Άρθρο 27 – Προσωπικό Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

1. Συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις ειδικών επιστημόνων, που απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας πέντε (5) ετών, που μπορεί να ανανεώνεται. Τα ειδικότερα καθήκοντα του προσωπικού αυτού καθορίζονται στον Κανονισμό λειτουργίας του άρθρου 28.
2. Η πλήρωση των θέσεων αυτών γίνεται κατά τις διατάξεις του ν. 3812/2009 (234 Α). Επίσης για την πλήρωση κενών θέσεων είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων, μόνιμων ή απασχολούμενων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή των εποπτευόμενων φορέων του, των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απόσπαση πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ακόμα, θέσεις μπορεί να πληρώνονται με μετάταξη από το Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από τους εποπτευόμενους φορείς, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εφόσον έχουν τα προσόντα της θέσης στην οποία μετατάσσονται και έχουν παραμείνει επί πενταετία στη θέση που προσελήφθησαν, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από αίτημα του υπαλλήλου και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή της Διοίκησης του φορέα προέλευσης του, κατά περίπτωση.
3. Συνιστώνται δεκαπέντε (15) θέσεις προσωπικού, που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και προσλαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Για την κάλυψη κενών θέσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών δύναται να προσληφθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εξ αυτών οι οκτώ (8) θέσεις αφορούν Συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Οι λοιπές θέσεις αφορούν διοικητικό προσωπικό.
4. Για την πρόσληψη προσωπικού στις θέσεις των προηγούμενων παραγράφων προσόντα διορισμού ορίζονται:
α. για τις θέσεις της παραγράφου 1, τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του Ν. 1943/1991 (50 Α’),
β. για τις θέσεις της παραγράφου 2 τα κατά περίπτωση κλάδου ή ειδικότητας προβλεπόμενα από το π.δ. 50/2001 (39 Α).
5. Η αμοιβή του προσωπικού αυτού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3205/2003 ( 297 Α).
6. Συνιστάται θέση δικηγόρου νομικού συμβούλου με παγία αντιμισθία, αρμόδιου για τη νομική καθοδήγηση του διοικητικού συμβουλίου και του προσωπικού, όπως και για τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπησή του. Προσόν διορισμού είναι η άδεια άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος παρ’ Αρείω Πάγω ή παρ’ Εφέταις.

  • 17 Μαΐου 2011, 19:20 | Γιούλη Μενουδάκου

    Άρθρο 27 – παρ. 3. «Εξ αυτών οι οκτώ (8) θέσεις αφορούν Συντονιστές μεταμοσχεύσεων». Όταν ο ΕΟΜ έχει την αρμοδιότητα του κεντρικού συντονισμό για κάθε δότη οργάνων (άρα λειτουργεί 24ωρο) και οι 8 Συντονιστές εργάζονται σε κυκλικό ωράριο (3 βάρδιες), δεν προκύπτει μαθηματικά (και με βάση την εργατική νομοθεσία) η κάλυψη 24 ωρών το 24ωρο (365 ημέρες) από 8 εργαζόμενους. Χρειάζονται κατ ελάχιστο 12 ενεργοί Συντονιστές.

  • 17 Μαΐου 2011, 16:26 | Δρ. Γ. Καραβάνας, MSc, PhD

    Στο άρθρο 27 γίνεται σαφές ότι, εκτός από τη διοίκηση, και το προσωπικό του ΕΟΜ είναι περιορισμένου επιστημονικού εύρους (8 θέσεις συντονιστών μεταμοσχεύσεων και 7 θέσεις διοικητικού προσωπικού). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις επί του άρθρου 25, επιβεβαιώνει την ακαταλληλότητα του ΕΟΜ για το ρόλο της εποπτεύουσας αρχής, όσον αφορά στις εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων.

    Προτείνεται η θεσμοθέτηση μιας ξεχωριστής «Εθνικής Αρχής Εφαρμογών Βλαστικών Κυττάρων», στα πρότυπα αντίστοιχων αρχών του εξωτερικού, κατάλληλου επιστημονικού εύρους ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των σημερινών και αυριανών εφαρμογών της παραπάνω τεχνολογίας.

  • 13 Μαΐου 2011, 15:46 | παύλος νίκογλου

    Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνομαι σωστά αλλά κάποιοι θέλουν να γίνουν δημ υπάλληλοι? γιατί? είναι κατάλληλη η εποχή?