Δ. Περιεχόμενο Προτάσεων της Διαβούλευσης

Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος για τα οφέλη της Κάρτας Πολίτη, για τεχνικά θέματα, για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, είναι αναγκαίος για τον καλύτερο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ενδεικτικά θέματα προβληματισμού και έκφρασης απόψεων είναι:

  • η αξιοποίηση και επέκταση υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση,
  • η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών
  • η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών
  • η εισαγωγή και αξιοποίηση καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα,
  • τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη,
  • άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος .
  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 13:59 | Διονύσιος Φέντας

    Δεν αρνούμαι την χρήση της τεχνολογικής προόδου. Φοβάμαι την παράχρησή της από λάθος άτομα.

    Η κάρτα πολίτη με τσιπ μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολουθήσεως.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 13:42 | Γιάννης

    θΕΩΡΏ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ: 1)ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ-ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ HAKKER ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ.
    2)ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ HAKKERS ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ,ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ» ΔΗΛΑΔΗ.
    3)ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ,ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 13:07 | Βαγγέλησ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΚΑΡΤΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 13:30 | Kyriakos

    1. Η αξιοποίηση, ανάπτυξη και δημιουργία νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την «Δημόσια Διοίκηση»
    Η ΔΔ δεν είναι απρόσωπη σαν σύνολο αλλά αποτελείται από τον/τους συγκεκριμένο/ους δημόσιους λειτουργούς που θα έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως π.χ. το αν και κάθε πότε αγοράζω ένα συγκεκριμένο φάρμακο και από ποιούς. Ποιός (ΠΡΟΣΩΠΟ) εγγυάται ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν θα αξιοποιηθεί αρνητικά; (π.χ. πώληση σε ανταγωνιστική εταιρεία για στοχευμένη διαφήμηση) Από ποιόν (ΠΡΟΣΩΠΟ) θα ζητηθεί αποζημίωση μου σε περίπτωση που συμβεί;

    2. η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών
    Ποιός (ΠΡΟΣΩΠΟ & ΟΧΙ ΘΕΣΜΟΣ) θα είναι ο θεματοφύλακας;

    3. η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών
    Υπάρχει ασφαλέστερη συναλλαγή από την χέρι-σε-χέρι με μετρητά;

    4. η εισαγωγή και αξιοποίηση καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα
    Και γιατί το κράτος μας να αναλάβει το κόστος γι’ αυτό;

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 11:53 | Καραβάς Δημήτρης

    Διάβασα, όσο μπορούσα, τις απόψεις των σχολιαστών. Με έχουν καλύψει ποικιλοτρόπως, γι αυτό και θα ήθελα μόνο να εκφράσω την απορία μου για τη σπουδή της εφαρμογής, για τη διαφαινόμενη προχειρότητα και για την απόκρυψη των λεπτομερειών στην κατασκευή και τη μελλοντική της εφαρμογή, όπως επίσης και στις τεχνολογικές δυνατότητες που η κάρτα αυτή δίνει στην Πολιτεία, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όποιο σκοπό αυτή επιλέξει κάθε φορά. Είμαστε ήδη αρκετά και πολλαπλώς φακελλωμένοι.

    Σε καμμία περίπτωση εγώ και η οικογένειά μου δε θα παραλάβουμε μια τέτοια ταυτότητα, καθώς τινάζει στον αέρα την ελευθερία του προσώπου και χρησιμοποιώντας μια πολύ εύστοχη φράση «ψηφιοποιεί το αυτεξούσιο του ανθρώπου».

    Παρακαλώ όπως οι ιθύνοντες λάβουν υπ’ όψη τη φωνή του λαού, εξ ονόματος του οποίου, υποτίθεται, διακονούν τα κοινά και ας κάνουν τουλάχιστον προαιρετική την έκδοση ενός τέτοιου εγγράφου για τον καθένα, αν και καλύτερα θα ήταν να μην προχωρήσουν καθόλου. Δε χρειάζεται και ιδιαίτερα καθαρό μυαλό για να αφουγκραστεί κάποιος τη θέληση του λαού και να αποφύγει τη γελοιοποίησή του από την αποδοχή της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, καθώς οι Έλληνες σε θέματα ελευθερίας είμαστε πιο ευαίσθητοι από τα οικονομικά.

  • ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΜΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΑΣΑΖΝΙΖΟΥΝ ΑΙΩΝΕΣ, ΤΟ ΜΠΑΞΙΣΙ (ΛΑΔΩΜΑ), ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ,ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Κ.Λ.Π.
    ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ,ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 11:31 | Ηλίας Ρουμπάνης

    Νομίζω ότι επι της αρχής είναι ένα θετικό βήμα
    1) Δεν θα πρέπει να κρατάμε αποδείξεις
    2) Οι συναλλαγές θα είναι καταγεγραμένες και θα «διαφωτίσουν» αρκετα σημεία της μαύρης οικονομίας. Ο μισθωτός μόνο να κερδίσει έχει, αφού αυτός θα πληρώνει το μάρμαρο κάθε φορά που ο ιδιώτης «ελεύθερος» επαγγελματίας δεν πληρώνει ότι πρέπει να πληρώσει.

    Επιφυλάξεις που θεωρώ σοβαρές είναι εάν το σύστημα θα διαφυλάξει προσωπικά δεδομένα. Για παράδειγμα, η επίσκεψη μου στο ψυχολόγο θα είναι γνωστή σε ποιον ακριβώς; Εδώ το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη πρόσβαση ιδιωτών αλλά και άλλων τομέων του κρατικού μηχανισμού. Τι θα γίνει για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να αποδείξει ότι έχω παρεκλίνουσα συμπεριφορά και δω τις επισκέψεις μου στον ψυχολόγο ως «στοιχείο»;

    Επίσης, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ιδιώτες σε αυτή τη βάση δεδομένων; Και εάν οι εφοριακοί σήμερα κατηγορούνται ότι παίρνουν χρήματα από τον καταστηματάρχη, τι μου εξασφαλίζει ότι δεν θα πωλούν δεδομένα «καλών πελατών» σε συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους του ιδιωτικού τομέα; Δυστηχώς η φερεγγυότητα του κράτους μου με κάνει σκεπτικό.

    Προς το παρόν υπάρχει ακόμα ένα χάσμα πληροφόρησης και φυσικά δεν μιλάω για χαζομάρες τύπου 666. Στην Γαλλία το μέτρο ήδη είναι σε εφαρμογή και ελπίζω οι καλές πρακτικές να έχουν ήδη ενσωματωθεί. Ελπίζω επίσης η πρόσβαση στα μικροδεδομένα να είναι αυστηρά διβαθμισμένη και ή καταχώρηση πληροφοριών να αφορά μόνο ΑΦΜ και όχι τα είδη των υπηρεσιών/προιόντων που αφορούν.

  • Η κάρτα του πολίτη θα αποτελέσει μια κατάκτηση των πολιτών που θα λύσει χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι φόβοι για τις αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή καλλιεργούνται από όσους έχουν σοβαρούς λόγους να αποφύγουν τη διαφάνεια και να καλυφθούν πίσω από πέπλα μυστηρίου. Πρόκειται για εκείνους, που εκμεταλέυονται τον συτηρητισμό της κοινωνίας μας, και προβάλλουν επιχειρήματα της μορφής: «μη δηλώνεις δότης οργάνων γιατί θα σε σκοτώσουν για να σου πάρουν το ήπαρ» ή «αντιστάσου για τη κεραία της κινητής τηλεφωνίας γιατί θα πεθάνεις από την ακτινοβολία». Στη συνέχεια οι ίδιοι διαρηγνύουν τα ιμάτιά τους για΄τί η Ελλάδα είναι τελευταία σε δότες οργάνων και μιλάν συνεχώς οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε κινητά τηλέφωνα.
    Η κάρτα θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη γιατί αναμένεται να περιορίσει τις δυσλειτουργίες του κράτους και να συμβάλλει στην καλλίτερη λειτουργία του προς όφελος του πολίτη.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 11:54 | Νικόλαος Ξηροτύρης

    Επιδοκιμάζω τήν κάρτα. Νά μήν αναγράφεται επουδενί τό θρήσκευμα.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 10:05 | Βενη

    ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη διότι είναι πολύ εύκολο να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα (και όχι μόνο) χωρίς την άδεια του κατόχου. Δεν υπάρχει σύστημα με πλήρη ασφάλεια. Με πρόφαση για παράδειγμα την αποφυγή της φοροδιαφυγής κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα του «μεγάλου αδελφού», ενώ υπάρχουν άλλοι τρόποι περιορισμού της, άλλο αν δεν πιάνονται οι μεγάλοι φοροφυγάδες…
    Επίσης, ήδη παίρνουμε τηλεφωνήματα από τράπεζες με «προσφορές» χωρίς να έχουμε απ’ ευθείας συναλλαγές με αυτές και στην ερώτηση «από που βρήκατε το κινητό μου τηλέφωνο» παίρνουμε άσχετες και ασαφείς απανήσεις. Οι λίστες πελατών είναι πολύτιμες για τις εαιρείες και αν ισχύσει η κάρτα θα πωλούνται και θα αγοράζονται οι κωδικοί μας σα να είμασε κοπάδι.
    Νομίζω ότι πρέπει να αντισταθούμε όσο γίνεται για να κρατήσουμε την προσωπικότητά μας για τον εαυτό μας και για τους ανθρώπους που εμείς επιλέγουμε και όχι για τον καθένα που μπορεί να αποβλέπει στο κέρδος ή σε ένα ηλεκρονικό φακέλλωμα των πάντων με απρόβλεπεες συνέπειες για όλους εμάς.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 10:02 | Ελευθερία

    Οι εφαρμογές με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να είναι πολλές, αλλά κυρίως στο δημόσιο πρέπει να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι μόνο και είναι σε αχρηστία γιατί οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί προϊστάμενοι αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν, ενώ οι πολίτες τα χρυσοπληρώνουν και σε χρήμα και σε ταλαιπωρία.
    Για να υπάρχει εμπιστοσύνη όμως, θα πρέπει ο πολίτης να μπορεί να ενημερώνεται και να επιβεβαιώνει τη χρήση στοιχείων της κάρτας του, κάθε φορά που κάποια εφαρμογή ζητάει πρόσβαση σε αυτή. Επίσης πρέπει να περιέχει ελάχιστα στοιχεία ταυτοποίησης που μετά θα αξιοποιούνται από άλλες εφαρμογές για περεταίρω στοιχεία (τοπικές βάσεις δεδομένων φορέων) και βέβαια πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί αποτελεσματικοί και πειστικοί στους πολίτες, για περιπτώσεις εξαπάτησης με την κάρτα, απώλειας κλπ. Πρέπει να κλειδώσει καλά το κύκλωμα και να ξέρει ο πολίτης ότι μπορεί να βρει άκρη αν συμβεί κάτι με την καρτα του πολίτη, όπως π.χ. δικαιώνεται σε περιπτώσεις υποκλοπής των πιστωτικών καρτών. Επιπρόσθετα θα πρέπει να οργανωθούν σεμινάρια ή κάποιας μορφής ενημερώσεις στους πολίτες ώστε να αποκτήσουν κουλτουρα ηλεκτρονικής ασφάλειας και να νιώθουν ότι γνωρίζουν τι χρησιμοποιούν κάθε φορά

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 10:44 | φλωρα μανακιδου

    Συντάσσομαι με το ΙΝΚΑ και τις ενστάσεις του. Η κάρτα δεν βοηθά το κράτος ούτε τους πολίτες που μάλιστα φάινεται ότι δεν την επιθυμούν. Σϊγουρα η Αγγλία δεν είναι μία κακή περίπτωση για να την ακολουθήσουμε και σίγουρα η κυβέρνηση έχει και εναλλακτικές καλές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 10:12 | Παρμάκης Νεκτάριος

    Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει από ποιον και για ποιον λόγο θα ελέγχονται τα στοιχεία που είναι κωδικοποιημένα στην κάρτα. Η γνώση αποτελει δύναμη και με αυτόν τον τρόπο συσσωρευμένη γνώση κατευθύνεται και πηγαίνει σε χέρια ατόμων που δεν θα ξέρουμε, μηχανισμών που δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη και χωρίς κανέναν έλεγχο για το πώς θα αξιοποιούνται ή θα εκμεταλλεύονται. Δεν επιθυμώ τη νέα κάρτα

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 07:49 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΠΑΝΩ ΚΑΡΤΑ.
    Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ….Η ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ,ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ!!!!!!!!ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ …ΠΛΗΘΩΡΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΡΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ …
    ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ????
    ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ????
    ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ???
    ΧΡΗΣΗ ΣΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ???
    ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΗΡΙΟΥ????
    ΑΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ….
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 05:49 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣΠΥΡΟΓΛΟΥ

    ΚΡΙΝΩ ΑΡΧΙΚΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Ή ΚΛΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ.
    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ.
    ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟ ΣΑΘΡΗ ΧΩΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ) ΚΑΙ ΙΔΩΤΙΚΟΥ (ΚΛΙΝΙΚΕΣ Κ.Α.)ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΡΟΥΦΗΞΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ!!! ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 01:26 | Μαρία

    Αρνούμαι την κάρτα του πολιτη, για τους εξής λόγους:

    1) Η εξυπηρέτηση των πολιτών μπορεί να γίνει καλύτερη αν οργανωθούν επιτέλους οι δημόσιες υπηρεσίες, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος κάνει πραγματικά τη δουλειά του και εμείς χρησιμοποιούμε τα έγγραφα που ήδη έχουμε.

    2) Όλο αυτό με προδιαθέτει για ένα ακόμη «φακέλωμα», την συγκέντρωση οσό περισσότερων προσωπικών στοιχείων γίνεται, χωρίς να υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος κατά την γνώμη μου (εκτός κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος που δεν μας λέτε).

    3) Είμαστε άνθρωποι με προσωπικότητα, δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν μπορείτε να μας συμπεριφέρεστε σαν αντικείμενα με έναν αναγνωριστικό κωδικό ο καθένας μας, απλά και μόνο επειδή έχει εφαρμοστεί κάτι τέτοιο σε άλλες χώρες.

    Ελπίζω να πάρετε υπόψιν σας τις γνώμες τόσων ανθρώπων και να μην εκτελέσετε απλώς εντολές. Ευχαριστώ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 01:53 | Κώστας Κίνας

    Κατηγορηματικά είμαι αρνητικός απέναντι στην κάρτα του πολίτη και παρακαλώ να αποσυρθεί το σχέδιο προώθησής της για τους παρακάτω λόγους:
    1.Επειδή προσβάλλεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης
    2. Επειδή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος διαρροής των προσωπικών δεδομένων και χρήσης από κακόβουλους τρίτους
    3. Επειδή θεωρώ περίεργο το γεγονός ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης της χώρας, θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτήν την ενέργεια με μεγάλο οικονομικό κόστος με σκοπό τη δήθεν εξυπηρέτηση του πολίτη.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 00:24 | Βασίλης Βλάχος

    Δεν εννοώ να κατέχω ως επίσημο διοικητικό έγγραφο πιστοποίησης στοιχείων της προσωπικής μου ταυτότητας μία κάρτα, της οποίας το περιεχόμενο δεν γνωρίζω επακριβώς – τουλάχιστον όσον αφορά το μεταλλικό τμήμα – και της οποίας όλα τα στοιχεία (προσωπικά στοιχεία της ζωής μου ουσιαστικά) να περιορίζονται σε κάποιους αριθμούς.
    Εφόσον πρόκειται για επίσημο διοικητικό έγγραφο του Κράτους μας, θα πρέπει σε αυτό να αναγράφονται:
    1. Υπηκοότητα
    2. Εθνικότητα
    3. Τα λοιπά προσωπικά στοιχεία κάθε πολίτη ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ.
    4. Προαιρετικά και όχι διατακτικά, χωρίς να ερωτηθεί ο Κυρίαρχος Λαός, το θρήσκευμα κάθε πολίτη, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε πρακτική ετών και δεν έθιγε χρηστά ήθη και έθιμα, καθώς ούτε και την τιμή, την υπόληψη ή την αξιοπρέπεια κάποιου μεμονωμένου ή ομάδας πολιτών.
    Εφόσον είναι επίσημο έγγραφο, προορίζεται για χρήση εντός της επικράτειας του Κράτους μας, οπότε δεν έχει κανένα νόημα και δεν πρόκειται εγώ προσωπικά να το δεχτώ, να αναγράφονται προσωπικά μου δεδομένα με την χρήση του λατινικού αλφαβήτου, καίτοι το τελευταίο είναι επίσης προϊόν του ελληνικού έθνους, όχι ωστόσο επίσημο αλφάβητο της κρατικής οντότητας αυτού. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από κανένα νομικό κείμενο της Ελληνικής Πολιτείας. Επιπροσθέτως, για χρήση επίσημων διοικητικών εγγράφων πιστοποίησης ταυτότητας στην αλλοδαπή, ως γνωστόν, υπάρχουν έτερα, καλούμενα ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ!
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ η διατήρηση των ταυτοτήτων ως έχουν, με τις εξής τροποποιήσεις:
    1. Αφαίρεση κάθε λέξης, γραμμένης στην λατινική γραφή.
    2. Αναγραφή – όπως παλαιότερα – της φράσης: ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ (Διοικητικά ‘ανήκουμε’ σε κρατικές οντότητες και το έγγραφο είναι κρατικό).
    3. Αναγραφή της φράσης: ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ και διόρθωση, τόσο στις ταυτότητες όσο και στα διαβατήρια, του λανθασμένα μεταφρασμένου: NATIONALITY=ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Ξέρετε, NATIONALITY εις την ελληνικήν, από την αγγλικήν μεταφρασμένο σημαίνει, αιώνες τώρα, ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ. Επίσης η ιθαγένεια είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την εθνικότητα.

    Ευχαριστώ

  • 1. Όσα στοιχεία δίνουμε στις τράπεζες με τη θέλησή μας προκειμένου να μας χορηγήσει δάνειο ή κάρτα δεν θα πρέπει να θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και άρα μπορεί να τα ζητήσει και το κράτος.
    2. Είναι απαραίτητο να συνδεθεί η κάρτα και με κάποιο είδος προνομίων ώστε να γίνει ελκυστική.(π.χ. έκπτωση σε εισιτήρια μαζικών μέσων μεταφοράς)
    3. Σε συνεργασία με τράπεζα να μπορεί να περιέχει πίστωση μικροποσού
    πχ 100€, για μικροσυναλλαγές,
    4. Στους δημόσιους υπαλλήλους και γενικά σε όσους πληρώνονται μέσω ΑΤΜ
    να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάληψη του μισθού τους.
    5. Για να είναι αυστηρά προσωπική, τουλάχιστον σε ένα μέρος των στοιχείων της, πρέπει να συνοδεύεται και από προσωπικό κωδικό.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 00:51 | XARALAMPOS

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ,ΑΡΚΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥ.
    ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 00:43 | Γιώργος Παπαδημητρίου

    Συμφωνώ με την έκδοση της κάρτας πολίτη, νοουμένου βέβαια ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Παρακαλώ να ληφθεί υπόψη και ένας πολιτισμένος τρόπος να έρθει αυτή η κάρτα στα χέρια μας και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που είχαμε όταν υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε τις παλιές ταυτότητες(ατέλειωτες ουρές και ταλαιπωρία στα αστυνομικά τμήματα για να πάρουμε νούμερο και συχνά χωρίς αποτέλεσμα). Επίσης σε περιπτώσεις κλοπής ή απώλειας να δύναται κάποιος με απλές διαδικασίες (με εναλλακτική ταυτοποίηση) να ακυρώσει άμεσα την κάρτα για την αποφυγή κακόβουλης χρήσης.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 23:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Χαίρετε, αξιότιμε κύριε Υπουργέ!
    Αισθάνομαι εγκλωβισμένος καθ’ ότι καλούμαι να εκφέρω γνώμη «για τη βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας Πολίτη» καθ’ ην στιγμή το κείμενο της Διαβουλεύσεως προϋποθέτει ότι την αποδέχομαι.
    Και μόνον αυτή μου η διαπίστωση με εξοργίζει.
    Οι «χρόνιες παθογένειες» της Δημόσιας Διοίκησης δεν εξαλείφθηκαν με τόσες χιλιάδες πλεονάζοντες υπαλλήλους του Δημοσίου, ούτε με την πρόσληψη ακόμα μεγάλου πλήθους Υπαλλήλων στα ΚΕΠ. Δεν πείθομαι ότι ξαφνικά θα εξαλειφθούν με την δαπάνη (σε καιρούς, μάλιστα, που κινδυνεύουμε με πτώχευση!) που απαιτείται για την μελέτη – εγκατάσταση – υποδομή – λειτουργία της Κάρτας Πολίτη!
    Προβληματιστήτε γιατί και η Αγγλία και η Γερμανία δεν προχώρησαν σε εφαρμογή της ηλεκτρονικής Κάρτας Πολίτη.
    Τολμήστε να παραδεχθήτε ότι η χαμηλή εκπαίδευση, το έλλεμμα υπευθυνότητος, η μειωμένη ευαισθησία για τα κοινά, το ακαλλιέργητο της συνειδήσεως, που διακατέχει το πλείστον των Υπαλλήλων του Δημοσίου ευθύνονται για την υποβαθμισμένη εξυπηρέτηση των Πολιτών. Φροντίστε να αρθούν αυτά με επιλογή – αξιολόγηση δίκαιη – εκπαίδευση ουσιαστική – εφοδιασμό με πνευματικά κίνητρα των Υπαλλήλων και του κοινωνικού συνόλου γενικώτερα και μην αποκόπτετε από τις πηγές ανώτερης – άγιας ζωής τον κόσμο. Και τότε δεν θα χρειάζεται καμμία Κάρτα Πολίτη. Απλούστατα διότι δεν είναι ευθύνη του Πολίτη η μη εξυπηρέτησή του, αλλά η κακή λειτουργία των φορέων της Διοίκησης!
    Ομολογείτε ότι «η Κάρτα Πολίτη δεν υποκαθιστά απλά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας» (αν και διαβεβαιώνετε την Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι μόνον τα στοιχεία ταυτότητος θα περιέχει η Κάρτα Πολίτη), φορτώνετε σ’ αυτήν «πληθώρα προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών», υπόσχεσθε την «προσήλωσή σας στην προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών» και δεν μας έχετε πληροφορήσει τίποτε απολύτως περί της δομής της και του τρόπου προσβάσεως του Πολίτη στα δεδομένα που μπορεί να αντλήσει απ’ αυτήν ο οιοσδήποτε – αρμόδιος ή κακόβουλος -έχει την απαιτούμενη τεχνολογία!
    Δεν είδα πουθενά στο κείμενο της δημόσιας Διαβούλευσης τί προτίθεσθε να κάμετε με τους αντιρρησίες συνειδήσεως! Εκτός και αν θεωρείτε ότι ναι μεν έχει ο Πολίτης δικαίωμα να διαφωνεί λόγω συνειδήσεως, αλλά είναι υποχρεωμένος να υποκύπτει στις αποφάσεις του Κράτους.
    Πώς αλλοιώς να ερμηνεύσουμε την κραυγαλέα αντίφαση της υποσχέσεώς σας για «προσήλωση στην προστασία των δικαιωμάτων» και της αποτάξεως των Αστυνομικών που αρνήθηκαν να παραλάβουν την Κάρτα Πολίτη;
    Δεν δέχομαι, κύριε Υπουργέ, να «υπογράψω σε λευκό χαρτί» καθώς δεν έχουν ακόμα «οριστικοποιηθή οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισης και οι πρακτικές ασφαλείας της Κάρτας Πολίτη», ούτε υπάρχει πρόνοια για όσους πολίτες θα αρνηθούν να παραλάβουν την Κάρτα Πολίτη.
    Θεωρώ ότι είναι παγίδα να με ρωτάτε πως θα χρησιμοποιηθή καλύτερα η Κάρτα Πολίτη, αντί να με ερωτάτε αν αποδέχομαι την χρήση της και χωρίς παράλληλα να με ενημερώνετε για τις δυνατότητες κακόβουλης χρήσεώς της!
    Θεωρώ ότι η ελευθερία μου είναι συστατικό της ανθρώπινης φύσεώς μου και κριτήριο καλής λειτουργίας τής δημοκρατικής Πολιτείας.
    Επιθυμώ να κρατήσω αντί πάσης θυσίας την εκ του Δημιουργού μου χορηγίαν της ελευθερίας μου.
    Στην Πολιτεία μου επιθυμώ να έχω το αναγνωρισμένο δικαίωμα της συνειδησιακής αντιρρήσεως, ως Χριστιανός Ορθόδοξος:
    ΔΕΝ δέχομαι να υποκύψω στον κυκλοφορούντα εκβιασμό: «δεν θα μπορείς να λάβεις μισθό ή σύνταξη χωρίς την Κάρτα Πολίτη» και «δεν θα μπορείς να κάνεις στοιχειώδεις συναλλαγές χωρίς αυτήν».
    Γιαυτό σας δηλώνω ότι ΔΕΝ αποδέχομαι και ΔΕΝ θα παραλάβω την Κάρτα Πολίτη.

    Με εκτίμηση
    ΙΩΑΝΝΗΣ Γ-Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:45 | aggeliki

    Θα μπορω ανα πασα στιγμη να εχω προσβαση σ’ ολο το περιεχομενο της καρτας,αν οχι δεν την δεχομαι γιατι παραβιαζονται τα δικαιωματα μου.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:32 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Συμφωνώ με την κάρτα και θα προτιμούσα να περιέχει ατομικά στοιχεία για την υγεία , την οδήγηση, το Α.Μ.Κ.Α. Το θέμα υγείας είναι σημαντικό ! π.χ. από τροχαίο κάποιος βρίσκετε στο νοσοκομείο αναίσθητος και διαβητικός να μπορούν με την κάρτα να βλέπουν το ιατρικό ιστορικό και όχι σε ένα διαβητικό να δώσουν κάποιο φάρμακο που να μπορεί να πεθάνει και επίσης προτείνω η κάρτα του πολίτη να έχει chip φωτογραφία λόγο ασφάλειας .

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:02 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΤΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΓΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΥΝΑΤΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΝΟΜΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΧΡΗΣΤΗ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:03 | Πάνος Σκάρας

    Η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε δρόμους εφαρμογής της που οδηγούν στην ελευθερία, την ισότητητα, τη βελτίωση της ποιότητας και των υπηρεσιών που θα προσφέρονταιστον άνθρωπο, τότε λέμε ΝΑΙ στην κάρτα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 19:33 | Σωτηρης

    Συμφωνω με την υπαρξη μιας τετοιας καρτας που σκοπο θα εχει την αμεση εξυπηρετηση των πολιτων ξεπερνωντας ολους τους γραφειοκρατικους σκοπελους που υπαρχουν μεχρι σημερα σε ολους τους δημοσιους τομεις. Ο σκοπος αυτης της καρτας ομως θα πρεπει να ειναι καθαρα και μονο για την καλυτερη εξυπηρετηση των πολιτων και οχι να μπορει ο καθενας να εχει προσβαση στη στοιχεια της. Ο καθε κατοχος αυτης της καρτας θα πρεπει να ειναι ενημερος για ολα τα προσωπικα δεδομενα που θα περιεχει και θα πρεπει με καποιον τροπο να εχει προσβαση ετσι ωστε να μπορει να δει ο ιδιος αυτα τα στοιχεια. Περα απ’ αυτο θα πρεπει να υπαρχει ενας κωδικος τον οποιο θα γνωριζει μονο ο κατοχος και που ο ιδιος θα καταχωρει στην οποια υπηρεσια χρειαστει να την χρησιμοποιησει ετσι ωστε να μην μπορει να εχει προσβαση στα στοιχεια ο καθε υπαλληλος υπηρεσιας οποιαδηποτε στιγμη.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 19:25 | Jhon Lost

    θεωρώ ότι δε χρειάζεται κάποια τέτοια αλλαγή.Και άλλες ευρωπαικές χώρες που ήταν να τις δώσουν στους πολίτες τελικά το ξανασκέφτηκαν για διάφορους λόγους.το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς αν θέλουμε ακόμη και σήμερα και αύριο να είμαστε ελεύθεροι στη σκέψη και τις κινήσεις μας.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:28 | Νικόλαος Μπάντας

    Βλέπω με μεγάλη δυσπιστία την κάρτα του πολίτη για πολλούς και διαφόρους λόγους, όπως:
    α) ότι συγκεντρώνονται πολλά στοιχεία που αφορούν το πρόσωπό μου σε μια κάρτα κι έτσι είναι εύκολα προσβάσιμα σε άλλα άτομα είτε με τρόπο παράνομο (hackers) είτε με τρόπο νόμιμο (άτομα που διαβάζουν την κάρτα για συγκεκριμένο λόγο και μπορούν να «δουν» πληροφορίες άσχετες),
    β) ότι γίνεται πολύς λόγος για τη χρήση του barcode και σύνδεσή του με το 666, χωρίς να υπάρχουν διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου,
    γ) ότι μπαίνουμε σε μία δαπανηρή διαδικασία σε καιρούς που η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική στενότητα και διακρίνω μια αγχωτική πρεμούρα, χωρίς να καταλαβαίνω το λόγο, όταν δεν πάει πολύς καιρός που αποκτήσαμε π.χ. τον ΑΜΚΑ,
    δ) όταν σεβόμαστε τα δικαώματα όλων (και καλά κάνουμε) αλλά τις επιφυλάξεις τόσων και τόσων ανθρώπων που βλέπουν π.χ. την Αγγλία να αρνείται την κάρτα τις παραβλέπουμε με μεγάλη ευκολία,
    ε) ότι γίνονται όλα πολύ γρήγορα σαν να έχουμε να κρύψουμε κάτι.
    Δώστε χρόνο και φωνή σε όλους, μην υποτιμάτε τον κόσμο.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:22 | Στάθης Κεκρίδης

    Αρνούμαι να μεταφέρω στις τσέπες μου μια κάρτα της οποίας το περιεχόμενο δεν μπορώ να ελέγξω. Εάν υπήρχε τρόπος να ελέγχω ανά πάσα στιγμή το περιεχόμενό της, δεν θα είχα καμμιά αντίρρηση. Ακόμη δεν γνωρίζω ούτε αν συνάδει με τις πολιτικές και θρησκευτικές μου πεποιθήσεις. Το άγνωστο λοιπόν με αποτρέπει από την αποδοχή.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:04 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ

    ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΕΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΝΩ ΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΚΕΝ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΕΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΕΓΩ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΗ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΜΟΥ.ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ, Η ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:00 | Νίκος

    Δεν νομίζω ποτέ στο παρελθον να υπήρχε μεγαλύτερος φόβος για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, την πιθανή παραχάραξή τους ή την χρήση τους από κακόβουλους ανθρώπους! Πόσοι από εμάς δεν έχουν χάσει την πιστωτική τους κάρτα και πόσα ποσά δεν έχουν χαθεί πρωτού ο ιδιοκτήτης να το αντιληφθει…? Και που στηρίζονται αυτά τα εγκλήματα? Στην «ασφάλεια» των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δεν λέω, όντως γίνονται πιο γρήγορα οι συναλλαγές μας με την χρήση των καρτών… Για φαντάσου όμως τώρα να πέσει σε λάθος χέρια η κάρτα σου… Για φαντάσου όλοι οι εγκληματίες να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί, κάπου επάνω σου θα την έχεις αφού σε υποχρέωσαν να την έχεις… Και να μπούνε με αυτή στο internet και να υπογράφουν αντί εσού και οι αρχές να θεωρούν πιστοποιημένη αυτή την υπογραφή! Ενώ εσύ είσαι σε καποιο χαντάκι χωμένος… Λες να τα παραλέω? Στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που ζούμε? Που κάποιοι σκοτώνουν για λίγα ευρώ? Οι εγκληματίες είναι πολλές φορές ένα βήμα μπροστά σε κάθε μορφή εγκλήματος και ο νόμος απλά εξελίσσεται βάση των νέων δεδομένων που οι εγκληματίες πρώτοι επινοούν! Δεν το ξέρουμε αυτό καλά? Ο πειρασμός του σπασίματος «κωδικών ασφαλείας» μιας τέτοιας κάρτας παρα είναι μεγάλος για να μην ασχοληθούν μαζί της οι εγκληματίες δεν νομίζετε? Όχι στην κάρτα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:43 | Χαρά Π.

    Είναι τελείως διαφορετικό να προτείνονται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών στην Ελλάδα (έστω και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας όπως το συγκεκριμένο, για λόγους που ήδη γράφουν άλλοι συμμετέχοντες) από τον εξαναγκασμό να παραλάβουν όλοι τη συγκεκριμένη κάρτα, διότι οι συνέπειες για όποιον αρνηθεί είναι τόσο επαχθείς – ουσιαστικά αποβάλλεται διαπαντός από οποιαδήποτε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, ωσάν εξοστρακισμό – που παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την ωφέλεια που (δύναται να) προκύπτει από το προβλεπόμενο μέτρο. Η βαρύτητα αυτών των συνεπειών είναι τέτοια που δικαιολογημένα κάποιοι αναρωτιούνται αν είναι δημοκρατική και άγει όσους έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις στο συμπέρασμα ότι είναι «άνωθεν» επιβεβλημένη και ενταγμένη σε ένα ευρύτερο σχέδιο.
    Πιστεύω πως θα πρέπει να διασφαλιστεί για κάθε πολίτη το δικαίωμα επιλογής χωρίς κυρώσεις.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:36 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    θεωρώ ότι δε χρειάζεται κάποια τέτοια αλλαγή δεδομένου ότι και άλλες ευρωπαικές χώρες που ήταν να τις δώσουν στους πολίτες τελικά το ξανασκέφτηκαν για διάφορους λόγους.το ίδιο οφείλουμε να πράξουμε κι εμείς αν θέλουμε ακόμη και σήμερα και αύριο να είμαστε ελεύθεροι στη σκέψη και τις κινήσεις μας. είναι κι αυτό δείγμα σεβασμού της ατομικής προσωπικότητας του καθενός και κανείς δε θα πρέπει να το παραβλέψει. επίσης θεωρώ ότι είναι αντίθετη με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας. την απορρίπτω και δε θα τη δεχτώ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:16 | Γεώργιος Ταρσούδης

    Δεν μπορώ να δεκτό κάτι το οποίο δεν μπορώ να ξέρω το τι ακριβώς θα περιέχει, μπορώ να δεκτό κάτι που βλέπω με τα μάτια μου. Αν οι παλιές ταυτότητες μας δεν έχουν όλα τα στοιχεία πχ. ΑΜΚΑ και ΑΦΜ τότε να βγούνε ξανά οι απλές ταυτότητες που έχουμε σήμερα και που βλέπουμε τι ακριβώς στοιχεία αναγράφουν.
    Επίσης λόγο μνημονίου και οικονομικής κρίσεως θα παρακαλούσα να κάνουμε όσο το δυνατόν οικονομία μιας και οι καταστάσεις δεν μας το επιτρέπουν για περαιτέρω έξοδα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:26 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ CHIP, ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ EPROM.
    ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΔΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΔΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΟΥΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΑΦΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:45 | Γεώργιος Καραμήτσιος

    Είμαι κατά της κάρτας του Πολίτη για τους παρακάτω λόγους :
    1.Πως θα διασφαλίσετε εσείς Κύριοι ότι πάνω ή μέσα στο τσιπάκι στην κάρτα του πολίτη δεν περιέχεται κανένα σύμβολο ( 666 ‘η άλλο ) το οποίο θα προσβάλει την Θρησκεία κάθε Πολίτη Μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης??
    2.Πως θα διασφαλίσετε Κύριοι ότι τα Προσωπικά μας δεδομένα δεν θα γίνουν βορά επιτήδιων και με βάση ποιο νόμο του Ελληνικού Κράτους προστατευόμαι έναντι αυτών των επιτηδείων σε αυτή την περίπτωση και έναντι της Συνθήκης Σένκεν εάν χρειαστεί ??
    3.Ποιο το επόμενο στάδιο της Κάρτας του Πολίτη σύμφωνα με τα πρακτικά της συνθήκης Σένκεν ??
    4.Γιατί δεν γνωστοποιούνται στους Έλληνες Πολίτες τα Πρακτικά της Συνθήκης Σένγκεν ??

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:31 | ΓΑ

    Το ΥΠΕΣ χρειάζεται εκσυχρονισμό, όπως έκανε το Υπ. Οικ. με το TAXIS. Κύριε Ραγκούση, μας έχετε απογοητεύσει…περιμέναμε μεγαλύτερη έμπνευση από εσάς και δουλειά επί της ουσίας διότι οι κάρτες είναι πια ξεπερασμένες και απόλυτα διαβλητές!

    Ναι, θα ήθελα να έχω πρόσβαση στο πιστοποιητικό γέννησής μου, γάμου μου, οικογενειακής κατάστασης κτλ. από το σπίτι μου, όπως εκτυπώνω το εκκαθαριστικό μου και δεν τρέχω στην εφορία, γι αυτό:
    1). εκσυχρονίστε το Υπουργείο σας με ένα σύστημα τύπου TAXIS και
    2). συνδέστε μεταξύ τους τις δημόσιες υπηρεσίες

    Δεν χρειάζονται κάρτες…αξιοποιείστε έναν από τους αριθμούς που ήδη έχουμε…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:21 | Δρίβα Ελένη

    ΟΧΙ

    Η εκχώρησις ενός μεγάλου συνόλου αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα ενέχει

    σοβαρούς κινδύνους. Ο έλεγχος γιά προσωπικά θέματα εξ ορισμού

    ανήκει στο Πρόσωπο, συνεπώς δεν εκχωρειται ποτέ καί σε κανέναν.

    Ο Μιραμπώ έλεγε » νά σέβεσθε τούς συνανθρώπους σας, μήν τους χαλάτε

    μέ τήν εμπιστοσύνη σας.»………

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:46 | Κατερίνα Π.

    Προσωπικά, δεν το θεωρώ απαραίτητο.

    Το κράτος δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει απλές διαδικασίες
    στις υπηρεσίες του (ΙΚΑ, Πολεοδομίες, Δήμοι κλπ), πως θα
    προβεί σε διαδικασίες που για να «στηθούν» χρειάζονται έναν
    πιό περίπλοκο μηχανισμό ?

    Επιπλέον, το κράτος θα προβεί σε ένα επιπλέον έξοδο,
    από χρήματα που δεν περισσεύουν.

    Εκτός αυτού, δεν μου αρέσει η ιδέα οι κινήσεις μου
    να «παρακολουθούνται» κατά κάποιον τρόπο.

    Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την κάρτα του πολίτη, όπως
    ζούσαμε τόσα χρόνια. Υπάρχουν άλλες ανάγκες μας που προηγούνται
    επίλυσης. Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν στο δρόμο από την
    οικονομιή κρίση. Τα λύσαμε όλα και φτάσαμε στην κάρτα του πολίτη ?

    Αργότερα ίσως.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:52 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Είναι θετικό να θέλει η κυβέρνηση να διευκολύνει τις συναλλαγές του πολίτη με τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς υποδομές;
    Πως είναι δυνατόν να θέλετε να πατάξετε την γραφειοκρατία, όταν για να ταυτοποιήσετε τον πολίτη χρησιμοποιείται παραπάνω από έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης; Ποιά η αναγκαιότητα ενός παραπάνω μοναδικού αριθμού; και γιατί να μπει σε χρήση το σύστημα RFID για τους πολίτες; Δεν γνωρίζετε ότι η παραχάραξη ακολουθεί την τεχνολογία; έχετε την εντύπωση πως κάνετε ένα βήμα πιο μπροστά από το έγκλημα και οι άνθρωποι που κινούνται εκτός νόμου δεν θα μπορούν να αντιδράσουν και να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της νέας κάρτας; Πως θα μπορεί ο πολίτης να αποδείξει στον νόμο ότι δεν είναι ο εγκληματίας κουκουλοφόρος που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας όταν δεν υπάρχουν αποτυπώματα, οπτική αναγνώριση και το μόνο που θα τον ενοχοποιεί θα είναι η ταυτοποίηση μέσω του RFID;
    Όταν οι χάκερς «σπάνε» πρωτόκολλα ασφαλείας όπως είναι η CIA, FBI, NASA, κλπ μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δεν θα γίνει και κάτι ανάλογα με τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη;
    Εάν πραγματικά θέλετε να περιορίσετε την γραφειοκρατία και να διευκολύνετε τις παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες μπορείτε να το κάνετε αλλάζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες σας προς το καλύτερο. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός της χώρας μετά την μεταπολίτευση έβαλε δύο νεαρούς τότε βουλευτές του και μετέπειτα υπουργούς κ.κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Μιλτιάδη Έβερτ να πατάξουν το θηρίο της γραφειοκρατίας. Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το τέρας που έχει συμβάλλει στη σημερινή κατάσταση της χώρας και την υπογραφή του Μνημονίου;
    Μπορώ να σας προτείνω ένα γενικό πλάνο αλλά για τα επιμέρους στάδια υλοποίησης υπάρχουν άνθρωποι με πιο εξειδικευμένες γνώσεις που ευχαρίστως θα σας τις δώσουν αρκεί να τους το ζητήσετε.

    1ον Καταργήστε όλους τους μοναδικούς αριθμούς ταυτοποίησης του πολίτη (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΔΤ, κλπ) και ενσωματώστε τους όλους σε έναν.
    2ον Κάθε υπηρεσία θα παίρνει από την κεντρική τράπεζα πληροφοριών μόνο τα στοιχεία που την αφορούν. Έτσι με πρωτόκολλα διαβάθμισης στην πρόσβαση των πληροφοριών ελέγχεται και πιο εύκολα το ποιος μπορεί να δει τα στοιχεία του πολίτη.
    3ον Καταργείστε το σύστημα RFID. Μην δίνεται κι άλλα όπλα στο οργανωμένο έγκλημα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:54 | Νίκος Καλπουρτζής

    Ήδη κάθε πολίτης είναι εφοδιασμένος με μοναδικούς αριθμούς και κάποια προσωπικά δεδομένα (τα ελάχιστα δυνατά …ελπίζω) είναι καταχωρημένα σε κάποιες βάσεις δεδομένων. Αυτά είναι ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ο Α.Φ.Μ., ο Α.Μ.Κ.Α. Επιπλέον υπάρχουν σε διάφορους δημόσιους φορείς, βάσεις δεδομένων με στοιχεία πολιτών (όπως π.χ. δημοτολόγια, τράπεζες κλπ).
    Δεν καταλαβαίνω την αναγκαιότητα της κάρτας του πολίτη όταν με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας μπορεί να ταυτοποιηθεί ο κάτοχός της.
    Με την λογική αυτή, θα ήταν σκοπιμότερη η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και δισύνδεσης όλων αυτών των βάσεων δεδομένων ώστε ο κάθε πολίτης με την επίδειξη της Αστυνομικής του Ταυτότητας να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές και την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών, εγγράφων κλπ, καθώς και οι δημόσιες υπήρεσίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά για να καταπολεμηθεί η ατελείωτη γραφειοκρατεία του δημόσιου τομέα.
    Ένα παράδειγμα: γιατί θα πρέπει για να θεωρήσω βιβλία στην εφορία να προσκομήσω ασφαλιστικές ενημερότητες από το ΙΚΑ και από τον φορέα ασφάλισής μου όταν θα μπορούσαν να εμφανίζονται κατευθείαν στην εφορεία χωρίς την περεταίρω ταλαιπωρία μου;
    Έτσι, θα μπορούσε να δηνιουργηθεί ένα εσωτερικό δίκτυο όλων των δημοσίων φορεών (intranet) όπου καθε υπηρεσία και υπάλληλος θα είχε περιορισμούς πρόσβασης στα στοιχεία άλλων υπηρεσιών.
    Τώρα, αναφορικά με υπηρεσίες μέσω διαδικτύου θα μπορούσε ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ με έναν ηλεκτρονικό κλειδάριθμο, στα πρότυπα των τραπεζών, να καταχωρεί το αίτημά του και να του αποστέλονται είτε ηλεκτρονικά έιτε σε φυσική μορφή τα έγγραφα που ζητά.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:42 | Δημόπουλος Σταύρος

    Πριν την εφαρμογή του μέτρου είναι σημαντικό να έχουν προβλεφθεί και να υπάρχει πρόβλεψη για τα συνήθη προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν, όπως:

    1. Κλοπή: Να μπορεί να διασφαλιστεί ο πολίτης ότι στην περίπτωση κλοπής δεν θα είναι εκτεθιμένος και θα υπάρχει τρόπος προστασίας του αν ο ληστής χρησιμοποιήσει την κάρτα του για «εικονικές» συναλλαγές ή άλλη κακοπροαίρετη χρήση. Επίσης η διαδικασία ακύρωσής της και έκδοσης νέας να γίνεται άμεσα.

    2. Προστασία προσωπικών δεδομένων: Η κάθε υπηρεσία ή ιδιώτης που θα έχει μηχάνημα για να διαβάζει την κάρτα να πρέπει έχει πρόσβαση μόνο στα δεδομένα της κάρτας που χρειάζονται για την τρέχουσα συναλλαγή. Για παράδειγμα ο γιατρός δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα του πελάτη, ο λογιστής δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα, κτλ.

    3.Ασφάλεια: Πριν επιβληθεί η χρήση της θα πρέπει να έχουν γίνει εκτενείς δοκιμές από τεχνικούς ασφαλείας (white hackers)για να αντιμετωπιστούν τυχόν κενά ασφαλείας που θα είχαν ως αποτέλεσμα παράνομες δραστηριότητες (αντιγραφή κάρτας, απόσπαση δεδομένων, τροποποίηση στοιχείων, δημιουργία πλαστής κάρτας).
    Σαν επιπλέον δικλείδα ασφαλείας πρέπει να υπάρχει φωτογραφία του κατόχου πάνω στην κάρτα για ευκολότερη ταυτοποίησή του.

    4. Προστασία από κακόβουλη χρήση: Πρέπει να προβλεφθεί τι θα γίνει αν κάποιος κλέψει την κάρτα και την χρησιμοποιήσει για αγορές ή άλλες δραστηριότητες.

    5. Εξυπηρέτηση τουριστών: Πως θα εξυπηρετούν οι καταστηματάρχες τους τουρίστες; Θα είναι υποχρεωτική η έκδοση προσωρινής αντίστοιχης κάρτας για να την χρησιμοποιούν κατά την διανομή τους ή θα εξυπηρετούνται χωρίς κάρτα όπως γίνεται και σήμερα; Αν θα εκδίδεται προσωρινή κάρτα για τους τουρίστες, τι θα γίνει με τους χιλλιάδες λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα; Αν δεν τους πουλήσει κανείς φαγητό τότε θα αναγκαστούν να κλέψουν.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:20 | Αθανάσιος Φλώρος

    Αγαπητοί Κύριοι,

    1. ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;
    Στις μέρες μας η ασφάλεια σε μιά τέτοια εφαρμογή είναι το πρώτο που θα πρέπει να εξασφαλισθεί. Ασφάλεια λοιπόν κάνει υποχρεωτική και μάλιστα μονόδρομο τη χρήση του chip (πιστεύω ότι είναι αυτό που λέτε πλινθίο). Όλες οι άλλες τεχνολογίες αντιγράφονται, παραποιούνται με χρήση φτηνού εξοπλισμού ο οποίος κυκλοφορεί ελευθερα

    2. ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΙΟ CHIP;
    2.α Είναι γνωστο ότι στην κοινωνία μας, οι ‘κλέφτες’ τρέχουν πάντα ένα βήμα ποιό μπροστά και η επεξεργαστική δύναμη των υπολογιστών μαζί με τις δυνατότητες αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων αυξάνει καθημερινά. Αρα η επιλογή του chip θα πρέπει να επιτρέπει την χρήση ισχυρών ηλεκτρονικών κλειδιών για να μην είναι οι κάρτες ευάλωτες
    2.β Η ζωή της κάρτας θα είναι συνάρτηση μιας μικρομπαταρίας που κρίβεται πίσω απο κάθε chip και είναι συνάρτηση της χρήσης της. Συνήθως μια σχετικά ποιοτική κάρτα ζεί 5 χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να προβλευθούν διαδικασίες μαζικής ανανέωσης που θα συμβαδίζουν με τη ‘ζωή’ της κάρτας, παράλληλα με άλλες διαδικασίες για τη διαχείρηση τυχόν κλεμμένων/καρτών (π.χ. διαχείριση μαύρης λίστας και απενεργοποίηση της κάρτας αυτής όταν αναγνωσθεί απο κάποιο αναγνώστη στην πρώτη απόπειρα χρήσης)
    2.γ Η εξασφάλιση της συμβατότητας των δεδομένων του chip σε ρόλο ασφαλούς κλειδιού μεταξύ των ηλεκτρονικών δεδομένων διαφορετικών εφαρμογών και διαφορετικών Υπουργείων καθώς και η λήψη μέτρων ώστε η νέα αυτή κάρτα να είναι συμβατή ‘υποχρεωτικά’ σε μελλοντικές εφαρμογές, στα πλαίσια της ευρύτερης μηχανογράφησης του Δημοσίου η οποία προχωρά ανεξάρτητα
    2.δ Η εξασφάλιση της δυνατότητας ασφαλούς ενημέρωσης της κάρτας με κάποια νεα δεδομένα χωρίς να είναι υποχρεωτική αντικατάσταση της κάρτας που θα έχει κόστος
    2.ε Η εξασφάλιση της δυνατότητας ασφαλούς και ανεξάρτητης διαχείρισης των ‘κλειδιών ασφαλείας’, ανεξάρτητα από τον όποιο προμηθευτή, καθώς και η εξασφάλιση τυχόν μεταβατικού σταδίου για επιλογή νέας μελλοντικής τεχνολογίας χωρίς να εξαρτώμαστε απο τον όποιο σημερινό προμηθευτή επιλέξουμε

    Μία γεύση απο προδιαγραφές καρτών μπορείτε να πάρετε απο to site http://www.emvco.com/
    Το emv είναι τα αρχικά e για europay, m για mastercard και v για visa. Οι 3 αυτές εταιρείες αντιπροσωπεύουν πάνω απο το 90% των καρτών που κυκλοφορούν παγκόσμια. Εκριναν ότι το πεδίο ανταγωνισμού είναι το marketing, όχι όμως και οι προδιαγραφές ασφαλείας και συμβατότητας για τις οποίες εργάσθηκαν απο κοινού και δημιούργησαν αυτή την εταιρεία που μπορεί καθένας να έχει ελεύθερη πρόσβαση

    3. ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ;

    Εκτός από την αναγνώριση της ταυτότητας του κατόχου, στόχος θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της χρήσης για την διευκόλυνση του κατόχου σε συνδιασμό με την άμεση κατοχύρωση των συμφερόντων του δημοσίου σε συνδιασμό με την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων αρχών. Σε αυτή την κατάσταση όλοι είναι κερδισμένοι.
    Επίσης στόχος για το ξεκίνημα θα πρέπει με την ελάχιστη προσπάθεια να τύχουμε στο μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής. Αυτό θα επιτευχθεί αν δραστηριοποιηθούμε σε περιοχές που έχουν μηχανογραφική κάλυψη και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό κόσμου η ο κόσμος δεν εξυπηρετείται επαρκώς.
    Τέλος θα πρέπει να μπούν προδιαγραφές για τις υπο μηχανογράφηση υπηρεσίες ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους τη χρήση και τις εφαρμογές της κάρτας προκειμένου να μην υπάρχουν νέες δαπάνες μελλοντικά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση των μηχανογραφήσεων, η αύξηση της εξυπηρέτησης του κόσμου με την χρήση της κάρτας
    Το σύστημα αυτό ονομάζεται ‘Πελατοκεντρικό’ όπου πελάτης θα είναι ο πολίτης και επιχείρηση που θα λειτουργει για την εξυπηρέτηση του θα είναι το ίδιο το κράτος

    4. ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

    Όποιο πισωγύρισμα υποχρεωθούμε να κάνουμε, σημαίνει τεράσια δαπάνη. Αν επιλέξουμε λάθος κάρτες (που δεν έχουν τις προδιαγραφές η δυνατότητες που θέλουμε) θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε για να αχρηστεύσουμε τις παλιές αλλά και να ξαναπληρώσουμε για καινούργιες.

    Αν μέσα απο τις εφαρμογές δεν εξασφαλίζεται η δυνατότητα να ελέγχει ανεξαρτητα το δημόσιο την γραμμή παραγωγής και ενημέρωσης των καρτών και των εμπλεκομένων συστημάτων, το δημόσιο θα βρεθεί στην δυσχερή θέση να γίνει ‘υποχείριο’ προμηθευτών

    Ένα Παράδειγμα εφαρμογής ανάμεσα σε πολλά που θα μπορούσαμε:

    Σύστημα Υγείας
    Θεωρούμε ότι το σύστημα υγείας διαθέτει μηχανογραφικό σύστημα που περιλαμβάνει Νοσοκομεία, Γιατρούς, Συνταγογράφηση, Φαρμακεία

    Κατ αρχήν εφόσον επιθυμεί ο κάτοχος καταγράφεται στο σύστημα Υγείας το Ιστορικό του ( Χρόνιες Παθήσεις, αλλεργίες και το Ιατρικό Ιστορικό του). Οι πληροφορίες αυτές δεν θα είναι διαθέσιμες σε άλλες δημόσιες αρχές παρα μόνο στο σύστημα υγείας και εφόσον ο κάτοχος της κάρτας θέλει να τις χρησιμοποιήσει.

    Α. Σε έκτακτο περιστατικό. Ακόμη θα μπορούν κινητές μονάδες η πρώτες βοήθειες να αντλήσουν πολύτιμα στοιχεία που θα σώζουν ζωές ανθρώπων που δεν θα είναι σε θέση να παράσχουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν την νοσηλεία τους
    Β. Σε νοσηλεία ρουτίνας ο γιατρός θα βλέπει οτι ο κάτοχος είναι ασφαλισμένος και έχει ΑΜΚΑ. Θα κάνει διάγνωση (άρα θα ενημερώνει το ιστορικό) και θα καταχωρεί στο σύστημα τα φάρμακα που θα πρέπει να πάρει(μέσα απο ενήμερη εγκεκριμένη λίστα). Ο κάτοχος της κάρτας θα εμφανίζεται στο φαρμακείο και θα παίρνει τα φάρμακα. Στην τελική φάση η λογιστική τακτοποίηση και η άμεση ενημέρωση θα γίνεται ταυτόχρονα ενω στην αρχική φάση θα γίνεται με τη χρήση του βιβλιάριου Υγείας

    Το έργο αυτό σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ατόμου ‘μάγου’. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιάς ομάδας εργασίας απο πραγματικούς γνώστες και ενημερωμένους κατα περίπτωση χρήστες ώστε να μην ξεχασθούν πράγματα, μιας και σε τέτοια project πισωγύρισμα σημαίνει κατασροφή

    Δηλώνω πρόθυμος για όποια συμπληρωματική πληροφορία η διευκρίνηση

    Καλή επιτυχία

    Αθανάσιος Φλώρος
    Συνταξιούχος Διευθυντής Καρτών

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:09 | Δημήτρης

    Είναι θετική η κάρτα του πολίτη. Πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του πολίτη, μερικά υποχρεωτικά, μερικά προαιρετικά. Η φωτογραφία πρέπει να υπάρχει και εμφανώς και αφανώς, και αυτές οι δύο να ταυτίζονται (σαν ένα μέτρο προστασίας), δηλαδή η κάρτα πρέπει να έχει αυστηρά τεχνικά χαρ/κα κατά της υποκλοπής.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:06 | ΕΡΡΙΚΑ

    Κατά τη γνώμη μου δεν είναι άσκημη η ιδέα να απλουστεύσουμε τη ζωή μας αρκέι βέβαια αυτό να γίνει με ασφάλεια .
    1) Υπάρχει εγγύηση ότι τα προσωπικά μας στοιχεία που θα αναγράφονται στην εν λόγω κάρτα δεν <> να αντιγραφούν από επιτείδιους στο είδος; Όλοι έχουμε ακούσει για αντίγραφα καρτών ΑΤΜ και κλοπές χρημάτων με αυτόν τον τρόπο.
    2) Τί θα γίνει με τους πολίτες που δεν είναι εξικοιωμένοι με την τεχνολογία. Μήπως κινδυνεύουν περισσότερο αυτοί;
    3) Θα υπάρξει η ανάλογη τεχνολογική υποδομή στην Ελλάδα για να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα;

  • Με την ευκαιρία καθιέρωσης της κάρτας του Πολίτη πρέπει να εξασφαλιστεί και η ηλεκτρονική υπογραφή από πλευράς διοίκησης ώστε τα έγγραφα που ηλεκτρονικά θα πέρνει ο ενδιαφερόμενος να έχουν νομιμότητα (σφραγίδα) και να γίνονται δεκτά από όλες τις υπηρεσίες. Ευχαριστώ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:16 | AΡΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΚΑΡΤΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ-ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΙΑΡΡΟΕΣ.ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΩΣ ΠΕΙΘΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙ ΙΣΧΥΕΙ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:01 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    λυσεις τεχνικες, η ασφαλειας υπαρχουν.
    φυσικα υπαρχει απεναντι το εγκλημα.τι να κανουμε τωρα ?
    προχωραμε μπροστα.δεν υπαρχει αλλη λυση.
    ναι φυσικα μπορουμε να κανουμε κ αλλες φυλακες.δεν ειναι λυση.
    αλλαγη νοοτροπιας.
    ευχαριστω.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:03 | Πάνος Λιβεράκος

    Θεωρώ ότι η Κάρτα του Πολίτη είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και καινοτόμη πρόταση. Επίσης θεωρώ ότι είναι πολύ πρώιμη για την πραγματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία λειτουργεί ακόμη στους ρυθμούς του έντυπου εγγράφου. Δυστυχώς οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις οποίες η κάρτα του πολίτη θα ήταν πολύ χρήσιμη δεν υπάρχουν. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από άλλες ενέργειες πριν φθάσουμε στην έκδοση της κάρτας του πολίτη. αναδιάρθρωση υπηρεσιών με γνώμονα την ηλεκτρονική διευθέτηση υποθέσεων και διαδικασιών. Την δημιουργία μιας σειράς σημαντικών και κρίσιμων για τον πολίτη ηλεκτρονικών υπηρεσιών, διαφορετικά η χρησιμότητα της κάρτας θα απαξιωθεί εν τη γενέσει της. Το παράδειγμα της Εσθονίας θα μπορούσε να είναι μια καλή περίπτωση προς εξέταση πριν την εισαγωγή της κάρτας του πολίτη στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά μια μεγάλη δυσκολία στη χρήση της κάρτας. Αν δεν εξοπλιστούν όλοι οι Η/Υ με αναγνώστη καρτών η χρησιμότητα της κάρτας μάλλον θα είναι πολύ περιορισμένη, έστω και αν ακόμη υποθέσουμε ότι θα δημιουργηθούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς χρήση από τους πολίτες πολύ σύντομα.