Άρθρο 59 – Παράρτημα

Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος το κάτωθι παράρτημα:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΟΤΗ

ΤΜΗΜΑ Α- Δέσμη ελάχιστων πληροφοριών

Οι ελάχιστες πληροφορίες για τον χαρακτηρισμό οργάνων και δοτών που πρέπει να συγκεντρώνονται για κάθε δωρεά, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 7 και με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 7 είναι οι εξής:

Νοσοκομείο όπου γίνεται η αφαίρεση και άλλα γενικά δεδομένα

Τύπος δότη

Ομάδα αίματος

Φύλο

Αιτία θανάτου

Ημερομηνία θανάτου

Ημερομηνία γέννησης ή εκτιμώμενη ηλικία

Βάρος

Ύψος

Ιστορικό ενδοφλέβιας κατάχρησης ναρκωτικών (παρελθόν ή παρόν)

Ιστορικό κακοήθους νεοπλασίας (παρελθόν ή παρόν)

Ιστορικό άλλων μεταδοτικών ασθενειών (παρόν)

Τεστ ιού HIV/AIDS, ιού ηπατίτιδας C και ηπατίτιδας B

Βασικές πληροφορίες για την αξιολόγηση της λειτουργίας του δωριζόμενου οργάνου

ΤΜΗΜΑ B- Δέσμη συμπληρωματικών πληροφοριών

Οι πληροφορίες για τον χαρακτηρισμό οργάνων και δοτών που συλλέγονται επιπλέον στις ελάχιστες πληροφορίες που προσδιορίζονται στο Μέρος Α, κατόπιν απόφασης της ιατρικής ομάδας, αφού ληφθούν υπόψη η διαθεσιμότητα των πληροφοριών αυτών και οι ιδιαίτερες συνθήκες του εκάστοτε περιστατικού,  σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1του άρθρου 7, είναι οι εξής:

Α. Γενικά στοιχεία

Λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας του οργανισμού/κέντρου όπου γίνεται η αφαίρεση που είναι απαραίτητα για τον συντονισμό, τη διάθεση και την ιχνηλασιμότητα των οργάνων από δότες σε λήπτες και αντιστρόφως.

Β. Στοιχεία δότη

Απαιτούμενα δημογραφικά και ανθρωπογεωγραφικά στοιχεία για την εξασφάλιση της δέουσας συμβατότητας μεταξύ του δότη/οργάνου και του λήπτη.

Γ. Ιατρικό ιστορικό δότη

Ιατρικό ιστορικό του δότη, ιδιαίτερα παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καταλληλότητα των οργάνων για μεταμόσχευση και ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης ασθένειας.

Δ. Παθολογοανατομικά και κλινικά δεδομένα

Στοιχεία από κλινική εξέταση που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση της παθολογοανατομικής κατάστασης του δυνητικού δότη καθώς και οιαδήποτε ευρήματα μαρτυρούν παθήσεις που δεν ανιχνεύθηκαν κατά την εξέταση του ιατρικού ιστορικού του δότη και που ενδέχεται να επηρεάσουν την καταλληλότητα των οργάνων για μεταμόσχευση και ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης ασθένειας.

Ε. Παράμετροι εργαστηρίου

Στοιχεία που χρειάζονται για την εκτίμηση του λειτουργικού χαρακτηρισμού των οργάνων και για την ανίχνευση δυνητικώς μεταδοτικών ασθενειών και πιθανών αντενδείξεων για τη δωρεά οργάνου.

ΣΤ. Απεικονιστικοί έλεγχοι

Απεικονιστικές διερευνήσεις απαραίτητες για την εκτίμηση της ανατομικής κατάστασης των οργάνων προς μεταμόσχευση.

Ζ. Θεραπεία

Θεραπευτικές αγωγές που χορηγήθηκαν στον δότη και έχουν σημασία για την εκτίμηση της λειτουργικής κατάστασης των οργάνων και της καταλληλότητας για δωρεά οργάνου, ιδίως η χρήση αντιβιοτικών, ινοτροπικής υποστήριξης ή θεραπείας με μετάγγιση.

  • 17 Μαΐου 2011, 18:58 | Δρ. Γ. Καραβάνας, MSc, PhD

    Από το άρθρο 59 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ) απουσιάζουν πλήρως οι όροι «κύτταρα» και «ιστοί» (γεγονός ενδεικτικό, εικάζουμε, των αρχικών προθέσεων του Νομοθέτη και ένδειξη ότι τα άρθρα 44, 46, 47, 48, 49, 50, 51 προστέθηκαν σε ένα κατά βάση ξένο προς αυτά νομοθέτημα). Ενδεικτικό επίσης είναι το γεγονός ότι το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ αναφέρεται αποκλειστικά σε Δωρεές (οργάνων).

    Προτείνεται η ενσωμάτωση των ρυθμίσεων για τα «κύτταρα» και τους «ιστούς» στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

  • 17 Μαΐου 2011, 13:06 | Αιβαλιωτης Νικολαος

    Ειναι δυνατον η νομικη υπηρεσια το υπουργειο υγειας να εχει εγκρινει αυτην την αναρτηση.Εχει διαβαση κανεις την εισηγητικη εκθεση και μετα το προτεινομενο νομοσχεδιο, καμμια σχεση.

    Οσον αφορα το περεχομενο του νομοσχεδιου καμμια σχεση με τα τεκταινομενα διεθνως. Κριμα . Πληρης Κρατισμος.

  • 11 Μαΐου 2011, 07:38 | Φανή Ζ.

    Αρθρο 9

    Παρά τη θετική φιλοσοφία του μέτρου, πιστεύω ότι πέραν της μη γραπτής αντίθεσης του θανόνοντος ενηλίκου για τη δωρεά οργάνων του, θα πρέπει να ζητείται και η γραπτή συναίνεση των εγγυτέρων συγγενών προκειμένου να αποφευχθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης περιπτώσεων βαρέως ασθενών, που δεν θα τύχουν πιθανώς της πρέπουσας περιθάλψεως, προκειμένου να εξασφαλισθούν μοσχεύματα. Με τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν με το εμπόριο οργάνων δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη μια τέτοια περίπτωση, εφόσον, ουσιαστικά, καθίσταται δυνατή η αφαίρεση οργάνων από κάθε θνήσκοντα ενήλικο.

    Αρθρο 35

    Προς αποφυγή των προαναφερθέντων πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρή η νομοθεσία. Ιατροί που αποδεικνύεται ότι αφαιρούν όργανα παράτυπα θα πρέπει να δικάζονται για κακούργημα και να τους αφαιρείται ισοβίως η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος