Άρθρο 10 Νομικός Σύμβουλος

1. Συνιστάται μία (1) θέση Νομικού Συμβούλου, στην οποία προσλαμβάνεται με πάγια αντιμισθία δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με δεκαετή, τουλάχιστον, εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενο του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 εδάφιο δεύτερο του ν. 1649/1986 (ΦΕΚ Α’ 149). Οι αποδοχές του Νομικού Συμβούλου καθορίζονται κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από γνώμη της Αρχής.

2. Ο Νομικός Σύμβουλος της Αρχής έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) τη δικαστική εκπροσώπηση και υπεράσπιση των συμφερόντων της Αρχής και

β) τη νομική υποστήριξη των ενεργειών και αποφάσεων της Αρχής με νομικές συμβουλές και γνωμοδοτήσεις.

3. Ο Νομικός Σύμβουλος δεν επιτρέπεται, για όσον χρόνο παρέχει νομικές υπηρεσίες στην Αρχή, να παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες με οποιαδήποτε έννομη σχέση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε θέματα δικαίου των δημοσίων συμβάσεων. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά λόγο καταγγελίας της έμμισθης εντολής του εκ μέρους της Αρχής. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο Νομικός Σύμβουλος αναπληρώνεται από μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Αρχής, το οποίο έχει την ιδιότητα του δικηγόρου και το οποίο ορίζεται με απόφαση της Αρχής.

4. Η Αρχή μπορεί να προσφύγει σε υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου, με αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου της, μετά από εισήγηση του Νομικού Συμβούλου. Με απόφαση της Αρχής ορίζονται οι αμοιβές που θα καταβάλλονται σε περίπτωση προσφυγής σε υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου.

  • 11 Φεβρουαρίου 2011, 12:21 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

    Σημείο 3.
    Ο Νομικός Σύμβουλος δεν επιτρέπεται, για όσον χρόνο παρέχει νομικές υπηρεσίες στην Αρχή, να παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες με οποιαδήποτε έννομη σχέση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε θέματα δικαίου των δημοσίων συμβάσεων. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά λόγο καταγγελίας της έμμισθης εντολής του εκ μέρους της Αρχής, ο οποίος κατόπιν τεκμηριωμένης πρότασης της Αρχής, δύναται να διώκεται ποινικά.

  • 10 Φεβρουαρίου 2011, 11:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Στην αρχή θα υπηρετούν 10 νομικοί τουλάχιστον συν τα μέλη της ενιαίας αρχής. Παρόλα αυτά απαιτούνται: ένας ακόμη νομικός σύμβουλος που θα κάνει ότι ακριβώς και ο πρόεδρος!! Και θα υπάρχουν και υπηρεσίες εξωτερικού δικηγόρου που η αμοιβή του δεν αναγράφεται από τώρα! Πόσοι νομικοί δηλαδή απαιτούνται; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του, ας προβλέψει το μέλλον ως προς την απόδοση της αρχής και ας εκτιμήσει το ανεκτίμητο κόστος μιας ακόμη ενιαίας αρχής.