Άρθρο 14 (άρθρο 6 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Αφαίρεση οργάνων

Για τη χορήγηση άδειας σε οργανισμούς αφαίρεσης, σύμφωνα με το άρθρο 13, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:
1. Οι ιατρικές πράξεις αφαίρεσης οργάνων, όπως η επιλογή και η αξιολόγηση του δυνητικού δότη, γίνονται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις συστάσεις και την καθοδήγηση ιατρού. Για την επιλογή του ιατρού εφαρμόζεται το ΠΔ 38/2010 (Α 78) με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
2. Με την απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της παραγράφου 4 του άρθρου 13, ορίζονται, πέραν των άλλων, οι προδιαγραφές για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διατήρηση και τη λειτουργία των χειρουργείων, όπου πραγματοποιείται η αφαίρεση οργάνων, για την ειδίκευση και ειδική κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, που συνεργάζονται για την επέμβαση αυτή, καθώς και ιατρικά πρωτόκολλα για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των αφαιρούμενων οργάνων.
3. Όσον αφορά τα υλικά και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση οργάνων εφαρμόζονται τα πρότυπα και οι κατευθυντήριες οδηγίες που προβλέπονται στους διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες αποστείρωσης ιατρικών εργαλείων.

  • 17 Μαΐου 2011, 16:27 | Δρ. Γ. Καραβάνας, MSc, PhD

    Αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι, η αδειοδότηση των Κέντρων Αφαίρεσης Οργάνων απαιτεί πλήρωση λιγότερων προϋποθέσεων, σε σύγκριση με τις Εργαστηριακές Μονάδες Κρυοσυντήρησης. Το γεγονός αυτό είναι αναντίστοιχο με την επικινδυνότητα του ρόλου των παραπάνω μονάδων:

    η πλημμελής λειτουργία ενός Κέντρου Αφαίρεσης Οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές βλάβες ή και θάνατο (του δότη). Αντίθετα, η τυχόν πλημμελής λειτουργία ενός Εργαστηρίου Κρυοσυντήρησης βιολογικών υλικών, στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγούσε στη μη-χρήση του υλικού: (με βάση το άρθρο 15 παρ. 7β ορίζεται ότι: «οι μονάδες μεταμόσχευσης οφείλουν να επαληθεύσουν πριν τη μεταμόσχευση, ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις συντήρησης και μεταφοράς…» (κάτι το οποίο μπορεί να εξακριβωθεί και εργαστηριακά επί τόπου).

    Προτείνεται η τροποποίηση των άρθρων που αφορούν στις προϋποθέσεις αδειοδότησης των Εργαστηρίων Κρυοσυντήρησης (άρθρα 47, 48, 49) ώστε να διορθωθεί το παραπάνω παράδοξο.

  • 6 Μαΐου 2011, 16:03 | Mοσχιδης Παναγιωτης

    Πιστευω οτι η βασικη αρχη του Νομοσχεδιου
    πρεπει να ειναι η εξης γραπτη υπογεγραμμενη δηλωση απο τον καθένα μας:

    α.Δεν επιθυμω να ειμαι δοτης
    και ταυτοχρονα παραιτουμαι του δικαιωματος να ειμαι ληπτης

    Δεν δινω αλλά και δεν στερώ, επωφελούμενος ως «μαγκας» Ελληνάρας!

    β.Επιθυμω να ειμαι δοτης
    και ταυτοχρονα εχω δικαιωμα να λαβω οργανο

    Αμοιβαιότητα