Άρθρο 5 Συνεδριάσεις της Αρχής και λήψη αποφάσεων

1. Τα μέλη της Αρχής συνεδριάζουν τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα τακτικώς και εκτάκτως όποτε χρειαστεί, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της, στην οποία ορίζεται ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ο Πρόεδρος της Αρχής υποχρεούται να συγκαλέσει συνεδρίαση εκτάκτως, αν το ζητήσουν τέσσερα (4) μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Αντιπροέδρων.

2. Όταν ο Πρόεδρος ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, η Αρχή συγκαλείται από τον Αντιπρόεδρο που τον αναπληρώνει. Για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος των Αντιπροέδρων για την αναπλήρωση του Προέδρου, διενεργείται κλήρωση κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά τον διορισμό τους.

3. Η Αρχή συνεδριάζει έγκυρα εφόσον παρίστανται τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων και, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου ή του αναπληρωτή του. Στις συνεδριάσεις μπορεί να καλείται μετά από πρόσκληση του Προέδρου και να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Νομικός Σύμβουλος της Αρχής. Επίσης, από τον Πρόεδρο μπορεί να καλούνται να παραστούν κατά τη συζήτηση ειδικών θεμάτων και μέλη του προσωπικού της Αρχής ή τρίτοι, εκπρόσωποι του Δημοσίου ή αλλοδαπών Αρχών, δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων, καθώς και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αποχωρούν κατά το στάδιο της λήψης της απόφασης. Χρέη γραμματέα ασκεί μέλος του διοικητικού προσωπικού της Αρχής που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της.

4. Κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στη λειτουργία της Αρχής ρυθμίζεται με τον Κανονισμό του άρθρου 7 του παρόντος νόμου και, συμπληρωματικά, με τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

  • 10 Φεβρουαρίου 2011, 11:47 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Τα μέλη θα συνεδριάζουν μια φορά το μήνα! Για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της η αρχή θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον 10 φορές αν όχι κάθε μέρα. Γιατί όταν θα υπάρχουν προβλήματα – ερωτήματα από 15 υπουργεία για χιλιάδες διαγωνισμούς δεν είναι δυνατό να συνεδριάζουν μια φορά το μήνα. Αυτό σημαίνει σε κάθε διαγωνισμό μια καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός για ένα απλό ερώτημα, εάν υποθέσει κανείς ότι σε μια ημερήσια συνεδρίαση θα μπορούσαν να απαντήσουν σε εκατοντάδες έως χιλιάδες ερωτήματα – προβλήματα και θα ελάμβαναν τον ίδιο αριθμό αποφάσεων.
    Αν κανείς συγκρίνει αυτή την αρχή με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) θα διαπιστώσει το αδιέξοδο. Η ΕΠΥ δεν έκανε 3 χρόνια τώρα κανένα σοβαρό διαγωνισμό, δεν ανήρτησε καμία πρότυπη διακήρυξη και δεν προλάβαινε ούτε καν να δίνει εγκρίσεις παρά μόνο να συλλέγει το φαξ με τα αιτήματα των φορέων. Και λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Η ενιαία αρχή θα έχει τουλάχιστον 15πλάσιο έργο με λιγότερα άτομα.

  • Προτείνεται σε μια τόσο σημαντική επιτροπή η αύξηση του ελάχιστου αριθμού μελών για την επίτευξη της απαρτίας. Δεν νοείται να γίνεται συνεδρίαση με 4 από τα 7 μέλη για τόσο σημαντικά θέματα.

    Επιπλέον, τα πρακτικά συνεδριάσεων και ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής να ελέγχονται ως προς την επάρκειας τους από νομικούς συμβούλους και ορκωτούς ελεγκτές.

    Με εκτίμηση,

    Παναγιώτης Ντάβος
    Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής

    Γραφείο Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή
    Ντάβου Παναγιώτη

    info@pdavos.gr
    http://www.pdavos.gr