Δημόσια διαβούλευση για τις γενικές αρχές και προτεραιότητες Σχεδιασμού του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Με απόλυτη συνέπεια ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα στο μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και στη διαμόρφωση μίας νέας σχέσης μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Παράλληλα, προχωρά στην εφαρμογή πολιτικών που θα διασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, στα πρότυπα ενός σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα. Η ουσιαστική αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών αποτελεί κεντρική επιλογή στην προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης προσέγγισης, η οποία λαμβάνει υπόψη τόσο την παρούσα οικονομική συγκυρία και τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, όσο και τους μεσοπρόθεσμους στόχους για την άρση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων σε ορίζοντα τετραετίας, η κυβερνητική πολιτική στον τομέα των ΤΠΕ θα κινηθεί σε 3 παράλληλους άξονες δράσης:

  1. Βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών ΤΠΕ που δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο έργων του Γ ΚΠΣ, με παρεμβάσεις διορθωτικού και βελτιωτικού χαρακτήρα. Στόχος είναι η αποφυγή της απαξίωσης επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει και μένουν ανενεργές, μέσω της παραγωγικής τους αξιοποίησης στον βαθμό που είναι εφικτό κατά περίπτωση.
  2. Άμεση υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αριθμού επιχειρησιακά κρίσιμων έργων που θα επιλύσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και θα συμβάλλουν στην ταχεία ανασύνταξη της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται και έργα που έχουν υποβληθεί/ ενταχθεί ήδη στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και είναι συμβατά με τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, καθώς και ένα σύνολο νέων παρεμβάσεων άμεσης εφαρμογής, που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν με διαφανείς και απλοποιημένες διαδικασίες εντός του 2010.
  3. Άμεση ενεργοποίηση του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», με κεντρικούς στόχους:
  • Την ενσωμάτωση των πολιτικών προτεραιοτήτων που έχουν αποτυπωθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την προώθηση συγκεκριμένων στρατηγικών, έναντι του υφιστάμενου ασαφούς χαρακτήρα του Προγράμματος,
  • Την εξειδίκευση του Προγράμματος μέσω κατάλληλων Προσκλήσεων, ώστε να ανταποκριθεί στις σημαντικές προκλήσεις της ελληνικής πραγματικότητας, στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ανάπτυξης των υποδομών, της στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας,
  • Την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας αλλά και της ουσιαστικής βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων,
  • Τη διασφάλιση μίας αντικειμενικής, αποτελεσματικής και απόλυτα διαφανούς διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των κατάλληλων έργων προς υλοποίηση,
  • Το συντονισμό – ευθυγράμμιση με τις νέες προτεραιότητες του Ε.Π. «διοικητική μεταρρύθμιση» και ειδικότερα με τις παρεμβάσεις που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και το νέο μοντέλο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • Το διαχωρισμό προτεραιοτήτων με επικαλυπτόμενες δράσεις άλλων επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως του ΕΠΑΝ ΙΙ και των ΠΕΠ.

Με έμφαση στον τρίτο από τους παραπάνω άξονες δράσεις, οι επιμέρους αρχές, στρατηγικές και κατευθύνσεις Σχεδιασμού του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» τίθενται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση, με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια και τη συμμετοχή των υποψηφίων τελικών δικαιούχων, των συλλογικών φορέων, των εταιριών ΤΠΕ, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και των πολιτών στο νέο σχεδιασμό. Οι κατευθύνσεις αυτές θα αποτυπωθούν στις Προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν άμεσα στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, ενώ σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν κείμενα διαβούλευσης σχετικά και με τη Διαχείριση και Παρακολούθηση του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και των έργων που εντάσσονται σε αυτό.

Επισημαίνεται ότι οι διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό την επαναχάραξη της στρατηγικής Σχεδιασμού του Προγράμματος, πραγματοποιούνται παράλληλα με τη δρομολόγηση των υπόλοιπων δύο αξόνων δράσης (αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών, υλοποίηση έργων άμεσης χρονικής προτεραιότητας) για την αποφυγή τυχόν καθυστερήσεων. Για το σκοπό αυτό η στρατηγική άμεσης υλοποίησης του προγράμματος περιλαμβάνει:

  • Την άμεση υλοποίηση εγκεκριμένων πράξεων, μετά από την κατάλληλη προσαρμογή-ευθυγράμμισή τους με τις προτεινόμενες γενικές αρχές,
  • Την ιεράρχηση και προώθηση στοχευμένων πράξεων για την υποστήριξη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ),
  • Τη δημοσίευση νέων Προσκλήσεων για την επίτευξη των στόχων και προτεραιοτήτων που τίθενται στο πλαίσιο της παρούσας διαβούλευσης.

Τέλος στο πλαίσιο του στρατηγικού ανασχεδιασμού του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», θα περιγραφεί με σαφήνεια η συνέργεια των Ε.Π. «Ψηφιακής Σύγκλισης» και «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», με έμφαση σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» έχει θέσει ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ η ανάπτυξη οριζόντιου χαρακτήρα υπηρεσιών για φορείς του Δημοσίου είναι πεδίο της στρατηγικής του. Επιπλέον της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, σημαντική έμφαση δίνεται στην απλούστευση των διαδικασιών και την αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Η συντονισμένη δράση των δύο Ε.Π. στους τομείς των εξωστρεφών και εσωστρεφών υπηρεσιών θα βελτιστοποιήσει την απόδοση των δύο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και θα ενισχύσει:

  • Την ενδυνάμωση των μηχανισμών σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών,
  • Την προώθηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας,
  • Τη βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με τις δημόσιες υπηρεσίες πολιτών και επιχειρήσεων,
  • Την ανάπτυξη διαλειτουργικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών για επίτευξη αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ συστημάτων δημοσίων υπηρεσιών

Αντικείμενο της παρούσας διαβούλευσης αποτελεί η συλλογή απόψεων για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος, με έμφαση στην εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων και στρατηγικών. Η διαβούλευση είναι οργανωμένη σε τέσσερις βασικούς άξονες-ενότητες:

  • Ενότητα Α: Γενικές πληροφορίες, που αφορά στη γενικότερη εκτίμηση και σχεδιασμό της οργάνωσης του προγράμματος.
  • Ενότητα Β: «Πλαίσιο στόχευσης των Προσκλήσεων του Προγράμματος», που περιγράφει με συγκεκριμένο τρόπο τους στόχους και τις προτεραιότητες του προγράμματος.
  • Ενότητα Γ: «Κοινές αρχές και στρατηγικές για την εξασφάλιση των στόχων του Προγράμματος», που περιλαμβάνει σειρά συγκεκριμένων ενεργειών για την καλύτερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ΤΠΕ, με απώτερο στόχο την ευεργετικότερη δυνατή επίδραση του προγράμματος σε όλες τις πτυχές και δράσεις του πολίτη.
  • Ενότητα Δ: «Γενικές Προτάσεις», που δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης άλλων προτάσεων για το πρόγραμμα.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου 2010 και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, θα οριστικοποιηθούν οι αρχές και οι αποφάσεις που θα διέπουν την εκτέλεση του προγράμματος, αλλά και τις θεματικές προτεραιότητες του.

==

Mπορείτε να μας αποστέλλεται μεγάλα σε μέγεθος αρχεία στο infosocopengov.gr