Ενότητα Δ : (7) Γενικές Προτάσεις

Επιμέρους ερωτήσεις:

  1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις που θα αφορούν τη Διαχείριση και την Υλοποίηση του Προγράμματος, ποια γενικότερα σχόλια ή προτάσεις θα θέλατε να υποβάλετε ώστε να ληφθούν υπόψη ειδικά σχετικά με το Σχεδιασμό του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»;
  • 22 Απριλίου 2010, 21:43 | Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης

    Στην προηγούμενη προγραμματική κατά κόρον εμφανίστηκε το φαινόμενο της συμμετοχής σε διαγωνισμούς που διεξήγαγαν οι φορείς – τελικοί δικαιούχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και ιδρύματα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα να συμμετέχουν σαν υποψήφιοι ανάδοχοι. Ως εδώ κανένα πρόβλημα άλλωστε είναι θεμιτό να συμμετέχουν οι φορείς αυτοί σαν υποψήφιοι ανάδοχοι σε διαγωνισμούς εφόσον αυτό προβλέπεται από το νομικό τους πλαίσιο .
    Το πρόβλημα είναι ότι ταυτόχρονα αυτοί οι φορείς με το ίδιο ΑΦΜ είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ίδιες προσκλήσεις του Επ Προγράμματος σαν αυτοδύναμοι τελικοί δικαιούχοι. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη νόθευση του ανταγωνισμού αφού δεν υπάρχει ισονομία ως προς τη συμμετοχή αντίστοιχα των ιδιωτικών φορέων στις προσκλήσεις σε 100% χρηματοδοτούμενα έργα. Δηλαδή ένας τέτοιος φορέας μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και τελικός δικαιούχος και ανάδοχος στο ίδιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα!!!
    Για αυτό το λόγο παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη στην αναθεώρηση και στις νέες προσκλήσεις του Επ. Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση να μην δίνεται αυτή η δυνατότητα της διπλής συμμετοχής για να μην στρεβλώνεται και νοθεύεται ο ανταγωνισμός πράγμα που αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κοινοτικών κανόνων που έχουν θεσπιστεί και παρακολουθούνται από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • 22 Απριλίου 2010, 19:40 | Αλέξανδρος Μπέρλερ

    Οι προσκλήσεις θα πρέπει να προάγουν την άμιλλα και τον ανταγωνισμό μεταξύ και των δικαιούχων, να επιλέγονται οι καλύτερες προτάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα.
    Στις προσκλήσεις θα πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες για συμμετοχή του συνόλου της αγοράς, δηλαδή έργα κάθε μεγέθους και εξειδίκευσης ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα οι μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής αλλά και οι μικρότερες. Συνήθως οι μικρότερες έχουν μεγαλύτερη προϊόντική στόχευση και λιγότερα λειτουργικά έξοδα αλλά δεν μπορούν πολλές φορές να συμμετέχουν καθώς σε μεγάλα έργα αναγκάζονται να λειτουργούν υπεργολαβικά υπό δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

  • 22 Απριλίου 2010, 15:14 | ΕΡΙΚΣΟΝ ΕΛΛΑΣ

    Επιμέρους ερωτήσεις:

    1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις που θα αφορούν τη Διαχείριση και την Υλοποίηση του Προγράμματος, ποια γενικότερα σχόλια ή προτάσεις θα θέλατε να υποβάλετε ώστε να ληφθούν υπόψη ειδικά σχετικά με το Σχεδιασμό του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»;

    Η Ericsson πιστεύει ότι η πολιτεία έχει χρέος να προωθήσει τις τεχνολογίες ΤΠΕ ως τον κύριο φορέα ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς και μάλιστα ως τον κύριο μοχλό που μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει άλλους τομείς κατά τη μετάβαση της χώρας και της κοινωνίας ολόκληρης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών CO2 και υψηλής ανάπτυξης, σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ. Ειδικότερα:

    1. Οι τεχνολογίες ΤΠΕ να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά τόσο της εθνικής αλλά και των περιφερειακών/τοπικών στρατηγικών πράσινης/αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και το κύριο εργαλείο για την επίτευξη των όποιων στόχων μείωσης CO2.
    2. Πρέπει η χώρα μας να κατανοήσει το συντομότερο δυνατόν ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τους στόχους ανάπτυξης της χώρας από έναν απαρχαιωμένο προσανατολισμό σε φυσικές υποδομές του 20ου αιώνα προς ένα νέο προσανατολισμό που δίνει έμφαση στις νέες υποδομές, χαμηλών εκπομπών CO2, διακίνησης πληροφοριών & περιεχομένου, του 21ου αιώνα. Αυτού του είδους οι νέες υποδομές χρειάζονται πρώτα απ’όλα ένα εκτεταμένο ευρυζωνικό δίκτυο που να καλύπτει με αξιοπιστία όλόκληρη τη χώρα, ούτως ώστε να μπορούν να εισαχθούν και να χρησιμοποιηθούν ευρέως υπηρεσίες όπως η τηλε-εργασία, οι τηλεδιασκέψεις, τα έξυπνα κτίρια, τα έξυπνα συστήματα μεταφοράς και η αποϋλοποίηση προϊόντων.
    3. Ενθάρρυνση διακλαδικών συνεργασιών με εστίαση στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης συνεργασιών μεταξύ διαφορετικών βιομηχανικών κλάδων και άλλων ενδιαφερομένων μερών που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την Πράσινη Ανάπτυξη στην Ελλάδα.
    4. Η ίδια η ελληνική πολιτεία να γίνει το ‘καλό παράδειγμα’, μαθαίνοντας τις νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιώντας πρώτη σε ευρεία κλίμακα, ως Δημόσιο, τις υπηρεσίες που αναπτύσσονται, ούτως ώστε να εμπνεύσει και να ‘υποχρεώσει’ τους πολίτες να κάνουν το ίδιο.
    5. Να ενθαρρύνει την καινοτομία ειδικά όσον αφορά στην ανάπτυξη λύσεων που στο συνολικό χρόνο ζωής τους συμβάλλουν σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας ή σε πιό αποδοτική χρήση της, και άρα σε χαμηλότερες εκπομπές CO2. Η ανάπτυξη τέτοιων λύσεων θα πρέπει να προωθείται μέσω καινοτόμων δραστηριοτήτων Έρευνας & Τεχνολογίας.
    Πιστεύουμε λοιπόν ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο και μια καλή αρχή για να αρχίσουμε να κινούμαστε ως χώρα και ως κοινωνία προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

  • 22 Απριλίου 2010, 10:37 | G.K. / BXL

    Προφανώς, ουσιαστικά σχόλια θα μπορούν να γίνουν παρά μόνον όταν δημοσιοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο για τη Διαχείριση / Υλοποίηση του Προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ισχύουν οι επισημάνσεις μου σε προηγούμενες ενότητες (Α.1, Α.2, Β.3). Θα πρόσθετα, επίσης, την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα (ακόμη και νομοθετικών) ώστε:

    – να μειωθούν αφενός τα επίπεδα λήψης απόφασης και αφετέρου ο απαιτούμενος χρόνος (π.χ. σε το πολύ 6 μήνες) για την ολοκλήρωση προμηθειών (υπηρεσιών ή/και συστημάτων),
    – να ολοκληρωθούν / επικαιροποιηθούν / χρήσιμοποιούνται μητρώα )αξιολογητών, διαγωνιζομένων, κ.λπλ.)
    – να δημοσιοποιούνται τακτικά τα στοιχεία προόδου κάθε έργου (συμπεριλαβανομένων εκθέσεων αναμενόμενων επιδράσεων πριν την έναρξή του και αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν μετά την λειτουργία του),

    καθώς και για

    -την εκπόνηση «συμπυκνωμένων» προκηρύξεων που θα εστιάζουν στους επιχειρησιακούς και λειτουργικούς στόχους των έργων και όχι στις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων (π.χ. με βάση πρότυπα σχέδια προκήρυξης, που να συμπληρώνονται ανάλογα από τις επιμέρους αναθέτουσες αρχές),
    -την προώθηση / ενίσχυση συνεργασιών και ομαδοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα (από την υποβολή προτάσεων ένταξης στο Ε.Π. έως την ανάθεση έργων)

    και, τέλος, για να μην ανακαλύπτεται ξανά και ξανά ο τροχός, αλλά να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, πετυχημένα παραδείγματα έργων και εφαρμογών, ήδη υπάρχοντες φορείς και δομές, συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία, κ.ο.κ.

    Ευχαριστώ για την ευκαρία που μας δώσατε να σχολιάσουμε το παρόν σχέδιο.
    Γ.Κ.

  • 18 Απριλίου 2010, 18:28 | Πετράκης Γιώργος

    Παραθέτω την ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχει δημοσιευμένη (και μπορεί να την συνυπογράψει όποιος θέλει) εδώ : http://www.petitiononline.com/forumub/petition.html

    Η επιστολή αναφέρεται στην ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, κάτι που θεωρώ ότι απασχολεί και τη διαβούλευση για την «ψηφιακή σύγκλιση»

    Προς:

    Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας
    Βουλή των Ελλήνων
    Γραφείο Πρωθυπουργού
    Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών
    Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
    Βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων
    Κεντρικά και περιφερειακά όργανα όλων των πολιτικών κομμάτων
    Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος
    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

    Κοιν:

    κκ. Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών
    κκ. Νομάρχες
    κκ. ∆ημάρχους
    Τμήματα Πληροφορικής ΑΕΙ
    Τμήματα Πληροφορικής ΤΕΙ
    Διευθύνσεις και γραφεία Α/βάθμιας εκπαίδευσης
    Διευθύνσεις και γραφεία Β/βάθμιας εκπαίδευσης
    Διευθυντές σχολικών μονάδων

    ΘΕΜΑ: ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

    Με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας έκδοσης του ανοικτού λειτουργικού συστήματος Ubuntu 10.04 (μακράς υποστήριξης) εντός λίγων ημερών, μέλη της ελληνικής κοινότητας του Ubuntu (http://www.ubuntu-gr.org) ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση και κάθε φορέα ή υπηρεσία που υποστηρίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό την άμεση υιοθέτηση τουλάχιστον ενός ανοικτού λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών γραφείου, που βασίζονται στο ανοικτό λογισμικό.

    Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα παρακάτω αδιαμφισβήτητα δεδομένα :

    1.Τη στιγμή που το κράτος μειώνει τους μισθούς, τις συντάξεις και την αγοραστική δύναμη όλων των Ελλήνων, για να επιβιώσει μερικούς μήνες παραπάνω, στην προσπάθεια να μειώσει το τεράστιο έλλειμμά του, μεγάλα ποσά της τάξης των εκ. ευρώ σπαταλώνται σε άδειες χρήσης MS windows και ΜS office. Αυτό δεν είναι αναγκαίο, όταν ανοικτό λογισμικό όπως το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος.

    2.Τη στιγμή που η πιο σύγχρονη εκδοχή του Ubuntu και του Open Office ή αντίστοιχων ανοικτών εφαρμογών τρέχουν ταχύτατα σε υπολογιστές οκταετίας, το κράτος επενδύει εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ για προμήθειες νέων H/Y για να τρέχουν λογισμικό της Microsoft, το οποίο όπως φαίνεται στο σημείο 1 δε χρειάζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων!

    3.Τη στιγμή που διανομές Linux παρέχουν πρακτικά ανοσία από κακόβουλο λογισμικό, το κράτος επενδύει σε υποστήριξη για αντιμετώπιση του κακόβουλου λογισμικού και ζημιώνεται από τη μείωση της παραγωγικότητας, που προκύπτει από πολλά μολυσμένα συστήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    4.Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την “πράσινη ανάπτυξη”, χιλιάδες υπολογιστές αποσύρονται, επειδή κρίνονται ανεπαρκείς λόγω του ότι δεν τρέχουν ικανοποιητικά το κακογραμμένο και απαιτητικό σε πόρους λογισμικό της Microsoft.

    5.Την ίδια στιγμή που θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Παιδεία μας και να ανοίγουμε δρόμους για ελεύθερα και κριτικά σκεπτόμενους ανθρώπους, οδηγούμε τους νέους μαθητές σε πελατειακή εξάρτηση από μια πολυεθνική εταιρεία. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής και λοιπών τεχνολογικών τμημάτων γνωρίζουν να χρησιμοποιούν λογισμικό της MS (Microsoft), οι οποίοι με τη σειρά τους θα διδάξουν όλους τους Έλληνες μαθητές πώς να χρησιμοποιούν λογισμικό της MS, για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά τη γνώση του λογισμικού της ΜS.

    6.Την ίδια στιγμή που ο Ελληνικός δημόσιος τομέας βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε λογισμικό εταιρειών, άλλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία ) προωθούν τα Ανοιχτά Πρότυπα υποχρεωτικά για το δημόσιο τομέα τους. Σε άλλα κράτη (όπως η Γερμανία και η Γαλλία) πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί έχουν μεταβεί σε ανοικτό λογισμικό, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γαλλικής αστυνομίας.

    Ζητούμε με βάση όλα τα παραπάνω:

    1.Την άμεση υιοθέτηση εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού (ακόμη και σε λειτουργικά της Microsoft, αφού οι περισσότερες εφαρμογές έχουν εκδόσεις συμβατές με Windows) και την υποχρεωτική μετατροπή όλων των δημοσίων εγγράφων σε ανοικτά πρότυπα (π.χ. το .odt αντί του κλειστού .doc). Με αυτό τον τρόπο σταδιακά όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των δημοσίων υπηρεσιών είτε μεταξύ τους είτε με τους πολίτες θα είναι συμβατές με όλα τα λειτουργικά συστήματα, βάσει και της αρχής της ίσης μεταχείρισης, και όχι μόνον με τα κλειστού χαρακτήρα αντίστοιχα της Microsoft.

    2.Την υιοθέτηση του Ubuntu ή άλλου ανοικτού κώδικα λειτουργικού συστήματος τουλάχιστον στα σχολικά εργαστήρια και προοδευτικά σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

    3. Την εξοικονόμηση μεγάλων χρηματικών ποσών από την παύση άσκοπης ανανέωσης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των δημόσιων υπηρεσιών και την δρομολόγηση των χρημάτων αυτών σε τομείς που τα έχουν ανάγκη.

    4.Την υιοθέτηση διαδικασίας πιστοποίησης γνώσεων Η/Υ όχι βάσει εξετάσεων σε εφαρμογές κλειστού κώδικα (MS Word, Excel, Internet Explorer, Access, PowerPoint κ.λπ.), αλλά σε αντίστοιχες ανοιχτού λογισμικού.

    5.Την μοριοδότηση στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο δημόσιο με βάση την ως άνω πιστοποίηση. Ειδικότερα για καίριες θέσεις (μηχανοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ.), να είναι απαραίτητη η πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον ενός λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα (Linux, FreeBSD, OpenBSD κ.λπ.)

    Σημειώνεται ότι αφορμή για την παρούσα επιστολή στάθηκε η αντίστοιχη επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση του κ. Ιωακείμ Τελλίδη, πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών & Φίλων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (GREEKLUG).[1], στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα:

    Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Neelie Kroes, δήλωσε στις 10 Ιουνίου του 2008[2] ότι

    «Ως αγοραστές, θα πρέπει να είμαστε έξυπνοι, όταν αγοράζουμε τεχνολογία. Πρέπει να γνωρίζουμε το μακροπρόθεσμο κόστος του
    κλειδώματος: Είστε συχνά δεσμευμένοι σε επόμενες γενιές της εν λόγω τεχνολογίας. Μπορεί επίσης να υπάρξουν δευτερογενείς συνέπειες, όπου
    μπορείτε να εγκλωβιστείτε σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από τον ίδιο προμηθευτή. Αυτό είναι απλώς κακή αγορά.»

    Προσέθεσε

    «Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό από την εξασφάλιση οτι οι εμπορικές μας αποφάσεις λαμβάνονται με πλήρη επίγνωση των
    μακροπρόθεσμων επιπτώσεων τους. Υπάρχει ένα δημοκρατικό ζήτημα επίσης.

    Όταν ανοικτές, εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες, κανένας πολίτης ή εταιρεία μπορεί να αναγκαστεί ή να ενθαρρυνθεί να χρησιμοποιεί την
    τεχνολογία μιας συγκεκριμένης εταιρείας για να έχει πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες. Κανένας πολίτης ή επιχείρηση δε πρέπει να
    αναγκαστεί ή να ενθαρρυνθεί να επιλέξει μια κλειστή τεχνολογία αντί μιας ανοικτής και μάλιστα διαμέσου της κυβέρνησης η οποία έχει κάνει
    την επιλογή αυτή πρώτη.

    Αυτές οι δημοκρατικές αρχές είναι σημαντικές. Ένα επιχείρημα είναι ιδιαίτερα επιτακτικό όταν υποστηρίζεται τόσο από δημοκρατικές αρχές
    όσο και από υγιή οικονομικά.

    Ξέρω μια έξυπνη επιχειρηματική απόφαση, όταν βλέπω μια – η επιλογή ανοικτών προτύπων είναι πράγματι μια πολύ έξυπνη επιχειρηματική
    απόφαση.»

    Εν κατακλείδι, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ως μέλη της ελληνικής κοινότητας του Ubuntu, που αριθμεί αυτή τη στιγμή πέντε χιλιάδες μέλη, θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο θεσμικό μέσο ώστε και ο τελευταίος Έλληνας να ενημερωθεί για τα οφέλη από τη χρήση του ανοικτού λογισμικού. Επίσης είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με κάθε τρόπο, μέσα στα πλαίσια του δυνατού, να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και πιο ομαλά το πέρασμα σε εφαρμογές ανοιχτού κώδικα αρχικά και εν τέλει σε ελεύθερο και ανοιχτό λειτουργικό σύστημα.

    Μετά τιμής,

    Οι υπογράφοντες —> http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?forumub (παρακαλώ συνυπογράψτε αν συμφωνείτε)

    [1] http://forum.greeklug.gr/viewtopic.php?f=2&t=479
    [2]http://repository.openforumeurope.org/media-centre/press-releases/ofe/speech-08-317_en.pdf

  • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

    Οι Αναπτυξιακές εταιρίες ΟΤΑ ιδρύθηκαν με σκοπό την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους και συνεπώς της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, την προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών παρέμβασής τους και την συμμετοχή ή διαχείριση Εθνικών ή Κοινοτικών προγραμμάτων και την εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό επίπεδο.

    Η υλικοτεχνική υποδομή των εταιριών, το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό και η διοίκηση, η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των προγραμμάτων έχουν καθιερώσει τις εταιρίες ως ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό εργαλείο της ενδοχώρας και σημείο αναφοράς στις παρεμβάσεις κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

    Μέχρι σήμερα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση -και πιο συγκεκριμένα στην πρόσκληση 4- προβλεπόταν η συμμετοχή των Ανωνύμων εταιριών των ΟΤΑ μονό σε περιπτώσεις που υπήρχε αδυναμία υποβολής πρότασης από τους οικείους ΟΤΑ και με την προϋπόθεση να συνταχθεί μία προγραμματική σύμβαση όπου θα μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες υλοποίησης βάση του νόμου 3614/2007, Άρθρο 22 παρ. 3.

    Θεωρούμε ιδιαίτερα καίριο και σκόπιμο οι αναπτυξιακές εταιρίες να μπορούν να συμμετάσχουν ως αυτοδύναμοι τελικοί δικαιούχοι σε όλες τις προσκλήσεις του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση που αφορούν δράσεις με δικαιούχους ΟΤΑ αφού και μεγάλη αναπτυξιακή εμπειρία διαθέτουν και έμπειρα και ικανά στελέχη που μπορούν να υποβάλλουν και να υλοποιήσουν σύνθετα έργα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών.

  • 14 Απριλίου 2010, 23:34 | Κώστας Σαρτζετακης

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «WWW.OPENGOV.GR»

    Παρακαλώ δημιουργήστε στο «www.opengov.gr» μία μόνιμα ανοιχτή σελίδα για κάθε υπουργείο, για τα γενικότερα θέματα αρμοδιότητας τους, που να καταγράφονται απο τους πολίτες,καταγγελίες, παρατηρήσεις,παράπονα, για διάφορα θέματα καθημερινότητας που κάνουν δύσκολη τη ζωή τους.(πχ για το υπουργείο σας:τα καύσιμα ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα,οι πολίτες είναι σε απόγνωση,2 φορές εκάνατε εσείς αύξηση 7 φορές έχουν κάνει μεχρι τώρα οι βενζινοπόλες παραπονούνται ότι δεν βγαίνουν, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι απασχολούν σαν προσωπικό πακιστανούς με χαμηλούς μισθούς καιίσως τους έχουν ανασφάλιστους, κάτι πρέπει να κάνετε κατεπειγόντως,απελευθερώστε το επάγγελμα, δώστε άδειες και στα super market για να ομαλοποιηθεί η αγορά.
    Επίσης δημιουργήστε μια παράλληλη σελίδα ώστε να στέλνουμε επώνυμα (με πλήρη στοιχεία), σε εσάς μία απόρρητη καταγγελία η μία απόρρητη πρόταση, τα οποία όμως δεν θα δημοσιεύονται στο σχόλιο.
    Θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας όταν κάνουμε μία καταγγελία η πρόταση, για κάποια συντεχνία επαγγελματιών που θίγονται και βλέπουν το τηλέφωνο μας και τη διεύθυνση μας.

  • Οι σημερινές εποχές χαρακτηρίζονται από τάσεις Σύγκλισης των Τεχνολογιών (Merging of Technologies) και των Τρόπων Επικοινωνίας (Means of Communication). Διαδίκτυο, Τηλεφωνία (Σταθερή και Κινητή) και Τηλεόραση τείνουν να προσφέρουν τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες από την ίδια Υπερσυσκευή(ες). Sony και Samsung έχουν ήδη ανακοινώσει τα νέα μοντέλλα τους Internet TV, μέσω των οποίων το διαδίκτυο μπαίνει πλέον στο σαλόνι ή η τηλεόραση μπαίνει στον κόσμο του Internet, ανάλογα από ποιά οπτική γωνία το βλέπει κανείς. Επίσης με το Mobile TV, η τηλεόραση γίνεται μέρος του κινητού ή, αλλιώς λεγόμενο, το κινητό αποκτά νέες δυνατότητες ψυχαγωγίας.
    Οι σημερινές εποχές χαρακτηρίζονται επίσης από την τάση προσωποποίησης των παρεχομένων υπηρεσιών (personalized services). Ψυχαγωγία, Επικοινωνία, Πληροφόρηση, Συναλλαγές τείνουν όχι απλά να παρέχονται από μία συσκευή (Υπερυπολογιστή, Υπερτηλεόραση ή Υπερτηλέφωνο), αλλά οι συσκευές με τα λογισμικά τους καλούνται πλέον να διακρίνουν τις ανάγκες του χρήστη τους και να παρέχουν υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερότητές του, όπως αυτές τις έχει ο ίδιος δηλώσει ή η ίδια η συσκευή, μέσω του λογισμικού της, τις έχει αντιληφθεί.
    Τέλος, οι τεχνολογίες έπαψαν πλέον να αποτελούν νεκρές, ψυχρές απεικονίσεις ενός πλασματικού κόσμου. Απέκτησαν μέσω της διαδραστικότητας σάρκα και οστά (Avatars), σε κάποιες περιπτώσεις και γνώμη και αντίληψη. Η διαδραστικότητα είναι πλέον όχι απλά δεδομένη, αλλά και ιδιαίτερα επιθυμητή. Ξέφυγε από τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και έχει περάσει στο στερέωμα του συνόλου της τεχνολογίας. Η μηχανή πλέον επικοινωνεί με τον άνθρωπο, είτε το θέλουμε είτε όχι – τα Ερευνητικά Ινστιτούτα παγκοσμίως έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στη διαδραστικότητα και στην εικονική πραγματικότητα, τα αποτελέσματα των οποίων τώρα έχουν αρχίσει να διακρίνονται στην καθημερινή μας ζωή.
    Σε ελλαδικό επίπεδο, η μεγάλη πρόκληση για την υλοποίηση των ανωτέρω συνεχίζει να είναι η χρήση και η διαθεσιμότητα της ευρυζωνικότητας και ο αντίστοιχος σχεδιασμός της, ο οποίος ακόμη έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Κατανομή Ψηφιακού Μερίσματος, Fiber to the Home, αποτελούν έργα-ορόσημα, των οποίων όμως θα πρέπει να επισπευφθεί η προκήρυξή και υλοποίησή τους.
    Θεωρώ ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της Ψηφιακής Σύγκλισης, καθώς δεν αποτελούν απλές διαπιστώσεις αλλά μέρος της πραγματικότητας και της καθημερινότητάς μας, σήμερα και στο εγγύς μέλλον

  • 13 Απριλίου 2010, 21:33 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ????

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ!!!

    ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟ!!!!

    ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ 1000 ΣΤΗ ΘΕΣΗ!!!

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΥΤΟ ???
    ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΠΩΣ ΟΧΙ
    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΝΑ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ:
    1)ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗ. ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΟΤΙ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.
    ΠΟΙΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ??? ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ!!!
    2)ΔΗΜΟΣΙΟ: ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΟΠΩΣ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ.
    ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΙ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΡΙΠΟΡΤΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ!!!!
    3)ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ Η/Υ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!!!! ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ)
    ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ) ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.

    ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΩ
    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥ.

  • 12 Απριλίου 2010, 01:19 | ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ(ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΥΓΕΙΑΣ,ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ,ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΛΠ)
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ‘Η ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ?
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΩΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ‘Η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ?
    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΑΠΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ‘Η ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ,ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ,ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ?

    ΑΡΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ,ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ(ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ),ΔΙΟΤΙ ΤΑ LINUX ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΙΔΙΩΤΗ,ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Συμφωνούμε με την άποψη που εκφράζει άλλος συνομιλητής ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για έργα πληροφορικής και να αρχίσουμε να τα βλέπουμε σαν έργα ανάπτυξης που υποστηρίζονται ηλεκτρονικά/ΤΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η ανάπτυξη αντίστοιχης «κουλτούρας» στο δημόσιο τομέα και όχι μόνον, όπως θέτουν και άλλοι συνομιλητές/τριες. Αυτό όμως σημαίνει ότι με τις αντίστοιχες δράσεις δεν χρηματοδοτούνται μόνον «κατασκευαστικά έργα», όπως διαφαίνεται μέσα από τις γραμμές ότι είναι η τάση, αλλά και «υποστηρικτικά έργα», ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές. Συναφές είναι και το ζήτημα της αξιοποίησης των ΤΕΠ στην κατεύθυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Παρά τη βαρύτητα του θέματος της ψηφιακής ανισότητας και την εκφρασμένη πολιτική βούληση για την μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, δεν βλέπουμε κάποια σχετική αναφορά στο κείμενο που έχει τεθεί για διαβούλευση. Αυτό σημαίνει ότι δεν τίθενται σχετικοί στόχοι πια ή ότι ενσωματώνονται στους περιγραφόμενους; Επισημαίνουμε εδώ μετά λόγου γνώσεως ότι η αναφορά σε «ψηφιακές υπηρεσίες από ΜΚΟ και φορείς για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης κοινωνικών ομάδων» εξακολουθεί να έχει νόημα, ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σχετικά επισημαίνουμε επίσης ότι δράσεις τέτοιου τύπου πετυχαίνουν να καλλιεργήσουν την «ηλεκτρονική κουλτούρα» ίσως και περισσότερο από δράσεις απλής διάθεσης «ηλεκτρονικού εξοπλισμού» στους πολίτες.

    Γέφυρα και για τα δύο σημεία που θίγουμε παραπάνω πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η ενθάρρυνση καινοτομίας, η οποία δεν προέρχεται και δεν είναι δυνατόν να προέρχεται από το δημόσιο μόνον ή από κερδοσκοπικές εταιρείες. Στο σημείο αυτό είναι κρίσιμος ο ρόλος της «κοινωνίας πολιτών» γιατί ερευνητικά ή πιλοτικά έργα δεν παράγονται μόνον στα πανεπιστημιακά εργαστήρια (τα οποία έχουν έτσι κι αλλιώς θεσμικά καθορισμένες δυνατότητες σύνδεσης με την αγορά) αλλά και από μη κερδοσκοπικούς φορείς, συνήθως μη κυβερνητικές οργανώσεις ή οργανώσεις των ίδιων των χρηστών, οι οποίοι έχουν δεσμούς με τις ομάδες που υφίστανται τις συνέπειες των ανισοτήτων και σχεδόν αναγκαστικά, για να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό αυτό, παράγουν ιδέες. Θα έχουν τη δυνατότητα να τις υλοποιήσουν, να δημιουργήσουν δηλαδή το πρότυπο που θα μπορεί μετά να αξιοποιηθεί πολλαπλασιασμένα και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην κάλυψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού; Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλάβει αν υπάρχει και ποιος είναι ο σχεδιασμός των αρμοδίων.

  • 9 Απριλίου 2010, 10:42 | Βλάσης Μανθογιάννης

    Προτείνω τις κάτωθι ενέργειες ή δέσμες ενεργειών:
    1)Αξιολόγηση των έργων που έχουν γίνει έως τώρα στο τομέας των ΤΠΕ από τα προηγούμενα πλαίσια στήριξης. Η αξιολόγηση θα μας δώσει την βάση και την απάντηση στην ερώτηση “που βρισκόμαστε τεχνολογικά στην παρούσα φάση”. Η απάντηση αυτή θα μας βοηθήσει στην χάραξη πορείας και την εύρεση των παρεμβάσεων.
    2)Δημιουργία Εθνικών Μητρώων. Τα εθνικά μητρώα είναι απολύτως απαραίτητα για μια σειρά παρεμβάσεων όπως το Εθνικό συνταγολόγιο (μητρώα Ιατρών, Φαρμακείων, ασφαλισμένων – ανασφάλιστων) και την αναβάθμιση του φορολογικού συστήματος (μητρώο επιχειρήσεων, επαγγελματιών, κ.λ.π.). Τα μητρώα απαιτούν και τις αντίστοιχες διαδικασίες τήρησης και συντήρησης οι οποίες μπορούν να γίνονται μέσω του διαδικτύου και αυτές οι διαδικασίες να αποτελούν υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
    3)Απλοποίηση των διαδικασιών του δημοσίου που αφορούν πολίτες και επιχειρήσεις. Καταγραφή, αξιολόγηση (ως προς την επαναληψιμότητα, την εξοικονόμιση πόρων κ.λ.π.), επανασχεδιασμός (και με χρήση ΤΠΕ), θεσμοθέτηση και εφαρμογή.

  • 9 Απριλίου 2010, 08:29 | Φ.Π

    Εξαιρετικά χρήσιμες είναι και οι προτάσεις της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε) σχετικά με την Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας:
    https://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=396

    Αναλυτικά οι προτάσεις αυτές έχουν περιγραφεί ήδη από το 2006
    στο http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=235
    όπου αναφέρονται τα παρακάτω:

    1. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες

    Είναι κοινή αντίληψη ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στη Χώρα μας. H ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποκαλύπτει την τεχνολογική καθυστέρηση της Χώρας που κατατάσσεται πλέον στην 42η θέση, σε σύγκριση με την 34η που είχε καταλάβει πέρυσι. H Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των 15 κρατών – μελών της E.E. και πίσω από τα περισσότερα νέα κράτη – μέλη καθώς έλαβε χαμηλή βαθμολογία σε κρίσιμους τομείς που υποστηρίζουν την ενίσχυση της τεχνολογικής διείσδυσης όπως το ρυθμιστικό περιβάλλον (όπου κυριαρχεί η γραφειοκρατία), η φτωχή τεχνολογική υποδομή, (καθυστερεί ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου), το χαμηλό επίπεδο συνεργασίας πανεπιστημιακής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα, κλπ. H τεχνολογική υποχώρηση της Χώρας προέρχεται ακόμα από τη συγκράτηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, καθώς κατά μεγάλο μέρος, οι επενδύσεις που ενίσχυσαν την ανάπτυξη αφορούσαν δημόσια έργα. Ενδεικτικά ακόμη αναφέρουμε την χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, την έλλειψη βασικών υποδομών, την έλλειψη συντονισμού των Υπουργείων, την ελλιπή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στη χρήση των πληροφορικών αγαθών καθώς και την απουσία ενός Εθνικού Επιμελητηρίου Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

    Η ζοφερή πραγματικότητα στον κλάδο των ΤΠΕ μπορεί και πρέπει να αλλάξει με γενναίες αποφάσεις. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας έχει ήδη διατυπώσει προς τις Δημόσιες Αρχές και τους εμπλεκόμενους Κοινωνικούς Εταίρους προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο να εξέλθει από το τέλμα και να τον θέσουν στην τροχιά της ανάπτυξης. Τις επαναλαμβάνουμε με την ευκαιρία αυτή, μαζί με τις αναγκαίες συμπληρώσεις, και ζητούμε την ένταξή τους στη συζητούμενη Ψηφιακή Στρατηγική:

    1. Θεσμικά μέτρα:

    (i) Άμεση δημιουργία Εθνικού Επιμελητηρίου Επικοινωνιών και Πληροφορικής – ΕΘΕΕΠ (http://www.epe.org.gr/various/EThEEP.zip) ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη συμμετοχή των πληροφορικών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημόσιας ψηφιακής πολιτικής. Για το θέμα αυτό η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας έχει καταθέσει από το Φεβρουάριο του 2004 στις αρμόδιες αρχές ολοκληρωμένη πρόταση νόμου την οποία έχουν προσυπογράψει 2300 Πληροφορικοί. Οι σχετικές διαδικασίες διαβούλευσης που διεξάγει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

    (ii) Ίδρυση υπουργείου Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως προτείνεται και από άλλους φορείς του κλάδου, ή ανάθεση των σχετικών αρμοδιοτήτων στο πλησιέστερο από πλευράς αντικειμένου- υφιστάμενο υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί ενιαία κυβερνητική γραμμή για την υπέρβαση της σημερινής κατάστασης σύγκρουσης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, που οδηγεί σε ματαίωση σημαντικών πολιτικών αποφάσεων και αποσπασματικά μέτρα.

    (iii) Άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων των παραγράφων 10 και 11 του άρθρου 13 του Ν. 2867/2000 «Οργάνωση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών και άλλες διατάξεις» που αναφέρονται στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων σχετικών με την κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων εκτέλεσης δημοσίων έργων και εκπόνηση δημοσίων μελετών και παροχή δημοσίων υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής καθώς και σχετικών με τον καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει να πληροί η μελέτη, η κατασκευή, η συντήρηση και η επίβλεψη τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων πληροφορικής. Δημιουργία Μητρώου Μελετητών Εργοληπτών έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών καθώς και Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα πλαίσια των σχετικών ρυθμίσεων.

    (iv) Δημιουργία φορέα με στόχο την υψηλή και αποτελεσματική ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών. Ο φορέας αυτός, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς (π.χ. Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, SafeNet, Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ.λπ.) θα συνεισφέρει στην δημιουργία ενός «πολιτισμού» ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, καταναλωτών, παραγωγικών μονάδων και δημοσίων οργανισμών και συνεπώς θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία των ΤΠΕ στην Ελλάδα.

    2. Μέτρα για το δημόσιο τομέα:

    (i) Κατάργηση των αντιεπιστημονικών διακρίσεων ανάμεσα σε ειδικότητες software και hardware στους κλάδους Πληροφορικής στο προσοντολόγιο δημοσίου (όπου δεν έχουν ακόμη καταργηθεί) όπως επίσης και της αναχρονιστικής δυνατότητας διορισμού σε θέσεις ΠΕ και ΤΕ Πληροφορικής προσώπων που δεν διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών Πληροφορικής από αμιγές τμήμα Πληροφορικής. Όλοι οι πτυχιούχοι πληροφορικής και μόνο αυτοί θα πρέπει να έχουν δικαίωμα διορισμού κατά κατηγορία (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ, ΤΕΕ) στις οικείες θέσεις του δημόσιου τομέα.

    (ii) Ίδρυση διευθύνσεων ή τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς ανάλογα με το μέγεθός τους και στελέχωσή τους από πληροφορικούς. Παράλληλα, αλλαγή των οργανισμών των φορέων ώστε να προΐστανται στις οργανικές μονάδες πληροφορικής υπάλληλοι κλάδου πληροφορικής και μόνο ελλείψει τέτοιων υπαλλήλων να προΐστανται υπάλληλοι άλλων κλάδων.

    (iii) Σταδιακή επιμόρφωση των Δημοσίων Υπαλλήλων στις ΤΠΕ μέσα από ειδικά προγράμματα που θα εκπονηθούν και θα εκτελεστούν με ευθύνη κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού που θα διαθέτει, ως ελάχιστο προσόν, βασικό τίτλο σπουδών Πληροφορικής.

    (iv) Προγραμματισμός της σταδιακής μετάταξης στους φυσιολογικούς τους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων που εντάχθηκαν στους κλάδους Πληροφορικής και δεν διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών Πληροφορικής. Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα μετάταξης από άλλους κλάδους σε κλάδους Πληροφορικής χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα (βασικό τίτλο σπουδών Πληροφορικής).

    (v) Ενδελεχής μελέτη του προσοντολογίου του δημοσίου για την ακριβή καταγραφή των αναγκών σε γνώσεις Πληροφορικής και χρήσης Η/Υ κατά κλάδο και αντίστοιχη καταγραφή των γνώσεων που αποκτούν οι απόφοιτοι όλων των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να υπάρξει αληθής αντιστοιχία μεταξύ τίτλων σπουδών και κλάδων του προσοντολογίου ως προς τις γνώσεις Πληροφορικής και χρήσης Η/Υ που απαιτούνται για κάθε θέση και αυτές που έχει ήδη κάθε υποψήφιος από τους τίτλους σπουδών του. Αναθεώρηση του προσοντολογίου του δημοσίου με βάση τη μελέτη αυτή.

    3. Μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα:

    (i) Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στον κλάδο Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας (προστασία πνευματικών δικαιωμάτων εργαζομένων, βελτίωση ωραρίου και μοντέλου αδειών) και δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών για τον επαναπατρισμό και τη συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού.

    (ii) Επιτάχυνση και διεύρυνση των προγραμμάτων παροχής φθηνών broadband υπηρεσιών και διεύρυνση των δυνατοτήτων επιδότησης της εκπαίδευσης καθώς και της προμήθειας εξοπλισμού για τις παραγωγικές μονάδες και τους εργαζομένους με παράλληλη ενθάρρυνση της χρήσης ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα.

    (iii) Περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων για την ίδρυση παραγωγικών μονάδων Πληροφορικής και Επικοινωνιών και απλούστευση των σχετικών διαδικασιών (περιορισμός γραφειοκρατίας) ιδιαίτερα για απόφοιτους Πληροφορικής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

    4. Μέτρα για την εκπαίδευση και τον ψηφιακό αλφαβητισμό:

    (i) Καθορισμός των τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με βάση ενιαίο κορμό βασικών μαθημάτων που θα καθορισθεί σε συνεργασία με τα τμήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των φορέων εκπροσώπησης των τεχνικών επιστημόνων (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) του κλάδου (πιθανώς με ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας).

    (ii) Εξορθολογισμός των εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Ενίσχυση των τμημάτων αυτών για ανάπτυξη υποδομών και πρόσληψη προσωπικού. Λήψη μέτρων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η ετεροαπασχόληση και η μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού.

    (iii) Θέσπιση αδιάβλητου συστήματος πιστοποίησης γνώσεων χρήσης υπολογιστών που θα ορίζει διακριτούς ρόλους και κριτήρια για τους φορείς εκπαίδευσης (θα πρέπει να λειτουργούν υπό το καθεστώς των φροντιστηρίων για να μη λειτουργούν ανεξέλεγκτα), τα εξεταστικά κέντρα, τους φορείς πιστοποίησης και τη δημόσια εποπτεύουσα αρχή. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κρατικό πιστοποιητικό χρήσης υπολογιστών και να μην υπονομεύει, ούτε να υποκαθιστά τους τίτλους σπουδών του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος, μεριμνώντας για την αναγνώριση των μαθημάτων πληροφορικής και χρήσης Η/Υ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σπουδών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

    (iv) Σύνδεση της διδασκαλίας της Πληροφορικής με τις γενικότερες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την ενθάρρυνση της χρήσης ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοικτού κώδικα και την σύνδεση των μαθημάτων πληροφορικής που διδάσκονται στη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση με το προσοντολόγιο του δημοσίου ώστε να αποτελούν επαρκή απόδειξη για τη γνώση χρήσης Η/Υ.
    2. Παρατηρήσεις επί της προτεινόμενης «Ψηφιακής Στρατηγικής»

    Επί των διαφανειών της ψηφιακής στρατηγικής που δόθηκαν προς δημόσια διαβούλευση, οι παρατηρήσεις που διατυπώνουμε έχουν ως εξής:

    1. Στους στρατηγικούς στόχους (aims):

    (i) Διαφάνεια στις δημόσιες λειτουργίες και πρακτικές του πολίτη: Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον επιμέρους αυτό στόχο, αν και αναφέρεται πολύ σύντομα και επιφανειακά στον 1ο γενικό στόχο. Άπτεται τόσο του 1ου γενικού στόχου («Παραγωγικότητα»), όσο και του 2ου («Ποιότητα ζωής του Πολίτη»). Π.χ. όταν οι λίστες υποψηφίων για προσλήψεις, εισαγωγές στα ΑΕΙ, διορισμούς με μοριοδοτήσεις, κλπ. παρέχονται από το διαδίκτυο, οι δυνατότητες «παρεμβάσεων» είναι περιορισμένες. Παρόμοια, για τη φερεγγυότητα επιχειρήσεων μέσω στοιχείων του TAXIS και του δικτύου των τραπεζών, για πολεοδομικά/χωροταξικά στοιχεία, μέσω δεδομένων του Κτηματολογίου, για προκηρύξεις έργων, κλπ. Πιστεύουμε ότι με την ευρύτατη δημοσιότητα που επιτυγχάνεται μέσω του διαδικτύου ενισχύεται η διαφάνεια.

    (ii) Μείωση της ανεργίας: Προτείνουμε ως μετρήσιμο ποσοτικό στόχο «11 νέες θέσεις εργασίες για κάθε 10 καταργούμενες». Προτείνουμε ακόμη τον έλεγχο και την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και την άμεση σύνδεση των επιδοτήσεων με τις ουσιαστικές επενδύσεις, με έλεγχο και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. Απαιτείται επίσης η ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξή της.

    2. Στους στόχους υλοποίησης (οbjectives): Προτείνουμε την ένταξη επτά βασικών στόχων υλοποίησης στην Ψηφιακή Στρατηγική (προτεραιότητα κατά σειρά αναφοράς):

    (i) Προσβασιμότητα: Ελάχιστη δωρεάν βασική πρόσβαση (δωρεάν χρήση υπολογιστικών πόρων και PSTN πρόσβασης στο Internet) για όλους τους Πολίτες.

    (ii) Μόρφωση: Εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού με καθολικές δράσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης όλων των πολιτών.

    (iii) Περιεχόμενο, Υπηρεσίες: Ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση όλης της «γραφειοκρατικής» (δημόσιας ή ιδιωτικής) πληροφορίας, γενίκευση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    (iv) Ευρυζωνική Πρόσβαση: Αξιοποίηση τεχνολογιών xDSL, οπτικών ινών, UMTS, κλπ. με σταθερές χρεώσεις (flat rate) σε χαμηλά επίπεδα.

    (v) Διασυνδεσιμότητα: Ψηφιακή διασύνδεση και επικοινωνία όλων των φορέων (Δημόσιων και Ιδιωτικών) που εμπλέκονται στην καθημερινότητα του Πολίτη.

    (vi) Επιχειρηματικότητα: Υποστήριξη, προστασία και τόνωση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο των ΤΠΕ. Κίνητρα και επιδοτήσεις με έλεγχο και ουσιαστική αξιολόγηση των φορέων. Ενθάρρυνση της ανάπτυξης δομών ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Χώρας.

    (vii) Στήριξη της Έρευνας & Ανάπτυξης στις ΤΠΕ. Για να μην είμαστε μόνο χρήστες, αλλά και δημιουργοί και παραγωγοί γνώσης στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Στήριξη των επενδυτικών δράσεων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΤΠΕ. Σύνδεση και συνεργασία των παραγωγικών μονάδων με τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ (σε θέματα έρευνας, εκπόνησης κοινών αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων, αναμόρφωσης των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, πρακτικής άσκησης σε παραγωγικές μονάδες των φοιτητών/τριών).
    3. Προς μια «Υψηλή Ψηφιακή Στρατηγική»

    Γενικά η Υψηλή Στρατηγική αποσκοπεί στο να θέσει ιεραρχημένους στόχους λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές περιβάλλον και την επιθυμητή θέση της Χώρας με σκοπό να κινητοποιήσει το ευρύτερο εθνικό δυναμικό και τους πόρους του έθνους με την ευρεία έννοια, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους αυτούς. Οφείλει να επισημαίνει τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Η επεξεργασία της «Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής» θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων καταρχήν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας του Κοινοβουλίου και στη συνεχεία να τεθεί σε ευρύ διάλογο στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προκειμένου να κινητοποιήσει όλους τους φορείς σε μια πανεθνική προσπάθεια οικοδόμησης της Κοινωνίας της Πληροφορίας με όρους διαφάνειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας. Στη συνέχεια καταγράφουμε συνοπτικά:

    1. Την αναγκαιότητα και τους άξονες μιας πολιτικής αυτοδύναμης ανάπτυξης των ΤΠΕ προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιβίωση του ελληνισμού ως εθνική, ιστορική και πολιτισμική οντότητα στον σύγχρονο κόσμο.

    2. Την αναγκαιότητα για θεσμική διαμόρφωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας προκειμένου να προστατευθούν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η Κοινωνία της Πληροφορίας.

    3. Τη διάσταση της περιφερειακότητας και της διεθνούς συνεργασίας στα πλαίσια μιας Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής και πώς αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από το προτεινόμενο Εθνικό Επιμελητήριο Επικοινωνιών και Πληροφορικής.

    4. Την αξιοποίηση της Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής με γενικότερη κινητοποίηση πόρων στα πλαίσια όλων των πτυχών του δημόσιου βίου.
    3.1 Η αναγκαιότητα και οι άξονες μιας πολιτικής αυτοδύναμης ανάπτυξης των ΤΠΕ

    Η Πληροφορική και οι Επικοινωνίες αποτελούν σήμερα βασικούς παράγοντες ισχύος στο διεθνές περιβάλλον. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν πεδίο έντονου ανταγωνισμού καθώς η τεχνολογική υπεροχή ενός έθνους διαμορφώνει συνθήκες ευνοϊκές για οικονομική και πολιτική επικράτηση έναντι των ανταγωνιστών του. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ισχυρές βιομηχανίες των ΤΠΕ δεν ακολουθούν το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης των συμβατικών βιομηχανιών, οι οποίες εύκολα μετακινούνται εκτός εθνικού εδάφους. Η επιθυμητή μείωση του κόστους παραγωγής στις βιομηχανίες των ΤΠΕ επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εισαγωγής φθηνού επιστημονικού δυναμικού (φαινόμενο «τεχνολογικής μετανάστευσης») και όχι με τη μαζική έξοδο των βιομηχανιών ΤΠΕ προς τις χώρες φθηνής εργασίας. Οι δραστηριότητες υπηρεσιών τείνουν και αυτές να συγκεντρωθούν στα μεγάλα διεθνή κέντρα τεχνολογικής ανάπτυξης αφήνοντας συνήθως μόνο τις εμπορικές δραστηριότητες μεταπώλησης, ανάπτυξης εφαρμογών και κατάρτισης χρηστών στα τεχνολογικά αναπτυσσόμενα έθνη.

    Η στρατηγική που ακολουθούν οι τεχνολογικά αναπτυσσόμενες χώρες που επιθυμούν μια αυτοδύναμη ανάπτυξη των ΤΠΕ, κινείται σε τέσσερις άξονες:

    1. Συστηματική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις ΤΠΕ.

    2. Συστηματική ενίσχυση της εγχώριας ανάπτυξης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

    3. Συστηματική αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα.

    4. Συνεργασίες με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχες προτεραιότητες και στόχους.

    Έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο μεγάλες ομάδες χωρών που κινούνται προς μια αυτοδύναμη ανάπτυξη των ΤΠΕ, μία στη Λατινική Αμερική και μία στη Βόρεια Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει άμεσα οφέλη, οικονομικά και πολιτικά, από την ενίσχυση των προσπαθειών δημιουργίας εναλλακτικών πόλων ανάπτυξης των ΤΠΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την τάση αφαίμαξης της ευρωπαϊκής οικονομίας (απόσπαση μεγάλων κεφαλαίων για την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων, τεχνολογική μετανάστευση). Δυστυχώς ως Χώρα δεν έχουμε αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπήρξαν και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λάθη και καθυστερήσεις. Η υπανάπτυξη των ΤΠΕ προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία, με σημαντικότερη τη μετανάστευση χιλιάδων νέων επιστημόνων κάθε χρόνο προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ακαδημαϊκής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Αποδυναμώνει, όμως και την αμυντική ικανότητα της Χώρας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς δεν επιτρέπει την αυτοδύναμη ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Επίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας άνευ όρων πολιτιστικής αλλοτρίωσης στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

    Πρέπει λοιπόν να ληφθούν οι γενναίες αποφάσεις στρατηγικής μορφής που θα ανατρέψουν την υφιστάμενη σχεδόν μονόδρομη τεχνολογική εξάρτηση της Χώρας από συμφέροντα που κυριαρχούν στο χώρο των ΤΠΕ και επηρεάζουν όχι μόνο πολιτικές αποφάσεις αλλά ακόμη και συνειδήσεις προσώπων που λαμβάνουν τεχνικές αποφάσεις δημιουργώντας εξαρτήσεις για τις μελλοντικές γενιές. Η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει μια στρατηγική αυτοδύναμης ανάπτυξης των ΤΠΕ βασισμένη στους τέσσερις άξονες που αναφέρθηκαν για τους λόγους που ήδη εκθέσαμε και συνδέονται με την εθνική μας επιβίωση σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, την ευρωπαϊκή μας προοπτική και την προστασία της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
    3.2 Η αναγκαιότητα για θεσμική διαμόρφωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας

    Στα πλαίσια μιας Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής είναι ανάγκη να ερμηνευτούν εκ νέου τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των Πολιτών και της Πολιτείας υπό το πρίσμα των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων καθώς και να διαμορφωθούν οι θεσμικές εγγυήσεις ομαλής μετάβασης σε μια ανοικτή, συμμετοχική και κοινωνικά δίκαιη Κοινωνία της Γνώσης. Ήδη έχει προστεθεί στο Σύνταγμα της Χώρας μας, με την τελευταία αναθεώρησή του, η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 5Α με την οποία ορίζεται ότι: «Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους». Η νέα αυτή Συνταγματική επιταγή παραμένει ακόμη ανερμήνευτη και, άρα, χωρίς εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν τάχιστα την ενεργοποίηση της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής όλων των Πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Και ενώ απουσιάζει και ο ελάχιστος προβληματισμός για την ερμηνεία και εφαρμογή της κορυφαίας αυτής Συνταγματικής επιταγής, συνεχώς λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα που αμφισβητούν, στην ουσία τους, θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ εναντίον των ελευθεριών των Πολιτών. Μακροπρόθεσμα αυτή η προσέγγιση θα δημιουργήσει μεγάλες θεσμικές και τεχνολογικές αντιφάσεις και θα μειώσει την εμπιστοσύνη των Πολιτών στις ΤΠΕ, υπονομεύοντας το μέλλον της Χώρας.

    Το ακριβές περιεχόμενο των αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων, για να πάρει σάρκα και οστά η νέα διάταξη του Συντάγματος, θα πρέπει να προκύψει μέσα από μια ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων και συνακόλουθα έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για τον καθορισμό αρχών και ιεράρχηση στόχων. Ο διάλογος αυτός θα αποκαταστήσει την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη σύνθεση των απόψεων.
    3.3 Περιφερειακότητα και Διεθνής Συνεργασία

    Η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής και μακρόπνοης υψηλής στρατηγικής οφείλει να λάβει υπόψη της και την ανάγκη αποκέντρωσης και διαφάνειας στις λειτουργίες του Κράτους καθώς και στις παραγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις ΤΠΕ. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί σε στενή συνεργασία με τους φορείς που εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και τις Περιφέρειες της Χώρας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι Περιφέρειες της Χώρας αποτελούν των αγωγό σύνδεσής της με το γεωπολιτικό της περίγυρο. Με την έννοια αυτή θα πρέπει να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές, ερευνητικές, αναπτυξιακές και παραγωγικές δραστηριότητες και συνέργιες, στα πλαίσια της ευρύτερης προοπτικής της αυτοδύναμης τεχνολογικής ανάπτυξης.

    Οφείλουμε σε αυτό το σημείο το σημείο να επισημάνουμε ότι το προτεινόμενο από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας Εθνικό Επιμελητήριο Επικοινωνιών και Πληροφορικής – ΕΘΕΕΠ (http://www.epe.org.gr/various/EThEEP.zip) μπορεί, λόγω της φυσιογνωμίας του και της περιφερειακής – οικουμενικής του συγκρότησης να συμβάλει στη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας υψηλής ψηφιακής στρατηγικής με έντονο το στοιχείο της περιφερειακότητας και της διεθνούς συνεργασίας. Ειδικότερα, το ΕΘΕΕΠ προτείνεται να συγκροτείται από περιφερειακά επιμελητήρια Πληροφορικής, ένα σε κάθε μια από τις διοικητικές (ή αναπτυξιακές) Περιφέρειες της Χώρας, καθώς και σε περιοχές του εξωτερικού με μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων πληροφορικών.

    Τα περιφερειακά επιμελητήρια του εσωτερικού θα είναι ο επίσημος σύμβουλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών καθώς και των τοπικών παραγωγικών μονάδων σε θέματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τα περιφερειακά επιμελητήρια θα παίρνουν πρωτοβουλίες για τη συνεργασία των φορέων κάθε Περιφέρειας, θα εκπονούν σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες και θα τα προωθούν σε συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Θα μπορούν να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές και εθνικές δράσεις και θα έχουν την αρμοδιότητα να αναλαμβάνουν την κατανομή πιστώσεων με βάση τις προτάσεις που θα τους υποβάλλονται.

    Τα περιφερειακά επιμελητήρια του εξωτερικού θα φροντίζουν για την καλλιέργεια στενών σχέσεων με διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και με αντίστοιχα επιμελητήρια άλλων χωρών. Επιπλέον, θα φροντίζουν για την ενεργοποίηση των μελών τους και την ουσιαστική συμμετοχή τους σε διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού. Θα ενθαρρύνουν τη μεταφορά γνώσεων και τεχνολογίας. Θα ενισχύουν την ανάπτυξη δικτύων ακαδημαϊκής, ερευνητικής, αναπτυξιακής ή παραγωγικής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Το ΕΘΕΕΠ, με την οργανωτική του συγκρότηση, θα αλλάξει, ουσιαστικά, το χάρτη της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στη Χώρα μας. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη στενών δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες της Χώρας καθώς και μεταξύ των Περιφερειών και του γεωπολιτικού τους περίγυρου, που είναι και το ζητούμενο για την υπέρβαση επικίνδυνων ανταγωνισμών και την οικοδόμηση μιας άλλης μορφής παγκοσμιοποίησης των λαών και της ειρήνης. Επιπλέον, η διεθνής συνεργασία που θα επιτευχθεί μέσω της λειτουργίας των περιφερειακών επιμελητηρίων σε χώρες που δεν συνορεύουν με την Ελλάδα θα συμβάλει στη δημιουργία και ενδυνάμωση δεσμών ουσιαστικής συνεργασίας στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες, κάτι που, δυστυχώς, δεν έχει καταστεί δυνατόν να αναπτύξει το υδροκέφαλο ελληνικό Κράτος.
    3.4 Αξιοποίηση της Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής

    Η αξιοποίηση πόρων στο πλαίσιο μιας Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής πρέπει να είναι πλήρης, για να είναι αποτελεσματική, και να αφορά όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου (εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, εκπαιδευτική πολιτική κ.λ.π.).. Για το λόγο αυτό, η Υψηλή Ψηφιακή Στρατηγική θα πρέπει να υποστηριχθεί:

    1. Μέσω όλων των πτυχών των κρατικού προϋπολογισμού χωρίς να λησμονούνται οι αμυντικές δαπάνες, που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του, και αφορούν, προς το παρόν, κυρίως την αγορά ξένης τεχνολογίας χωρίς μεταφορά της αντίστοιχης τεχνογνωσίας και με δεσμεύσεις στην αμυντική πολιτική της Χώρας.

    2. Μέσω της καλλιέργειας κατάλληλης κουλτούρας σε όλους τους Πολίτες (εκπαιδευτική πολιτική).

    3. Με κατάλληλη αξιοποίηση της εξωτερικής πολιτικής ως πολύτιμου εργαλείου για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και άσκησης επιρροής σε διεθνείς οργανισμούς.

    Η εφαρμογή της Υψηλής Ψηφιακής Στρατηγικής μπορεί να φέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας το κόστος των δημοσίων δαπανών. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε μείωση των αμυντικών δαπανών με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τεχνογνωσίας, περιορισμό της εξάρτησης από εισαγόμενες τεχνολογίες και αύξηση των θέσεων εργασίας υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης ενισχύοντας ταυτόχρονα την αμυντική ικανότητα της Χώρας.
    4. Επίλογος

    Θεωρώντας ότι η Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υφιστάμενες στρεβλώσεις στον κλάδο δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου οράματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας, εκθέσαμε τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας με αφορμή τη σχετική δημόσια διαβούλευση.

    Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το κείμενο της Δημόσιας Παρέμβασης που παρουσιάζουμε προέκυψε μετά από διαδικασίες συζήτησης στις τοπικές συνελεύσεις των δεκατριών παραρτημάτων της Ένωσής μας και απηχεί τις θέσεις και τις αγωνίες εκατοντάδων μελών μας. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να έχουμε την ισχυρή πεποίθηση, ότι εξετάσαμε και την τελευταία λεπτομέρεια και ότι η υιοθέτηση των προτάσεών μας θα έχει την επιδοκιμασία όλων των προσώπων που θα κληθούν να εφαρμόσουν στην πράξη την Ψηφιακή Στρατηγική των Χώρας τα επόμενα χρόνια.

    Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία των προσπαθειών που γίνονται από όλο το πολιτικό προσωπικό της Χώρας μας για τη δημιουργία των υποδομών που θα εξασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή της στην Κοινωνία των Πληροφοριών, παραμένουμε στη διάθεση των Δημόσιων Αρχών και των Κοινωνικών Φορέων για κάθε αναγκαία διευκρίνηση και συνεργασία.

  • 7 Απριλίου 2010, 11:33 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

    «Η κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι κρίση φερεγγυότητας και αξιοπιστίας Χωρίς να μπούμε σε οικονομικές λεπτομέρειες για το πώς φτάσαμε σε αυτό το χάλι kαλό θα είναι να δεχτούμε ότι όλοι φταίμε για αυτή την κατάντια, γιατί στην αποδοχή, μέχρι τον βαθμό που μας αναλογεί, της ευθύνης, βρίσκεται και η δυνατότητα να φτάσουμε στην όποια επίλυση του προβλήματος.
    Αυτό, δυστυχώς, έγινε στην πλειοψηφία των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δεν εκμεταλλεύτηκαν τους κοινοτικούς πόρους για να μεταλλάξουν τη διάρθρωσή τους σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό σχήμα. Η εκμετάλλευση των κονδυλίων ήταν χαμηλή, ενώ το «δαιμόνιο της φυλής» εξέτρεψε μεγάλο μέρος των πόρων που απορροφήθηκαν σε «άλλες χρήσεις».
    Τώρα πλέον το τραπέζι άδειασε και έχει έρθει ο λογαριασμός τον οποίο αδυνατούμε να πληρώσουμε. Ο πρωθυπουργός διακηρύσσει (και δείχνει ότι ειλικρινά το πιστεύει) ότι όλοι θα πρέπει να κάνουμε, έστω και δια της επιβολής, τις αναγκαίες θυσίες για να πληρώσουμε το λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει επί «δικαίων» και «αδίκων». Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι εν οι «εν αδίκω ευρισκόμενοι» μας έφτασαν εδώ συναλλασσόμενοι με το σύστημα που τώρα καλείται να συμμετάσχει στις «θυσίες» αλλά και να διαχειριστεί τον «καρπό» τους.
    Η λύση του προβλήματος είναι γνωστή και οι επιλογές περιορισμένες».
    Το ισχυρότερο εργαλείο με το μικρότερο κόστος την μεγαλύτερη αποδοτικότητα και εν τέλει την υψηλότερη παραγωγικότητα είναι η εφαρμογή της Πληροφορικής στην Δημόσια Διοίκηση δηλαδή η εκμετάλλευση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας .
    Η βάση όλων των δράσεων θα είναι μία :
    Η δημιουργία και λειτουργία τριών ΕΘΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ.
    1. Εθνικό δημοτολόγιο.
    2. Εθνικό Κτηματολόγιο Ακινήτων
    3. Εθνική βάση δεδομένων Οχημάτων (κάθε είδους)
    Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι στην χώρα μέσα αλλά και κάθε άνθρωπος που δημιουργεί συναλλαγές στην Ελλάδα. (Όσοι γνωρίζουν από Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν ότι το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ ή το Μητρώο Αγροτών είναι μικρά υποσύνολα του Εθνικού δημοτολόγιου)
    Το έργο του Κτηματολογίου προχωρά όπως προχωρά αν και θα πρέπει να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς.
    Καταγραφεί όλων των οχημάτων κάθε είδους, με εκμετάλλευση όλων των υπαρχόντων σκόρπια σ’ όλα τα Υπουργεία, δεδομένων και διαδικασιών.
    Μετά από την υλοποίηση τέτοιων δράσεων μπορούμε να συζητήσουμε όποιες άλλες δράσεις όπως Ψηφιακά κλειδιά, ΣΥΖΕΥΞΙΣ, Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές πληρωμές και ότι άλλο αναφέρεται και στα σχόλια αυτής τη προσπάθειας μέχρι το Virtualization-Αξιοποίηση των πόρων & Cloud computing.
    Μέσα από αυτές τις δομές περνούν όλες οι συναλλαγές, οικονομικές και όχι μόνον. Αυτές τις συναλλαγές θα πρέπει να ψηφιοποιήσουμε , αφού θα έχουμε λειτουργήσει ικανοποιητικά τις τρείς προαναφρόμενες δομές.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ
    Οικονομολόγος
    ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (με κοντά τριάντα χρόνια υπηρεσία)

  • 7 Απριλίου 2010, 08:07 | Μιχαήλ Κουτσολιάκος

    Feedback, θεωρώ ότι λείπει η πρόβλεψη για ουσιαστική ανάδραση και ανατροφοδότηση τόσο σε ότι σχεδιαστεί όσο και σε αυτά που ήδη τρέχουν και έχουν ήδη δείξει την αποδοτικότητά τους. Είναι λοιπόν αναγκαία η πρόβλεψη και εφαρμογή μιας διαδικασίας ανατροφοδότησης των συστημάτων με σκοπούς:
    1. Την απλοποίηση των διαδικασιών
    2. Τη βελτιστοποίηση των συστημάτων και των εφαρμογών
    3. Τη διαλειτουργικότητα
    4. Την οικονομία πόρων
    5. Την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη
    6. Την εξαγωγή ασφαλών στατιστικών δεδομένων για κάθε χρήση
    7. Την εσωτερική επικοινωνία της δημόσιας διοίκησης

    κ.λπ.

  • 6 Απριλίου 2010, 10:59 | Κώστας Σαρτζετακης

    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    .ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΞΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΩΧΕΥΣΕΙ
    ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    A. Καταγραφή των βιομηχανιών σε όλη την επικράτεια οι οποίες έχουν πτωχεύσει τα τελευταία 10 χρόνια επίσης εάν έχουν δανειοδοτηθεί από κρατική τράπεζα η αν έχουν επιδοτηθεί από το Δημόσιο κατά το στάδιο του επενδυτικού της σταδίου.
    .Να ερευνηθεί εάν ο ιδιοκτήτης της διαθέτει OFSHORE εταιρεία, η αν την ίδια περίοδο ίδρυσε εταιρεία σε ανατολική χώρα και τι περιουσία έχει στην Ελλάδα.
    .Να ερευνηθεί αν οφείλει φόρους στο Δημόσιο, (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, κλπ.)
    .Να κατασχεθεί εφ, όσον οφείλει, η προσωπική περιουσία των ιδιοκτητών που πτώχευσαν και των στενών τους συγγενικών προσώπων, καθ΄ όσον αυτό θα έπραττε το ελληνικό δημόσιο, για κάθε έλληνα φορολογούμενο. Πολύ περισσότερο για τους κυρίους αυτούς που παρακράτησαν και δεν απόδωσαν, τον Φ.Π.Α, τις ασφαλιστικές εισφορές και καταχράστηκαν την επιδότηση του Δημοσίου.
    Όταν ο κ. Πρωθυπουργός έλεγε ότι «υπάρχουν χρήματα για να εφαρμόσει την πολιτική του, προεκλογικά», η Ν.Δ. επικαλείτο ότι από τα 30 δις ανείσπρακτων φόρων, τα 20δις είναι από επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει και δεν μπορούν να εισπραχθούν.
    Δεν θα ήθελα να πιστέψω, ότι τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, θα εκλάβουν δεδομένες αυτές τις πτωχεύσεις και δεν θα προχωρήσουν σε έρευνες, για να διαλευκάνουν αυτές τις αμαρτωλές πτωχεύσεις.
    Δεν είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας, να έχει επιχειρήσεις σε ανατολικές χώρες και να ευημερούν εκεί και αντίστοιχα να πτωχεύει στην Ελλάδα και μάλιστα να οφείλει φόρους τους οποίους δεν απέδωσε διαχρονικά.
    Αυτοί οι κύριοι έχουν την υποχρέωση από τα υπερκέρδη του εξωτερικού, να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα.
    Επίσης πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που ήταν αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την μη έγκαιρη κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
    Β. ΛΗΨΕΙ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ:
    α) ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
    Προϋποθέσεις:
    1. ότι η επιχείρηση θα προσλάβει διευθυντικά στελέχη, με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. Τα διευθυντικά στελέχη αυτά εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους διοίκησης – διαχείρισης, τα οποία θα καθορίζουν χωρίς τις παρεμβάσεις του ιδιοκτήτη τους στόχους και την προοπτική της επιχείρησης.
    2. Δεν θα εκταμιεύονται από την ιδιοκτησία χρήματα, που θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς, ξένους προς την επιχείρηση.
    3. Θα προσλαμβάνουν, το κατάλληλο προσωπικό σύμφωνα με τις νόμιμες εργασιακές ασφαλιστικές προϋποθέσεις, που θα εξασφαλίζουν, συνταξιοδοτική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη.
    Δεν πρέπει οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν χωρίς κανόνες, και να απολαμβάνουν όλες τις διευκολύνσεις και τις παροχές του ελληνικού κράτους (επιδοτήσεις, ασφαλιστικές απαλλαγές, αποσβέσεις πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ.) και στην πρώτη δυσκολία να πτωχεύουν, η να τις μεταπωλούν μετά από λίγα χρόνια λειτουργίας και να θησαυρίζουν.
    Δεν συμφέρει τη χώρα μας να μην υπάρχουν κανόνες στη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
    Πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα πρότυπα των επιχειρήσεων της Ευρώπης και της Αμερικής π.χ. να παρέχονται κίνητρα επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως:
    Παροχή διευκολύνσεων κατά την ίδρυση τους, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, απαλλαγή φορολόγησης κατά την πρώτη διετία, επενδυτικές επιδοτήσεις κλπ.
    Αλλά παράλληλα και δεσμεύσεις που θα αφορούν:
    την μακρόχρονη λειτουργία της επιχείρησης
    την προώθηση της επιστημονικής έρευνας,
    την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία,
    την εφαρμογή αυστηρού ποιοτικού ελέγχου των παραγομένων προϊόντων,
    την εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, για την εισχώρηση στις ξένες αγορές.
    Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν μακροχρόνια προοπτική οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθόσον:
    δημιουργείται ανεργία,
    χάνεται η τεχνογνωσία,
    χάνονται οι εξαγωγές και οι ξένες αγορές,
    αδρανοποιείται και καταστρέφεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός
    και γενικά γίνεται μία οπισθοδρόμηση, γιατί κάθε τόσο, ιδρύονται επιχειρήσεις, κλείνουν επιχειρήσεις.

    δηλαδή αντί να αναβαθμίζομαι και να προάγουμε τις μεθόδους παραγωγής επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης, με αποτέλεσμα να έχουμε μία στασιμότητα.

    β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
    Είναι απογοητευτικό η χώρα μας να δαπανά, τεράστια ποσά για την επιδότηση της ανεργίας και τα ποσά αυτά να διατίθενται αποκλειστικά καταναλωτικούς και όχι για παραγωγικούς σκοπούς.
    Είναι ανησυχητικό να μην υπάρχει προγραμματισμός ώστε τα ποσά αυτά, η τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους να διατίθενται για παραγωγικούς σκοπούς που συγχρόνως, αυξάνουν τα έσοδα των επιχειρήσεων, την απασχόληση, μειώνουν την ανεργία, υπηρετούν παράλληλα την κατανάλωση γιατί δημιουργείται εισόδημα για τους εργαζομένους.
    Γι΄ αυτό πρέπει να σχηματισθεί αποθεματικό σε έναν οργανισμό που πρέπει να ιδρυθεί βλέπε παρακάτω (Ο.Β.ΑΝΑ):
    1. όπου αντί να αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας την αύξηση αυτή να την τοποθετούμε στον οργανισμό, o oποίος θα τα διαθέσει για επενδυτικούς σκοπούς.
    2. αντί να ασκείται πολιτική διορισμών στο δημόσιο και στους οργανισμούς του δημοσίου, με μίσθωση έργου και stage, να εκχωρεί τα ποσά αυτά στον οργανισμό αυτό, ο οποίος θα δανείζει με χαμηλό επιτόκιο επενδυτικούς σκοπούς και με την επιστροφή του τοκοχρεωλυσίου στον οργανισμού αυτό και θα επιστρέφεται στο δημόσιο το αναλογούν μέρος.
    3. να καθιερωθεί φόρος 5% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων για το σκοπό αυτό.
    Με αυτό τον τρόπο το όφελος θα είναι διπλό:
    Θα απαλλαγεί το δημόσιο από τα υπέρογκα ποσά που δαπανά για διορισμούς και το δημόσιο έλλειμμα θα συρρικνωθεί.
    Θα απαλλαγεί από το υπεράριθμο προσωπικό και την πολιτική διορισμών.
    Αντίθετα θα δημιουργηθούν:
    νέες θέσεις εργασίας
    θα παραχθεί εθνικό προϊόν,
    θα μειωθεί η ανεργία.
    β) ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
    Οι Εταιρείες Λαϊκής Βάσης είναι ο θεσμός που σίγουρα θα επιβιώσει και θα προωθήσει επενδύσεις στην περιφέρεια της χώρας, συγκεντρώνοντας και αξιοποιώντας τα τοπικά κεφάλαια και θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική σ΄ αυτήν.
    Την σημερινή χρονική περίοδο μάλιστα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο από την οικονομική κρίση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και στην αποκέντρωση.
    Είναι μία ευκαιρία ο θεσμός αυτός να καθιερώσει στην Ελλάδα: -σύγχρονα οικονομικά, διοικητικά, τεχνικά κριτήρια, μεθόδους λειτουργίας και δράσης, των επιχειρήσεων αυτών,
    -παρέχει ανεξαρτησία διοίκησης της επιχείρησης.
    -αξιοποίηση, εξειδικευμένου διοικητικού, οικονομικού και τεχνικού προσωπικού, με μεταπτυχιακές σπουδές στους καίριους τομείς της επιχείρησης.
    Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά εκεί που η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι απρόθυμη, η δεν μπορεί να λειτουργήσει.
    Μην ξεχνάμε, ότι ο θεσμός των Εταιρειών Λαϊκής Βάσης, έφερε επανάσταση στην ελληνική ακτοπλοϊα, με σύγχρονα και μεγάλα πλοία, παρέχοντας μεγάλη ποιότητα υπηρεσιών, μετά το θλιβερό ναυάγιο της φαλκονέρας και άλλαξε το φαύλο καθεστώς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο αυτό.
    Γ. ΙΔΡΥΣΗ NOMIKOY IΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ) (Ο.Β.ΑΝΑ.),
    όπου θα περιέρχεται η κατασχεθείσα περιουσία των χρεωκοπημένων επιχειρήσεων,
    τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την επιστροφή της χρηματοδότησης των χρεωκοπημένων επιχειρήσεων.
    Επίσης εάν μετά την πτώχευση έχει πουληθεί μία επιχείρηση πρέπει να αναζητηθεί ο πρώτος ιδιοκτήτης και να επιστρέψει το ποσό της επιδότησης που καρπώθηκε και του δανείου που πήρε υπο την εγγύηση του δημοσίου.
    Σε περίπτωση, παραχώρησης, στους εργαζομένους για επαναλειτουργία της επιχείρησης, υπό μορφή εταιρείας λαϊκής βάσης, θα εισπράττει ένα ποσοστό επί των κερδών ετησίως σαν ενοίκιο, ούτως ώστε να μπορεί να προωθεί τους σκοπούς του.
    Ο Ο.Β.ΑΝΑ θα διαθέτει:
    Διεύθυνση Επιθεώρησης, η οποία θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα, εντός του έτους,(διότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα και όχι στην βόρεια Ευρώπη) τις δαπάνες και τα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών
    και Διεύθυνση Επιστημονικής Έρευνας και τεχνολογίας, η οποία θα παρέχει τεχνογνωσία σε τεχνικά, οικονομικά και διοικητικά θέματα.
    Ο ΟΒΑΝΑ θα έχει το δικαίωμα να ελέγχει επί πλέον:
    όλες τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται από το δημόσιο όσον αφορά την υλοποίηση των επιδοτήσεων αυτών,
    και τις επιχειρήσεις που δανειοδοτούνται, από τις τράπεζες, για την υλοποίηση των δανειοδοτήσεων αυτών,
    Εάν οι αποσβέσεις που δικαιολογούν στα έξοδα τους ετησίως, επανεπενδύονται τουλάχιστον κάθε πενταετία, για την ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού και τον εκσυγχρονισμό η την επέκταση, των κτιριακών τους εγκαταστάσεων (αυτό το νόημα έχουν και όχι να πηγαίνουν στην τσέπη του επιχειρηματία).
    Ο ΟΒΑΝΑ έχει νόμιμο ενδιαφέρον να υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις, σύγχρονες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις μακροχρόνιας προοπτικής, που είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο για την μείωση του αριθμού των προβληματικών επιχειρήσεων.
    ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
    Εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας των Βιομηχανιών αυτών και να ερευνηθεί εάν η πτώχευση ήταν δικαιολογημένη.
    Για όσες εξ αυτών εκπληρώνουν τα κριτήρια βιωσιμότητας, πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας των, αφού πρώτα κατασχεθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.
    Ακολούθως το ελληνικό δημόσιο θα τις εκχωρεί στον Ο.Β.ΑΝΑ, οποίος εφ΄ όσον δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για εξαγορά, θα τις λειτουργεί υπό μορφή Εταιρειών Λαϊκής Βάσης, με συμμετοχή των εργαζομένων, με ποσοστό ιδιοκτησίας και δημόσια εγγραφή στο μετοχικό κεφάλαιο του κοινού για την αγορά μετοχών.
    Εφόσον η επιχείρηση λειτουργήσει σαν εταιρεία λαϊκής βάσεις, ο Ο.Β.ΑΝΑ θα προσλάβει εκ νέου το εξειδικευμένο προσωπικό και θα τοποθετήσει τον ΜΑΝΑGER και τα λοιπά βασικά διευθυντικά στελέχη, με ανάλογες σπουδές και θα καθιερώσει σύγχρονα κριτήρια λειτουργίας (όπως γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες).
    Οι Εταιρείες Λαϊκής Βάσης έχουν το προνόμιο, ότι λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έχουν μεγάλη ευελιξία στην λήψη αποφάσεων αλλά και έχουν δοκιμασθεί επί 40 χρόνια στην ακτοπλοϊα με ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές και πάρα ταύτα ήταν κερδοφόρες, μέχρις ότου μπήκαν στο χρηματιστήριο και εξαγοράστηκαν από ιδιώτες.
    Με την αξιοποίηση των επιχειρήσεων αυτών θα επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη περιοχών, όπως η Βόρειος Ελλάδα, που έχει αποβιομηχανοποιηθεί και ο κόσμος υποφέρει από την ανεργία.

    ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.
    Ίδρυση διατραπεζικού οργανισμού σε συνεργασία με τις Τράπεζες, ο οποίος, θα συγκροτήσει ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο.
    Ο οργανισμός αυτός θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου (το οποίο δεν έχει χρήματα), το ποσό συμμετοχής του για την απορρόφηση των απαραίτητων κεφαλαίων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
    Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιούνται τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης, με επενδύσεις, σε σύγχρονα έργα υποδομής όπως, σύγχρονα έργα οδοποιίας, λιμάνια, και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, που θα αυξήσουν, την απασχόληση, θα μειώσουν το κόστος μεταφοράς και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
    Σαν αντάλλαγμα, ο διατραπεζικός οργανισμός θα αναλαμβάνει την οικονομική εκμετάλλευση των έργων υποδομής που θα κατασκευάζονται, για ορισμένα χρόνια.
    Επίσης, θα αναλάβει την υλοποίηση των λοιπών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

  • 2 Απριλίου 2010, 17:21 | EVANBAS

    Αξιότιμοι κύριοι,

    από την πλευρά μου θα ήθελα να σχολιάσω τον όρο τον οποίο αφορά Τελικούς Δικαιούχους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού (Δήμοι) για τους οποίους ισχύει το πληθυσμιακό κριτήριο των 20.000 κατοίκων. Μόνο όσοι Δήμοι έχουν περισσότερους από 20.000 κατοίκους μπορούν έως τώρα να καταθέσουν Τεχνικά Δελτία στην πρόσκληση αυτή (Ψηφιακή Σύγκληση). Προέρχομαι από την Ήπειρο και θέλω να σας θυμίσω ότι επί 54 Δήμων σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου μόνο δύο (2) έχουν περισσότερους από 20.000 κατοίκους. Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Δήμος Αρταίων. Αρα λοιπόν το συγκεκριμένο Αναπτυξιακό Εργαλείο ελάχιστα μπορεί να βοηθήσει την Περιφέρεια της Ηπείρου.
    Εξάλλου δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός Καποδιστριακού Δήμου 18.000 κατοίκων και ενός 21.000 κατοίκων.
    Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει:
    α)να επανεξεταστεί ο συγκεκριμένος όρος και
    β)να θεσπιστούν άλλα κριτήρια (όχι απλώς πληθυσμιακά ή οικονομικά)
    με σκοπό να αξιοποιηθεί το Αναπτυξιακό αυτό εργαλείο από όσο το δυνατόν περισσότερους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ευχαριστώ.

  • 1 Απριλίου 2010, 19:44 | Παναγιώτης

    Κάτι άσχετο – σχετικό.
    Τα εξειδικευμένα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι Έλληνες επιστήμονες (πχ λογιστές, μηχανικοί) είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ελληνικά. Τι θα γινόταν αν τα μεταφράζαμε όλα αυτά στα Αγγλικά, τα σουλουπώναμε λίγο και τα διαθέταμε στο διαδίκτυο;

    Νομίζω ότι θα πουλούσαμε κάποια πακέτα αλλά το σπουδαίοτερο είναι ότι κάποιοι από εμάς θα μαθαίνανε να πουλάνε προς τα έξω.
    Και αυτοί με την σειρά τους θα μαθαίνανε κάποιους άλλους.

    Και μιλάω από προσωπική πείρα. Μεταφράσαμε πρόσφατα ένα δικό μας λογισμικό και το διαθέτουμε μέσω διαδικτύου στο εξωτερικό. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρυντικά. Υπολογίζουμε ότι με τον ρυθμό που πάμε σε 1 χρόνο η εξωτερική αγορά θα καλύπτει σχεδόν το 25% του τζίρου μας.

    Τώρα όλη αυτή η προσπάθεια στοίχισε ελάχιστα χρήματα (το πολύ 300 ευρώ) και πολύ δουλειά (όχι εξοντωτική).

    Το σπουδαιότερο όμως είναι είχαμε καθοδηγητή συνάδελφο, ο οποίος κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και βγάζει πλέον αρκετά χρήματα πουλώντας το δικό του λογισμικό σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Φυσικά αν δεν είχαμε αυτόν θα κάναμε μία τρύπα στο νερό.

    Εδώ λοιπόν πιστεύω ότι χρειάζετε να εστιάσουμε. Πρέπει να μάθουμε ο ένας στον άλλον πως θα πουλάμε έξω. Μπορεί να ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα για παράδειγμα επιβραβεύοντας αυτούς που πουλάνε, έτσι ώστε να διδάσκουν αυτούς που θέλουν να πουλήσουν. (πχ σεμινάρια)

  • 31 Μαρτίου 2010, 22:20 | panos

    Για την βελτίωση της ποιότητας της εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων με τις δημόσιες υπηρεσίες πολιτών και επιχειρήσεων
    Πρέπει κατ αρχήν να φτιάξουμε τα αυτονόητα είναι απαράδεκτο και εγκληματικό να ταλαιπωρούμε έναν ολόκληρο λαό παραδείγματος χάριν για την αλλαγή των ταυτοτήτων έγινε ενας ανούσιος θόρυβος λες και η ταυτότητα θα καθόριζε πόσο καλός χριστιανός και άνθρωπος είμαι ταλαιπωρήσαμε με την αλλαγή των ταυτοτήτων έναν ολόκληρο λαό να πάει να τις αλλάξει και σε ένα χρόνο πάλι θα τις αλλάξει τώρα θα πρέπει να κάνει ένα δρομολόγιο δυο φορές στην εφορία να δηλώσει την ταυτότητα που είναι δηλωμένη με το Α.Φ.Μ να πάει σε τράπεζες σε υπηρεσίες και και και…… για μια ταυτότητα που σε ένα χρόνο θα αλλάξει πάλι και θα γίνει σαν των άλλων ευρωπαϊκών κρατών σαν πιστωτική κάρτα εδώ έρχονται από την Βουλγαρία και μας παρουσιάζουν την ταυτότητα που εμείς τώρα θα βγάλουμε ξεκίνησαν οι νέες ταυτότητες από αστυνομία και ο αριθμός παρακαλώ είναι 9ψηφιος έχουμε και λέμε τώρα έναν αριθμό για Α.Φ.Μ ένα για Α.Μ.Κ.Α ένα για ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ δηλαδή δεν θα μπορούσε ο κάθε έλληνας με το που θα γεννηθεί να έχει έναν αριθμό που θα τον χρειάζεται για όλη του την ζωή για τις συναλλαγές του με εφορία τράπεζα ΙΚΑ υπηρεσίες και να είναι κοινός η τουλάχιστον να αναγράφετε πάνω στην ταυτότητα αφου και να πεθανει κάποιος θα χρειαστεί το ΑΦΜ για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τα κληρονομικά οι κληρονόμοι και ασχολείται η υπηρεσία μητρώου της εφορίας καθημερινά με το να βγαζει ΑΦΜ να κάνει αλλαγές ταυτοτήτων να κάνει αλλαγές διευθύνσεις ενώ θα μπορούσε να ασχολείται με ποιο ουσιώδη πράγματα και το ΑΦΜ θα μπορούσε η να είναι ένας κοινός αριθμός με ταυτότητα ΑΜΚΑ και θα μπορουσε εάν είναι το ΑΦΜ αυτονομο τουλάχιστον να είναι κάπως ποιο επίσημο από ένα απλό Α4 εδώ το ΑΜΚΑ είχε και κάποιο κύρος το ΑΦΜ που έχει σχέση με εφορία χρήμα τράπεζες καθημερινά επανεκτυπωσεις επανεκτυπωσεις γιατι το Α4 το θεωρει ο κόσμος ένα απλό χαρτί και πάει και το δίνει σε οτε σε κινητά σε τράπεζες σε συμβολαιογράφο σε σε και στην εφορία δεν λέω δουλεία μας είναι αλλά βγάζουμε και ξαναβγάζουμε επανεκτυπωσεις αν ήταν όμως ποιο επίσημο αυτό του νούμερο σαν την ταυτότητα να είχε κυρός πόσες εργατοώρες και για τον υπάλληλο και για τον κόσμο θα γλιτώναμε να δούμε τι κάνουν και σε άλλες χώρες στην Νορβηγία νομίζω ΑΦΜ είναι ο αριθμός ταυτότητας με την πρόσθεση αριθμών η γραμμάτων να δούμε τι κάνουν και οι άλλοι φίλοι μας και να βάλουμε μια τάξη μ αυτή την αριθμομανια.και κατι άλλο ο κόσμος θεώρει ότι αυτά τα μηχανήματα επικοινωνούν μεταξύ τους και νομίζει ότι με το που πάει σε μια υπηρεσία η πληροφορία διαχέεται μήπως σε κάποια πράγματα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην σύζευξη των υπηρεσιών η πληροφορία να διαχέεται .

  • 31 Μαρτίου 2010, 15:42 | Άκης

    Λύσεις υάρχουν και μάλιστα πάρα πολλές. Είτε μιλάμε για ad hoc υλοποιήσεις, είτε για ΕΛ/ΑΚ λύσεις. Απλά είναι επιτέλος καιρός να δώσετε κίνητρο και ευκαιρία στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που δέχονται τέτοιο πόλεμο (και από την κυβέρνηση) να εμπλακούν ενεργά και να συνεργαστούν με όλο το φάσμα της διοίκησης (από την τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι την κεντρική διοίκηση). Προς ώρας, ειδικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια, αντιμετωπίζονται από τους τοπικούς «άρχοντες» ως εισβολείς (και από τους τοπικούς κατοίκους ως ευκαιρία για να νοικιάσουν άθλιες γκαρσονιέρες).
    Να γίνει υποχρεωτική κατανομή κονδυλίων και προγραμμάτων μέσα από τις περιφέρειες, με την άμεση εποπτεία των πανεπιστημίων. Έτσι και ο κοινωνικός τους χαρακτήρας θα αναδειχτεί (επιτέλους) και χρηματοδότηση θα δωθεί, ώστε να λυθεί κάποιο από τα μυριάδες προβλήαμτα που αντιμετωπίζουν (με πρώτο και κύριο αυτό των υποδομών και δη των κτηριακών…..αλλά οι κατά τόπους δήμαρχοι τα βλέπουν ως πρόβλημα και μόνο…κι έχουν την απαίτηση από πάνω να «προσφέρουν» υπηρεσίες και άλλα, αφιλοκερδώς, σ΄αυτούς που τους βρίζουν).
    Ούτε cloud computing, ούτε άλλα χαζά που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα άτομα

  • 30 Μαρτίου 2010, 18:43 | Ο.Σ.

    Γενικότερα, πέραν του τεχνικού τμήματος της επανασχεδίασης του ΕΠ θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες τροποποιήσεις στο διαχειριστικό τμήμα.

    Δημοσίευση των αξιολογήσεων των ενταγμένων έργων και δημοσίευση των τελικών ελέγχων φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων, ως προς τους αρχικά τιθέμενους στόχους. Δημόσια τα χρήματα, δημόσια και τα αποτελέσματα. Δεν έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Για να μην φτάσουμε και με αυτό το ΕΠ στα ίδια αποτελέσματα με έργα της ΚτΠ, όπου οι έλεγχοι έδειξαν λογιστικές μαύρες τρύπες τόσο μεγάλες που κόντευαν να δημιουργήσουν singularity!

    Καλή επιτυχία στην εισαγωγή των νέων προτεινόμενων κατευθύνσεων στο ΕΠ. Ελπίζω να επιταχύνετε και να δημοσιευτούν οι νέες προσκλήσεις άμεσα. Ελπίζουμε όλοι σε κάτι καλύτερο, δόκιμο και αποτελεσματικό. Αναμένουμε.

    Ευχαριστώ.

  • 29 Μαρτίου 2010, 16:47 | Π. Γεωργιάδης

    Μια γενική ιδέα στην ενότητα των γενικών προτάσεων.
    Κάθε δυνητικός τελικός δικαιούχος επιδιώκει κατά κανόνα να φροντίσει τα του οίκου του.Αν τυχόν έχει και εξωστρεφή αντίληψη ίσως συμπεριλάβει
    και προτάσεις διαλειτουργικότητας ως προστιθέμενη αξία.Κατά βάση εξακολουθεί να παραμένει εντός των ορίων του.Ενδιαφέρον θα ήταν να υποβληθούν κοινές προτάσεις από δύο τουλάχιστον τελικούς δικαιούχους οι οποίοι να δεσμεύονται αμοιβαίως σε κοινούς στόχους και κυρίως αποτελέσματα.Αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη εξωστρέφεια,συλλογικότητα
    ενεργειών και καλύτερα αποτελέσματα.Παρά τις εγγενείς δυσχέρειες συντονισμού μεταξύ των τελικών δικαιούχων ίσως θα άξιζε τον κόπο να δοκιμασθεί έστω σε δράσεις κάποιας μεσαίας κλίμακας.

  • 29 Μαρτίου 2010, 11:55 | Γαβριελάτος Αριστογείτων

    1.Φροντίστε να γίνει άμεσα εκμετάλλευση των υπαρχόντων υποδομών για τις οποίες » έχει νόημα » να κρατηθούν – ναι υπάρχουν και τέτοιες –

    2.Βάλτε στο παιχνίδι άμεσα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να κάνουν ξεκαθάρισμα και να προτείνουν τεχνολογίες που » παίζουν » στην Ελλάδα και αφήστε αυτούς να σκάσουν για το αν θα είναι » συννεφιασμένες » η όχι και με ποιόν τρόπο θα υπάρξει διαλειτουργικότητα.

    3.Ακούστε την αγωνία της αγοράς πληροφορικής για την οποία τελειώσαν τα χρονικά περιθώρια και ζητήστε της συμβουλές μέσω στελεχών της που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους στο αντικείμενο.

    4.Δώστε και πάλι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια την ευθύνη ελέγχου και προόδου του εγχειρήματος συνολικά σύμφωνα με τεχνικές απαιτήσεις και χρονοδιαγράμματα που τα ίδια έχουν ορίσει στις μελέτες τους.

    Ότι είναι να γίνει προχωρήστε το άμεσα και το κυριότερο πάψτε να φωτογραφίζετε τεχνολογίες και προϊόντα αφήστε να αξιολογηθούν όλες δυνατότητες που υπάρχουν από ειδικούς.

  • 29 Μαρτίου 2010, 10:12 | ΓΙΑΝΝΗΣ Χ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ.
    ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΘΟΝΕΣ , ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΛΑΠ ΤΟΠ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ «ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» , ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ- (ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ , ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ , ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΛΠ ). ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ-ΕΚΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ-
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
    ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.-ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ , ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ)-
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ),ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΠΛΗΜΕΛΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΛΙΓΗ ΕΩΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ , ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΚΛΠ «ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ), ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ «ΧΑΛΑΡΗ» ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ (ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΕΡΦΑΡΙΣΜΑ , ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ,ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΦΟΡΤΙΣΗ ,ΑΣΤΟΧΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΛΠ-)
    ΕΞΑΙΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ -ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ- ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ , ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ , ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΧ ΧΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ , ΙΣΤΟΡΙΑ (ΒΛ. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ) Κ.Ο.Κ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ,Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.
    ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΟΜΑΙ ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ,ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ-

  • 29 Μαρτίου 2010, 00:16 | Σ. Χατζής

    Σχόλιο επί του:

    http://www.opengov.gr/ypoian/?option=comment_view&comment_id=2189

    Μα νομίζετε ότι είναι εφικτό να πούμε θα φτιάξω μια τεράστια υποδομή στο δημόσιο ώστε να παρέχει δυνατότητες cloud computing και να πουλάει και στην αγορά; Από πότε ένα δημόσιο γίνεται επιχειρηματίας και μάλιστα σε έναν επιχειρηματικό τομέα που δεν υπάρχει, και δεν χρειάζεται να υπάρχει. Eίδατε π.χ. την oracle (ίσως η μόνη εταιρεία που παρέχει κατά κάποιο τρόπο αξιόπιστες τέτοιου είδους υπηρεσίες) να παρέχει grid computing στην Ελλάδα; Προφανώς και όχι, γιατί η χώρα μας δεν έχει κάποιον οργανισμό με τα μεγέθη που θα τον συνέφερε χρήση τέτοιας τεχνολογίας. Αναρωτιέμαι ποιος φύτεψε αυτή την ιδέα στο υπουργείο…

    Επισημαίνω ότι τέτοιες τεχνολογίες έχουν νόημα όταν θες να μπορείς να επεξεργάζεσαι δεδομένα τάξης μεγέθους αυτών που επεξεργάζεται η ΝΑΣΑ, ή το ΣΕΡΝ. Η τεχνολογία είναι πολύ ανώριμη και αναξιόπιστη, και το κόστος των απλών υπολογιστικών συστημάτων σήμερα πάρα πολύ μικρό (π.χ. σήμερα αγοράζεις ΤΒ αποθήκευσης για αστεία ποσά), ώστε να θέλει ο οιοσδήποτε εκτός δημοσίου να χρησιμοποιήσει αυτή την υπηρεσία. Τα λεφτά που σκέφτονται να πετάξουνε σε τέτοιου είδους κατευθύνσεις μπορούν να επενδυθούν για την ενίσχυση π.χ. spin-off εταιρειών στον χώρο της πληροφορικής, συνδεδεμένων με ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, όπου νέοι επιστήμονες με καινοτόμες ιδέες θα ενισχύονται ώστε να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους δουλειάς στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων (και πιστεύω ότι οι χώροι κυρίως της βιοπληροφορικής και της υπολογιστικής νοημοσύνης είναι οι πιο κατάλληλοι, γιατί υπάρχει έμψυχο υλικό και δεν χρειάζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις, όπως π.χ. σε τομείς όπως μικροεπεξεργαστές κ.α.).

    Τέλος, αναρωτιέμαι μήπως το υπουργείο σκέφτεται την χρήση software-as-a-service ως μια εναλλακτική λύση στην εισαγωγή ανοιχτών λογισμικών στο δημόσιο. Κύριοι, τολμήστε την μετάβαση, και ξεκινήστε με την μετάβαση από windows σε linux στο δημόσιο. Σήμερα υπάρχουν διανομές linux τόσο φιλικές στον χρήστη όσο και τα windows, υπάρχουν δεν και πλατφόρμες που επιτρέπουν τρέξιμο windows λογισμικών σε linux (π.χ. wine). To learning curve για να μάθει κανείς linux είναι ασήμαντο, αν δε σκεφτούμε ότι πολύ δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν ούτε windows, το κόστος για το δημόσιο θα είναι μηδέν μπροστά το μακροπρόθεσμο όφελος.

  • 28 Μαρτίου 2010, 00:28 | Σ. Χατζής

    Τα βασικά είναι το FTTH, η στήριξη του η-επιχειρείν, και επιχειρήσεων προσανατολισμένων σε πολύ υψηλού επιπέδου εφηρμοσμένη έρευνα (κυρίως βιοτεχνολογία και υπολογιστική νοημοσύνη)

  • 27 Μαρτίου 2010, 03:48 | Ενας υποψηφιος

    Ολα οσα λεγονται , αν τα δει κανεις με θετικη αποψη , ειναι σε σωστο δρομο.
    Το προβλημα ειναι οτι τα βλεπουμε ολα 2 φορες. Με τους προηγουμενους και με σας. Οπου καθε φορα ολα ξεκινανε απο το σημειο 0. Και που δυστυχως πεφτουμε παντα σε θεωρητικες συζητησεις. Αναλαβετε δραση επιτελους.
    Ανεξαρτητα αν θα χρησιμοποιηθει λογισμικο ανοιχτου κωδικα η οχι, ανεξαρτητα αν θα εχουμε υπηρεσιες cloud η οχι , καποια στιγμη θα πρεπει να δειτε και μια σκληρη πραγματικοτητα, που φαινετε οτι δεν την εχετε εντιληφθει. Και δεν την εχετε αντιληφθει ισως γιατι δεν σας ενδιαφερει.
    Περα απο το Δημοσιο και τις ψηφιακες συγκλησεις η αποκλισεις, υπαρχει και μια λεγομενη αγορα η οποια εχει καποιο ενεργο ρολο σε ολα αυτα τα οποια σχεδιαζετε.
    Σε αυτη την αγορα, την λεγομενη αγορα πληροφορικης, περα απο τους επιχειρηματιες, απασχολουνται και καποιες χιλιαδες ανθρωποι απο διαφορους ρολους, ειτε σαν εργαζομενοι, ειτε σαν μικροι επιχειρηματιες, ειτε σαν παροχοι υπηρεσιων. Συνηθως δε ειναι και μηχανικοι πληρφορικης η ανθρωποι με εξειδικευμενες τεχνικες γνωσεις.
    Αν θελετε ακουστε και ενα μηνυμα.
    Αυτη η αγορα απλουστατα αυτη τη στιγμη δεν λειτουργει . Εχει παγωσει και στελνει κοσμο σπιτια του. Μπορει να ειναι στραβος ο τροπος που αναπτυχθηκε η πληροφορικη στην ελλαδα, μπορει ολα να βασιστηκαν στα χρηματα της κοινοτητας και ολοι να μαθανε σε χρηματοδοτουμενες δρασεις, αλλα σημασια εχει οτι αυτο που ερχεται και που ηδη βιωνουμε (ε να μην εχουμε και κανα χρονο μεσα στο νερο για να δουμε κατακυρωσεις των οποιων εργων θα βγουν οταν βγουν?) ειναι ενα τεραστιο συνεφο «cloud» που πλησιαζει απειλητικα. Ειπαμε να κανουμε cloud αλλα το συννεφο που ερχεται ειναι μαλλον της ανεργιας.
    Φυσικα αυτο σαν γεγονος δεν θα πρεπει να επηρεαζει τον σχεδιασμο της Ψηφιακης Συγκλισης, αλλα επειδη θα αναγκαστουν να αναζητησουν πολλοι ανθρωποι δουλεια σε αλλους χωρους και πολυ πιθανο σε αλλες χωρες, καλο θα ητανε να προσπαθησετε να κρατησετε και ενα κοματι της αγορας λιγο ζωντανο μπας και υλοποιηθει και τιποτα.
    Εκτος αν θελετε να επεκτεινετε τον νεο τροπο υλοποιησης εργων μεσω ΕΛΑΚ σαν αυτον της ΓΓΠΣ, οπου αυτος που θα γραφει την πιο καλη εφαρμογη θα κερδιζει βολτα στο μεγαλυτερο data center του ελληνικου δημοσιου.
    Μονο θα πρεπει να συνειδητοποιησετε οτι οι εργαζομενοι στις εταιρειες δεν ζουν με ξεναγησεις.
    Φυσικα ειναι θεμιτη πολιτικη επιλογη το να θελετε να δημιουργησετε μια καινουρια κατασταση, μια καινουρια αγορα, εναν καινουριο τροπο λειτουργιας και νεες ισσοροπιες και να εξοικονομησει το δημοσιο χρηματα. Απλα ειναι πολλοι αυτοι που και να ηθελαν να ακολουθησουν, δεν θα το κανουν για βιοποριστικους λογους καθαρα. Καλη σας συνεχεια και καθε επιτυχια.
    Που να φανταστει κανεις οτι η ψηφιακη συγκλιση του δημοσιου τομεα (διαχρονικα) θα δημιουργουσε τοσα θυματα σε αυτους ειδικα που την ειχανε και απο κοντα.
    Εννοειτε οτι ολα τα παραπανω λεγονται καλοπιστα απο εργαζομενο της λεγομενης αγορας.
    Για υπενθυμιση και για να μην το ξεχναμε, μετα το ΕΣΠΑ δεν εχει αλλο πλαισιο. Η τελευταια ευκαρια της Ελλαδας για να κανει κατι σε αυτο το κομματι. ΚΑΝΤΕ ΤΟ. ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ.

  • 25 Μαρτίου 2010, 21:00 | KONENAS

    Επειδή περιμένω να μην κάνετε τίποτα ή να τα στείλετε και αυτά στις καλένδες, όπως οι προηγούμενοι, τουλάχιστον να πω μόνο πως, δεν χρειάζεται η ψηφιακή σύγκλιση για να βλέπουμε τηλεόραση HD.

    Έτσι αν θέλουμε αποκέντρωση και ποιότητα ζωής, θα πρέπει να υλοποιηθεί τουλάχιστον 20/20Mbps σε ΚΑΘΕ περιοχή.

    Αλλά πρέπει να λειτουργεί και η ΔΕΗ σωστά.

    All you need is fibre, … , fiber optics is all you need. Beatles :-)