Άρθρο 8 Αρμοδιότητες Προέδρου της Αρχής

1. Ο Πρόεδρος της Αρχής έχει την ευθύνη λειτουργίας της, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ασκεί όλες τις προς τούτο αρμοδιότητες. Ειδικότερα:

α) Εκπροσωπεί την Αρχή δικαστικώς και εξωδίκως, ενώπιον των Δικαστηρίων, κάθε άλλης δημόσιας Αρχής και τρίτων. Ο Πρόεδρος της Αρχής μπορεί να αναθέσει κατά περίπτωση την εκπροσώπησή της σε άλλο μέλος της, στον Νομικό Σύμβουλο της Αρχής ή σε μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού της.

β) Προΐσταται των υπηρεσιών της Αρχής, συντονίζει και κατευθύνει τη λειτουργία τους.

γ) Προΐσταται ιεραρχικά και πειθαρχικά του προσωπικού της.

δ) Ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της.

ε) Μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών της.

στ) Μεριμνά για τη διαχείριση των οικονομικών της Αρχής και τη διάθεση των δαπανών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της, τις διατάξεις του ειδικού κανονισμού οικονομικής διαχείρισης και της κείμενης νομοθεσίας.

2. Ο Πρόεδρος μπορεί με απόφασή του να εξουσιοδοτεί άλλα μέλη ή όργανα της Αρχής να υπογράφουν «με εντολή Προέδρου» έγγραφα ή άλλες πράξεις της αρμοδιότητάς του.

  • 28 Ιανουαρίου 2011, 16:31 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Μήπως θα πρέπει μα διερευνηθεί η περίπτωση ανάθεσης στον Νομικό Σύμβουλο της εκπροσώπισης της Αρχής κατά την έννοια της παργράφου 1α, δεδομένου ότι ο Νομικός Σύμβουλος δεν έχει δικαίωμα ψήφου σε συνεδριάσεις αποφάσεων της Αρχής, παρίσταται σε συνεδριάσεις της μόνο κατά την κρίση του Προέδρου και κατά συνέπεια ελέγχεται η πληρότητα – φερεγγυότητα εν πλήρει δυνάμει (καθ’ ολοκληρίαν των Αρθρων) εκπροσώπισης της Αρχής επι σοβαρών υποθέσεων όπως διακστικών ή εξωδίκων