Άρθρο 17 (άρθρο 8 Οδηγίας 2010/53/ΕΕ) – Μεταφορά οργάνων, δοτών, υποψήφιου λήπτη, μεταμοσχευτικής ομάδας

1. Στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (εφεξής Ε.Κ.Α.Β.), που προβλέπεται στο ν. 1579/1985 (217 Α), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ανατίθεται η μεταφορά:
α) των αφαιρούμενων οργάνων από τους οργανισμούς αφαίρεσης στις Μονάδες Μεταμόσχευσης,
β) των ασθενών που είναι υποψήφιοι δότες μετά θάνατον, από όπου βρίσκονται, προς τους οργανισμούς αφαίρεσης ή προς τις Μονάδες μεταμόσχευσης,
γ) των υποψήφιων ληπτών και των αναγκαίων συνοδών τους, είτε είναι ιατροί, είτε νοσηλευτές, είτε οικεία άτομα, από όπου και αν βρίσκονται, προς τη Μονάδα Μεταμόσχευσης, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση,
δ) της ιατρικής ομάδας της Μονάδας μεταμόσχευσης, η οποία αναλαμβάνει την αφαίρεση του οργάνου, προς τον οργανισμό αφαίρεσης.
2. Το Ε.Κ.Α.Β. αναλαμβάνει την ανεύρεση του κατάλληλου μέσου χερσαίας, εναέριας ή θαλάσσιας μεταφοράς. Για τη διευκόλυνση του έργου του, μπορεί να ζητεί τη συνδρομή των νοσοκομείων και ειδικά εάν αποτελούν οργανισμούς αφαίρεσης και Μονάδες μεταμόσχευσης, τα οποία υποχρεούνται να διευκολύνουν τη μεταφορά διαθέτοντας ασθενοφόρα ή άλλα οχήματα.
3. Η κάλυψη των δαπανών μεταφοράς πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 2072/1992 (125 Α).
4. Σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου, λόγω των οποιονδήποτε ειδικών και αντίξοων συνθηκών, η μεταφορά του οργάνου και η μεταμόσχευση κινδυνεύουν να ματαιωθούν, το Ε.Κ.Α.Β. δύναται να ζητά τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (εφεξής Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), που προβλέπεται στο άρθρο 15 του ν. 3370/2005 (176 Α), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
5. Όλοι οι φορείς και τα πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά των οργάνων προς τις Μονάδες μεταμόσχευσης, οφείλουν τα εξής:
α) να επιλέγουν και να εφαρμόζουν τις κατάλληλες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του οργάνου κατά τη μεταφορά του και ένας ικανός χρόνος μεταφοράς.
β) να μεριμνούν ώστε οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά οργάνων να φέρουν σήμανση με τα εξής στοιχεία: αα) προσδιοριστικά στοιχεία του οργανισμού αφαίρεσης, μεταξύ των οποίων διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου, ββ) προσδιοριστικά στοιχεία της Μονάδας μεταμόσχευσης όπου προορίζονται τα όργανα, μεταξύ των οποίων διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου, γγ) μνεία ότι η συσκευασία περιέχει ανθρώπινο όργανο, με προσδιορισμό του είδους του οργάνου και της δεξιάς ή αριστερής θέσης του, εφόσον απαιτείται τέτοια διευκρίνιση και την ένδειξη «ΕΥΠΑΘΕΣ», δδ) αναφορά των συνιστώμενων συνθηκών μεταφοράς, καθώς και οδηγίες για τη διατήρηση της συσκευασίας στην κατάλληλη θερμοκρασία και θέση.
γ) να μεριμνούν ώστε τα μεταφερόμενα όργανα να συνοδεύονται από την έκθεση χαρακτηρισμού του οργάνου και του δότη.
6. Η υποχρέωση υπό στοιχείο β) της παραγράφου 1 δεν είναι αναγκαίο να πληρείται όταν η μεταφορά πραγματοποιείται εντός του ιδίου κτιρίου.

  • 9 Μαΐου 2011, 18:43 | Παντελής Πρέζας

    Θα πρέπει «το κράτος να συνειδητοποιήσει» πως ένα μόσχευμα = μια ανθρώπινη ζωή.
    Σήμερα δεν ενδιαφέρεται το κράτος, παρά μόνο οι γιατροί.
    Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, ούτε πόρους ούτε μέσα διαθέτει το κράτος, για τη μεταφορά των υπό μεταμόσχευση οργάνων από νεκρούς δότες.
    Πρέπει με το νομοσχέδιο, να θεσπιστούν πόροι και συγκεκριμένα μέσα για τη μεταφορά των οργάνων (π.χ. να υπάρχει σε ετοιμότητα πάντα ένα ελικόπτερο).