέλοντας να απογύγω τις προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους χρήστες) που περιέχουν και υποκινούν μισαλλοδοξία σε διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Εφόσον σύμφωνα με το άρθρο 3 η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους και μιας και οι περισσότεροι στην Ελλάδα είναι χριστιανοί πρέπει να ακουστεί και η άποψη της εκκλησίας, είτε το θέλουν είτε όχι. Άρα και για τους ορθοδόξους που αρνούνται να παραλάβουν την κάρτα οφείλετε να έχετε μια εναλλακτική λύση.

    Εγώ προσωπικά είμαι αντίθετη με την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη λόγω ηθικών πεποιθήσεων, επειδή πιστεύω πως θα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα του ανθρώπου και ακόμη επειδή θεωρώ πως θα κοστίσει πάρα πολλά χρήματα στο κράτος.
    Με τιμή
    Μ.Γ.
    φοιτήτρια νομικής

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 16:08 | pdionisios

    Σε μία εποχή όπου με την σημερινή τεχνογνωσία μπορούν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των προθυπουργών. Να γνωστοποιούνται παγκοσμίως στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α. ποιος είναι αυτός ο ασφαλής μηχανισμός που θα προστατεύσει την διαρροή των προσωπικών μας στοιχείων και πληροφοριών στον κυβερνοχώρο και οπουδήποτε ?Μήπως τελικά θέλοντας να λύσουμε ένα πρόβλημα(με την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας του πολίτη) δημιουργήσουμε παράλληλα χιλιάδες?

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 14:47 | Γιώργος

    Ερωτήσεις:

    1.Το πλινθίο (τσιπάκι) της «Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» θα λειτουργεί εξ επαφής (contact) ή εξ αποστάσεως (contactless);
    Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα και το υπουργείο δεν μας δίνει αυτή την πληροφορία. Πώς λοιπόν να τοποθετηθούμε;
    Κάθε τσιπ είναι ένας κινητός φάκελος και το απορρίπτουμε ως μέσο καταγραφής και…. συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Αλλά το τσιπ που λειτουργεί εξ αποστάσεως είναι τσιπ ραδιοσυχνοτήτων και γι’ αυτό επί πλέον είναι και καταδότης, αφού ο φορέας της κάρτας που το περιέχει μπορεί ανά πάσα στιγμή, με την ένταξη του συστήματος των καρτών σε κάποιο υπέργειο και επίγειο δορυφορικό σύστημα, λ.χ. το Ε¬c¬h¬e¬l¬on ή το “Γαλιλαίος”, να εντοπιστεί πάραυτα.
    Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη τσιπ λειτουργεί εξ αποστάσεως. Εάν στην ελληνική κάρτα το τσιπ είναι εξ επαφής, μετά από πόσες αναβαθμίσεις σχεδιάζεται να γίνει εξ αποστάσεως για να μοιάζει με την Γερμανική;

    2. Πιστεύει, αλήθεια, το Υπουργείο ότι υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα πλινθίο (τσιπάκι) είτε αυτό λειτουργεί εξ επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ αποστάσεως (contactless);
    Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη «με το καλημέρα» αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας. Το αποκορύφωμα ήταν, ὅταν τὸν περασμένο Σεπτέμβριο, χάκερ τῆς γερμανικῆς κολεκτίβας τῶν χάκερς Chaos Computer Clab (CCC) ἔκαναν σὲ ζωντανὴ τηλεοπτικὴ μετάδοση χρησιμοποιώντας βασικὰ προγράμματα spyware, μία μᾶλλον εὔκολη ἐπίδειξη τοῦ πόσο εὔκολα τὸ περιεχόμενο τοῦ ἐνσωματωμένου μικροτσὶπ μπορεῖ νὰ παραβιαστεῖ καὶ συνεπῶς νὰ ἀλλοιωθοῦν τὰ στοιχεῖα τοῦ κατόχου ταυτότητας. Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία;

    3. Τὴν ἴδια ὥρα, τὰ μηχανήματα ποὺ διαθέτει ἡ Ἑλληνικὴ Ἀστυνομία, παράγουν ὄντως ἀπαραχάρακτα δημόσια ἔγγραφα, ὅπως τὰ νέα διπλώματα ὁδηγήσεως χωρὶς νὰ χρειάζεται τὸ μικροτσίπ. Στὸ περιοδικὸ «Auto Bild», ποὺ ἀσχολεῖται μὲ τὸν χῶρο τοῦ αὐτοκινήτου, διαβάσαμε στὸ τεῦχος 71, ἡμερομηνία 06/02/2009, σὲ ρεπορτὰζ μὲ τίτλο «Στὰ ἄδυτα τῆς ΕΛΑΣ – Ἡ διαδικασία ἐκτύπωσης τῶν νέων ἀδειῶν ὁδήγησης»: «Τὰ ὑπερσύγχρονα μηχανήματα (σ.σ. μέσῳ τῶν ὁποίων ἐκτυπώνονται οἱ νέες ἄδειες) κατασκευάζονται στὴν Ἰαπωνία ἀπὸ τὴν Ἑταιρεία Toppan. Ἔχουν χαρακτηριστεῖ ἀπόρρητα καὶ δὲν πωλοῦνται σὲ ἰδιῶτες, παρὰ μόνο σὲ κυβερνήσεις». Στὴ συνέχεια, λέγει ὁ ἐπικεφαλῆς τῆς Διευθύνσεως Διαβατηρίων, ὅπου ἐκδίδονται καὶ οἱ νέες ἄδειες ὁδήγησης, σὲ μέγεθος πιστωτικῆς κάρτας:
    «Εἰδικὰ οἱ δικλεῖδες ἀσφαλείας πάνω στὴν εἰδικὴ μεμβράνη ἔχουν καταστήσει ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ. Σὲ ὅσες ἀπόπειρες ἔγιναν, ἦταν τόσο χονδροειδὴς ἡ παραποίηση, ποὺ θὰ πρέπει νὰ κάνει κανεὶς μεγάλη προσπάθεια, γιὰ νὰ μὴν τὴν διαπιστώσει.
    – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ἔχει γίνει μεγάλη κουβέντα σχετικὰ μὲ τὴν ὕπαρξη ἢ ὄχι μικροτσὶπ πάνω στὶς ἄδειες ὁδήγησης.
    – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ: Στὴν παροῦσα φάση ἀποφασίστηκε ἀπὸ τὸ ἁρμόδιο Ὑπουργεῖο Μεταφορῶν νὰ προχωρήσει ἡ ἔκδοση ἄδειας χωρὶς τὴν τοποθέτηση μικροτσίπ. Δὲν ἔχουν ἀποφασιστεῖ ἀκόμη ποιά θὰ εἶναι τὰ χαρακτηριστικὰ ποὺ θὰ φέρει ἀλλὰ καὶ οἱ τεχνικὲς προδιαγραφές του. Δὲν ὑπάρχει οὔτε bar code, οὔτε κάποια ἄλλα μέτρα ἀσφαλείας».
    Καλῶς λοιπόν, δὲν μπῆκε μικροτσὶπ στὶς νέες ἄδειες ὁδήγησης. Διότι δὲν χρειάζεται, ἐπειδὴ διαθέτουν τόσο προηγμένα χαρακτηριστικὰ ἀσφαλείας, χωρὶς μικροτσίπ, χωρὶς bar code, ὅπως ὁμολογεῖ ὁ ἁρμόδιος διευθυντὴς τῆς Ἀστυνομίας, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ καθίσταται ἀδύνατη ἡ πλαστογράφησή τους. Τότε, ποιά ἡ ἀναγκαιότητα γιὰ μικροτσίπ; Ἕνα ἁπλὸ κομμάτι πλαστικὸ μὲ ὅλες τὶς δικλεῖδες ἀσφαλεῖες καὶ τὰ στοιχεῖα μας ἐπάνω εἶναι ἐπαρκὲς γιὰ τὴν ταυτοποίησή μας, χωρὶς φυσικὰ κανένα μικροτσίπ.

    4. Για όσες «Κάρτες (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει; Ειδικά, βεβαίως, στην περίπτωση που φέρουν εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων;
    Το ρωτάμε αυτό γιατί για τα σκυλιά που φέρουν «εμφυτευμένο» στο δέρμα τους το εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, η σχετική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, χρησιμοποιείται και μάλιστα μπορεί κανείς να την «κατεβάσει» δωρεάν στο κινητό του

    5. Η κάρτα Πολίτη θα συνδέεται με ένα (μοναδικό για κάθε πολίτη) κωδικό αριθμό πιστοποίησης-αναγνώρισης; Πώς θα σχηματίζεται ο αριθμός αυτός;

    6. Για τα νομικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι κάρτες από την στιγμή που διαθέτουν είτε εξ επαφής (contact) ή πολύ περισσότερο εξ αποστάσεως (contactless) πλινθίο και περιέχουν βιομετρικά δεδομένα , επικαλούμαι την ομιλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σε συνέδριο για τις ηθικές επιπτώσεις από την χρήση των βιομετρικών δεδομένων.
    Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά: «Τα βιομετρικά δεδομένα έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από τα γνωστά μας δακτυλικά αποτυπώματα ή τα στοιχεία που αποθηκεύονται στα μικροτσίπ των σύγχρονων διαβατηρίων. Πλέον μιλάμε για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια την ψυχοσωματική μας κατάσταση και τα συναισθήματά μας, συσχετίζοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις διακυμάνσεις της φωνής, την θερμοκρασία του σώματος και τις απεικονίσεις της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο της ασφάλειας – όπου μετά την «11η Σεπτεμβρίου» το κοινό έχει κάνει παραχωρήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας – αλλά και για καθημερινή χρήση από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες… “
    Τα λάβατε υπόψη σας τα ανωτέρω;
    Δεν είμαστε κατά της χρήσεως της πληροφρικής και της τεχνολογικής προόδου. Την παράχρησή της φοβούμεθα από διεφθαρμένους ανθρώπους.
    Η κάρτα πολίτη με τσιπ είναι η θύρα για την είσοδο σε ένα πεδίο (σύστημα) ηλεκτρονικής συλλογής και διασταυρώσεως κάθε είδους πληροφοριών με δυνατότητα τοπικής παρακολουθήσεως. Οι δυνατότητες του πεδίου αυτού στα χέρια ενός τυράννου είναι εφιαλτικές.
    Γι’ αυτό ζητούμε να μην ανοίξετε αυτή τη θύρα.

    7. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 14:21 | Σωτήριος Τζαλέας, θεολόγος

    Κύριε Υπουργέ,
    Έχω την αίσθηση πως η «κάρτα του πολίτη» αν και μπορεί να φέρει πολλές διευκολύνσεις δεν θα μπορέσει να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη και περιορίζει την ελευθερία αρκετά. Ο φόβος μου όμως είναι, ότι αυτή η εφαρμογή της καρτας θα φτάσει σε λίγο καιρό να είναι υποχρεωτική για όλους και αυτό αν δεν θα είναι καταπάτηση της ελευθερίας μας «και έστε η δευτέρα πλάνη χείρων της πρώτης».

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 13:21 | Θεοφάνης

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ένα ιδανικό σύστημα ελέγχου και ασφάλειας του κάθε πολίτη, μια ενέργεια εκσυχρονισμού του κρατικού μηχανισμού.Ηρθε πια ο καιρος η Ελλάδα να πάει λιγο πιο μπροστά,να αφήσει πίσω της την παλια ΄΄κακή΄΄ Ελλάδα, ολα ωραία και κατανοητα, ΑΛΛΑ γιατι τώρα εν μέσω κρίσης; Γιατι τώρα που είμαστε αδύναμοι; Ποτέ άλλοτε δεν έγινε τοσο έντονη προσπάθεια καταγραφής προσωπικών δεδομενων στην ιστορία όπως σήμερα.Στις υπολοιπες ευρωπαικες χώρες δεν έχουν τέτοιο μαζικό συστημα καταγραφής(όπως λένε μερικοί), γιατί ξεκινούν απο την Ελλάδα; Απαντούν ΄΄για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα και να μάθουμε ποιοι φταίνε για την κατασταση της χώρας΄΄. Κύριοι σε μια κρίση, είτε αυτη λέγεται πόλεμος, επανάσταση,πτώχευση, ευθύνες δίνονται μετά την κρίση και εμείς είμαστε ακόμα μέσα στην κρίση.Οτι κι αν κάνουμε σήμερα θα είναι κατι πρόχειρο και θα έχει επιπτώσεις για το μέλλον.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 12:20 | Κωνσταντίνος

    Η Κάρτα του Πολίτη έχει θεωρητικά μόνο καλά στοιχεία. Στην πράξη είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε βάρος του πολίτη με πολλούς τρόπους όπως μπορώ να δείξω με τα ακόλουθα παραδείγματα.

    Στην Ελλάδα θεωρητικά έχουμε Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Στην πράξη αυτό το σύστημα Δημόσιας Δωρεάν Υγείας δε λειτουργεί. Όποιος εμπλέκεται μαζί του αγανακτεί (βλ. ΙΚΑ), στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα ή πληρώνει φακελάκι, χάνονται χρήματα απ’ το κράτος σε προμήθειες (βλ. Νοσοκομεία), κλπ.
    Σκεφτείτε πολύ καλά σε ποιόν τόπο, με ποιούς ανθρώπους και ποιούς πολιτικούς πάτε να εφαρμόσετε μια θεωρητικά καλή ιδέα.

    Στην Ελλάδα έχουμε ένα σύστημα Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας για όλους. Στην πράξη αυτό το σύστημα δε λειτουργεί. Ο μαθητής απ’ το σχολείο δε μπορούμε να πούμε ότι βγαίνει μορφωμένος, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για κάποιο αποτέλεσμα στρέφονται σε ιδιωτικό και παρακρατικό τομέα που λέγεται φροντιστήρια/ιδιαίτερα και τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε μέσα παράτασης σπουδών άρα μείωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας που όμως πάλι είναι σε βάρος κάποιων πολιτών που λέγονται γονείς.

    Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οποιοδήποτε καλό θεωρητικό εγχείρημα θα στραφεί σε βάρος του πολίτη (έστω των περισσοτέρων) όταν πάει να εφαρμοστεί στην πράξη σε ένα τόπο με πολίτες και πολιτικούς που βλέπουν το κράτος οι μεν σαν εχθρό και οι δε σαν μέσο πλουτισμού και εξουσίας.

    Συνοψίζοντας θα πρότεινα να εγκαταλειφθεί η ιδέα και να μπει σε ένα ορίζοντα εικοσαετίας όπου:
    1. Δε θα υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων που,
    2. Θα έχει πάρει μια δομή και μια ισορροπία το μέσον αυτό που λέγεται ινερνετ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές και θα ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτές οι κάρτες δε μπορούν να παραβιάζονται και
    3. Όλα αυτά τα χρόνια θα γίνεται δουλειά στις ήδη υπάρχουσες δομές ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος.
    Ευχαριστώ.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 11:10 | Κωνσταντίνα

    Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο της έκδοσης της συγκεκριμένης κάρτας.
    είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη και αρνούμαι να παραλάβω τη συγκεκριμένη κάρτα. εκτός των άλλων τίποτα δεν θα είναι ασφαλές. η χρήση της θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι προαιρετική.
    Θα καταπατηθεί κάθε προσωπική μας ελευθερία. θα ελέγχονται τα πάντα. διαφωνώ κάθετα στην έκδοσή της και ακόμα περισσότερο στην παραλαβή της.

  • Κάρτα Συναλλαγών ή Κάρτα του Πολίτη και Δημιουργία Φορολογικής – Πολιτικής Ταυτότητας.

    Η κάρτα ηλεκτρονικών συναλλαγών (ή κάρτα πολίτη), όπως έχει διευκρινίσει η ΓΓΠΣ, θα έχει ένα μόνο αριθμό επ’ αυτής, η αντιστοίχιση του οποίου με το φυσικό (ή νομικό) πρόσωπο θα γίνεται κεντρικά.

    Επειδή κατά την ισχύουσα πρακτική χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ζητείται, από πολλούς εμπόρους, επίδειξη ταυτότητος για ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη/χρήστη της κάρτας και επειδή κατά την χρήση της κάρτας συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να ζητείται παρόμοια ταυτοποίηση, θα είναι καλλίτερα αν η κάρτα συναλλαγών ενσωματωθεί με την αστυνομική ταυτότητα, σε μία μόνο κάρτα.

    Τούτο θα εμπεριέχει και το «ψυχολογικό» πλεονέκτημα, ότι η κάρτα ηλεκτρονικών συναλλαγών θα φέρεται, θα χρησιμοποιείται και θα φυλάσσεται πολύ καλλίτερα, αν είναι και πολιτική ταυτότητα, συγχρόνως.

    Μπορεί να είναι ειδική κάρτα κατά τα πρότυπα της πιστωτικής (με μαγνητική ταινία ή microchip), με φωτογραφία, όνομα, διεύθυνση και το ΑΦΜ του κατόχου. Καλλίτερα να είναι βελτιωμένη έκδοση του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, με πρόσθετα στοιχεία και χαρακτηριστικά.

    Σε κάθε ΑΦΜ θα αντιστοιχεί μία κάρτα, δηλαδή πολιτική – φορολογική ταυτότητα και ένα φυσικό πρόσωπο – ή εκπρόσωπος νομικού προσώπου, που θα έχει δικαίωμα χρήσης αυτής. Όλες οι δαπάνες, πάνω από συγκεκριμένο ποσό, θα εκτελούνται, με την χρήση της ταυτότητας αυτής.

    Μπορεί να έχει ένα ή δύο αριθμούς. Ο ένας που θα αποδίδεται κατά την γέννηση του κάθε παιδιού κατά την έκδοση ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως δηλαδή και θα είναι της μορφής ημέρα/μήνας/έτος/…/…, (όπως ο ΑΜΚΑ επί παραδείγματι) και ο άλλος, ο ΑΦΜ.

    Λόγω της μοναδικότητας του κάθε ΑΜΚΑ και αντιστοίχισής του με ένα μόνο πολίτη, ο ΑΦΜ, ο αριθμός ταυτότητας που υφίσταται σήμερα και ο ισχύον ΑΜΚΑ θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα αριθμό, που θα συνοδεύει κάθε πολίτη από την γέννηση μέχρι τον θάνατό του.

    Ολα τα δεδομένα από την χρήση της κάρτας σε αγορές θα μεταφέροντα, μέσω νέων ταμειακών μηχανών – αν πρόκειται για οικονομικές συναλλαγές – σε κεντρικά υπολογιστικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

    Σε περίπτωση διοικητικών συναλλαγών μεταξύ κράτους και πολιτών θα συνδέονται με υπολογιστικά συστήματα διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης κ.λπ), για διεξαγωγή ελέγχων και διασταυρώσεων, με χρήση συστημάτων ΒΡΜ (Business Process Management).

    Σε κάθε κάρτα θα αντιστοιχεί ηλεκτρονικός ή ηλεκτρονικοί φάκελλοι, οι οποίοι, κατά την χρήση τους, θα ενημερώνονται για τις συναλλαγές μεταξύ κράτους και πολιτων και θα παρέχουν, σε κάθε κρατική υπηρεσία, τις αναγκαίες πληροφορίες και δυνατότητα ελέγχου επί των καταγεγραμμένων συναλλαγών.

  • 10 Δεκεμβρίου 2010, 09:34 | Ανθή Παμπούκη

    Ως υπάλληλος Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά και ως διοικούμενος πολίτης είμαι 100% υπέρ της κάρτας. Το άλμα στο θέμα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, αλλά και της ταχύτητας διεκπεραίωσης θα είναι τεράστιο. Είναι σαν να συγκρίνουμε τα walkman με μπαταρίες και κασετούλα, που είχαμε στην εποχή μου με τα i-pod.
    Τα διάφορα περί θρησκείας δεν έχουν καμία δουλειά και τέλος πάντων δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο θρησκόληπτοι ή έστω θρησκευόμενοι. Γιατί πρέπει να σεβαστούμε μόνο αυτούς που έχουν τέτοιο θέμα με τη θρησκεία;
    Τέλος, για να μην μακρηγορώ, αν και μπορεί να έχει ήδη προταθεί (δεν διάβασα και όλα τα σχόλια) προτείνω να υπάρχει η δυνατότητα, για όποιον το επιθυμεί, της φόρτωσης χρηματικού ποσού στην κάρτα, για να μπορούν να γίνονται πληρωμές παραβόλων, μεγαροσήμων και κάθε είδους χαρτοσήμων. Οι πληρωμές λογαριασμός δε νομίζω ότι χρειάζονται, για τον απλό λόγο ότι ήδη γίνονται μέσω κάρτας κατά κόρον ή μέσω e-banking.
    Νομίζω ότι εμείς οι υπάλληλοι των ΚΕΠ που πασχίζουμε καθημερινά να ταρακουνήσουμε το κοιμισμένο δημόσιο και τους υπαλλήλους 25ετίας, που δεν ξέρουν «πώς ανοίγει αυτό το μηχάνημα;» (βλ. pc), πρέπει να εισακουστούμε.
    Ευχαριστώ όσους έκαναν τον κόπο να με διαβάσουν.
    Ανθή Παμπούκη
    Υπάλληλος ΠΕ Διεκπεραίωσης Πολιτών
    ΚΕΠ Δήμου Ακράτας

  • ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ Ή ΓΙΑ ΚΑΚΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΥΛΟΓΩΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΦΟΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΗΣ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΙΧΝΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ.ΕΝΩ ΕΑΝ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 19:35 | Μιχαήλ Παπαδόπουλος

    Απαντώντας στην @Δέσποινα Αλεξιάδου, σέβομαι το γεγονός ότι δεν γνωρίζει καμία άλλη χώρα στην οποία να εκδίδονται παρόμοιες κάρτες, το αποδίδω όμως στο ότι αγνοεί την πραγματικότητα. Παρόμοιες ηλεκτρονικές (στην ουσία, machine readable) κάρτες έχουν οι περισσότερες ευρωπαικές χώρες, ενδεικτικά αναφέρω τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταψήφισε καμία παρόμοια πρόταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν γενικά δελτίο ταυτότητας και γι’αυτό οι περισσότεροι αναγκάζονται να εκδίδουν διαβατήριο για να μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικά ακόμη και εντός χώρας. Στην Ελλάδα το διαβατήριο κοστίζει 85 ευρώ και έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με την προτεινόμενη νέα ταυτότητα.
    Τα ευαίσθητα προσωπικά μας στοιχεία δεν θα είναι άλλα απ’αυτά που υπάρχουν και τώρα στο έντυπο δελτίο ταυτότητας. Και μπορεί να το ξεχνάνε αρκετοί, αλλά τα στοιχεία των ταυτοτήτων μας διατηρούνται από την Ελληνική Αστυνομία, ακόμη κι αν είναι έντυπη. Υπάρχουν αντίγραφα τα οποία διατηρούνται, μόνο που τώρα τα αντίγραφα θα είναι ηλεκτρονικά. Σε αντίθεση με ένα κοινό φάκελο εγγράφων, ένα ηλεκτρονικό αρχείο προσφέρει απείρως περισσότερες δυνατότητες ασφάλειας και κρυπτογράφησης, συνεπώς το να διατηρούνται τα προσωπικά στοιχεία μας στο χαρτί είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’το να διατηρούνται σε καλά ασφαλισμένες βάσεις δεδομένων. Αποδίδω την όποια διαφωνία επ’αυτού σε φοβικά σύνδρομα κατά της τεχνολογίας που προέρχονται κυρίως από ημιμάθεια. Με τον ίδιο τρόπο που προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες οι βάσεις δεδομένων των διαβατηρίων, των διπλωμάτων οδήγησης, του ΑΜΚΑ και των τραπεζικών καρτών, θα προστατεύεται και η αντίστοιχη βάση δεδομένων της ταυτότητας, καθώς και όλες οι δικτυακές διαδικασίες που εμπλέκονται στη λήψη και αποστολή απ’αυτήν (κρυπτογράφηση).
    Σε περίπτωση που δεν γίνει καμία αλλαγή στα στοιχεία τα οποία θα καταγράφονται στις νέες ταυτότητες, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με την ασφάλεια των δεδομένων. Ή για να το θέσω καλύτερα, δεν υπάρχει κανένα θέμα που δεν υπήρχε και πριν, με τα έντυπα δελτία. Αν, ωστόσο, προτίθεται το νομοσχέδιο να προσθέσει κι άλλα στοιχεία στη νέα ταυτότητα, τότε φυσικά θα πρέπει να το ξανασυζητήσουμε.
    Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τι ρόλο παίζει η Εκκλησία στη συζήτηση αυτή. Το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος έχει τελειώσει οριστικά, τώρα ποια ακριβώς είναι η αντίθεσή της; Διαπιστώνω με λύπη ότι στην προσπάθεια να τραβήξει και πάλι την προσοχή, η Εκκλησία εμπλέκεται σε ένα κατήφορο χωρίς τέλος που δε μπορεί παρά να τη φέρει σε αντίθεση με κάθε λογικό μυαλό σ’αυτή τη χώρα. Κι εν πάση περιπτώση, νομίζω πως αν δοθεί λόγος στο ζήτημα αυτό στην Εκκλησία της Ελλάδος, τότε θα πρέπει να δοθεί και σε όλους τους άλλους επίσημους θρησκευτικούς οργανισμούς της χώρας (Ισραηλιτικό Συμβούλιο, Μουφτεία Ξάνθης/Κομοτηνής, Καθολική Εκκλησία κλπ.). Δική μου άποψη είναι ότι το ζήτημα δεν έχει καμία θρησκευτική πλευρά και κακώς δίνεται η εντύπωση στην Εκκλησία ότι πραγματικά μπορεί να έχει λόγο στη διαβούλευση ως θεσμός.
    Συνοπτικά, αν διατηρηθούν ίδια τα στοιχεία της νέας ταυτότητας κι αν διασφαλιστεί ένα ασφαλές σύστημα αποθήκευσης και μετάδοσης πληροφορίας παρόμοιο με αυτό των διαβατηρίων, τότε νομίζω ότι μπορεί κι επιβάλλεται να προχωρήσει η διαδικασία όσο το ταχύτερο. Και να διευκρινιστεί στην Εκκλησία και σε λοιπούς οργανισμούς που αντιπροσωπεύουν ομάδες και όχι το σύνολο, ότι σε θέματα που δεν εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητές τους, καλό θα είναι να μην έχουν άποψη ή τουλάχιστον να μην την εκφέρουν απαιτώντας, μάλιστα, να ληφθεί και υπ’όψιν. Προτείνω να αγνοηθούν οι όποιες «αντιθέσεις» προέρχονται από την Εκκλησία και επαναλαμβάνοντας τη φράση του Δημάρχου Μπουτάρη, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, να βγάλει τα ράσα και να ιδρύσει κόμμα.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 18:05 | Αντώνης Παντουβάκης

    Η έκδοση της κάρτας αυτής κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτη και περισσότερο χρόνο και χρήμα θα χάσουμε για την έκδοσή της παρά για τα οφέλη της .Προσωπικά είμαι 48 ετών και κάθε λίγα χρόνια μου χρειάζεται κάποιο έγγραφο από δημόσια υπηρεσία και με τα Κ.Ε.Π. δεν χάνω χρόνο, επομένως δεν βρίσκω λόγο για την απόκτησή της.
    Επίσης με κάνει να έχω επιφυλάξεις ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων ενώ παράλληλα μου δημιουργούνται απορίες γιατί πολλοί μητροπολίτες της εκκλησίας μας σε δημόσιες εμφανίσεις τους,δηλώνουν άρνηση για την παραλαβή των καρτών αυτών.

  • Όχι μόνον είναι απαραίτητη η Κάρτα του Πολίτη σε ένα Κράτος που δε φέρει ίχνος στοιχειώδους Διοίκησης αλλά, κρίνεται και απολύτως αναγκαία για τον εκσυχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Σαφέστατα, θα ανταποκριθεί θετικά, το μέτρο αυτό, στη διευκόλυνση της επαφής του πολίτη με το Κράτος.

    Η Διασφάλιση των Ατομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπόκειται πάλι στους Ελληνικούς νόμους και τις Διεθνείς συμβάσεις.. Πιθανόν, χρήση στοιχείων που θα μπορούν να προέλθουν από μια ενδεχόμενη «παρακολούθηση» των στοιχείων που θα περιέχει η Κάρτα, να μην έχει καμία νομική αξία ενώπιον δικαστηρίου, -πλην ίσως περιπτώσεων τρομοκρατίας και κακουργημάτων.

    Είμαι βέβαιος ότι η Κάρτα αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη ζωή του πολίτη.. Η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει και θα αλλάξει, προς το καλύτερο, τις ζωές των ανθρώπων. Η χρήση τους (των τεχνολογιών) κατά τη γνώμη μου έχει καθυστερήσει δυσανάλογα αρκετά σε βάρος μας .

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 18:01 | ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Είναι πολύ σωστή ιδέα θα πρέπει να περιλαμβάνει ,δελτίο ταυτότητος ,ΑΦΜ ,ΑΜΚΑ , αριθμό μητρώου ασφάλισης και ασφαλιστικό φορέα . Για τους ελεύθερους επαγγελματίες αριθμό του αντίστοιχου επιμελητηρίου. Πρέπει να περιέχει ομάδα αίματος και τα απαιτούμενα ιατρικά στοιχεία απαραίτητα γιά άμεση επέμβαση σε ατύχημα η αιφνίδια σοβαρή ασθένεια . Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής του οικονομικού προφίλ και της αξιοπιστίας για ελεύθερους επαγγελματίες . Διότι η αξιοπιστία είναι βασική για την λειτουργία της αγοράς . Επίσης να υπάρχει η δυνατότητα μέσω της κάρτας σε διαπιστευμένα άτομα απο τον ιδιοκτήτη της κάρτας και εξουσιοδοτημένα απο την πολιτεία να έχουν πρόσβαση στο ποινικό μητρώο . Η κάρτα πρέπει να μας ακολουθεί από την γέννηση μας και να τελειώνει με τον θάνατο μας.

  • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης του σύνολο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, συμπεριλαμβανομένων και των Επιτροπών Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» μέσω των οποίων θα υποστηριχτεί χρηματοδοτικά η όλη προσπάθεια δημιουργίας της Κάρτας του Πολίτη, σας υποβάλλει τις προτάσεις της.

    Βασική θέση της Συνομοσπονδίας είναι ότι η Κάρτα του Πολίτη θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να βελτιώσει τη σχέση των πολιτών με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις με τις υπηρεσίες του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Δεδομένου ότι όπως ορίζεται από την Eurostat για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθυσμός τους ανέρχεται στο 12%, οι ανάγκες των πολιτών με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και στην προκειμένη περίπτωση.
    Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι η Κάρτα του Πολίτη δεν πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία μιας σειράς Καρτών ειδικά για την πληθυσμιακή ομάδα που εκπροσωπούμε – όπως για π.χ. κάρτα για τη λήψη των επιδομάτων αναπηρίας, κάρτα για την ελεύθερη διακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. Αντιθέτως, θα πρέπει στη βάση της Αρχής του «Σχεδιάζοντας για Όλους» να συμπεριλάβει και να ικανοποιήσει και τις ανάγκες των πολιτών με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις που η επαφή τους με τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης είναι ίσως πιο συχνή από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

    Επιπρόσθετα, για τη Συνομοσπονδία, η Κάρτα του Πολίτη αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για να υποσκελιστούν προβλήματα και εμπόδια που επί σειρά ετών οι πολίτες με αναπηρία έρχονται αντιμέτωποι κατά τις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία κυρίως πηγάζουν από την έλλειψη συντονισμένης δράσης μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών, τη μεγάλη γραφειοκρατία και την έλλειψη προσβάσιμων υποδομών και υπηρεσιών.

    Ως εκ τούτου, η Συνομοσπονδία προτείνει με την Κάρτα του Πολίτη να δοθεί οριστική απάντηση και λύση στο ζήτημα της Κάρτας Αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε να ενσωματωθεί στην Κάρτα του Πολίτη η λειτουργικότητα της Κάρτας Αναπηρίας προκειμένου να καθορίζεται καθολικά, οριζόντια και κάθετα, η σχέση των πολιτών με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις τόσο με τις δημόσιες αρχές σε όλα τα επίπεδα (σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας, Κράτους) όσο και με τον ιδιωτικό τομέα.
    Υπό αυτήν την οπτική, προτείνουμε η εν λόγω Κάρτα, πέραν των απαραίτητων για τη ψηφιακή αυθεντικοποίηση και τη δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στοιχείων, να περιλαμβάνει συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία θα παρουσιάζονται σε τρίτους κατόπιν αποδοχής του κατόχου, και τα οποία θα αποτελούν αποδεικτικό αναπηρίας – για π.χ. έχοντας δύο PIN χρήσης: το 1ο για τα βασικά στοιχεία και το 2ο για όλα. Τα ελάχιστα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι η κατηγορία και η βαρύτητα (ποσοστό) αναπηρίας, τα οποία θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο είτε από τις αρμόδιες για το σκοπό γνωμοδοτικές επιτροπές, είτε από τους πολίτες, ελαχιστοποιώντας ή και εξαλείφοντας τις περιπτώσεις σφαλμάτων ενημέρωσης των διαφόρων αποκομμένων μηχανογραφικών συστημάτων, καθώς και του εσφαλμένου χαρακτηρισμού ενός ατόμου ως ατόμου με αναπηρία.

    Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι η Κάρτα του Πολίτη θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση», όπου στα Κριτήρια Επιλογής Πράξεων, όπως έχουν εγκριθεί από τις Επιτροπές Παρακολούθησης των ανωτέρω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, περιλαμβάνεται και το ΟΝ/OFF κριτήριο της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία ως ακολούθως:

    (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση»)
    «Κριτήριο Γ3 ‘Τήρηση των κανόνων για την εξασφάλιση προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες’. Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η πράξη/ δράση ικανοποιεί τις απαιτήσεις προσβασιμότητας για όλες τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, όπως:
    (A)Για την πρόσβαση στις υπηρεσίες:
    (1) δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας αυτόνομα από άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο
    (2) δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας αυτόνομα από άτομα τυφλά ή κωφά
    (3) πρόβλεψη διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα
    (4) πρόβλεψη ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες.
    (5) πρόβλεψη συνοδείας ατόμων με αναπηρίες κ.λπ.
    (B)Για την πρόσβαση στην πληροφόρηση με τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ).
    (1) υιοθέτηση διεθνών προδιαγραφών W3C/WAI κ.λπ.
    (2) συμβατότητα εξοπλισμού με βοηθήματα ατόμων με αναπηρίες κ.λπ.
    (3) πρόβλεψη υπότιτλων, διερμηνείας στη νοηματική κ.λπ.»,

    (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»)
    «Κριτήριο Β4 ‘Εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία’. Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η πράξη ικανοποιεί τις απαιτήσεις προσβασιμότητας και τους κανόνες ασφαλείας για όλες τις κατηγορίες ΑμεΑ, ως προς την πρόσβαση στις υπηρεσίες και την πληροφόρηση με τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ).
    Οι δημόσιοι διαδικτυακοί τόποι ή διαδικτυακές εφαρμογές πρέπει κατ’ ελάχιστον να συμμορφώνονται με το πρότυπο Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) (έκδοση 2.0) σε επίπεδο συμμόρφωσης τουλάχιστον ΑΑ. Υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία διαδικτυακών τόπων ή διαδικτυακών εφαρμογών πρέπει να τεκμηριώνουν αναλυτικά την εξασφάλιση της προσβασιμότητας βάσει διεθνών προτύπων και οδηγιών.

    Στις περιπτώσεις που η προτεινόμενη πράξη είναι σε αρχική φάση σχεδιασμού η δέσμευση τήρησης των ανωτέρω κανόνων συμπεριλαμβάνεται στο σύμφωνο αποδοχής των όρων της απόφασης ένταξης και η τήρησή τους επιβεβαιώνεται από τη διαχειριστική αρχή κατά την παρακολούθηση εκτέλεσης της πράξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Σημειώνεται ότι η μη ικανοποίηση του εν λόγω κριτηρίου αποτελεί στοιχείο απόρριψης της πρότασης»,

    θα πρέπει οι ψηφιακές υπηρεσίες ή/και οι συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν/υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Κάρτας του Πολίτη να λαμβάνουν υπόψη τα όσα ορίζονται στα Κριτήρια Επιλογής Πράξεων των προαναφερθέντων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, για την πρακτική χρήση της Κάρτας του Πολίτη από άτομα με αναπηρία, επιπλέον της ασφαλούς φύλαξης και ενημέρωσης των όποιων στοιχείων διατηρούνται και λαμβάνονται από απομακρυσμένους διακομιστές, θα πρέπει ο σχεδιασμός των ψηφιακή υπηρεσιών ή/και συσκευών να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες χρήσης των διαφορετικών κατηγοριών ατόμων με αναπηρία.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 16:34 | Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου

    κε. Υπουργέ
    1) Απαράδεκτο το χρονικό περιθώριο για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας όπως αυτό της κάρτας. Δεν μπορεί μέσα σε 20 μέρες να ζητάτε την γνώμη μας και να αποφασίζετε!
    2) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ λόγω θρησκευτικής αντίληψης.
    3) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ λόγω κατάχρησης προσωπικών δεδομένων.
    4) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ λόγω επιπλέον εξόδων στο κράτος.
    5) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ είτε προαιρετικής χρήσης είτε υποχρεωτικής.
    (το σχόλιο είναι του κ.Χατζηαγαπίου Ανδρέα,αλλά συμφωνώ απόλυτα με το παρόν σχόλιο και καλό θα είναι να το πάρετε υπ’όψιν σας.)
    Σας ευχαριστώ,Αλεξάνδρα

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 16:29 | Κατερίνα

    Σαφώς διαφωνώ με την κάρτα πολίτη.Εκτός από την καταπάτηση των προσωπικών μας δεδομένων-το οποίο είναι κάτι πολύ σημαντικό- ,δεν συμβαδίζει και με τα πιστεύω μας.Μην κλείνουμε και εδώ τα μάτια μας.Ας δούμε την αλήθεια.Μην πιστεύουμε στα πάντα τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε αυτήν την αρκετά δύσκολη θέση.Σας ευχαριστώ και ελπίζω να πάρετε σοβαρά υπ’όψιν σας τα παραπάνω λόγια μου.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 16:50 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    Θεωρώ ότι παραβιάζει απροκάλυπτα τα προσωπικά δεδομένα του εκάστοτε κατόχου, δίνει στο κράτος ένα επιπλέον όπλο για την επιβολή εξουσίας με μεθόδους εκφοβισμού καθώς θα είναι γνωστές όλες οι κινήσεις των πολιτών και θα καταγράφονται σε αρχεία, κάτι πραγματικά αντισυνταγματικό και ανελεύθερο. Θεωρώ πως δεν πρόκειται να υπάρξει σοβαρή μέριμνα για τυχόν υποκλοπή πληροφοριών από τα κρατικά αρχεία καθώς επίσης και η μέθοδος προώθησής της στο δημόσιο με τον χαρακτήρα επιβολής με προβληματίζει και με ενοχλεί. Επιπροσθέτως εάν, μέσω της επιβολής της, προσβάλλονται θέματα θρησκευτικών πεποιθήσεων και ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, θα έπρεπε ένα ευρωπαϊκό κράτος, με στοιχειώδεις αρχές σεβασμού προς την ελευθερία της πίστης, να μεριμνήσει προς την αποφυγή προσβολής τους.
    Εάν το κράτος προσπαθεί να μεριμνήσει για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με ένα μόλις θα μπορούσε πολύ απλά να καταργήσει, όλους τους αριθμούς-προσωπικούς κωδικούς που αντιστοιχούν σε όλα τα δημόσια έγγραφα (δίπλωμα, Α.Μ.Κ.Α, Α.Φ.Μ, αριθμός μητρώου, αριθμός μητρώου ΙΚΑ…κ.τ.λ) με τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας και ο καθένας μας να διεκπεραιώνει οποιαδήποτε υποχρέωσή του με το δημόσιο, μόνο με την απλή ταυτότητα. Θα ήταν καλύτερο να διορθώσουν την προβληματική λειτουργία των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου, τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, τη δημιουργία ειδικών γραφείων για τη διεκπεραίωση των προσωπικών μας υποθέσεων (κάτι σαν βελτιωμένα ΚΕΠ)σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της χώρας καθώς και την αποκέντρωση των δημοσίων υπηρεσιών. Δεν φταίει η κάρτα που είμαστε στον βούρκο, άλλοι φταίνε, και αντί να προσπαθήσουν να βρουν τη διέξοδο από το τούνελ ασχολούνται με κάρτες…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 15:43 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Επειδή τυγχάνω ένας από τους ανθρώπους που καλούμαστε μέσα σε 3 περίπου μήνες να μετουσιώσουμε επτά Δήμους , σε έναν , δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ σοβαρά με το θέμα.Πρέπει ωστόσο , οπωσδήποτε να γίνουν τομές τέτοιες που θα μας εξασφαλίζουν χρόνο για εργασία αλλά και για την οικογένειά μας.Για τον λόγο αυτό θέλω να συγχαρώ οποιαδήποτε προσπάθεια που γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση , και να ζητήσω την επίσπευση των διαδικασιών.Κάθε μέτρο που βοηθάει να μην ζούνε κάποιοι , εις βάρος κάποιων άλλων (φοροδιαφυγή), μόνο καλό μπορεί να είναι για την κοινωνία και την χώρα γενικότερα.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 13:06 | Δημήτριος

    Αγαπητοί Κύριοι/ες
    είναι μια αξιόλογη προσπάθεια αρκεί να προστατεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα. Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος μέσω hacking να βγάλει ένα δικό μου πιστοποιητικό και να το χρησιμοποιήσει για το άνοιγμα π.χ. ενός τραπεζικού λογαρισμού στο ονομά μου. Αν διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια της κάρτας και των συναλλαγών-διαδικασιών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 12:48 | Δεσποινα Αλεξιαδου

    Η πολιτεία δεν μας έχει εξηγήσει γιατί χρειαζόμαστε μια κάρτα που θα περιέχει όλα τα ευαίσθητα προσωπικά μας στοιχεία. Ούτε γνωρίζω καμία άλλη χώρα που έχει εκδόσει τέτοια κάρτα. Οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας όχι μόνο καταψήφισαν παρόμοια πρόταση, αλλά ούτε καν συμβατική ταυτότητα δεν έχουν. Πώς μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι θα είμαστε ασφαλείς από τον κίνδυνο υποκλοπής της ταυτότητας μας και πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων? Δεν εμπιστεύομαι αυτήν την κάρτα και δεν προτίθεμαι να την πάρω.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 11:48 | Αντισοφιστής

    Ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή η κάρτα αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πρώτα πόσο θα κοστίσει όλη αυτή η ιστορία…

    Επίσης πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε οποιοσδήποτε ιδιώτης/εταιρεία να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που θα υπάρχουν στην κάρτα (π.χ. ιατρικό ιστορικό).

  • Προτείνω την σύνδεση της κάρτας με τη μισθοδοσία μας και την αποκλειστική σύνδεση της με χρεωστική κάρτα ή προσωπικές επιταγές και εγκατάλειψη των χαρτονομισμάτων, με άμεσο αποτέλεσμα την ΠΑΤΑΞΗ της φοροδιαφυγής!

    Δεδομένο: Δεκαετίες τώρα γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή! Δεν αναφερόμαστε στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα και «πληρώνουν τη νύφη» της κρίσης! Αυτοί, οι εργαζόμενοι, θα είναι οι κύρια ωφελημένοι εάν λυθεί το πρόβλημα!
    Κι η λύση είναι τόσο απλή όσο υποστηρίζω, διότι ποιοι ωφελούνται και δεν το λύνουν; Μήπως οι ίδιοι οι Βουλευτές (μακάρι να με διαψεύσουν); Μήπως οι μεγάλοι επιχειρηματίες; Οι μεγαλογιατροί; Μήπως οι Τράπεζες; Μήπως παραεκκλησιαστικοί παράγοντες που θα χάσουν την κλοπή στο παγκάρι;

    Κι η λύση είναι πράγματι απλή! Είναι μία λύση που όχι απλά θα διευκολύνει αλλά θα επιβάλει ΑΠΟΛΥΤΑ την εμφάνιση των συναλλαγών και των εισοδημάτων! Παραδείγματα:
    * Να μην μπορεί ο γιατρός να παίρνει φακελάκι, διότι ο ασθενής θα έχει μόνο τρόπο να πληρώσει με απόδειξη. Όποιος θέλει να δώσει το φακελάκι, αλλά να εμφανιστεί και να φορολογηθεί. Τι το κακό σε αυτό;
    * Να μην μπορεί ο τυχόν επιτήδειος (να «κρατάμε και μία πισινή» διότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλοι είναι απατεώνες και δεν είναι) της εκκλησιαστικής επιτροπής να διαρρέει χρήματα από το παγκάρι σε ιδιοτελείς και αυθαίρετους σκοπούς. Να μπορεί ο πιστός να δίνει τον οβολό του, εύκολα και πρακτικά, όμως να εμφανίζεται. Να το γνωρίζουν όλοι και να είναι διαφανές. Όχι φυσικά να δημοσιοποιείται το όνομα του καλού Σαμαρείτη που τα δίνει. Τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να προστατευτούν. Όμως όλα τα έσοδα να φαίνονται. Τι το κακό σε αυτό;
    * Να μην μπορεί κανείς «άνεργος» που εξαπατά τον ΟΑΕΔ να εισπράτει επίδομα ανεργίας και παράλληλα να μην προλαβαίνει να έρθει να σου βάψει το σπίτι ή να επισκευάσει την κεραία του σπιτιού σου από την πολλή δουλειά και να εισπράττει μαύρα χρήματα!
    * Να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να νοικιάζει σε μισθωτό διαμέρισμα χωρίς να εμφανίζει το πλήρες ενοίκιο!

    Κι η λύση πράγματι είναι ΑΠΛΗ!
    1. Το πλαστικό χρήμα (προσωπική χρεωστική κάρτα) και οι προσωπικές επιταγές σε χρέωση τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας, που στη Μεγάλη Βρετανία είναι άμεσα και χωρίς κόσοτος ανταλλασσόμενες από όλες τις Τράπεζες (κι όχι με πρόσθετα κόστη, διότι είναι χρήμα).
    2. Όλοι οι μισθωτοί (που όπως είπαμε είναι αυτοί που βλάπτονται) δεν θα πληρώνονται σε μετρητά και δεν θα μπορούν να εισπράτουν μετρητά από ανάληψη στα ΑΤΜ των τραπεζών, αλλά απλά θα πληρώνουν με ένα από τους παρακάτω δύο μόνο τρόπους στις συναλλαγές τους:
    α. με προσωπική επιταγή με ανώτατο όριο (χωρίς δικαίωμα οπισθογράφησης), δηλαδή αντί να κάνει ανάληψη θα παίρνει αριθμό επιταγών ανώτατου ορίου πχ 20 επιταγές των 5€max(=100€) που όταν την δίνει σε κατάστημα θα γράφει το τελικό ποσό που αφορά, λ.χ. 2,37€.
    β. με χρεωστικη κάρτα που θα έχει ανώτατο όριο πληρωμής το σύνολο του μισθού του εργαζόμενου (λ.χ. 600€) μείον την (μέγιστη) αξία των προσωπικών επιταγών που εκδόθηκαν (λ.χ. το προαναφερθέν 100€), δηλαδή 500€, τις οποιες θα μπορεί να τις εισπράξει μόνο ο αποδέκτης σε τράπεζα όπου θα ελέγχεται το ΑΦΜ του ή η ταυτότητα του ή θα κατατίθεται σε ΑΤΜ όπως και σήμερα αλλά θα είναι μόνο οι επιταγές που εκδόθηκαν προσωπικά στον ίδιο και θα πιστώνεται σε προσωπικό λογαριασμό με την ίδια λειτουργία (θα εξυπηρετείται με χρεωστική κάρτα ή προσωπική επιταγή).
    (1) Εάν δεν υπάρχει χρεωστική κάρτα, θα λαμβάνει ο εργαζόμενος αριθμό ονομαστικών επιταγών για το σύνολο του μισθού του, π.χ. 50Χ10€20Χ5€=600€max και αναφέρω max διότι η κάθε επιταγή τελικώς θα δίδεται για συγκεκριμένο ποσό που θα αφορά συγκεκριμένη συναλλαγή, ποσό μικρότερο του μέγιστου ονομαστικού και ο εργαζόμενος θα μπορεί να παραλάβει επιπλέον επιταγές, για το ποσό που δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί (όταν κατατίθεται η επιταγή θα αποδεσμεύεται το αντίστοιχο ποσό που δεν χρησιμοποιήθηκε στο λογαριασμό του δικαιούχου).

    Έτσι, όλες τις συναλλαγές στην αγορά, ακόμη και στο παγκάρι της εκκλησίας, στο μεγαλογιατρό, στον πλανώδιο κλπ δεν θα μπορούν να γίνουν παρά μόνο προσωπική επιταγή ή με χρεωστική κάρτα. Δεν θα έχει κανείς εργαζόμενος μετρητά χρήματα να δώσει στον πλανώδιο, στην Εκκλησία, στο μεγαλογιατρό, παρά μόνο με την χρεωστική κάρτα του ή με προσωπική επιταγή, που θα εμφανίζεται στην φορολογική αρχή.

    Τέλος στην υποχρέωση έκδοσης απόδειξης (θα εκδίδεται αλλά πληροφοριακά) διότι η συναλλαγή θα καταγράφεται αυτόματα. Θα πετύχουμε ΑΥΤΟΜΑΤΑ όχι μόνο την εμφάνιση όλου του φορολογητέου εισοδήματος, αλλά ακόμη και αυτόματα θα μεταφέρεται το ΦΠΑ των συναλλαγών στην Εφορεία.

    Κι επειδή θα ακουστούν Κασσάνδρες για το 666, στην παρούσα φάση θα μπορούσε να γίνει σε συνδυασμό με την κάλυψη των αυξήσεων. Το σύστημα να έχει οικειοθελή προσχώρηση, και οι εργαζόμενοι που θα το δεχθούν αυτό τον τρόπο πληρωμής τους, να λαμβάνουν το σύνολο του μισθού τους, χωρίς τις μειώσεις του εισοδήματος του μνημονίου, διότι όσοι δεχθούν, θα εμφανίζουν το σύνολο των συναλλαγών τους και θα συμβάλουν ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΛΥΤΑ στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αναλαμβάνοντας μία πρόσθετη ταλαιπωρία οι ίδιοι, διότι είναι προφανές ότι στο ξεκίνημα τουλάχιστο θα υπάρχουν προβλήματα (π.χ. δεν θα μπορούν να αφοράσουν κουλούρι από το φανάρι, διότι ο πλανώδιος δεν θα έχει μηχανάκι ή δεν θα προλαβαίνει να γράψει μέσα στο αυτοκίνητο επιταγή στο όνομα του, να ελέγξει την ταυτότητα ή να γράψει το ΑΦΜ του πλανώδιου κλπ) αλλά θα πρέπει να συναλλάσσεται μόνο με καταστήματα που έχουν αποδεχθεί αυτό τον τρόπο συναλλαγών.

    Ποιος έχει συμφέρον από την μη εφαρμογή αυτού του μέτρου; Μόνο οι Βουλευτές (και πάλι προκαλώ να με διαψεύσουν) που ομοίως θα πρέπει να εμφανίζουν τις συναλλαγές τους ως μισθωτοί, μόνο όσοι φοροδιαφεύγουν (επιχειρηματίες), όσοι παίρνουν γρηγορόσημα (δημόσιοι υπάλληλοι), όσοι παίρνουν φακελάκια (μεγαλογιατροί, δικηγόροι, δικαστές), όσοι κλέβουν το παγκάρι (Παραεκκλησία)! Όλοι αυτοί!
    Ποιος έχει συμφέρον από την εφαρμογή του; Μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι έντιμοι χαμηλόμισθοι, που δεν έχουν άλλες επιλογές εκτός από την αμοιβή τους.

    Η πρόταση μου είναι να συνδυαστεί η χρεωστική αυτή κάρτα με την κάρτα του πολίτη και ως κίνητρο, για την επιβάρυνση που θα έχουν όσοι το ξεκινήσουν να αντιμετωπίσουν τα πρώτα προβλήματα, να τους επιστραφεί το σύνολο του απολεσθέντος εισοδήματος (στους δημόσιους υπαλλήλους και στους ιδιωτικούς που τυχόν θα μειωθεί τότε η διαφορά να καλυφθεί από το κράτος), διότι η παρακράτηησ δεν έχει νόημα όταν θα εμφανίζουν όλες τις συναλλαγές τους και θα λύσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής! Το Μόνο Πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας!

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 09:32 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ!ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΣΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ.ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΥ ΤΟ CHIP ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.ΚΑΘΑΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ 666, ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ» ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.